MAANANTAI 28.04.08
1. USA PAINOSTAA Israelia solmimaan Gazan tulitauon Hamasin kanssa ennen presidentti George Bushin Israelin vierailua toukokuun 14. päivänä. USA:n asenne on samalla tavoin skitsofreeninen Israelia kohtaan kuin Englannin siirtomaahallituksen mandaatin aikana. Se haluaa antaa ulospäin kuvan neutraalisuudesta, mutta käytännössä toimii omien poliittisten tai diplomaattisten päämääriensä mukaan. USA:n johto ilmoittaa toistuvasti, ettei se puutu Israelin sisäisiin asioihin eikä sen päätöksentekoon, mutta mitä muuta tällainen painostus on kuin niihin puuttumista? Israel on kaikesta myönteisestä retoriikasta huolimatta vain sivujuonne maailmanvallan Lähi Idän politiikassa, joka puolestaan on pahasti kytkyessä länsivalloille elintärkeän Lähi Idän tärkeimmän vientiartikkelin öljyn saatavuuteen.
USA:N ULKOMINISTERI Gondoleezza Rice lupaa matkustaa Israeliin ensi viikolla tarkistaakseen, että asiat alkavat olla kohdallaan Bushin toukokuun vierailua varten. Gazan tilanteen rauhoittuminen on taas elintärkeä ”rauhansopimuksen” saamiseksi allekirjoitus-kuntoon kuluvan vuoden aikana, vaikka toisaalta katsotaankin, että tulitaukosopimus Hamasin kanssa vahvistaa sitä poliittisesti ja heikentää Fatahia ja Palestiinan Auktoriteettia.
EGYPTIN tiedustelupäällikkö Omar Suleiman siirsi Jerusalemin matkaansa ensi viikkoon saadakseen sitä ennen Gazan pienemmät terrorijärjestöt mukaan tulitaukosopimukseen. Hän uskoo saavansa vastaukset järjestöiltä keskiviikkona ja esittelee tulokset Israelille ensi viikon alussa, mikä mahdollistaisi tulitaukosopimuksen valmistumisen Bushin vierailuun.
PUOLUSTUSMINISTERIÖN diplomaattisen-turvallisuusosaston johtaja Yoav Galant työskentelee asian kimpussa. IDF:n johto vastustaa sen operaatioitten lopettamista Gazassa, eikä Galant itsekään ole varma tulitauon mielekkyydestä, koska se sallii Hamasin jatkavan armeijansa kasvattamista ja kouluttamista sekä asehankintoja ja -valmistusta omissa pajoissa. Päätöstä tehtäessä on kuitenkin huomioitava diplomaattiset yhteydet sekä USA:n että Egyptin johdon kanssa, joka on panostanut runsaasti aikaansa ja arvovaltaansa sopimuksen saamiseksi aikaan. Sopimus hyödyttäisi myös Egyptiä. Egyptin ulkoministeriön puhemies, joka keskusteli asioista Israelin johtajien kanssa sunnuntaina, sanoi Israelin hallituksen jyrkkien lausuntojen olleen enemmän propagandaa, eikä Israel käytännössä vastusta keskusteluja – ainakaan epäsuorasti – Hamasin kanssa.
TILANNE todella muistuttaa käärmeen ajamista putkeen, tässä tapauksessa kahden samaan putkeen, mutta eri päistä. (JP)
2. TURKKI TYÖSKENTELEE Syyrian sarallaan saadakseen keskustelut käyntiin Israelin ja Syyrian johdon välillä. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan matkustanee ensi lauantaina Damaskokseen, jossa hän tapaa presidentti Bashar Assadin. Samaan aikaan Turkki lähettänee tärkeimmän poliittisen neuvonantajansa Ahmet Davutoglun johtaman delegaation Jerusalemiin saadakseen suoran tuntuman poliittiseen ilmapiiriin Israelissa. Davutoglu on tiettävästi ollut johtavassa asemassa viestien välittämiseksi Olmertin ja Assadin välillä. Hänen matkansa tarkoituksena on järjestää ulkoministeritason keskustelut Syyrian ja Israelin välillä, vaikka Bashar Assad epäileekin, että aika olisi kypsä suoraan kontaktiin. Assad pelkää keskustelujen epäonnistumista, mikä heikentäisi hänen omaa horjuvaa asemaansa Syyrian johdossa. Toisaalta Assad haluaa julkisia keskusteluja, jotka käytäisiin USA:n johdolla. Hän esitteli näitä ajatuksiaan Al-Watan lehden haastattelussa. Olmert puolestaan haluaa keskusteluja käytävän julkisuuden ulkopuolella.
OPPOSITIOJOHTAJA Binyamin Netanyahu esitti kärkevää arvostelua Olmertin tarjouksesta koko Golanin luovuttamisesta jo ennen neuvotteluja, mitä hän kutsui ”amatöörimäiseksi” ja vastuuntunnottomaksi tavaksi. ”Ei tämä ole oikea tapa rakentaa rauhaa”, hän sanoi. Olmert vastasi tähän välittömästi väittäen, että se oli Netanyahu, joka tarjosi Golania Syyrialle jo ennen keskusteluja, Hebronin PA:lle ja lupasi suuria osia Juudeasta ja Samariasta Wye-sopimuksen puitteissa Arafatille kutsuen tätä ”ystäväksi”. Netanyahu opetti Olmertille historiaa todeten Olmertin johtavan kansaa harhaan väittäessään vastoin tosiasioita Netanyahun tarjonneen Golania Syyrialle ennen neuvotteluja, koska yhteydet Syyrian kanssa katkesivat Netanyahun vaatiessa Golanin ylängön omistuksen säilymistä Israelilla. Hän kutsui Olmertia Israelin maan ”sarjaluovuttajaksi”, ja että hänen yksipuoliset myönnytyksensä PA:lle vahingoittamat maan turvallisuutta. (JP)
3. MAAILMANPANKKI löysi lopultakin syyn, minkä johdosta elintaso ja ihmisten hyvinvointi ei edisty Länsirannalla, kuten palestiinalaiset kutsuvat Juudeaa ja Samariaa. Eikä liene mitenkään vaikea arvata, että Israelhan se on taas syntipukki (scape goat). Positiivinen kanta oli ilmeinen Annapolis-konferenssissa, ja sen vanavedessä PA:n tukijamaat kilvan lupautuivat jakamaan miljardejaan, kokonaissumman noustessa 7.7 miljardiin USD. Mutta kaikesta hyvästä tahdosta ja anteliaisuudesta huolimatta odotettu kahdella luvulla ilmoitetusta kasvusta on odotettavissa korkeintaan 3 %:n kasvu, minkä asiantuntijat sanovat tarkoittavan sitä, että suuresta syntyvyydestä ja lisääntymisestä johtuen kasvu on pysähtynyt ellei peräti negatiivinen. Maailmanpankki katsoo tämän johtuvan Israelin asettamista liikkumisen rajoituksista Juudean ja Samarian teillä ja poluilla. Tämä on melkoisen yksioikoinen huomio, sillä omien havaintojeni mukaan ihmiset työskentelevät enimmäkseen joko istuen tai pysyen paikoillaan, ei matkustellen pitkin maata. Jos tarkastuksia teillä tehdäänkin, eivät ne estä tavaroitten kuljettamista paikasta toiseen, korkeintaan vähän viivyttävät. Toisaalta ei Israel tarkista teillä liikkuvia ajoneuvoja ja jalankulkijoita kiusaamisen halusta, vaan siksi, että sen ansiosta terrorismi – varsinkin itsemurhaiskut – ovat vähentyneet radikaalisti. Yrityksiä ja yrittäjiä on ollut jatkuvasti, mutta ne ovat kilpistyneet IDF:n tehokkaaseen valvontaan.
ON KÄSITTÄMÄTÖNTÄ, miksei Maailmanpankki ja maailman yleinen mielipide aseta syyttävää sormeaan sinne, jossa todelliset syyt ovat. Miksi maailmassa ei vaadita PA:n asennekasvatuksen ja koululaitoksen israelilaisia ja juutalaisia halventavan ja vihaan heitä kohtaan kiihottavan opetuksen täydellistä uusimista? Miksi palestiinalaisessa yhteiskunnassa palvotaan edelleen ”kuolemankulttuuria”, ihannoidaan ”marttyyriutta”, mikä käytännössä tarkoittaa terrorismia? Miksi siihen syyllistyy PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, joka julistaa suruaikoja surmansa saaneille ”marttyyreille”, lukuisten siviilien murhaajille? Miksi maailman - tai edes Israelin - johto ei puutu asiaan, vaan katsoo oikeaksi, että Abbas tyynnyttelee ja mairittelee länsimaitten johtajia huonolla englanninkielellään, mutta esittää päinvastaista puhuessaan arabeille ja muslimeille omalla kielellään? (JP)
4. HAMAS VÄITTÄÄ, ettei Gazan kaistalla ole polttoöljyä sairaaloille ja muille laitoksille eikä bensiiniä tai dieseliä autoihin, jonka johdosta kansan sairaat ja vähäosaiset kärsivät ja kuolevat joko hoidon tai ruuan puutteesta. Samaa väittää YK ja EU asiamiestensä kautta. Viimeksi EU sanoo lopettaneensa avustustyönsä Gazassa, koska Israel ei anna sille polttoainetta ajoneuvoihin. Tätä nuo kansainväliset järjestöt toitottavat maailmalle.
UUTISET ISRAELISSA kuitenkin kertovat, että rekka-autoja ja öljytankkereita menee kohti Gazan kaistaa sadoittain joka päivä. Polttoaineita ja dieseliä ei yleensä ajeta suoraan Gazan kaistalle ihan turvallisuussyistä, vaan ne tankataan varastoihin Nahal Oz terminaalissa, josta palestiinalaiset tankkerit hakevat niitä jaettaviksi eri kohteisiin. Gazan kansa huolehtimisesta on kuitenkin tehty poliittinen pelinappula. Hamasille on tärkeää osoittaa, ettei Israel päästä tarpeeksi tarvikkeita Gazaan, siispä asetetaan sille esteitä. Tämän maanantaiaamun uutinen kertoo, että Hamasin pyssymiehet ja kivittäjät estivät palestiinalaisten tankkiautojen pääsyn Nahal Oz terminaaliin hakemaan polttoainetta, joka oli tarkoitettu YK:n hätäapu- ja työhallinnon (UNRWA) ja sairaaloiden tarpeisiin. Kymmenittäin palestiinalaisia kivitti ja tulitti tankkiautoja vahingoittaen niitä ja särkien tuulilaseja pakottaen ne palaamaan tyhjinä. PA:n polttoaineista huolehtiva hallitus ja Israel solmiman sopimuksen mukaan Israel toimittaa 250 000 litraa polttoainetta UNRWA:n käyttöön, jotta se voi jakaa avustuksiaan yli puolelle miljoonalle Gazan asukkaalle. PA:n terveysministeri syyttää, että Hamas estää polttoaineitten jakelun sairaaloille ja klinikoille Gazassa. Silminnäkijöitten mukaan on tapauksia, joissa Hamasin pyssymiehet ovat kaapanneet juuri tankkinsa täyttäneet tankkiautot ja ohjanneet ne omiin varastoihinsa.
ISRAELISSA on havainnoitu pienellä ironialla, että ehkä ensimmäisen kerran – joskin hyvin haluttomasti – EU on myöntänyt UNRWA:n tapaan Hamasin estävän avustustarvikkeiden ja polttoaineitten pääsyn kohteisiinsa tai kaappaavan niitä omiin tarkoituksiinsa. (JP)
5. ”TULITAUKO Gazan kaistan taisteluissa on taktinen osa Hamasin strategiaa, josta se ei ole missään vaiheessa luopunut tai sitä muuttanut”, totesi Hamasin Damaskoksessa toimiva Hamasin ulkomaanasioitten johtaja Khaled Mashaal viikonlopun aikana Qatarissa Al-Jazeeran TV-yhtiön uutislähetyksessä. JP:n kolumnisti Calev Ben-David tutkii artikkelissaan, mitä Hamasin tulitaukoesitys itse asiassa merkitsee. Hän viittaa arabiankielisiin sanavalintoihin, joilla asian merkitystä pystytään muuttamaan. Ben-David selittää, että lyhytaikaisesta tulen pysäyttämisestä käytetään nimitystä ”tahadiya”. Se on taktinen toimi molemmin puolin, jonka aikana on mahdollista ryhmitellä joukkojaan uudelleen. Pitkä-aikaisemmasta tulitauosta käytetään nimitystä ”hudna”, jota Hamas ei tarjoa Israelille.
BEN-DAVID (Davidin poika) selittää, että koska Hamas on pahasti kansainvälisessä boikotissa, mitä ei edes Jimmy Carterin välitysyritykset voineet auttaa, Hamas on valmis lyhytaikaiseen tulen lopettamiseen. Hamas haluaa saada Egyptiin johtavan Rafahin terminaalin Gazan puolen valvonnan kokonaan itselleen, mikä mahdollistaisi tarvikkeiden, myös aseitten, kuljetukset Siinailta Gazaan. Tämän saamiseksi Hamas on valmis tulitaukoon. Toinen valtti sillä on kidnappaamansa IDF:n sotilas Gilad Shalit, josta se voisi luopua hyvää korvausta vastaan. Kolmantena pakotteena Hamas kurjistaa omaa kansaansa estäen avustusten pääsemisen apua tarvitseville. Kaiken takana on kuitenkin Hamasin muuttumaton strategia, johon kuuluu Israelin vahingoittaminen ja lopulta tuhoaminen keinoista välittämättä.
TÄMÄN TAKIA Israel on kahden kovan välissä, suostuako tilapäiseen tahadiyaan. (JP)
6. NELJÄ LASTA ja äiti kuoli IDF:n ammuksen sirpaleista Beit Hanoussa Gazassa IDF:n operaation aikana, lisäksi 10 ihmistä haavoittui. Terroristit ovat ampuneet ainakin 5 rakettia ja 7 kranaattia Israeliin aamun kuluessa. Yksi terroristi kuoli ja IDF:n sotilas haavoittui. (Ynet)
7. AMOS-3 tiedonvälityssatelliitti ammuttiin onnistuneesti Baikonurin cosmodrome asemalta Kazakhstanissa sopivasti ennen Israelin 60-vuotispäivää 14.05.08. (Ynet)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019