KESKIVIIKKO 23.04.08
1. VAKOILIN ISRAELIN HYVÄKSI, vakuuttaa 84-vuotias entinen mekaaninen insinööri Ben-Ami Kadish, joka 18 vuotta sitten jäi eläkkeelle USA:n armeijan palveluksesta. Häntä syytetään nelinkertaisesta salaliitosta, muiden mukana syytös, että työskennellessään USA:n armeijan tukikohdassa New Jerseyssä, hän vei salaisia dokumentteja kotiinsa kuuden vuoden aikana ja antoi israelilaisen agentin valokuvata niitä hänen kellarissaan. Dokumenteissa oli tietoja ydinaseista, viimeisimpiä tietoja F-15 hävittäjästä sekä USA:n Patriot ohjustentorjunta järjestelmästä. Syyttäjän mukaan dokumentteja oli kaikkiaan 50 – 100 kpl. Hän ei saanut rahallista korvausta toimittamistaan palveluista, mutta sai joskus lahjoja sekä ilmaisia aterioita perheensä kanssa. Hänet päästettiin vapaalle 300 000 USD takuita vastaan.
KADISH sanoo välittäneensä myös Jonathan Pollardin toimittamia dokumentteja, mutta Polard kieltää tietäneensä hänestä mitään.
TARKKAILIJAT pitävät Kadishin tapausta vähämerkityksellisenä, mutta huomio kiinnittyy ajankohtaan. Miksi juuri nyt, kun Bush on tulossa Israeliin aikana, jolloin Israelin ja PA:n väliset ”rauhankeskustelut” ovat arkaluoteisessa vaiheessa, ja toisaalta, kun Jonathan Pollardin vapauttaminen USA:n kohtuuttomasta elinkautisesta vankeudesta on nostettu esille ja muutenkin Israelin ja USA:n väleissä on havaittavissa tiettyjä erimielisyyksiä. USA:n poliittinen johto painostaa Israelia häpeämättömästi myönnytyksiin palestiinalaisille, joita voidaan pitää vaarallisina Israelin turvallisuudelle.
ISRAELIN PÄÄMINISTERIN kanslia sanoo, ettei sillä ole mitään tietoa asiasta. Ei liene lukenut vielä päivän uutisia, sieltähän ne ensiksi nähdään. Pääministeri Olmert matkusti pessah-lomalle Galileaan, jota jotkut arvostelivat kirpeästi ehdottaen Sderotia sen tilalle.
Kadishin israelilainen asiamies oli JP:n artikkelin mukaan sama kuin Pollardin kanssa toiminut Yossi Yagur, joka työskenteli Israelin puolustusministeriön tieteellisessä tiedusteluosastossa nimeltä Lakam. Yagur toimi virallisesti tieteellisenä konsulttina Israelin konsulaatissa New Yorkissa. Syyttäjälle annettujen dokumenttien katsotaan osoittavan, että USA:n FBI oli jo kauan ollut tietoinen toisen israelilaisen vakoilijan olemassaolosta ja ehkä henkilöstäkin. Jonathan Pollard vangittiin 1986. Hänen ”käsittelijänsä” (handler) oli Gil-eläkeläisten puheenjohtaja, ministeri Rafi Eitan, joka aikoinaan kieltäytyi avustamasta Pollardia tämän oikeustoimien aikana.
TARKKAILIJAT uskovat, että tapaus ei voi olla vaikuttamatta presidentti Bushin matkaan Israelin 60-vuotisjuhlallisuuksiin ensi kuun alkupuolella. Jordanian kuningas Abdullah II, joka äskettäin vieraili Bushin luona, kehotti häntä peruuttamaan matkansa Israeliin, ellei hänellä ole vakuuttavia uusia ehdotuksia Israelin ja PA:n välisiin ”rauhankeskusteluihin”.
NÄYTTÄÄ SILTÄ, että jotkut eivät halua Bushin osallistuvan Israelin 60-vuotisjuhlille. Jos Bush nyt peruuttaa matkansa Israeliin, maitten välit jäähtyvät entisestään. (JP)
2. EGYPTIN TIEDUSTELUPÄÄLLIKKÖ Omar Suleiman kertoo, että hän tulee esittämään Gazan kaistan tulitaukosopimusluonnoksen pian, kertovat Israelin puolustusviranomaiset. Suleimanin sanotaan suunnittelevan Israelin matkaa ensi viikolla pessah-loman jälkeen esitelläkseen luonnoksen Israelin viranomaisille. Jos Israelin puolustusviranomaiset hyväksyvät Suleimanin esityksen, hän esittää sen Hamasin johdolle Damaskoksessa. Sen jälkeen Suleiman esittelee sopimusluonnoksen pääministeri Olmertille, jolla on ratkaiseva päätösvalta asiassa. Sopimusta on hiottu useiden viime viikkojen aikana Kairossa. Israelin edustajana keskusteluissa on toiminut kenraalimajuri Giora Eiland (res.), joka johtaa puolustusministeriön diplomaattis-turvallisuusosastoa.
SULEIMAN haluaa tulitaukosopimusta pitkälle ajalle ja siten, että se myöhemmin ulotetaan myös Juudeaan ja Samariaan. Sopimuksen allekirjoittaminen Israelissa on ongelmallinen, sillä Israel kieltäytyy virallisesti neuvottelemasta Hamasin kanssa, ja toisaalta Hamas kieltäytyy tunnustamasta Israelia. (JP)
3. TERRORISTIT Gazan kaistalla ovat jatkaneet Kassam-rakettien laukomista Israelin puolelle. Maanantain aikana 8 rakettia iskeytyi Israelin puolelle.
Eilen tiistaina kolme rakettia räjähti Israelin puolella. Yksi Kassam-raketeista osui Sderotissa omakotitaloon aiheuttaen sille suurta tuhoa ja saaden asukkaat shokkitilaan. Toinen raketti putosi aukealle alueelle saaden aikaan tulipalon. Kolmas raketti putosi Ashkelonin teollisuusalueelle, vahingoista ei ole raportoitu.
Maanantain aikana kaikkiaan kahdeksan rakettia ammuttiin Gazasta Israelin puolelle. Yksi niistä haavoitti 4-vuotiasta poikaa, jota hoidettiin sairaalassa.
NIR OZ KIBBUTSIN työntekijät jatkavat urheasti sadon korjaamista pelloiltaan, uhmaten terroristien sala-ampujia, jotka tähtäilevät heitä kiikarikivääreillään, lienevät niitä, joita USA toimitti Gazaan mukamas PA:n turvallisuusjoukoille Israelin suostumuksella, mutta jotka joutuivat Hamasin pyssymiesten käsiin PA:n turvallisuusjoukkojen kieltäytyessä taistelemasta heitä vastaan. Asukkaat kertovat, että ennen 1967 sotaa alue oli rauhallinen, mutta se sota muutti kaiken. Viimeisten kahden vuoden aikana tilanne on kehittynyt lähes sietämättömäksi. Koska päivisin työntekijöitä ammutaan, työtä tehdään pelloilla yöllä, jolloin terroristit eivät näe heitä. He eivät ilmeisesti usko, että terroristeilla olisi yönäkövarusteita. Toisaalta eikö liene vaara, että he poimivat perunoitten asemesta kiviä pussiinsa? Terroristit ovat kuitenkin keksineet työntekijöitten yötyöt ja pari yötä sitten tulittivat heidän traktoriaan. Kibbutsin perunapellot ovat turva-aidassa kiinni seuraten sitä sen suuntaisesti, joten työntekijät siellä ovat jatkuvassa vaarassa. IDF on teoriassa velvollinen suojelemaan kibbutsin työntekijöitä, ja työt koordinoidaan IDF:n kanssa, mutta aina se ei onnistu. Kibbutsin rakennuksia ei ole vahvistettu raketteja vastaan, mutta sinne on asennettu tilapäisiä sirpalesuojia. Kibbutsin asukkaat kuitenkin sanovat, että Sderotin asukkaitten kohtalo on paljon huonompi, sillä he joutuvat juoksemaan suojaan aina muutaman minuutin välein tietämättä, minne raketti osuu tai tuleeko se ollenkaan kaupungin alueelle hälytyksen tullessa. (JP, Haaretz)
4. PA:N PUHEENJOHTAJA, jota media nykyisin kutsuu ”presidentiksi”, Mahmoud Abbas tapaa presidentti George Bushin Washingtonissa torstaina 24.04.08. Hänen ja Bushin välisten keskustelujen esityslistasta on tihkunut joitain tietoja JP:n toimittajalle Khaled Abu Toamehille, jota muuten on varoitettu palestiinalaisten taholta liittoutumasta Israelin median kanssa. Keskustelujen tarkoituksena on antaa vauhtia Israelin ja PA:n välisille ”rauhankeskusteluille”, tarkoituksena saada sopimus tai ainakin sopimusraamit valmiiksi ja hyväksytettyä ennen Bushin virkakauden loppua ensi vuoden tammikuussa. Toameh kertoo, että Abbas pitää parempana saada aikaan pitävä kehyssopimus, jonka pohjalta laaditaan lopulliset sopimukset.
TOAMEH USKOO, että Abbas varoittanee Bushia ajan kriittisyydestä, jonka aikana sopimukset on saatava aikaan. Toisaalta kehyssopimuskin on tarkoitukseton, elleivät molemmat osapuolet suhtaudu siihen riittävällä vakavuudella, esittää Abbas, vaikka se on hänen osapuolensa Palestiinan Auktoriteeti, joka vähiten jos ollenkaan on pystynyt toteuttamaan aiempia sopimuksia Oslon accordeista lähtien.
ABBAS on myös vakuuttanut, että mikä tahansa sopimusluonnos asetetaan palestiinalaisten kansanäänestyksen alaiseksi ennen sen allekirjoitusta. Pääministeri Olmert puolestaan on vihjaillut, ettei hän näe mitään tarvetta kansanäänestykseen, vaan hänelle riittää viimeisten vaalien tulokset, joiden perusteina oli Juudean ja Samarian juutalaisasutusten tuhoaminen.
TOAMEH KERTOO, että Abbas tulee vaatimaan Yhdysvaltoja tehostamaan Israelin painostamista kaiken rakentamisen lopettamiseksi Juudeassa ja Samariassa. Tämä tietenkin koskee vain juutalaisten rakentamista, ei palestiinalaisten, vaikka nuo alueet ovat vähintään kiistanalaisia, ja rajoitusten pitäisi koskea siten molempia osapuolia. Ne sisältyivät Kansainliiton Englannille annettuun mandaattiin kansallisen kodin perustamiseksi silloiseen Palestiinaan, johon kuului myös nykyisen Jordanian alue, pinta-alaltaan noin 2.5-kertainen Jordanjoen länsipuoliseen alueeseen verrattuna. (JP)
5. MESSIAANISILLA JUUTALAISILLA, jotka uskovat Jeesukseen Messiaanaan, on täysi
oikeus saada Israelin kansalaisuus muuttaessaan Israeliin, päätti Israelin korkein oikeus istunnossaan viime viikolla. Viisitoista vuotta sitten oikeus hylkäsi messiaanisten juutalaisten anomuksen, että heidät tulee hyväksyä juutalaisiksi siinä missä muutkin halakhan mukaan hyväksyttävät juutalaiset. Tämän perusteella Israelin valtio kieltäytyi hyväksymästä maahan pyrkiviä messiaanisia juutalaisia kansalaisiksi. Asia pantiin uudelleen vireille pari vuotta sitten joittenkin maahan muuttaneitten messiaanisten juutalaisten toimesta. Vaatimukset perustettiin sille periaatteelle, että he ovat juutalaisten isien lapsia, jotka myös harjoittivat juutalaisuutta, vaikka he itse eivät sitä olleetkaan tehneet. Lain mukaan juutalainen on henkilö, jonka äiti on juutalainen tai joka on kääntynyt juutalaisuuteen eikä ole jäsenenä toisessa uskonto-kunnassa. Korkein oikeus määrittelee riittäväksi, että isä on juutalainen.
AIKA näyttänee, onko korkeimman oikeuden päätös viimeinen sana asiassa, vai löytävätkö asianajajat tai valtion lainopilliset asiantuntijat porsaanreikiä oikeuden päätöksessä. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- ROMANIALAINEN oikeus katsoi päätöksessään, että Israel on liian vaarallinen israelilaisen isän romanialaisesta vaimostaan saaman kahden lapsen palauttamiseksi isälleen Israeliin. Päätös on omituinen, eikä romanialaisilla turisteilla ole mitään rajoituksia vierailla Israelissa. (JP)
- OLMERT vakuuttaa Syyrialle, että hän on valmis luovuttamaan koko Golanin ylängön rauhansopimusta vastaan Syyrian kanssa. (Haaretz)
- PÄÄSIÄISVIERAITTEN eräs suosittu kohde on Sidkian (Tzidkiyahu) luolan nimellä kulkeva valtava luola Jerusalemin vanhankaupungin alla. Se ulottui aikoinaan Temppelivuoren alle, mutta pääsy sen loppuun on suljettu suurilla kivilohkareilla. Luola alkaa lähellä Damaskosporttia; sen pinta-ala on 9 000 neliömetriä. Israelin viimeinen kuningas Sidkia yritti paeta luolan kautta babylonilaisia päästen Jerikon tienoille, jossa hänet saatiin kiinni. Hänen silmänsä puhkaistiin ja hänet vietiin vangittuna Baabeliin. (2.Kn.25:3-7) (INN)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019