TORSTAI 13.03.08
1. IDF:N JA POLIISIN ERIKOISJOUKOT surmasivat keskiviikon aikana viisi etsittyä terroristia kahdessa erillisessä tulitaistelussa.
KESKIVIIKKOAAMUNA IDF:n sotilaat piirittivät talon Seidassa lähellä Tulkarmia Samariassa. Syntyneessä tulitaistelussa yksi Islamíc Jihadin Länsirannan johtajista Saleh Karkur, 27, sai surmansa. Koska hän kieltäytyi antautumasta, talo, jossa hän piileskeli, osittain tuhottiin. Islamic Jihad vannoi kostavansa tämän Tulkarmin komentajansa kuoleman.
KESKIVIIKKOILTANA Israelin poliisin Yamam erikoisjoukkojen terrorinvastainen yksikkö surmasi tulitaistelussa neljä etsittyä terroristia. Yksi heistä oli Mahmoud Shehada, 45, jota IDF on etsinyt kahdeksan vuoden ajan. Toinen surmattu terroristi oli al-Aksa Marttyyrien jäsen Ahmad Balbul, 48. Kaksi muuta olivat Imad Kemal ja Issa Marzoura. Mahmoud Shehada suunnitteli Shin Betin antamien tietojen mukaan Jerusalemin Mercaz Harav-seminaarin massamurhan. Hän syyllistyi aiemmin useiden autopommi- ja itsemurhaiskujen suunnitteluun. Marraskuussa 2000 hän lähetti autopommin Jerusalemin Mahane Yehuda torille, jossa kuoli kaksi israelilaista, toinen heistä NRP:n puheenjohtaja Yitzhak Levyn 28-vuotias tytär Ayelet Hashahar Levy ja 33-vuotias asianajaja Hanan Levy (ei Yitzhak Levyn sukulainen). Maaliskuussa 2001 Shehada lähetti autopommittajan Jerusalemin Talpiotin lähiöön, jonka räjähdys haavoitti viisi ihmistä. Myöhemmin samana vuonna hän lähetti kahdessa eri tapauksessa kaksi itsemurhapommittajaa, joiden pommit haavoittivat 50 ihmistä.(JP)
2. ISRAELIN MEDIA kertoo, että Mahmoud Shehada oli Betlehemin alueen Islamic Jihadin johtaja. www.worldnetdaily (WND) kertoo artikkelissaan, että Shehada oli Fatahin ehdokkaana PLC:n parlamenttivaaleissa 2006, mutta ei tullut valituksi. Hän liittyi sen jälkeen Jihadiin työskennellen sen leivissä kuusi kuukautta. Mutta hän palasi sen jälkeen Fatahiin tehden välillä keikkoja Jihadille ja muille, jotka maksoivat hyvin. IDF tuhosi hänen talonsa Betlehemissä jokin aika sitten. WND vakuuttaa tietoihinsa perustuen, ettei Shehada kuulunut Jihadiin vaan Abbasin johtaman Fatahin joukkoihin.
Ahmad Balbul oli al-Aksan Betlehemin alueen komentaja. Hän oli jonkin aikaa pidätettynä, mutta hän sai armahduksen viime kesäkuussa antautuen pian uudelleen terrorismiin.
WND epäilee, että Israelin media ja viranomaiset esittävät harhauttavia tietoja Shehadan ja muiden todellisista yhteyksistä varjellakseen ”rauhankeskusteluja” ja suojellakseen Abbasia.
SHIN BET sai tietoja, joitten mukaan Shehada ja Balbul olivat sopineet Fatahin kanssa salaisista keskusteluista Betlehemissä. He olivat käyneet uutistoimisto Maan toimistossa Betlehemissä ennen yhteenottoaan poliisin kanssa, ja kertoneet silloin, että heidän henkensä on vaarassa.
AL-AKSAN johto ilmoitti, ettei se enää kunnioita epävirallista tulitaukoa Israelin kanssa.
PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas ylisti heitä Ramallahissa ”sankareina ja marttyyreina” ja tuomitsi Israelin ”raakalaismaiset rikokset taistelijoitamme ja kansaamme vastaan”.
ISLAMIC JIHADIN johtaja Gazassa Nafez Azzam esitti tuomionsa näin: ”Tämä uusi rikos kuvastaa miehityksen todellisia kasvoja. Surmaaminen jatkuu samaan aikaan kun he neuvottelevat saada aikaan rauhantila, mutta jos he luulevat tämän rauhantilan tarkoittavan palestiinalaisten antautumista, he ovat erehtyneet.” (WND, JP)
3. ISRAELIN JOHTAJAT pelkäävät, että USA:n asettama ”tiekartan” määräysten toteutumisen tarkkailija kenraaliluutnantti William Frazerin raportti tulee olemaan ankara Israelia kohtaan, mutta tulee päästämään PA:n suhteellisesti paljon vähemmällä. Frazer tapaa perjantaina puolustusministeri Ehud Barakin sekä PA:n pääministerin Salaam Fayadin. Israelin viranomaisten mukaan varsinkin ”setlementtien” rakentamisen keskeyttäminen tulee olemaan Frazerin silmätikkuna kuten myös Juudeassa ja Samariassa nuorten ilman hallituksen valtuutusta pystyttämät parakkiasutukset (outposts). Nämä kuuluvat Israelin velvoitteisiin ”tiekartan” mukaan. PA:n velvoitteisiin kuuluvat väkivallan ehdoton lopettaminen sekä hyökkäyksiä Israeliin suunnittelevien ryhmien jäsenten pidättäminen, estäminen ja hillitseminen. Samoin PA:n uudelleen organisoidun turvallisuusjärjestön tulee aloittaa operaatiot terrorismia harjoittavia ryhmiä vastaan sekä tuhota terroristien iskukyky ja niiden infrastruktuuri.
ISRAELIN VIRANOMAISET katsovat, että koska Gazan kaista ei ole enää PA:n valtapiirissä, sitä ei huomioida raportissa ja tämä tulee vaikuttamaan helpottavasti raportin PA:n velvoitteita käsittelevään osaan. (JP)
4. MERCAZ HARAV-SEMINAARIIN tehty terrori-isku on saanut monet huomattavat rabbit esittämään vastaiskuja ”vihollisia ” vastaan periaatteella ”isku iskusta”. Kiryat Motzkinin päärabbi David Druckman, joka on yksi julkilausuman allekirjoittajista, sanoo, ettei sen tarkoituksena ole kiihottaa hyökkäyksiin arabeja vastaan, vaan suhteitten katkaisemiseksi arabien kanssa. ”Meidän tulee lopettaa käyttäytymisemme hyväuskoisten hölmöjen (suckers) tapaan. Miksi meidän tulisi antaa heille työtä, ostaa heiltä ja edistää heidän liikeyrityksiään, kun he pyrkivät tuhoamaan meidät? Jos Ismail pitää meitä ali-ihmisiä, meidän tulee katkaista kaikki yhteytemme heihin.” Druckman toteaa, etteivät kaikki arabit ole Israelin vihollisia, mutta hän sanoo saaneensa käsityksen, että monet arabit kannattivat terrori-iskua Mercaz Harav-seminaariin. Siksi heitä tulee boikotoida, hän toteaa. PA:n puheenjohtaja Abbas ylisti terroristia ”sankariksi ja marttyyriksi”.
RABBIT VAATIVAT aitoa juutalaista johtoa maalle, joka perustaa Toran opetuksiin. Allekirjoittajien joukossa oli myös Shasin hengellisen johtajan Ovadia Yosefin poika Ya´acov Yosef. Rabbit tuomitsivat perättöminä levitetyt huhut, että he olisivat kiihottaneet surmaamaan yhden Temppelivuoren työntekijän kostoksi terrori-iskusta seminaariin. Mercaz Harav-seminaarin johto vaati TV-kanava ykköstä erottamaan toimittajansa Ayala Hassonin, joka kanavan uutislähetyksessä väitti, että tällainen murhasuunnitelma oli laadittu. Yeshivan edustaja Yehoshua Mor-Yosef kertoi, että järjestö nostaa syytteen TV-kanava ykköstä vastaan. (JP)
5. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak kiistää huhut, että Israel olisi neuvotellut ja sopinut tulitauosta Hamasin kanssa. Hän kertoi eilen vieraillessaan Gazan rajalla, että useita operaatioita on suunniteltu ja että nuoret miehet, jotka nyt lepäilevät edellisen operaation jälkeen, saavat pian osallistua uusiin operaatioihin Gazan kaistalla. Ministeriön virkailijat toteavat, että niin kauan kuin Hamas käyttää tulitaukoa aseistautumiseen ja uudelleen organisointiin kärsittyään kovia iskuja viimeisen operaation aikana, uusia operaatioita tarvitaan, ja että ministeriö valmistelee edelleen laajaa operaatiota Gazan kaistalle.
BARAK TOISTI samassa yhteydessä, että Israelin tulee vahvistaa Abbasin asemaa, mutta varoitti, että Abbasin valta voi luhistua ja silloin Israelia vastassa Juudeassa ja Samariassa on vähemmän ystävällinen hallitus. Puolustusviranomaiset ovat huolestuneita Hamasin vallan kasvusta Juudeassa ja Samariassa, mikä voi aiheuttaa samanlaisen vallankaappauksen siellä kuin mitä tapahtui Gazassa.
BARAK KIISTI väitteet, että hän olisi esteenä ”rauhankeskusteluille” PA:n kanssa. Hän kertoi, että keskustelujen hidas eteneminen johtuu Abbasin aseman ja PA:n hallituksen heikkoudesta. (JP)
6. HAMASIN PÄÄMINISTERI Ismail Haniyeh sanoi Gazassa, että tulitauon tulee olla yhteisesti sovittu ja samanaikainen. Hän vahvisti tiedot, että Egypti on välittänyt tulitauon aikaan saamiseksi Hamasin ja Israelin välille. Haniyeh totesi, että Hamas haluaa tulitauon käsittävän myös Juudean ja Samarian, ja että IDF:n tulee lopettaa operaationsa siellä. Toiseksi tulitaukosopimuksessa täytyy olla maininta kaikkien Gazan ulosmenoteitten avaamisesta. Hän kertoi Hamasin neuvotelleen toisten järjestöjen kanssa yhteisestä tulitauosta. Haniyeh pilkkasi Abbasin väitöksiä, että Hamas etsii tulitaukoa siksi, että sen johtajisto pelkää tulevansa surmatuksi. Hän toisti väitteensä, että IDF lopetti viimeisen operaationsa havaittuaan, että se oli epäonnistunut. Hän syytti Abbasia Israelin liittolaiseksi, joka ilmiantaa IDF:n sotilaille Hamasin ja muitten järjestöjen johtajien liikkeet Juudeassa ja Samariassa.
HAMASIN virkailija Ismail Radwan kertoi keskiviikkona Gazassa, ettei Hamas vastusta Abbasin rajavirkailijoitten tuloa Rafahiin, jos rajaa valvovat egyptiläiset ja palestiinalaiset, mutta että Hamas tulee olemaan mukana kaikkien Gazan ulosmenoteitten valvonnassa. (JP)
7. PUOLUSTUSMINISTERIÖ aikoo tarjota Israelin kehittämää Iron Dome (teräskupu) lyhyen kantomatkan rakettien torjuntaan suunniteltua ohjustentorjuntajärjestelmää USA:n asevoimille. Puolustusministeriön pääsihteeri Pinhas Buchris matkustaa Yhdysvaltoihin keskustellakseen tarjouksesta sekä tutkiakseen mahdollisuuksia hankkia USA:n kehittämä Skyguard-järjestelmä Sderotin kaupungin suojaksi. Iron Dome järjestelmässä sen tutka havaitsee lähestyvän raketin ja ampuu vastaohjuksen sitä kohti. Sen heikkoutena on, ettei sillä ole tarpeeksi aikaa reagoida parinkymmenen sekunnin aikana, jotka raketin lento
kestää. Vaihtoehtoinen Nautilus-järjestelmästä kehitetty Skyguard järjestelmä perustuu voimakkaan laser-säteen lähettämiseen lähestyvää rakettia vastaan. Tämän järjestelmän heikkoutena on sen massiivisuus ja se, ettei se ole liikuteltava.
8. UUTISOTSIKOITA
- ARMEIJA KIISTÄÄ tiedot, että Betlehemissä surmansa saaneet al-Aksan ja Jihadin jäsenet olisivat osallistuneet Mercaz Harav-seminaarin terrori-iskuun.
- ULKOMINISTERI Rice puolusti Abbasin sotaisia Israelin vastaisia kommentteja USA:n kongressissa todeten, että itse kukin puhuu joskus sivu suunsa.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019