TIISTAI 11.03.08
1. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert ja puolustusministeri Ehud Barak vakuuttavat Jpostin etusivun uutisissa kissan kokoisin kirjaimin, ettei Hamasin kanssa ole tehty minkäänlaista sopimusta, ja että operaatiot rakettimiehistöjen ja terroristien eliminoimiseksi Gazan kaistalla jatkuvat entiseen tapaan. ”Juuri nyt Hamas pidättää ampumistaan ja me myös olemme hillinneet itseämme”, kertoo puolustusministeriön nimeltä mainitsematon virkailija ja lisää, että ”sillä hetkellä kun he havaitsevat jonkun suunnittelevan tai aloittavan toiminnan, me reagoimme siihen”.
PÄÄMINISTERI Olmert kertoi median edustajille maanantaina tavatessaan Chechin presidentti Mirek Topolanekin, joka on virallisella vierailulla maassa, että Israel pidättää itsellään täyden toimintavapauden Gazan kaistalla ja vakuutti, ettei Israel neuvottele Hamasin kanssa eikä ole tehnyt sopimusta sen kanssa, mutta ”jos rakettituli loppuu, me pidätämme omaa tultamme”.
ULKOMINISTERI Tzipi Livni, joka on vierailulla USA:ssa, analysoi Israelin tilannetta tavatessaan Lähi Idän analyytikkoja ja tutkijoita Washingtonissa, ettei Israel anna Hamasin päättää, milloin ampua ja milloin keskeyttää ampuminen viitaten aseitten salakuljetuksiin Gazaan, jotka täytyy lopettaa. Hän sanoi, että Iranin täytyy vastata seurauksista, jos se jatkaa ydinaseensa kehitystä.
2. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas vakuutti maanantaina lehtimiehille, että tulitaukosopimus – tai ainakin tulen keskeyttäminen toistaiseksi – on saatu aikaan Israelin ja Hamasin kesken Egyptin välityksellä. Abbas kiitteli samalla Jordanian osuutta neuvotteluissa rauhansopimuksen solmimiseksi Israelin ja PA:n välillä. Al-Arabiya TV-yhtiölle antamassaan haastattelussa Abbas kertoi, että Hamasin johto oli pyytänyt, että Israel vapauttaisi Hamasin ja Jihadin johtajat teloitusuhkauksistaan lisäten, että Israel suostui siihen tai tekee niin pian.
HAMASIN pääministeri Ismail Haniyeh kiitti Egyptin osuutta tulituksen lopettamisessa esittäen toiveen, että tämä auttaisi Hamasin ja Fatahin välisen kiistan ratkaisemissa. Hän arvioi samalla, että Israel suostui tulen lopettamiseen, koska ”se havaitsi tavoitteittensa epäonnistuneen”.
http://www.haaretz.com/hasen/spages/962403.html
MAHMOUD ABBAS kertoi medialle tavattuaan Jordanian kuninkaan Abdullah II:n, että hän vastustaa Israelin hallituksen antamia rakennuslupia Jerusalemissa. Hän sanoi, että ”kaikki vuoden 1967 jälkeen rakennetut ”setlementit” tai niiden tulevat rakennussuunnitelmat ovat laittomia ja vakuutti, että PA käsittelee niitä lähtien tältä pohjalta”. (Haaretz)
3. ONKO ISRAEL ITSENÄINEN vai ei, joutuu pakosta kyselemään silmäillessään aamun lehtiuutisia ja –artikkeleita. USA:n Valkoisen talon edustaja Dana Perino selvitti median edustajille USA:n kantamaa huolta, ettei ”tiekartan” määräyksiä noudateta, ja että Israel ”polkee” niitä antaessaan rakennuslupia Jerusalemissa, maan pääkaupungissa kuntarajojen sisäpuolella, joista hän mainitsi Givat Zeevin ääri-ortodokseille aiotun rakennusalueen nimellä Agan Ha´ayalot, sekä Neveh Ya´akovin 400 uutta asuntoyksikköä. USA:n ulkoministeri Rice kritisoi näitä ja Har Homan sekä Pisgat Zeevin rakennusaikeita äskeisen Israelin matkansa aikana. Antaakseen vaatimuksille lisäpontta USA:n varapresidentti Dick Cheney tulee esittämään Israelille uudet ”madonluvut”.
ÄÄRIVASEMMISTOLAINEN painostusryhmä Peace Now, jota JP:n kolumnistit artikkeleissaan näyttävästi referoivat kuin julkisesti hyväksyttynä erotuomarina, kertoo JP:n etusivun artikkelin mukaan, että on olemassa suunnitelmia Adam-juutalaiskylän yhdistämiseksi Neveh Ya´akovin 400 asuntoyksikön yhteisön Agan Ha´ayalonin kanssa, joka ei vielä ole saanut alueellisen suunnittelukomitean lupaa, mutta saanee sen, koska Olmert ei vastusta sitä.
EU ESITTI siitä vastalauseensa välittömästi saatuaan tiedon suunnitelmasta. ”Me valitamme Israelin ilmoitusta uusista rakennuskohteista Itä Jerusalemissa. Se voi vahingoittaa rauhanprosessia”, valitti EU:n ”helppoheikkinä” tunnettu ulkomaanasioitten johtaja Javier Solana.
ISRAEL VAPAUTTI nämä alueet 1967 sodassa Jordanialta, joka miehitti ne Israelin 1948 itsenäisyyssodassa liittäen ne valtioonsa. Israel atsoo niiden olevan täysin Israelin lain alaisia ja että normaalit rakennus-määräykset ovat siellä voimassa.
ENGLANNIN ULKOMINISTERI David Milliband tutkisteli myös omalla ”millitikullaan” Israelin rakennushankkeita Jerusalemissa esittäen havaintonaan, että Englannin käsityksen mukaan kaikki Israelin rakentamat juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa ovat laittomia: ”Uskomme niiden olevan vakavana esteenä neuvotellulle kahden valtion ratkaisulle.”
YK:N PÄÄSIHTEERI Ban Ki-Moon kehotti maanantaina Israelia keskeyttämään kaikki rakentaminen ”setlementeissä”: ”Mikä tahansa setlementin laajentaminen on vastoin Israelin velvoitteita ”tiekartan” ja kansainvälisen lain mukaan.” Israel esittää vastineessaan, että se katsoo olevansa oikeutettu rakentamaan suurissa lähiöissä kuten Givat Zeev projekti, joka alun perin hyväksyttiin 1999, mutta jäädytettiin intifadan puhkeamisen vuoksi 2000.
RANSKAN PRESIDENTTI Nicolas Sarcozy vaati Israelia lopettamaan Juudean ja Samarian ”kolonialoimisen”, kuten hän sanaili medialle presidentti Shimon Peresin vierailun yhteydessä.
EGYPTIN SANOTAAN neuvotelleen tulitaukosopimuksen Hamasin ja Israelin välillä, minkä johdosta Hamas on rajoittanut rakettiensa laukomista kahteen päivässä ja IDF jäädyttänyt operaationsa Gazan kaistalla, kuten armeijan edustajat vakuuttavat, sen seurauksena.
OLMERT VAKUUTTI lehtimiehille maanantaina, ettei Israel ole antanut Egyptille valtuuksia neuvotella Hamasin kanssa Israelin puolesta: ”Emme pyytäneet heiltä tätä eikä heillä ole mandaattia neuvotella Hamasin kanssa Israelin puolesta.”
PA:N NEUVOTTELIJAT kuten myös Abbas ovat omineet tämän kansainvälisen Israelin tuomitsemisen viitaten Israelin rakennustoimiin vaatiessaan lisää myönnytyksiä: ”Miten me voisimme jatkaa keskusteluja Israelin kanssa, kun se rakentaa Jerusalemissa?” (JP)
4. TERRORISTIN suorittama massamurha torstai-iltana Jerusalemin Mercaz Harav seminaarissa, jossa 8 opiskelijaa sai surmansa ja 9 haavoittui, on aiheuttanut monenlaisia spekulaatioita ja arvioita Israelin arabien asemasta kuten myös arabikansanedustajien Israelin vastaisista lausunnoista.
ISRAEL EI ole antanut surmansa saaneen terroristin ruumista omaisilleen hautaamista varten peläten tilaisuudesta tulevan suuren reklamaatiotilaisuuden, jota äärijärjestöt voivat käyttää hyväkseen. Muslimien käytännön mukaan kuollut tulee haudata seuraavana päivänä. Poliisi vaatii, että korkeintaan viisi henkilöä saa osallistua hautajaisseremoniaan ilman median edustajia.
Terroristiperheen läheinen ystävä pitää poliisin hautajaisrajoituksia perheen kollektiivisena kurituksena. Hän kertoi, että perhe suunnitteli poliisin salliman viiden hengen hautajaisia aikaisin aamulla, mutta että ”lapset olivat levittäneet tietoa ympäristöön”, mikä sai useita ihmisiä paikalle.
KOKO TERRORISTIN kotikylä on asukkaitten mukaan shokkitilassa tapauksen johdosta. He vakuuttavat olevansa lainkuuliaisia Israelin valtion asukkaita, mutta samalla esittävät tuomitsevansa IDF:n ”brutaalit toimet” Gazassa, mikä hajottaa yhteisöä.
OLMERT OLI kehottanut Israelin kansallisvakuutusta (NII) maksamasta terroristin hautajaiskuluja, mutta sen edustajat kertoivat, ettei heillä ole laillista oikeutta kieltäytyä siitä.
JERUSALEMIN poliisi kertoo, että se edelleen pidättää joitakin henkilöitä kuulusteluja varten. Poliisi kertoi myös, että terroristi Ala Abu Dhaim oli vakoillut seminaarialuetta useina päivinä.
KNESSETIN PUHEMIES Dalia Yitzhik vaatii, että terroristin vanhempien talo, jossa hän asui, tulee hajottaa IDF:n käytännön mukaan. Sisäisen turvallisuuden ministeri Avi Dichter vaatii, että terroristin omaiset täytyy karkottaa pois Jerusalemista. Israel Beiteinu-puolueen puheenjohtaja Avigdor Lieberman uhkaa arabikansanedustajia, että ”pian tulee aika, jolloin heidät ja heidän puolueensa karkotetaan Knessetistä”.
MERCAZ HARAV seminaarin johto on hylännyt pääministeri Olmertin tarjouksen tehdä valitteluvierailu seminaariin. Opetusministeri Yuli Tamir otettiin vastaan ivahuudoin : Petturi, kavaltaja”, hänen tullessaan tervehtimään näitä ”hänen omia opiskelijoitaan”, kuten hän sanoi.
HUOMIOTA on herättänyt se, etteivät Shasin ministerit ja kansanedustajat ole vierailleet seminaarissa murhan jälkeen. Seminaarin johtavat rabbit ovat kritisoineet Shasia siksi, että se jatkaa edelleen Olmertin hallituksessa, joka käy neuvotteluja PA:n kanssa Juudean ja Samarian sekä Jerusalemin itäosan luovuttamisesta ”noille amalekilaisille”.
Shasin puheenjohtaja Eli Yishai lupaa, että hän muiden ohella vierailee seminaarissa pian.(JP)
5. ISRAELIA UHKAA pahin kuivuus moneen vuosikymmeneen. Sateet ovat runsaasti alle normaalin ja odotusten. Kinneretin vedenpinnan pelätään laskevan 214.2 alle merenpinnan, joka on runsaan metrin alle turvallisuusrajan. Vesimäärän vajauksen arvioidaan olevan vuoden lopussa 410 kuutiometriä, kaksinkertainen edellisvuoden vajaukseen verraten. Veden pinta on 60 sm alempana kuin viime vuonna samaan aikaan ja yli kolme kertaa alempi kuin neljä vuotta sitten. Sadevesimäärän vähyys vaikuttaa pohjaveden suolapitoisuuden kasvuun ja veden laatuun Haderasta Dan-alueelle saakka sekä yleisesti rannikkoseudulla. Veden kulutuksen arvioidaan olevan 736 miljoonaa kuutiometriä, 134 kuutiometriä enemmän kuin vuosikymmenen alussa. Kaivoja tullaan poraamaan Hulan sekä Galien itäosan alueille, josta vettä pumpataan Kinneretiin. Huhtikuusta marraskuuhun puutarhankastelu kielletään aamuseitsemästä iltaseitsemään.Haaretz
6. IRAN on luvannut maksaa palkkion jokaisesta Israelin johtajan murhaamisesta.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021