SUNNUNTAI 23.03.08
1. USA:N VARAPRESIDENTTI Dick Cheney saapui eilen Israeliin, kiertomatkansa toiseksi viimeiseen etappiin. Aiemmat kohteet olivat Oman, Irak, Afganistan ja Saudi Arabia. Israelista hän jatkaa maanantaina Turkkiin ennen kotimatkaansa.
SAUDI ARABIASSA Cheney keskusteli runsaan tunnin ajan kuningas Abdullahin kanssa, tutustui kuninkaan hevostalliin Riadin lähellä sekä nautti kiireisen päivällisen hänen kanssaan. Yksi tärkeimmistä kuninkaan kanssa käymiensä yksityiskeskustelujen aiheista lienee ollut saudien öljyntuotannon nostaminen, josta Cheney keskusteli myös kuningaskunnan öljyntuotanto-ministerin kanssa. USA haluaisi öljyntuotannon nostamista bensiininhinnan laskemiseksi. Saudit ovat olleet haluttomia tähän, eikä ollut varmuutta, saiko Cheney muutosta asiaan.
VARAPRESIDENTTI Cheney vakuutti Israelissa, ettei USA koskaan painosta Israelia ratkaisuihin, jotka vaarantavat sen turvallisuutta, ja sanoi USA:n lujasti tukevan Israelin oikeutta puolustaa itseään kaikkina aikoina, terrorismia, rakettihyökkäyksiä ja muita uhkia vastaan, joitten tarkoituksena on Israelin tuhoaminen.
CHENEY totesi historian osoittavan, että ollessaan kasvokkain arabien kanssa, jotka hyväksyvät Israelin olemassaolon ja ovat halukkaita ja kykeneviä suoriutumaan sitoumuksistaan, Israel on valmis kauaskantoisiin kansallisiin uhrauksiin rauhan hyväksi. Hän uskoi tämän soveltuvan myös suhteisiin palestiinalaisten kanssa. Cheney yrittää edistää ”rauhankeskusteluja” Bushin näyn mukaisesti, jonka päämääränä on kaksi itsenäistä valtiota, asuen turvallisina ja rauhassa. Tämä huolimatta siitä, että väkivalta lisääntyy sekä Gazan sisällä että sieltä Israeliin, että Juudeassa ja Samariassa ja jopa Israelin arabien keskuudessa. Lisäksi gallupien mukaan Fatahin ja Abbasin kannatus territorioissa laskee edelleen Hamasin ja Haniyehin eduksi.
CHENEY osallistuu tänään pääsiäispäivän jumalanpalvelukseen USA:n lähetystössä. Iltapäivällä hän matkustaa Ramallahiin, jossa hän tapaa sekä PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin että pääministeri Salaam Fayadin. Hän ennusti vaikeita päätöksiä ja tuskallisia myönnytyksiä molemmilla puolilla, mutta vakuutti Amerikan hyvästä tahdosta tässä prosessissa.
USA:N ULKOMINISTERI Gondoleezza Rice matkustaa Israeliin huhtikuun alussa. Presidentti George Bush matkustaa Israeliin toukokuun alussa osallistuakseen Israelin 60-vuotispäivien viettoon 14.05.08. Israelin tapana ei ole esitellä sotilasmahtiaan juhlapäivien aikana, eikä tulle järjestämään suuria sotilasparaateja tälläkään kertaa. (JP)
2. ISRAELIN ILMAVOIMIEN komentaja kenraalimajuri Elazar Shkedy määräsi kaikki F-16I koneet lentokieltoon koska erään koneen ohjaajat valittivat outoa hajua koneen ohjaamossa. IAF:n lääkintäosaston suorittamissa testeissä todettiin, että hajun aiheutti määrätyntyyppinen formaldehydi, jonka tiedetään aiheuttavan syöpää, jos sen kanssa joutuu kosketuksiin suurina määrinä. Vaikka formaldehydia havaittiin vain yhden koneen ohjaamon materiaaleissa, Shkedy määräsi kaikki 102 konetta toistaiseksi lentokieltoon.
F-16I on Israelin ilmavoimien (IAF) pisimmälle kehitettyjä koneita F-15I:n ohella (I tunnusnumeron jälkeen tarkoittaa Israelia). Israel on asentanut koneisiin Israelissa kehitettyjä laitteistoja.
NYT lentokieltoon asetetut F-16I koneet on valmistanut Lockheed Martin. Ne hankittiin vuonna 2000 kenraaliluutnantti Dan Halutzin johtaessa Israelin Ilmavoimia. Toinen osa F-16I koneitten tilauksesta saataneen kuluvan vuoden lopussa. (JP)
3. ISRAEL JATKAA korkeaa hälytysvalmiutta maailmanlaajuisesti tulevien viikkojen aikana. Hizbullah ilmoitti äskettäin saaneensa täysin varmoja todisteita, että Israel oli Hizbullahin ”sotilas-komentajan” suurterroristina tunnetun Imaad Mughniyehin salamurhan takana. Israel kieltää osallisuutensa. Erään uutisen mukaan helmikuun 12. päivän salamurhan suunnittelijat kuuluivat Bashar Assadin lähipiiriin. Terrorijärjestöt, jollainen Hizbullah on, eivät välttämättä tarvitse ulkoista motiivia terrori-iskuihinsa, joskin se voi kiihdyttää niiden toteuttamista.
TURVALLISUUSVIRANOMAISET ovat lisänneet valvontahenkilöstöään meneillään olevien Purim-juhlien ajan, jotka jatkuvat Jerusalemissa suurina yleisöjuhlina tänään. Shin Bet on myös lisännyt valvontahenkilöstöään Israelin lähetystöjen ja instituutioitten lähellä kaikkialla maailmassa. Israelilaisten El-Al koneitten turvallisuusjärjestelyjä on uudistettu ja muutettu. Yhtenä vaihtoehtona pidetään Hizbullahin yrittävän ampua alas EL-AL matkustajakoneen olalta laukaistavalla ohjuksella, kuten al-Qaida yritti Keniassa 2002.
PULUSTUSVIRANOMAISET ilmoittivat viikonvaihteen aikana, että israelilaisiin matkustaja-koneisiin asennetaan järjestelmä, joka laukaisee lämpöä tuottavan valoraketin harhauttaakseen konetta kohti ammutun lämpöhakuisen ohjuksen. Järjestelmä asennetaan ensiksi koneisiin, jotka lentävät vaarallisina pidettäviin kohteisiin Afrikassa ja Aasiassa. Asia nostettiin hoidettavien asioitten joukkoon Kenian ohjusiskun jälkeen, mutta maksajaa ei silloin löydetty. (JP)
4. www.debka.com kertoo artikkelissaan, että Hizbullah on kasvattanut raketti- ja ohjusarsenaalinsa yli 2.5-kertaiseksi siitä, mitä se oli ennen Libanonin kakkossotaa. Sillä on Debkafilen mukaan 40 000 rakettia ja ohjusta. Niiden joukossa on 400 km:n kantomatkan raketteja, joilla se yltää Litanijoen pohjoispuolelta Beershebaan asti. Tämä tarkoittaa, kuten Debkafile toteaa, että vain Eilat maan eteläkärjessä on Hizbullahin ja Hamasin yhteisen rakettiuhan ulkopuolella lähtien olettamuksesta, että Jordanian raja pysyy rauhallisena. Debkafile kertoo myös artikkelissaan, että Syyria on toimittanut Hizbullahille venäläisvalmisteisia ohjuksia sekä panssarien että lentokoneitten torjutaan. Niiden joukossa on venäläisvalmisteisia ZSU-100 kanuunoita, joitten 14.4 mm rekyyli-ammukset ovat tehokkaita matalalla lentäviä lentoaluksia kuten helikoptereita ja ohjaajattomia koneita (drones) vastaan.
5. FATAHIN JA ISLAMILAISEN järjestön Jund al-Sham pyssymiehet ottivat kiivaasti yhteen Siidonin ulkopuolella olevassa Ein el-Hilwen pakolaisleirissä Libanonissa. Yksi pyssymies kuoli ja kolme haavoittui ammuskelussa, kaikki Fatahin jäseniä, vastapuolen uhreista ei ole tietoja. Jännitys nousi pakolaisleirissä Fatahin pidätettyä Jund al-Shamin jäsenen Hussam Maaroutin ja luovutettua hänet Libanonin viranomaisille syyttäen miestä Fatahin virkailijan murha-suunnitelmista, minkä Libanonin virkailijat vahvistavat. Jund al-Shamin pyssymiehet hyökkäsivät Fatahin toimistoja vastaan konekiväärein ja kranaatein, mihin Fatahin joukot vastasivat samoilla aseilla. Muutamat perheet pakenivat leiristä turvallisemmille alueille.
JUND AL-Sham (Sham-alueen sotilaat) on al-Qaidaan kallistunut Asbat al-Ansar järjestön alaryhmä. Niiden pyssymiehet ovat toistuvasti hyökkäilleet Fatahin joukkoja vastaan Libanonissa ja varsinkin Ein el-Hilwen leirissä, joka on suurin Libanonin 12:sta pakolaisleiristä; ja siinä asuu 70 000 asukasta. Pakolaisleireissä on oma sisäinen hallinto eikä Libanonin viranomaisilla ole oikeutta mennä sinne ilman erikoislupaa. (JP)
6. VENÄJÄN ULKOMINISTERI Sergei Lavrov vieraili perjantaina Ramallahissa käyden tervehtimässä PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasia. Lavrov vaati Gazan kaistan saarron purkamista sekä ”setlementtien” rakentamisen täydellistä lopettamista. Hän kutsui Egyptin ja Israelin julistamaa Gazan saartoa hylättäväksi ja vaati kaistan ihmisille mahdollisuutta normaaliin elämään. Kahdeksan ei-hallituksen tukeman brittijärjestön (NGO) laatiman selvityksen mukaan 80 % Gazan asukkaista tarvitsee ulkopuolista tukea elääkseen; työttömyys on 40 %.
LAVROV kannatti Fatahin ja Hamasin yhteistyön ja yhteishallituksen uudelleen solmimista esittäen samalla vaatimuksen sekä Israelin että PA:n niille asetettujen ”tiekartan” määräysten toteuttamista. Lavrov tapasi Syyriassa ennen Israelin matkaansa Hamas-johtajan Khaled Mashaalin. Israelissa hän tapasi mm. pääministeri Olmertin. Olmert ei lämmennyt Lavrovin esitykselle Moskovan rauhankokoukselle, mutta Abbas kannatti sitä lämpimästi.
OLMERT suostui Venäjän tarjoukseen toimittaa 25 panssaroitua miehistönkuljetusvaunua (APC) PA:n joukoille. PA halusi asennettavaksi niihin konekiväärin katolle, mutta siihen Olmert ei suostunut. Palestiinalaiset voivat kuitenkin asentaa niitä sinne itse. Myöhemmin ajoneuvoja toimitetaan 25 lisää, mikäli PA:n turvallisuusjoukkojen järjestyksenvalvonta tehostuu. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- ARABILEHTI kertoo, että Israel on valmis tulitaukoon Hamasin kanssa. Israelin viranomaiset kieltävät lähettäneensä tällaista viestiä Kairon keskusteluihin.(JP)
- FATAHIN JA HAMASIN väliset keskustelut Jemenissä yhteishallituksen muodostamisesta sen sijaan näyttävät jatkuvan, vaikka välillä ilmoitettiin Fatahin delegaation tulevan kotiin. (JP)
- PA ILMOITTAA toistaiseksi erottaneensa PA:n virkailijan Rouhi Fattouhin, joka yritti salakuljettaa yli 3000 kännykkää, arvoltaan yli 300 000 USD, Libanonin rajan yli. Fattouh kielsi tienneensä niistä mitään, mutta autonkuljettaja väitti samaa. PA:n virkailijat epäilevät, että tapaus on osa laajempaa kännyköitten salakuljetusta Länsirannalle. PA:n virkailijat ovat aiemmin tehdyissä ratsioissa takavarikoineet jälleenmyyjiltä 7000 kännykkää, joiden uskottiin olleen menossa mustille markkinoille ohittaen veronmaksun PA:n tileille. (JP)
- AINAKIN 2000 länsimaista pyhiinvaeltajaa tungeksi pitkäperjantain aikana Jerusalemin vanhakaupunkiin. Monet heistä raahasivat olallaan puisia ristejä kulkiessaan Via Dolorosaa (tuskien teitä) ja sen 14 pysähdyspaikkaa. Ohjelmaan kuului ristiinnaulitsemistapahtuman kuvitteellinen näytös. Muurien ulkopuolella juutalaiset juhlivat Purimia lasten pukeuduttua mielikuvituksellisiin asuihin enkeleistä lähtien. (JP)
- TÄNÄÄN Jerusalemissa on 36 asteen helle, yöllä 23 astetta. Loppuviikosta viilenee.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021