SUNNUNTAI 16.03.08
1. AL-QUDS AL-ARABI, Lontoossa ilmestyvä yleisarabi-lehti, kertoo viime sunnuntain pääkirjoituksessaan, että Jerusalemin Mercaz Harav-seminaariin maaliskuun 6- päivänä tehty terrori-isku, jossa 8 nuorta opiskelijaa kuoli ja 9 haavoittui, ”oli oikeutettu, ja että uskonnollinen seminaari hautoo israelilaisia ääriaineksia ja fundamentalisteja”. Päätoimittaja Abd al-Bari Atwan ei tuominnut terrori-iskua pääkirjoituksessaan vaan totesi, että ”Gazan asukkaitten terrori-iskun juhlinta symboloi Palestiinan kansan rohkeutta”. Hän lisäsi, että Gazassa meneillään oleva väkivalta voi olla alkuna Israelin tuhoamiselle.
JP:N ARTIKKELIN kirjoittaja Jonny Paul sanoo, että Israelin Lontoon lähetystön edustajan Lior Ben-Dorin toteaa lehden päätoimittajan kirjoituksen olevan sitäkin hälyttävämpi, koska ”Atwan on saavuttanut laillisen ja puolueettoman analyytikon maineen britti-lehdistössä, jota usein kutsutaan esittämään mielipiteitään erilaisissa mediatilaisuuksissa”. Ben-Dor lisää, että ”Atwanin ongelma on siinä, että hän useimmiten kätkee todelliset mielipiteensä ja ideologiansa puhuessaan brittilehdille - hänen terrorin ja lasten murhaamisen hyväksymisensä”.
LIBANONIN ANB- televisiolle antamassaan haastattelussa kesäkuussa hän sanoi ”toivovansa, että Iranin ohjukset iskevät Israeliin, ja että hän siinä tapauksessa menisi ilosta tanssimaan Trafalgar Squarelle”. Hän esitti samalla toivomuksen, että jos Iraniin hyökätään, sen kostoiskuihin kuuluisi myös hyökkäys Israeliin. Atwan syntyi 1950 pakolaisleirissä. Hän perusti lehtensä Lontoossa 1989 ja on haastatellut mm. bin-Ladenia. Hän esiintyy usein CNN:n, Sky News:n ja BBC:n uutislähetyksissä.
SCOTTISH PALESTINE SOLIDARITY CAMPAIGN, Lontoon Palestiinan solidaarisuus-kampanjasta syntynyt ääriryhmä, kertoo puheenjohtajansa Mike Napierin suulla UK:n suositulla blog-sivulla Harris Place: ”Ala Abu Dhaim surmasi 8 opiskelijaa, jotka oli koulutettu alistamaan ja karkottamaan hänet, hänen perheensä ja koko kansansa. Hänet tappoi aseistettu opiskelija.” Napier väittää terroristin toimineen itsepuolustukseksi ja että ”Mercaz Harav ei ollut vain yksi Jerusalemin ja maailman monista juutalaisista seminaareista, vaan sen opetusohjelmaan kuului kakkien pakanoitten, ei vain arabien hyljeksiminen, kaivojen myrkytys ja ei-juutalaisten ruumiinosien varkaus.” (Lähde: Jpost, Jonny Paul 16.03.08)
2. USA:N ULKOMINISTERIÖN raportissa kerrotaan, että anti-semitismi on noussut viimeisen vuosikymmenen aikana, paljon siitä uudessa muodossa, jonka silmiinpistävänä tuntomerkkinä on Israelin kritisoiminen. 94-svuisessa raportissa arvostellaan useita muslimi- ja arabimaita, jotka rohkaisevat antisemitismiä. Lisäksi yksi kappale käsittelee anti-semitismiä YK:ssa. ”Motiivi Israelin kritisoimiseen voi perustua lailliseen huoleen ohjelmasta tai laittomaan ennakkoasenteeseen”. Raportissa todetaan, että ”välittämättä tarkoituksesta, Israelin suhteeton kritisoiminen barbaarisena ja periaatteettomana, mikä yhdessä YK:n omaksuman diskriminoivan Israelin vastaisen asenteen kanssa vaikuttaa kuulijoissa negatiivisen asenteen juutalaisia vastaan yleensä, antaa sytykkeitä anti-semitismiin”. Raportissa luetellaan anti-semitismin muotoja, kuten terrori-iskuja juutalaisia vastaan; synagogien häpäiseminen ja juutalaisten hautojen tuhoaminen. Lisäksi niihin luetaan anti-semiittinen retoriikka, salahanketeoriat ja muu propaganda. Raportissa todetaan lisäksi, että anti-semitismi on omaksuttavissa oleva ilmiö.
RAPORTISSA TODETAAN, että uusimuotoinen anti-semitismi omaa usein perinteisiä piirteitä, mutta ”uuden anti-semitismin erottava piirre on sionismin ja Israelin politiikan kritisoiminen joko tarkoituksellisesti tai tarkoittamatta, mikä vaikuttaa ennakkoluulojen kasvattamiseen kaikkia juutalaisia vastaan demonisoimalla Israelia ja israelilaisia sekä väittäen Israelin oletettujen virheiden johtuvan virheistä juutalaisessa luonteenpiirteessä”. Raportti toteaa, että vaikka anti-semitismi on yleistä Lähi Idässä ja Euroopan muslimiyhteisöissä, se ei rajoitu näihin kansanosiin. Raportti huomioi Syyrian ja Iranin harjoittaman juutalaisten demonisoinnin, mutta ottaa esille Venezuelan hallituksen sponsoroiman median masinoiman anti-semitismin, kuten tapahtuu myös Saudi Arabiassa ja Egyptissä.
LÄNSI EUROOPAN MAISTA mainitaan Englanti, Ranska ja Saksa, joissa anti-semiittinen väkivalta aiheuttaa pysyvää huolta, mutta myös läntiset maat kuten Argentiina, Australia ja Kanada ovat päässeet raportin anti-semitismin listoille. (JP, H L Krieger)
3. SAKSAN LIITTOKANSLERI Angela Merkel saapuu Israeliin viralliselle vierailulle 9 hallituksensa ministerin tukemana tänään sunnuntaina. Merkelin vierailu on herättänyt ristiriitaisia mielipiteitä Israelissa, ja jotkut kansanedustajat vastustivat äänekkäästi Merkelin aikomusta puhua Knessetissä saksankielellä, mikä kuitenkin lopuksi hyväksyttiin. Merkel aikoo vierailunsa aikana painottaa sitä, että uhka, jota kohdistuu Israeliin, on myös uhka Saksaa vastaan, ja että hän vakuuttaa Saksan puolustavan Israelia sitoumuksensa mukaisesti.
MERKELIN VIERAILU aloittaa kiireisen vierailujen ajan: Tiistaina USA:n republikaanien presidenttiehdokas John McCain saapuu maahan, jonka seurueeseen kuuluvat senaattori Joe Lieberman (Con. lib.) sekä senaattori Lindsey Graham (SCar. rep); lauantaina saapuu USA:n varapresidentti Dick Cheney matkallaan Turkkiin, Saudi Arabiaan ja Omaniin.
MERKELIN matka on solidaarisuusvierailu ennen Israelin 60-vuotissyntymäpäiviä. Hän kehotti Irania luopumaan uraanin rikastusohjelmastaan sekä kunnioittamaan kansainvälisiä määräyksiä, jotka koskevat ydinaseita. Merkel ilmoitti ennen Israelin matkaansa, että Saksa suunnittelee turvallisuuskokousta Berliinissä kesäkuussa vahvistaakseen PA:n poliisia ja lain toteuttamista ajavia yhteisöjä. Kutsuja ei ole vielä lähetetty, mutta mukaan tullee PA:n ja Israelin virkailijoita, EU:n edustaja Tony Blair, sekä edustajia EU:sta ja sen jäsenmaista ja useista arabimaista.(JP)
4. HAMASIN EDUSTAJA vakuutti viikonvaihteen aikana, että sopimuksen syntyminen Egyptin ja Hamasin kesken on lähellä. Sen mukaan Egypti avaa Rafahin terminaalin Egyptin ja Gazan välillä, ja että siellä toimivat rajavartijat voivat olla Fatahin jäseniä edustaen Abbasia. Hamasin edustaja Ayman Taha kertoi, että Fatahia edustavien virkailijoitten tulee antaa heidän nimensä Hamasille ennen tuloaan virkapaikalleen. Tällä hänen mukaansa estetään ei-toivottujen miesten tulo Rafahin terminaaliin. Hän vakuutti, että kansainväliset tarkkailijat voivat myös tulla, mutta heidän tulee asua joko Egyptin puolella tai Gazassa, eikä Israelissa kuten aiemmin. Hän lisäsi, että rajaterminaali avataan vuoden 2005 sopimuksen puitteissa. ”Rajaa vartioivat kuitenkin tulevaisuudessa palestiinalaiset ja egyptiläiset, ei kolmas osapuoli”. (JP)
5. ISRAEL aloitti uudelleen ilmaiskut Gazan kaistalle lauantaina. Aikaisemmin lauantaina IAF:n koneet iskivät kolmen hengen rakettimiehistöä vastaan haavoittaen heitä.
Toisessa ilmaiskussa, joka tehtiin yhteistyössä Shin Betin agenttien kanssa, sai surmansa kolme Islamic Jihadin miestä, jotka valmistautuivat laukaisemaan Kassam-rakettinsa Israeliin. Iskut alkoivat seurauksena sille, että terroristit ampuivat puolen tusinaa raketteja Israeliin viikonvaihteen aikana. Niiden aiheuttamista henkilövahingoista ei ole raportoitu. Hamas väitti sopimuksen tulitauosta tulleen voimaan Egyptin välityksellä, mutta Israel kumoaa, että se olisi osallistunut sellaisiin neuvotteluihin. Jihad ilmoittaa uudesta 22 km:n kantomatkan raketista.
PERJANTAINA IAF:n helikopteri joutui ensimmäistä kertaa palestiinalaisten konekivääritulen maalitauluksi. Muutamia luoteja osui koneeseen, mutta se pystyi palaamaan tukikohtaansa.
Hamasin aseellisen siiven edustaja Abu Obeida kertoi, että helikopteria tulitettiin konekivääreillä usealta suunnalta samaan aikaan. Hän onnitteli onnistuneesta suorituksesta ja lisäsi, että samaa taktiikkaa tullaan jatkamaan tulevaisuudessa. (JP)
6. VARAPÄÄMINISTERI Haim Ramon sanoi lauantaina, että Israelin tulee edetä nopeammin nuorten pystyttämien parakkikylien hajottamiseksi, sillä ”nyt on sen aika”. Hänen vaatimuksensa tulee sen jälkeen, kun USA:n asettama ”valmentaja” William Frazer, kuten häntä mieluummin kutsutaan kuin erotuomariksi, piti ensimmäisen yhteiskeskustelun PA:n ja Israelin edustajien kanssa viime viikon lopulla. Palestiinalaiset olivat käärmeissään ja loukkaantuneita siitä, ettei puolustusministeri Ehud Barak osallistunut tilaisuuteen, vaan lähetti sinne edustajansa. Palestiinalaisia johti pääministeri Salaam Fayad, Israelia edusti puolustusministeriön diplomaattisen toimiston johtaja Amos Gilad. PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat vinoili kokouksen jälkeen, että ehkäpä Barak oli liian kiireinen suunnitellessaan uusia setlementtejä. Gilad kielsi huhut, että kokous olisi ollut jännittynyt.
FRAZER antaa raportin kokouksesta ja havaitsemistaan ”tiekartan” määräysten laiminlyönneistä ulkoministeri Ricelle. Raportti on salainen eikä sitä julkisteta. (JP)
DEBKAFILE raportoi, että jännitys ja epäluottamus on kasvanut Barakin ja Keith Daytonin välille. Dayton, joka kouluttaa ja varustaa PA:n turvallisuusjoukkoja, väittää, ettei Israel ole toimittanut Jordaniassa koulutettavalle usealle sadalle PA:n miehelle aseita ja ajoneuvoja, vaan he joutuvat käyttämään harjoituksissa pistoolin näköisiä tupakansytyttimiä. Barak on raportin mukaan tuohtunut syytöksestä. Tapaus osoittaa, ettei Barak luota PA:n miesten lojaalisuuteen. Bush on lisännyt taloustukeaan PA:n turvallisuusjoukkojen kouluttamiseksi. Uutisten mukaan Bush on yhä enemmän joutunut sivuun ”rauhankeskusteluista”; ne puhuvat nyt Ricen rauhansuunnitelmasta.
7. JERUSALEMIN LÄNSIMUURIN läheltä, muinaisen yläkaupungin itärinteeltä löydettiin I Temppelin aikaisen talon rauniot (800-600 eKr.). Talon seinät on voitu paljastaa 2 metrin korkeuteen Rooman aikaisen kadun ”itäisen Cardon” raskaitten kivilaattojen alta. (INN)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021