SUNNUNTAI 09.03.08

1. TERRORISTI, 25-VUOTIAS Ala Abu Dhaim, joka torstai-iltana murhasi 8 juutalaista seminaariopiskelijaa ja haavoitti yhdeksää, oli kotoisin Itä Jerusalemin Jebl Mukaber lähiöstä. Perjantaina liikkui huhuja, että hän oli ajoittain työskennellyt kuskina Harav yeshivassa,

mutta hän todennäköisesti toimitti ajoittaisia ajoja seminaarille, mutta ei ollut sen palveluksessa. Hän näyttää kuitenkin tunteneen paikat seminaarissa, koska hän löysi tiensä kirjastoon, jossa 80 opiskelijaa oli juuri päättänyt Adar II rukouksensa. Poliisi löysi pian massamurhan jälkeen hänen autonsa läheltä seminaaria.

MURHATTUJEN opiskelijoitten iät vaihtelivat viidestätoista yhdeksääntoista. Yhdellä heistä oli Kanadan ja Englannin kansalaisuus, toisilla Yhdysvaltain, Etiopian ja Kanadan. (JP)

2. MURHAAJAN omaiset pystyttivät suruteltan kotinsa lähelle Jebl Mukaber lähiössä, ja kuin lisätäkseen häväistyksen aiheuttamaansa iskuun he ripustivat sen ympärille PA:n, Hamasin ja Hizbullahin lippuja. Sisäisen turvallisuusministeri Avi Dichterin avustaja kertoi medialle, ettei Israelin laki kiellä pystyttämästä surutelttaa, mutta kaupungin edustajien vaatimuksesta omaiset poistivat Israelia häpäisevät liput sen ympäriltä.

MURHAAJAN SETÄ aikoi Ammanissa pystyttää suruteltan murhaajan kunniaksi, mutta Jordanian viranomaiset kielsivät sen. (JP)

3. MASSAMURHAN suunnittelijoista ei ole saatu vahvistusta. Erään teorian mukaan sen takana on Syyria, joka antoi toimeksiannon Hamasin Damaskoksessa olevalle johdolle suunnitella ja huolehtia sen toteuttamisesta. Jotkut arvioivat, että tapaus oli yksityinen ilman taustavoimia, mutta se ei tunnu uskottavalta. Teon suunnittelu ja sen toteutus aseitten hankkimisineen osoittaa, että kohde oli huolella valittu ja murhan toimeenpano hyvin suunniteltu ja toteutettu. Fatahin alajärjestön al-Aksan osuus aseitten hankkimisessa ja iskun käytännön järjestelyissä oli ehkä ratkaiseva. Seminaarin sisäänkäynnissä ei ollut vartijaa.

HIZBULLAH JA HAMAS Gazassa ilmoittautuivat aluksi massamurhan tekijöiksi, mutta myöhemmin molemmat kielsivät osallisuutensa. (JP)

4. POLIISI PIDÄTTI viikonvaihteen aikana kahdeksan Itä Jerusalemin asukasta, niiden mukana murhaajan omaisia. Useilla heistä on Israelin sininen henkilökortti, jolla he voivat liikkua vapaasti Israelissa ja ajaa Israelin keltaisilla rekisterilaatoilla varustettuja autoja. Jerusalemin alueella asuu n. 250 000 arabia. He nauttivat Israelin asukkaitten oikeuksista sosiaali-, lääkintä- ja koulutuspalveluineen, mutta eivät voi äänestää parlamenttivaaleissa eivätkä osallistua asepalveluun. Heitä varten on suunniteltu yhteiskuntapalvelua aseistakieltäytyjien tapaan.

ABU DHAIMIN suorittama massamurha sai aikaan ristiriitaisia tuntemuksia Jerusalemin arabien keskuudessa. Toiset juhlivat häntä ”sankarina ja marttyyrina”, mutta useimmat pelkäävät tämän nostattavan vihan heitä vastaan, minkä johdosta heidän etuisuuksiaan ja liikkumisvapauttaan voidaan rajoittaa. Tehtyjen mielipidekyselyjen mukaan valtaosa Jerusalemin arabeista ei halua asua PA:n hallinnon alla, ja he vastustavat heidän asuinalueittensa liittämistä PA:n alaisuuteen tai tulevaan Palestiinan valtioon. (JP)

5. JERUSALEMIN Silwanin lähiössä työskentelevä opettaja Majdi Shweiki kertoo JP:n

toimittajalle Kh A Toamehille, uskovansa, että valtaosa arabeista haluaa asua Israelin hallinnon alla. Hän kuitenkin pelkää Israelin vastatoimia. Hän olettaa, että Israelin viime päivien aikana Gazassa tehtyjen operaatioitten aikana otetut kuvat naisista ja lapsista, joita varsinkin al-Jazeera TV-yhtiö levitti lähetyksissään Hamasin suosiollisella avustuksella, ovat voineet vaikuttaa joittenkin nuorten mielipiteisiin, joista Abu Dhaim on voinut olla yksi. Jerusalemin Hanina lähiössä asuva arabiasianajaja arvioi, että Israel voi peruuttaa henkilökortin joiltakin pääkaupungin arabeilta, mutta varoittaa, että sillä voi olla vaarallisia vaikutuksia ja ajaa ihmisiä radikalismiin. Se olisi hänen arvionsa mukaan samaa kuin kieltää heiltä asumisoikeus Jerusalemissa.

ABU DHAIMIN naapurit kertovat, että hän oli rauhallinen ja uskonnollinen, joskin joittenkin tietojen mukaan tunsi sympatiaa Hamasia ja Islamic Jihadia kohtaan, mutta ei ollut jäsenenä niissä.

Abu Dhaim aikoi mennä naimisiin kesän aikana.

POLIISI on vapauttanut joitain pidättämiään terroristin sukulaisia, mutta hänen morsiamensa ja muutamia serkkuja on edelleen kuulusteltavina.

MONET Itä Jerusalemin arabeista ovat työskennelleet Israelin puolella, mutta useat heistä ovat saaneet puhelinsoiton työnantajaltaan neuvoen heitä pysyttelemään toistaiseksi kotonaan. (JP)

6. EGYPTIN johdon taholta on annettu ymmärtää, että Syyrialla on ollut sekä motiivi että halua aiheuttaa vakavia ristiriitoja Israelissa saadakseen huomion siirretyksi pois Libanonista.

LONTOOSSA ilmestyvä lehti Al-Hayat raportoi lauantaina, että Syyrian intressinä on sabotoida Egyptin johtamat tulitaukoneuvottelut Hamasin kanssa siirtääkseen huomion omista toimistaan Libanonissa. Raportin mukaan Egyptin viranomaiset ilmoittivat lehdelle, että Syyria haluaa huomion siirtyvän Gazan ja Länsirannan asioihin. Sen mukaisesti jännityksen kasvattaminen Palestiinan rintamalla on Syyrian intressinä. Nykyisen tilanteen jatkuminen voi hämmentää arabijohtajia ja voi aiheuttaa sen, että he lähettävät alemman tason viranomaisia arabijohtajien kokoukseen Damaskoksessa, lehdessä arvioidaan, ja muistutetaan, että Hamasin ja Jihadin johtajat, joilla on valta päättää tulitauosta Gazassa, olivat terrori-iskun aikaan Damaskoksessa.

EGYPTI on tiettävästi keskeyttänyt tulitaukokeskustelut Hamasin kanssa odottaessaan tarkempia tietoja Hamasin mahdollisesta osallisuudesta murhaiskuun. (INN)

7. TURVALLISUUSMINISTERI Avi Dichter vaatii, että Itä Jerusalemin terroristin omaiset tulee karkottaa Länsirannalle. Dichter muistuttaa, että ainakin 20 % Jerusalemissa suoritettujen terrori-iskujen tekijöistä on saanut apua Jerusalemin arabeilta. Vasemmistoa edustavat, kuten Yatom (Labour) ja Ramon (Labour-puolueesta Kadimaan loikannut), ovat saaneet lisäkannustusta vaatimuksille, että Itä Jerusalemin arabiosat tulee siirtää PA:n hallinnon alle. Myös terroristin omaisten pystyttämä suruteltta on saanut aikaan vihaisia kommentteja kansanedustajien taholta. He vaativat viranomaisia poistamaan sen.

IDF PITI korkeantason neuvottelutilaisuuden 06.03.08, juuri ennen torstai-illan massamurhaa, PA:n vastaavien virkailijoitten kanssa. Tilaisuus katsottiin tarpeelliseksi viime päivinä nousseitten väkivaltaisuuksien ja israelilaisten autoilijoitten kivitysten ja tulitusten vuoksi Juudeassa ja Samariassa. PA:n turvallisuusjoukoissa palvelee lukuisasti al-Aksan ja Islamic Jihadin joukoista siirtyneitä pyssymiehiä, jotka ajoittain suorittavat maksua vastaan palveluja terroristeille.

POLIISI PIDÄTTI 10 nuorta arabia Israelin pohjoisosassa heidän kivittäessään israelilaisia autoilijoita Fureidis ja Shfaram risteyksissä lähellä Jisr al-Zarga arabikylää lauantaina. Kukaan ei loukkaantunut, mutta useat autot kärsivät peltivaurioita. Seitsemän vuotta sitten 50-vuotias israelilainen miesautoilija kuoli hänen autoaan vastaan heitetystä kivestä samalla alueella.

TORSTAINA yksi pommi-iskussa Gazan turva-aidan vierellä vammautunut israelilainen sotilas kuoli vammoihinsa. Kaksi muuta vaikeasti haavoittunutta on edelleen sairaalassa. (Ynet)

8. www.debka.com kertoo artikkelissaan, että vain neljä päivää ennen Mercaz Harav- seminaariin tehtyä terrori-iskua kaksi aseistettua vartijaa estivät Porath Yosef yeshivaa vastaan aiotun hyökkäyksen pelotellen pois kaksi arabia, jotka vaativat päästä sisään suorittamaan korjauksia. He mainitsivat joittenkin yeshivassa työskentelevien nimiä saadakseen vartijat päästämään heidän sisään, mutta eivät suostuneet avaamaan mukaan kuljettamiaan kartonki-pakkauksia, vaan sanoivat menevänsä hakemaan autostaan lisätyökaluja. He eivät palanneet. Debkafile kertoo, että Mercaz Haravin terroristi kantoi asettaan ja lippaitaan samankaltaisessa paketissa. Porath Yosefin vartijat olivat ilmoittaneet tapauksesta poliisille, joka ei kuitenkaan nähnyt asiassa mitään outoa vaan uskoi sen olleen väärinymmärrys. Vasta nyt poliisi on aloittanut tutkimukset asiassa. Poliisi uskoo yhden terrorisolun olevan vapaana Jerusalemin alueella ja suorittaa tutkimuksia ja pistokokeita autoihin.

9. www.ynetnews.com raportoi, että Israelin, Hamasin ja muitten Gazassa toimivien

terrorijärjestöjen välillä on Egyptin avustuksella saavutettu sopimus, jonka mukaan raketti-iskut Israeliin loppuvat ja Israel keskeyttää sotilasoperaatiot ja lentoiskut Gazan kaistalla.

Tämä sopimus on jo voimassa tästä aamusta lähtien, kertoo uutinen. Vain yksi Kassam-raketti ammuttiin sunnuntaiaamun kuluessa Gazasta Israeliin. Tämän uskotaan johtavan pitävään tulitaukoon, ellei väkivalta uusiudu.

10. ISRAEL JA PA jatkavat ”rauhankeskustelujaan” huolimatta Jerusalemin terrori-iskusta. Sekä pääministeri Olmert että puheenjohtaja Abbas ovat vahvistaneet halunsa jatkaa keskusteluja. Ne ovat tärkeitä varsinkin Abbasille, jolle lupaamat miljardit on sidottu Annapolis-sopimuksen jatkotoimiin. Toisaalta ne ovat hänen hallituksensa henkivakuutus, jota uhataan monelta taholta, myös hänen lähipiiristään.

IDF HAJOTTI neljän miehen terrorisolun Gush Etzionin alueella perjantai-iltana. Shimshon pataljoonan sotilaat havaitsivat terroristien heittävän petrolipommeja Migdal Oz juutalaiskylään. Sotilaat avasivat tulen heitä kohti ja saivat takaa-ajon jälkeen kaksi heistä kiinni ja yhden myöhemmin. Neljäs on vielä kateissa. Terroristit olivat tehneet aiempia iskuja kylään.

GAZASSA sotilaat haavoittivat kahta Hamasin pyssymiestä lauantaiaamuna. Yksi Kassam-raketti ammuttiin lauantain aikana Gazasta Israeliin. (JP)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021