SUNNUNTAI 02.03.08
1. TAITAA OLLA SOTAA sittenkin, joutui pääministeri Ehud Olmert tunnustamaan palattuaan Japanin matkaltaan ja tutustuessaan tilanteeseen kotona.
Eilen jatkui ohjus- ja rakettisota molemmin puolin. Terroristit ampuivat viitisenkymmentä rakettia Gazasta Israelin puolelle, osa niistä Grad-raketteja Ashkelonia kohti. Yksi Grad lensi Ashkelonin yli 17 km rajasta Ashdodin lähelle kuin viitteenä siitä mitä tulee seuraamaan.
Palestiinalaisten uhriluvut vaihtelevat, JP ilmoittaa 50 kuollutta, Ynet 70 ja Debkafile 63.
IDF menetti kaksi sotilasta kuolleina ja kuusi tai seitsemän haavoittuneina, heistä yksi kohtalaisin vakavin vammoin. Yksi sotilaista kuului panssarintorjuntajoukkoihin, toinen Shaked pataljoonaan.
Palestiinalaisten haavoittuneitten luku lienee lähes 200, mutta tarkkoja lukuja ei ole saatavilla. Palestiinalaislähteiden mukaan kuolleista 16 oli siviilejä, niiden mukana vauva, joka kuoli palestiinalaisraketin räjähtäessä ampujiensa käsiin, ja kaksi teini-ikäistä; 14 haavoittuneista on kriittisessä kunnossa. Palestiinalaisten antamat uhriluvut ovat yleensä liioiteltuja.
IDF VASTASI kiihtyneeseen rakettituleen tekemällä useita lentoja Gazan ylle. Yksi täysosuma saatiin, kun ohjus osui kuorma-autoon, joka kuljetti 160 Kassam-rakettia ampumapaikalle. IAF sanoo saaneensa tiedon kuorma-autosta ja sen lastista salaisen tiedustelunsa kautta.
IDF:N PANSSARIJOUKOT yhdessä maavoimien kanssa möyhensivät koko viikonlopun ajan epäilemiään rakettimiehistöjä ja niiden laukaisutelineitä sekä rakettien valmistusverstaita. Palestiinalaisten antamien tietojen mukaan yksi kuolleista oli ase-ekspertti Eid al-Ashram, joka sai surmansa IAF:n ohjuksesta.
ASHKELONISSA haavoittui lauantaina kuusi siviiliä Grad-rakettitulessa, kaksi heistä pientä lasta. Kolme haavoittui raketin iskiessä Ashkelonin merisatamaan. Kolme siviiliä haavoittui Ashkelonissa raketin iskiessä heidän asuntoonsa lauantaina aamupäivällä. (JP)
2. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak kutsui lauantai-iltana turvallisuusjärjestöjen johtajat pikaiseen neuvotteluun tilanteesta. Hän totesi medialle, että IDF:n toimet Gazan alueella tulevat jatkumaan. IDF:n johdon taholta ilmoitettiin, että armeija on valmistautunut iskemään Gazan kaistalle suuremmin joukoin heti, kun se saa siihen luvan. Mitään suuria muutoksia strategiaan ei ole kuitenkaan luvassa ainakaan muutamaan päivään, tai pariin viikkoon, arvelevat tarkkailijat.
EGYPTIN TIEDUSTELUPÄÄLLIKKÖ Omar Suleiman peruutti sovitun Israelin vierailunsa Gazan tilanteen kiihtymisen vuoksi. USA:n ulkoministerin Gondoleezza Ricen uskotaan kuitenkin toteuttavan suunnitellun Israelin vierailunsa, mutta laajentaen sitä pikavisiitillä Egyptiin.
AAMUN TUNTEINA IAF iski ohjuksillaan Hamasin pääministeri Ismail Haniyehin toimistotiloihin Gazan kaupungissa tuhoten sen täysin. IAF valitsi aikaisen ajan iskuunsa tyhjillään oleviin virastoihin ihmisuhrien välttämiseksi. Hamas pitää tätä tilanteen varallisena kiihdytyksenä. Tarkkailijat arvelevat, että Hamas voi aktivoida murhapommittajansa Israelin puolella.
HAMASIN JOHTO uskoo, että IDF:n operaatioitten tarkoituksena on sen hallituksen kaataminen Gazassa, mutta toteaa samalla, että tämä vain vahvistaa sen asemaa palestiinalaisten silmissä, mutta vastaavasti heikentää Fatahin suosiota Gazan kaistalla. He syyttävät Mahmoud Abbasin hallitusta yhteistyöstä Israelin kanssa osoittaen sanansa Abbasille: ”Jos kuvittelet voivasi palata Gazaan israelilaisen panssarin kyydissä, sinä elät illuusiossa. Ja jos kuvittelet, että Hamasin johto voidaan eliminoida, sinä tuuditat itsesi toiseen harjakuvitelmaan.” (JP)
3. GAZAN TERRORISTIT ampuivat ensimmäisen Grad-raketin Netivotin kaupunkiin, n. 13 km:n päässä Gazan turva-aidasta itään. Raketti putosi hautausmaalle, lähelle marokkolaisen kabbalistin rabbi Yisrael Abuhatzeitan (Baba Sali) hautaa aukealle paikalle, eikä aiheuttanut vahinkoa. Netivotin asukkaat protestoivat Gazan juutalaisasukkaitten karkottamista vastaan ennen evakuointia ennustaen, että ennen pitkää Netivotin kaupunki joutuu tulilinjalle. Kukaan ei kuunnellut heitä silloin eikä kukaan näytä ottavan tarpeeksi vakavasti sitä, mitä Gazan alueella on tapahtunut ja tapahtuu sen jälkeen. (INN)
4. JERUSALEMIN LÄHIÖ GILO joutui myös pitkästä aikaa terrorin kohteeksi. Lähiön vireessä sijaitsevasta Beit Jalan kylästä, joka on PA:n turvallisuusjoukkojen valvonnassa, ammuttiin lauantaiyönä suoraan Gilon puolelle. Gilon ja Beit Jalan välillä on asumaton laakso, jonka yli terroristit voivat ampua israelilaisiin asuntoihin. Hallitus joutui jokin aika sitten asentamaan luodinkestävät lasit niihin asuntoihin, jotka olivat Beit Jalan puolella, sekä rakentamaan korkeita betoniseiniä Beit Jalan puolella olevien katujen varsille. Olmertin hallitus antoi ennen joulua PA:n turvallisuusjoukoille Betlehemin ja Beit Jalan turvallisuusvastuun. (INN)
5. TERRORISTIT AVASIVAT tulen IDF:n sotilaita vastaan lauantai-iltana Psagotin kylässä, joka on aivan Ramallahin liepeillä sen itäpuolella. Kukaan ei haavoittunut ammunnassa.
Palestiinalaiset heittivät petrolipommeja sotilaita vastaan lähellä Hebronia aiemmin lauantaina, ei haavoittumisia. Beit Qomarin kylässä operoivia sotilaita vastaan yritti palestiinalainen mies heittää petrolipommin, mutta se räjähti hänen kädessään. Sotilaat veivät hänet sairaalaan.
SATOJA GAZASTA KARKOTETTUJA juutalaisperheitä asuu Ashkelonin lähellä olevan Nitsanin alueella puisissa parakkiasunnoissa. Heillä ei ole mitään suojaa raketteja vastaan eikä heille ole rakennettu pommisuojia. He odottavat saavansa pysyvät asunnot jostakin, mutta hallitus näyttää menettäneen kaiken kiinnostuksensa Gazasta karkotettujen tukalaan asemaan. (INN)
6. PALESTIINALAISET peruuttivat kaikki ”rauhankeskustelut” Israelin kanssa syyttäen
Gazan kiihtynyttä tilannetta, jonka he katsovat aiheutuneen Israelin armeijan operaatioista. Ulkoministeri Tzipi Livni näytti kerrankin saaneen jotain järkeä rauhankeskustelujensa arvioimiseen todetessaan, että vaikka keskustelut keskeytyvätkin, Israelin turvallisuus on ensisijainen, mikä ohittaa kaikki muut näkökohdat. Tähän saakka Livni on pitänyt keskustelujaan PA:n kanssa kuin pyhänä lehmänä, johon kukaan ulkopuolinen ei saa koskea. Hän on myös torjunut kaikkia yritykset saada tietoa keskustelujen nykytilanteesta. Onko kyseessä Livnin järkeistyminen vai onko tämä osa hänen poliittista peliään Olmertin kaatamiseksi ja hänen itsensä pääsemiseksi ”kalifiksi kalifin paikalle”, selvinnee aikanaan. (INN)
7. UUTISOTSIKOITA
- ASHKELONIN JA SDEROTIN asukkaat saavat pian muutaman sekunnin lisäaikaa ehtiäkseen lähimpään muurin tai pommi-suojaan. Nykyinen varoitusaika on 15 sekuntia, sitä pidennetään nyt 30 sekuntiin. Kotirintaman edustaja kehottaa asukkaita sekä kaupungeissa että maaseudulla välttämään tarpeetonta käymistä ulkotiloissa sekä pysyttelemään poissa talojen ylimmistä kerroksista. Melkoisen tyly ohje niille, jotka asuvat talojen ylimmässä kerroksessa. (JP)
- HAMASJOHTAJA Khaled Mashaal esitti kovaa kritiikkiä Israelin operaatioista Gazan alueella nimittäen niitä ”todelliseksi holokaustiksi”. Hän lienee saanut aiheensa sanalliseen hyökkäykseensä Israelia vastaan apulaispuolustusministeri Matan Vilnain repliikistä armeijan radiossa perjantaina, jossa Vilnai pahoitteli IDF:n operaatioita Gazassa, mutta todeten, ettei Israelilla ole muuta mahdollisuutta itsensä puolustamiseksi ja lisäsi, että palestiinalaiset näyttävät vetävän päällensä ”shoan” (holokaustin), koska Israel tule vastaamaan raketti-iskuihin niillä voimatoimilla, joita sillä’ on käytettävissään. Mashaal kehotti muslimeja kaikkialla menemään kaduille protestoimaan tätä ”holokaustia” vastaan. Heprealainen sana ”shoa” tarkoittaa paitsi holokaustia mitä tahansa hävitystä. Mahmoud Abbas tarttui tähän Matan Vilnain sanaan todeten, että Israelin toimet rakettitulen vastapainoksi ovat pahempia kuin ”holokausti”. Abbas teki tohtorinväitöskirjansa Moskovassa holokaustista, jossa hän todisteli, ettei sellaista tapahtunutkaan tai että Israel liioittelee sen laajuutta ja luonnetta. (JP)
- YK:N PÄÄSIHTEERI Ban KI-Moon kritisoi Israelin toimia Gazassa pitäen niitä ylimitoitettuina. EU:n johto liittyi hänen seuraansa tuomiten IDF:n vastaiskut. Ban Ki-Moon sanoi, että ”IDF:n toimet aiheuttavat kärsimyksiä Gazan asukkaille”. Mistähän johtunee, etteivät Kassam-raketit aiheuta minkäänlaisia kärsimyksiä Israelin asukkaille, ainakin, mikäli Ban Ki-Moonin arvioit ovat oikeita. Ehkä hän pitää luonnollisena, että juutalaisen tuleekin kärsiä, ei siinä ole mitään uutta.(INN)
- KUUSI palestiinalaista kuoli sunnuntaiaamun aikana Gazan alueella, osa heistä lauantaina saamiinsa vammoihin. Terroristit ampuivat viisi rakettia Gazasta Israeliin sunnuntaiaamun kuluessa. Palestiinalaiset väittävät, että viisi ihmistä haavoittui IAF:n ohjusiskussa Haniyehin toimistotiloja vastaan tänään. (INN)
- KOTIRINTAMAN KÄSKYSTÄ Barsilain sairaalassa Ashkelonissa ennen normaaliaikaa syntyneet keskoset siirretään suojattuihin tiloihin. Sairaala on joutunut sekin raketti-iskujen kohteeksi. (JP)
- ARABIKAUPPIAAT Jerusalemin vanhassa kaupungissa ja Jerusalemin itäosissa osoittivat mieltään Gazan asukkaitten puolesta sunnuntaiaamuna. Nuoret arabi-huligaanit pyrkivät estämään arabikauppiaita avaamaan myymälöitään vanhassa kaupungissa. Poliisi hajotti mielenosoittajat. Neljää israelilaisautoilijaa kivitettiin lähellä Nablusia, kuten myös Hawaran lähellä. Kukaan ei loukkaantunut. Jerusalemissa arabit kivittivät rajapoliisin toimistotiloja. (INN)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021