PERJANTAI 14.03.08
1. TULITAUKOA HAMASIN TAPAAN. Vain muutaman päivän kesti tauko rakettitulessa Gazasta Israeliin, jonka aikana myös IDF pidättyi iskuistaan sekä maalla että ilmasta. Torstain aikana ainakin 28 Kassam-rakettia ja kymmenisen kranaattia ammuttiin Israelin puolelle Negevin länsiosaan. Ne putosivat aukeille paikoille aiheuttamatta henkilö- tai aineellisia vahinkoja. Niiden ampujaksi ilmoittautui Palestiinan vastarintakomitea (PRC), jossa on mukana elementtejä Hamasista, Jihadista, PFLP:stä ja al-Aksasta. Syyksi ilmoitettiin IDF:n keskiviikkona suorittama operaatio Betlehemissä, jossa neljä etsittyä terroristia sai surmansa. Yhden heistä, Mahmoud Shehada, väitettiin olevan Islamic Jihadin Betlehemin alueen komentajan, toinen oli al-Aksan paikallisjohtajia Ahmed Al-Balbul. Erillisessä iskussa Jihad-johtaja Salah Karkur sai surmansa Tzaidassa lähellä Tulkarmia Samariassa kieltäydyttyään antautumasta sotilaille. (JP)
2. NELJÄN BETLEHEMISSÄ surmatun terroristin hautajaisista eilen kehittyi suuri poliittinen näytös. Tarkkailijat arvioivat, että 30 000 ihmistä seurasi hautajaisia, joissa Hamasin ja Hizbullahin liput olivat näyttävästi esillä Fatahin lippujen lisäksi. Yksi terroristeista oli kääritty Hizbullahin lippuun.
IDF:N TAHOLTA todetaan, että vaikka rakettien ampujiksi Gazassa ilmoittautuvat eri ryhmät, ne eivät voi toimia siellä ilman Hamasin lupaa, joka valvoo Gazan kaistaa. Puolustusministeri Ehud Barak totesi torstaina, että IDF tulee toimimaan Juudeassa ja Samariassa kaikissa olosuhteissa puolustaessaan kansalaisten turvallisuutta vastauksena Hamasin vaatimukseen, että mahdollinen tulitauko Gazassa tulee ulottaa kaikkiin IDF:n operaatioihin myös Juudeassa ja Samariassa.(JP)
3. HUOLIMATTA JATKUVASTA raketti- ja kranaattitulesta ruoka-, lääke- ja muitten tarvikkeitten toimitukset jatkuivat kaiken aikaa Israelista Gazan kaistalle. Israelista toimitettiin lisäksi viisi ambulanssia auttamaan vammaisten palestiinalaisten kuljettamista Gazaan.
IDF AUTTOI 17 palestiinalaisen siirtämiseksi Gazasta Egyptiin lääkintähoitoon. Ensi viikoksi on ohjelmoitu 21:n Gazan palestiinalaisen siirto Jordaniaan saamaan lääkintähoitoa.
VAKIVALTA - AALTO on levinnyt Israelin arabinuorten pariin, jotka ovat kivittäneet israelilaisia autoilijoita. Nasaret Illitin lähellä arabit kivittivät bussia, mutta henkilövahinkoja ei sattunut. Toinen bussin kivittäminen tapahtui lähellä Akkoa, jossa he särkivät bussin tuulilasin, henkilövahinkoja ei sattunut. Poliisi sai pidätettyä kivittävät.
Vuoden alusta lähtien kivittämistapauksia on tusinoittain, vaikka viranomaiset kieltävät, että kysymys olisi uudesta intifada-aallosta. Pahimpia levottomuuksien pesäpaikkoja ovat Hebronin ja Betlehemin sekä Ramallahin Nablusin alueet, joissa palestiinalaiset kivittävät sotilaita ja siviilejä lähes päivittäin sekä heittelevät myös petrolipommeja.
ISRAELIN TURVALLISUUSJOUKOT pelkäävät, että kivääritulitus Beit Jalan kylästä lähellä olevaan Jerusalemin Gilon lähiöön uusiutuu. Poliisi siirsi alueelle lisäjoukkoja kaiken varalta. (JP)
4. POLIISI ANTOI LUVAN Mercaz Harav-seminaarissa 8 opiskelijaa murhanneen terroristin omaisille luvan haudata terroristi Ala Abu Dhaimin ruumiin torstain vastaisena yönä. Poliisi pidätti ruumista useita päiviä peläten hautajaisista kehittyvän mediatilaisuuden. Omaiset hautasivat ruumiin kahden jälkeen torstaiaamuna. Yksi valokuvaaja oli saanut vihiä hautajaisista ja oli matkalla paikalle, mutta poliisi oli asettanut sulkuja kaikille kylään johtaville teille ja pidätti valokuvaajan matkalla hautajaispaikkaan Itä Jerusalemissa.
SISÄISEN TURVALLISUUDEN ministeri Avi Dichter antoi määräyksen terroristin vanhempien talon tuhoamisesta, jossa terroristi asui. Puolustusministeri Ehud Barak on tiettävästi myös terroristin perheen talon hajottamisen kannalla, mutta purkuluvan saaminen oikeuslaitokselta voi olla pitkä ja monimutkainen operaatio. (JP)
5. ARABIEN-VASTAINEN mieliala on nousemassa Israelissa Mercaz Harav-seminaariin
tehdyn terrori-iskun seurauksena. Juuri rukouksensa päättäneitten, nuorten ja aseettomien opiskelijoitten mieletön ja säälitön murhaaminen on herättänyt kansan inhon ja vastenmielisyyden koko palestiinalaista väestönosaa kohtaan. Yhä useammat ovat alkaneet vaatia täyttä eroamista heistä; toiset muinaisen Israelin maan täydellistä asuttamista välittämättä maailman ja kansainvälisten järjestöjen mielipiteistä, joiden he sanovat tuomitsevan Israelin teki se mitä tahansa tai oli tekemättä mitään. Tapaus on syventänyt ns. oikeiston ja vasemmiston välejä. Vasemmiston perinteinen kanta on myönnytysten tekeminen ja alueluovutusten suorittaminen; oikeisto, johon uskonnollinen kansanosa on tulossa vahvasti mukaan, ei näe mitään mieltä jatkaa keskusteluja Juudean ja Samarian ja ennen kaikkea Jerusalemin itäosien luovuttamiseksi Abbasin johtaman PA: hallituksen alaisuuteen, joka ei ole pystynyt vakuuttamaan ketään.(JP)
6. ARABI-KANSANEDUSTAJAT väittävät saaneensa useita murhauhkauksia lähes joka
päivä, kerrotaan kolmen Israelin arabipuolueen taholta. Sieltä kerrotaan, että uhkauksia on tullut aiemminkin, mutta nyt ne ovat todella alkaneet huolestuttaa kansanedustajia. Vain yksi kansanedustaja, Muhammad Barakei, on tullut julkisuuteen uhkausten vuoksi. Hän sanoo, että Knessetin turvallisuusmiehiä on informoitu asiasta, mutta hänen tietääkseen asiassa ei ole tehty mitään. Barakei sanoo tietävänsä aivan hyvin, että uhkaukset tulevat oikeistopuolueitten taholta, ja hän sanoo esittävänsä vaatimuksen oikeuskanslerille tutkimusten aloittamiseksi, ketkä ovat uhkauskirjeitten takana. Varsinkin Israel Beiteinun puheenjohtaja Avigdor Lieberman on arabikansanedustajien silmätikkuna, jota he syyttävät kiihotuksesta arabeja vastaan. Lieberman sanoi Knessetin puheensa aikana, että Israelissa on pian uusi hallitus, joka tulee hoitamaan Israelin arabipuolueet. Hänen mielestään arabipuolueet tulee ajaa pois Knessetistä. Lieberman kehotti Israelia seuraamaan Kuwaitin esimerkkiä, joka karkotti maasta ne, jotka ottivat osaa mielenosoituksiin Syyriassa teloitetun suurterroristi Imaad Mughniyehin puolesta. (JP)
7. PUOLET ISRAELILAISISTA ei halua arabien asuvan samassa yhteisössä heidän kanssaan. Kuitenkin 69 % ei näe mitään esteitä solmia ystävyyssuhteita heidän kanssaan. Arabeista puolestaan 56 % kannattaa asumista juutalaisten naapuriensa kanssa ja 85 % haluaa solmia ystävyyssuhteita juutalaisten kanssa. Tämä ilmenee Haifan yliopiston professorien Faisal Azaizan ja Rachel Hertz Lazerovichin suorittaman tutkimuksen mukaan, jossa haastateltiin 501 juutalaista ja 513 arabikansalaista. Yleisenä huomiona tutkijat katsovat, että arabit ovat halukkaampia ystävystymään juutalaisten kanssa kuin juutalaiset arabien. 14 % juutalaisista ei halua minkäänlaisia yhteyksiä arabien kanssa; 17 % ei vastusta arabiystäviä, mutta suosii juutalaisia. Arabeista 6 % vastustaa ystävyyttä juutalaisen kanssa ja 10 % suosii arabeja. Puolet juutalaisista sanoi, ettei heillä ole arabiystäviä ja 23 % sanoi, että vaikka heitä oli, he eivät olleet tavanneet toisiaan kahteen vuoteen. 30 % juutalaisista ei halua arabeja juutalaisiin kouluihin; samaa sanoi 23 % sekalaisista keskusteluryhmistä. 40 % kannatti arabien ja juutalaisten yhteisiä kouluja ja 61 % kannatti yhteisiä keskusteluryhmiä. Arabeista 44 % kannatti yhteisiä kouluja, yhteisiä keskusteluryhmiä kannatti 80 %.
TOISESSA TUTKIMUKSESSA Haifan yliopiston professori Sammy Smooha totesi, että 75 % arabeista kannattaa arabiväestönosan yhteiskuntapalvelua. (JP)
8. MERCAZ HARAV-SEMINAARIIN tuli kaksi poliisia ensimmäisten minuuttien aikana terroristin alettua tulituksensa talon sisällä. Mutta sen sijaan, että he olisivat yrittäneet estää murhaajaa, toinen poliiseista juoksi pysäyttämään bussia, jonka hän oletti saapuvan paikalle. Toinen poliisi sanoi jääneensä seminaarin ulko-ovelle vahtimaan, etteivät sivulliset pääsisi sisälle rakennukseen. Murhaaja sai tulittaa avuttomia uhrejaan kahdeksan minuutin ajan poliisien toimettomuuden vuoksi. Murhaajan surmasi IDF:n reservissä oleva upseeri, joka nousi seminaarin katolle ja sieltä ampui murhaajaa kahdesti päähän kattoikkunan kautta.
ALUSTAVISSA TUTKIMUKSISSA on havaittu, että poliiseilla oli autossaan sääntöjen mukaiset automaattiaseet ja suojaliivit, mutta he eivät ottaneet niitä mukaansa poistuessaan autostaan. Kritiikki ei kohdistu pelkästään murhapaikalle tulleisiin poliiseihin, vaan Jerusalemin poliisin toimiin yleensä, minkä ei ole havaittu toimineen tyydyttävästi. ”Missä olivat kokeneet poliisit, missä olivat rajapoliisit tai lentävät partioautot? Miksi paikalle tulleet poliisit olivat kokemattomia ja miksi kumpikaan heistä ei seurannut murhaajan surmannutta laskuvarjojääkäriupseeria?”
Poliisit voivat joutua oikeuteen tapauksen johdosta. (JP)
9. UUTISOTSIKOITA
- MAAILMAN SUURIN muslimijärjestö Muslim Conference (OIC) asetti Palestiinan valtion perustamisen Israelin rajojen sisälle tärkeimmäksi tavoitteekseen Senegalissa pitämässään konferenssissa, johon myös USA:n edustaja osallistui.
- Hamas jatkoi rakettiensa ampumista. Kolme rakettia ammuttiin perjantaiaamuna.
- Presidentti Peres pelastui täpärästi suuren mainostaulun kaatuessa Pariisin kirja-näyttelyn avajaisten yhteydessä valokuvaajien rynnätessä häntä kohti. Muutama sivullinen Peresin saattueesta haavoittui, mutta turvallisuusmiehet peittivät hänet turvamaton alle suojaten häntä ruumiillaan peläten terrorismia.
- AL-AKSA vaatii, että Abbas erottaa pääministeri Salaam Fayadin, jonka he uskovat pyrkivän Abbasin paikalle. Toiseksi he vastustavat Fayadin käymiä keskusteluja ja sovintoa Israelin kanssa.
- Barakin neuvonantaja Amos Gilad ja Fayad tapaavat William Frazerin tänään.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019