KESKIVIIKKO 12.03.08
1. MEIDÄN TULEE TOTTUA RAKETTITULEEN, oli pääministeri Ehud Olmertin viesti Ashkelonin asukkaille vieraillessaan kaupungissa rakettien ampumisen hetkeksi hellittäessä.
”Tämä on ollut todellisuutta viimeiset 60 vuotta, ja meidän tulee osoittaa itsehillintää ja voimaa”, Olmert jatkoi. Hän varoitti vertaamasta Ashkelonia Sderotiin, joka on ollut tulituksen kohteena seitsemän vuoden ajan. Olmert analysoi, että Grad-raketti on tosin raskaampi kuin Kassam, mutta sanoi, ettei sen osumisen estämiseksi Ashkeloniin ole löydetty mitään keinoja, lupaillen kuitenkin, että asiaa tutkitaan. Hän arvioi, että rakettitulitus Ashkeloniin tulee uusiutumaan. Tuskin Olmertin autosaattue oli poistunut kaupungista, kun Grad-raketti iskeytyi kaupungin eteläosaan.
VIERAILLESSAAN eräässä koulussa hänelle näytettiin, että koulusta on yli kahden minuutin matka lähimpään pommisuojaan, eikä koulua ole suojattu raketti-iskuja vastaan. Hän kehotti pieniä oppilaita näyttämään, miten he suojautuvat hälytysmerkin ilmoittaessa lähestyvästä raketista. Oppilaat menivät kuuliaisesti koulupulpettiensa alle pitäen käsiään korvien suojana. Luulisi tämän ainakin antavan havainnollisen kuvan kansalle, miten toivottomana maan hallitus pääministerinsä johdolla näkee tilanteen maata vastaan hyökkäävää terrorijärjestöä vastaan.
OLMERT PYRKI vakuuttamaan Ashkelonissa, että maan kaikki osat ovat yhtä arvokkaita ja kaikkia tullaan puolustamaan. Hän sanoi, että tämä realiteetti tulee huomioida ja vastata siihen vaikka ”hampaita kiristellen”. Sderotin tapauksessa tämä ei ole toteutunut.
OLMERT TOISTI samalla aiemmin esittämänsä periaatteen, ettei Israel vastaa rakettituleen rangaistakseen Gazan asukkaita, vaan koska se on pakotettu käyttämään voimakeinoja aiheuttaakseen hyökkääjän parissa tuskaa, mikä pakottaisi sen lopettamaan tulituksensa. Hänen periaatteensa mukaan vihollista ei pyritäkään voittamaan, vaan taivuttamaan tulitaukoon, mikä tarkoittaa tilanteen jatkumista entisellään. Tämän periaatteen vuoksi Olmert pidätti armeijaa suorittamasta tehtäväänsä Libanonissa viimeisen sodan aikana omien uhrien kustannuksella.JP.
2. ISRAEL JOUTUU kovaan pyöritykseen lähi päivien aikana. USA:n Israeliin asettama kenraali Keith Dayton, jonka tehtävänä on kouluttaa ja aseistaa PA:n uudet poliisivoimat, syyttää puolustusministeri Ehud Barakia, että IDF:n toimet Juudeassa ja Samariassa estävät PA:n turvallisuusjoukkoja toteuttamasta lain ja järjestyksen palauttamista PA:n alueille.Dayton kertoi asiasta kansainvälisille konsuleille Ramallahissa Betlehemissä toimivan uutistoimisto Maan mukaan. Uutisen välitti INN. Raportin mukaan PA toimii kaikella vakavuudella turvallisuus-kysymyksissä vakiinnuttaakseen velvollisuuksiensa toteuttamisen territorioissa. (INN)
USA:N TARKKAILIJA kenraaliluutnantti William Fraser, jonka tehtävänä on esittää havaintonsa, miten Israel ja PA ovat toteuttaneet ”tiekartan” määräyksiä, on tulossa Israeliin. Hän tutkii tilannetta sekä Israelin että PA:n viranomaisten kanssa ja pyrkii selvittämään niitä yhteisessä kokouksessa torstaina. Fraser pitää tärkeänä, että molemmat osapuolet voivat vapaasti ilmaista oman näkemyksensä tilanteesta ”ilman sormella osoittelua”, mikä voi olla toivoton toivomus, koska molemmat osapuolet ovat erikoistuneet juuri siihen.
3. PAHIMPANA KANTONA KASKESSA näyttää olevan Israelin julkistamat rakennus-hankkeet Jerusalemin alueella, ainakin mikäli PA:n viranomaisten lausuntoihin on uskomista. USA:n ulkoministeriön edustaja Sean McCormack esitti varsin kärkevää arvostelua näistä ”Israelin päätöksistä, jotka eivät auta asiaa”. Hän toistaa tässä ulkoministeri Ricen esittämän kannan, jonka mukaan kaikki rakentaminen vuoden 1949 aselepolinjan takana on keskeytettävä. Tämä koskee tietenkin vain Israelin rakennushankkeita, ei palestiinalaisten, jotka rakentavat ilman rajoituksia ja kokonaissuunnitelmia, missä vain voivat, Juudean ja Samarian kiistanalaisilla alueilla. McCormack sanoi USA:n tiedostavan ne haasteet, joita Israelin ja PA:n hallitukset joutuvat kohtaamaan. Abbas peruutti ”rauhankeskustelut” Israelin kanssa muutamia päiviä sitten vastalauseena IDF:n operaatioille Gazan kaistalla runsas viikko sitten, joissa yli 100 palestiinalaista, joukossa siviilejäkin, sai surmansa. Abbas kuitenkin perui kiireesti peruutuksensa tajuttuaan, että dollarivirta on vaarassa ehtyä sen vuoksi.
USA:N VARAPRESIDENTTI Dick Cheney on tulossa ensi viikolla Israeliin antamaan uutta pontta USA:n viralliselle kannalle, jonka yksityiskohdat selvinnevät vierailun yhteydessä. Israelissa on arvosteltu sitä, ettei presidentti Bush ole yksilöinyt periaatteitaan joiden, mukaan Israel ja PA keskinäisiä suhteitaan hoitaisivat ”rauhankeskustelujen” yhteydessä.
4. SHAS-PUOLUE pyrkii parantelemaan kolhiintunutta imagoaan, joka kärsi pahasti Shasin
puheenjohtajan Eli Yishain ja sen hengellisen johtajan rabbi Ovadia Yosefin päätettyä pysytellä Olmertin hallituksessa kasvavasta arvostelusta ja erovaatimuksista huolimatta.
PUHEENJOHTAJA Eli Yishai kävi näyttäytymässä ja ottamassa vastaan suosionosoituksia Pisgat Zeevissä, jonne juuri hyväksyttiin 750 asuntoyksikön rakennushanke. Yishai väittää, että hän oli avainasemassa rakennusluvan myöntämiselle. Tosiasiassa se myönnettiin jo 1999, mutta pantiin jäihin Jasser Arafatin aloitettua intifadan, väkivalta-aallon Israelissa. Yishain ansio luvan vahvistamiseksi ja luvan antamiseksi rakennustöitten aloittamiseksi perustuu siihen, että – kuten kolumnistit ilkeilevätkin – Olmertin lähi ajan tavoitteissa hallitusyhteistyön jatkuminen ja hänen oman poliittisen uransa säilyminen hengissä lepäävät Shasin varassa, sen pysymisessä hallituksessa. Jos Shas eroaa, hallitus todennäköisimmin kaatuu ja maassa järjestetään uudet vaalit, joissa hallituspuolue Kadima tulisi ennakoitten mukaan kärsimään murskatappion.
ELI YISHAI vakuutti Pisgat Zeevissä, että rakennustyöt Juudeassa ja Samariassa jatkuvat, ja että uusia juutalaisyhteisöjä perustetaan, mutta varsinkin Jerusalemissa ja sen ympäristössä, jossa on suuri asuntovajaus. ”Jo emme saa rakentaa, emme voi neuvotella. Jos tämä aktiivisuus lopettaa keskustelut (PA:n kanssa), olkoon sitten niin”, hän totesi. Hän arveli, että Ehud Barak hyväksyy useita rakennuskohteita haredi-yhteisöihin, Modiin Illit ja Betar Illit kaupungeissa, kuten myös Maale Adumimissa, jossa on voimakas ortodoksien ja ei-uskonnollisten muodostama väestö.
YISHAI MAINITSI lisäksi, että useita rakennuskohteita on hyväksytty tai tullaan hyväksymään Arielissa, Efratissa, Shaarei Tikvassa ja Elkanassa.
JPOSTIN kolumnistien T Lazaroffin ja G Hoffmanin suorittamien tiedustelujen mukaan jotkut Yihsain mainitsemat kohteet ovat saaneet luvan rakentamiselle, vaikka siitä ei ole informoitu luvan saaneita. Lisäksi näyttää, että joillakin kohteilla on aiemmin hyväksytyt luvat, mutta niitä ei ole toteutettu. Valtion ja paikallisten viranomaisten kesken näyttää puuttuvan informaatiota, joko tahatonta ja tarkoituksellista. Kaikki viranomaiset eivät halua rakentamisen jatkuvan Juudeassa ja Samariassa, mikä aiheuttaa jatkuvaa epäselvyyttä ja kiistoja eri osapuolten välillä. (JP)
5. VENÄJÄ SEURAA kasvavalla epäluulolla USA:n laivaston alusten risteilyä Libanonin rannikon edustalla. Venäjällä itsellään on voimakas laivasto-osasto Välimerellä, ja se rakentaa ja uudistaa Latakian ja Tartysin merisatamia laivastonsa huolto- ja tukiasemiksi. Venäjän lähettiläs Vitali Churkin kertoi YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa maanantaina, ettei USA:n merivoimien oleskelu Libanonin rannikon edustalla ole rakentava eikä auta Libanonin sisäisten ongelmien ratkaisemista. Hän viittasi epämääräisesti historiaan, että tilanne tuo mieleen epämieluisia muistoja menneiltä vuosilta.
LIBANONIN PÄÄMINISTERI Fuad Sinioran hallitus on kovassa puristuksessa Hizbullahin ja muiden Syyriaa tukevien ryhmien pyrkiessä kaatamaan hänen hallituksensa pattitilanteessa, jota on kestänyt viimeiset 15 kuukautta. USA osallistui Libanonin sisällissotaan 1975 – 1990. Kriisin ollessa pahimmillaan 17 Yhdysvaltain sota-alusta partioi Libanonin vesillä tulittaen välillä muslimien asemia maalla. Toisen Libanonin sodan aikana USA:n laivaston alukset evakuoivat USA:n kansalaisia Libanonista. Libanonin lukkiutuneen poliittisen tilanteen vuoksi maalle ei ole voitu valita uutta presidenttiä lukuisista yrityksistä huolimatta. Venäjän ohella Syyria on kritisoinut USA:n laivaston liikkeitä Libanonin edustalla. (JP)
6. KOVA ON KALLO Israelin 19-vuotiaalla arabitytöllä, jonka hänen veljensä yritti tappaa ampumalla kaksi luotia hänen päähänsä ns. ”perheen kunniakysymyksessä”. Tyttö näytteli kuollutta, mikä sai hänen veljensä lopettamaan ammuskelun ja lopuksi potki sisartaan. Tämän jälkeen poika soitti hätäapunumeroon kertoen: ”Ammuin juuri sisareni.” Tapaus sattui Na´uran arabikylässä lähellä Afulaa. Tytön 24-vuotias veli kertoi poliisille, että hänen sisarensa oli jo kauan aikaa häväissyt perheen kunniaa. Poliisin antamien tietojen mukaan poika oli suunnitellut tekonsa huolellisesti ja oli etukäteen varoittanut perhettä aikeestaan. Hän otti nuoremman veljensä auton, ajoi kotikyläänsä ja varmistuttuaan, että sisar palasi kotiinsa pian puoliyön jälkeen, ampui varastamallaan aseella yllättynyttä sisartaan kaksi kertaa päähän ja lopuksi potki tätä kaikkialle ruumiiseen varmistaakseen, että sisar oli kuollut. Luodit kilpistyivät pääkalloon.
POLIISIN MUKAAN myös muita perheen jäseniä tullaan syyttämään murhayrityksestä, koska he olivat osallisia salajuonessa. Poliisin mukaan tällaisia kunniamurhia tapahtuu arabikylissä, eikä niiden lopettamiseksi ole löydetty keinoja. Kysymys on ikivanhasta perinteestä, jossa perheen miesväki toimii sekä syyttäjänä, tuomarina että pyövelinä, usein perheen äidin myötävaikutuksella. (JP)
7. ISLAMIC JIHADIN terroristi Salah Karkur, 28, sai surmansa Tulkarmin lähellä poliisin eliittivoimien piiritettyä hänen talonsa ja kehottaen häntä antautumaan, mistä hän kieltäytyi. –Teheranin poliisipäällikkö tavattiin bordellissa alastomana kuuden prostituoidun kanssa. (Ynet)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021