TORSTAI 28.02.08
1. HAMAS TODISTI eilen, että sen päämääränä on sota Israelin kanssa, ei tulitauko tai rauha. Keskiviikon aikana se ampui arviolta 50 rakettia Gazasta Israeliin, ainakin neljä niistä Grad-luokan raketteja, jotka ovat Katjusha-rakettien muunnoksia ja joiden kantomatka on kaksinkertainen Kassameihin verrattuna suuremmalla räjähdyskärjellä varustettuina.
ON VAIKEA ymmärtää, miksi Hamas aloitti tuon tulituksensa. Onko se vakuuttunut, etteivät Israelin hallituksen ”kovakasvojen”, Olmertin ja Barakin, uhkaukset ulotu niiden lausumaa kauemmas, kuten lukemattomia kertoja on saatu todeta? Vai onko tarkoituksena kiihottaa ”sotaa”, joksi Olmert rakettien ja ohjusten vaihtoa Gazan kanssa nimittää, todelliseksi voimainkoetukseksi mahdollisesti Hizbullahin ja Syyrian ja Iranin lupauksilla, että ne tulevat mukaan, jos IDF aloittaa kuukaudesta toiseen uhkaamansa ”suuroperaation” Gazan kaistalla? Yhtenä syynä pidetään kostoa edellisenä päivänä IDF:n surmaamasta viidestä Hamasin jäsenestä. (JP)
2. KESKIVIIKON AIKANA ammutuista raketeista yksi osui iltapäivällä Sapir akateemisen opiston paikoitusalueelle räjähtäen muutaman metrin päässä opistossa logistiikkaa opiskelevaa ammattisotilasta 47-vuotiasta Ranni Yihyaa, joka kuoli sirpaleen osuessa hänen rintaansa. Toinen opiston opiskelija haavoittui raketin sirpaleesta jalkaan toisen rakettisalvon aikana Sderotissa 90 minuutin kuluessa.
ASHKELONIA kohti ammuttiin ainakin neljä Grad-rakettia, joista yksi räjähti 150 metrin päässä Barzilai sairaalasta, jossa rakettitulen uhreja hoidettiin. Sairaalan ikkunoita on vahvistettu, muilta osin sairaala on suojaamaton raketteja vastaan.
ILTAPÄIVÄN rakettitulen aikana yksi raketti osui Of Kor teollisuuslaitoksen ruokasalin katolle tunkeutuen sisälle ja aiheuttaen suurta tuhoa rakennukselle. Vain pari tuntia aiemmin 150 työntekijää lopetti ruokailunsa ruokasalissa, jossa työskentelevä siivooja joutui shokkitilaan. Tehdas sijaitsee kilometrin päässä Sapir opistosta Sderotin teollisuusalueella. Tehdas on saanut lähes 12 rakettia viimeisen 7 vuoden aikana. Vuonna 2006 Of Korin työntekijä Yaacov Yaabokov sai surmansa päähän osuneesta sirpaleesta raketin räjähtäessä katolla hänen yläpuolellaan.
SDEROTIN pommisuojat olivat lukittuina torstaihin saakka ilkityön varalta, mutta aukaistiin eilen. Yksi niistä oli kymmenisen metrin päässä paikasta, jossa 10-Vuotias Yossi Haimov haavoittui maanantaina iltapäivällä. Lukuisia autoja tuhoutui keskiviikon rakettitulessa Sderotissa. (JP)
3. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Baral joutuu entistä tiukempaan puristukseen vaatimuksista lopultakin aloittaa todelliset toimet rakettitulen lopettamiseksi. Barak antoi lausunnon, jossa hän lupaa löytää tavan, millä estää rakettien ampuminen, mutta jätti kertomatta, mitä se olisi. Tarkkailijat huomauttavat, että Barakin toiveena on saada parannusta aikaan osoittaakseen kansalle, että se on hän, joka valvoo kansan turvallisuutta. Barak tähtää seuraaviin parlamenttivaaleihin, jotka voidaan järjestää ennenaikaisesti jo loppuvuodesta.
OLMERTIN USKOTAAN joutuvan uhkailuistaan huolimatta entistä ahtaammalle Euroopan ja USA:n johtajien vaatiessa hillintää vastatoimissaan. USA:n ulkoministeri Rice saapuu ensi viikon tiistaina Israeliin, kuten myös Egyptin tiedustelupäällikkö Omar Suleiman, eikä IDF:n uskota aloittavan suuroperaatiota Gazan kaistalla ennen sitä. (JP)
Koskaan ei näytä olevan sopiva tilaisuus.
4. IAF:N OHJUKSET surmasivat viisi Hamasin ulkomailla koulutettua terroristia keskiviikkona heidän ajaessaan minibussilla Jabalyan pakolaisleiristä kohti Hamasin laivastoasemaa Khan Younisin rantatiellä. Toinen saattueen auto sai osuman myös, mutta siinä olleet ehtivät juosta karkuun ennen osumaa. IDF:n agentit olivat seuranneet autoja siitä lähtien, kun ne lähtivät pakolaisleiristä. Minibussin räjähdyksestä päätellen siinä kuljetettiin myös räjähteitä. Surmansa saaneet kuuluivat Hamasin Izzadin Kassam-joukkoihin. Sala-ampujaa kutsuttiin nimellä Chechen. He olivat saaneet erikoiskoulutusta iskuihin Israelia vastaan.
TIISTAIYÖNÄ Islamic Jihadin operaattori Zaki Zayid sai surmansa palestiinalaisten väitteiden mukaan IAF:n ohjuksesta hänen ollessaan vartiotornissa al-Bureij pakolaisleirissä. IDF:n mukaan mies sai surmansa lähestyessään Gazan turva-aitaa hänen kuljettamansa pommin räjähtäessä ennen aikaisesti. Kaiksi muuta miestä haavoittui räjähdyksessä.
SAMARIASSA IDF:n Nablusin alueella toimivat sotilaat havaitsivat epäilyttävän palestiinalais-ryhmän ja komensivat heitä pysähtymään. Miehet aloittivat tulittaa sotilaita, jotka vastasivat tuleen haavoittaen pahoin al-Aksan jäsentä Ibrahim Maseimia ja neljää muuta, niiden joukossa Ibrahimin veli. Yksi heistä haavoittui vaikeasti. Lisäksi kuudes mies pidätettiin. Ryhmä oli suunnitellut tekevänsä terrori-iskun Israeliin lähi päivien aikana. (JP)
5. YK:N UUSI LÄHI IDÄN lähettiläs Robert Serry kritisoi Israelia puhuessaan turvallisuus-
neuvostolle Lähi Idän tilanteesta. Hänen mielestään uusi, positiivisempi strategia on löydettävä Gazan tilannetta varten. Hän vaati, että erilainen strategia, joka Israelin, Egyptin ja PA:n tulee omaksua, tulee perustua humanitäärisiin, ihmisoikeuksiin, poliittisiin ja turvallisuus-näkökohtiin. Hän totesi, että päinvastaisista pyrkimyksistä huolimatta Hamas ei ole toiminut tarvittavalla päättäväisyydellä militantti-ryhmien harjoittaman Kassam-rakettitulen lopettamiseksi lisäten, että Hamas itsekin ajoittain osallistuu niiden ampumiseen.
SERRYN vuodatus tuli päivää ennen Hamasin aloittamaa massiivista Kassam-tulitusta Israeliin. Hän vaati, että ”Hamas vastaisi siihen osoitettuihin odotuksiin ja valitsisi oliivinlehvän aseen sijasta”. Serry tuomitsi samalla Israelin ajoittain omaksumat vientirajoitukset Gazan kaistalle, joita Serry pitää kollektiivisena kurituksena ja sellaisina hylättävinä.
SERRY VAATI Israelia toimimaan ”tiekartan” vaatimusten mukaan, mikä hänen nähdäkseen ei ole toteutunut, mutta ei maininnut sanallakaan sitä, ettei PA ole edes aloittanut täyttämään sille asetettuja vaatimuksia, jotka ”tiekartan” mukaan ovat edellytyksinä Israelin omille suorituksille.
Hän muistutti myös Israelin vastaiskuja rakettituleen syyttäen Israelien iskujen tapahtuvan siviiliväestön keskellä huomioimatta sitä, että raketit useimmiten ammutaan talojen pihoista, kaupungin puistoista tai jopa talojen katoilta, mitä voi pitää ”sotarikoksena”. (JP)
6. GAZAN ASUIKKAITA kehotettiin keittämään juomavetensä ennen käyttämistä, koska kolmannes kaistan vedestä on puhdistamatonta kloorin loppumisen vuoksi. Juomavedestä vastaavan yhtiön apulaisjohtaja Maher Najjar kertoo toimittajalle, että klooria ei ole saatu tammikuun 21. päivän jälkeen, ja että varastot ovat loppuneet.
IDF:n edustaja Shadi Yassin puolestaan kertoo, että kloorin toimituksia on mahdollisuuksien mukaan pyritty hoitamaan ja uusia toimituksia hoidetaan niin pian kuin mahdollista. Hän lisäsi, että tilaus uudesta kloorierästä tuli vasta keskiviikkona. Tämän lisäksi Gazan asukkaitten vedensaantia haittaa polttoaineen ajoittainen loppuminen pumppuasemilla. Monet asukkaat käyttävätkin suodatettua tai pullotettua vettä johtoveden huonon laadun vuoksi.
NAJJAR KERTOI, että 52 lähdettä 140:stä on ilman klooria ja viikon lopussa kaikki lähteet ovat ilman klooria. Hän selitti, ettei asukkaitten suorittama suodatus puhdista vettä bakteereista, mutta asukkaat tekevät kuitenkin niin ja juovat sitä.
7. UUTISOTSIKOITA
- PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas kertoi jordanialaiselle lehdelle, että muuttuneessa tilanteessa hän avoimesti tukee terrorismia (aseellista taistelua). Hän kuitenkin sanoo nyt olevansa sitä vastaan ja tuomitsee Hamasin Kassam-iskut Israeliin. Hänen johtamansa Fatahin alaosasto al-Aksa Marttyyrien Prikaati, jonka USA asetti terrorijärjestöjen listalle, jatkaa esteettä terrori-iskuja Israeliin.
- TERRORISTIT ovat jatkaneet raketti-iskujaan tänään. Kaksi Kassam-rakettia räjähti Sapir opiston alueella haavoittaen yhtä ja saaden toisen ihmisen shokkiin.
- USA JA ISRAEL pitävät yhteiset torjuntaohjusten sotaharjoitukset 2010. Silloin testataan israelilaisen yhtiön, Rafael Armaments Develepmont Authorityn ja amerikkalaisen Raytheon yhtiön valmistamia torjuntajärjestelmiä.
- KANSANEDUSTAJA, entinen turvallisuusministeri Avigdor Lieberman sanoi, että jos se hänestä riippuu, hän olisi valmis tuhoamaan kaikki Hamasin rakennukset vastauksena kiihtyviin ja entistä tuhoisampiin raketti-iskuihin Gazasta Israeliin. Hän muistutti, että Shaul Mofaz lupasi ennen Gazan evakuointia, että jos sen jälkeen yksikin Kassam ammutaan Israeliin, siihen vastataan rajusti. IAF ampui eilen ohjuksia Gazassa pääministeri Haniyehin toimistotiloihin tuhoten niitä osittain. Turvallisuusministeri Dichterin vartija haavoittui Kassamin sirpaleesta.
- RAJAPOLIISI pidätti 200 palestiinalaista työntekijää, jotka olivat tulleet töihin Israeliin ilman työlupaa. Heidät palautettiin koteihinsa ja työnantajia sakotetaan.
- HAMASIN TV:N uusi tähti kani nimeltä Assud lupaa lapsille tarkoitetussa ohjelmassa tappaa tanskalaiset ja syödä heidät, mutta ensin israelilaiset, koska he julkaisivat Muhammedia häpäiseviä pilapiirroksia. Myös Sudan ilmoittaa boikotoivansa tanskalaisia tuotteita samasta syystä.
- IRANIN suurajatollah Khameney asettui tukemaan presidentti Ahmadinejadin ydin-suunnitelmaa, joka oli saavuttanut ”suuren voiton” länsivaltojen perääntyessä ja suostuessa neuvotteluihin ydinsuunnitelman hylkäämisen sijasta ennen vaaleja.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019