TORSTAI 14.02.08
1. KETTU PÄÄSI LOPULTAKIN tiensä päähän. Yksi maailman vaarallisimmista terroristeista, Imad Mughniyeh, sai surmansa tiistai-iltana hänen Mitsubishi Pajero autoonsa sijoitetun pommin tuhotessa auton keskiosan kokonaan. Mughniyeh, 46-vuotias, joka tunnettiin nimellä ”kettu” (tha´lab) oli matkalla majapaikastaan Damaskoksessa Iranin lähetystöön Tanzim Kafr Susa alueella, jossa juhlittiin islamilaisen vallankumouksen vuosipäivää.
Mughniyeh oli Hizbullah järjestön sotilaskomentaja ja toiseksi tärkein johtaja pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallahin jälkeen. Mughniyeh oli jatkuvan metsästyksen alainen yli 25 vuoden ajan. Hänen kerrotaan saaneen useita kasvoleikkauksia, hän kaihtoi julkisuutta eikä halunnut, että häntä kuvattiin. Hän ei nukkunut kahta yötä pitempään samassa paikassa.
MUGHNIYEHIN ura alkoi 1976, jolloin hän liittyi Jasser Arafatin PLO-järjestöön. Hän osallistui kristittyjen tulittamiseen Beirutissa kaupunkia jakavan vihreän linjan yli saavuttaen Arafatin täyden tunnustuksen. Hänen kerrotaan nauttineen sekä Iranin ylimmän johtajan ajatollah Khamenein sekä al-Qaidan johtajan bin Ladenin luottamusta, mikä on harvinaista. Hän muutti asuinpaikkaansa Libanonin, Syyrian ja Iranin välillä ollen jatkuvasti liikkeellä.
HIZBULLAHIN TV-kanava Al-Manar keskeytti lähetyksensä 12 tuntia pommi-iskun jälkeen ja kertoi, että ”veli-komentaja” oli surmattu syyttäen Israelin Mossadia murhasta. (JP, Debkafile)
2. IMAD MUGHNIYEHIN ”ansiolista” on pitkä ja verinen. Huhtikuussa 1983 hän suunnitteli ja ohjasi USA:n lähetystörakennuksen, sekä USA:n merijalkaväen ja Ranskan sotilaitten majoitustiloihin tehdyt pommi-iskut Beirutissa, jotka surmasivat 362 ihmistä; kesäkuussa 1985 hän suunnitteli ja ohjasi TWA-lentoyhtiön koneen 847 kaappauksen Beirutissa; maaliskuun 17. 1992 hän suunnitteli ja ohjasi Israelin Bueno Airesin lähetystön pommi-iskun, joka surmasi 29 ihmistä; heinäkuun 18. 1994 hän suunnitteli ja johti Israelin yhteisjärjestön (IMA) toimitilan pommi-iskun, joka surmasi 85 ihmistä. Hänen uskotaan olleen mukana suunnittelemassa Khobar-tornien pommi-iskua Saudi Arabian itäosassa 25.07.1996, jossa kuoli 19 amerikkalaista ja haavoittui 200.
Mughniyeh suunnitteli useita kaappauksia Libanonissa, joista tunnetuimpia ovat Terry Andersson, joka lopulta vapautettiin; US eversti William Francis Backley, josta USA maksoi lunnaita terroristeille vielä sittenkin, kun hän oli kuollut kidutukseen, sekä William R Rich Higgins, jonka Hizbullahin ja Iranin vallankumouskaartin agentit kiduttivat kuoliaaksi.
MUGHNIYEH oli Hizbullahin antamien tietojen mukaan osallisena Israelia vastaan käydyissä rajakahinoissa sekä vuoden 1982 sodassa ja 2006 Libanonin kakkossodassa.
FBI ASETTI Mughniyehin eniten etsittyjen listalle 21.10.2001 ja tarjosi tiedoista hänen kiinnisaamisekseen 5 miljoonan USD palkkion. (JP, Debkafile)
3. USA JA ISRAEL ovat virallisesti ilmoittaneet, etteivät ne osallistuneet Imad Mughniyehin teloitukseen, mutta eivät ole peitelleet tyytyväisyyttään siitä. Vakuutukset eivät kuitenkaan ole rauhoittaneet enempää Iranin, Syyrian kuin Hizbullahin johtajia, jotka kaikki vannovat kostoa. Israelissa uskotaan, että nämä kolme voivat yrittää yhteistä kostoiskua joko Israelissa tai muualla maailmassa. Hizbullahilla on asiamiehiä, ns. nukkuvia solua, 50 maassa. Se voi aktivoida näitä solujaan sopivaksi katsomallaan ajalla ja paikassa.
Iranin uutistoimisto ilmoitti, että Damaskoksen pommi-iskussa kuoli myös Haj Hussein Khalil, joka oli Hizbullahin ulkomaanasioitten apulaisjohtaja.
TELOITUKSEN seurauksena Israel on asettanut lähetystönsä ja instituutionsa ulkomailla hälytystilaan kehottaen siellä asuvia kansalaisiaan äärimmäiseen varovaisuuteen.
HIZBULLAHIN JA SYYRIAN tiedustelu on hälytystilassa, koska mikä järjestö teloituksen tekikin, sen onnistunut teloitusoperaatio osoittaa järjestön soluttautuneen sekä Hizbullahin että Syyrian tiedustelun sisälle. Tätä ne pitävät erittäin hälyttävänä paljastuksena.
LIBANONIN PÄÄMINISTERI Siniora lähetti surunvalittelunsa Mughniyewhin omaisille ja Hizbullahin johtajille. PA:n edustaja Beirutissa ylisti Mughniyehiä yhtenä arabien suurena vapaustaistelijana. (JP, Debkafile)
4. JÄNNITYS KASVAA Beirutissa tänään äärimmilleen. Aamupäivällä kaupungin keskustassa alkaa entisen pääministeri Rafik Haririn murhan kolmivuotismuistotilaisuus ja marssi, jota johtaa Rafikin poika Saad Hariri Beirutin marttyyriaukiolla. Muutama tunti sen jälkeen iltapäivällä alkavat teloitetun Hizbullahin sotilasjohtajan Imad Mughniyehin hautajaistilaisuudet. Hizbullah on pyytänyt ihmisiä saapumaan paikalle mahdollisimman suurin joukoin Beirutin Dahiya lähiöön kaupungin eteläosassa, asettaen busseja ja takseja heidän käyttöönsä.
NÄMÄ TILAISUUDET sattuvat hyvin räjähdysalttiiseen aikaan, sillä Hizbullah on vihjaillut sisällissodan mahdollisuutta, johon druusijohtaja Walid Jumblat vastaa yksioikoisesti: ”Jos haluatte sotaa, aloitetaan sitten sota”. Hän vähättelee Hizbullahin keräämiä ohjusvarastoja todeten, etteivät hekään ole aseettomia. Libanonin presidentin vaalit on jouduttu siirtämään lukuisia kertoja, koska Hizbullah vaatii samalla puolet hallituksen ministeripaikoista, joilla se voisi tehokkaasti estää kaikki sille epäedulliset hallituksen päätökset.
JUMBLAT lisää, ettei hän näe mitään mahdollisuutta yhteistyöstä Hizbullahin kanssa, vaan kehottaa Hizbullahin johtajia elämään kuten haluavat, mutta sallia myös toisten elää halunsa mukaan. Libanonin armeija ja turvallisuusjoukot ovat valmistautuneet levottomuuksien varalta. Tuliaseitten kanto julkisuudessa on kielletty perjantaihin saakka.
5. SHAS VETÄYTYY kuoreensa ja näyttää pysyvän hallituksessa ilman enempiä julkilausumia. Olmert keskusteli eilen Shasin puheenjohtaja Eli Yishain kanssa saaden hänet vakuuttumaan, ettei Jerusalemista keskustella pitkän aikaan. Tämä on hyvin läpinäkyvä valhe, koska sekä Livni että PA:n pääneuvottelija Qureia vahvistavat, että Jerusalemista keskustellaan. Olmert hymisteli Knessetissä puhuessaan lehtimiehille, että ”varapääministeri Yishai jatkaa hallituksessa vielä pitkään”. Olmert vielä vakuutteli, ettei Qureia aseta keskustelujen aikatauluja, vaan hän itse sen tekee, eikä Jerusalemista keskustella. Yishai vastasi Olmertin kehuun: ”Olemme tyytyväisiä tähän, mutta jos salaiset keskustelut Jerusalemista alkavat huomenna, me lähdemme hallituksesta.”
HALLITUSYHTEISTYÖN puheenjohtaja Eli Aflalo kertoi lehtimiehille, että Olmert antoi viestin myös ulkoministeri Livnille, että tämän tulee asettaa keskusteluohjelmansa Olmertin antaman ohjeen mukaisesti. ”Jos Tzipi Livni haluaa myydä Jerusalemin, hänen tulee hyväksyttää se Kadimassa, eikä se tule onnistumaan. Livni on kiinnostunut vaaleista. Hän haluaa kaataa Olmertin, mutta me tulemme palauttamaan hänet aisoihin.” Livnin kansliasta kerrotaan, että kysymys on poliittisesta ajojahdista Livniä vastaan. Hän lupaa palata USA:n matkaltaan ajoissa ehtiäkseen Kadiman ryhmäkokoukseen puolustautumaan. Livni vastasi Jerusalemin valtuuston jäsenen Nir Barkatin vaatimukseen kirjeellä, jossa hän kieltäytyi antamasta tietoja käymistään keskusteluista Qureian kanssa hyvin epämääräisin ja torjuvin termein, mikä ei tyydyttänyt alkuunkaan Jerusalemin valtuustossa oppositiota edustavaa Nir Barkatia.
6. ULKOMINISTERI Tzipi Livni oli nyt vuorostaan eilen vakuuttelemassa Sderotin asukkaille sinne ulkomaisten diplomaattien kanssa tekemänsä vierailun yhteydessä, että Israel tulee toimimaan Gazan terroria vastaan. Kaikkiaan kuutisenkymmentä ulkomaisten lähetystöjen edustajaa osallistui järjestettyyn tutustumismatkaan Gazan rajan tuntumaan. IDF:n korkeita upseereita oli komennettu paikalla valistamaan tilannetta sotilaan näkökulmasta. He vierailivat paitsi Sderotissa myös muissa rajayhteisöissä, jotka olivat joutuneet raketti-iskujen kohteiksi. Yksi näistä oli Sapir-opisto. Livni todisteli, että jos sotilaallinen operaatio Gazan kaistalle alkaa, Philadelphia-käytävän ottaminen Israelin valvontaan on tärkein kohde. Asukkaat voisivat ehkä olla eri mieltä, koska rakettituli varmasti vain kiihtyy tuon operaation seurauksena. Heidän mielestään kiireellisin alue on Gazan kaistan pohjoisosat, joista raketit pääosin ammutaan, ja jonka läheisyydessä sijaitsevat Israelin suurimmat rakettien kantomatkan sisällä olevat yhteisöt.
KESKIVIIKON AIKANA Gazasta ammuttiin ainakin kolme Kassam-rakettia. Kaksi putosi aukealle alueelle ilman vahinkoja; kolmas osui omakotitaloon tuhoten sen. Useita ihmisiä sai shokin.
Livni muistutti diplomaatteja, että Hamas käyttää rauhallista aikaa aseistautumiseen. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- JOUKKO SDEROTIN rabbeja tapasi eilen Shasin hengellisen johtajan Ovadia Yosefin yrittäen vaikuttaa häneen puolueen eroamiseksi hallituksesta. ”Yosef käytti valtaosan ajasta siunaten meitä kysellen: Mitä minä voin tehdä?” Rabbit yrittivät saada hänet vakuuttumaan, että Shasin tulee lähteä mahdollisimman pian hallituksesta, joka jakaa Jerusalemia ja tuhoaa sionistisen unelman juutalaisesta valtiosta. He yrittivät kertoa hänelle, että tilanne Sderotissa huononee päivä päivältä, mutta Yosef vain vakuutteli, että kaupunki tulee nousemaan uudelleen. Rabbit kertoivat, että tilaisuus oli pettymys. (JP)
- IDF:N insinöörijoukot tunkeutuivat eilen Gazan pohjoisosaan tuhoten tyhjiä rakennuksia, joita epäillään käytetyn rakettien ampumiseen Israeliin. Aamun kuluessa terroristit ampuivat neljä Kassamia Israeliin, ei vahinkoja.(Haaretz)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019