SUNNUNTAI 03.02.08
1. GAZAN TILANNE on edelleen mahdollisimman sekava. Egypti lupaa sulkea kaikki Gazan teräsmuuriin tehdyt aukot, ja Hamas on uutisten mukaan ilmoittanut auttavansa siinä. Mutta viikonvaihteen aikana Hamasin kannattajat Gazassa osoittivat mieltään rajan sulkemista vastaan.
HAMASIN JOHTOON kuuluva Mahmoud Zahar pyysi gazalaisia, etteivät he käyttäytyisi väkivaltaisesti egyptiläisiä rajavirkailijoita vastaan, jotka yrittävät sulkea rajalle tehtyjä aukkoja. Zahar vakuutti median edustajille palatessaan neuvotteluista Egyptin johdon kanssa, että Hamas toimii yhteistyössä Egyptin virkailijoitten kanssa lain ja järjestyksen palauttamiseksi alueella.
ZAHAR valitti kovista olosuhteista Gazassa ja kertoi, ettei hän löytänyt Gazasta sementtiä rakentaakseen haudan tammikuun 15. päivänä IDF:n ohjusiskussa kuolleelle 21-vuotiaalle pojalleen. Hän kertoi, että Egypti pyrkii löytämään ratkaisun el-Arishiin päässeelle 5000:lle gazalaiselle, jotka haluavat matkustaa ulkomaille Kairon lentokentän kautta. Osa heistä haluaa saada kiireisesti lääkintähoitoa, Zahar kertoi. ”Vaikeat olosuhteet pakottivat asukkaat murtautumaan Gazan ja Siinain välisen teräsmuurin läpi”, hän selitti. (JP)
2. ISRAELIN VIRANOMAISET seuraavat tilannetta ilmeisen vahingoniloisina, joka voi kuitenkin vielä sattua omaan nilkkaan. On pelättävissä, ettei muurin 17 aukon paikkaaminen suju lopultakaan ilman väkivaltaisuuksia Hamasin turvallisuusjoukkojen ja egyptiläisten rajapoliisien välillä. Gazan asukkaat tuskin suostuvat siihen, että raja sulkeutuu uudelleen, koska se oli ainoa henkireikä ulkomaailmaan moneen vuoteen. Hamas on tiettävästi suostumassa siihen, että Rafahin terminaalissa rajaliikennettä valvoisivat kansainväliset joukot yhdessä Hamasin ja Egyptin rajapoliisien kanssa, mutta sillä ehdolla, että kansainväliset joukot asuvat joko Egyptissä tai Gazassa, mutta eivät Israelissa. Fatahin osuus rajavalvonnassa on avoin kysymys.
GAZAN SEKAVA TILANNE Siinain rajalla aiheuttaa Israelilla useita potentiaalisia vaaroja.
ENSIMMÄINEN potentiaalinen vaara on kasvanut terroristien hyökkäysuhka Siinailta Israelin puolelle. Egyptin sotilaat ovat pidättäneet yli kaksi tusinaa aseistettuja gazalaisia ja kaksi pommilla varustettua Gazan rajan läheisyydestä, jotka olivat matkalla Siinain sisäosiin.
TOINEN VAARA on gazalaisten oppima massojen käyttö hetkellisten tavoitteitten saavuttamiseksi. Sitä vastaan ei ole olemassa päteviä vastatoimia ilman suuria siviiliuhreja.
KOLMAS harmaita hiuksia Israelin turvallisuusviranomaisille aiheuttava tekijä on Gazan asukkaitten tarpeitten tyydyttäminen. Israel toimittaa sinne polttoöljyä, vettä, lääkintä- ja ruokatarpeita sekä sähköä. Niiden toimittaminen päätettiin osittain lopettaa vastalauseeksi jatkuviin rakettihyökkäyksiin, mutta ulkomaisen painostuksen vuoksi kielto peruttiin, vaikka Israelin korkein oikeus katsoi päätöksessään Israelilla olevan siihen laillisen oikeuden. Israelin hallituksen poukkoileva päätöksentekoprosessi ei ole omiaan vahvistamaan kansan luottamusta Olmertin hallitukseen, ja vielä vähemmän osoittamaan potentiaalisille vihollisille kansan päättäväisyyttä puolustaa turvallisuuttaan ja oikeaksi katsomiaan intressejä. (JP)
3. HAMASIN JOHTO on ilmaissut halunsa lopettaa kaikki yhteydet Israelin puoleen, myös Israelin kautta tulevat avustukset ja tavaratoimitukset. Hamasin päämääränä on, että yhteydet Egyptin suuntaan pysyvät auki ja että aiemmin Israelin kautta tulevat toimitukset hoidetaan tulevaisuudessa pelkästään Egyptin kautta. Tällainen radikaali muutos ei tietenkään ole mahdollinen lyhyessä ajassa, eikä ole tietoa Egyptin halusta ja kapasiteetista ottaa vastatakseen gazalaisten tarpeista. Gazan asukkaat vetoavat siihen, että he ovat samaa kansaa Egyptin kanssa, puhuvat samaa kieltä ja tunnustavat samaa uskontoa. Gazan alue on kautta aikain ollut levottomuuksien pesäpaikka, mikä on opettanut egyptiläiset varovaisiksi.
ISRAEL VOISI huokaista helpotuksesta, jos tilanne selviäisi tätä kautta. Se ei kuitenkaan ratkaisisi millään tavoin raketti-iskujen ongelmaa Gazasta Israeliin. Tulisiko senkin hoito siirtymään Egyptin harteille? Mubarak tuskin haluaa sellaista painolastia entisten lisäksi. (JP)
4. MAHMOUD ABBAS on epäonnistunut ja kykenemätön johtaja, syyttää Fatahin pitkä-aikainen vallankumousneuvoston jäsen ja entinen PA:n ministeri Abu Ali Shaheen. Hän syyttää Fatahin johtoa siitä, että se hylkäsi miehensä Gazan vallankaappauksen aikana viime kesäkuussa. ”Ei ole olemassa sellaista käsitettä kuin epäonnistunut sotilas”, hän kertoi Al-Arabya.net websivulla. Abbas ja Fatahin poliittiset johtajat eivät olleet siellä, kun Hamas toteutti vallankaappauksensa. Mutta tämä ei estänyt heitä vaatimasta miehiltään sotilaallista voittoa.” Hän syyttää, ettei Abbas osaa tehdä oikeita ratkaisuja oikealla historiallisella hetkellä. Hän syytti myös Abbasin avustajia, etteivät he pystyneet antamaan hänelle oikeita poliittisia neuvoja. Esimerkkinä hän kertoi Fatahin päätöksestä lähettää korkeatason delegaatio Gazaan kaappauksen ollessa kuumimmillaan, mutta vain Intisar al-Wazir (Um Jihad) tuli paikalle. Hän syytti joitakin johtajia, jotka eivät uskalla tuoda esiin Hamasia tuomitsevaa kantaansa. Hän syytti nykyisiä johtajia lapsellisiksi, joiden ei pitäisi olla kansan johdossa. ”Heidän aikansa on mennä kotiin”, kuten Israelissa kansan luottamuksen menettäneitä kehotetaan tekemään. ”Pysyttelemällä vallassa he saavat aikaan suurta tuhoa”, hän selitti.
FATAHIN TAHOLTA. Shaheen on saanut kovia vastaryöppyjä. Abbasia lähellä oleva syyttää häntä hyökkääväksi ja mieleltään sairaaksi eikä hyväksy syytöstä, että jotkut Fatahin johtajat tuntevat sympatiaa Hamasin kanssa. ”Shaheen ei kuuntele muita kuin itseään,” hän toteaa.(JP)
5. DAN HALUTZ, IDF:n yleisesikuntapäällikkö Libanonin kakkossodan aikana, ei kuunnellut - tai halunnut kuulla – yleisesikuntaportaan kenraaleita, jotka suosittelivat laajan maahyökkäyksen aloittamista, kertoo reservin kenraalimajuri Udi Shani Israelin radiossa perjantaina. Shani laati yleisesikunnan raportin, joka käsitteli taisteluja kesällä 2006. Shani kertoo, että Halutz kävi yleis-esikunnan sotatoimistossa vain kerran sodan aikana, joka alkoi Hizbullahin kaapattua kaksi IDF:n sotilasta, Eldad Regev ja Ehud Goldwasser, tuhoisan terrori-iskun aikana. Hän myös kertoi, että yleisesikunnan upseerit harvoin tapasivat yhteisessä kokouksessa sodan aikana.
”Armeija epäonnistui. Se ei toiminut kunnolla”, Shani kertoi. ”Armeija epäonnistui, koska sillä oli virheelliset toimintaohjeet”, viitaten tällä ilmeisesti ilmavoimien lähes yksinomaiseen käyttöön.
LIBANONIN SOTAA tutkinut Winograd-komitea syytti raportissaan sekä armeijaa että hallitusta vakavista virheistä ja epäonnistumisista 34 päivää kestäneen sodan aikana. Armeija ei pystynyt löytämään sopivaa vastausta koko sodan ajan kestäneisiin raketti-iskuihin; eikä IAF:n rajut ilmaiskut tehneet juuri mitään vaikutusta Hizbullahin rakettimiehistöihin, jotka ampuivat nelisentuhatta rakettia Israeliin, valtaosan niistä osuessa kaupunkeihin ja kyliin. Reserviläiset valittivat kehnoja harjoituksia ja puutteellisia varusteita ja ammuksia.
SHANI KERTOI analyysissään, jonka hän suoritti myös armeijan johdon toimista sodan aikana, että IAF:n käyttö oli perusteltua sodan alkaessa, mutta maaoperaation aloittaminen aivan sen lopussa, kuten Wino-raportti toteaa, epäonnistui tavoitteissaan eikä se parantanut Israelin neuvotteluasemaa, koska armeija ei ollut varautunut siihen. Hyökkäys sinänsä oli perusteltu ja laillinen, kuten Wino-raportti toteaa. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Puolustusministeri Ehud Barak antoi ymmärtää median edustajille, ettei hän eroa hallituksesta tässä vaiheessa. Vaikka hän tunnustaa Wino-raportin vakavaksi, hän sanoo tarvitsevansa enemmän aikaa sen tutkimiseksi. Poliittiset päämäärät siinä kuitenkin ovat määräävät, Labourin kannatus ei ole noussut, eikä nousekaan pysyttelemällä tässä hallituksessa, arvioivat tarkkailijat. (Ynet)
- Egypti ilmoittaa, että Gazan vastainen raja on nyt suljettu. Miten Gazan kansa siihen vastaa, nähtäneen lähitulevaisuudessa. (INN)
- PUOLUSTUSMINISTERI Barak tapsi puolitoista viikkoa sitten Qatarin pääministerin sheikki bin Khalifa al-Thanin Davosin talouskonferenssin aikana. He keskustelivat puoli tuntia Gazan tilanteesta ja IDF:n sotilaan Gilad Shalitin vapauttamisesta. PA:n virkailijat väittävät, että Qatarin korkea virkailija vieraili Israelissa pari viikkoa sitten keskustellen Israelin johtajien kanssa Gazan tilanteesta, sen taloudellisesta saarrosta sekä raja-aidasta Gazan ja Egyptin välillä. Puolustusministeriö ei ole ottanut kantaa tietoihin. (Ynet)
- Al-Qaeda Pohjois-Afrikassa oli al-Jazeeran mukaan Israelin Mauritanian pääkaupungissa Nouakchottissa tapahtuneen terrori-iskun suorittaja. Uutislähteet ovat antaneet tapauksesta ristiriitaisia tietoja. Hyökkääjiä oli useampia, väittävät toiset, toisten mukaan vain yksi ampui lähetystöä vastaan. Iskussa haavoittui useita sivullisia, lähetystön henkilökunta ei kärsinyt vahinkoja. (Ynet)
- TERRORISTIT ampuivat eilen neljä Kassam-rakettia Gazasta Israeliin. Ne putosivat aukeille paikoille, mutta kaksi lasta joutui shokkihoitoon. (JP)
- WASHINGTON yliopiston tutkija Giora Proskurowski Seatlessa väittää tutkimustensa tuloksena, ettei raakaöljy ole eloperäistä tuotetta, vaan maapallo itse tuottaa hydrokarbonaattia kaiken aikaa. Hydrokarbonaattia tuotetaan aurinkojärjestelmässä monin paikoin, kuten maapallollakin. (WND)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019