PERJANTAI 01.02.08
1. WINO-RAPORTTI ja sen jälkimainingit ovat edelleen vahvasti lehtien uutisotsikoissa. Yleisenä havaintona on se, että media yrittää pönkittää pääministeri Olmertin asemaa selittämällä, miten raportin kritiikki itse asiassa kiittelee Olmertia vaikeassa sotatilanteessa, ja miten hän on aloittanut välittömästi ensimmäisen alustavan raportin jälkeen siinä havaittujen puutteiden korjaamisen IDF:n sisällä sekä päätöksenteossa hallituksen ja päättävien elinten välillä. Raporttia käytetään siten nyt kertomaan kansalle, miten tärkeää on antaa Olmertin jatkaa toimessaan aloittamiensa uudistusten valvojana. Samoin myös Barakin tulee ”kansallisesta velvollisuudentunnosta” pysyä virassaan, millä tarkoitettaneen ”rauhanprosessin” jatkumista. Olmert lähetti samansuuntaisen pyynnön Barakille ja Labourin johtaville virkailijoille.
JP JULKAISI kakkossivullaan kolme mielipidetiedustelua, jotka tehtiin Wino-raportin julkistamisen jälkeen. Niiden mukaan vahva enemmistö haluaa Olmertin eroa. Liekö tahallinen vai tahaton virhe tulostaulukossa, jonka otsikossa kysytään ”pitäisikö hänen pysyä (punaisella) vai pitäisikö hänen mennä (sinipunaisella). Tulosten pystyjanoissa punaiset (pysyä) ovat selvästi korkeampia kuin sinipunaiset (mennä). Tekstiosassa asia kuitenkin kerrotaan toisinpäin:
1. Teleser gallup kertoo, että 57 % (punainen) haluaa Olmertin eroa; 33 % (sinipunainen) pysyvän toimessaan. Tulos julkaistiin Maariv-lehdessä. 44 % haluaa hallituksen jatkavan. Lisäksi 39 % haluaa Labourin eroa, jos Olmert ei eroa. 22 % haluaa Labourin pysyvän Kadiman johtamassa yhteishallituksessa, sama määrä vain, jos Barak määrittelee uusien vaalien päivämäärän. Netanyahua suosittaa 37.4 % pääministeriksi; Livniä 20.9 %; Barakia 19 %.
2. Maagar Mohot agentuurin gallup: 60 % haluaa Olmertin eroa; 19 % pysyvän toimessaan. Kyselyyn osallistui 474 kansalaista, virhemarginaali 4.5 %.
3. Yisrael Hayom/Gal Hadash sai seuraavat tulokset: 57 % haluaa Olmertin eroa; 25 pysyvän; 18 % ei osannut sanoa. 65 % haluaa uudet vaalit, jos Olmert eroaa; 23 % haluaa Kadiman jäsenen tulevan pääministeriksi; 12 % ei tiennyt. 80 % ilmoitti luottavansa IDF:n kykyyn; 15 % ei luottanut; 5 % ei tiennyt.
4. Neljäntenä Israelin radio teki oman tiedustelunsa: 44.4 % haluaa Olmertin eroa ja uusia vaaleja 6-12 kuukauden sisällä; vain 21.7 % haluaa Olmertin eroavan välittömästi ja hänen tilalleen joku Kadiman parista. 31.6 % haluaa Olmertin pysyvän. 33.7 % haluaa Barakin pysyvän paikallaan eikä vetävän puoluettaan hallituksesta; 32.2 % haluaa Barakin eroavan välittömästi. 37.8 % haluaa Livnin avustavan Olmertin pysymistä paikallaan; 34.9 % haluaa Livnin eroavan välittömästi ja uusia vaaleja. (JP)
2. EGYPTIN PRESIDENTTI Hosni Mubarak kovana: ”Gazan kaista ei koskaan tule kuulumaan Egyptiin”. Mubarakin lausunto julkistettiin italialaisessa päivälehdessä La Republica. Tämä lienee vastauksena Israelissa joittenkin poliitikkojen lausuntoihin, että "annetaan Gazan kaista Egyptille, jolle se kuuluukin enemmän kuin Israelille". Egypti hallitsi Gazaa vuodesta 1948 vuoteen 1967 ja ilmeisesti sai sinä aikana tarpeekseen palestiinalaisista. Yleisesti uskotaankin, etteivät egyptiläiset pidä palestiinalaisista eivätkä halua olla tekemisissä heidän kanssaan.
EGYPTIN VIRANOMAISET ovat antaneet ultimaatumin, jonka mukaan Siinain alueelle luvatta tunkeutuneitten palestiinalaisten on poistuttava ensi viikon alkupuolella tai heidät pidätetään ja karkotetaan maasta. Egyptin poliisit ovat tehneet ratsioita kymmeniin El-Arishin taloihin etsiessään niihin mahdollisesti piiloutuneita gazalaisia. Arviolta 25 000 poliisia ja sotilasta on keskitetty laittomasti Siinaille menneitten gazalaisten etsimiseksi ja poistamiseksi alueelta.
EGYPTIN poliisit ovat alkaneet käännyttää takaisin Gazasta Siinaille pyrkiviä autoilijoita. Eräässä tapauksessa poliisi joutui ampumaan useita varoituslaukauksia autoilijaa kohti, joka ei välittänyt pysähtymiskäskystä. Jopa aasinrattailla ajavia ja moottoripyöräilijöitä on käännytetty takaisin.
HAMASIN JOHTAJAT ovat Kairossa keskustelleet raja-alueella syntyneen kriisin selvittämistä Egyptin tiedustelupäällikkö Omar Suleimanin kanssa. Myös PA:n puheenjohtaja Abbas oli samoissa asioissa Kairossa. Abbas vaatii yksinoikeutta rajavalvontaan Gazan ja Siinain välillä, vaikka kukaan ei tiedä, miten se toimisi Hamasin valvoman alueen rajalla. Hamasin johto, Khaled Mashaalin ja Mahmoud Zaharin johdolla, on yhtä päättävästi vaatinut valvontaoikeutta.
ISRAEL on pysytellyt sivussa Egyptin ja palestiinalaisten välisistä keskusteluista, mutta puolustusministeriön korkea virkailija on ollut Kairossa keskustelemassa asiasta Omar Suleimanin kanssa, koska rajavalvonta Gazan ja Siinain välillä on tärkeä myös Israelille.
Kh A Toameh kertoo JP:n artikkelissaan, että PA oli yllättynyt, kun Mubarak kutsui Hamasin neuvotteluihin rajasta. Abbas elää edelleen uskossa, että Hamas joutuu lopulta luopumaan Gazan kaista hallinnosta ja antamaan hallitusohjat PA:lle. Tämä voi olla osa sitä toiveajattelua, jossa Israelin johto kuvittelee Juudean ja Samarian alueitten rauhoittuvan ja luopuvan vuoden loppuun mennessä kaikesta väkivallasta ja terroristista ja tunnustavan Israelin juutalaisena valtiona. Mitkään merkit eivät viittaa kummankaan toiveajattelun toteutumiseen. (JP)
3. UUTISOTSIKOITA
- ISRAEL on määrännyt 5 km:n alueen Siinain vastaisella rajallaan, jonne ketään siviilihenkilöitä ei päästetä. Tämä siksi, että terroristien oletetaan päässeen Siinaille ja odottavan siellä sopivaa kohdetta panttivankien kaappaamiseksi. Toinen uhka on, että itsemurhaterroristit pääsevät Eilatiin. (JP)
- KINNERETIN PINTA nousi muutaman päivän runsaitten asteitten ansiosta yli neljä sm, ja sen uskotaan nousevan muutamia senttimetrejä lisää lumien sulaessa. Jerusalemin alue oli kauttaaltaan muutaman sm:n vahvuisen lumen peitossa, mikä sotki autoliikenteen täysin. Bussiliikenne alkoi uudelleen eilen iltapäivällä. Nyt on enää satunnaisia pälviä siellä täällä, muuten maa ja tiet ovat sulat. Sadevesien määrä on kuitenkin 85 – 100 % alle normaalin sademäärän, mikä tarkoittaa rajua vedensäännöstelyä ensi kesänä. (INN)
- EL-KHADER JA EFRAT tiellä kulkevia autoilijoita vastaan heitettiin tänä aamuna omatekoinen pommi. Toinen pommi heitettiin sotilaita vastaan, jotka haravoivat aluetta uusien pommien löytämiseksi. Kukaan ei loukkaantunut, mutta tie on toistaiseksi suljettu liikenteeltä. (INN)
- GAZAN PALESTIINALAISET myyvät israelilaisten Gazaan jättämiä kasvihuoneita egyptiläisille. He kertovat, etteivät egyptiläisten kasvihuoneet ole kestäviä eikä niiden bakteerisuojaus ole hyvä. Gazalaiset käyttivät arviolta 250 miljoonaa USD ostoksiin Egyptin puolella Rafahissa ja el-Arishissa. (INN)
- ISRAELIN 21. tammikuuta 2008 lähettämä Tecsar satelliitti on lähettänyt ensimmäiset kuvansa maan pinnalle. Niiden kehutaan olevan erinomaisia ja monta vertaa parempia kuin aiempien satelliittien lähettämät. Israelin turvallisuusmiehet ovat varoitelleet, että terroristeja suosivat Israelin vastaiset maat voivat yrittää vahingoittaa Israelin tiedustelusatelliitteja, mihin tulee varautua.
- ISRAELIN suurlähetystö Mauritaniassa Afrikan länsirannikolla joutui aikaisin tänä aamuna terrorihyökkäyksen kohteeksi. Lähetystöä vastaan ammuttiin useita laukauksia pääkaupungissa Noukchotissa. Lähetystön turvallisuusmiehet vastasivat tuleen, mikä ajoi hyökkääjät pakoon, joita oli puolisen tusinaa. Mauritaniassa on ollut useita mielenosoituksia Gazan tilanteen johdosta. Niitä järjestävät Israelille vihamieliset ryhmät, Mauritania on muuten ystävällismielinen Israelia kohtaan, yksi harvoista muslimivaltioista. Kolme tai viisi sivullista haavoittui lievästi, mutta se ei ollut laukausten syytä. (Debkafile)
- SAPIR-OPISTON arabiluennoitsija Nizar Hassan joutuu pyytämään anteeksi sotilaalta, jonka hän ajoi ulos luennolta tämän tullessa sinne sotilasasussa. Vain yksi opiston hallituksen jäsenistä vaati luennoitsijan erottamista.
- Saleh Raafat, PLO:N hallituksen jäsen, jonka puheenjohtajana toimii Mahmoud Abbas, kertoi PA:n television haastattelussa, että rauhansopimus tulee olemaan vain tilapäinen, ja se tullaan rikkomaan, kun PA on kyllin vahva koko Palestiinan alueen ”vapauttamiseksi vieraasta miehityksestä”. Artikkeli on englanninkielisenä seuraavassa osoitteessa. http://www.joelstrumpet.com
- Toinen merkittävä joelstrumpetin uutinen on seuraavassa osoitteessa. http://www.joelstrumpet.com/?p=1046
- GUSH KATIFISTA karkotetut asuvat suurelta osin edelleen tilapäisissä parakeissa. Nyt sateitten tultua katot vuotavat, lattiat kostuvat ja jotkut parakit liikkuvat veden kostuttaessa maaperän. Kosteuden ja homeen lisäksi karkotettuja vaivaavat hiiret ja kaikenlaiset hyönteiset. Asukkaat sanovat, että parakkien pystytys tehtiin hyvin alkeellisesti ja osaamattomin voimin. Hallitus ei ole vieläkään yli kahden vuoden jälkeen löytänyt heille pysyvää asuinpaikkaa. (INN)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019