MAANANTAI 11.02.08
1. JOKU VALEHTELEE, toteaa WND käsitellessään Israelin ja PA:n välisiä keskusteluja rauhasta. PA:n pääneuvottelija Ahmed Qureia tiimissä, joka neuvottelee Livnin johtaman tiimin kanssa, kertoo JP:n aamun artikkelissa: ”Neuvottelut Israelin kanssa eivät ole helppoja, eivätkä neuvoteltavat asiat myöskään ole yksinkertaisia. Nämä ovat vaikeimpia asioita, ja ne koskevat Jerusalemia, pakolaisia, rajoja ja setlementtejä.” Toinen korkea PA:n virkailija lisää: ”Totta kai Jerusalem on keskustelupöydällä, ja on olemassa lähes täydellinen ymmärrys Israelin kanssa (koskien itsenäistä Palestiinan valtiota pääkaupunkinaan Jerusalem).”
JERUSALEM POST muistuttaa artikkelissaan, että JP kertoi jo sunnuntain numerossaan, miten ulkoministeri Tzipi Livni käy salaisia neuvotteluja PA:n kanssa, joissa Livni on tehnyt Jerusalemia koskevia myönnytyksiä. Samassa numerossa PA:n pääneuvottelija Ahmed Qureia totesi: ”On julkisia neuvotteluja ja on salaisia keskusteluja, ja todellista edistystä on saavutettu salaisissa keskusteluissa, ja varsinkin Jerusalemia koskevissa. Tänään voimme kertoa, että Israel on valmis vetäytymään lähes kaikista arabikaupunginosista ja –kylistä Jerusalemissa. Israel on valmis jakamaan Jerusalemin, ja tämä on myönteinen kehitys.”
ULKOMINISTERI LIVNIN kansliasta ei haluta ottaa kantaa kysymykseen, koska sopimuksen mukaan neuvottelijat pidättäytyvät kommentoimasta tietoihin, mistä keskustellaan. Eräs israelilainen virkailija, joka seuraa keskusteluja läheltä, kertoo, että tähän saakka on keskusteltu lähinnä toimintaperiaatteista, ja että keskustelut vaikeista asioista käydään myöhemmin.
PÄÄMINISTERI Olmert vakuutti Shasille, että Jerusalemin asiasta keskustellaan vasta aivan neuvottelujen loppuvaiheessa, pyrkimyksenään rauhoitella Shasia pysymään hallituksessa.
SHASIN VIRKAILIJA vahvistaa, ettei puolue halua olla mukana hallituksessa, joka keskustelee Jerusalemin jakamisesta, ja että Olmert ja Livni ovat luvanneet informoida Shas-puoluetta neuvottelujen edistymisestä.
OIKEISTOPUOLUEET ovat vaatineet Shasia olemaan lupauksensa mittainen ja eroamaan välittömästi hallituksesta, joka neuvottelee salaisesti palaamisesta puolustuskyvyttömille rajoille ja jakaa Jerusalemin, vaikka Olmert vakuutteleekin toista. Vaatimuksia on esitetty myös Kadiman ja Eläkeläispuolueen niille jäsenille, jotka vastustavat tällaisia myönnytyksiä. ”Ei ole oikein, että samalla aikaa kuin Olmert kieltää neuvotteluja käydyn, Livni neuvottelee pimeissä takahuoneissa Abu Alan (Qureian) kanssa maan pääkaupungista.
JERUSALEMIN KAUPUNGIN oppositiojohtaja Nir Barkat on aloittanut julkisuuskampanjan Jerusalemin jakamista vastaan, ja on vaatinut, että Livni kertoo julkisesti, mistä on sovittu PA:n neuvottelijoitten kanssa. (JP)
2. SATOJA SDEROTIN asukkaita matkusti eilen busseilla Jerusalemiin, jossa he lukuisten muualta tulleitten kanssa osoittivat mieltään jatkuvasti huonontuvan tilanteen vuoksi Sderorissa. Aamupäivällä he sulkivat Jerusalemiin johtavat tiet useiksi tunneiksi ja menivät sen jälkeen joukolla pääministerin viraston ulkopuolelle. ”Maan täytyy herätä”, sanoi JP:n toimittajalle Jerusalemin asukas Eitan kantaen julistetta, jossa luki: ”Olmert, sinä epäonnistuit, mene kotiin.” Hän kertoi, ettei seitsemään vuoteen kukaan ole välittänyt Sderotista. ”Nyt on aika ihmisten havaita, mikä tilanne on,” viitaten kiihtyneeseen rakettituleen Gazasta Negeviin, joissa tusinoittain asukkaita on haavoittunut, mukana lapsia.
MIELENOSOITTAJAT kokoontuivat pääministerin kansliaa ympäröivän teräsaidan ulkopuolelle rynkyttäen sitä ja vaatien Olmertin eroa. Monilla oli mukanaan Kassam-rakettien jäännöksiä, joista jotkut olivat räjähtäneet heidän omalla pihallaan tai rakennuksessa. He kertoivat toimittajalle, että Sderot ei ole Gush Katif, sillä se sijaitsee Israelin maan sisällä, ja että jos tilanteen annetaan kehittyä edelleen, seuraavaksi ovat vuorossa Netivot ja Beersheba. ”Sderotin lapset ovat viattomia uhreja ja he tarvitsevat suojelua.” He vakuuttivat, että tämä viesti, joka on tarkoitettu kansalle eikä poliitikoille, tullaan seuraavalla kerralla toimittamaan perille suuremmalla kansanjoukolla kaikkialta maasta.
JERUSALEMIN POLIISI joutui auttamaan muutamia mielenosoittajia ambulansseihin heidän menetettyään tajuntansa henkisen paineen johdosta. Poliisi kertoi tilaisuuden olleen rauhallisen ja järjestyksen säilyneen mielenosoituksen ajan, vaikka jännitys oli korkealla. (JP)
3. RAKENNETAAN OMIA RAKETTEJA, kehotetaan internetissä ilmoittelevassa ”ohjekirja ryhmän” (Facebook) websivulla ja todetaan, ettei sen pitäisi olla niin vaikeaa, jos kerran Gazan terroristitkin osaavat värkätä niitä. Web-sivulla todetaan, että internetin kautta löytyy useita ohjekirjasia yksinkertaisten rakettien valmistamiseksi kotona löytyvistä materiaaleista, ja jopa Naton käyttämien rakettien kokoamisohjeita, vaikka sen raketit ovatkin suurempia ja monimutkaisempia. Ryhmän websivuilla on viitisenkymmentä erinimistä ryhmää, jotka tavalla tai toisella liittyvät Sderotin kysymyksiin. ”Pian gazalaiset tukevat käsittämään saamansa viestin”, niissä vakuutetaan. Niissä kehotetaan myös kaikin tavoin vaikeuttamaan Gazaan meneviä avustuksia, kuten kaatamalla sinne johtavien sähköjohtojen pylväitä. Israel toimittaa 70 % Gazan tarvitsemasta sähköstä, jota kehitetään laitoksessa, jota Hamas pommittaa raketeillaan.
RYHMÄN logokuvassa näytetään terroristi, joka valmistautuu laukaisemaan rakettinsa varustettuna tekstillä: ”Sinä voisit olla kuvassa.” Sderotiin asennettiin WIMAX langaton internet infrastruktuuri, joka mahdollistaa langattoman ohjelman lähettämistä pitkille etäisyyksille. Projekti sallii opiskelijoiden ja muiden surfata netissä ilmaiseksi hyvillä yhteyksillä. (JP)
4. IDF VOI ALOITTAA kohdistetut iskunsa Hamasin johtajiin. Tämä on osa IDF:n kiihtyneistä vastatoimista Hamasin ja Jihadin entistä rajumpiin ja tarkempiin raketti-iskuihin, joista viimeisin Sderotiin tehty haavoitti kahta veljestä. Toinen heistä menettänee molemmat jalkansa ja taistelee hengestään sairaalassa. Myös hänen kasvonsa ovat siteitten peittämät. Tämä 8-vuotias poika haaveili jalkapalloilijan urasta vartuttuaan. Nyt hän ei koskaan voi pelata jalkapalloa.
Puolustus-ministeriön virkailijat toteavat, ettei vielä ole aika suurelle sotilasoperaatiolle, vaan ensin on kokeiltava muita mahdollisuuksia.
SISÄMINISTERI Meir Sheetrit kehottaa hallitusta, jossa hän itse istuu, riisumaan hansikkaansa ja aloittamaan tositoimet. Hän esittää, että tyhjennetään valittu Gazan lähiö asukkaista ja möyhennetään se puskutraktoreille maan tasalle. Sheetrot katsoo, että jos väkivalta on ainoa kieli, jota Gazan asukkaat ymmärtävät, käytetään sitten sitä. Hän muistuttaa, että kansainvälisen lain mukaan, jota sekä paikalliset että ulkomaiset ”asiantuntijat” auliisti tulkitsevat kukin omista lähtökohdistaan, jokaisella valtiolla on oikeus puolustaa kansalaisiaan ulkoa tulevaa hyökkäystä vastaan. Sheetrit muistuttaa, että IDF:n harjoittama itsehillintä tulkitaan vastustajien leirissä heikkouden merkiksi. Pahin jarru päättäväisten ja johdonmukaisten vastatoimien omaksumiseksi on pääministeri Ehud Olmert, joka jatkaa Libanonin kakkossodan kohtalokkaaksi osoittautunutta strategiaansa äärimmäisestä varovaisuudesta, jonka vastapuoli tulkitsee pelkuruudeksi.
5. PÄÄMINISTERI Ehud Olmertin Saksan matka on herättänyt useita spekulaatioita, mikä sen tarkoituksena on. Ensiksikin Saksan lehdistö on ollut kovin vaitonainen matkan ennakko-kuvauksista, ja toisaalta Saksan viranomaiset kieltäytyvät paljastamasta, tuliko aloite Olmertilta vai Merkeliltä. Saksan liittokansleri Angelika Merkel on tulossa Israeliin maaliskuussa maan 60-vuotisjuhlille, joten on ymmärrettävää johtajien valmistautumisen niitä varten. Kuitenkin maitten väliset poliittiset suhteet positiivisista virallisista lausunnoista ja merkeistä huolimatta ovat ongelmalliset. Israel on toistuvasti pyytänyt Saksaa ottamaan aktiivisempi asenne Iranin vastaisiin kaupparajoituksiin ja liittymään Englannin ja Ranskan ajamiin boikottitoimiin. Saksan haluttomuuden taustalla on sen edulliset ja laajat kauppasuhteet. Arviolta kaksi kolmasosaa Iranin teollisuudesta toimii Saksan insinöörituotteiden varassa. Tuotteiden joukossa on hienomekaanisia tuotteita, jotka helposti voidaan muuntaa esim. ydinteollisuuden tarpeisiin.
Eräs suuri Iranin kanssa kauppaa käyvä yhtiö on Siemens, joka tammikuun lopulla ilmoitti käyttäneensä 19 miljoonaa E iranilaisten voitelemiseksi, jonka johdosta yhtiötä tutkitaan korruption vuoksi. Vaikka Saksan kauppa Iranin kanssa pieneni 15 % viime vuonna, Iranin vienti Saksaan kasvoi 50 %, eli 580 miljoonaa E.
SAKSAN LIITTOKANSLERI Merkel lausui puheessaan helmikuussa 2006: ”Presidentti, joka kyseenalaistaa Israelin olemassa olon, presidentti, joka kieltää holokaustin, ei voi odottaa mitään suvaitsevaisuutta Saksalta. Me olemme oppineet historiamme.” Kauniista sanoista huolimatta tarkkailijat uskovat, että Saksan johto olisi mieluummin nähnyt Olmertin vierailun peruuntuvan.
6. UUTISOTSIKOITA
- HAMASIN valvoma piirioikeus lopetti PA:n päivälehden Al-Ayyam levikin Gazassa, syyttäen lehden julkaisevan väärennettyä ja loukkaavaa aineistoa Hamasin johtajista. Syyte PA:n rahoittamaa lehteä vastaan nostettiin sen julkaiseman pilapiirroksen johdosta, jossa kuvattiin Hamasin parlamentin istuntoa. Sen kaikki jäsenet muistuttivat pääministeri Haniyehiä ja jokaisella oli hänen kuvansa mukanaan. Lehti painetaan Ramallahissa. Pilapiirroksen tekijä tuomittiin poissaolevana 6 kuukaudeksi linnaan ja maksamaan 1000 NIS ja lehden toimittaja 6000 NIS sakon. (JP)
- VÄESTÖTIETEILIJÄ Y Ettinger sanoo, että Länsirannan ja Gazan asukkaita on 2.6 miljoonaa eikä 3.8 miljoonaa. Hän syyttää PA:n julkaisemia laskentatuloksia vääriksi, ja että PA on syyllistynyt samaan tahalliseen virheeseen kuin aiemmissa väestön tilastotiedoissa. Paisutetut väestötilastot ovat tärkeitä PA:lle, koska niitä käytetään vaadittaessa ulkomaisia avustuksia, ja niiden varjolla voidaan vaatia lisäalueita Israelin kanssa käytävissä ”rauhankeskusteluissa”. (INN)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021