MAANANTAI 04.02.08
1. BARAK TAITAA olla raskaana, vaikka isästä ei olekaan tietoa. Ainakin hän ilmoitti, että, että yhdeksään kuukauteen Olmert saa jatkaa rauhassa suunnitelmiaan Juudean ja Samarian luovuttamiseksi PA:lle ja Jerusalemin jakamiseksi ”ismaelilaisten” kanssa, kuten jotkut rabbit palestiinalaisia kutsuvat. Tämä kaikki siitä huolimatta, että Barak lupasi toukokuussa 2007 Sdot Yam kibbutsissa pitämässään lehdistötilaisuudessa erota hallituksesta heti Wino-raportin julkistamisen jälkeen. Hänen omat puoluetoverinsa ovat pahiten moittineet Barakia sanansa syömisestä, mutta Barak näyttää kovanaamaa eikä kallista edes korvaansa heidän suuntaansa. JOTKUT KOLUMNISTIT ovat etsineet aiheita Barakin ylistämiseksi. Paremman puutteeksi käy sekin, ettei hän anna rakkikoirien nostaa jalkaansa hänen saappaalleen. Toinen on tietenkin se, että Barak antoi Olmertin pahasti kolhiintuneelle kanslialle toivotun piristysruiskeen. Täytyy muistaa, että Israelin media on pahasti kallellaan vasempaan suuntaan, ja että ”rauhan-suunnitelma” on sen pyhä lehmä, jota ei saa kukaan häiritä. Tämän sai Avigdor Lieberman kokea erottuaan hallituksesta. Häntä vastaan nostetut poliisitutkimukset pantiin jäihin siksi aikaa, kun hän tuki Olmertin hallitusta, mutta sulatettiin seuraavana päivänä, kun hän sieltä erosi.
OLMERT TAISI lopulta ottaa Winoraportin laimeankin moitteen melko raskaasti, ellei sekin ollut sympatian hakemiseksi tarkoitettu. Olmert tunnetaan parkkiintuneeksi peluriksi, jolle kaikki keinot ovat sallittuja. Hallitusremonttia saadaan siis odottaa Shasin ymmärtävällä siunauksella. (JP)
2. TERRORISTIT KULJETTIVAT niiden 12 päivän kuluessa, jotka raja Gazasta Egyptiin oli auki, pitkän matkan ohjuksia, raketteja ja panssarintorjunta ohjuksia Gazan kaistalle, kertoi Shin Betin johtaja Yuval Diskin eilen hallitukselle. Diskin kertoi myös, että lukuisia Iranissa koulutettuja terroristeja soluttautui Siinailta palaavien ihmismassojen joukkoon. Diskin arveli heidän opettavan Gazan terroristeille oppimiaan uusia keinoja IDF:n vastaisissa taisteluissaan ja Israelin siviilikohteiden pommittamisessa.
ISRAELIN TURVALLISUUSVIRKAILIJAT kertovat ottavansa nämä varoitukset todesta ja aloittavansa tutkimukset, minkälaisia uusia aseita Gazaan on salakuljetettu viimeisen kahden viikon aikana, ja mitä niiden ja uusien oppien eliminoimiseksi tulisi tehdä. Israelin laivasto on huolissaan, että jos Gazan terroristit saivat alun perin kiinalaisvalmisteisia mutta Iranissa paranneltuja tutkaohjattavia Silkworm C-802 maalta merelle ammuttavia ohjuksia, laivaston alusten tulee omaksua uudet liikuntaohjeet Gazan lähivesillä.
LIBANONIN KAKKOSSODAN aikana Hizbullah rampautti ohjuksella Israelin Hanit ohjusveneen Libanonin rannikolla surmaten neljä merimiestä. Hanit pystyi nilkuttamaan telakalle korjattavaksi, mutta oli viikkokausia poissa aktiivipalveluksesta. Hanitin tapauksessa tappioon osasyyllisiä olivat aluksen johtajat, sillä alus oli varustettu hienolla ohjusten-torjuntajärjestelmällä, mutta sitä ei oltu kytketty päälle, koska Hizbullahilla ei pitänyt olla C-802 ohjuksia. Hizbullahin varustelutaso yllätti muutenkin Israelin ennakkotiedot.
NYT TURVALLISUUSMIEHET pelkäävät, että sama on toistumassa Gazan kaistalla. Toinen tuntematon tekijä on tietenkin Hizbullahin aseistautuminen sodan jälkeen entistä vahvemmaksi, kuten järjestön pääsihteeri Hassan Nasrallah avoimesti tunnustaa ja kehuu. (JP)
3. SIINAIN VASTAINEN RAJA on Israelin pehmyt vatsapeite, kuvaa Shin Betin johtaja Yuval Diskin Israelin etelärajaa Egyptiä vastaan. Siinä on vain paikoin panssariverkkoa, mutta suurin osa 220 km pituisesta rajasta on täysin avoin. IDF:llä on muutamia sotilasasemia rajan tuntumassa, joista sotilaat tekevät partioretkiä rajan suunnassa. Kuten Egyptin pidättämien Gazasta Siinaille päässeiden terroristien tunnustuksista havaittiin, heillä oli karttoja, joihin IDF:n tukikohdat oli merkitty, ja heillä oli tiedossaan partioiden ajankohdat. Armeija yleensä kaikkialla toimii ohjesääntöjen ja etukäteen laadittujen suunnitelmien mukaan.
YUVAL Diskin kertoi, että Shin Bet ja IDF ovat kartoittaneet 30 potentiaalista reittiä, joiden kautta rajan ylitys Siinailta Israeliin voi tapahtua. (JP)
4. HAMASIN ASEMA on tuntuvasti kohentunut Egyptin vastaisen rajamuurin sortuessa suurelta osin, kertoi Yuval Diskin. Näin on tapahtunut paitsi Gazassa myös Juudeassa ja Samariassa. Nablusissa sijaitsevan Al-Najah yliopiston suorittaman tutkimuksen mukaan Hamasin marraskuussa 2007 nauttima 13 %:n suosio oli noussut 16 %:iin Gazassa ja Länsirannalla. Fatahin suosio oli pudonnut samaan aikaan 44 prosentista 36 %:iin.
Yuval kertoi, että Hamas suostuu kansainvälisten joukkojen osallistumisen rajavalvontaan Rafahissa, mutta heidän tulee asua Gazassa tai Egyptissä eikä Israelissa. Hän varoitti, että joka tapauksessa rajavalvonta heikentyi rajamuurin hajottamisen vuoksi.
Yuval Diskin oletti, että Hamasin Israeliin ampumien rakettien väheneminen ei johdu uudesta menetelmästä tai rakettien puutteesta, vaan siitä, että Hamas on ollut kiireinen rajaliikenteen ohjailemisesta Egyptin rajalla. (JP)
5. YUVAL DISKIN kutsui PA:n suorittamaa kahden israelilaisen sotilaan murhasta syytettyjen palestiinalaisten oikeuskäsittelyä farssiksi. Israel suostui siihen, että murhaajat tuomitaan PA:n oikeudessa PA:n luvattua, että he saavat elinkautisen tuomion. Oikeudessa heille kuitenkin annettiin 15 vuoden vankeusrangaistus. Viranomaisten havaittua, että lyhennetty tuomio voi osoittautua ongelmalliseksi, he lisäsivät tuomioon 10 vuotta, koska ”syytetyt olivat vahingoittaneet palestiinalaisten intressejä”. Kehotus tuomion muuttamiseen tuli ehkä Abbasin taholta.
YUVAL TOTESI, että presidentti George Bushin vierailun jälkeen PA:n turvallisuusjoukkojen operaatiot Hamasin johtajia ja jäseniä vastaan ovat merkittävästi vähentyneet. Merkinneekö tämä sitten suhteiden lämpenemistä tai uutta strategiaa, jää arvailtavaksi.
JERUSALEMISSA tapahtuneet kaksi puukotustapausta voivat olla yksityishenkilöitten aloitteita ilman, että niiden takana olisi ollut terrorijärjestö, Diskin arvioi. (JP)
6. HAIFAN SATAMAAN telakoitunut USA:N laivaston alus on varustettu ohjustentorjunta-järjestelmällä, joka voitaisiin aktivoida Iranin mahdollisen ohjushyökkäyksen aikana Israelia vastaan. USS San Jacinto on AEGIS risteilijä Ticondero-luokassa. Se otettiin käyttöön 1988. Alus on varustettu viimeistä mallia olevalla vedenalaisella tiedustelujärjestelmällä ja AEGIS ohjusten-torjunta järjestelmällä. Sen on kehittänyt Lockheed & Martin sekä ilma-alusten että ohjusten torjuntaan. Alus viipyy Haifassa kolme päivää.
SAN JACINTO pystyy ampumaan pitkänmatkan Tomahawk risteilyohjuksia, rakettitorpedoja sekä tavanomaisia maalta ilmaan ohjuksia. AEGIS-järjestelmän ydin on SPY-1A tutkajärjestelmä, joka pystyy havaitsemaan ja seuraamaan mitä tahansa lentokonetta tai ohjusta 320 km:n säteellä aluksesta. Alus osallistui Irakin ja Bosnian operaatioihin.
ISRAELIN VIRANOMAISET selventävät, että San Jacinton tapaisia USA:n aluksia voitaisiin tuoda Israelin rannikon läheisyyteen sotatilanteessa Israelin puolustukseksi. Siksi on hyvä tietää niiden kyvyistä ja sopivuudesta yhteistoimintaan. Toinen syy aluksen Israelin vierailuun on Venäjän laivaston aktivoituminen Välimerellä, josta ovat osoituksena sen äskettäiset sotaharjoitukset Espanjan ja Portugalin rannikon läheisyydessä, sekä Syyrian merisatamien kunnostustyöt Venäjän laivaston käyttöä varten. (JP, Y Katz)
7. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak on lämmittänyt uudelleen silloin tällöin kuumentunutta suunnitelmaa kunnollisen sähköistetyn ja hälytyslaitteilla varustetun raja-aidan rakentamiseksi Egyptin vastaiselle etelärajalle. Puolustusministeriön pääjohtajan Pinhas Buchrisin laatimien suunnitelmien mukaan ensi vaiheessa rakennetaan aita Eilatista Nitzanaan, josta sitä vähitellen jatketaan koko 220 km:n pituiselle rajalle. Viranomaiset miettivät vielä, miten uudenaikainen aidasta tehdään, koska se on kiinni rahoituksesta. Barakin mukaan aita on joka tapauksessa kiireellinen ja sen rakentaminen aloitetaan välittömästi Eilatissa ja Nitzanassa. Asiasta keskusteltiin hallituksen sunnuntain istunnossa, mutta käsittely oli alustava; päätöksiä ei vielä tehty.
RAJA-AIDAN rakentaminen tuli ajankohtaiseksi 2000 Ariel Sharonin Gazan-evakuoinnin yhteydessä, ja Sharon silloin antoi määräyksen aidan rakentamisesta 50 km:n matkalle Eilatin läheisyydessä, mutta hallitus antoi siihen varoja vain 100 miljoonaa, kokonaiskustannusten ollessa 1.5 miljardia NIS. (JP, H Keinon; Y Katz)
8. UUTISOTSIKOITA
- IDF:n sotilaat vaihtoivat laukauksia Libanonin puolelta luultavasti salakuljettajien ampumiin laukauksiin. Libanonilaiset kertovat, että yksi kuoli ja pari haavoittui.
- Terroristit ampuivat neljä Kassam-rakettia aamun kuluessa Gazasta Israeliin. Kaksi putosi Sderotin alueelle, kaksi muuta kibbutsiin. Uhreista ei ole tietoa.
- IDF:n sotilaat pidättivät palestiinalaisen, joka aikoi puukottaa sotilaita Hebronissa patriarkkojen hautakammion lähellä.
- HAIFASSA syttyi tulipalo 3-kerroksisen asuintalon ylimmässä kerroksessa, Muutamat asukkaat hoidettiin savuhaittojen vuoksi. Toinen tulipalo syttyi 10-kerroksisen vastaanottokeskuksen 5. kerroksessa. Poliisi tutkii palojen syitä.
- SHALITIN kaappaajat sallivat Shalitin kirjoittaman kirjeen päästä julkisuuteen. Tämä antaa uutta intoa hänen vapauttamisekseen. Olmert ja Barak ovat alentaneet vapautettavien vankien ”verta käsissään” määrittelyä.
- KYMMENEN IHMISTÄ haavoittui ja yksi nainen kuoli itsemurhaiskun seurauksena Dimonan kauppamarketissa 10.30 tänä aamuna. Fatah, PFLP ja Jihad tekivät iskun.
- IDF surmasi eilen kaksi Islamic Jihadin terroristia Jeninin alueella.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019