KESKIVIIKKO 06.02.08
1. DIMONAN POMMI-ISKUUN on ilmoitettu kaksi pommitusryhmää. Ensiksi ilmoitetut kaksi
nuorta miestä Gazasta ovat saaneet kaksi kilpailijaa Hebronista, josta heidän sanotaan tulleen. Kuitenkin Gazassa perheet surevat kuolleita poikiaan, heidän surutelttansa ovat paikoillaan j ihmisiä virtaa paikalle osoittamaan osanottoaan.
HAMAS ilmoittaa kuitenkin, että se lähetti terroristit Hebronista, ja sielläkin perheet surevat poikiaan ja näyttävät median edustajille valokuvia ja poikien perheelleen jättämiä hyvästejä.
Varmaa kuitenkin on, että kaksi palestiinalaista itsemurhaterroristia tuli Dimonaan. Heistä toinen räjäytti vyölleen sitomansa pommit surmaten 73-vuotiaan Lubov Razdolskayan, joka muutti Israeliin Georgiasta, ja haavoitti lähes puoli sataa muuta sivullista.
JP:N Kh A Toamehin artikkelin mukaan terroristit olivat: 20-vuotiaat Muhammad Hirbawl ja Shadi Zughayar. He kuuluivat Hamasin ”sotilassiipeen” Izzadin Kassam. Eilen myös tuntematon ryhmä Länsirannalta ilmoitti kahden jäsenensä antautuneen Dimonan itsemurhapommittajiksi. Jos tämä pitää paikkansa, Israelissa on neljä muuta itsemurhapommittajaa odottamassa tilaisuutta suorittaa ”kansallisen velvollisuutensa” tuhoamalla itsensä ja murhaamalla viattomia ihmisiä.(JP)
2. HAMASIN ILMOITUS itsemurhapommittajista sai kiihtyneitä vastalauseita Fatahin taholta. PA:n virkailijat syyttivät Hamasia ”tahallisesta palestiinalaisten kansallisten intressien polkemisesta” ja syyttivät Irania ja Syyriaa käskyjen antamisesta häiritäkseen rauhankeskusteluja Israelin kanssa. ”Ohjeet tulivat Damaskoksesta. He ovat päättäneet kaivaa maata presidentti Mahmoud Abbasin jalkojen alta ja tuhota rauhanprosessi.” Toinen virkailija syytti, että Qatar ja al-Jazeera avoimesti tukevat Hamasia saattaakseen Abbasin ja hänen johtamansa Fatahin huonoon valoon. Hän kertoi, että PA on valittanut Qatarin negatiivisesta roolista useisiin arabi- ja EU-maihin. Dohassa toimivan Al-Jazeeran omistaa joukko Qatarin hallitsijaperheen jäseniä.
KAHDEN GAZASTA lähteneen nuoren miehen kohtalo on epäselvä. Heidän uskotaan joko joutuneen Egyptin poliisin pidättämiksi tai he ovat saaneet surmansa rajataisteluissa.
HEBRONIN itsemurhaterroristeilla oli kummallakin työpaikka. He kuuluivat Hebronissa laajaan ja arvostettuun klaaniin, joilla on läheiset yhteydet Hamasin kanssa. (JP)
3. SEURAAVANA PÄIVÄNÄ Dinoman pommi-iskun jälkeen IDF teki verisen vastaiskun Gazan alueelle surmaten yhteensä ainakin 9 terroristia maa- ja ilmaiskuissa. IAF:n ohjusisku Hamasin sotilaskohteeseen surmasi 7 Hamasin aktivistia lähellä Khan Younisia Gazan eteläosassa. Pimeän tultua tiistaina IAF:n kone ampui ohjuksia palestiinalaisia rakettimiehistöjä vastaan haavoittaen kolmea ihmistä, jotka palestiinalaislähteen mukaan olivat siviilejä.
TIISTAIAAMUNA IDF:n joukot surmasivat Gazan operaationsa aikana kaksi aseellista palestiinalaista Gazan rajan tuntumassa. Hamasin edustaja Gazassa kertoi, että isku tapahtui Abassan kylään Gazan eteläosassa itään Khan Younisista, ja että miehet olivat rukouksissa rakennuksen sisällä, kun taloa tulitettiin. (JP)
4. GAZAN TERRORISTIT ampuivat tiistain aikana 12 Kassam-rakettia Israeliin. Yksi nainen haavoittui kohtalaisesti ja muutamia hoidettiin saamansa shokin vuoksi. Kaksi tehdasrakennusta vaurioitui rakettien iskuista Sderotissa. Viime yön aikana terroristit ampuivat kolme rakettia Ashkelonia kohti. Ne putosivat kaupungin eteläpuolelle. Vahingoista ei ole tietoja.
RAKETTI-ISKUT Gazasta Israeliin jatkuvat keskiviikkona aamupäivän aikana kuten myös IDF:n vastaiskut. Paitsi että raketit ovat tyhjentäneet Sderotin kaupungin suurelta osin asukkaitten alkaessa etsiä turvallisempaa asuinpaikkaa Israelista, myös pätevät työntekijät ovat poistumassa tehtaista, mikä aiheuttaa niille tuntuvia tappioita raketti-iskun uhan lisäksi. (JP)
5. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak kritisoi ensimmäisessä Wino-raporttia koskevassa puheessaan IDF:n toimia Libanonin kakkossodan aikana. Hän totesi, ettei vuoden 2006 Libanonin sodan fiasko tule toistumaan, vaan että IDF tulee suorittamaan sille annetut tehtävänsä laskematta uhreja etukäteen. Barak moitti armeijaa, että useissa tapauksessa joukot olivat siirtäneet tai peruuttaneet operaationsa, koska sääolot tai muut seikat eivät olleet suotuisat. Toiseksi Barak huomioi, että sen sijaan, että joukot keskittyisivät taistelun kulkuun ne usein alkoivat huolehtia haavoittuneista, vaikka sitä varten olivat huoltojoukot lähituntumassa taistelevien joukkojen takana. Barak puhui vuosittaisessa IDF:n osastojen yhteisharjoitusten yhteydessä Shizafon tukikohdassa yli tuhannelle sotilaalle ja upseerille.
HARJOITUKSISSA, joita seuraamaan oli tullut useita ulkomaisia sotilaslähettiläitä, IDF esitteli joukon viimeisimpiä aseitaan ja taistelumetodejaan. Harjoitusten yhteydessä esiteltiin F-16 hävittäjiä, Cobra helikoptereita, Merkava MK4 panssareita, tykistöpattereita, sala-ampujia, insinöörijoukkoja ja maataisteluyksiköitä. Harjoituksia johtivat IDF:n apulaiskomentaja kenraalimajuri Dan Harel sekä maavoimien komentaja kenraalimajuri Avi Mizrahi.
PUHUESSAAN parin viikon päästä valmistuville usealle sadalle upseerikadeteille Harel muistutti Wino-raporttiin vedoten, ettei maajoukkojen osuutta taisteluissa voida sivuuttaa. Harjoituksia oli kutsuttu seuraamaan myös taisteluissa kaatuneitten omaisia. (JP)
6. SHASIN PUHEENJOHTAJA, ministeri Eli Yishai vaati eilen tavatessaan ulkoministeri Tzipi Livnin, että Israelin tulee keskeyttää kaikki keskustelut PA:n kanssa vastalauseena Dimonan terrori-iskuun. Ulkoministeri Livni torjui Yishain vaatimuksen vertaamalla Dimonan terrori-iskua siihen, ettei Ahmed Qureia peruuttanut keskusteluja Har Homan rakennustöitten jatkuessa. Tzipi Livnin tapa yhdistää toisiinsa siviilirakentaminen ja terrori-iskut on vähintään kyyninen tapa suhtautua palestiinalaisten väkivaltaa suosiviin asenteisiin. Livni katsoo, että rauhankeskustelut ovat hänen yksityinen mandaattinsa eikä kukaan ulkopuolinen saa puuttua niihin. Tämä on osoituksena Israelin johtomiesten ja naisten harhaisesta kuvasta, että PA:n taholta voidaan hyväksyä minkälaisia hyökkäyksiä tahansa israelilaisia vastaan, kunhan vain keskustelut jatkuvat, joissa Israel on pelkästään antavana osapuolena PA:n kyltymättömien vaatimusten edessä.(JP)
7. EGYPTI VAATII saada kaksinkertaistaa joukkonsa Israelin ja Gazan vastaisella rajallaan,
sekä tuoda sinne raskaita aseitaan voidakseen tehokkaammin taistella rajan yli pyrkiviä vastaan. Israel suostui lisäämään joukkojen määrää 750:llä miehellä muutama kuukausi sitten. Jos rajalla olevat joukot kaksinkertaistetaan, Egypti saa tuoda sinne 2350 miestä, kuten Debkafile toteaa. Siinain alueelle sijoitettujen egyptiläisjoukkojen määrää rajoitettiin 1982 rauhansopimuksessa.
Olmert ja Livni ovat tiettävästi osoittaneet suostuvansa egyptiläisten vaatimuksiin, vaikka asiasta ei ole vielä keskusteltu turvallisuusviranomaisten kanssa. Aamun uutisten mukaan Olmert, Barak ja Livni tapaavat toisensa tänään keskustellakseen tilanteesta Egyptin rajalla. Myös kansainvälisten joukkojen sijoittamisesta Gazan alueelle keskustellaan, vaikka Hamas on torjunut ajatuksen tuoreeltaan. (JP, Debkafile)
8. UUTISOTSIKOITA
- WINOGRAD-KOMITEAN jäsen professori Yehezkel Dror vihjaili puheessaan keskiviikkona, että komitea huomioi raporttiaan kirjoittaessaan mahdollisuuden, että pääministeri Olmertin suora syyttäminen Libanonin kakkossodan virheistä voisi saada aikaan uudet vaalit, ja kuten mielipidetiedustelut toistuvasti osoittavat, valtaan nousisi oikeisto ja pääministeriksi Binyamin Netanyahu. Tämän komitea katsoi vaarantavan meneillään olevat rauhankeskustelut. Siksi komitea varoi nimeämästä Olmertia syylliseksi, Dror vihjaili. (JP, Haaretz)
- Professori Drorin lausunto komitean työskentelystä aiheutti vihaisen vastalauseen oikeiston taholta, koska tämä osoittaa sen, mitä epäiltiin kaiken aikaa, eli että ”komitea halusi suojella Olmertia kuin etrog-sitruunaa”. Kansanedustaja Silvan Shalom (Likud) vaatii valtion tutkimuskomitean asettamista tutkimaan Wino-komitean työskentelyä, koska ainakin yksi sen jäsenistä tunnustaa avoimesti, että hänen työskentelyään Libanonin kakkossotaa tutkivassa komiteassa ohjasivat poliittiset eivätkä puolueettomat näkökannat. Shalomin ajatusta tuki tuoreeltaan Shelly Yacimovich (Labour), joka kuuluu puolueensa ”kapinallisiin”. (JP, Haaretz)
- ULKOMINISTERI Tzipi Livni kutsui omassa lausunnossaan Wino-raporttia ”ankarasti maalatuksi” samalla kun hän ylisti virastoaan sen työskentelystä YK:n turvallisuusneuvoston Libanonin sodan lopettamiseksi annetun päätöslauselman 1701 sisällön muuttamiseksi Israelille edullisemmaksi. Livnin tapa ylistää oman kansliansa toimia ja unohtaa kaikki ulkomailla olleet työntekijät aiheutti vihaisia vastalauseita ulkomailla työskenteleviltä diplomaateilta. He katsoivat Livnin kiitoskirjeen haisevan pahasti itsekehulta: Hyvä Minä. (JP)
- ISRAELIN LAKI JERUSALEMISTA: ”Mitään auktoriteetteja Jerusalemin alueesta, jotka ovat nyt Israelin valtion tai Jerusalemin kaupungin alueella, ei saa antaa vieraalle poliittiselle tai hallinnolliselle yhteisölle, ei tilapäisesti eikä pysyvästi”. Viides kohta määrittelee, että kuuden päivän sodassa vapautetut Jerusalemin vanhankaupunki ja muut alueet ovat erottamaton osa Jerusalemia. Seitsemännen kohdan mukaan lainmuutos vaati 61 kansanedustajan enemmistön. Asianajaja Baruch Ben-Yosef lähetti tammikuun 6. päivänä tutkimuspyynnön terrorinuhrien puolesta poliisille sekä kopiot siitä oikeuskanslerille, oikeusministerille ja valtiontarkastajalle. Nyt Ben-Yosef kyselee poliisilta, mitä Olmertin aloittamien Jerusalemin jakamista ja sen osien luovuttamista PA:lle koskevien neuvottelujen suhteen on tehty, koska poliisi ei ole antanut mitään tietoja jätetyn tutkimus-pyynnön edistymisestä. (INN)
- KINNERETIN pinta nousi viimeisten sateitten ansiosta 25 sm, mutta on vielä 360 sm alle tulvarajan. Vedenpinta on 420.94 m merenpinnan alapuolella.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019