TORSTAI 31.01.08
1. WINOGRAD-KOMITEAN laatima raportti Libanonin kakkossodasta julkistettiin, kuten oli luvattu, ilman fanfaareja, vaikkakin kansa odotti sitä mielenkiinnolla mutta epäluuloisena. Kansan epäluulo johtui siitä, että komitean jäsenet olivat pääministeri Olmertin itsensä valitsemia. Oli siis odotettavissa, etteivät komitean jäsenet, puheenjohtajana eläkkeellä oleva tuomari Winograd, kaksi eläkeläisprofessoria ja kaksi reservin kenraalimajuria, kohtele kaltoin miestä, joka nosti heidät tuntemattomuudesta kansakunnan annaaleihin ja historianteoksiin. Eikä tässä petytty.
KOMITEAN PUHEENJOHTAJA ilmoitti jo hyvissä ajoin ennen raportin julkistamista, ettei nimiä mainita eikä syyllisiä sodan surkeaan lopputulokseen, minkä komiteakin toteaa, vedetä tuomiolle. Niinpä pääministeri Olmertia tai muita ei mainita nimeltä, vaan puhutaan pyöreästi poliittisesta ja sotilaallisesta porrastuksesta (echelon) ja jakaantumisesta (interface) ja niiden virheistä ja puutteista päätöksen-tekoprosessissa ja henkilökuntatyöskentelyssä. Raportin havainnot ovat itse asiassa luettelo tapahtumista, jotka olivat jokaiselle sotaa seuranneelle ennestään tuttuja.
MAANJÄRISTYS tai pommiräjähdys, joita jotkut lupailivat, oli siinä, ettei sellaisia tapahtunut. Raportin sisällöstä jää tunne, että seuraavaksi olisi asetettava komitea tutkimaan tämän Olmertin nimittämän komitean työskentelyä ja päätöksentekoa.
2. WINOGRAD-KOMITEAN loppuraportin havainnot ovat lyhyesti seuraavat. (JP)
- Toinen Libanonin sota oli vakava menetetty tilaisuus, minkä Israel aloitti ja joka kehittyi pitkittyneeksi sodaksi ilman selvää lopputulosta. Lähi Idän mahtavin armeija ei neljän viikon aikana pystynyt eliminoimaan muutaman tuhannen miehen ei-sotilaallista joukkiota eikä lopettamaan Israelin siviilien pommittamista raketein koko sodan ajan. Sodassa kuoli 119 sotilasta ja 45 siviiliä.
- Päätöksentekoprosessissa havaittiin vakavia puutteita sekä poliittisessa että sotilaallisessa hierarkiassa. IDF:n korkea johto ei ollut valmistautunut eivätkä sen päätökset ja toimintaperiaatteet olleet ajan tasalla. Siltä puuttui strateginen ajattelu ja suunnittelu eikä se ollut valmistautunut siviilipuolustukseen.
- Israel ei käyttänyt hyväkseen alkumenestystä, vaan ajautui maaoperaatioihin vasta poliittisen ja diplomaattisen aikataulun rajoitettua niiden tehokkaan käytön.
- Sodanjohto ei ymmärtänyt operaatioitten merkitystä eikä IDF:n valmiutta ja valmistautumista sotilaallisen voiman käyttämisestä poliittisten ja diplomaattisten päämäärien saavuttamiseksi.
- Päätös aloittaa maaoperaatio sodan viimeisellä viikolla oli perusteltu ja poliittisen ja ammatillisen johdon päätösvallan piiriin kuuluva senhetkisten tosiasioitten puitteissa. Päätöksenteko sinänsä oli asiallinen operaation rajoitetuista saavutuksista ja tuskallisista menetyksistä huolimatta.
- Israel ei tule selviytymään alueella eikä tule saavuttamaan rauhaa, ellei Israelin kansa ja sen lähinaapurit usko, että Israel omaa poliittisen ja sotilaallisen johdon, sotilaallisen kyvyn ja sosiaalisen vahvuuden, jotka mahdollistavat sen puolustautua niitä naapureita vastaan, jotka haluavat vahingoittaa sitä ja jos välttämätöntä, käyttää sotilaallista voima niitä saavuttamasta päämääräänsä.
OMANA HUOMIONA haluan sanoa, että viitaten Libanonin kakkossotaa tutkivan Winograd-komitean käyttämään termiin, raportti on ”vakava menetetty tilaisuus”. Raportin selkeästi ja kaunistelemattomasti esitetty lopputulos, jossa olisi osoitettu henkilöt, jotka syyllistyivät vakaviin virheisiin ja puutteisiin, olisi puhdistanut maan sekavan ja jähmettyneen poliittisen tilanteen. Tämä vesitetty raportti vain vahvistaa maan hallitusta, jota kansa ei tue, ja pääministeriä, jonka eroa viimeisten gallupien mukaan haluaa kolme neljästä kansalaisesta.
DEBKAFILE ilmoittaa, että gallupin mukaan 73 % israelilaisista haluaa Olmertin eroa, jos Wino-raportti on raskauttava, ja 63 % haluaa myös Barakin eroa siinä tapauksessa. Vino-raportin mukaan sodan ainoa saavutus on YK:n turvallisuusneuvoston päätös 1701, jonka perusteella kansainväliset joukot valvovat Libanonin eteläosaa. Ne eivät kuitenkaan ole pystyneet estämään Hizbullahin aseistautumista entistä tehokkaammin asein ja lisäämästä miestensä määrää.
PÄÄMINISTERI Olmert ilmoittaa olevansa helpottunut raportin sisällöstä. Jotkut hänen läheisistä tukijoistaan ovat jopa vaatineet, että Olmertia arvostelleiden tulee esittää hänelle anteeksipyyntö.
3. EGYPTIN JA GAZAN välisestä rajasta on kehittynyt vakava ongelma Egyptin viranomaisille. He ovat sallineet kymmenien tuhansien gazalaisten pääsyn Siinaille, ja heitä oletetaan oleskelevan siellä edelleen kymmeniä tuhansia. Egypti esitti vaatimuksen, että heidän tulee palata Gazaan ensi viikon loppuun mennessä. Egyptin kärsivällisyys alkaa olla lopussa.
Sekä PA:n johto Mahmoud Abbasin johdolla että Hamasin johtavat virkailijat ovat Kairossa yrittäen löytää ratkaisua rajaongelmaan. Abbas vaatii täyttä valvontaoikeutta Rafahin terminaalissa, mutta Hamas on yhtä päättäväinen vaatiessaan osuutta siinä. Hamasin johtaja Damaskoksesta Khaled Mashaal on tiettävästi myös menossa Kairoon samoissa asioissa.
Egypti on esittänyt uhkavaatimuksen, että elleivät Hamas ja PA pääse sopimukseen rajavalvonnasta, se sulkee rajan täydellisesti epämääräiseksi ajaksi. Abbas on tiettävästi esittänyt Egyptin viranomaisille uhkavaatimuksen, että jos se vaatii Hamasin osallistumista rajavalvontaan, sen katsotaan ottaneen Hamasia suosivan kannan.
SAUDI ARABIA JA IRAN ovat lähettäneet omat välitystarjouksensa Egyptille. Molemmilla on kova tarve saada Egypti omaan leiriinsä. Iran ilmoittaa, että sen korkeantason neuvottelijat ovat Kairossa ja että diplomaattisuhteet solmitaan maitten välille lähi aikoina.
4. EGYPTIN rajaviranomaisten ja sotilaitten ilmoitukset terrorisolujen pidättämisestä Siinailla matkalla terrori-iskuihin Israelissa ovat saaneet Israelin turvallisuusvirkailijat harkitsemaan mahdollisuutta, että Egypti saa tuoda Siinain ja Israelin rajalle raskasta aseistusta, mitä egyptiläiset ovat vaatineet. Israel salli 2005 Gazasta vetäytymisen yhteydessä Egyptin tuoja Gazan rajalleen 750 sotilasta rauhansopimuksen vastaisesti, mutta ei ole sallinut niiden lisäämistä. Israelin puolustusministeriöstä ilmoitetaan, että asiaa harkitaan.
PUOLUSTUSMINISTERIÖN diplomaatti-turvallisuustoimiston johtaja Amos Gilad esikuntineen on Kairossa, jossa hän on keskustellut Gazan rajan turvallisuuskysymyksistä Egyptin tiedustelu-päällikkö Omar Suleimanin kanssa, joka on huolestunut tilanteesta raja-alueella, sillä se on vakava turvallisuusriski myös Egyptille. Egyptin ja Israelin välinen rauhansopimus vuodelta 1979 rajoittaa Egyptin asevoimien suuruutta ja aseistusta Siinailla. Sopimuksen noudattamista valvoo kansainvälinen joukko-osasto, joka on sijoitettu el-Arishiin. Se joutui turvallisuussyistä ja terrori-iskujen pelosta siirtymään kauemmas kaupungista Gazan vastaisen rajan auettua.
ISRAELIN viranomaiset ovat huolissaan, että gazalaisten Siinailta Gazaan tuomat tuhannet kotieläimet voivat tuoda eläintauteja mukanaan. Israelin viranomaiset ovat luvanneet kaiken varalta antaa PA:n virkailijoille suu- ja sorkkatautirokotteita.
ISRAELIN korkein oikeus katsoo päätöksessään, että hallituksen asettamat vientirajoitukset ovat laillisia, mukana myös polttoaineiden ja sähkövirran toimittaminen Gazan kaistalle.
5. IRANIN PRESIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad on jälleen sotajalalla. Hän uhkaa taas Israelia tuholla, joka tulee pian tapahtumaan. Hän kehotti puheessaan kansoja välttämään tuota likaista sionistista yhteisöä, jonka päivät ovat luetut ja joka tulee pian tuhoutumaan.
Hänen viimeisin asiansa koski kuitenkin maan ydinlaitoksia. Hän kehotti keskiviikkona länsivaltoja rakentamaan maan ydinlaitoksia, tai muuten maa rakentaa ne itse ja muutaman vuoden kuluttua on myöhäistä pyrkiä Iranin ydinmarkkinoille. Ahmadinejad puhui tilaisuudessa, joka oli järjestetty eteläisessä Bushehrin satamakaupungissa, jossa Venäjän rakentama ydinlaitos aloittanee toimintansa ensi kesänä. Venäjä toimitti sinne kaikki lupaamansa uraanisauvat, joilla voimalan käynnistys voi alkaa.
IRANIN atomienergiajärjestön apulaisjohtaja Ahmad Fayyazbakhsh kertoi reporttereille, että Iranin ensimmäinen omatekoinen 360 megawatin kevytvesireaktori aloittaa toimintansa 2016 maan lounaisosassa sijaitsevassa Darkhovin kaupungissa. Hän totesi, että Bushehrin voimala aloitta toimintansa lokakuussa, vaikka sen tarkkuusinstrumentit eivät ole vielä tulleet.
YK:N TURVALLISUUSNEUVOSTO pyrkii edelleen löytämään ratkaisua Iranin vastaisiin boikottitoimiin, jotka sopisivat neuvoston 15 jäsenmaalle. Iran väittää edelleen, että sen ydinsuunnitelma on pelkästään rauhanomaista käyttöä varten.
6. UUTISOTSIKOITA
- KADIMAKANSANEDUSTAJA Avigdor Yitzchaki uhkaa erota kolmen viikon sisällä, ellei Olmert eroa pääministerin toimestaan. Yitzchaki erosi hallituksesta Wino-raportin alkuosan julkistuessa vastalauseeksi Olmertille.
- JOUKKO Kadiman kansanedustajia onnitteli Olmertia Wino-rapotin johdosta ja sanoi, että puolueen tulevaisuus on turvattu ja nyt on aika paneutua työhön.
- Reserviläiset syyttävät Olmertia, ettei hänellä ole moraalia kieltäytyessään tunnustamasta vastuutaan Libanonin sodan fiaskoon, jonka perusteella Hassan Nasrallah härnää Israelia hävinneestä sodasta.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019