TORSTAI 10.01.08
1. USA:N PRESIDENTTI Bushin vierailu näyttää kulkevan vanhoja totuttuja latujaan. Bush sai Ben Gurionin lentokentällä sankarin vastaanoton runsaine punaisine mattoineen, soittokuntineen, sotilasvartioineen ja lukuisine arvohenkilöineen, joita Bush kätteli ja vaihtoi pari mojovaa vitsiä tutuimpien kanssa. Shasin puheenjohtaja Yishaille hän vitsaili kuulleensa, että tämä aikoo erota hallituksesta ja vakuutti tekevänsä voitavansa, ettei niin kävisi. Koska ilma oli seestynyt, ”sateet menneet menojaan” Korkean Veisun sanoin ja al-Qaidan ohjusmiehet hämäännytetty, Bush seurueineen lennätettiin Jerusalemin King David hotelliin kahdella Shihanook-helikopterilla.
LYHYET puheet lentokentällä olivat mitään sanomattomia helistyksiä, joilla johtajat kunnioittivat toisiaan ja vakuuttivat tämän ”historiallisen hetken” merkitystä. (JP)
2. ODOTUKSET OLIVAT suuremmat Bushin ja Olmertin pitämästä lehdistötilaisuudesta eilen illalla heidän keskustelujensa jälkeen, mutta niissäkin toistettiin vanhoja mantroja. Olmert aloitti omansa kiittelemällä Bushia tämän saapumisesta hänen kotiinsa. Hän kertoi keskustelleensa kaksi ja puoli tuntia Bushin kanssa kaksistaan ja myös avustajien läsnä ollessa, ja sanoi, että tuo tapaaminen oli ”hyvin mielenkiintoinen ja tärkeä” yksilöimättä sen pitemmälle. Olmertin mielestä Bushin vierailu Annapolisin jälkeen on oikein ajoitettu ja totesi, että molemmat osapuolet (Israel ja PA) pyrkivät hänen uskoakseen hyvin vakavissaan etenemään haaveessaan kahden valtion ratkaisusta, Palestiinalaisesta valtiosta palestiinalaisille ja Israelin valtiosta juutalaisen kansan kotimaaksi ja juutalaiseksi valtioksi. Olmert muisti mainita USA:n lupaamat 30 miljardia USD ja kertoi kahdenkeskisistä neuvotteluista USA:n ja Israelin välillä, siirtyen sitten Israelin ja PA:n välisiin keskusteluihin, joita käydään ”tiekartan” määräysten puitteissa ja joihin Israel on täysin antautunut.
OLMERT VIITTASI vakaviin turvallisuusongelmiin, joiden kanssa Israel kamppailee, raketeista ja kranaateista Gazasta ja vaati, että PA:n tulee lopettaa tämä terrorismi. Mutta Olmertin puheesta puuttui kokonaan maininnat terrorismista, joka tulee PA:n alueilta Juudeasta ja Samariasta eikä siitä, että viimeiset veriset hyökkäykset Israelin siviilejä vastaan ovat PA:n poliisien tekemiä. Olmert on varmaan täysin tietoinen, ettei Abbasilla ole juuri mitään valtaa Gazassa eikä hänellä ole mitään mahdollisuuksia lopettaa sieltä tulevaa väkivaltaa. Mutta Abbasilla olettaisi olevan vaikutusvaltaa PA:n poliisin parissa, jota hän ei kuitenkaan halua tai uskalla käyttää.
TOINEN VAKAVA puute Olmertin puheessa oli se, ettei hän maininnut sanallakaan PA:n mediassa, jota Abbas valvoo, jatkuvasta Israelin vastaisesta propagandasta ja kiihotuksesta sekä itsemurha-terrorismin ihannoimisesta, mikä jatkuu esteettä myös kaikissa PA:n kouluissa ja instituutioissa. Lieneekö tämäkin osa Abbasin suojelemista ja vahvistamista? (JP)
3. PRESIDENTTI BUSH viittasi puheessaan uudelleen ”tapahtuman historialliseen tilaisuuteen käsitellä Israelin ja Palestiinan kansan turvallisuutta – itse asiassa, kansan turvallisuutta, joka yksinkertaisesti haluaa elää rauhassa”. Bush kertoi, että ”kysymys on taistelusta radikaalien ja ääriainesten kanssa, jotka murhaavat viattomia ihmisiä mustan näkynsä toteuttamiseksi. Nyt on historiallinen tilaisuus taistella noita terroristeja vastaan”. Bush sanoi uskovansa, että kahden demokraattisen valtion Israelin ja Palestiinan eläminen rinta rinnan rauhassa palvelee Amerikan ja maailman intressejä. Hän sanoo uskovansa sen palvelevan myös Israelin pitkäntähtäyksen turvallisuutta ja toivorikkaampaa tulevaisuutta Palestiinan kansalle. Bush kuitenkin sanoi tiedostavansa, että sen saavuttaminen vaatii kovaa työtä ja että Amerikan rooli on auttaa ylittämään ongelmia, jotka vaativat tuskallisia poliittisia kompromisseja ja vaikeita neuvotteluja. Hän sanoi, ”ettei Amerikka voi sanella, millaisia nuo valtiot tulevat olemaan. Vain pysyvän rauhan toteuttaminen on elintärkeä, jotta sopimuksilla olisi jotain merkitystä”.
BUSH TOTESI havainneensa, ettei pieni painostus olisi pahitteeksi ja että ”hän on enemmän kuin halukas siihen”. Hän lupasi viedä saman sanoman PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasille.
BUSH OJENSI kätensä myös arabimaitten puoleen, joiden velvollisuutena on tunnustaa Israelin panos rauhalle ja vakavuudelle Lähi Idässä ja tukea palestiinalaisia niiden tehdessä raskaita päätöksiä, jos Lähi Idän alueen valtiot todella haluavat noiden kahden valtion elävän rauhassa ja turvallisuudessa.
BUSH OTTI ESILLE Iranin ongelman, jonka hän sanoi vaarantavan maailman rauhan. Hän kertoi USA:n työskentelevän Kiinan, Venäjän ja alueen valtioitten kanssa voidakseen ratkaista nämä ongelmat rauhanomaisesti. Hän sanoi Iranin olleen uhka, olevan sitä nyt ja tulevaisuudessa, mikä maailman tulee havaita, sillä ”maa, joka joskus on rikastanut uraania voi helposti jatkaa sitä”. Hän vakuutti, että USA ottaa vakavasti Iranin uhkaukset USA:n ystävämaata Israelia kohtaan. (JP)
4. PRESIDENTTI BUSH aloitti lupauksensa toteuttamisen painostaa Shas ja Israel Beiteinu puolueita pysymään hallituksessa. Hän ylisti näitä puolueita Olmertin säestyksellä, joka mainitsi hallituksen saavutuksista, joissa nämä puolueet olivat avustaneet. Olmert sanoi, ettei hän halua poliittista kriisiä ja totesi puolueille olevan enemmän yhteistä kuin eroavaisuuksia. Kadiman parista paljastettiin, että Olmert oli tavannut Liebermanin ennen Bushin tuloa ja kertonut tälle neuvotteluista PA:n kanssa, joissa kosketeltiin ydinkysymyksiä. Lieberman oli antanut Olmertille vaikutelman, että hänen puolueensa pysyy hallituksessa niin kauan, kuin ydinkysymyksiä ei keskustella työryhmissä. Bush esitti toiveensa voida keskustella sekä Shasin puheenjohtaja Yishain että Israel Beiteinun puheenjohtajan Liebermanin kanssa illallisilla tänään.
BUSH TAPASI oppositiojohtaja Binyamin Netanyahun aamulla ja matkusti sen jälkeen Ramallahiin, jossa hän neuvotellee parastaikaa Mahmoud Abbasin kanssa. Heidän yhteinen lehdistötilaisuutensa on ajoitettu alkavaksi 13.00 paikkeilla Ramallahissa. Aikataulua on siirretty eteenpäin, koska Bush tapasi Netanyahun ja Sharonin pojat hotellissaan ennen Ramallahia.
BUSH MATKUSTI Ramallahiin autolla sumuisen sään vuoksi. Abbasin uskotaan olevan tyytyväinen Bushin vaatimukseen keskustella kaikista ydinkysymyksistä, mutta ei liian innostunut Bushin vaatimuksiin rakettitulen lopettamiseksi Gazasta. Abbas on uhkaillut aloittavansa keskustelut Hamasin kanssa, elleivät sopimusneuvottelut Israelin kanssa edisty hänen toivomallaan tavalla. Abbas vaatii kaiken rakentamisen, myös turva-aidan osalta, lopettamista Juudean ja Samarian juutalaissiirtokunnissa, mukaan lukien Itä Jerusalem. (JP, INN)
5. AMERIKAN JUUTALAISJÄRJESTÖT ovat esittäneet suuria varauksia rauhanneuvottelujen mielekkyydestä ja onnistumisesta PA:n kanssa. Heidän varauksensa koskevat sekä maan luovuttamista että Jerusalemia. Amerikan juutalainen kongressi ilmoittaa Olmertille lähettämässään kirjeessä periaatteellisen tukensa Annapolis konferenssin julkilausumalle, mutta epäilee eteen tulevien ongelmien olevan valtavia eikä vähiten siksi, että palestiinalaisten hallinto on jakaantunut kahteen osaan. Jerusalemin kysymyksen arkaluoteisuus on yksi keskeisimmistä ongelmista. Kirjelmässä todetaan, että Bushin ja Olmertin aloittama prosessi on vaikeuksissa, kunnes poliittinen realiteetti on muuttunut PA:n sisällä.
TOINEN JUUTALAISJÄRJESTÖN virkailija, joka haluaa pysyä nimettömänä, toteaa Bushin matkan tarkoituksen keskittyvän Persianlahden maihin, ja että Israelin matkan osuus on pelkkä show enemmän kuin mielekäs. Hänen mielestään Bushin tarkoituksena on rakentaa maltillisten Persianlahden maitten liittoutuma ”NIE” turvallisuusraportin vastapainoksi.
Amerikan juutalaiset eivät usko, että todellisia tuloksia saadaan aivan pian nykyisen tilanteen vallitessa Gazan ja Länsirannan välillä sekä PA:n epävarman hallinnon jatkuessa. (JP)
6. PALESTIINALAISET poliittiset ja akateemiset vaikuttajat lähettivät Bushille kirjeen, jossa he vaativat, että Bush painostaa Israelin täydelliseen ja välittömään kaiken rakentamisen lopettamiseen setlementeissä, jota he pitävät ennakkoehtona rauhanprosessin ja neuvottelujen onnistumiseksi. Abbasin uskotaan vaativan Bushilta kaikkea mutta olla lupaamatta mitään. PA:n suurimpana huolena ennen Bushin vierailu oli useitten palestiinalaisryhmien uhkaukset teloittaa Bush ja pelkäsivät koko vierailun peruuntuvan sen takia. PA:n viranomaiset ovat ottaneet uhkaukset tosissaan ja tehneet useita ennakkovalmisteluja niiden varalta.
PA:N VIRKAILIJA syyttää, että useimmat uhkaukset ovat Hamasin tekemiä. Hän totesi, että Hamasin hallinnon alla Gazasta on tullut useitten terrorijärjestöjen pesäpaikka. Gazassa uhkasi Bushin teloitusta ennen tuntematon ryhmä ”Kansanarmeija”, joka piti lehdistötilaisuuden Khan Younisissa. Ainakin kaksi vastaavaa uhkausta on esitetty Gazassa.
KANSANARMEIJAN lehdistötilaisuuteen osallistui 20 naamioitua miestä. He kielsivät kuuluvansa al-Qaidaan tai Fatah al-Islamiin, joka taisteli kolme kuukautta Libanonin armeijan kanssa.
MIELENOSOITUKSIA oli Gazan kaistalla keskiviikkona jonka aikana poltettiin USA:n ja Israelin lippuja ja vannottiin kostoa Amerikalle ja Bushille. (INN)
7. EILEN TERRORISTIT ampuivat 15 rakettia ja kranaattia Gazasta Israeliin. Ensimmäiset raketit ammuttiin Sderotiin lasten koulumatkan aikana aamulla. Yksi poika sai vamman käteensä ja kaksi vanhempaa ihmistä vietiin sairaalaan. Ampujaksi ilmoittautui PRC:n Salah a-Din prikaatit. Kolme rakettia ammuttiin kohti Ashkelonia, mutta jäivät lyhyiksi. (INN)
8. ENTINEN PÄÄRABBI Mordechai Eliyaju varoitti kirjeessään Bushia toimimasta Israelin valtiota vastaan, sillä Jumala lupasi koko maan vain juutalaisille, ja Israel muistaa jokaisen, joka toimii sitä vastaan kuten myös ne, jotka toimivat sen puolesta. Eliyahu totesi, että juutalainen kansa on ikuinen ja varoitti Bushia, ettei hän menisi historiaan Israelin vihollisena. ”Jokaisen, joka hyväksyy Raamatun Jumalan Sanana, tulee muistaa, että Jumala lupasi Israelin maan juutalaiselle kansalle yksinään. Ismaelilaisilla ei ole mitään osuutta jumalalliseen vakuutukseen.
AINA SIITÄ lähtien, kun Gazan kaistale luovutettiin PA:lle, satoja raketteja on ammuttu Hamasin ja muitten terrorijärjestöjen toimesta. Satoja tuhansia ihmisiä tulee joutumaan samaan vaaraan, jos me mukaudumme Bushin rauhansuunnitelmaan, ja mihin se päättyisi?” (INN)
9. JERUSALEM POSTISSA on taas useita suuria julisteita ja Bushille tai Olmertille osoitettuja viestejä, mutta lukeeko kukaan heistä edes noita viestejä? He ovat kuin toisesta maailmasta norsunluutorneissaan, jonne tavallisen ihmisen huolet ja mielipiteet eivät yllä. Ei voi välttyä ajatukselta, että toiset heistä ovat pahasti väärässä, koska molemmat eivät voi olla oikeassa mielipiteitten erotessa noin suuresti.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019