TIISTAI 29.01.08
1. OLMERT TAISTELEE pääministerin pallistaan henkeen ja vereen, eikä aina täysin puhtain paperein. Olmert vakuuttaa Shasin johdolle, joka uhkaa erota hallituksesta neuvottelujen alkaessa Jerusalemista, että Jerusalemin tilanne otetaan keskusteluihin vasta niiden loppu-vaiheessa. Tämä on kieroa peliä. Shasin tarkoituksena lienee, ettei Jerusalemin jakamisesta neuvotella missään vaiheessa. Olmert haluaa vain heittää hiekkaa hallituskumppaniensa silmiin peittääkseen todelliset päämääränsä, joista tärkein on pysytellä vallassa. Jotkut tarkkailijat ovat epäilleet, että koko nämä ”rauhanprosessi” keskustelut on tarkoitettu vain ajan voittamiseksi, eli ettei Olmertin päämääränä olekaan saavuttaa mitään sopimusta kuluvan vuoden aikana.
TUNTUU OMITUISELTA, jos Shasin johto menee tällaiseen ”halpaan”. Toisaalta voihan olla, että tämä sopii hyvin myös Shasin pirtaan, sillä se käy hyvin tekosyyksi pysytellä hallituksessa ja painostaa Olmertilta lisää etuisuuksia erolla uhkaamisen avulla. Politiikka on likaista peliä. (JP)
2. HAMAS JA EGYPTIN POLIISIT ovat yhteisvoimin pystyneet sulkemaan piikkilangoin yhden kolmesta rajanylityspaikasta Gazan ja Siinain välillä. Kahta muuta Egyptin ja Hamasin poliisit valvovat yhteisvoimin. Kauppojen hyllyt Rafahin Egyptin puoleisessa kaupungissa ovat tyhjentyneet ja hinnat ovat nousseet jopa kolminkertaisiksi. Tämä on suututtanut Siinain asukkaita, jotka ovat asevoimin alkaneet häätää gazalaisia pois alueiltaan. Maaritz lehden mukaan jotkut gazalaiset ovat käyttäneet väärennettyä rahaa ostoksissaan, mikä on saanut kauppiaat tarkistamaan saamansa käteisen entistä tarkemmin.
USEITA TUHANSIA Gazan asukkaita uskotaan edelleen olevan Egyptin puolella. Egyptin poliisi on pidättänyt kolmekymmentä gazalaista, jotka aseineen olivat matkalla kohti Suezin kanavaa. Debkafile kertoo, että Egypti on eristänyt Siinain ja Suezin kanavan Egyptistä pelätessään Gazan terroristeja. Taistelu näyttää nyt siirtyneen Gazasta Siinaille. (JP)
3. HAMASIN PÄÄMINISTERIN Ismail Haniyehin neuvonantaja Ahmad Yousef kertoo Betlehemissä toimivalle ”Maan” uutistoimistolle, että rajan aukaiseminen Siinaille oli ensimmäinen merkki ”intifada III” alkamisesta. Hän uhkaa, että Hamas lähettää puoli miljoonaa gazalaista Erezin rajanylityspaikan kautta Israelin puolelle. Yksi rajanylityspaikka Gazan ja Siinain välillä saatiin tukittua, mutta Rafahin terminaalin kautta tapahtuva liikenne kulkee ilman rajoituksia. Sekä PA että Hamas ovat vaatineet Gazan ja Egyptin välisen rajaliikenteen valvontaa. Egypti on - sikäli kuin uutisiin on luottamista - suostumassa antamaan valvontatehtävät Abbasin valvomille PA:n joukoille, mutta Hamas tuskin tulee sitä hyväksymään.
ISRAELIN KANTA on epäselvä, puolustusviranomaiset eikä ulkoministeriö ole pystynyt haarukoimaan, miten Israelin tulee toimia tässä tilanteessa.
PA:N ULKOMINISTERI Riyad Malki kertoi äskettäin, että Mubarak on suostunut antamaan Rafafin terminaalin valvonnan PA:n joukoille yhdessä kansainvälisten tarkkailijoitten kanssa. Hamasin edustaja torjuu tämän esityksen. Arabivaltioitten ulkoministerien kanta voi olla ratkaiseva, mutta siitä ei ole vielä varmuutta.
USA:n ulkoministeri Rice soitti Egyptin ulkoministeri Ahmed Aboul Gheitille. Rice suosittaa Rafahin valvonnan antamista PA:n Force 17 joukoille, koska hän olettaa sen tuovan ainakin osittaisen järjestyksen raja-alueelle. (JP, Ynet, Haaretz)
4. KENRAALIMAJURI (res.) Yoram Yair kertoo Debkafilen artikkelin mukaan, että Israelin armeija olisi tarvinnut viikon tai korkeintaan kaksi puhdistaa Libanonin eteläosa Hizbullahin pesäkkeistä ja pyssymiehistä, jos sille olisi annettu valtuudet toimia omien ohjeittensa ja kapasiteettinsa mukaan. Hän sanoo, että Olmertin päättämättömyys ja arkailu aiheuttivat tilanteen, jossa hän nousevan arvostelun hillitsemiseksi antoi määräyksen IDF:n alimitoitettujen joukkojen suunnittelemattomasta hyökkäyksestä kohti Litanijokea. YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselma tulitauosta oli silloin jo periaatteessa valmis, mutta sen käsittelyä siirrettiin IDF:n hyökkäyksen johdosta. Jotkut tarkkailijat ovat katsoneet, että USA viivytteli tahallaan käsittelyä antaakseen IDF:n joukoille aikaa selvittää tilanne taistelukentällä. Nämä tarpeettomat taistelut surmasivat 33 asevelvollista eivätkä vaikuttaneet mitenkään päätöslauselman sisältöön.
LIBANONIN SOTA II:N johdosta IDF:n voittoisa maine kärsi ratkaisevia tappioita arabimaitten silmissä, joista äänekkäimpinä Iran ja Syyria rohkaistuivat omissa vaatimuksissaan Israelin suhteen ja selittivät maailman medialle, että Israelin tuhon siemenet kylvettiin siinä sodassa.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmert vastustaa uhmakkaasti kaikkia erovaatimuksia pyrkien selittämään kaikissa tilanteissa, miten rauhallista pohjoisrajalla nyt on ja että sodan aikana havaitut puutteet on nyt korjattu. Olmert unohtaa mainita, että Hizbullah on nyt voimakkaampi kuin ennen sotaa, sen rakettivarastot ovat uudenaikaisemmat ja ylittävät sotaa edeltävän määrän. Hizbullahin pyssymiehet ovat palanneet raja-alueille. Hizbullah on keskittynyt Libanonin valtataisteluun.
Olmertin väite siviilipuolustuksen virheitten korjaamisessa ei pidä paikkaansa. Siviilihallinnon taholta valitetaan tämän päivän uutisissa, ettei hallitus ole antanut sille varoja suunnitelmien toteuttamiseksi. IDF pelkää, että sen maine entisestään kärsii Winogad-raportin paljastuksista.
5. KANSALAISTEN USKO hallitukseen ja omaan turvallisuuteensa ei ole ollenkaan kohentunut Libanonin etelärajan ”rauhoituttua”, kuten Olmert väittää, paljastuu Sapir ja Ariel opistojen tri Udi Labelin johtamissa tutkimuksissa. Hän kertoo, että ihmisiä hoidetaan edelleen Libanonin kakkossodan traumojen vuoksi, eivätkä kaikki ongelmat johdu pelkästään sodasta.
Hän kertoo, että pahiten ihmisiä vaikeuttaa tunne siitä, että heidät on hyljätty eikä kukaan tule heidän avukseen kriisitilanteessa, kuten oli asianlaita Libanonin viimeisen sodan aikana. HALLITUKSELLA ei ollut mitään suunnitelmaa ihmisten auttamiseksi tai evakuoimiseksi. Muutamat yksityiset avustusjärjestöt ja henkilöt pyrkivät auttamaan pelokkaita ihmisiä, jotka joutuivat pakenemaan kodeistaan neljä viikkoa kestäneen rakettitulen alta. Sinä aikana Hizbullah ampui Israelin pohjoisosaan yli 4000 rakettia ajaen viidenneksen maan asukkaista pakoon maan eteläosiin. Vain heikoimmat ja köyhimmät, joilla ei ollut varaa eikä voimia muuttaa pois kriisialueelta, jäivät koteihinsa hylättyjen koirien ja kissojen lisäksi. Yksityiset avustusjärjestöt toimittivat heille ruokaa ja lääkkeitä oman turvallisuutensa kustannuksella. Alueen pommisuojat olivat huonossa kunnossa, niitä ei ollut riittävästi eivätkä niiden varusteet olleet ajan tasalla. Vain pieni osa niistä on kunnostettu ja vain muutamia uusia rakennettu sodan jälkeen.
MAALOT-TARSHIHA neuvoston puheenjohtaja Shlomo Buhbout varoittaa, että yhteisöt, jotka oli hylätty oman onnensa nojaan Libanonin sodan aikana, ovat edelleenkin syrjäytettyinä eikä niiden riittämättömiä ja vajaakuntoisia väestönsuojia ole korjattu eikä uusia rakennettu 18 kuukautta sodan päättymisestä. Tämä ei hänen mukaansa kasvata kansan luottamusta Olmertin hallituksen kykyyn vastata velvollisuuksiinsa tai turvata kansalaistensa hyvinvointi. (JP, Haaretz)
6. UUTISOTSIKOITA
- ISLAMIC JIHADIN Betlehemin alueen johtaja Muhammad Isa Halil Abeda pidätettiin maanantai-iltana IDF:n, Yamam rajapoliisin eliittiosaston ja Shabakin yhteisvoimin. Abed johti useita terrorisoluja alueella sekä suunnitteli ja johti useita terrori-iskuja Israelin alueella. Pidätysoperaatio kesti useita tunteja joukkojen piiritettyä talon, jossa Abed piileskeli. Paikallinen väestö alkoi kivittää joukkoja ja heittivät molotovin pommeja heitä kohti. Sotilaat joutuivat puolustautumaan ampuen lopulta heidän jalkoihinsa. Yksi murrosikäinen poika sai surmansa operaation aikana. (INN)
- JERUSALEM valmistautuu lumisateitten varalta, joitten uskotaan alkavan tänään illalla tai huomenna. Lämpötilojen uskotaan painuvan alle jäätymisrajan, mikä voi särkeä talojen aurinkolämmittimiä ja vesijohtoja. Lunta voi tulla parikymmentä sm, mikä keskeyttää lähes kaiken liikenteen, myös lehtien jakelun koteihin. Lumi sulaa yleensä pois parissa päivässä. Päätiet pyritään auraamaan bussiliikenteelle. (INN)
- KAKSI Israelin arabikansanedustajaa Tibi ja Zahalka osallistuivat PFLP:n johtajan George Habashin hautajaisiin Ammanissa, mikä sai monet kansanedustajat toivottamaan heille hyvää matkaa edellytyksellä, etteivät koskaan palaa Israeliin.
- LODZ GETTON juutalaiset Puolassa laativat Israelin itsenäisyysjulistuksen 7 vuotta ennen kuin Ben-Gurion julisti Israelin valtion perustetuksi. Lodzin getto oli toiseksi suurin juutalaisyhteisö Varsovan jälkeen. Itsenäisyysjulistus annettiin toukokuun 18-19 päivinä 1941 getton ollessa natsijoukkojen piirittämänä ja kuolemantuomion alainen. ”Juutalainen valtio on tarpeen ja siksi sellainen on muodostettava. Juutalaisessa valtiossa nuoriso tulee kokemaan valon, vapauden ja arvokkuuden”, sanotaan kolmisivuisessa dokumentissa, jonka on voinut kynäillä journalisti Oscar Singer. Luonnokseksi oletettu julistus oli kirjoitettu puolaksi papereille, joiden toisella puolella oli luettelo asukkaista, jotka olivat oikeutettuja saamaan ruoka-avustuksia, joita saatiin natseilta työsuoritusten perusteella. Julistuksen oli allekirjoittanut Chaim Rumkovski, Lodzin judenratin johtaja. Dokumentti julkistettiin holokaust-muistojuhlien yhteydessä. (INN)
- TARKASTUSPISTEIDEN poistaminen Yeshan alueelta USA:n ja PA:n vaatimuksista lisää terrorismia, todetaan IDF:n raportissa. (INN)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021