TIISTAI 15.01.08
1. AVIGDOR LIEBERMAN, Israel Beiteinu puolueen puheenjohtaja, ei vielä eilen pystynyt tekemään päätöstä pysymisestään hallituksessa, jossa hänellä on strategisten asiain ministeriö. Lieberman tapaa Olmertin tänään uudelleen, mutta hän on jo valmistellut lehdistötilaisuutta huomiseksi, jossa hän ilmoittanee lopullisen päätöksensä. Olmert on pyytänyt Liebermania pysymään hallituksessa Iranin tilanteen ajankohtaisuuden vuoksi.
OLMERTIN KERROTAAN maininneen Liebermanille, että PA:n kanssa käymät keskustelut voivat olla vain silmänlumeeksi amerikkalaisten hämäämiseksi. ”Meidän tulee käsitellä PA:n kanssa keskeisiä kysymyksiä voidaksemme sanoa olevamme tosissamme neuvotteluissa.” Jos tuo Olmertin lausunto pitää paikkansa ja vuotaa PA:n johdon korviin, Livni voi olla vaikeuksissa yrittäessään vakuuttaa PA:n neuvottelijoille, että Olmert puhui vain Liebermanin hämäämiseksi.
Livni ja Qureia ovat sopineet keskustelujensa täydellisestä uutissulusta huhujen välttämiseksi.
2. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak syytti eilen Knessetin puolustus- ja ulkomaanasioitten valiokunnassa Olmertia liiallisista puheista käsiteltävissä asioissa: ”Iran on suuri uhka. On paljon tehtävissä Iranin suhteen: Tiedustelun saattaminen ajan tasalle; sanktioitten asettaminen; diplomaattisten aloitteiden tekeminen…Meillä on liikaa vain puheita. Tämän hetken johtajilla on paljon puhuttavaa. Mutta sanat eivät estä ohjuksia eivätkä julkilausumat pysäytä sentrifugeja,” hän selvitti Olmertille.
OLMERT KERTOI valiokunnan jäsenille, että hän vastustaa suurta operaatiota Gazan kaistalla toistaiseksi. Hän varoitti aloittamasta operaatiota, joka voi kehittyä suuremmaksi, kuin mihin on mielekästä antautua itsehillinnän vastineeksi. Olmert kuitenkin puolustautui, ettei hän halua vähätellä Sderotin ja muitten raja-asutusten kärsimiä vaurioita, mutta muistutti, että ”Israel käy sotaa Gazassa ja sitä on käytävä viisaudella”. Hän sanoi, ettei terrorijärjestöjen kärsimät satojen jäsentensä menehtyminen ole merkityksetön.
OLMERT JOPA vilautti mahdollisuutta rauhankeskustelujen keskeyttämistä PA:n kanssa Gazan tilanteen vuoksi, sillä Mahmoud Abbas ei ole kiinnostunut tilapäiseen valtioon ilman Gazaa.
HIZBULLAHIN TILANTEESTA Olmert kertoi, että tilanne on pysynyt rauhallisena Libanonin sodan jälkeen eikä Hizbullah tunne tarvetta iskeä uudelleen Israeliin raketeillaan, vaikka hän myönsi sen varustautuneen ennen sotaa edeltäneelle tasolle tai ylikin. (JP)
3. USA:N PRESIDENTTI George Bush puhui kovia sanoja Abu Dhabissa sunnuntaina: ”Iran on tänään terrorin johtava tukija maailmassa. Se lähettää satoja miljoonia USD ääriaineksille kaikkialla maailmassa – samaan aikaan kuin sen oma kansa kärsii puutetta ja taloudellista ahdinkoa kotona. Se vaarantaa Libanonin toiveet rauhasta aseistamalla ja tukemalla terrori-järjestö Hizbullahia. Se vaarantaa toiveet rauhasta alueen muissa osissa rahoittaen terroriryhmiä kuten Hamas ja Islamic Jihad. Se lähettää aseita Talibanille Afganistaniin Shia-militaristeille Irakissa. Lopuksi, Iran vastustaa YK:ta ja vaarantaa siten alueen vakavuuden kieltäytymällä avoimuudesta ja rehellisyydestä ydinohjelmassaan ja tavoitteistaan. Siksi USA vahvistaa pitkän tähtäyksen turvallisuussitoumuksiaan ystäviemme kanssa Persianlahden alueella sekä kehottaa ystäviä kaikkialla maailmassa vastustamaan vaaraa ennen kuin on liian myöhäistä.”
BUSHILLA on kuitenkin vaikea tehtävä vakuuttaa USA:n turvallisuussuojan pitävyyttä Iranin mahdin noustessa. Toiseksi alueen kansojen keskuudessa Bushin suosio on vähäinen. Bushin tämän päivän vierailukohteessa Saudi Arabiassa suoritetun gallupin mukaan Bushin suosio on 12 %, alle puolet siitä, mitä Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad nauttii ja alle senkin, mitä Bin Laden saa saudikansalta. Arabimaitten johto tunnustaa USA:n tuen mutta kansat eivät. (JP)
4. ÄSKEISET välikohtaukset Persianlahdella - Iranin vallankumouskaartin pikaveneitten suorittamat USA:n kolmen sotalaivan häirinnät - ovat lisänneet Persianlahden maiden epävarmuutta turvallisuudestaan ja Iranin aikeista. USA on ilmoittanut että vastaavanlaisia joskin vaarattomampia häirintäyrityksiä on tapahtunut ainakin kolme ennen tätä. Bush esitti vakavan varoituksen Iranille, että se leikkii tulella, jossa se voi polttaa itsensä pahoin. Tämä epävarmuus tuntuu raakaöljyn hinnan kipuamisessa ennätyskorkeuteen ja dollarin arvon vähenemisessä.
ISRAELISSA odotettiin Bushin kehottavan alueen arabimaita lisäämään yhteistyötään tai edes aloittamaan kanssakäymistään Israelin kanssa, mutta Bush vaikeni asiasta.
TOINEN ASIA mikä puuttui Bushin puheesta Abu Dhabissa, oli kehotus Euroopan kansoille omaksumaan jämäkämpi ote suhteessaan Iranin ydinasehaaveisiin sekä siihen halukkuuteen, millä se on valmis levittämään ydintietouttaan jokaiselle, joka sitä haluaa. Iranin presidentti Ahmadinejad kierteli muutamia päiviä sitten samoja maita kuin Bush tarjoten apuaan.
USA:LLA on tietenkin omiakin intressejä tarjota ydinreaktoreitten rakentamista arabimaille, mutta se tulisi tapahtumaan pitävän kansainvälisen tarkkailun alaisena. Bush ilmoittanee tänään USA:n tarjoaman 20 miljardin asetoimitussopimuksen viimeistelystä Saudi Arabialle. (JP)
5. MYÖS RANSKA on havainnut suotuisat markkinat ydinteollisuuden alalla. Ranskan presidentti Nicholas Sarcozy kiertää Lähi Idän maita, jotka ovat ilmaisseet halukkuutensa oman ydinteollisuuden aloittamiseksi, tarjoten niille Ranskan osaamista alalla. Ranska on tarjonnut apuaan Libyalle, Egyptille, Jordanialle ja viimeksi Saudi Arabialle, jossa Sarcozy vieraili juuri ennen Bushin tuloa maahan. Ranska tarjoaa saudeilla lisäksi aseita, lentokoneita, sotalaivoja ja ohjuksia siviili-tarpeitten ohella. Sarcozy lupasi, että ranskalaiset kauppavaltuuskunnat matkustavat maahan lähiviikkojen aikana viimeistelemään aiesopimuksia.
SARCOZY vakuutti saudeille, että Ranska haluaa olla heille enemmän kuin vain luotettava kauppakumppani. Hän vakuutti saudinaisten lisääntyneiden oikeuksien ihastelun ohessa, että ranskalaiset haluavat olla saudien ystäviä. Hänen yrityksensä on kunnioitettava ja jopa kannatettava, mutta islamin opin mukaan, jota sen profeetta välitti seuraajilleen, ”muslimi ei saa ystävystyä juutalaisten ja kristittyjen kanssa, koska sillä on saastuttava vaikutus”. Kuten lienee tunnettua, Saudi Arabiassa vallalla oleva wahhabilaisuus edustaa äärilaidan islamia.
SARCOZY matkustaa Bushin vanavedessä, mutta vastakkaisessa järjestyksessä kuin Bush. Sarcozy matkusti eilen Saudi Arabiasta ensin Dohaan Qatarissa ja sieltä Abu Dhabiin, joissa hän tarjoaa yhteistoimintaa Ranskan kanssa sotilasasioissa. (JP, INN)
6. GAZAN SOTA.
IDF JA IAF ovat tiistaiaamun kuluessa 11.40 mennessä surmanneet yhdeksän palestiinalaista Gazan kaistan ulkolaidoilla. Yksi IAF:n iskuissa kuolleista oli Mahmoud al-Zaharin poika Hussein al-Zahar. Mahmoud al-Zahar on yksi Hamasin perustajajäsenistä. IAF pommitti hänen taloaan syyskuun 10. päivänä 2003. Hän haavoittui iskussa ja hänen vanhin poikansa Khaled sai surmansa. Mahmoud al-Zahar palveli ulkoministerinä PA:n edellisessä hallituksessa. Hän kertoi lehtimiehille Israelin evakuoitua siviilit ja sotilaat Gazan kaistalta, että alueesta tulee ”Hamastan”.
ISRAELILAINEN maanviljelijä Ein HaShloshan alueella Israelin puolella Gazan turva-aitaa kuoli palestiinalaisen tarkka-ampujan luodeista Gazan alueelta.
IAA:N VIRKAILIJAT (Israel airport authority) löysivät eilen Kerem Shalomin rajanylityspaikalla hätäapulähetyksestä 2 tonnia apulannoitetta, jota voidaan käyttää räjähteitten valmistamiseksi. Määrä olisi riittänyt satoihin raketteihin. Tämä on toinen paljastunut räjähdysten tekemiseen sopivan materiaalin salakuljetusyritys Israelista Gazaan viikon aikana. Joulukuun lopulla tullivirkailijat löysivät samanlaisesta apukuljetuksesta 6.5 tonnia potassium nitraattia sullottuna säkkeihin, joissa luki suurin kirjaimin: sokeria. Lähetys on EU:n humanitäärinen apulähetys.
Viranomaiset tähdentävät, ettei Israel syytä, että EU tai muut kansainväliset järjestöt toimittavat räjähdysaineita Gazaan, vaan että palestiinalaiset ovat oppineet käyttämään niitä hyväkseen.
PUOLUSTUSMINISTERI Barak vakuuttaa, ettei paljastunut salakuljetusyritys muuta hallituksen päätöstä jatkaa öljyn toimituksia Gazaan.
KANADA lupaa 300 miljoona USD PA:n turvallisuusjoukkojen kehittämiseksi viiden vuoden aikana. PA:n poliisijoukot partioivat Nablusin ja Betlehemin kaupungeissa. (INN)
7. www.debka.com kertoo artikkelissaan, että Bush ilmoitti saudeille USA:n myyvät heille 900 ”smart-pommia” (täsmäpommia, JDAM). Artikkelissa tähdennetään, että USA:n demokraatit aikovat estää asesopimuksen voimaantulon, sillä Saudi Arabialla on eriäviä mielipiteitä lähes kaikissa USA:n ajamissa aloitteissa. Debkafile kertoo, että USA:n ja saudien mielipiteet eroavat monissa kohdin: Terrorin vastaisessa taistelussa; saudien jatkuva tuki terrorijärjestöille; nuorten ääriainesten soluttaminen Irakiin; al-Qaidan tukikohtien rakentaminen Libanonissa ja solujen Syyriassa; saudien pyrkimykset Fatajin ja Hamasin yhteishallituksen pystyttämiseksi vastoin USA:n mielipiteitä sekä saudien jatkuva taloudellinen tuki Hamasille. Saudit ovat vaatineet, että USA vapauttaa vangitsemansa saudiarabialaiset Quantanamo Bayn vankilasta.
Israelin hallituksen edustaja ei halua kommentoida asiaa.
8. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas kuvattiin tällä viikolla osallistuessaan PLO:n keskuskomitean istuntoon tunnuskuvalla (emblem), jossa koko Israelin alue kuvataan kuuluvaksi Palestiinaan. Tämä aihe toistuu jatkuvasti PA:n ja PLO:n web-sivuilla ja julkisissa symboleissa ilman, että Israelin hallitus puuttuu asiaan.
9. ISRAELISSA jatkuva kylmyys on jo tappanut kolme vanhusta ja vienyt useita sairaalaan. Toinen Israelia vaivaava ongelma on laajalle ja varsinkin nuorisoon levinnyt vatsasairaus.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021