TIISTAI 01.01.08
1. ISRAELIN MEDIA JA UUTISTOIMISTOT ovat näyttävästi keskittyneet tarkastelemaan juuri päättynyttä vuotta 2007 ja laatimaan ennustuksia vuodelle 2008, vaikka tämä ei olekaan juutalaisten uusi vuosi. Eikä Jerusalem Post tee tässä poikkeusta.
”OLMERT: Jopa Israelin hyvät ystävätkin näkevät tulevaisuutemme perustuneina 1967 rajoihin, Jerusalem jaettua,” räväyttää Jpost koko etuaukean ylittävällä otsikolla esitellessään pääministerin haastattelua, joka julkistetaan kokonaisuudessaan perjantain lehdessä. Samalla Olmert kuitenkin vakuuttaa, etteivät nuo ”rajat”, jotka ovat tosiasiassa 1949 aselepolinjat, ole pysyviä maan rajoja, sillä ”Maale Adumim kuuluu oleellisesti Jerusalemiin ja Israeliin”, kuten artikkelissa todetaan Olmertin sanoin.
OLMERT toivoo voivansa pusertaa lopullisen Israelin ja PA:n välisen sopimuksen, mutta herjaa samalla ”joitakin poliittisia puolueita, jotka ovat irti todellisuudesta, joka vaatii Israelia tekemään kompromisseja osasta Israelin maata sen juutalaisen, demokraattien luonteen säilyttämiseksi.” Olmert ei tässä JP:n tekstin mukaan mainitse sanaa ”demografia”, mutta se kuultaa hänen sanojensa takaa. Olmert on useissa yhteyksissä viitannut siihen, että parissa vuosikymmenessä Israelin asukkaitten valtaosa on arabienemmistöinen vastoin uusimpia tutkimuksia, joitten mukaan tämä vaara on olematon. Olmert ei poliittisista syistä suostu muuttamaan vääriin ennusteisiin ja tilastotietoihin perustuvaa näkemystään.
OLMERTIN haastattelussa kiinnittyy huomio siihen, että hän heittäytyy kovin uskonnolliseksi:
”Ei ole mikään sattuma vaan se on melkein ”Jumalan käsi”, että Bush on USA:n presidentti, Nicolas Sarcozy Ranskan presidentti, Angela Merkel Saksan liittokansleri, Gordon Brown Englannin pääministeri ja että kvartetin erikoislähettiläs Lähi Itään on Tony Blair. Mikä mahdollinen kombinaatio voisi suosiollisempi Israelin valtiolle?”
Sen vuoksi Olmert katsoo, että on tehtävä kaikki mahdollinen edistyksen saavuttamiseksi niin kauan, kuin nämä henkilöt ovat vallassa.
OLMERT sanoo uskovansa, että Abbas on sydämessään tehnyt valinnan ”paluuoikeusmyytin ja Palestiinan valtion perustamismahdollisuuden välillä, jossa kaikki palestiinalaiset, pakolaiset mukaan luettuina, voivat elää.” Hän selvittää, ettei Abbas voi julkisesti sanoa hyväksyvänsä Israelia juutalaisena valtiona, mutta ”hän sielussaan hyväksyy sen”. Olmertin mielestä Abbasin julkinen tunnustus Israelista juutalaisena valtiona on merkityksetön.
OLMERT SANOO uskovansa sydämestään, että Gilad Shalit on elossa. Hän tunnustaa, että Egypti voisi tehdä enemmän salakuljetuksen lopettamiseksi Siinailta Gazaan, mutta sanoo ”rukoilevansa joka päivä Mubarakin terveyden puolesta”, jonka kanssa asioita hoidetaan eikä jonkun muun, jonka suhtautumisesta Israeliin ei tiedettäisi mitään.
OLMERT tunnustaa tiedostavansa Iranin aiheuttaman uhan Israelin olemassaololle ja sanoo, että ”Israel on aina toiminut ja valmistautunut mahdollisuuteen, että se lopulta joutuu puolustamaan itseään yksin. Näin on aina ollut ja on nyt mitä tahansa uhkaa vastaan. Ne, joitten tulee tietää, tiedostavat, että meillä on aseet, joilla puolustautua.”
OLMERT sanoo, että Bushin pian tapahtuva Israelin vierailu on ystävyyden osoitus kuten myös osoitus hänen tuestaan diplomaattiselle prosessille; ”hän ei tule Palestiinan valtion kummisetänä”.
2. OLMERT ANTOI direktiivin, jonka mukaan kaikki uudet rakennustoimet on hyväksytettävä
hänen kansliassaan. Tällä hän haluaa varmistaa, ”ettei tehdä mitään sellaista, mikä voisi pahoittaa Abbasin mieltä”. Olmertin puhemiehen Mark Regevin mukaan direktiivin piiriin kuuluvat myös suuret juutalaiskaupungit Juudeassa ja Samariassa, kuten Ariel, Maale Adumim ja Gush Etzion. Epäselväksi on jäänyt, millä perusteilla Olmert on voinut ottaa tällaiset valtuudet.
Regev selittää, että ”tiekartta” edellyttää ensimmäisen osansa mukaan kaiken setlementtien toiminnan lakkauttamista, myös luonnollisesta kasvusta johtuvan, mutta se ei koske Jerusalemia.
Olmert esittää palestiinalaista selittäessään, että ”on määrätty ristiriitaisuus sen välillä, mitä Israel lupaa ja mitä se käytännössä toteuttaa ja että direktiivi koskettelee tätä ristiriitaa”.
TZIPI LIVI tapasi PA:n pääneuvottelija n Ahmed Qurein eilen. He keskustelivat tavoista, joilla neuvotteluja voidaan jatkaa ja muotoilla neuvottelutiimien työtä. (JP)
3. ”BUSH LUE RAAMATTUASI, Jumala antoi Israelin juutalaisille.” Tällaisella tekstillä ja suurella Raamatun kuvalla (Holy Bible) varustettuja julisteita ilmestyy Jerusalemin katukuvaan lähipäivinä Bushin kolmepäiväisen Israelin vierailun ajaksi. Tzvi Fishman Am K´lavee järjestöstä ja Arutz 7 blogista kertoo: ”Julisteen tarkoituksena on suunnata uudelleen Israelin oppositio uusista vetäytymisistä takaisin jumalalliseen vaatimukseemme Israelin maasta, mikä on dokumentoitu yhä uudelleen ja uudelleen Raamatussa.” (INN)
AM K´LAVEE järjestää vuosittain Jerusalem-päivän Länsimuurilla (Kotel), jonne kerääntyy tuhansia Israelin lippuja heiluttavia ihmisiä. Järjestö on mukana useitten maanjuuri organisaatioihin massa-prostestien järjestämiseksi Bushin vierailun yhteydessä.
FISHMAN SELITTÄÄ, että Balfourin julistus vuonna 1917 oli Jumalaa pelkäävien miesten aikaansaama. Sillä perustettiin juutalaisille kansallinen koti Englannin silloin hallitsemalle alueelle, joka käsitti paitsi alueen Jordanjoesta Välimereen myös nykyisen Jordanian. Englanti sai Kansainliitolta mandaatin juutalaisten kansallisen kodin perustamiseksi 1922, mutta Englanti erotti siitä Jordanjoen itäpuolisen alueen Transjordanian puoli-itsenäiseksi kuningaskunnaksi Englannin suojeluksessa. Vuosien kuluessa Englannin hallitus ja silloista Palestiinaa hallitseva paikallishallinto tekivät kaikkensa estääkseen juutalaisia muuttamasta maahan, mutta sallivat arabien lähes valvomattoman muuton, joita tuli maahan runsaasti etsiessään työtä.
FISHMAN selittää, että myös Amerikka uskoo Raamattuun, ja siksi on edesvastuutonta, että USA:n Raamattuun uskova presidentti toimii vastoin Raamattua, joka on kristinuskon perusta.
Hän katsoo, että edellisten luovutusten yhteydessä Yeshan johtajien ottama käytännöllinen kanta maan luovuttamiseksi ei toiminut, sillä jokaisessa tilanteessa vasemmisto marssitti paikalle korkea-arvoisen kenraalin, joka arvovallallaan sekoitti johtajien päätökset Juudean ja Samarian asuttamiseksi sotilaallisista ja sionistisista perusteista ja vaaroista, mitkä aiheutuisivat Yeshan maan luovuttamisesta viholliselle. Tämä uusiutui kerran toisensa jälkeen, joista viimeisin oli Sharonin väärät vakuutukset turvallisuuden parantumisesta Gazan kaistan luovuttamisesta.
FISHMAN TOIVOO, että tätä julistetta levitetään internetin kautta kaikkialle kristillisissä maissa ja juutalaisissa yhteisöissä.
Julisteen hi-rez version voi tilata osoitteesta: fishman11@bezegint.net (INN)
4. PRESIDENTTI Bush ei aio tehdä kunnianosoitusvierailua Jasser Arafatin mausoleumissa Ramallahin Mukata-hallintokeskuksen vieressä, vaikka lähes jokainen ulkomainen johtaja on käynyt siellä. Bushin henkilökunnan taholta vahvistetaan, ettei siellä olla tietoisia suunnitelmasta, jonka mukaan Bush laskisi seppeleen Arafatin haudalle.
Palestiinalaiset ilmoittavat olevansa pettyneitä, mutta ymmärtävänsä tilanteen eivätkä halua nostaa meteliä asiasta. Bush vierailee tiettävästi Betlehemissä ja Jerikossa. Tämä on hänen ensimmäinen vierailunsa alueella presidenttinä.
ABBAS LÄHETTÄÄ kaksi neuvonantajaansa Yhdysvaltoihin ennen Bushin Ramallahin vierailua arvattavasti 9. tammikuuta. Yasser Abed Rabbo ja Akram Haniyeh yrittävät vaikuttaa Bushiin, että tämä painostaisi Israelia lopettamaan rakentamisen Juudeassa ja Samariassa, myös Har Homassa. Palestiinalaiset odottavat, että Bush ilmoittaa kantansa selkeästi puheessaan Ramallahissa, koska heidän mukaansa ”rakentaminen siellä vaarantaa rauhankeskustelut”. Palestiinalaiset katsovat, että Bushin vierailu on onnistunut, jos hän tekee niin.
MAHMOUD ABBAS poikkesi aiemmista ehdottoman torjuvasta asenteestaan Hamasia kohtaan tarjotessaan keskusteluja Hamasin johtajien kanssa puheessaan Fatahin perustamisen 43. vuosipäivien yhteydessä. Hamasin edustaja Fawzi Barhoun tuomitsi Abbasin puheen, koska ”se on täynnä kiihotusta ja eroamiseen kutsuvia sanoja”. Hän katsoi, ettei puhe antanut mitään uusia käytännön askeleita tien tasoittamiseksi välittömille keskusteluille. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- VIISI IHMISTÄ kuoli ja tusinoittain haavoittui Fatahin kannattajien mennessä Gazan kaduille juhliakseen Fatahin perustamisen 43. vuosipäivää. Hamas kielsi juhlallisuudet Gazassa ja lähetti poliisinsa hajottamaan juhlijat. (JP)
- SHIN BET kertoo vuosiraportissaan, että Hamas pyrkii kehittämään Kassamia Länsirannalla. Vuonna 2007 sattui 2946 terrori-iskua, edellisvuonna 2955. Viime vuoden aikana oli vain yksi itsemurhaisku, vuonna 2006 niitä oli 6 ja vuonna 2002 60. Kaikkiaan 13 israelilaista kuoli terrori-iskuissa viime vuonna, edellisvuonna 24 ja 50 vuonna 2005. Raportin mukaan Hamas on saanut vietyä 12 miljoonaa USD Länsirannalle viimeisen neljän kuukauden aikana rahoittaakseen toimintaansa Juudeassa ja Samariassa. Hizbullah salakuljetti Läsirannalle 50 miljoonaa USD viime vuonna Israelin vastaiseen taisteluun, mutta sen solujen määrä on pudonnut, nyt 65, aiemmin 80. Kansainvälinen Jihad ja al-Qaida ovat kasvattaneet asemaansa Länsirannalla ja Gazassa, jossa sitä edustaa Army of Islam. (JP)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021