SUNNUNTAI 27.01.08
1. GAZAN PALESTIINALAISET suunnittelevat perustavansa Siinain pohjoisosaan samantapaisen valvomansa maa-alueen kuin terrorijärjestöt perustivat Pakistanin ja Afganistanin väliin, ns. Waziristanin maan. Egyptiläiset viranomaiset pyrkivät sulkemaan Gazan vastaista rajaa, mutta Hamas räjäytti uuden aukon muuriin. Kymmenet tuhannet Gazan asukkaat virtasivat edelleen lauantaina esteettä Egyptin puolelle rajaa. Syntyneissä kahinoissa rajapoliisien kanssa ainakin 38 rajapoliisia loukkaantui, muutamat heistä hengenvaarallisesti.
EGYPTIN HALLITUS pelkää, että äärijärjestöt voivat yrittää käyttää kaaosta Gazan rajalla hallituksen aseman horjuttamiseksi. Egyptin asema ei ole kadehdittava: Toisaalta se ei voi käyttää väkivaltaa peläten arabimaitten tuomitsevia reaktioita, mutta toisaalta se pelkää menettävänsä ennestäänkin epävarmaa valvontaansa Siinain pohjoisosassa. Viranomaiset ovatkin keskittyneet estämään gazalaisten ryntäyksen syvemmälle Egyptiin, Kairoon ja muihin kaupunkeihin. Egyptiläisiä varoitetaan ottamasta heitä koteihinsa. Gazalaisilla on tarpeita päästä Kairoon joko saamaan lääkintähoitoa, opiskelupaikka tai päästä Kairon kautta ulkomaille.
SUUREMPANA PELKONA on, että Israel haluaa Egyptin sotkeutuvan entistä syvemmin Gazaan ja lopulta ottavan sen valvontaansa. Eläkkeellä oleva Egyptin armeijan kenraali Husam Sweilem esitti huolensa, että Israel haluaa sysätä Gazan valvonnan Egyptille ja Länsirannan valvonnan Jordanialle. Tämä hänen mielestään ratkaisisi kätevästi Israelin Palestiinan ongelman.
EGYPTIN rajavalvojat joutuivat väistymään lauantaiaamuna ihmismassojen virratessa Gazasta Siinain puolelle, eivätkä poliisien ilmaan ampumat laukaukset tehneet mitään vaikutusta. Ihmiset menivät aina El-Arishiin saakka, jossa oli lukuisasti Gazan rekisterikilvillä varustettuja autoja. Egyptin viranomaiset antoivat määräyksen kauppojen sulkemisesta kaupungissa.
PA:N VIRANOMAISET Ramallahissa syyttivät Hamasia, että se painostaa Egyptiä myönnytyksiin ohittaakseen Fatahin vallan. Heitä huoletti presidentti Hosni Mubarakin vaatimus sovittelu-keskustelujen aloittamiseksi Hamasin ja Fatahin välillä ilman ehtoja, mitä Abbas vastustaa.
2. KOLMAS HYÖKKÄYS Jerusalemin alueella parin vuorokauden sisällä tapahtui lauantaina. Rajapoliisin autopartio havaitsi lauantaina puolenpäivän jälkeen epäilyttävän miehen lähellä alueen turva-aitaa. He pysäyttivät auton ja pyysivät miestä esittämään henkilöllisyyspaperinsa. Mies tuli auton lähelle, avasi sen oven ja puukotti kuljettajaa selkään ja niskaan. Seuraavaksi mies yritti puukottaa auton takaistuimella olevaa naispoliisia. Syntyneen kahinan aikana partionjohtaja ampui miestä jalkaan haavoittaen häntä vaikeasti. Auton kuljettaja ja terroristi vietiin Hadassan sairaalaan hoidettaviksi.
ALUSTAVIEN tutkimusten mukaan partion jäsenillä ei ollut turvavöitä tai suojaliivejä puukotuksia vastaan.
TORSTAINA Kfar Etzionin yeshiva-opistoon tehneet kaksi terroristia oli vapautettu jokin aika sitten Israelin vankilasta kärsittyään rangaistuksensa tuomittuina kuulumisesta laittomaan järjestöön. Israelin korkein oikeus on joutunut syytettyjen penkille, koska se on toistuvasti viivyttänyt tai estänyt turva-aidan rakentamista Jerusalemin riskialttiille alueille. JP:n pääartikkeli puuttui aamun artikkelissaan tähän selittäen, että korkein oikeus tarpeettomasti päättää asioista kuten turva-aidan rakentaminen, mihin sillä ei ole minkäänlaista asiantuntemusta.
Al-Aksan tuntematon alajärjestö ”Taistelun pataljoonat” otti vastuun torstain hyökkäyksistä.
Muutamia tunteja lauantaina sattuneen puukotuksen jälkeen perheen vanhemmat ja kaksi lasta haavoittuivat palestiinalaisten heittämistä kivistä Beit Umarissa lähellä Hebronia. Lauantaina rajapoliisit pidättivät tiesululla palestiinalaisen miehen, jolla oli 7 sm:n veitsi mukanaan.
3. PFLP:N JOHTAJA George Habash kuoli äkilliseen sydänkohtaukseen Ammanin sairaalassa eilen illalla. Hän perusti PFLP:n (Palestiinan vapautuksen kansanarmeija) puoli vuotta 1967 sodan päättymisen jälkeen. Järjestö oli PLO:n toiseksi suurin. Se syyllistyi moniin terrori-iskuihin: 1970 PFLP kaappasi neljä Western Airlines yhtiön konetta USA:ssa, Euroopassa, Kauko Idässä ja Persianlahdella lennättäen ne Lähi itään päästettyään ensin matkustajat koneista. PFLP oli vastuussa 27 ihmisen surmaamisesta Lodin lentokenttä terminaalissa toukokuussa 1972 sekä Air France yhtiön koneen kaappaamisesta ja ohjaamisesta Entebben lentokentälle Ugandaan 1976. IDF vapautti panttivangit Ugandasta henkeäsalpaavassa pelastusoperaatiossa.
GEORGE HABASH syntyi kristittyyn perheeseen ja hän opiskeli lääkäriksi USA:ssa. Hän vastusti Oslon sopimuksia, koska niissä ei vaadittu setlementtien rakentamisen välitöntä lopettamista. Hän perusti toimintansa väkivaltaan selittäen, ettei Israel muuten suostu rauhansopimukseen. Myöhemmin 1980-luvulla hän kuitenkin taipui Jasser Arafatin ajamaan PLO:n ohjelmaan, joka vaatii Palestiinan valtion perustamista territorioille sekä palestiinalaispakolaisten ja heidän jälkeläistensä paluuoikeutta entisille asuinalueilleen.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas julisti kolmen vuorokauden suruajan ja Palestiinan lippujen laskemiseksi puolitankoon Habashin kuoleman kunniaksi.
4. ISRAELIN POLIITTISET PUOLUEET valmistautuvat Winograd-komitean Libanonin kakkossotaa tutkivan raportin julkistamiseen keskiviikkona iltapäivällä. Olmertin pitkää asiaa koskevaa puhetta Herzlian vuosittaisessa konferenssissa tarkkailijat kutsuivat asianajajan oikeuden lautamiehille tarkoitettuna taitavana puolustuspuheena. Siinä Olmert selitti, että Israelin pohjoisosassa on nyt rauhantila sodan ansiosta, ja että sodan aikana todetut puutteet ja virheet on korjattu. Hän ei katsonut olevan mitään syytä tuntea häpeää tai syyllisyyttä sodan uhreista ja kutsui sodan loppuvaiheessa tarpeettoman hyökkäyksen vuoksi menehtyneen 33 sotilaan omaisten syytöksiä häntä kohtaan kohtuuttomaksi poliittiseksi ajojahdiksi.
LABOURIN puheenjohtaja Ehud Barak, joka lupasi puolueensa puheenjohtajakilvan ollessa kiivaimmillaan, että hän vetää puolueensa Olmertin hallituksesta välittömästi Winograd-raportin julkistamisen jälkeen, vedetään nyt vastaamaan sanoistaan. (vrt. Mt.12:37) Barak on pyrkinyt laistamaan lupaustaan selittäen, että hän antaa julkisuudessa lausunnon asiasta viikon kuluttua raportin julkistamiseksi voidakseen tarkkailla, minkälaisia reaktioita raportti aiheuttaa kansan ja toisten puolueitten parissa. Barakin mielilauseena on, että ”hän tekee sen mukaan, mikä on parasta kansalle”. Barak lienee saanut oppinsa Ben-Gurionilta, joka valtansa päivinä julisti:
”En tiedä, mitä kansa haluaa, mutta minä tiedän, mikä sille on parasta.” Barak vakuuttaa muistavansa, mitä hän lupasi, mutta hän sanoo ”tutkivansa raporttia rauhassa ja lupaa toimia hallituksen vakauden ja jatkuvuuden tukemiseksi”. Barakin lausunnon taustalla on hänen kiihkeä halunsa neuvottelujen jatkamiseksi PA:n kanssa Israelin turvallisuudesta välittämättä.
LABOUR-PUOLUEEN sisällä on voimakas Olmertin vastainen liike, joka vaatii puoluetta irrottautumaan hallituksesta. Opposition äänekkäimmät kellokkaat ovat Ophir Pines-Paz ja Shelly Yacimovich, joka riimitteli seuraavat säkeet: ”Olmert on korruptoitunut, laiton, vastuuntunnoton ja kyyninen. Labourin tulee erota hallituksesta eikä pelätä uusia vaaleja.” Puolueen Olmertia tukevat aktivistit aikovat järjestää häntä puolustavan mielenosoituksen sunnuntaina Tel Avivissa, jota johtaa vasemmistolainen äärilaidan painostusryhmä Peace Now. He pelkäävät keskustelujen PA:n kanssa keskeytyvän, jos Olmertin hallitus kaatuu. Ehkä suurempi pelko heillä on kuitenkin se, että seuraavat vaalit voivat antaa vallan oppositiojohtajalle Binyamin Netanyahulle, josta on tullut vasemmiston kauhu, jolla pelotellaan lapsia ojennukseen.
5. UUTISOTSIKOITA
- SHAS-PUOLUEEN ”Toraoppineitten neuvosto” kokoontuu sunnuntaina rabbi Ovadia Yosefin Jerusalemin Har Nor lähiön asunnossa käsittelemään kysymystä, tuleeko puolueen erota Olmertin hallituksesta palestiinalaisten kanssa käytävien neuvottelujen vuoksi. Yosef on toistuvasti julistanut, että puolue eroaa hallituksesta, jos se neuvottelee Jerusalemin asemasta. Abbas itse vain pari päivää sitten kertoi medialle, että Jerusalemista keskustellaan Livnin johtamassa työryhmässä kuten kaikista muistakin asioista. Tarkkailijat olettavat, että neuvosto tekee ehdollisen päätöksen, joka valtuuttaa puheenjohtaja Eli Yishain päättämään asiasta ilman uutta kokousta.
- OLMERT JA ABBAS tapaavat tänään keskustellakseen Gazan tilanteen vaikutuksista Israelin ja PA:n välisiin suhteisiin. Rajan täydellinen hämärtyminen Egyptin ja Gazan välillä asettaa Oslon sopimukset siltä osin uuteen valoon tai romuttaa niitä Gazan kaistaa koskevilta osin. Olmert ja Abbas tapasivat toisensa edellisen kerran 8. tammikuuta ennen Bushin vierailua. Livnin ja Qureian johtamat tiimit ovat tavanneet kerran 14. tammikuuta.
- TERRORIUHKA Siinailta palestiinalaisten vapaan pääsyn vuoksi Egyptiin sai Israelin turvallisuusviranomaiset sulkemaan Siinan rajan pinnassa olevat tiet ja turistikohteet. Siinailla olevat matkailijat kuitenkin kertovat, ettei siellä juuri näe IDF:n sotilaita, eli tilanne on siellä yhtä avoin kuin ennenkin.
- GANDHIN pojanpoika Arun Gandhi joutui eroamaan hänen isänsä nimeä kantavasta rauhaninstituutista annettuaan Israelia syyttäviä lausuntoja. Hän sanoi Washington Postin web-sivulla, että Israel käyttää holokaustia hyväkseen ja että juutalaisuus on suurin väkivallan kulttuuri, joka lopulta tuhoaa inhimillisyyden.
- ISRAELIN VESITILANNE saa hallituksen päättämään kovista käyttörajoituksista tulevan kesän aikana. Vaikka sateet toisivat helpotusta, ne tuskin voivat ratkaisevasti poistaa tämän hetken vajausta. Sateet ovat tuoneet 65 % normaalitasosta. Kinneretin pinta on alle 50 sm hätärajan yläpuolella. Järvi on saanut 60 % normaalisateista. Vesivajaus on 300 miljoona kuutiometriä. Ashkelomin ja Palmachin puhdistuslaitokset tuovat yhteensä 140 miljoonaa kuutiometriä. Haderan puhdistuslaitos valmistuu 3 vuoden kuluessa, sen kapasiteetti on 100-110 kuutiometriä vuodessa.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019