SUNNUNTAI 13.01.08
1. PRESIDENTTI BUSHIN Israelin vierailun jälkipuheita on aika tarkastella tänään.
Bush lähti Israelista aikataulustaan vähän myöhässä perjantaina iltapäivällä ja suuntasi matkansa Kuwaitiin, jossa hänet otettiin ruhtinaallisesti vastaan, ja syystäkin, olihan USA:n osuus keskeinen maan vapauttamisesta Saddam Husseinin tyrannian alta. Kuwaitista Bush lensi Bahrainiin, jossa hänet kuvattiin heiluttelemassa hänelle lahjoitettua miekkaa yhdessä maan yksinvaltiaan Hamad bin Isa Al-Khalifan kanssa tervetuloseremonian yhteydessä Manamassa.
ENNEN MATKUSTAMISTAAN Israelista Bush kävi katsomassa Kinneretin maisemia Galileassa. Hänet kuvattiin siellä digikameralla pitäen kahta katolista nunnaa kädestä, joitten luonnollisen elämänmyönteisestä naurusta hän kertoi nauttineensa täysin siemauksin. Se oli kai hänen Israelin matkansa kohokohta. Hän kutsui Kapernaumin vaikutusta hämmästyttäväksi.
2. IRANIN TILANNE jäi julkisissa tiedotusvälineissä sivuosaan Bushin vierailun yhteydessä, mutta uutisten mukaan Bush ja Olmert keskittyivät siihen kahdenkeskisissä keskusteluissaan. Pääministeri edustaja Mark Regev sanoi, että USA ja Israel ovat samaa mieltä siitä, miten Iraniin ja sen ydinaseohjelmaan tulee suhtautua. ”Molemmat maat näkevät uhkan vakavuuden, mitä ydinasein varustettu Iran edustaa – ja molemmat ovat päättäneet estää sen lisääntymisen.” Regev ei vahvistanut, että Israel olisi esitellyt Bushille omia havaintojaan Iranin ydinaseen valmistamisesta. Bush syytti Irania Kuwaitissa väkivaltaan kiihottamisesta, mikä on nyt paljastettu. Hän kertoi, että USA on pidättänyt iranilaisia agentteja, joilta se on saanut todisteita, miten Iran tukee ääriaineksia kouluttamalla niitä ja antamalla niille tappavia aseita.
3. MARK REGEV kertoi, että USA:n ja Israelin väliset suhteet olivat toisena aiheena Olmertin ja Bushin kahdenkeskisissä keskusteluissa. Israelissa on suhtauduttu hyvin epäluuloisesti USA:n tarjoukseen myydä Saudi Arabialle 20 miljardin USD arvosta USA:n viimeisimpiä aseita, kuten ns. ”smart bombs”, täsmäpommeja (Joint Direct Attack Munitions). Bush oli tiettävästi vakuuttanut Olmertille, että USA haluaa Israelin edelleen säilyttävän laadullisen ylivoiman Lähi Idän alueella. Bushin odotetaan vahvistavan asekaupan Saudi Arabian kanssa saudi-vierailunsa yhteydessä. Bush oli luvannut Olmertille, että USA toimittaa Israelille uudemman version täsmäpommeja, kuin mitä saudit saavat.
4. ISRAELIN JA PA:N välisissä suhteissa Regev näkee Bushin vierailun aiheuttaneen selkeän ja positiivisen sysäyksen rauhankeskustelujen jatkumiseksi. Ulkoministeri Rice kertoi, että ”Bush esitti torstaina Ramallahissa pitämässään puheessa USA:n kannan kokoavalla ja johdonmukaisella tavalla”. Hän katsoi, että Bushin vaikutus tuntui välittömästi jo ennen hänen tuloaan Israeliin ja uskoi, että hänen luvattu toukokuun matkansa Israelin 60-vuotissynttäreille tulee vaikuttamaan samoin kuitenkin varoittaen, ettei tule odottaa yhtäkkistä läpimurtoa.
BUSH LUPASI palestiinalaisille oman valtion, joka on ”elinkelpoinen, jatkuva, itsenäinen ja riippumaton”. Hän myös kehotti Israelia auttamaan PA:n turvallisuusjoukkojen ”modernisoimisessa” eikä asettamaan sille esteitä. Tämä tarkoittanee sen armeijan kokoamista.
Regev katsoi, että Bushin asettamat tieviitat ”tiekartalla rauhaan” ovat Israelille hyväksyttävät.
BUSH SANOI, että tulevan Palestiinan valtion rajat perustuvat ennen 1967sotaa edeltäneisiin tulitaukolinjoihin pienin tarkistuksin huomioiden Israelin turvallisuustarpeet.
TZIPI LIVNIN JA AHMED QUREIN johtamat työryhmät paneutuvat visaisimpiin aiheisiin: rajat, pakolaiset ja setlementit. Jerusalemin kysymys siirtyisi myöhempään ajankohtaan.
5. BUSH MAINITSI puheissaan, että USA:n päämääränä on luoda ”kaksi valtiota, jotka asuvat rauhassa ja turvallisina rinnakkain, Palestiinan valtio palestiinalaisille ja juutalainen valtio juutalaisille”. Hän myös korosti, että palestiinalaispakolaiset voivat palata Palestiinan valtioon.
PA:N PÄÄNEUVOTTELIJA Saeb Erekat ilmoitti välittömästi, että Bush puhuu omiaan, ettei PA tule koskaan tunnustamaan juutalaista Israelin valtiota, ja että pakolaisten asemasta päätetään yhteisissä neuvotteluissa eikä Bushin lausuntojen perusteella. Bush antoi ymmärtää, että suuret juutalaiset asutuskeskukset 1949 tulitaukolinjojen takana voivat jäädä Israelin valtioon ja että rakentaminen niissä voi jatkua niiden nykyisten rajojen sisällä. Har Homan ja Maale Adumimin tilannetta ei tarkemmin käsitelty, mutta ulkoministeri Rice vastustaa ehdottomasti niiden jatko-rakentamista. Bush näyttää omaksuneen yhä täydemmin ulkoministeriönsä arabimyönteisen kannan, missä hän on saanut pääministeri Olmertista innostuneen myötäilijän.
6. HAMASIN PÄÄMINISTERI Ismail Haniyeh hylkää Bushin Israelin vierailun tulokset ja sanoo, että USA:n lupaukset ovat mahdottomia seuraavan palestiinalaisten sukupolven hyväksyä ja syytti, että Bush puolsi israelilaisia palestiinalaisten kustannuksella. Haniyeh puhui lehtimiehille Bushin vierailun päätyttyä. Hänen mielestään ”Bush antoi Israelille kaikki sen tarvitsemat vakuutukset miehityksensä jatkamiseksi antaen palestiinalaisille vain haaveita ja tyhjiä lupauksia”. Haniyeh vakuutti, että palestiinalaispakolaisten tulee saada oikeus palata alueille, joista he pakenivat joko vapaaehtoisesti, kuten valtaosaltaan tapahtui, tai IDF:n pakottamina.
HAMASIN JOHTAJA DAMASKOKSESSA Khaled Mashaal kertoi al-Arabiya uutistoimistolle myöntämässään haastattelussa torstaina, että rauhansopimus Israelin kanssa tulee perustua 1967 sotaa edeltäneille tulitaukolinjoille. Hän hylkäsi nykyiset diplomaattiset keskustelut ja vakuuttaa, että aseellinen vastarinta on ainoa vaihtoehto. Hamasin johto varoittaa Abbasia myönnytyksiin oman turvallisuutensa kustannuksella.
HIZBULLAHIN PÄÄSIHTEERI Hassan Nasrallah, joka järjestön uudelleen organisoinnin yhteydessä säilyttää pääsihteerin paikkansa, mutta menettää sotilaallisen johdon, sanoo, että Israel tarjoaa palestiinalaisille vain murusia, ja presidentti Bush haluaa palestiinalaispakolaisten asettuvan pysyvästi maihin, joissa he nyt asuvat. Hän vaatii aseellisen taistelun jatkamista lopulliseen voittoon saakka ”tiedustelun, veren ja päättäväisyyden avulla”.
7. www.debka.com kertoo artikkelissaan, että Olmert ja Bush ovat periaatteessa hyväksyneet ajatuksen, jonka mukaan IDF saa vapaat kädet tehdä rajoitettuja hyökkäyksiä kolmella alueella Gazan 365 neliö km:n kaistalla: Pohjoisessa Beit Hanoun, Beit Lahiya ja osia Jabalian pakolaisleiristä; Etelässä Khan Younes alueella Sufan ja Kerem Shalomin rajaterminaaleihin saakka, sekä osia Philadelphia-käytävästä Egyptin rajalla Välimereen saakka. IDF tehtävänä on puhdistaa nämä alueet Hamasin ja muiden terrorijärjestöjen joukoista ja luovuttaa ne PA:n poliisijoukoille Juudeasta ja Samariasta. Tämän mukaan Israelin sotilaat joutuisivat taistelemaan PA:n puolesta saman mallin mukaan kuin USA:n joukot taistelevat Irakissa hallitusta vastustavia joukkoja vastaan ja luovuttavat näin puhdistamansa alueet Irakin omille joukoille, jotka saavat omissa operaatioissaan USA:n ilmavoimien tuen. ”IDF:n tulee vain välttää siviiliuhreja”.
DEBKAFILE kertoo, että Olmert ja Barak ovat suunnitelman hyväksyneet, mutta IDF ja turvallisuusjoukot vastustavat sitä kiivaasti. Sen mukaan PA:n poliisijoukot ovat epäluotettavia jo siksi, että niissä palvelee terrorijärjestöjen jäseniä, joitten uskollisuudesta ei ole takeita. Toiseksi vastuu operaation onnistumisesta olisi täysin IDF:n harteilla. Jos se epäonnistuisi, Abbas voisi kääntää takkinsa ja aloittaa keskustelut yhteishallituksesta Haniyehin kanssa. Kolmanneksi PA:n poliisijoukot ovat hajanaisia ja lahjottavia eikä niillä ole luotettavaa yhtenäistä johtoa. Debkafile katsoo Israelin vaarantavan turvallisuutensa asettamalla toivonsa epäluotettavan Mahmoud Abbasin varaan, jota palestiinalaiset kutsuvat eläkeläiseksi, jonka pitäisi mennä kotiinsa.
8. PLO:N TUNISIASSA asuva pääsihteeri Farouk Kaddoumi vaatii Fatahilta selvitystä, minne ulkomaisia tukivaroja on hävinnyt 2 miljardin USD arvosta. Varat hävisivät alustavien tutkimusten mukaan Jasser Arafatin kuoleman jälkeen. Kaddoumi sanoo, että ainakin viisi Fatahin tärkeintä johtajaa ovat syyllistyneet varojen häviämiseen kuitenkaan mainitsematta nimiä. Kaddoumin syytökset tulevat aikana, jolloin Fatahin sisällä on leviämässä tyytymättömyys vanhojen johtajien pysytellessä johtopaikoillaan tukkien kaikki mahdollisuudet uuden polven pääsemiseksi esiin. Abbas ja Fatahin johto ovat hyväksymässä Fatahin 16. yleiskonferenssin kokoontumisesta maaliskuussa, ensimmäisen kerran 18 vuoteen. Siellä päätettäisiin Fatahin sisäisten vaalien pitämisestä, mitä vanha kaarti vastustaa. Nuori polvi pelkää, että vanha kaarti tulisi joka tapauksessa kääntämään vaalien tulokset itselleen edullisiksi. Se on jo päättänyt rajoittaa konferenssin osanottajien lukumäärää, ja toiseksi toivovat, että ne pidetään ennen Marwan Barghoutin vapauttamista Israelin vankilasta, koska hänen pelätään saavan johtavan aseman.
9. IAF:N OHJUSISKUSSA lauantaina Hamasin koulutusleiriin Gazassa kuoli kaksi ja neljä haavoittui. Ohjusisku tehtiin Gazan alueen eteläosaan lähelle Khan Younisia muutama tunti sen jälkeen, kun terroristit olivat ampuneet kranaatteja Gazasta Israeliin. Perjantai-iltana terroristit ampuivat kaksi Kassam-rakettia Shar Ha Negev kibbutsin alueelle, ne eivät aiheuttaneet vahinkoa. Presidentti Bushin aikana terroristit ampuivat lukuisia raketteja ja kranaatteja Israeliin. Kaksi asuintaloa vahingoittui iskuissa ja 17-vuotias tyttö haavoittui sirpaleista jalkoihinsa.
10. BARACK HUSSEIN OBAMA on USA:n presidenttivaalien demokraattien ehdokas. Hänen
äitinsä on afrikkalainen, hänen isäpuolensa Lolo Soetero Indonesiassa oli muslimi. Barack osallistui isänsä kanssa muhamettilaisten rukoustilaisuuksiin ja kävi luokat 1-3 muslimikoulua Indonesiassa. Demokraatit ovat huolellisesti pyrkineet peittelemään näitä tietoja. Barack kääntyi katolisuuteen 21-vuotiaana. Sharia-lain mukaan hän on ”murtadd”, luopio, joka voidaan teloittaa. Juutalaiset harkitsevat, minkä ehdokkaan taakse he asettuvat.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019