PERJANTAI 25.01.08
1. PUOLET GAZAN asukkaista on käyttänyt tilaisuutta hyväkseen ”vierailla” Egyptissä ilman henkilötodistuksia ja passeja kahden päivän sisällä. Ensimmäisenä vierailupäivänä heitä tulvi sinne 350 000, toisena päivänä saman verran lisää, eivätkä Egyptin rajaviranomaiset ole puuttuneet asiaan mitenkään. Milläpä sellaiset ihmismassat pysäyttäisi? Egypti sai lisätä 750 rajapoliisia Israelin ja Gazan vastaisille rajoilleen siellä olevien tueksi eikä niitä voida lisätä ilman muutosta rauhan-sopimukseen, joka rajoittaa niiden määrää.
IDF SEURAA tilannetta sivusta ja suorittaa samalla omia operaatioitaan Gazan kaistalla. IAF:n koneet iskivät perjantaiaamuna Rafahissa ohjuksillaan kahteen autoon, jotka kuljettivat terroristeja surmaten heistä viisi. Surmansa saaneiden joukossa oli Muhammed Abu Hareb, Islamic Jihadin ”tykistöosaston” komentaja sekä Sami el-Hamaydeh, Hamasin ”armeijan” korkea upseeri. IAF myöntää tehneensä iskut terroristien toimintajoukkoja vastaan.
ISRAELISSA ihmetellään sormi suussa, mitä nyt pitäisi tehdä ja miten edetä.
Apulais-puolustusministeri Matan Vilnai heitti ajatuksen, ehkä se oli koepalloksi tarkoitettu, että Israel sulkisi rajansa Gazaan täydellisesti ja lopettaisi kaikki toimitukset sinne, myös sähkön ja polttoaineiden toimitukset, ja siirtäisi vastuun niistä Egyptille. Egyptin ulkoministeriön edustaja hylkäsi suoralta kädeltä sellaiset haaveet. Israel tarjosi Gazan kaistaa Egyptille viime sodan jälkeen, mutta tämä kieltäytyi kunniasta. Eihän sieltä saisi muuta kuin ongelmia ja ihmisiä, joita Egyptissä on tarpeeksi ja lisää tulee luonnollisen kasvun myötä yli miljoonan joka vuosi.
2. GAZALAISET kertovat, että Egyptin vastaisen teräksisen muurin kaatamista valmisteltiin kuukausien ajan. Hitsaajat leikkasivat muurin alaosan lähes täysin poikki, jonka johdosta räjähdyspanokset kaatoivat muurista kolmanneksen ja loppua työnnettiin maahan puskutraktoreilla. Egypti on ilmoittanut, ettei se aio pystyttää muuria uudelleen, mutta sen tarkoituksena on sulkea raja. Egyptiläiset poliisit estivät eilen gazalaisia autoilijoita etenemästä syvemmälle Siinain alueelle.
ISRAEL SULKI Gazasta Eilatiin johtavan rajan suuntaisen maantien peläten terroristien käyttävän tilaisuutta hyväkseen terrori-iskujen suorittamiseksi Eilatissa. Viime vuonna terroristit murhasivat kolme ihmistä terrori-iskuissa Eilatissa. Israelin turvallisuusjoukot pelkäävät, että terroristit voivat tulla Gazasta Siinain kautta Israelin puolelle ottaakseen israelilaisia panttivankeja.
Puolustusministeri Ehud Barak kertoi Davosin talouskokouksessa, ettei hän ole tutustunut Vilnain esitykseen Israelin täydellisestä erottautumisesta Gazasta.
3. EILEN ISRAELISSA tapahtui kaksi terrori-iskua.
20-vuotias turvallisuusmies sai surmansa ja naispuolinen rajapoliisi haavoittui vaikeasti rintaan terroristien avattua tulen heitä kohti torstai-iltana Shuafatin pakolaisleirin lähellä olevassa tarkastuspisteessä Jerusalemin pohjoispuolella. Terroristit tulivat paikalle jalan ja avasivat tulen ihmisjoukkoa kohti, minkä jälkeen he pakenivat paikalta. Al-Aksan alaiset ryhmät Brigades of Return (Paluuprikaatit) ja Musta Syyskuu ilmoittivat tehneensä iskun ja ilmoittivat, että heillä on turvallisuus-mieheltä sieppaamansa ase hallussaan.
TOISESSA TAPAUKSESSA terroristit olivat päässeet huomaamatta Kfar Etzionissa Makor Haim yläasteen kouluun Jerusalemista etelään. He tunkeutuivat sisälle koulurakennukseen ja alkoivat puukottaa oppilaita. Koulun valtuutetut olivat pitämässä kokousta, ja havaittuaan terroristien tunkeutumisen kouluun tulivat aseistettuina välittömästi paikalle avaten tulen heitä kohti surmaten molemmat. IDF kiittelee valtuutettujen ripeää toimintaa estäen tilanteen pahenemisen.
Yksi oppilaista sai syvän puukonhaavan olkapäähänsä ja toinen päähänsä, kummallakaan ei ole hengenvaaraa.
4. HAMAS UHKAA, että seuraavan Gazan kaistalla tapahtuvan kriisin yhteydessä se lähettää puoli miljoonaa asukasta Eretz-terminaalin kautta Israeliin kohti Ashkelonia, jota palestiinalaisten pitävät omana kaupunkinaan. PA:n johdon piirissä pelätään, että Hamasin suosio on noussut äskeisen Egyptin invaasion johdosta. Toiseksi he pelkäävät, että Egypti tekee Hamasin kanssa jonkinlaisen sopimuksen rajavalvonnasta ohittaen PA:n kokonaan. Tämä lisäisi Gazan kaistan erottautumista Länsirannasta ja vakiinnuttaisi Hamasin asemaa siellä entisestään. Egyptin viranomaiset vakuuttavat, etteivät he tee mitään sopimuksia ilman PA:n mukanaoloa, mutta Hamasin mielipidettä ei liene kysytty.
5. YK:N IHMISOIKEUKSIEN NEUVOSTO teki eilen päätöksen, jota Israelin lehdistö kutsuu farssinomaiseksi. Se oli jo 15. samantapainen Israelin vastainen lausunto kahden vuoden aikana. Vain yksi muu maa maailmassa, Burma (Myanmar) tuomittiin sinä aikana ihmisoikeuksien loukkauksista. Tämänkertainen neuvoston lausunto koski Gazan tilannetta. Neuvoston 47:stä jäsenestä 30 osallistui lauselman hyväksymiseen, jossa Israelia vaaditaan lopettamaan sotilasoperaatiot Gazassa ja avaamaan Gazan kaistalle johtavat kulkutiet. Siinä vaaditaan kansainvälistä yhteisöä estämään Israelin toimet Gazan kaistalla ja lopettamaan ”kollektiiviset kuritustoimet” palestiinalaisia siviilejä vastaan, mikä voi johtaa vaikeisiin inhimillisiin ja ympäristöllisiin seurauksiin. Vain Kanada vastusti tätä Syyrian ja Pakistanin Islamilaisen konferenssin puolesta laatimaa julkilausumaa. 15 maata, mukana 7 EU-maata, pidättyi äänestyksestä, Gabon oli poissa.
USA ESTÄÄ edelleen YK:n turvallisuusneuvoston Israelia tuomitsevan päätöslauselman käsittelyä ja sen tulemista äänestykseen. USA:n kannan mukaan se ei voi kannattaa mitään lauselmaa, jossa Israel tuomitaan huomioimatta Gazan kaistaa valvovien terrorijärjestöjen toimia Israelia vastaan. Uudessa lauselmaehdotuksessa vaaditan välitöntä kaikenlaisen väkivallan muotojen lopettamista Gazassa ja Israelin eteläosassa, mukaan lukien raketti-iskut Israelin juutalaista valtiota vastaan. Päätöslauselmaehdotuksessa kuitenkin kiristetään Israelin vastaista retoriikkaa. Israelin edustajat pitävät lauselmaa hyvin huonona ja varoittavat, että jos neuvosto jatkaa tämän tapaisia toimiaan, se tulee kokemaan ihmisoikeusneuvoston kohtalon, eli se lopetetaan nykyisessä muodossaan.
6. JOUKKO KADIMA-PUOLUEEN kansanedustajia vieraili eilen Ramallahissa, jossa he keskustelivat Mahmoud Abbasin ja Ahmed Qureian kanssa. kansanedustajien matka viivästyi rajalla yli tunnin rajavartioitten vaatiessa heiltä allekirjoitettua vakuutusta, että he ovat itse vastuussa turvallisuudestaan mennessään PA:n valvomalle alueelle. Israelilaisten pääsy sinne on kielletty. Ryhmässä oli mukana Kadiman nokkamies Eli Aflalo, apulaisulkoministeri Majalle Wahabee, joka äsken sai Olmertilta ylennyksen uskollisuuden varmistamiseksi, sekä kansaedustajat Amira Dotan, Ronit Tirosh ja Michael Nudelman. Viivästys tarkastusasemalla johtui byrokratiasta, joka oli hukannut heidän etukäteishakemuksensa Ramallahin matkasta.
TAPAAMINEN EI välttämättä helpota Olmertin vaikeutuvaa asemaa, sillä Abbas kertoili avoimesti ilman anteeksipyyntöjä, että neuvottelutiimit käsittelevät Jerusalemia, rajoja, setlementtejä, pakolaisia, vesiongelmia, eli kaikkea mahdollista osapuolten välillä.
SHASIN PUHEENJOHTAJA Eli Yishai vakuutti vain pari päivää sitten, että jos Jerusalemin asema otetaan keskusteluihin mukaan, Shas eroaa hallituksesta. Ketä tässä pitänee uskoa? Olmert vakuuttaa, ettei Jerusalemista keskustella, koska se on erillinen kysymys.
7. UUTISOTSIKOITA
- KANSANEDUSTAJA Benny Elon (NU, NRP)esitteli rauhansuunnitelmaansa USA:n kongressille torstaina. Ehdotuksen kannattaja edustaja Dave Weldon (demokraatti Floridasta) piti alustuspuheen pyytäen kongressia tukemaan sitä. Hän kertoi edustajille, että suunnitelma on hyvin yksinkertainen. Hajotetaan kaikki UNRWA:n pitämät pakolaisleirit, annetaan Juudeassa ja Samariassa asuville palestiinalaisille Jordanian kansalaisuus, jonka jälkeen he voivat valita asuntonsa joko Länsirannalta tai Jordaniasta. Pakolaiset asutetaan maihin, joissa heidän pakolaisleirinsä nyt ovat, tai he voivat muuttaa Jordaniaan tai Länsirannalle, joka jäisi Israelin täyteen valvontaan ja hallintaan.
- HOLLANTILAINEN poliitikko Gert Wilders sanoo maansa hallituksen elävän Islamin pelon alaisena, koska se ei antanut lupaa hänen lyhyen filminsä esittämiseen. Filmissä hyökätään Koraania vastaan. Sitä verrataan Hitlerin Mein Kamf teokseen. Iranin parlamentti on uhannut vakavilla seurauksilla kaikkialla maailmassa, jos filmi päästetään julkisuuteen. Sekä poliisit että poliitikot pelkäävät filmin esittämisen aiheuttavan laajoja mellakoita maassa ja jopa varoittivat, että Wildersin olisi paettava maasta. Filmi on vain 10 minuutin mittainen. Wilders sanoo, että hallitus osoittaa paniikkireaktiollaan, ettei Islam ole vain kristinuskon vertainen, vaan ylivoimainen ideologia siihen verrattuna. Wilderf johtaa konservatiivista Freedom-puoluetta, jolla on 9 kansanedustajaa 150:stä.
- FATAHIN ALAJÄRKESTÖ al-Aksa lupaa ”uusia hyökkäyksiä Israelia vastaan sen rikosten vuoksi”. Abbas kertoi israelilaisille kansanedustajille selvän valheen kertoessaan, ettei ole oikein evätä kansalta ruoka ja sähkövirta. Israel toimittaa kaiken aikaa 75 % sähkövirtaa Gazaan rakettitulesta huolimatta, tiistainakin tuli parikymmentä rakettia, mutta Gazan oma sähkölaitos katkaisi sähköntoimitukset.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019