PERJANTAI 11.01.08
1. VALTIO TAI KAAOS, oli Bushin viesti Palestiinan kansalle Ramallahin vierailunsa aikana. Lehtimiehet kertoivat joutuneensa eilen USA:n turvamiesten erikoistarkastuksiin ennen pääsyään seuraamaan Bushin vierailua Mukatan hallintokeskuksen edessä. PA:n poliisit ja USA:n turvallisuusmiehet aloittivat toimensa alueella heti ennen aamunkoittoa, eli 05.30 paikkeilla.
BUSH vietiin Mukataan autoilla, koska sää oli sateinen ja sumuinen. Bush vitsaili puhuessaan lehtimiehille ymmärtävänsä palestiinalaisten ärtymyksen ja ahdingon joutuessaan tarkkoihin tutkimuksiin tiesuluilla ja sanoi olleensa onnekas, ettei hänen 45 auton saattuettaan pysäytetty.
USA:N TURVALLISUUSMIEHET olivat tehneet kaikkensa, ettei Bushille tapahtuisi mitään pahaa Ramallahissa. He olivat rakentaneet uuden ilmeisesti pomminkestävän seinän puhujakorokkeen taakse, uusineet kaikki huonekalut sisällä ja lisäksi puhujakorokkeen sivuille oli asennettu teräs-seinämiä, jotka oli häveliäisyyssyistä peitetty kankaalla. (Debkafile, INN)
2. BUSH VAIKUTTI kuin eri mieheltä puhuessaan journalisteille Mahmoud Abbasin kanssa käymiensä keskustelujen jälkeen. Hän oli muuttunut ystävällisestä tarkkailijasta ja myötäilijästä päättäväiseksi painostajaksi, joka saneli ehtoja ja aikatauluja ilman anteeksipyyntöjä.
BUSH KERTOI ilman sarvia ja hampaita, että rauhansopimus tulee perustumaan 1949 tulitauko-linjoihin pienin tarkistuksin. Hän sanoi uskovansa, että rauhansopimus saadaan solmittua vuoden aikana, mutta tarkensi sen ”ennustukseksi”, että se tullaan tekemään ennen hänen virkakautensa loppua tammikuussa 2009.
BUSH KERTOI journalisteille hyvin vakuuttavasti ja päättäväisesti, että vuonna 1967 alkanut miehitys on lopetettava ja kaikki ”laittomat” parakkiyhteisöt poistettava Länsirannalla. Hän vaati, että ”Palestiinan valtion tulee olla maa-alaltaan jatkuva ja taloudellisesti elinkelpoinen, itsenäinen ja riippumaton”. Hän kertoi, että ”tiekartan” toteutumista tulee seuraamaan kenraaliluutnantti William Fraser. Hän toimii USA:n yhteisen esikuntapäällikön apulaispuheenjohtajana.
GAZAN KAISTAN kohtalo näyttää jäävän odotuslistalle, mitään ratkaisumallia ei ole löydetty. Abbas sanoo, että keskustelut Hamasin kanssa aloitetaan vasta sitten, kun se on luopunut kaappaamastaan vallasta Gazassa. Palestiinalaiset ovat vaatineet, että lopullisissa sopimuksissa heillä tulee olla maayhteys Länsirannan alueelta Gazaan. He vaativat, että yhteyden tulee olla maanpäällinen ja siinä täytyy olla maantieyhteyden lisäksi rautatie, ja sen tulee olla PA:n hallinnassa. Tämä tarkoittaa sitä, että Israelin maa jaettaisiin kahteen osaan 50 – 100 metrin levyisellä maakaistalla, joka kuuluisi vieraalle valtiolle. Israel ei olisi enää jatkuva ja yhtenäinen.
ISRAELIN HALLITUKSEN edustaja kertoo nimeään ilmaisematta, että hallitus on tyytyväinen Bushin Ramallahissa esittämiin kommentteihin ja täsmennyksiin. (Haaretz)
PA:n kanta oli myös myönteinen, mutta Saeb Erekat sanoi Bushin kertoneen vain oman mielipiteensä mainitessaan Israelin ”juutalaisena valtiona”, mitä PA ei koskaan tunnusta. (JP)
3. PITÄKÄÄ HUOLI OLMERTISTA, vaati presidentti Bush eilen illalla pitämällään illallisilla Shasin ja Israel Beiteinun puheenjohtajilta ja muilta poliitikoilta.
Hän kertoi, että Olmert on vahva ja että hänet tulee pitää vallassa, koska ”kuten karatessa hyökkäys voi tulla odottamattomalta suunnalta”.
SHASIN PUHEENJOHTAJA Eli Yishai kertoi Bushille, ettei Israel voi solmia rauhansopimusta kansanpuoliskon kanssa ja ettei Israel voi tehdä kompromisseja pakolaisista ja Jerusalemista. Hän myös esitti mahdollisuuden vaihtaa alueita ja niiden asukkaita PA:n kanssa.
ISRAEL BEITEINUN puheenjohtaja Avigdor Lieberman ei saanut samaa tilaisuutta kertoa puolueensa suhtautumisesta rauhanneuvotteluihin, sillä Olmert vaati häntä puhumaan Iranista.
OLMERT yllätti israelilaiset pöytävieraat kieltäen heitä puhumasta Jonathan Pollardista, koska se ei hänen nähdäkseen ollut sopiva tilaisuus. Olmert oli kertonut Bushille Pollardin vapauttamisesta keskiviikkona, mutta Bush kieltäytyi keskustelemasta asiasta. Shasin puheenjohtaja antoi Pollardin vaimon Eshterin sekä Shasin johtaja-rabbin Ovadia Yosefin kirjeen, joissa pyydettiin Pollardin vapauttamista. Yosef lupasi Bushille kirjeessään siunauksen ja pitkän elämän, jos hän vapauttaa yli 22 vuotta eristysrangaistusta kärsineen Pollardin, jolla on Israelin kansalaisuus.
BUSH on tällä hetkellä kello 09.30 perjantaina Jad Vashem holokaust-museossa. Hän lentää sieltä helikoptereillaan Galilean Kapernaumin (Kfar Nahum) raunioille Kinneretin rannalla, jossa Jeesus piti vuorisaarnansa.
Lähtöseremoniat pidetään Ben Gurionin kentällä aikataulun mukaan klo 13.20 alkaen. (JP)
4. DIKTAATTORIN valtaan kuuluu, että hänen puolihuolimattomasti lausutut huomionsakin ymmärretään käskyksi, joka toteutetaan viipymättä. Bush ei liene diktaattori, mutta tapa, millä Israelin johtajat häneen suhtautuvat, muistuttaa sitä. Bush esitti toiveen, etteivät Jerusalemin vanhankaupungin muurien valot häiritsisi hänen esteettistä nautintoaan ihaillessaan auringonnousua King David hotellihuoneensa suuresta ikkunasta. Niinpä valot sammutettiin muureilla ennen auringonnousua. Eilen Bushin esteettinen nautinto ei toteutunut pilvien takia, mutta tänä aamuna siihen oli mahdollisuus.
TULEE MIELEEN profeetta Hesekielin näky: ”Ja hän vei minut Herran huoneen sisemmälle esipihalle, ja katso: Herran Temppelin ovella, eteisen ja alttarin välillä, oli noin kaksikymmentäviisi miestä. Heillä oli selät Herran Temppeliin päin ja kasvot itään päin, ja päin itää he kumarsivat aurinkoa.” (Hes.8:16) En suinkaan väitä, että Bush olisi auringonpalvoja. Päinvastoin, häntä pidetään hengellisesti heränneenä ja jopa uudesti syntyneenä, Raamattunsa tuntevana kristittynä, mihin juutalaiset rabbit ja hengelliset auktoriteetit ovat vedonneet. Kuitenkin -
PRESIDENTTI BUSHIN puheita tarkastellessa kiinnittyy huomio siihen, ettei tämä uudesti syntynyt, Raamattunsa tunteva (jota kylläkin eräs ryhmä epäili) kristitty - ainakaan tietojeni mukaan - kertaakaan vedonnut Raamatun profeettain ilmoituksiin juutalaisten oikeudesta Israelin maahan, sen jokaiseen osaan siitä. Päinvastoin Bush esittää jyrkän päättävästi, että juutalaisten täytyy luopua Israelin maan keskeisimmistä alueista, Juudeasta ja Samariasta ja jakaa Jerusalem hänen oman näkynsä toteuttamiseksi, ei Israelin Jumalan, jota hän kuitenkin sanoo palvelevansa.
HESEKIEL JATKAA: ”Sitten tuli minulle tämä Herran Sana: Ihmislapsi, sinun veljesi, sukulaisesi ja koko Israelin heimo, kaikki, joille Jerusalemin asukkaat sanovat: Olkaa (pysykää) te vain kaukana Herrasta, meille tämä maa on annettu. Sano sen tähden: Näin sanoo Herra, Herra: Koska (vaikka) Minä olen vienyt heidät kauas pakanain sekaan ja hajottanut heidät muihin maihin, olen Minä ollut heille Pyhäkkönä vähän aikaa niissä maissa, joihin he ovat joutuneet. Sano sen tähden: Näin sanoo Herra, Herra: Minä kokoan teidät kansojen seasta ja kerään teidät maista, joihin teidät on hajotettu ja annan teille Israelin maan. Ja he tulevat ja poistavat siitä kaikki sen iljetykset ja kaikki sen kauhistukset.” (Hes.11:15-18 ; vrt. Joel 3:1-3) )
5. JPOSTIN kolumnisti Calev Ben-David esittää artikkelissaan, jonka hän otsikoi ”Miksi Bushin näky rauhasta on edelleen jossain sateenkaaren yläpuolella”, että ihmiselle on hyväksi nähdä näkyjä – varsinkin rauhasta - ja haaveksia, mutta hän huomioi, että ihmiset saavat erilaisia näkyjä, jotka voivat olla täysin vastakkaisia. Bushin näky kahdesta valtiosta, jotka asuvat rauhassa ja turvattuina Jordanjoen ja Välimeren välissä ei ole sama, minkä Hamasin johto näkee eikä sama, minkä PA:n johto Ramallahissa näkee.
KYSYTTÄESSÄ ASIASTA Bushilta hän selventää, minkä hän pyytää myös henkilökuntansa tiedostavan, että rauhanprosessi voi valita kolmesta polusta: Yksi on näyn viitoittama polku, jonka päämääränä on osoittaa kaikille, millaiselta valtion tulisi näyttää, jotta vastuullinen palestiinalainen johto voi sanoa: tässä on vaihtoehtosi. Toinen on Hamasin viitoittama polku, joka on vaarallinen ja voi johtaa väkivaltaan ja sotaan. Kolmas on näky valtiosta, minkä tulisi olla toivorikas.
Ben-David kertoo, että USA:n kansallinen turvallisuusneuvonantaja Stephen Hadley sanoo asian karkeammin: ”Kun Gazan asukkaille on esitetty tämä näky, he voivat tehdä valinnan ja kutsua PA:n takaisin hallitsemaan Gazan kaistaletta.” Ben-David sanoo epäilevänsä suuresti, että tuskallisten myönnytysten jälkeen rauhansopimuksen solmimiseksi Gazan kansa kutsuu Fatahin takaisin hallitsemaan aluettaan, ja Hamas radikaalien islamilaisten järjestöjen kanssa noin vain laskee aseensa ja ojentaa vallankahvan Mahmoud Abbasille.
CALEV BEN-DAVID uskoo, ettei Hamas ole vailla omaa näkyään. Ongelma on siinä, ettei sen ja muitten radikaaliryhmien näkyyn sisälly juutalaista valtiota rinnakkain palestiinalaisen kanssa. Hän sanoo, että Bushin näky on täysin erillään alueen todellisuudesta. Bush uskoo pelkän näkynsä innoittamana voivansa toteuttaa sen tajuamatta, ettei hän ole kaikkivaltias, sanoo Ben-David ja lisää, että Bush sekoittaa joskus retoriikkansa todellisuuteen ja ylittää vaikutus-mahdollisuutensa, kuten näyssään ”demokratian juurruttamiseksi Lähi Itään”.
JÄRKYTTÄVINTÄ Bushin näyssä on se, ettei se ole sama kuin Israelin Jumalan ilmoittama näky.
”Miksi pakanat pauhaavat, ja kansat turhia ajattelevat?” (Ps.2:1-6) (JP, Galev Ben-David)
6. UUTISOTSIKOITA
- KE Zwi Hendel (NU/NRP) sanoo, että Olmert kaikkein vaarallisin pääministeri. ”Bush tietää Olmertin pelkäävän Winograd-komitean loppuraporttia ja hän on siksi valmis toteuttamaan Bushin epärealistisen unelman kahdesta valtiosta rinnakkain ja turvassa säästääkseen oman nahkansa”, hän toteaa. (INN)
- PA ministeri Muhammad al-Habash pitää Bushin vierailua suurena pettymyksenä.
- TERRORISTIT ampuivat raketin Zikimin alueelle, ei vahinkoa. Ashkelonissa kuultiin hälytyssireenin ääni. Lisätietoja ei ole saatavilla. (INN)
- SATOJA ihmisiä kokoontui eilen illalla Zion aukiolle Jerusalemissa osoittaakseen mieltään Israelin maan luovuttamista vastaan. Arutz-7 toimittaja pidätettiin, koska hänellä oli USA:n lippu ja leluase. He olivat luovuttaneet Bushille erikoispainetun Raamatun, jotta tämä voisi sieltä tarkistaa oikeutensa Jerusalemin jakamiseen ja Israelin maan luovuttamiseen palestiinalaisille. (INN)
- TERRORISTIT Gazassa tuhosivat amerikkalaisen koulun. Se oli jo toinen koulua vastaan tehty hyökkäys huhtikuussa tehdyn hyökkäyksen jälkeen. Koulu on täysin PA:n hyväksymä eikä sillä ole mitään yhteyksiä USA:n kanssa tuen lisäksi. (INN)
- Poliisit estivät kansalaisryhmää esittämästä painattamaansa kirjasta lehtimiehille heidän hotellinsa Dan Panorama ulkopuolella, ja pidättivät sen kolme jäsentä. Kirjasessa esitetään Israelin kansan enemmistön vastustus Palestiinan valtiolle.
- USA/Israel järjestön julkaisu on alla olevassa osoitteessa, joskin englannin kielellä.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/124867 (INN)
- LIKUDIN mielestä Olmert on ”sycophant”, mielistelijä (”takapäännuolija”) päätellen tavasta, millä tämä liehitteli Bushia tämän suureksi hämmennykseksi. (JP)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019