MAANANTAI 07.01.08
1. VALMISTAUTUMISIA presidentti Bushin Israelin vierailua varten tapahtuu monelle taholla.
ISRAELIN PUOLUSTUSARMEIJA, IDF, sanoo pidättäytyvänsä operaatioista Bushin vierailun ajaksi. Vain ”tikittävät” hälytykset hoidetaan, eli kuumimmat terrorivaroitukset.
ISRAEL JA PA pyrkivät muodostamaan positiivista ilmapiiriä ennen Bushin tuloa keskiviikkona, kertoo JP:n kolumnisti Herb Keinon etusivun artikkelissaan. Ulkoministeri Tzipi Livni ja PA:n pääneuvottelija Ahmed Qureia tapaavat tänään maanantaina neljännen kerran Annapolis konferenssin jälkeen voidakseen esitellä Bushille yhteisen rungon jatkoneuvotteluille. Myös pääministeri Olmert ja PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas tavannevat tiistaina. He tapasivat toisensa viimeksi 11 päivää sitten. (JP)
2. RAUHANNEUVOTTELUTIIMIT eivät ole pystyneet muotoilemaan neuvottelujen runkoa eikä muodostamaan erikoisryhmiä, jotka keskustelisivat keskeisistä kysymyksistä – Jerusalem, palestiinalaispakolaiset, juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa ja siihen liittyen kaavaillun Palestiinan valtion pysyvät rajat, vesiongelmat sekä turvallisuuskysymykset, joita Israel pitää keskeisinä. PA:n taholta tähdennetään, että Abbas on valmis muodostamaan työryhmät välittömästi voidakseen osoittaa kansalleen, että edistystä tapahtuu, vaikka tuloksia ei näy. PA:n taholla syytetään Olmertia, ettei tällä ole mitään kiirettä niiden pystyttämiseksi. (JP)
3. OLMERTIN HITAASEEN kiiruhtamiseen voivat vaikuttaa hänen hallituskumppaniensa toistuvat varoitukset häiriöissä hallitusyhteistyössä, jos Olmert aloittaa keskustelut ydinkysymyksistä. Israel Beiteinu on äänekkäin, Shas ja Labour vähemmän.
ISRAEL BEITEINUN (Israel kotimme) sunnuntaina esittämä varoitus erosta hallituksesta, jos Olmert antaa työryhmille valtuudet keskittyä ydinkysymyksiin on yksi punainen lippu, joskin Herb Keinon vähättelee sen merkitystä, koska vaikka sen 11 kansanedustajan tuki poistuisikin, Olmertin hallituksen takana olisi vielä 67 kansanedustajaa. Sillä pystyisi vielä hallitsemaan, mutta olisihan se oire kasvavasta tyytymättömyydestä. Keinon arveleekin, että puheenjohtaja Lieberman katseleekin enemmän tuleviin vaaleihin ja puolueen imagon vahvistamiseen. Keinon uskoo, että Lieberman vilkuilee miljonääri Gaydamakin Sosiaalinen Oikeus-puolueen suuntaan, joka hengittää hänen niskaansa kalastellen samoilla venäläisillä vesillä. (JP)
4. PÄÄOPPOSITIOPUOLUEEN Likudin puheenjohtaja Binyamin Netanyahu syyttää Olmertia, että tämä estää presidentti Bushia tapaamasta oppositiopuolueen johtajia, kuten on tapana valtiovierailujen yhteydessä. Tämä antaisi Bushille ehjemmän kuvan tilanteesta Israelissa.
NETANYAHU valittaa, että olisi kohtuullista presidentti Bushin varata aikaa kuunnella jotain, joka edustaa yli puolta Israelin kansasta, joka vastustaa Annapolis prosessia.
KORKEA Likudin virkailija esittää asian rajummin: ”Huomioiden syvyyden, mihin pääministeri Olmert on valmis vaarantamaan maan voidakseen säilyä poliittisesti hengissä, ei ole yllättävää, että Olmert polkee hyviä tapoja estääkseen Netanyahua (Bibiä) tapaamasta Bushia”.
KADIMAN TAHOLTA pallo heitetään Bushin kansliaan, jossa sen mielestä ei olla halukkaita järjestämään Bushin ja Netanyahun tapaamista aiempien kokemusten valossa, koska ”Netanyahuun ei luoteta siellä. He pitävät Netanyahua valehtelijana hänen pääministerikautenaan ilmenneiden kokemusten perusteella.” (JP)
5. PRESIDENTTI Bush tapaa sen sijaan Ariel Sharonin pojan Giladin, joka kritisoi tapaa, jolla rauhankeskusteluja käydään PA:n kanssa. Bush tarkoituksena on keskustella Giladin kanssa asiantuntemuksesta maatalouden alalla, jota hän sai isänsä maatilalla Negevissä.
ONE JERUSALEM järjestön puheenjohtaja Yechiel Leiter kritisoi, että Bush tapaa Giladin moittien Giladia tämän epäeettisistä liiketoimista. Leitel vastusti Ariel Sharonin suunnitelmia Gazan evakuoinnista, mutta taipui siihen myöhemmin. Leitel oli Ariel Sharonin läheinen uskottu. Hän sanoo ”One Jerusalemin” lähettävän viestinsä Bushille muodostamalla ihmisketjun Jerusalemin vanhankaupungin ympärille tiistaina, jonka yhteydessä puhuu myös Nathan Sharansky, jota pidetään Bushin mentorina mutta jota hän ei tapaa tällä kertaa.
GILAD SHARON julkaisi artikkelin sunnuntaina, jossa hän kutsuu Bushia ”Israelin todelliseksi ystäväksi”. Hän kritisoi Olmertin hallitusta siitä, että se käy rauhanneuvotteluja PA:n kanssa vaatimatta ensin sitä täyttämään sille ”tiekartan” ensimmäisen pykälän asettamat vaatimukset terrorismin lopettamiseksi ja laittomien aseitten kokoamiseksi. ”Pääministeri ja kabinetin ministerit puhuvat, miten tärkeää on vahvistaa Abu Mazenia (Abbasia) samaan aikaan, kun me hautaamme kuolleitamme hänen vahvistamisensa seurauksena. Niin kauan kuin terrori ja kaaos jatkuvat Palestiinan alueella, ei ole mitään aihetta rauhankeskusteluille. Lopultakin neuvottelujen päämääränä on tasapaino ja vakavuus eikä niiden jatkuminen.” (JP)
6. PALESTIINALAISET valmistautuvat presidentti Bushin vierailuun epäuskon ja odotuksen tunnelmissa. JP:n kolumnisti Khaled Abu Toameh kuvaa palestiinalaisten tuntoja pessimistisiksi ja protestien esittämiseksi. Toameh kertoo kolmen Fatah al-Aksan pyssymiehen surmasta tulitaisteluissa IDF:n sotilaitten kanssa. Näiden kolmen surmatun perheitten ja ystävien toimesta Al-Khader kylän sisäänkäynnin eteen keskelle maantietä pystyttämät teltat ovat vastalauseena sille, ettei PA ole auttanut perheitä rakentamaan uudet talot IDF:n tuhoamien tilalle. Teltoissa asuvat ovat al-Aksan jäseniä ja aseistautuneita. Kukaan ei ole uskaltanut siirtää heitä pois paikalta, vaikka he sulkevat suuren osan Betlehemin valtatiestä. Kahdessa teltassa asuvat uhoavat pysyvänsä teltoissaan tulkoon mitä tahansa. Yksi heistä sanoo, ettei Bush ole tervetullut tänne. ”Palestiinalaiset pitävät häntä vihollisena. Hän tulee auttamaan Israelia. Ei hän välitä palestiinalaisista. Toivomme, että joku ampuu hänet.”
HAMAS JA MUUT ÄÄRIRYHMÄT tuomitsevat Bushin vierailun. Niiden mielestä Bush tulee vierailulle antaakseen IDF:lle vapaat kädet sotilasoperaatioiden kiihdyttämiseksi palestiinalaisia vastaan. Eräs sanoo kuulleensa, ettei Bush kunnioita Jasser Arafatia laskeakseen seppeleen hänen mausoleumiinsa. ”Jos hän ei kunnioita Arafatia, miksi meidän tulisi kunnioittaa häntä? Abbasin tulisi boikotoida häntä.” Eräs opiskelija toivoo voivansa surmata Bushin omin käsin.
BETLEHEMIN kehtoaukiolla sen sijaan elätellään ”toiveita, että Bush toisi rauhan Pyhään Maahan ja palauttaisi oikeutemme elää rauhassa ja turvassa israelilaisten naapureittemme kanssa”. Bushin uskotaan vierailevan Ramallahissa, Betlehemissä ja Jerikossa. Betlehemissä kreikkalais-ortodoksit viettävät tänään joulujuhlaansa, joka alkoi eilen illalla.
RAMALLAHIIN on komennettu 5000 PA:n poliisia, CIA:n kouluttamia ”Daytonin armeijan sotilaita” suojelemaan USA:n presidentin ensimmäistä vierailua PA:n hallitsemalle alueelle. Palestiinalaiset ilmaisevat ylpeytensä voidessaan osoittaa maailmalle, että he kykenevät suojelemaan maailman mahtavimman miehen turvallisuuden alueellaan. Kuitenkin he tunnustavat, ettei Bushin vierailuohjelmasta ole lopullista tietoa. Vierailu voi jopa peruuntua turvallisuussyistä.
7. ISRAELISSA Bushin vierailua ei odoteta pelkästään suosiollisesti. JP:n pääartikkeli kehottaa Bushia arvioimaan tilanteen uudelleen pystyäkseen tajuamaan, ettei Lähi Idässä pidetä Annapolisin saavutuksia edistyksenä eikä palestiinalaisten asian kiireellisyyttä tärkeimpänä. Lähi Idässä katsotaan, että Iranin ydinohjelman saaminen kansainväliseen valvontaan on ykkösasia, jota seuraavat Syyria ja Libanonin tilanteet. Irakin ja Afganistanin tilanteiden katsotaan kuuluvan USA:n suoraan valvontaan eivätkä ne sillä tavoin kosketa suoraan muita arabimaita.
Mutta se mitä niissä tapahtuu, on kytkettynä siihen, mitä tapahtuu Iranissa. Jos Iranin mahdin kasvua ei pysäytetä, sen vaikutus tulee vaikuttamaan ratkaisevasti kehitykseen Irakissa, Syyriassa ja Libanonissa, Lähi Idässä arvioidaan.
KOMMENTOIJAT VAROITTAVAT, että USA:n heikkouden ja epävarmuuden osoitus tulee ratkaisemaan, kehen paikalliset arabimaat tulevat asettamaan turvallisuustakuunsa. Tällä hetkellä USA nähdään heikentyvänä mahtina, joka perääntyy alueelta. USA on menettänyt kasvonsa.
ISRAELIN oppositio on kauhuissaan tavasta, millä Bushin kanslia kohtelee maan laillista oppo-sitiota. Paitsi että se on vastoin kansainvälistä käytäntöä, se tulee entisestään hajottamaan Israelin muutenkin vastakohtaista kansaa. Yleisenä huomiona näyttää olevan, että Bush ei halua kenenkään esittävän vastalauseita Annapolis konferenssin tuloksista. Siksi hän haluaa noudattaa ”Israelia raiskaavaa” politiikkaa, josta monet syyttävät USA:n ulkoministeri Ricea. Mikäli ennakko-aavistukset pitävät paikkansa, Bushin vierailu voi saada hyvin ikäviä jälkiseurauksia.
8. USA:N KANSALAINEN Adam Yahiye Gadahn, 29-vuotias amerikkalainen, joka kääntyi islamin uskoon ja poltti USA:n passinsa, kehottaa äskettäin julkistetussa videonauhassa muslimeja teloittamaan presidentti Bushin. ” Veljemme mujahedin, varsinkin Palestiinassa ja Arabian niemimaalla, olkaa valmiit tervehtimään Bushia ei ruusuin ja aplodein, vaan pommeilla ja miinoituksilla”, hän julistaa. Hänen oikea nimensä on Adam Pearlman, joka itseoikeutettuna jihadistina tunnetaan nimellä ”Azzam amerikkalainen”. Videonauhan alkuosa on englanniksi, loppuosa arabiaksi, jossa arvostellaan kärkevästi USA:n Irakin ja Afganistanin politiikkaa.
9. OLMERT LUVANNEE Bushille tuhota Juudean ja Samarian juutalaiskaupungit ja kylät. Abbasin uskotaan vaativan, että kaikki rakentaminen siellä kielletään. Puolustusministeriö kieltäytyy julkistamasta sieltä tehtyjä tutkimuksia. IDF:n tuhoamislistalla on 25 siirtokuntaa.
WINOGRAD-komitea julkistanee loppuraporttinsa Libanonin kakkossodasta 30. 01.08.
IDF:N RAPORTIN mukaan 32 % Kassam-raketeista, 40 % kranaateista Gazasta on Fatahin ampumia. Kaksi järjestöä, Arabiterrorin Uhrit, ja 24 Perikatoa (shifts), varoittavat Olmertia, että keskustelut Jerusalemin jakamisesta rikkovat Israelin peruslakia.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019