KESKIVIIKKO 09.01.08
1. TÄMÄ KESKIVIIKKOPÄIVÄ, yhdeksäs tammikuuta, jolloin USA:n presidentti George W Bush seurueineen saapuu kohtalokkaalle vierailulle Israeliin ja jolloin kaikki Veli-Veikot Suomessa juhlivat nimipäiväänsä, valkeni lähes säteilevän kirkkaana, vaikka säätieteilijät ennustivat sadetta ja sumua. Luonto on yöllisten sateitten jälkeen märkä, ilma kostean viileä ja lähes kolea. Ennustetusta sumusta johtuen presidentti Bushin matka Ben Gurionin kentältä Jerusalemiin muutettiin autokuljetukseksi, mikä sulkee valtatien Tel Avivista Jerusalemiin useiksi aamu- ja keskipäivän tunneiksi. Toinen ja vakavampi syy Bushin autokyytiin oli kuitenkin al-Qaidan uhkaus metsästää Bushia missä ikinä hänet tavataan Lähi Idän kiertueensa aikana. - Bush lennätettiin lopulta Jerusalemiin helikopterilla.
JERUSALEM POSTIN keskiviikon numero on täynnä toinen tosistaan raflaavampia otsikoita ja presidentti Bushille osoitettuja koko- tai osasivun viestejä ja julkilausumia. Muutamia otsikoita:
”Bushin lentäessä maahan kriisi leijuu setlementtien yllä.”
”Pollard: Minä istun vankikopissa valvojani illastaessa Bushin kanssa.”
”Käännä pöydät ympäri Iranin suhteen, Mr. presidentti!”
”Al-Qaidan ryhmä uskottavasti syyllinen Katjusha-tuleen Shlomiin.”
”Presidentti Bush, miten me menetimme sinut?” (Viestin allekirjoittajina tunnettuja henkilöitä)
”Voiko Israel – jaettuna kahtia ja muutaman mailin levyisenä – säilyä hengissä kansainvälisen terrorismin kynsissä? Miksi USA ajaa tätä yksipuolista Israelin antautumista?” (kokosivun juliste kartalla varustettuna, Unity Coalition for Israel, omistautunut Israelin rauhalle ja turvallisuudelle)
”Äärioikeistolaiset aktivistit pidätettiin kiihotuksesta Bushin vastaisilla julisteilla.” (Niissä esitettiin Bush, Peres ja Olmert varustettuina arabipäähineillä)
”Tervetuloa presidentti Bush; Peace Process, Pitzui Pinui, 80 tuhatta setleriä haluaa palata kotiin.” (kokosivun julisteen julkaisija Yksi Koti (One Home, Beit Ehad)
”Hyvä presidentti Bush, tervetuloa Jerusalemiin, juutalaisen kansan ja Israelin valtion ikuiseen pääkaupunkiin!” ( kokosivun juliste, julkaisija One Jerusalem, www.onejerusalem.org)
”Presidentti Bush, jos todella haluat rauhaa, peruuta Annapolis sopimukset.” (3/4 sivun juliste, Julkaisija Rabbininen kongressi rauhan hyväksi, runsaasti allekirjoittajia)
”Presidentti Bush, ei tule olemaan mitään perintöä (legacy). Me hylkäämme Palestiinan yhteisön perustamisen Välimeren ja Jordanjoen väliin vahingollisena Israelin ja Jordanian vakavuudelle ja Lähi Idän rauhalle sekä USA:n turvallisuusintresseille.” (Kokosivun juliste, Amerikkalaiset turvallisen Israelin hyväksi, AFSI; 1.Ms.28:12-14)
2. KUTEN EDELLÄ esitetyistä otsikoista ja viesteistä voi todeta, valtaosa niistä suhtautuu kielteisesti Bushin ja Olmertin ajamaan Israelin maan jakamiseen ja Palestiinan valtion syntyyn.
EHKÄ KAIKKEIN pahaenteisin on luettelon ensimmäinen kirjoitus, jossa nähdään kriisin uhkaavan Bushin vierailun positiivisia tuloksia. Alaotsikko toteaa ulkoministeri Ricen kertoneen JP:n toimittajalle, että USA vastustaa ehdottomasti Har Homan jatkorakentamista. Haastattelun aikana Rice kertoi, että USA samaistaa kaikki vihreän linjan takaiset alueet Jerusalemissa vihreän linjan takana oleviin alueisiin (setlementteihin) Juudeassa ja Samariassa. Toimittajan kysyessä, kuuluvatko kaikki Jerusalemin lähiöt kuten Ramot ja Gilo samaan kategoriaan, jotka on samoin kuin Har Homa rakennettu vihreän linjan takaiselle maalle, Rice kiersi kysymyksen selittäen, että rakentaminen siellä tulee tapahtua ”tiekartan” määräysten ja sopimusten puitteissa.
RICE TULKITSEE tiekarttaa siten, että kaikenlainen rakentaminen vihreän linjan takana on laitonta, mutta tämä "laittomuus" Ricen mukaan koskee vain Israelia, ei palestiinalaisia.
Joka tapauksessa tämän uskotaan muodostavan yhden visaisimmista ongelmista keskusteluissa niiden 48 tunnin aikana, jotka Bush viettää Israelissa ja Ramallahissa.
3. PRESIDENTTI Bushilla ja pääministeri Olmertilla voi olla ylipääsemätön pähkinä purtavanaan yrittäessään muutamien tuntien aikana selvittää väärinymmärrystä, mikä näyttää syntyneen Olmertin kuvitelmasta siitä, mitä USA:n hallitus ajattelee ja miten Bush itse on ne käsittänyt. Olmert on toistuvasti kertonut tietävänsä, miten Bush suhtautuu Jerusalemin rakentamiseen sen nykyisten rajojen sisällä, ja sen mukaisesti Olmert julisti, että Har Homa ja Maale Adumim ovat erottamaton osa Jerusalemia. Nyt Rice ilmoittaa, ettei asia ole näin.
JP:n asiaa kokevassa artikkelissa siteerataan Abbasin läheistä neuvoantajaa Abdel Rahmania. Tämä kertoo toimittajalle näin: ”Todellista rauhaa ei synny, ennen kuin Israel hyväksyy kahden valtion periaatteen. Se tarkoittaa, että Israel vetäytyy kaikilta territorioilta, jotka se valloitti 1967 sodassa. Mutta Israel rakentaa setlereille valtiota Länsirannalla. Israel haluaa myös muuttaa Jerusalemin arabi- ja islamilaisen luonteen. PA:n turvallisuusjoukot eivät turvaa setlereitten turvallisuutta Länsirannalla. Kaikki setlementit ovat laittomia eikä setlereillä ole mitään paikkaa Länsirannalla. Emme koskaan hyväksy yhtään setleriä ja sotilasta Länsirannalla.”
Hän kertoi, että Mahmoud Abbas tulee esittämään Bushille seuraavat periaatteet:
- Abbas hyväksyy rauhan ja kahden valtion periaatteen.
- Abbas hyväksyy Israelin täydellisen vetäytymisen 1967 valloittamilta alueilta.
- Abbas hyväksyy oikeudenmukaisen ratkaisun palestiinalaispakolaisten ongelmaan.
- Abbas vaatii, että Israel vapauttaa kaikki palestiinalaiset vangit.
OLMERT JA ABBAS tapasivat eilen ja sopivat tiimien asettamisesta selvittelemään keskeisimpiä kysymyksiä, jotka koskevat Jerusalemia, pakolaiskysymystä ja Palestiinan valtion rajoja.
4. MIELENKIINTOINEN kysymys on, miten Israel Beiteinu ja Shas aikovat selvittää eroaikeensa hallituksesta, jos Olmert ylittää niiden asettamat kynnykset, kuten nyt on tapahtunut.
ISRAEL BEITEINUN puheenjohtaja Lieberman sanoi puolueen eroavan, jos se neuvottelee ydinkysymyksistä. Pääministerin kansliasta vinoillaan, että Lieberman on ollut tietoinen, että Olmert neuvottelee ydinkysymyksistä Abbasin kanssa kaiken aikaa, jo kuukausien ajan. Miksi sen nyt pitäisi erota? siellä kysellään. Lieberman kertoi, ettei hän eroa Bushin vierailun aikana.
SHAS puolestaan ilmoitti, että se eroaa hallituksesta, jos Olmert jakaa Jerusalemia. Olmert on tehnyt sitä kaiken aikaa Shasin tieten. Poliitikot tarvitsevat kameleontin kyvyn vaihtaa värinsä kunkin ympäristön värien mukaan, muuten ei selviä.
5. BUSHIN VIERAILUN ajan häntä seuraavat pommeja haistavat koirat, sähköisiä laitteita, jotka jumiuttavat pomminlaukaisulaitteet ja yli 250 henkivartijaa. Koko Länsiranta on vierailun ajaksi suljettu. Vain Bushin autosaattue torstaina aamupäivällä saa kulkea saarron läpi ja palata joskus iltapäivällä ennen pikavierailuaan Betlehemiin. Bushin tulee ehtiä siistiytyä ja osallistua Olmertin tarjoamalle illalliselle seitsemän jälkeen.
BUSH otetaan vastaan virallisella seremonialla keskiviikkoaamuna 11.55 aikaan. Iltapäivällä on vierailu presidentti Peresin virka-asunnossa sekä neuvottelu pääministeri Olmertin kanssa. Bushin työpäivä päättynee joskus yhdeksän aikaan illalla ja hän voi palata King David hotelliinsa. Jerikon matka näyttää pudonneen pois matkaohjelmasta, mutta hän tapaa Netanyahun torstaina.
PERJANTAINA BUSH käy tutustumassa Jad Vashem holokaust-museoon. Perjantaina kello
13. 20 on ohjelmoitu lähtöseremoniat Ben Gurionin lentoasemalla. Bush suuntaa matkansa sieltä Kuwaitiin, Bahrainiin, Emiirikuntiin, Saudi Arabiaan ja Egyptiin, josta hän aloittaa kotimatkansa keskiviikkona, 18.01.08.
6. USA ILMOITTI äskettäin työskentelevänsä kansainvälisten joukkojen sijoittamiseksi Juudeaan ja Samariaan silloin, kun IDF vetää joukkonsa alueilta. Palestiinalaisten taholta ilmoitetaan, ettei kansainvälisiä joukkoja tarvita, koska PA:n omat poliisijoukot ovat silloin tarpeeksi vahvat ottamaan alueen turvallisuusvastuun. USA:n erikoislähettiläs James Jones on valmistellut asiaa kuuden kuukauden ajan. PA:n virkailija kertoi, että hän kuuli ideasta vasta nyt eikä uskonut, että Bush ottaa asian esille vierailunsa aikana. Hän lisäsi, että ennen kaikkea muuta on sovittava rakentamisen lopettamisesta Länsirannalla sekä tarkastuspisteiden poistamisesta alueelta.
AINAKIN PUOLET RAMALLAHISTA on asetettu ulkonaliikkumiskieltoon Bushin siellä vierailun ajaksi, ja autoliikenne keskusta-alueella on silloin kielletty. Asukkaita on myös varoitettu seisomasta talojensa katoilla ainakin Mukatan hallintokeskuksen läheisyydessä. Tuhansia PA:n poliiseja on komennettu varmistamaan Bushin turvallisuuden, mutta he eivät saa aseisiinsa kovia patruunoita eivätkä saa yrittää lähestyä Bushin seuruetta. Kaikki mielenosoitukset on vierailun aikana kielletty, ja niitä yrittävät pidätetään. Useat ryhmät ilmaisivat halunsa osoittaa mieltään. RAMALLAHISSA järjestettiin mielenosoitus tiistaina, jossa he kantoivat tyhjiä ruumisarkkuja pitkin katuja vastustaessaan Bushin vierailua. Jopa viemäriaukot on suljettu varmuuden vuoksi.
”Tämä on mieletöntä. Ei Bush ansaitse tällaista huomiota. Hän on palestiinalaisten ja kakkien arabien ja muslimien suurin vihollinen. Hän ei ole tervetullut tänne. Miksi hän muisti meidät vasta toimikautensa lopussa ja kaupunkiamme valvovat Amerikan turvallisuusjoukot,” selittää eräs.
7. GAZAN TERRORISTIT ampuivat neljä Kassam-rakettia Israeliin keskiviikkoaamuna. Nablusissa yhdeksän al-Aksan johtajaa on päättänyt liittyä PA:n poliisivoimiin pelätessään IDF:n pidättävän heidät. IDF pidätti Samarian Kfar Kadum-kylässä Moussa Ahmed Daoud Akelin, joka toimii PA:n poliisiupseerina. Hän on osallistunut lukuisiin israelilaisia vastaan tehtyihin aseellisiin hyökkäyksiin. Hän antautui sotilaitten piiritettyä hänen talonsa ja uhaten tuhota sen. Poliisit estivät rabbien pääsyn Temppelivuorelle tiistaina uskotellen, että se oli muslimien juhlapäivä. - Sderotia kohti ammuttiin 9 rakettia.Yksi niistä tuhosi asuintalon.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019