KESKIVIIKKO 02.01.08
1. ”EGYPTI ON TYÖSKENNELLYT vuosikaudet meitä vastaan”, toteaa Israelin virkailija, jonka henkilöllisyyttä ei ole paljastettu. Hän selventää, että Egypti on toiminut vähentääkseen Israelin vaikutusta useilla diplomaattisilla forumeilla, joten ”Egyptin ulkoministeri Ahmed Aboul Gheitin uhkaus kuumentaa diplomaattisia suhteita Israelin kanssa ei ole mitään uutta”. Gheit uhkasi ulkoministeri Tzipi Livnin arvostellessa Egyptin tapaa hoitaa salakuljetuksen valvontaa Siinailta Gazaan, että Egypti alkaa toimia Israelia vastaan varsinkin Afrikan maissa. ”Jos israelilaiset jatkavat hyökkäyksiään ja vaikutusvaltaansa USA:n ja Egyptin välisiä suhteita vastaan häiriten Egyptin intressejä, Egypti tulee varmasti vastaamaan siihen diplomaattisesti. Meillä on kynsiä, joilla voimme tehdä vastahyökkäyksiä moneen suuntaan ja diplomaattisesti.”
ISRAELILAINEN virkailija ottaa esimerkin Israelin aloitteesta YK:ssa, – ensimmäisen Israelin tekemän aloitteen YK:ssa – joka koski maatalousteknologian kehitystä ja vientiä, Egypti pyrki estämään aloitteen hyväksymisen YK:n täysistunnossa. Havaittuaan, että aloite oli menossa läpi joka tapauksessa, Egypti ei voinut muuta kuin pidättyä äänestyksestä. Aloite hyväksyttiin täysistunnossa äänin 118 – 29 pidättäytynyttä.
TOISENA ESIMERKKINÄ virkailija mainitsee Välimerenmaiden neljännesvuosittain pidettävät urheilukilpailut olympialaisten tapaan. Niihin osallistuvat kaikki Välimerenmaat, paitsi Israel. Espanjan ulkoministeri Miguel Moratinos yritti saada kutsun lähetettyä Israelille ja PA:lle Espanjan Almeriassa pidettyihin kisoihin, mutta Espanjan esitys kaadettiin Egyptin vaatimuksesta.
VIRKAILIJA OLETTAA, että Egypti haluaa Israelin olevan jatkuvan painostuksen alaisena, ettei se hetkeksikään hellittäisi neuvottelemasta palestiinalaisten kanssa. Olmert kertoi äskeisessä Jpostin haastattelussa, jota referoin eilen, että ”hän rukoilee joka päivä Mubarakin terveyden puolesta”, koska Olmertin käsityksen mukaan hän on Israelille myötämielinen.
Viimeisin maitten välisiä suhteita hiertävä on kolmentuhannen gazalaisen Mekkan pyhiinvaeltajan jääminen Egyptiin, koska Israel haluaa tarkistaa heidän henkilöllisyytensä ja matkatavaransa. Israel epäilee, että mukana on kymmenkunta Israelin etsimää terrorismista syytettyä ja että he yrittävät salakuljettaa Gazaan kymmeniä miljoonia USD. Pyhiinvaeltajat ovat osoittaneet mieltään tilapäisissä leireissä, joihin heidät ohjattiin, polttamalla leirin rakenteita. He ovat uhanneet aloittaa nälkälakon vaatimustensa tueksi. Vähentääkseen jännitystä Israel salli parin sadan pyhiinvaeltajan kulkea Jordanian kautta Israelin halki Gazaan. (JP)
2. OLMERT VAKUUTTAA, että nykyinen hallituskoostumus pystyy hyväksymään rauhansopimuksen palestiinalaisten kanssa muuttamatta hallituskoostumustaan. Tämä Olmertin lausunto yllätti Shasin ja Israel Beiteinun johtajat, jotka olivat jo valmiiksi käärmeissään Olmertin JP:n haastattelun yhteydessä esittämiensä mielipiteitten takia, joissa Olmert väitti, että jopa Israelin ystävämaina pidetyt valtiot ovat omaksuneet periaatteen, jonka mukaan Israel luopuu Juudeasta ja Samariasta vuoden 1949 aselepolinjoille saakka pienin poikkeuksin.
OLMERT KERTOI vastauksena kysymykseen, uskooko hän nykyisen hallituksen puitteissa voivansa saada Knessetin hyväksymisen rauhansuunnitelmalleen: ”Uskoisin tarvittavan enemmistön löytyvän Knessetissä diplomaattiselle prosessille – joten katsotaan, minkälaisen sopimuksen me saamme, jos saamme. Uskoisin Knessetin enemmistön kannattavan sopimusta, jonka katson voivani allekirjoittaa.”
SHASIN PUHEENJOHTAJA Eli Yishai heitti kylmää vetää kiukaalle todeten, ettei Shas ole mukana hallituksessa, joka luopuu Jerusalemin itsenäisyydestä ja pyhistä paikoista. ”PA:n kannatus on alle 30 % palestiinalaisten keskuudessa, joten ei ole oikein neuvotella sen kanssa diplomaattisista kysymyksistä. Shas tulee jatkamaan estääkseen minkä tahansa diplomaattisen prosessin, joka on irrallaan Israelin todellisuudesta. On sopimatonta, että PA neuvottelee ilmaisematta kantaansa, mutta Israel jatkaa yhä uusien myönnytysten tekemistä”.
ISRAEL BEITEINUN puheenjohtaja Avigdor Lieberman totesi, että Mahmoud Abbas on heikko johtaja, joka ei edusta ketään, joten neuvottelut hänen kanssaan johtavat umpikujaan. Hän kehotti Olmertia keskittymään Israelin turvallisuuden ja hyvinvoinnin parantamiseen eikä jatkamaan turhia mainoskikkoja palestiinalaisten kanssa.
LABOUR-PUOLUE ilmaisi myöskin halunsa pidättyä turhalta kiirehtimiseltä odottaessaan Winograd-komitean loppuraportin julkistamista joskus Bushin Israelin vierailun jälkeen. Puheenjohtaja Ehud Barak toisti aiemmat lupauksensa puolueensa eroamisesta hallituksesta raportin julkistamisen jälkeen, joskin epäselvin sanoin. Kansanedustaja Danny Yatom (Labour), joka on lähellä Barakia, sanoi kannattavansa puolueen irrottamista hallituksesta yhtyen täten Ophir Pines-Paziin, Eiotan Gabeliin ja Shelly Yacimovitziin, joita pidetään puolueen kellokkaina ja useimmiten Olmertin hallituksen arvostelijoina.(JP)
3. PA:N REAKTIO Olmertin haastatteluun on yllättävän raju ottaen huomioon, että se käy häiriöille alttiita keskusteluja Olmertin hallituksen muodostaman tiimin kanssa.
ENITEN palestiinalaisia ärsytti Olmertin toteamus, että 32 000 asukkaan Maale Adumim Jerusalemin itäpuolella Jerikon tien varrella on ”jakamaton osa Jerusalemia ja Israelia.” PA:n virkailija vastaili Jpostin toimittajan kysymykseen Olmertin lausunnoista: ”Olmert näyttää elävän toisella planeetalla. Rauha ja setlementit (juutalaiskaupungit ja kylät Juudeassa ja Samariassa) eivät kuulu yhteen. Jos tämä on hänen politiikkansa, hän voi yhtä hyvin unohtaa löytävänsä sopimuskumppania palestiinalaisten puolelta.” Hän selvensi kantaansa todeten, etteivät palestiinalaiset tee mitään eroa ”setlementtien”, Maale Adumimin ja Har Homan välillä. ”Ne kaikki ovat laittomia setlementtejä, jotka on rakennettu miehitetylle maalle, joka kuuluu palestiinalaisille.”
PA:N PÄÄMINISTERI Salaam Fayad vaati kaiken rakentamisen lopettamista kaikissa ”setlementeissä” ja juutalaisissa lähiöissä Jerusalemin itäpuolella. Hän sanoi, että rakennus-toiminta Länsirannalla ja Itä Jerusalemissa on laitonta, ja että tämä kanta on ensimmäisenä rauhankeskustelujen ohjelmassa. PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat kyseli, mitä Olmert tarkoitti puhuessaan erottautumisesta, ”sillä me vaadimme Israelin täyttä vetäytymistä Länsirannalta.” Hän vaatii, että Israel alkaa kasvattaa kansaansa siihen, että Israelin tulee luopua kaikista Palestiinan alueista, selvittää kaikki lopullista tilannetta koskevat asiat ja sitten vetäytyä myös valtaamistaan Libanonin ja Syyrian alueista. (JP)
4. KAHDEN ELIITTISOTILAAN, jotka olivat patikkaretkellä Hebronin vuorilla, murhaajat kuuluivat Fatahiin. Shin Betin (Israelin yleinen turvallisuuspalvelu) mukaan Ali Dandis, 24 , palveli Hebronin sharia-oikeuden kirjurina; Amar Taha, 26 Hebronista, kuului PA:n turvallisuusjoukkoihin. PA:n poliisin antamien tietojen mukaan he antautuivat PA:n poliisille murhapäivänä pelätessään IDF:n pidätystä. IDF esitti voimakkaan vastalauseen, ettei PA:n poliisi raportoinut heille pidätyksestä välittömästi vaan vasta Shin Betin saatua selville pidätyksen. PA:n poliisi palautti sotilaitten aseet IDF:n vaatimuksesta.
PA:N POLIISIT ovat ennenkin osallistuneet israelilaisten murhaamiseen. Ido Zoltanin murha Samariassa oli edellinen julkisuuteen tullut murhatapaus.
TURVALLISUUSJOUKOT ovat torjuneet päättäväisesti PA:n tiedotusministeri Malikin lapselliset vihjailut, että israelilaissotilaiden tarkoituksena oli myydä aseensa palestiinalaisille. ”Tätä vastaan todistavat havainnot murhapaikalla sekä murhaajien omat tunnustukset”. Sotilaitten mukana olleen naishenkilön, joka vältti murhan tai kidnappaamisen piiloutumalla, kertomusta ei ole julkistettu. (JP)
5. KUUSI TERRORISTIA sai surmansa keskiviikkoaamuna IAF:n ja IDF:n yhteistoiminnan tuloksena Gazan alueella. Terroristit aloittivat tulitaistelun sotilaita vastaan ampuen panssarin-torjunta ohjuksia sotilaita kohti, jotka vastasivat tuleen surmaten heistä yhden. IAF:n helikopterin ohjus surmasi viisi terroristia, jotka kuuluivat Al-Aksan ja PRC:n joukkoihin. Lisäksi viisi muuta terroristia haavoittui taistelun aikana. Yksi surmansa saaneista oli aluekomentaja.
TIISTAINA Hamasin jäsen sai surmansa ja viisi muuta haavoittui heidän yrittäessään päästä Gazasta Israelin puolelle turva-aitaa. (JP, INN)
6. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak (Labour) osoitti harvinaista realismia todetessaan äskettäin, että Israelin turvallisuuden takaamiseksi Israelin tulee säilyttää Juudean ja Samarian valvonta omissa käsissään. Hän myös kertoi, että PA:n ja USA:n vaatimuksista huolimatta tiesulut ja turvallisuustarkastuspisteet tulevat pysymään ainakin toistaiseksi. Barak toesi, että tarkastuspisteet ovat osoittaneet tarpeellisuutensa ja ilman niitä Israel ei pystyisi tehokkaasti taistelemaan terrorismia vastaan. Hän tunnusti, että IDF on poistanut yhden tarkastuspisteen Hebronissa ja toisen lähellä Juudean erämaata sekä lisäksi joitain pienempiä pisteitä hiekka-teillä. Barak lupaili, että liikkumista Länsirannalla voidaan helpottaa edelleen, mutta että se tulee tapahtumaan sen mukaan, miten PA:n turvallisuustoimet edistyvät. Barakin mukaan IDF keskittää huomionsa Hamasin ja PFLP:n jäseniin, vaikka viimeiset murhat ovat Fatahin jäsenten tekemiä.
PA:N POLIISI ilmoittaa pidättäneensä potentiaalisen itsemurhaterroristin, jolla oli pommivyö, viime perjantaina lähellä Jeniniä. IDF ei tunne asiaa ja epäilee sen todellisuutta.
7. ISRAELIN OIKEUS määräsi kuusi perhettä muuttamaan pois Silwanin lähiöön Ateret Kohanim-järjestön rakennuttamasta 7-kerroksisesta talosta. Alue oli Jemenin juutalaisten asuttama 1930 luvulla, mutta he joutuivat muuttamaan pois palestiinalaisten väkivallan takia.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021