Friday, November 16, 2007

PERJANTAI 16.11.07
1. TURVALLISUUSVIRANOMAISET suosittelevat Olmertille, ettei pidä antaa PA:lle myönnytyksiä ennen Annapolis keskusteluja. Olmert on luvannut, että hän vapauttaa 400 palestiinalaisvankia ennen Annapolisia, mistä hallitus tekee päätöksen maanantaina. Sen sijaan turvallisuusmiesten mukaan onnistuneen kokouksen jälkeen Israel voisi tehdä lisää ”hyvän tahdon eleitä” vapauttaen lisää vankeja, poistaen tiesulkuja ja siirtäen lisää kaupunkeja ja kyliä Juudeassa ja Samariassa PA:n valvontaan. Nablusin kaupunki on ensimmäinen kaupunki, jossa IDF antaa PA:n poliisille vapaat kädet puoliyöhön saakka, jolloin IDF:n aloittaa operaationsa.
SHIN BETIN parissa spekuloidaan, että Abbas voi kieltäytyä hyväksymästä Annapolis lausuntoa, mikä asettaisi hänet Arafatin rinnalle ”johtajana, joka ei suostunut tinkimään vaatimuksistaan”.
PA:N PÄÄNEUVOTTELIJA Saeb Erekat ihmettelee, miksi Olmert nosti esille vaatimuksen Israelista juutalaisena valtiona. Sitä ihmettelevät monet muutkin, sillä monet kansanedustajat sekä oikealla että vasemmalla väittävät heittäneensä tuon ajatuksen ensimmäisenä. Israelin hallitusten ja poliitikkojen suurin heikkous on siinä, että esille otetut asiat esitetään ikään kuin ne kaikki olisivat kiistanalaisia sen sijaan, että esitettäisiin selkeä kanta, mistä ei edes keskustella.
Tämä on yksi sellainen, mistä ei pitäisi olla mitään epäselvyyttä vastapuolellakaan.
SHIN BET tutkii mahdollisuutta, että Israel vapauttaisi esim. 400 vankia kuukausittain ”pitääkseen palestiinalaiset onnellisina”. Palestiinalaisvankeja on yli 10 000, joten prosessi kestäisi pari vuotta. Tätä puolustellaan sillä, että muuten palestiinalaiset pian unohtavat, mitä ovat saaneet.
2. ISRAELIN POLIISI toteuttaa jo hallituksen ”myönnytyspolitiikkaa” kaikessa hiljaisuudessa tyhjentäen ”laillisten kylien” ulkopuolelle autioille kukkuloille pystytettyjä parakkikyliä (outposts). Niitä rakentavat ja asuttavat nuoret innokkaat ”oikeistolaiset”, kuten media heitä nimittää. Torstaina poliisi tyhjensi Harhivin ja Shvut Amin kukkulat. Jpostin kolumnistin R A Stoilin kirjoittaman artikkelin mukaan poliisi on käyttänyt uutta taktiikkaa poistaessaan asukkaita parakeistaan käyttämällä miespoliiseja myös naisten poistamisessa, mitä aiemmin on pidetty moraalisesti sopimattomana. Artikkelin mukaan asukkaitten vastustus oli vähäistä. Harhivi sijaitsee lähellä Elon Morehin kylää Samariassa. Kuten tavallista, poliisi väittää, että asukkaat hyökkäsivät heidän kimppuunsa, minkä johdosta kuusi ihmistä pidätettiin. Asukkaat valittavat, että poliisi hakkasi yhtä opiskelijaa, joka yritti suojella Elon Morehin rabbia Elyakim Levanonia. Poliisi hakkasi opiskelijaa ja sitten pidätti hänet. Poliisi oli myös yrittänyt väkivalloin pidättää raskaana olevan naisen ilman aihetta, vaikka tämä ilmoitti heille odottavansa lasta.
SHVUT AMI tyhjennettiin muutama tunti Harhivin jälkeen Samariassa. (JP, INN)
3. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas vaati puheessaan torstaina Ramallahissa, että ”joukkio, joka otti vallan Gazassa asevoimin ja joka käyttää hyväkseen kansamme kärsimyksiä ja tuskaa, on kukistettava.” Abbasin kansliasta selitettiin, ettei Abbas tarkoittanut kansannousua, vaan halusi ilmaista suuttumuksensa äskeisen verenvuodatuksen johdosta Fatahin järjestämän Arafatin muistotilaisuuden yhteydessä, jossa 7 ihmistä kuoli ja 85 haavoittui. Abbas viittasi puheessaan ”laittomiin jengeihin Gazan kaupungissa, jotka ovat liittoutuneet Hamasin kanssa”.
HAMASIN VIRANOMAISET GAZASSA ovat tiukentaneet otettaan pidättämällä 400 Fatahin johtajaa ja ilmoittivat keskiviikkona rajoittavansa journalistien vapautta entisestään sekä kieltävänsä julkiset kokoontumiset Gazan kaistaleella. Hamasin edustaja syytti Abbasia tilanteen kärjistämisestä selittäen, että kiistoja voidaan ratkaista vain keskinäisillä keskusteluilla.
HAMAS ilmoittaa vapauttaneensa suurimman osan pidättämistään Fatahin johtajista. (JP)
4. TERRORISTIT ampuivat kuluneen viikon aikana 35 kranaattia ja 25 Kassam-rakettia Gazasta Israeliin. IDF ja IAF tekivät useita iskuja raketti- ja kranaattimiehistöjä vastaan surmaten kaksi terroristia ja haavoittaen heistä useita.
IDF:N sotilas haavoittui pyssymiesten ampumista luodeista ollessaan korjaamassa Gazan kaistaletta ympäröivää turva-aitaa eilen.
ALKUVIIKOSTA sähkövirta katkesi jollain Gazan alueilla, mutta se johtui viallisista voimajohdoista. Israelilainen sähköyhtiö toimitti Gazaan tarvittavat varaosat, jotta gazalaiset teknikot saivat vian korjattua. Asiasta sovittiin IDF:n kanssa, eivätkä yhtiön omat teknikot menneet Gazan alueelle. IDF on päättänyt, että rakettitulen rankaisutoimena voimavirran jännitystä pienennetään, mutta ei katkaista kokonaan, mikä antaa gazalaisten sähköyhtiöitten ratkaista, minne se antaa sähköä. Täten elintärkeät laitokset pystyvät toimimaan. Oikeuskansleri Mazuz suostui osittaiseen toimitusten supistuksiin muuttaen aiempaa kielteistä kantaansa.
TORSTAIAAMUNA arabityöntekijä puukotti työnantajaansa tämän pellolla Moshav Poratissa Netaniyasta etelään. Useita puukoniskuja eri puolille ruumista saanut 30-vuotias uhri pelastettiin sairaalassa onnistuneen leikkauksen ansiosta. Poliisi etsii puukottajaa, joka tuli PA:n valvomalta alueelta. Moshav Poratin lähellä on kolme Israelin arabikylää Taibe, Tira ja Kalansua.
MYÖHEMMIN torstaina terroristit ampuivat kolme Kassam-rakettia Gazasta Israeliin. Ensimmäinen niistä osui Sderotin eteläosaan tuhoten kaksi autoa ja vaurioittaen yhtä asuintaloa. Kaksi muuta putosi pellolle, toisen niistä tuhotessa perunankäsittelylaitteistoa ja saadessa työntekijöitä shokkitilaan. IAF ampui pian ensimmäisen raketin jälkeen ohjuksensa rakettimiehistöä vastaan surmaten kaksi ja haavoittaen useita muita.
TEINI-IKÄINEN beduiinipoika tuomittiin torstaina elinkautiseen + 3 vuotta. Hän oli yrittänyt raiskata 18-vuotiaan juutalaistytön ja sitten hakannut hänet kivenlohkareilla kuoliaaksi. Uhri Maayan Ben-Horin asui Yuvaslim moshavissa Galileassa. Murhan tehdessään poika oli alaikäinen, mutta tuomari vetosi teon raakuuteen. (JP, INN)
5. IAEA:N PÄÄSIHTEERIN ElBaradein Iranin ydinasesuunnitelmaa koskevan torstaina julkistetun lausunnon todetaan antavan Iranille vapaat kädet jatkaa toimiaan, koska ”Iran on enimmäkseen ollut totuudenmukainen” ydinteollisuuttaan koskevissa lausunnoissaan ja ilmoituksissaan. Israelissa ElBaradein raporttia kutsutaan hylättäväksi ja osoittavan entistä selvemmin, että hän on Iranille myönteinen.
USA JA ENGLANTI ilmoittivat IAEA:n raportin julkistamisen jälkeen torstaina, ettei Iranin valikoivat ilmoitukset ole riittäviä, vaan sen tulee selvittää kaikki avoinna olevat kysymykset.
USA ilmoittaa, että kaupparajoitusten kiristäminen on nyt entistä ajankohtaisempi.
ISRAELIN strategisen suunnittelun ministeri Avigdor Lieberman sanoi, että ElBaradei on osa Iranin ydinsuunnitelman ongelmaa eikä sen ratkaisua.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmert antoi hallituksen jäsenille tehtäväksi valmistella toimintamalleja eri mahdollisuuksien varalle lähtien olettamuksesta, että Iran tulee saamaan ydinpommin.
REUTERSIN uutistoimistolle kahdesta lähteestä vuotaneen uutisen mukaan Israel katsoo, että USA:n toimet estää Iranin ydinpommin valmistuminen ovat epäonnistuneet. Uutisessa vihjataan, että vuodon tarkoituksena on antaa USA:lle vihje Israelin epäilyksestä, että USA kykenee antamaan Israelille sen tarvitseman turvallisuustakuun Annapolis keskustelujen jälkeen. Asiaa koskevassa www.debka.com artikkelissa spekuloidaan, että Olmertin jyrkät ennakkovaatimukset keskusteluja varten voivat johtua tästä; tai ne ovat hänen vastauksensa Ricen puheeseen USA:n juutalaisjärjestöjen johtajille Nashvillessä, jossa hän ennakoi Israelilta vaadittavia ”tuskallisia uhrauksia”. USA:n ulkoministeriö julkisti pian Ricen puheen jälkeen selvennyksen, jossa ilmaistaan, että ”Palestiinan valtion perustaminen (ei enää rauhanprosessi), on elintärkeä USA:n Lähi Idän politiikalle”. Tämä asettaa Palestiinan valtion ja sen potentiaaliset johtajat Abbasin ja Fayadin USA:n Lähi Itää koskevien turvallisuuspoliittisten toiveitten kärkeen Lähi Idässä.
OSLON SOPIMUSTEN yhteydessä niitä perusteltiin toteamuksella, että ”antaa palestiinalaisten taistella terroristeja vastaan, koska heillä ei ole ”rauha nyt” ja ihmisoikeusjärjestöjä niskassaan”. Kuten hyvin tiedetään, palestiinalaisten johto Arafat etunenässä liittoutuivat terroristien kanssa Israelia vastaan vakuutellen samalla rauhantahtoaan hyväuskoisille länsivalloille ja Israelille.
ONKO TÄMÄ nyt toistumassa USA:n mahtavalla tuella ja painostuksella?
6. UUTISOTSIKOITA
- SAUDI ARABIASSA massaraiskauksen uhri tuomittiin 200 ruoskaniskuun, koska hänen väitettiin käyttäneen mediaa hyväkseen. (WND)
- RANSKALAINEN OIKEUS tutkii, oliko 12-vuotiaan Muhammad Duran kuolemasta 30.09.2000 otettua filmiä peukaloitu IDF:lle epäedulliseksi, kuten epäillään. (WND)
- USA:N HOTELLIT korvaavat Raamatut ehkäisyvälinepakkauksella: Nauti kanssamme, jätä moraalivaatimukset kotiin. (WND)
- HATIKVA-PUOLUE, joka sanoo olevansa ei-uskonnollinen, perustettiin Tel Avivissa. Tri Ron Breiman kertoo, että puolue on isänmaallinen, ja että sen jäsenet uskovat, että Israelin maa kuuluu Israelin kansalle. (INN)
- OLMERT lähetti kirjeen kuusi viikkoa lakkoilleille yläasteen opettajille kehottaen heitä palaamaan työpaikalleen. Olmert lupaa 34-36 %:n palkankorotusta ja pienempiä luokkia, mutta pitempiä työpäiviä. Opettajien mielenosoitus pidetään lauantai-iltana Rabin-aukiolla Tel Avivissa. (INN)
- ROOMALAINEN katu paljastettiin Jerusalemin Länsimuurin tunnelien yhteydessä.

Thursday, November 15, 2007

TORSTAI 15.11.07
1. ULKOMINISTERI Gondoleezza Rice turvautuu perättömiin tietoihin puolustaessaan Annapolis konferenssia (tai keskusteluja, kuten hän sitä nyt nimittää), josta hän on vastuussa. Puhuessaan USA:n juutalaisjärjestöjen delegaatioille Nashvillessä USA:ssa keskiviikkona. Rice väitti, että hänen uskoakseen israelilaisten enemmistö on valmis luopumaan valtaosasta Juudeaa ja Samariaa aivan kuten he luopuivat Gazasta rauhan hyväksi. Ensiksikin Gazan tyhjentäminen juutalaisista ei tuonut rauhaa vaan kiihtyneet raketti- ja kranaatti-iskut Gazasta Israeliin.
TOISEKSI viimeiset mielipidetiedustelut antoivat seuraavia tietoja: (www.worldnetdaily.com)
- 61 % kansasta vastustaa luopumista Länsirannasta ja strategisista alueista
- 55 % uskoo, että luovutetuilta alueilta aloitettaisiin tulitus Israeliin Gazan tapaan
- 65 % uskoo, että suuren todennäköisyyden mukaan Hamas ottaa vallan Länsirannalla
- 77 % uskoo, ettei Abbasilla ole valtaa lopettaa terrorismia
- 55 % haluaa, että Knessetin tulisi erottaa Olmert korruption ja rikostutkimusten vuoksi
- 53 % uskoo, että Olmert haluaa Annapolis konferenssiin henkilökohtaisen poliittisen tulevaisuutensa eikä Israelin kansallisten intressien vuoksi.
TUTKIMUKSEN teetti the Israel Policy Center for Promoting Parliamentary Democracy and Jewish Values in Israeli Public Life.
HAMASIN JOHTO on edustajiensa välityksellä ilmoittanut toistuvasti, että se on valmis kaappaamaan vallan Juudeassa ja Samariassa, kun IDF vetää joukkonsa alueelta.
ISRAELISSA ON PELKO, Olmert tulee esittämään oman suunnitelmansa Annapolis kokouksessa, joka ei edusta Israelin kansan mielipidettä. Toiseksi on pelättävissä, että Olmert tulee joutumaan hillittömän painostuksen alaiseksi arabivaltioitten ja USA:n taholta, ja että ne tulevat antamaan julkisuuteen Israelille vaarallisen ja tuhoisan julkilausuman. (worldnetdaily.com)
2. PALESTIINALAISET tiukentavat kantaansa, jolla he vastustavat Israelin vaatimuksia, että PA:n tulee tunnustaa Israel juutalaisena valtiona. Pääministeri Olmert alkanee nähdä ”kirjoituksen seinällä” (Dan.5:3-9), sillä hän uhkaili medialle keskiviikkona peruuttavansa osanottonsa Annapolis keskusteluihin, ellei PA tunnusta Israelia juutalaisena valtiona. JP:n artikkelin mukaan Olmert kuitenkin esitti uskovansa, että Israel ja PA pystyvät laatimaan yhteisen julkilausuman, joka esitetään Annapolis keskusteluissa.
PA:N JOHTAVA rauhanneuvottelija kertoi puolestaan, ettei PA koskaan tule antamaan sellaista julkilausumaa. ”Jos Israel haluaa kutsua itseään ”juutalaiseksi valtioksi”, tehköön niin, mutta PA ei koskaan tule tunnustamaan sitä”, hän vakuutti. Myös PA:n pääministeri Salaam Fayad vastustaa Israelin vaatimusta juutalaisena valtiona pitäen sitä hylättävänä Israelin radion mukaan.
PLO:n hallituksen jäsen Yasser Abed Rabbo totesi, että vain sionistinen puolue asioi Israelin kanssa juutalaisena valtiona eikä PLO ole pyytänyt päästä jäseneksi siihen.
JP:n artikkelissa todetaan Olmertin uskovan vakaasti, että Annapolis konferenssi antaa tyydyttävän julkilausuman asiasta. Tällainen uskomus herättää pahoja aavistuksia. Kuvitteleeko Olmert todella olevansa niin juonikas asianajaja, että hän pystyy juonimaan voitollisen puolustuksen USA:n, EU:n, YK:n ja arabimaailman yhtenäistä rintamaa vastaan?
JP:n pääartikkeli ihmettelee samaa asiaa ja kyselee, eivätkö PA:n johtavat virkailijat ole koskaan kuulleet Islamilaisesta Konferenssista, johon kuuluu 55 muslimimaata, tai Saudi Arabiasta, jonne yksikään juutalainen ei voi jalallaan astua, tai monista kristillisistä kirkoista, jotka ylpeästi ilmoittavat edustavansa maataan, kuten esim. Church of England.
KVARTETIN EDUSTAJAN Tony Blairin kannan voi myös havaita hänen antamissaan lausunnoissa, joissa hän huolellisesti puhuu ”Israelin valtiosta”, ei ”juutalaisesta valtiosta”.
Tämä näennäisen triviaali keskustelu on merkittävä, koska PA:n periaatteena on käsitellä koko Israelin aluetta Jordanjoesta Välimereen Palestiinan alueena, josta tilapäisesti on lohkaistu maata Israelin valtiolle, mutta joka voidaan palauttaa takaisin Palestiinaan silloin, kun PA sitä haluaa.
3. ISRAELIN PARLAMENTTI, Knesset äänesti eilen parista lakiesityksestä, joissa Olmertin hallitusta tukevien puolueitten yhtenäisyys hajosi.
Ensimmäinen lakiesitys koski Gideon Saarin (Likud) esitystä, jonka mukaan Jerusalemin jakamiseksi tarvitaan Knessetissä kahden kolmasosan enemmistö. Esityksen puolesta äänestäneistä 54:stä kansanedustajasta yli kolmannes tuli hallituspuolueista, mukana Lieberman, (Israel Beiteinu), Ariel Attias (Shas) ja Rafi Eitan (Eläkeläiset). Oppositiojohtaja Binyamin Netanyahu kokosi eri puolueitten edustajia Davidin kaupunkiin, jossa hän pyrki luomaan yhtenäistä rintamaa tilannetta varten, että Olmert esittää Annapolisissa Jerusalemin jakamista. Shasin kanta on se, että jos tämä asia tulee Annapolisin asialistalle, Shas eroaa hallituksesta.
TOINEN LAKIESITYS vaatii, että PA:n tulee korvata palestiinalaisten terroristien aiheuttamat vahingot Israelissa. Esityksen mukaan Kassam-rakettien aiheuttamat vahingot korvataan Israelin pidättämistä vero- ym. saatavista. Lakiesityksen jättivät Knessetille Yisrael Hasson (Israel Beiteinu ja Limor Livnat (Likud). Esitys hyväksyttiin äänin 37 puolesta 23 vastaan. Esitystä kannatti useita hallituspuolueitten edustajia.
Esitykset läpäisivät ensimmäisen käsittelyn; lisäksi tarvitaan hyväksyminen valiokunnassa ja kahdessa Knessetin istunnossa.
4. www.worldnetdaily.com kertoo artikkelissaan Shimon Peresin vinoutuneesta politiikasta arabimaita kohtaan aloittaen Peresin lausunnolla: ”Israel on päättänyt tehdä Annapolisista onnistuneen, lopettaa konflikti ja lopultakin tehdä rauha palestiinalaisten ja itsemme kanssa.” ARTIKKELISSA KYSYTÄÄN, tarkoittaako Peres sitä, että Israel on viimeiset 60 vuotta toiminut rauhaa vastaan? Tai viimeiset 40 vuotta? Artikkelin kirjoittaja Joseph Farah viittaa lentävään huuleen, että tangon tanssimiseen tarvitaan kaksi, ja toteaa, että Lähi Idässä siihen tarvitaan useita. Farah toteaa, ettei hän tiedä yhtään vihollismaata, joka todella haluaa rauhaa Israelin kanssa. Hän toteaa, että 60 ja 40 vuotta sitten ainoat ihmiset, jotka kutsuivat itseään palestiinalaisiksi, olivat juutalaisia, mitä Peres ei koskaan ole tunnustanut.
PÄINVASTOIN hän ei ole vain päättänyt tehdä rauhaa vihollisen kanssa, joka ei halua rauhaa, vaan hän on jopa omaksunut niiden käyttämän kielen, jotta ne voisivat asettaa oman ohjelmansa konfliktiin voidakseen hyväksyä niille aiheutetut kärsimykset laillisiksi, mitä ne eivät ole, Farah analysoi. ”Tällainen on Peresin edustama Israelin poliittisen eliitin jatkuva itsepetos. Ovatko he typeryksiä vai ovatko toiset voimat kuin Israelin turvallisuustarpeet vaikuttamassa siihen?” Farah ei usko, että Israelin pääministerin ja poliittisen eliitin suunnittelemat ja ajamat myönnytykset PA:lle tekevät Israelin turvallisemmaksi. Mutta, kuten Farah toteaa, ”sitä ei kannata edes yrittää vakuuttaa Peresille, tai Olmertille, tai edes George Bushille tai Gondoleezza Ricelle”.
5. HAMASIN PÄÄMINISTERI Ismail Haniyehin pääneuvonantaja Ahmed Yousuf kertoi WND:n Jerusalemin toimiston johtajalle Aron Kleinille, että Hamas asettaa suuret toiveet siihen, että Hillary Clinton voittaa seuraavat presidentinvaalit USA:ssa. Yousuf kertoo, että he uskovat Hillaryn lopettavan USA:n rajattoman poliittisen ja taloudellisen Israelin tukemisen. Hän uskoo, että demokraattien vallan myötä Israelin politiikkaa muuttuu ”tasapuolisemmaksi”, että USA:n politiikka muuttuu radikaalisti palestiinalaisia suosivaksi.
YOUSUF TOIVOO USA:n politiikan palaavan Hillaryn ohjauksessa siksi, mitä se oli hänen puolisonsa Bill Clintonin aikana, jolloin se oli ”paljon tasapuolisempi”. Hänen mielestään USA:n politiikan täytyy muuttua, ettei se toistaisi Afganistanin ja Irakin onnettomuutta. Hän toteaa republikaanien menettäneen USA:n arabit ja muslimit, koska USA on pahassa liemessä Irakissa sekä myös Afganistanissa. Hamas on USA:n terrorijärjestöjen listalla.
HAMASIN TUNTOJA seuraavat al-Aksan johtajat Juudeassa ja Samariassa WND:n mukaan.
6. UUTISOTSIKOITA
- ULKOMINISTERI Livni teki melkoisen poikkeuksen diplomaattisiin sääntöihin esittäessään mediatilaisuudessa julkisen kritiikkinsä EU:n ulkomaan asioitten johtajan Javier Solanan väistelevään kantaan Iranin vastaisten pakotteiden kiristämiseen.(INN)
- TERRORISTIT ovat jatkaneet rakettitultaan Israeliin: Maanantaina ammuttiin 7 rakettia, tiistaina kolme, kaksi keskiviikkona, yksi viime yönä ja torstaiaamun kuluessa kaksi. Rakettituli jatkuu, vaikka Israel päätti vähentää sähkön ja myöhemmin muittenkin toimitusten määrää Gazan alueelle, jos tulitus ei lakkaa. (INN)
- FATAHIN JOHTAJAT Gazassa pakottivat paikallisen kirkon osallistumaan Arafatin muistotilaisuuteen vedoten siihen, että kirkko oli osallistunut Hamasin tilaisuuteen. Kirkon edustajat pelkäävät Hamasin vastatoimia sen jäseniä ja omaisuutta vastaan. (INN)
- OLMERTIN HALLITUS aloittaa tänään keskustelut 400 palestiinalaisvangin vapauttamiseksi ennen Annapolisia ”Abbasin aseman vahvistamiseksi”. Voidakseen löytää tarvittavan määrän, joilla ei ole ”verta käsissään” sen määritelmää muutetaan.
- USA:N pääkonsuli Jacob Walles Jerusalemissa totesi eilen vieraillessaan Nablusissa, että edistystä turvallisuudessa on osittain tapahtunut.(INN)
- RENAULT suunnittelee aloittavansa sähkökäyttöisten autojen valmistuksen Israelissa.

Wednesday, November 14, 2007

KESKIVIIKKO 14.11.07
1. JUUTALAISTA TYHMYYTTÄ vai hyväuskoisuuttako lienee tapa, millä israelilaiset suhtautuvat Olmertin ja hänen hallituksensa suunnitelmiin Juudeassa ja Samariassa.
JUUDEAN JA SAMARIAN asukasneuvoston johtajat saivat eilen tilaisuuden ensimmäisen kerran pariin vuoteen keskustella Olmertin kanssa tilaisuudessa, joka oli tarkoitettu jokavuotiseksi.
Johtajat ilmaisivat hämmästyksensä keskustelun jälkeen, että ”tuo mieshän tosissaan aikoo tyhjentää Juudean ja Samarian juutalaisista”. Kuvittelivatko nuo viisaat johtajat, joilla on ollut tilaisuus seurata Olmertin lausuntoja kaiken aikaa, että hyllyttäessään Juudean ja Samarian juutalaisasukkaitten karkotussuunnitelmansa, joka oli hänen vaaliteemanaan, hän oli luopunut tuota mielettömyydestä tai parantunut Sharonilta saamastaan viruksesta? He kuitenkin ilmaisivat aitoa yllättyneisyyttä Olmertin kertoessa heille vakavalla naamalla, että heidän tulee varautua ”tuskallisiin uhrauksiin”, että karkotussuunnitelma toteutetaan. He kertoivat luulleensa, että Olmert oli lupautunut tyhjentämään muutamat parakkikylät ”vahvistaakseen Abbasin asemaa”, mutta nyt he saivat vaikutelman, että Olmert oli luvannut samasta syystä Ricelle Juudean ja Samarian juutalaiskylien tyhjentämisen, ja että asia on jo sovittu, vaikka sitä ei ole kerrottu kansalle.
OLMERTIN KERROTAAN ilmaisseen osanottonsa ja olevansa tietoinen juutalaisten historiasta ja heidän siteistään Juudeaan ja Samariaan, ja jopa niistä luopumisen vaikutuksesta sionistiselle idealle, mutta ”Israelin säilymiseksi demokraattisena ja juutalaisena kansana myönnytykset ovat välttämättömiä”. Olmert viittaa taas demografiaan, jonka mukaan Israel menettää juutalaisen enemmistönsä ja luonteensa muutamassa vuosikymmenessä, mikä viimeisten tutkimusten mukaan ei pidä paikkaansa, kuten edellisissä raporteissa on kerrottu.
NEUVOSTON PUHEENJOHTAJA Dani Dayan kertoi medialle tilaisuuden jälkeen, että hän oli varoittanut Olmertia vaaroista, mitä 100 000 ihmisen karkottaminen kodeistaan aiheuttaa Israelin kansalle. ”Se on kuin tsunami. Kuka tahansa ajattelee toisin, ei ymmärrä, missä hän asuu.” Dayan kertoi selvittäneensä myös, miten Juudeasta ja Samariasta luopuminen vaarantaa Israelin turvallisuuden, koska on selvää, ettei Abbasin valta kestä kauan ja Hamas voi kaapata vallan kuten se teki Gazassa. ”Olmert johtaa Israelin turmioon eikä huomioi tuhoa, minkä se aiheuttaa.”
DAYAN LUPAA tehostaa neuvoston toimia Olmertin suunnitelmien vastustamiseksi.(JP)
2. USA:N ULKOMINISTERI Gondoleezza Rice paljasti puheessaan juutalaisyhteisöjen
konferenssissa Nashvillessa, Tennessee USA, tiistaina, että ”Israelin tulee tehdä vaikeita ja tuskallisia uhrauksia toteuttaakseen useimmat palestiinalaisten esittämät vaatimukset”. Hän ilmaisi puheessaan, että Olmert ja Livni ovat ilmoittaneet suostumuksensa.
PA:n esittämiin vaatimuksiin kuuluu vesivarojen hallinta, mitä Debkafilen mukaan on jo alettu valmistella perustamalla USA:n, Israelin, PA:n - ja ehkä myös Jordanian - keskeinen vesivarojen käytön valvontakomitea.
Tämän uutisen paljastaa www.debkafile.com kuten myös JP artikkelissaan.
RICE ILMOITTI myös Debkafilen mukaan, että Olmert on suostunut aloittamaan keskustelut Syyrian kanssa Golanin luovuttamisesta Annapolis keskustelujen jälkeen Moskovassa. Olmert oli sopinut tästä keskustellessaan presidentti Putinin kanssa 18. lokakuuta Moskovassa.
DEBKAFILE TOTEAA, ettei Annapolis keskustelut ole vain läpihuutojuttu, vaan se on osa USA:n ja Moskovan välistä sopimusta Putinin houkuttelemiseksi tukemaan Iranin vastaisia sanktioita. Syyrian saamiseksi mukaan Annapolis keskusteluihin täkynä käytetään Golanin ylängön luovuttamista Syyrialle. Syyria halutaan pois Iranin talutusnuorasta tukemaan USA:n ponnistuksia Iranin ydinasesuunnitelmien lopettamiseksi sekä Syyrian tuen lopettamiseksi USA:n ja sen liittolaisten voimia vastaan taisteleville joukoille Irakissa. Tällä suunnitelmalla uskotaan voitavan välttää sanktioitten kiristäminen Iranille, joita Venäjä vastustaa, sekä sodan mahdollisuus.
Syyrian toimien aitous testataan Libanonin presidentin vaaleissa 21. marraskuuta.
EDELLISEN PERUSTEELLA lienee selvää, että Israelin ja PA:n välinen kiista on tässä vain pieni sivujuoni, jota käytetään suuremmissa kuvioissa. ”Kysymyksessä on koko Lähi Idän tulevaisuus”, kuten Rice totesi puheessaan juutalaisjärjestöille. Debkafile kertoo myös, että Israel on käärmeissään USA:n Syyrialle myöntämistä etuisuuksista, jotka USA on tehnyt keskustelematta niistä Israelin kanssa. Toiseksi tämä on kiihottanut PA:ta koventamaan omia vaatimuksiaan.
3. www.debka.com kertoo uutisessaan, että USA:n hallituksen edustaja apulaisulkoministerin
sijainen Robert Danin oli viikonvaihteessa Kairossa, jossa hän keskusteli Egyptin viranomaisten kanssa Egyptin ilmeisestä epäonnistumisesta aseitten salakuljetusten estämiseksi Siinailta Gazaan. Uutisen mukaan Bush esittää kongressille, että Egyptin vuosittaista tukipakettia leikataan edellisen 200 miljoonan USD lisäksi toiset 300 miljoonaa USD.
Debkafile toteaa, että merkittävä tuen leikkaaminen voi aiheuttaa Egyptin budjettikriisin. On lisäksi harvinaista, että USA vähentää tukeaan valtiolle, jota se pitää ystävällismaana, tukeakseen Israelia, mutta ilmeisesti USA katsoo Israelin tarvitsevan jotain vastapainoksi suostuessaan suuriin myönnytyksiin toisella rintamalla. Hamasin vahvistuminen Gazassa vaarantaa kaiken aikaa USA:n ajamaa rauhanprosessia ja uhkaa PA:n ja tulevan Palestiinan valtion hallintoa Juudeassa ja Samariassa.
USA:N KONGRESSIN neljän edustajan delegaatio on matkalla Egyptiin selvittämään, miten Egypti hoitaa rajavalvontaansa Gazan vastaisella rajallaan. USA:n hallitus on tiettävästi pahoittanut mielensä Egyptin epäilevästä kannasta Annapolis konferenssiin, sekä siitä, että Mubarak oli suositellut Abbasille, että tämä kieltäytyisi osallistumasta Annapolis keskusteluihin.
USA ei hyväksy Kairon selitystä, että valvonnan tehostamiseksi se tarvitsee lisää miehiä ja että osa syyllinen aseitten salakuljetukseen on Israelin laivasto, jonka tulisi valvoa meriliikennettä Gazaan. Israelin ja Egyptin välinen rauhansopimus rajoittaa Egyptin asevoimien määrää Siinailla.
4. UUTISOTSIKOITA
- HAMAS JATKAA Fatahin kannattajien pidättämistä Gazassa Arafatin muistotilaisuuden ja Hamasin vastaisen mielenosoituksen jälkeen, jossa kuoli 7 ihmistä ja 85 haavoittui. Fatah kertoo, että Hamas on pidättänyt 400 ihmistä. Islamic Jihad ilmoitti tuomitsevansa Hamasin joukkojen käyttämän väkivallan kansanjoukkoja vastaan. (JP)
- HAMAS ILMOITTAA olevansa valmis keskustelemaan Gilad Shalitin vapauttamiseksi, kertoi sen edustaja Sami Sabu Zuhri kuwaitilaiselle lehdelle myöntämässään haastattelussa. Hamasin sotilassiiven Izzadin Kassam edustaja uhkailee, että jos IDF hyökkää Gazaan, sitä odottaa useat yllätykset. Hän kuitenkin vakuutti, ettei panttivankia vahingoiteta. (JP)
- EGYPTIN TURVALLISUUSMIEHET paljastavat, että he ovat löytäneet 60 salakuljetustunnelia ja takavarikoineet 20 tonnia räjähteitä viimeisen 10 kuukauden aikana. Raportissa kerrotaan yksityiskohtia kustakin löydetystä tunnelista, ja lisäksi, että räjähteiden ohella joukot ovat löytäneet miinoja, sytyttimiä, käsikranaatteja ja ammuksia sekä savukkeita, autonvaraosia ja lääkkeitä. Turvallisuusjoukot pidättivät kolme salakuljetusryhmää, joilla oli pommivöitä ja joitten tarkoituksena oli päästä rajan yli Israeliin. (JP)
- YEDIOT AHARONIT lehti kertoo, että presidentti Shimon Peres antoi Turkin vierailunsa yhteydessä isännilleen salaisia asiakirjoja ja tietoja Iranin tuesta terrorismille sekä sen aikeista käyttää ydinaseitaan, joita se asentaa Shihab-3 ohjustensa kärkiin, jotka yltävät Israeliin. (INN)
- CIA:N KESKITASON virkailija Nadi Nadim Prouti on oikeudessa syytettynä CIA:n salaisten Hizbullahia koskevien tietojen hakemisesta arkistoista, vaikka se ei kuulunut hänen tehtäviinsä. Libanonilaissyntyinen nainen antoi syytteen mukaan tietojaan Hizbullahille. Jos hänet tuomitaan, siitä voi olla 16 vuotta vankeutta, mutta sopimusratkaisun mukaan hän luopuu USA:n kansalaisuudesta ja karkotetaan maasta. Israelissa verrataan hänen tapaustaan Pollardin tapaukseen, joka tuomittiin elinkautiseen ilman valitusmahdollisuutta luovutettuaan tutkimustietoja Israelille. Hän on kärsinyt kovennettua eristystä yli 22 vuotta. (INN)
- USA:ssa muodostettu kansanmurhan estämisryhmä, jota johtaa William Cohen ja jossa on mukana aiempi ulkoministeri Albright, kieltää aiemmat lausunnot, että se tutkii Israelin toimet Juudeassa ja Samariassa, ja täsmentää, että tarkoituksena on tutkia aiempia toimia voidakseen estää kansanmurhia tulevaisuudessa. (INN)
- TERRORISTIT ovat ampuneet Gazasta pari Kassam-rakettia keskiviikkoaamun kuluessa. Ne eivät aiheuttaneet vahinkoa. (INN)
- MAAGAR MAHOT (Brain Base) järjestön tutkimuksen mukaan 55 % kansasta haluaa Olmertin eroa. Lähes kaksi kolmasosaa vastustaa Juudean ja Samarian luovuttamista, mitä Olmert ajaa voimallisesti. Uusista maahanmuuttajista yli 75 % haluaa Olmertin eroa, Kadiman jäsenistä suurin osa haluaa hänen jatkavan.(INN)
- MINISTERI Majadle katsoo, ettei Israelilla ole mitään oikeuksia Temppelivuorella.

Tuesday, November 13, 2007

TIISTAI 13.11.07
1. ANNAPOLIS KONFERENSSI, jota USA nimittää nykyisin ”keskusteluiksi”, puhuttaa edelleen alueen johtajia ja mediaa. Vaikka sen alkamiseen, mikäli se on 26. päivä kuluvaa kuuta, on enää aikaa pari viikkoa, siihen osallistuvien ns. avainmaiden, Saudi Arabian ja Egyptin, saapuminen konferenssiin ei ole vieläkään moskeijassa kuulutettu.
EGYPTIN ULKOMINISTERI Aboul Abdul Gheit arvioi tuntojaan Mahmoud Abbasin ja Hosni Mubarakin keskustelujen jälkeen eilen, että ”jos keskustelujen tuloksena on Palestiinan valtio, mennään toki kaikki mukaan. Mutta jos Annapolis ei pysty saavuttamaan tuota päämäärää, uskoakseni Egyptillä ja arabimailla on varauksia osallistumisen suhteen.”
ABBAS toimii kaikin voimin konferenssin onnistumisen puolesta, mutta Egyptin mielestä sillä ei ole esityslistaa eikä suunnitelmaa toimista sen jälkeen. Mubarak keskusteli sunnuntaina Saudi Arabian kuninkaan Abdullahin kanssa, jolla on samantapaisia epäilyksiä. Abdullah kertoi Mubarakille, että hänen maansa osallistuminen selviää lähempänä konferenssin alkamista. Hänen mielestään konferenssi epäonnistuu, ellei siellä huomioida palestiinalaisten tarpeita eikä palestiinalaispakolaisia päästetä palaamaan koteihinsa. Arabitarkkailijat katsovat, että USA haluaa arabimaiden osallistumista siksi, että se aloittaisi yhteyden Israelin ja niiden kanssa. Konferenssiin kutsutaan myös arabimaita, joilla ei ole diplomaattisuhteita Israelin kanssa. Tällaisia maita ovat saudien lisäksi Syyria ja Persianlahden maat.
USA:N ULKOMINISTERI Gondoleezza Rice saapunee Israeliin vielä kerran ennen Annapolisia, luultavasti ensi viikolla, runnomaan lopullisia viimeistelyjä kokouksen ohjelmaan.
ARABILIITON pääsihteeri Amr Moussa kertoo, että arabimaat kokoontuvat Kairoon ensi viikolla laatiakseen yhtenäisen kannan ”Israelin vastahakoisuutta vastaan”, kuten hän sanoi. Moussa ei ole millään tavoin innostunut konferenssista, jonka tarkoitusta hän epäilee.
USA:N ULKOMINISTERIÖN edustaja ilmaisi hämmästyksensä puolustusministeri Ehud Barakin esityksestä Syyrian keskustelujen aloittamiseksi. USA:n mukaan Syyria on terrorismia tukeva maa eikä USA:lla ole diplomaattisuhteita sen kanssa. Rice vihjailee, että Syyria voidaan kutsua.
Olmert vastustaa Syyrian käsittelemistä nyt, vaikka IDF:n johto uskoo, että Syyria haluaa rauhaa.
2. www.debka.com kertoo artikkelissaan, että vaikka USA virallisesti sanoo boikotoivansa Syyriaa ja ettei sillä ole diplomaattisuhteita Syyrian kanssa, se neuvottelee salaisesti Syyrian kanssa poistaakseen sitä vastaan asetetun boikotin Syyrian tukea vastaan USA:n sodassa Irakissa. Uutisen mukaan palestiinalaiset ovat tietoisia tästä ja ovat siksi nostaneet omia vaatimuksiaan Israelin suhteen kiristääkseen molempia maita suurempiin myönnytyksiin.
PALESTIINALAISET vaativat ainakin seuraavia:
- Palestiinan valtiota elokuuhun 2008 mennessä pääkaupunkina Itä Jerusalem.
- Temppelivuoren ja Länsimuurin täyttä omistusoikeutta.
- Palestiinalaispakolaisten ja heidän jälkeläistensä paluuoikeutta.
- Vesi- ja luonnonvarojen sekä meri- ja ilmatilan täyttä hallintaa PA:n alueilla.
- Israelin vetäytymistä 1949 aselepolinjoille ilman aluevaihtoja.
- Israelia ei tunnusteta juutalaisena valtiona.
Debkafile kertoo, että USA palauttaa diplomaattisuhteet Syyrian kanssa pian ja syyrialaiset diplomaatit otetaan avosylin vastaan Washingtonissa.
Olmert vastustaa Syyrian ottamista Annapolis asialistalle, mitä USA haluaa. Olmertia painostavat sekä IDF:n johto että puolustusministeri Ehud Barak, joitten mielestä Syyria haluaa rauhaa.
3. WND KERTOO uutisissaan, että huomattava palestiinalainen hengellinen johtaja ja PA:n johtavia tuomareita sheikki Taysir Tamimi tapasi viime kuussa Ricen ja joukon USA:n lainlaatijoita Washingtonissa. Marraskuun 6. päivänä hän osallistui tilaisuuteen, jonka järjesti Council for Religious Institutions in the Holy Land (uskonnollisten instituutioiden neuvosto Pyhässä Maassa). Neuvoston tarkoituksena on edistää Israelin ja PA:n välistä rauhaa. Tilaisuudessa oli mukana useita juutalaisia rabbeja ja lainlaatijoita USA:sta.
Neuvostoon kuuluu useita huomattavia rabbeja Israelissa, katolisia, ortodoksisia ja protestanttisia hengellisiä johtajia Israelissa ja PA:n alueilla sekä PA:n johtavia tuomareita.
Sheikki Tamimi esittää julkaisemassaan kirjassa seuraavia väitteitä:
- Juutalaiset väärensivät Toran.
- Juutalaisten ja kristittyjen historia on keksitty.
- Juutalaisten Temppeleitä ei koskaan ollut Temppelivuorella.
- Enkelit rakensivat al-Aksa moskeijan.
- Abraham, Mooses ja Jeesus olivat todella muslimiprofeettoja.
WND käyttää Tamimista nimitystä ”Mr. Itsemurhapommittaja”, sillä hän hyväksyy tämän terrorimuodon oikeutettuna taistelussa ”miehitystä” vastaan. Washingtonissa hän vakuutti, ettei rauhaa saada Lähi Itään, ennen kuin Palestiinan valtio on perustettu pääkaupunkinaan Jerusalem. WND kertoo, että Tamimi on korkein ja vaikutusvaltaisin muslimiauktoriteetti PA:n alueilla Jerusalemin suurmuftin Muhammad Husseinin jälkeen. Hänen vierailunsa USA:ssa liittyy Abbasin kampanjaan Annapolis konferenssin valmisteluihin PA:n näkökannat huomioiden.
4. FATAHIN KANNATTAJAT järjestivät eilen mielenosoituksen Gazassa. Tilaisuus, johon osallistui JP:n artikkelin mukaan 250 000 asukasta, järjestettiin Jasser Arafatin kuoleman kolmivuotispäivän kunniaksi. Arafat kuoli ranskalaisessa sairaalassa luultavasti AIDS:iin 11.11.2004. Tilaisuus muuttui kuitenkin pian Hamasin vastaiseksi mielenosoitukseksi kansanjoukkojen alkaessa huutaa ”shia”, ”shia” muistutukseksi Hamasin ja Iranin shia-muslimien läheisistä suhteista. Palestiinalaiset ovat valtaosin sunni-muslimeja.
HAMASIN EDUSTAJA kertoo, että paikalla olleet Fatahin pyssymiehet aloittivat tulituksen Hamasin asettamia järjestyksenvalvojia vastaan, mihin nämä vastasivat avaten tulen omilla automaattiaseillaan. Uutisten mukaan ainakin 6 ihmistä kuoli ja 85 ihmistä hoidettiin sairaalassa luodinhaavojen vuoksi. (Luvut heittävät eri uutislähteissä)
FATAHIN EDUSTAJA kieltää, että sen pyssymiehet aloittivat tulituksen, koska heitä ei päästetty tilaisuuteen. Hamasin mukaan Fatahin pyssymiehet ampuivat talojen katoilta. Kansanjoukko alkoi kivittää Hamasin joukkoja kaikilla käteensä saamillaan esineillä.
MAHMOUD ABBAS tuomitsi tämän ”ilkeän rikoksen”, kuten hän sitä nimittää ja lupaa kostaa näiden ”marttyyrien” veren. Häneen yhtyi Gazan alueella aikoinaan toiminut Fatahin johtavia edustajia Mohammed Dahlan, joka sanoi tilaisuuden osoittavan Hamasin vallan murenemisen Gazassa. ABBAS määräsi päivän suruajan surmattujen muistoksi.
5. AMERIKKALAIS-ISRAELILAINEN demografiatutkimusryhmä (AIDRG) kutsuu Israelissa levitettyä uhkaa juutalaisten joutumisesta vähemmistöksi palestiinalaisväestön nopean kasvun vuoksi strategiseksi aseeksi eikä rasitukseksi (liability). Israelin keskusrekisteritoimiston (ICBS) ja Maailmanpankin tutkimukset vahvistavat tämän näkemyksen.
MAAILMANPANKIN ilmoituksen mukaan palestiinalaislasten ilmoittautuminen kouluun on laskenut vuodesta 2006 peräti 8 %, vaikka PA:n ennuste esitti 24 %:n kasvua. Äskettäin julkistetussa artikkelissa kerrottiin, että juutalaisten luonnollinen syntyvyys on 2.8, kun samaan aikaan musliminaisten syntyvyysluku on pudonnut 4.7 prosentista neljään. Druusien ja muslimikristittyjen parissa syntyvyyden lasku on vieläkin huomattavampi.
ISRAELIN HALLITUKSET ovat toistuvasti vedonneet Israelille epäedulliseen demografiaan politiikassaan, jonka seurauksena Ariel Sharon sai kansan tuen Gazan tyhjentämiseksi juutalaisista ja nyt Olmert käyttää samaa tarjotessaan Juudeaa ja Samariaa PA:lle.
6. UUTISOTSIKOITA
- IDF PIDÄTTI yön aikana 7 etsittyä terroristia Juudeassa ja Samariassa.
- CHIGAGOSSA JA NASHVILLESSÄ USA:ssa järjestettiin eilen mielenosoituksia, joissa vaadittiin Jerusalemin pysyttämistä jakamattomana Israelin pääkaupunkina.
- TUSINAN VERRAN juutalaisia järjestöjä on yhdistynyt järjestämään oman ”huippukokouksensa” samana tai sitä seuraavana päivänä Jerusalemissa kuin Annapolis konferenssi Marylandissä Teksasissa. Susie Dym kertoo, että se mitä tapahtuu Israelissa ja maailmassa nihkeitten johtajien taholta on se, ettei juutalaisella kansalla ole edustusta. Poliittinen johto on hylännyt juutalaisen kansan tavoitteen juutalaisessa valtiossa ja on sen sijaan keskittynyt palestiinalaisten intresseihin. Hän pitää tilannetta mielettömänä, kun Israelin hallitus toimii vastoin kansan tavoitteita. Hän pelkää Israelin hallituksen kaivavan maata juutalaisen olemassa olon keskeisten intressien alta, perustaen huomionsa tietoihin siitä, mistä Annapolis konferenssi keskustelee ja päättää. Liikkeessä on mukana useita israelilaisia tunnettuja henkilöitä ja hengellisiä johtajia.
- IDF HARJOITTELEE tilannetta varten jossa Palestiinan väkivalta voi puhjeta ennen Annapolis kokousta. IDF laatii uusia sääntöjä toimitusten rajoittamiseksi Gazaan.
- HAMASIN JOUKOT etsivät ja pidättävät Fatahin johtajia, jotka järjestivät eilisen mielenosoituksen Gazassa.

Monday, November 12, 2007

MAANANTAI 12.11.07
1. HAMAS VOI KÄYTTÄÄ terrorismia yrityksissään häiritä Annapolis konferenssin valmisteluja, kertoo sotilastiedustelun johtaja kenraalimajuri Amos Yadlin. Hän esitti arvionsa eilisessä hallituksen istunnossa JP:n artikkelin mukaan. Yadlin arvioi, että konferenssin onnistuminen on kriittinen Mahmoud Abbasin maineelle ja asemalle palestiinalaisten keskuudessa. Jos konferenssi onnistuu, Abbasin maine nousee uusiin korkeuksiin, mutta epäonnistuminen aiheuttaa päinvastaisen reaktion ja vahvistaa ääriaineksia, Yadlin teoretisoi.
YADLIN kertoi, että IDF jatkaa operaatioitaan häiritäkseen Hamasin pyrkimyksiä joista terrorismin ohella on vaarallisin sen armeijan rakentaminen. Hän totesi, että salakuljetus Egyptistä jatkuu. Viimeisen kuukauden aikana yksistään Hamas salakuljetti Siinailta kymmeniä tonneja TNT räjähteitä. Yadlin arvioi, ettei Annapolis ole Camp David, ”se on alku rauhanprosessille, jonka tarkoituksena on antaa riittäviä etuisuuksia maltillisten aseman vahvistamiseksi”.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmert ilmoitti suostuvansa Avigdor Liebermanin vaatimukseen, että hallitus saa mahdollisuuden keskustella konferenssista ennen sen alkua.
MAHMOUD ABBAS ei ole suostunut julkisesti toteamaan, että Israel on juutalainen valtio, koska hän pitää kiinni palestiinalaispakolaisten paluuoikeudesta entisille asuinsijoilleen. Kysyttäessä asiasta pääministerin kanslia antoi kiertelevän vastauksen: ”Ei tässä ole mitään uutta. Pääministeri on toistuvasti todennut, että Israelin kannalta kahden valtion periaate sisältää ajatuksen juutalaisesta Israelin valtiosta ja Palestiinan valtiosta.” Tämä on kyyninen tapa välttää sanomasta suoraan, että asia on kiistanalainen, ettei Abbasin kanta ole sama kuin Olmertin, ja on pelättävissä, että Annapolisissa Olmert jää yksin oman tulkintansa kanssa.
MENACHEM BEGIN joutui - neuvotellessaan presidentti Jimmy Carterin johdolla Anwar Sadatin kanssa Siinaista – jyrän alle. Carter painosti häpeilemättä Beginiä esittämällä uhkauksia maitten suhteista, jos Begin ei taivu, ja toiseksi liittoutumalla salaisesti Sadatin kanssa Beginiä vastaan.
Tämä häpeällinen ystävämaan pettäminen voi toistua Annapoliksessa. WND kertoo aamun artikkelissaan, miten ulkoministeri Rice osoittaa ymmärtämystään mieluummin palestiinalaisille kuin Israelille, josta on todisteena se, että Rice on toistuvasti lausunnoissaan median edustajille kutsunut Hamasia ”vastarintajärjestöksi” välttäen sanaa ”terrorijärjestö”.
ISRAEL on tiettävästi uudistamassa luokitusta, jolla terrorismiin osallistuneet määritellään ”terroristeiksi, joilla on verta käsissään”. Tämän tarkoituksena on helpottaa Abbasin vaatimien 2000 palestiinalaisvangin vapauttaminen ”Abbasin aseman vahvistamiseksi” ennen konferenssia.
2. EGYPTIN ETUJEN MUKAISTA on sallia Hamasin rakentaa armeijaansa ja antaa aseitten ja räjähteitten salakuljetuksen jatkua Siinailta Gazan kaistalle, kirjoitti kansanedustaja, entinen Knessetin ulko- ja puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Yval Steinitz kirjeessään USA:n senaatille sunnuntaina. Steinitz kirjoitti huolensa senaatille USA:n senaattori Jon Lykin kehotuksesta. Steinitz toteaa, että niin kauan kuin Egypti ei joudu todella maksamaan käyttäytymisestään, aseitten salakuljetus jatkuu ja taloudellinen tuki virtaa Hamasin ja muitten terrorijärjestöjen käsiin Gazan kaistalla. Hän kehotti USA:n senaattia vahvistamaan lain, jolla USA:n Egyptille maksamaa vuosittaista 1.3 miljardin USD tukipakettia pienennetään 200 miljoonalla vuosittain, kunnes Egypti tekee jotain 14 km:n pituisen Gazan vastaisen rajansa valvomiseksi.
STEINITZ kertoo kirjeessään, että IDF:n antamien tietojen mukaan Hamas on salakuljettanut viime kesästä lähtien 20 000 kivääriä, 6 000 panssarintorjuntaohjusta (PTO) ja 100 tonnia räjähteitä Gazan kaistalle. Mukana on myös olalta ammuttavia ilmatorjuntaohjuksia. Hän vähättelee Egyptin ilmoitusta, että se tekee kaikkensa ja ilmoittaa silloin tällöin löytäneensä jonkun tunnelin, ja kysyy: ”Miksei Egypti aseta tiesulkuja ja tarkastuspisteitä niille muutamille teille, jotka johtavat rajalle, ja joita pitkin raskaat rekka-autot kuljettavat tavaroita alueelle?”
ISRAEL SALLI Egyptin lisäävän rajapoliisien määrää jokin aika sitten, että heitä on siellä 750, mutta torjuu Egyptin vaatimukset miesvahvuuden lisäämiseksi, koska se edellyttäisi rauhan-sopimuksen uusimista, joka rajoittaa Egyptin armeijan miesvahvuutta Siinailla.
STEINITZ ei usko vakuutteluihin, että jos USA:n apua leikataan, Egypti kääntyy Iranin ja Syyrian puoleen tuen saamiseksi, tai että Egyptin ja USA:n suhteet siitä kärsisivät.
TODISTEEKSI Steinitz vertaa, miten Jordania on pystynyt valvomaan monta kertaa pitemmän rajansa Israelin kanssa Jordanjoen laaksossa.
3. ISRAELIN JA TURKIN väliset suhteet ovat hämmästyttävän lujat, vaikka sen muslimihallitus on useaan otteeseen joutunut venyttämään uskottavuuttaan muslimimaitten silmissä. Viimeisin kolhu oli IAF:n koneitten käynti Syyriassa, jonka yhteydessä yksi varapolttoainesäiliö putosi tai pudotettiin vahingossa Turkin puolelle Syyrian rajaa. Turkin hallitus pyysi selvitystä asiassa, ja ilmoitti sen saatuaan, että asia on loppuun käsitelty. Israelin aseteollisuus on saanut useita urakoita Turkilta, mm. uusimalla sen panssareita ja lentokoneita. Maitten välisten suhteitten kestävyydestä kertoo sekin, että Israelin presidentti Shimon Peres otettiin vastaan Turkin vierailullaan kaikin kunnianosoituksin, ja että keskustelut Peresin ja Turkin johtajien kanssa käydään ystävällisessä ja luottavassa ilmapiirissä. Peresin kutsui vierailulle Turkkiin presidentti Abdullah Gul, jotka tapaavat toisensa Ankara-forumissa tiistaina. Heidän odotetaan ilmoittavan teollisuuskylän rakentamisesta Länsirannalle, josta haaveilija Peres riimitti näin: ”150 000 työpaikkaa ovat enemmän arvoisia kuin 15 000 kivääriä”. Näin voi ollakin riippuen siitä, kuka asiaa tarkastelee ja mistä näkökulmasta. Kansainvälisin varoin rakennettu Eretzin teollisuuskylä Gazan alueen pohjoisosassa Israelin ja Gazan rajalla joutui jatkuvien terrori-iskujen kohteeksi. Joillekin työpaikat Gazan kaistalla olivat vähemmän tärkeitä kuin aseet.
TURKIN JA USA:N väliset suhteet kärsivät pahoin USA:n kongressissa käytävistä keskusteluista, jotka koskevat Armenian kansanmurhaa ensimmäisen maailmansodan aikana ja mahdollista virallista julkilausumaa siitä. USA:n juutalaisjärjestöt joutuivat asian yhteydessä pahaan välikäteen tukiessaan Turkin vastaista kantaa.
TURKKI ON tiettävästi ilmaissut mielenkiintonsa Israelin korkean teknologian tuotteista, joista Arrow ohjustentorjuntajärjestelmä ja Ofek tiedustelusatelliitit ovat etualalla. Keskustelut näistä käydään maitten puolustusviranomaisten kesken, mutta Peresin käymät keskustelut voivat antaa niille tarvittavaa tukea. Turkki ja Israel ovat neuvotelleet Arrow-järjestelmästä vuosien ajan, mutta koska USA rahoittaa sen kehittelystä 30 %, myynti tarvitsee USA:n luvan.
TURKIN KIINNOSTUSTA näistä tuotteista siivittää Iranin mahdin nousu ja sen ydinasehaaveet. Turkilla ei ole omaa tiedustelusatelliittia. Israelissa uskotaan, että näitten hankinta nostaisi Turkin operatiivista kykyä useilla vuosilla eteenpäin.
4. ANNAPOLIS ON vaaraksi Israelille, oli oppositiojohtaja Likudin puheenjohtaja Binyamin Netanyahun viesti Shasin hengelliselle johtajalle Ovadia Yosefille tavatessaan hänet tänä aamuna. Keskusteluissa olivat mukana Shasin puheenjohtaja, teollisuus-, työ- ja kauppaministeri Eli Yishai sekä kansanedustaja Gideon Sa´ar (Likud).
NETANYAHU pyrki tekemään Yosefille selväksi, että Olmert lupaa palestiinalaisille kaikki, mitä he haluavat saamatta mitään takaisin. Tilaisuudesta ei annettu virallista julkilausumaa, vaan tiedot perustuvat journalistien saamiin vastauksiin ja omiin tuntemuksiin. Netanyahu varoitti, että konferenssin valmistelut Israelin taholla ovat samanlaisia kuin Camp Davidia varten vuonna 2000.
Yosef totesi keskustelujen jälkeen, että Shas on jo varoittanut Olmertia, ja että Netanyahun esittämät arvioinnit ovat osittain samoja kuin hänen omansa. Hän ei kuitenkaan vihjannut, miten Shas aikoo toimia lähitulevaisuudessa. Tilaisuus oli ilmeisen epäonnistunut.
DIPLOMAATTINEN liikehdintä Annapolis konferenssin tiimoilta aktivoituu. Kairoon ovat matkustaneet Syyrian, Irakin ja Jemenin diplomaatit keskustellakseen konferenssista. EU:n ulkopoliittinen johtaja Javier Solana on myös Kairossa samoissa asioissa. Gondolezza Rice ei ole vieläkään ilmoittanut konferenssin tarkkaa päivämäärää. Lisäksi hän on tiettävästi ilmoittanut, että Syyrian asia on esillä keskusteluissa, minkä johdosta hän odottaa Syyrian tuloa mukaan.
5. UUTISOTSIKOITA
- EILEN ILLALLA saatiin ensimmäiset kunnon sateet Jerusalemin alueella. Niiden johdosta kuusi ihmistä menehtyi auto-onnettomuuksissa sateitten liukastettua tiet. Kolme lasta ja sotilas saivat surmansa heidän pik-up autonsa menettäessä ohjattavuuden ja osuessa vastaan tulevaan linja-autoon Jerusalemin-Jerikon tiellä. Neljä muuta ihmistä vammautui onnettomuudessa. Aiemmin päivällä 7-vuotias koululainen jäi bussin alle lähtiessään ylittämään päällystämätöntä tietä tultuaan ulos bussista Beir Ajajin ja Retamin tien välissä lähellä Revivim kibbutsia Negevissä. Vähän myöhemmin 60-vuotias nainen sai surmansa Rehovotin lähellä auton pyrkiessä ohittamaan edellä ajanutta vastoin liikennesääntöä ja kolaroiden vastaantulevan auton kanssa. Vuoden aikana liikenneonnettomuudet ovat vaatineet 376 ihmisen hengen.
- TERRORISTIT OVAT ampuneet maanantaiaamuna jo kolme Kassam-rakettia, joista yksi Ashkelonin eteläpuolelle, toinen lähelle Sderotia. Vahingoista ei ole ilmoitettu. Eilen ammutuista yksi raketti osui Kittimin kibbutsin navettaan surmaten kuusi lehmää.

Sunday, November 11, 2007

SUNNUNTAI 11.11.07
1. POLIISITOIMIA palestiinalaiseen tapaan, voisi luonnehtia aamun uutisten kertomusta PA:n uusien poliisien, ns. Daytonin armeijan, toimista Nablusissa. PA:n Nablusin poliisin päällikkö Ahmed Sharkawi ilmoitti, että poliisit olivat tehneet ratsian 170 000 asukkaan Nablusin kauppakeskukseen ja takavarikoineet asunnoista 40 kotitekoista pommia. Poliisin radiolle antaman tiedotteen mukaan poliisit toimivat yhteistoiminnassa paikallisen Fatahin alaosaston, luultavasti al-Aksan, pyssymiesten kanssa, jonka johtaja kertoi, ettei heitä vaadittu luopumaan aseistaan. Radiouutisessa korjattiin myöhemmin, että poliisi löysi vain 7 putkipommia.
MIKÄLI UUTINEN ON TOTTA, tämä on ensimmäinen kerta vuosiin, että PA:n poliisi uskalsi mennä Nablusin kauppakeskusalueelle. Osa alueesta on pahoin kärsinyt IDF:n alueelle tekemien ratsioitten seurauksena. Hamasilla on vahva ote Nablusin kaupungissa.
USA MYÖNSI äskettäin miljoona USD kaupungin siviilihallinnon tarpeisiin. USA:n hallitus tukee kaikkiaan kymmentä projektia Nablusin alueella. Bushin hallitus on esittänyt 400 miljoonaa USD PA:lle yksityisen sektorin ja infrastruktuurin kohentamiseksi. 25 miljoonaa on tarkoitettu vahvistamaan Abbasin turvallisuusjoukkoja ja loput siviilivirkamiesten palkkoihin.
Nablusin kuvernööri Jamal Muheisen kertoi, että saksalaisten rahoittama vesijohtoverkoston 14 miljoonan USD rakennusurakka aloitettiin torstaina.
HANIYEHIN HALLITUKSEN entinen ulkoministeri Mahmoud Zahar kertoi Jabalyan pakolaisleirissä Gazan pohjoisosassa, että IDF:n vetäydyttyä Länsirannalta Hamas tulee ottamaan vallan siellä kuten se teki Gazan kaistaleella. (JP)
2. TERRORISTIT AMPUIVAT eilen kaksi Kassam-rakettia Israeliin Gazasta. Niiden ei kerrottu aiheuttaneen vahinkoa. IDF:n taholta on todettu, että terroristit ovat siirtyneet ampumaan kranaatteja rakettien sijaan siksi, että Kassam-rakettivarastot ovat tyhjenemässä.
www.debka.com antaa toisenlaisen selityksen. Kassam-raketteja ei enää valmisteta kuten ennen, sillä terroristit ovat Debkafilen mukaan keskittyneet valmistamaan uusia raketteja, joiden kantomatka o 25 km ja räjähdekärki 3 kg. Debkafile kertoo, että näitä raketteja valmistetaan myös useissa Juudean ja Samarian kaupungeissa. Jos tieto pitää paikkansa, lähes koko Israelin Samarian ja Välimeren välinen ranta-alue aina Tel Avivin esikaupunkeja myöten Ashkelonin kaupungin ja lähellä Gazan rajaa sijaitsevien juutalaisasutusten ohella joutuvat rakettien kantomatkan piiriin. Debkafile arvioi, että raketit ovat käyttökunnossa 4-6 viikon sisällä, eli heti Annapolis konferenssin jälkeen. IDF:n kädet ovat nyt sidotut ennen konferenssia; se ei voi tehdä laajamittaisia operaatioita Gazassa tai Länsirannalla sotkematta Olmertin suunnitelmia, ja toiseksi uusien rakettien valmistus ja niiden varastot sijaitsevat tiheän asutuksen keskellä, kertoo Debkafile. Niiden tuhoaminen vaatisi suuria siviiliuhreja.
TERRORISTIEN uudet raketit ovat parempia myös osumatarkkuudeltaan. Niitä valmistetaan Iranista ja Syyriasta äskettäin tulleitten asiantuntijoitten ohjaamina, jotka toivat mukanaan osia rakettien suuntaus- ja ohjausjärjestelmiin. (Debkafile)
3. IDF:N MAAVOIMAT tulittivat havaitsemaansa autoa lähellä Jabalyan pakolaisleiriä Gazan kaistan pohjoisosassa lauantaina. Yksi ihminen haavoittui iskussa, joka oli tarkoitettu Islamic Jihadin terrorisolun tuhoamiseksi. Toinen terroristi ehti juosta karkuun autosta ennen iskua.
MUUTAMIA MINUUTTEJA myöhemmin IAF ampui ohjuksen raketin laukaisumiehistöä kohti, joka valmistautui ampumaan rakettinsa. Palestiinalaiset ilmoittivat kahden siviilin haavoittuneen ohjusiskussa. IDF:n ilmoituksen mukaan iskussa haavoittui tunnettu lääkäri ja 21-vuotias siviili.
PERJANTAINA IDF:n sotilaat ampuivat kaksi epäilyttävästi Gazan turva-aitaa kohti ryömivää palestiinalaista. Heidän tarkoituksensa oli asentaa pommi aidan varteen.
LIBANONIN RAJALLA Sotilaat havaitsivat kahden miehen ylittävän rajan ja tulevan Israelin puolelle suuren kassin kanssa. Sotilaat avasivat tulen haavoittaen heitä. Toinen saatiin heti kiinni, toinen takaa-ajon jälkeen. Kassissa oli huumausaineita.
SOTILAITA tulitettiin Nablusissa Balatan pakolaisleirissä lauantaina. Kukaan ei haavoittunut.
HAMASIN EDUSTAJA kertoi lauantaina Gazassa, että sen joukot odottavat innokkaina IDF:n operaatiota kaistalle ja lupasi monien yllätysten odottavan sotilaita. Hän kehaisi, ettei Hamas ole vielä käyttänyt kaikkea arsenaaliaan IDF:n sotilaita vastaan, jotka tunnustavat Hamasin joukkojen kurinalaisen ja sotilaallisen toiminnan. Hän myös totesi, ettei panttivankia vahingoiteta, vaikka IDF tekisikin operaation Gazan alueelle.
PA:N TURVALLISUUSJOUKOT pidättivät torstaina al-Amal (toivo) yksityisen TV-yhtiön omistajan Mutaz al-Kurdin kuulusteluja varten, koska hänen asemansa oli lähettänyt PA:n entisen hallituksen pääministeri Ismail Haniyehin haastattelun. Kurdi, joka on myös tunnetun Maan uutistoimiston toimittaja Betlehemissä, vapautettiin perjantaina. Al-Kurdin pidätysmääräys tuli suoraan Mahmoud Abbasilta, kertoivat PA:n viranomaiset Ramallahissa. PA:n turvallisuusjoukot ovat uhkailleet ja pidättäneet useita journalisteja syyttäen heitä Hamasin kannattajiksi. Gazan kaistaleella journalisteja puolestaan uhkaillaan ja pidätetään heidän kritisoidessaan Hamasin toimia alueella. Maan uutistoimisto keskeytti toimintansa perjantaina vastalauseena PA:n turvallisuusjoukkojen toiminnalle. Journalistien syndikaatti tuomitsi myös al-Kurdin pidättämisen ihmisoikeuksien ja mielipidevapauden ilmaisemisen loukkauksena. (JP, INN, Ynet)
4. YK:N PÄÄSIHTEERI Ban Ki-Moon ilmaisi syvän huolensa tiedoista, joitten mukaan terroristit laukaisivat rakettinsa UNRWA:n koulun edestä vain muutaman metrin päässä koulun sisäänkäynnistä. Tilanteen kuvasi IAF:n miehittämätön lentokone 29. lokakuuta. Koulu on UNRWA:n rahoittama poikien koulu Beit Hanoussa Gazan pohjoisosassa. Pääsihteeri Ban Ki-Moon määräsi tutkimusten suorittamisen tapauksen johdosta.
MAHMOUD ABBASIN neuvonantaja Rafik al-Husseini paljasti Debkafilille, että Abbasin strategia neuvotteluissa Israelin kanssa noudattelee samoja polkuja kuin Jasser Arafatin; vain taktiikka on toinen, hän totesi. Abbas on koventanut aiempia vaatimuksiaan, joista hän ei Husseinin mukaan voi tinkiä. Abbas vaatii Israelia vetäytymään 1949 aselepolinjoille; Itä Jerusalemia, josta tulee Palestiinan valtion pääkaupunki; Temppelivuoren täyttä hallintaa myös Länsimuurin osalta; palestiinalaispakolaisten paluuoikeutta; vesi- ja muitten luonnonvarojen käyttöoikeutta sekä maa-, meri- ja ilmayhteyksien täyttä hallintaa. Abbas viittaa 1948 tulitaukolinjaan, jonka mukaan Netiv ha-Asaran alue Gazan rajan tuntumassa kuuluisi PA:lle.
ABBAS SOITTI perjantaina Ricelle valittaen, että Israel on luistelemassa lupauksista, mitä se on tehnyt keskusteluissa Abbasin kanssa. Neuvottelutiimit tapaavat tällä viikolla ja aloittavat rutistaa yhteistä julkilausumaa konferenssia varten. Rice suunnittelee vielä yhtä matkaa Israeliin ennen konferenssia, joka näyttää toteutuvan 26.11.07. Egypti ja Jordania ovat vahvistaneet tulonsa.
Ranskan ulkoministeri Bernard Kouchner tulee Israeliin tällä viikolla valmistelemaan PA:n tukijamaitten kokousta Annapolis konferenssin jälkeen. Myös EU:n ulkomaanasioitten johtaja Javier Solana vierailee Israelissa. Hän on huomenna Kairossa ja tulee sieltä Israeliin. Jerikossa hän tutustuu PA:n koulutusleiriin. Solanan mukana tulee EU:n poliisivoimien edustajia (COPPS).
5. UUTISOTSIKOITA
- BRITTILEHTI Sunday Times kertoi, että Israelin ydintutkimuslaitos Dimona asetettiin viimeisten päivien aikana 30 kertaa hälytysvalmiuteen, koska Israelissa pelättiin Syyria iskevän laitokseen kostona IAF:n iskusta Syyriaan 06.11.07.
- TERRORISTIT AMPUIVAT kolme rakettia Gazasta Israeliin sunnuntaiaamuna. Kaksi niistä oli tarkoitettu kaupunkeihin, yksi osui navettaan surmaten lehmiä.
- TERRORISTIT heittivät pommin ja kaksi molotovin koktailia sotilaita kohti Mibdal Oz armeijan tähystystornin lähellä Betlehemissä. Se eivät aiheuttaneet vahinkoa.
- 42-vuotias nainen sai haavoja tuntemattoman arabin puukottaessa häntä Modiinissa sunnuntaiaamuna. Hän oli juuri vienyt lapsiaan kouluun. (INN)
- ISRAEL EI halua lisää egyptiläisiä joukkoja Philadelphia-käytävän lähelle. Egyptiläiset lähteet suosittavat, että IDF luopuu käytävän miehityksestä. (Ynet)
- POLIISI aloitti todistusaineiston etsimisen tehden ratsioita kymmeniin toimistoihin ja virastoihin koskien Olmertin epäiltyä korruptiojuttua hänen asuntokauppansa ja Investment keskuksen ”Carmiye” yhteydessä. Olmert oli silloin kauppaministeri.
- ISRAEL HARKITSEE, voiko se sallia 105 miljoonan USD siirron Gazaan PA:n vaatimuksen mukaan. PA sanoo tarvitsevansa varat palkkojen maksamiseksi työttömiksi joutuneille 75 000 Fatahin jäsenelle Gazan kaistaleella. (INN)
- MAHMOUD ABBAS vihki eilen käyttöönsä Arafatin kunniaksi pystytetyn mausoleumin Ramallahissa. Mausoleumi on mitoiltaan 11x11 metriä, muistuttaen Arafatin kuolinpäivästä 11.11.2004. Puheessaan Abbas vannoi kulkevansa Arafatin jälkiä, perustavansa Palestiinan valtion pääkaupunkinaan Jerusalem, ja vannoi myös siirtävänsä Arafatin luut Jerusalemiin. Mausoleumi ja sen viereinen museo maksoivat 1.75 miljoonaa USD. Ne avataan yleisölle ensi vuonna. (JP)
- SHAH JA ISRAEL BEITEINU näyttävät pysyvän hallituksessa ainakin Annapolis konferenssiin saakka. (INN)