Friday, November 02, 2007

PERJANTAI 02.11.07
1. TERRORIJÄRJESTÖT Gazassa ovat kiihdyttämässä sotaansa Israelia vastaan.
Uutiset kertovat, että Fatahin turvallisuusjoukoissa palvelleet upseerit ovat siirtymässä Army of Islam, al-Qaidaan liittyvän järjestön, palvelukseen. Järjestöä johtaa Muhammad al-Ansari, joka tunnetaan myös nimellä Mumtaz Dughmush. Tämä vaikutusvaltaiseen Dughmsh-heimoon kuuluva mies toimi PA:n estävän turvallisuusjoukkojen palveluksessa. Miestä tuntevat antavat hänestä karmean kuvan: Hän tuskin osaa lukea, hän on sivistymätön, mutta raaka ja vaarallinen.
Army of Islam (Islamin armeija) oli osallisena Alan Johnstonin ja lukuisten muitten panttivankien kaappaamisiin. Se joutui luopumaan Johnstonista Hamasin uhkavaatimuksen vuoksi, mutta saa pitää aseensa ja tukialueensa Gazassa, jos ei näytä aseitaan julkisuudessa. Järjestö syyllistyi useitten kahviloitten ja ravintoloitten pommittamiseen, joitten se katsoi häpäisevän islamia.
ARMY OF ISLAM on luonut kiinteitä suhteita al-Qaidan aktiiveihin Egyptissä ja muissa maissa. Se salakuljettaa kasoittain aseita ja räjähteitä Siinailta Gazaan. Viime viikolla Egyptin poliisi pidätti kaksi sen jäsentä heidän tullessaan ulos salakuljetustunnelista. Kolmas pääsi pakoon.
HAMASIN EDUSTAJA Gazassa vahvistaa, että sen saamien dokumenttien mukaan lukuisat Army of Islamin palveluksessa olevat saivat palkkaa PA:lta, jopa 27 000 USD kuukaudessa.
AL-AKSAN johto Gazassa uhkaa, että se tulee ampumaan sadoittain kranaatteja ja raketteja Israeliin. He uhkaavat, että Israelin rajakyliä ja kaupunkeja Gazan tuntumassa uhkaa joko muutto pois tai kuolema. Se sanoo aloittaneensa syysoperaation nimeltä ”Operation of Autumn”.
Se sanoo, että ”operaatio on kosto ilkeästä Balfour-julistuksesta 90 vuotta sitten, joka toi juutalaiset Palestiinaan ja aiheutti kaiken sekasorron siellä”.
FATAHIN TURVALLISUUSVIRKAILIJAT Ramallahissa tunnustavat, etteivät he tiedä, mitä Gazassa tapahtuu, eivätkä siten voi vahvistaa al-Aksan uhkausta. (JP)
2. IDF:N SOTILAAT ilmoittivat eilen löytäneensä 7 salakuljetustunnelia Siinailta Gazaan 36 tunnin sisällä. Joitakin niistä oli käytetty aivan äskettäin. Tunnelit löydettiin IDF:n operaation aikana Gazan eteläosasta Dahanian kaupungista joukkojen etsiessä raketti- ja kranaattimiehistöjä pyrkiessään lopettamaan rakettien ja kranaattien ampumisen Israeliin. Tunnelien suuaukot olivat vain 1.5 metrin päässä Egyptin rajasta. Sotilaat löysivät myös kolme tienvarsipommia, joita oli tarkoitus asettaa IDF:n sotilaita vastaan. Sekä tunnelit että pommit räjäytettiin. He pidättivät yhden PA:n joukkoihin kuuluvan palestiinalaisen kuulusteluja varten.
HAMAS KEHOTTI kaikkia Israelin vastaisia järjestöjä Gazassa valmistautumaan IDF:n odotettavissa olevaa operaatiota varten Gazan kaistalla. Puolustusministeri Ehud Barak esittää toistuvia uhkauksia, että suuri operaatio alkaa lähiaikoina, mutta ei kerro päivämäärää. (INN, JP)
3. TERRORIJÄRJESTÖT Gazassa ampuivat torstain aikana 12 kranaattia Israelin puolelle. Ne aiheuttivat paikoin tuntuvia aineellisia vaurioita, mutta kukaan ei haavoittunut. Kaikki terrorijärjestöt ilmoittivat olleensa mukana torstain tulituksessa. Ne kohdistettiin Sderotiin, Shar Hanegev, Nir Am ja Gavimin juutalaisyhteisöihin. Terrorijärjestöt uhkaavat jatkaa tulitustaan näitä ”setlementtejä” vastaan. Juutalaisasukkaat kertovat, että he alkoivat jo tottua päivittäisiin Kassam-raketti salvoihin, mutta kranaatti-iskut ovat kokonaan uusi ja vaarallinen uhka.
IDF:N SOTILAITTEN operaatiot Gazassa ulottuvat vain parin kilometrin päähän rajasta. Terroristit ovat oppineet huomioimaan tämän; he ampuvat rakettinsa ja kranaattinsa ja vetäytyvät kiireesti kauemmas rajasta tullakseen taas takaisin.
BARAKIN EI USKOTA aloittavan laajempaa operaatiota Gazassa ennen ulkoministeri Ricen 03.11.07 tapahtuvaa Israelin vierailua, joka on kahdeksas lyhyen ajan kuluessa. Toinen IDF:n toimia sitova rajoite on Annapolis-konferenssi, jonka oletetaan kokoontuvan 26.11.07. (Debkafile)
4. ISRAEL JOUTUU taas kerran kantamaan pahimmat paineet Annapolis-konferenssin onnistumisesta. Israelin tulee tehdä myönnytyksiä PA:lle saadakseen ns. ”maltilliset” arabimaat, Saudi Arabia, Marokko ja Kuwait, tulemaan konferenssiin. Israelin tulee tyhjentää kaikki ns. ”laittomat” parakkikylät, joita on rakennettu ”laillisten” ulkopuolelle tyhjille kukkuloille. Näitä on IDF:n laskelmien mukaan 63. IDF haluaa, että niiden tyhjentäminen ja tuhoaminen suoritetaan yhteisymmärryksessä asukkaitten kanssa ilman pakkotoimia. Tämä on hidasta ja monimutkaista. Gazan 24 ja neljän Samarian juutalaiskylän evakuoiminen oli kuitenkin niin tuskallinen ja kansan yhtenäisyyttä repivä, ettei sitä haluta toistaa. Sen haavoja parannetaan vuosikymmenet.
ANNAPOLIS on kuitenkin Bushin hallituksen ohjelmassa hyvin tärkeällä paikalla, heti Irakin ja Iranin jälkeen. Kysymys on sekä Bushin henkilökohtaisesta että ennen kaikkea ulkoministeri Ricen Lähi Idän politiikan onnistumisesta. Rice on joutunut pahaan ristituleen.
Häntä pidettiin Venäjän asiantuntijana, ja suhteet siihen ovat pahasti sekaisin. Sekaisin on myös sekä Irakia että Irania koskevat asiat. Israel on tässä listassa seuraavana, jonka kättä Rice tulee vääntämään lauantai-iltana ja jatkaa sunnuntaina. On odotettavissa, että Rice vaatii Israelia unohtamaan Olmertin vaatimukset ”tiekartan” pykälistä, jotka edellyttävät ennakoivia toimia PA:lta, ja hyppäämään suoraan Mahmoud Abbasin vaatimiin lopullista tilannetta koskeviin kysymyksiin. Tämä on myös Saudi Arabian vaatimuksena ja edellytyksenä osallistumiseensa.
TOINEN ABBASIN ja arabivaltioitten vaatimus koskee Palestiinan valtion perustamisen aikataulua. Abbas ja PA vaativat selkeää, esim. puolen tai yhden vuoden, aikaa, jonka kuluessa lopulliset kysymykset on ratkaistava ja Palestiinan valtio perustettava. Israel vastustaa ehdottomasti tällaisia aikatauluja, koska jos niitä ei voida toteuttaa, se aiheuttaa vain uusia ristiriitoja ja turhautumista, mikä puolestaan vahvistaa äärijärjestöjen suosiota.
RICE ON VASTUSTANUT tähän saakka sitovia aikatauluja, mutta tällaisessa kriisitilanteessa hän voi nähdä asiat toisessa valossa. (JP)
5. ISRAEL SUOSTUI siihen, että PA asettaa 500 poliisimiestään Nablusiin valvomaan järjestystä. IDF:n taholta vahvistetaan, että 300 poliisia, joita kutsutaan ”Daytonin armeijaksi”, aloittavat partiointinsa Nablusissa, mutta vain päiväsaikaan. IDF sanoo edelleen vastaavansa tämän Länsirannan suurimman palestiinalaiskaupungin turvallisuudesta. Jotkut PA:n virkailijat syyttivät, että IDF on viivyttänyt joittenkin PA:n poliisiyksiköitten saapumista Nablusiin. Poliisien määrästä voi päätellä, että se muistuttaa enemmän kaupungin miehittämistä, ei poliisioperaatiota.
USA:n asettama koordinaattori Keith Dayton, joka on vastuussa PA:n poliisien ja turvallisuus-miesten aseistamisesta ja kouluttamisesta, mikä tapahtuu Jerikossa, ilmoitti eilen ääni ylpeydestä väristen, että Palestiinan valtion perustaminen on alkanut, ja se alkoi Nablusissa.
IDF:N EDUSTAJA kertoo, että järjestelyistä on sovittu Barakin ja PA:n pm. Fayadin välillä. Nähtäväksi jää, miten tämä ”Daytonin armeija” pärjää Nablusissa. Edellinen kokeilu Gazassa päättyi surkeasti, jos asioita katsotaan PA:n ja Daytonin kannalta. Siellä USA:n antamat aseet joutuivat Hamasin käsiin, ja Daytonin kouluttamat turvallisuusmiehet ja poliisit siirtyvät Hamasin ja Islamin armeijan palvelukseen. (JP, INN)
6. UUTISOTSIKOITA
- YLI 150 israelilaista teki torstaina rikosilmoituksen islamilaisia Temppelivuoren järjestystä valvovia wakfin virkailijoita vastaan. Heitä syytetään tahallisesta Temppelivuoren antiikkiesineitten tuhoamisesta, osa niistä toisen Temppelin ajoilta, viimeisten vuorella suoritettujen kaivausten aikana. Luvan kaivauksille antoi, kuten arvellaan, Olmert henkilökohtaisesti Antiqities Authorities tukemana, joka kieltää antiikkiesineitten tuhoamista tapahtuneen. Siitä on kuitenkin valokuvadokumentteja, vaikka poliisit pyrkivät estämään kuvaamisen paikalla. Kuvat otettiin salakameroilla. (JP)
- TEL AVIVIN alueoikeus antoi luvan suorittaa Yitzhak Rabinin murhasta elinkautiseen tuomitun Yigal Amirin pojan ympärileikkauksen, brit mila, vankilassa. Oikeus epäsi Amirin pyynnön osallistua tilaisuuteen hänen kotonaan. (JP)
- KOLME VIIKKOA jatkunut 11. ja 12. tason opettajien lakko alkaa muuttua ilkeäksi. Oppilaitten vanhemmat vastustavat hallituksen aikeita pakottaa opettajat työhön ja uhkaavat pysäyttää koko koululaitoksen työskentelyn. Syyttävä sormi osoittaa yhä enemmän opetusministeri Yuli Tamirin (Labour) suuntaan, jota Labour-puolueen taholla syytetään siitä, ettei hän tue opettajia heidän vaatimuksissaan. Tamir ei ole puolueen johdon suosiossa. Barak halusi syrjäyttää hänet jo aiemmin, mutta siirsi ratkaisua poliittisista syistä, mikä nyt voi olla väistämätön. (JP, Ynet)
- TUTKIMUKSEN MUKAAN 15 % amerikkalaisista, n. 35 miljoonaa, elättelee jatkuvia anti-semiittisiä tuntemuksia. Anti-Defamation Leaquen suorittamassa tiedustelussa kysyttiin 2000 Amerikan kansalaisen mielipidettä. Anti-semitismi on noussut prosentin edellisestä mielipidemittauksesta 2005. Tiedustelu suoritettiin lokakuun 6.-19. päivien välillä. Haastateltuja oli 2000. 31 % uskoo, että juutalaiset ovat enemmän kuuliaisia Israelille kuin USA:lle; 27 % uskoo, että juutalaiset ovat syyllisiä Jeesuksen surmaamiseen; 15 % uskoo, että juutalaisilla on liikaa valtaa USA:ssa; 18 % uskoo, että juutalaisilla on liikaa sananvaltaa talousasioissa.(Ynet)
- ÄÄRIVASEMMISTOLAINEN MachsomWatch yritti estää sotilaita pidättämästä 14-vuotiaan palestiinalaisen, jolta löydettiin kolme putkipommia.

Thursday, November 01, 2007

TORSTAI 01.11.07
1. USA:N ULKOMINISTERI Gondoleezza Rice saapuu Israeliin lauantai-iltana Turkista, jossa hänellä on tapaamisia koskien Irakia ja Turkin kurdikapinallisten vastaisia toimia Irakissa.
Rice puhuu Saban Forumissa sunnuntaina, kuten myös pääministeri Ehud Olmert sekä kvartetin lähettiläs Tony Blair. Ricen odotetaan matkustavan takaisin Yhdysvaltoihin maanantaiaamuna.
USA:n apulaisulkoministeri Lähi Idän asioissa David Welch tuli Israeliin jo keskiviikkona Israeliin valmistelemaan Ricen vierailua.
RICE EI ilmoittane Annapolis-konferenssin päivämäärää eikä tuone mukanaan osallistujamaille osoitettuja kutsuja, kuten odotettiin. Vielä ei ole selvää, millä tasolla konferenssi toteutuu, eikä myöskään, tuleeko Saudi Arabia mukaan, jonka mukanaoloa pidetään elintärkeänä.
USA:N KANSALLINEN TURVALLISUUSNEUVONANTAJA Stephen Hadley pistäytyi Israelissa viime viikolla. Hän kertoi Israelin hallitukselle Washingtonin kärsimättömyyden odottaessaan Israelin toteuttavan lupaamiensa parakkikylien tuhoamista sekä tiesulkujen poistamista Länsirannalla. Hadley muistutti, että Bushin hallitus on investoinut runsaasti poliittista energiaa rauhankonferenssin onnistumiseksi, ja odottaa Israelin huomioivan tämän. Olmertin kansliasta kerrotaan, että siellä asia tiedostetaan, mutta odotukset tuskin toteutuvat ennen konferenssia.
KVARTETIN EDUSTAJAT (USA, EU, YK ja Venäjä) kokoontunevat istuntoonsa Jerusalemissa tänään. Sen pääaiheena uskotaan olevan Annapolisin konferenssi.
SAKSAN ULKOMINISTERI Frank-Walter Steinmeier saapui Israeliin keskiviikkona alueen matkansa yhteydessä. Hän tavannee Olmertin ja Livnin Irania koskevissa asioissa. Israel on houkutellut Saksaa aktiivisempaan rooliin Lähi Idän asioissa ja vieroittamaan saksalaiset yhtiöt liikeyhteyksistä Iranin kanssa. Saksan puolustusministeri Franz Josef Jung saapunee Israeliin tänään. Hänellä on tapaamisia puolustusministeri Ehud Barakin kanssa. (JP)
2. ISRAEL ON TYYTYVÄINEN YK:n Libanonia koskevaan raporttiin päätöslauselman 1701 toteutumisesta. Tämä on uutinen, sillä lähes poikkeuksetta raportit Libanonin tilanteesta ovat olleet Israelille kielteisiä. Raportti julkistettiin Washingtonissa eilen, mutta ennakkotietoja siitä oli saatavilla.
RAPORTISSA TODETAAN, että Hizbullah on hankkinut pitkänmatkan ohjuksia, joiden kantomatka on 250 km. Israelin saamien tietojen mukaan Hizbullah on koonnut Litanijoen pohjoispuolisiin asemiinsa sadoittain Zilzal ja Fajr raketteja, jotka yltävät Tel Aviviin. Se on myös kolminkertaistanut maalta merelle ammuttavien C-802 (silkworm) ohjuksiensa määrää, joilla se vaurioitti IDF:n ohjusalusta Libanonin edustalla Libanonin kakkossodan aikana. Raportin mukaan Hizbullah on perustanut ilmatorjuntayksikön aseistettuna ilmeisesti venäläisin torjuntapatterein.
YK:N PÄÄSIHTEERI Ban ki-Moon kertoi olevansa erittäin huolestunut raportin osoittamasta Hizbullahin aseistautumisesta, ja lisäsi, että Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallahin lausunnot näyttävät vahvistavan raportin oikeellisuuden. YK:n tehtäviin kuului Hizbullahin aseistautumisen estäminen sekä sen soluttautuminen Litanijoen eteläpuolelle. YK:n joukot ovat yhdessä Libanonin armeijan yksiköitten kanssa lisänneet partioitaan Libanonin eteläosissa. Erään raportin mukaan Hizbullah käyttää pohjois-korealaisia yhtiöitä louhimaan kilometrien pituisia tunneleita, joista jotkut ulottuvat Libanonin rajalta kauas Israelin puolelle. Nämä lienevät niitä ”yllätyksiä”, joita Nasrallah lupasi, jos IDF hyökkää uudelleen Libanoniin. Eräs tällainen tunneli paljastui Hizbullahin ampuman raketin puhkaistua sen katon erään kibbutsin lähellä. Hizbullah voi tunnelien kautta soluttaa kommandoyksiköitään IDF:n joukkojen taakse ja hyökätä sen huoltoyhteyksiä vastaan. (JP)
3. CANTERBURYN ARKKIPIISPA Rowan Williams kertoi eilen Jpostin toimittajalle havaintojaan Israelin vierailunsa aikana. Matthew Wagnerin kirjoittaman artikkelin mukaan hänen suurin huolensa koski taloudellisia ja sosiaalisia vaikeuksia, mitä Israelin rakentama turva-aita aiheuttaa Länsirannan kristityille asukkaille. Arkkipiispa sanoi tosin tiedostavansa ”väitteet”, että aita-projekti on vähentänyt palestiinalaisen terroristien uhrimäärää, mutta totesi, että esteiden rakentaminen kansojen välille aiheuttaa pitkällä aikavälillä syvempiä ongelmia, myös Israelin ja palestiinalaisten välisille suhteille tulevaisuudessa. Williams kertoi keskustelleensa kristittyjen Betlehemin asukkaitten kanssa, jotka kertoivat vaikeuksista, mitä turva-aita aiheutti heille päivittäisissä yhteyksissään Jerusalemiin.
ARKKIPIISPA Williams teki tästä yhteenvedon, että turva-aita on syynä Länsirannan kristittyjen elämän vaikeutumiseen siinä määrin, että he muuttamat ulkomaille. Hän ei huomioi ollenkaan sitä jatkuvaa painostusta ja uhkailua, mitä muslimit osoittavat kristittyjä kohtaan.
SAMASSA JPOSTIN numerossa Amerikasta Ramallahiin muuttanut arabipastori Isa Bajalia, 47, kertoo, miten Fatahin turvallisuusmiehet olivat uhkailleet häntä viimeisen kahden kuukauden aikana. Eräs turvallisuusupseeri, joka kuuluu Fatah Tanzimiin, uhkaili häntä samalla kohtalolla, mikä kohtasi Fatahia Gazassa Hamasin taholta. ”Silmävaikeuksiesi lisäksi tulet menettämään kykysi kävellä”, häntä uhattiin. Turvallisuusvirkailija vaati häneltä 30 000 USD suojelurahaa.
Pastori Bajalia, jonka kreikkalaisortodoksinen Isä muutti Ramallahista Yhdysvaltoihin 1950 luvulla etsiäkseen parempia elinoloja, syntyi Birminghamissa. Hän muutti vastoin vanhempiensa varoituksia Ramallahiin, jossa perhe omistaa maata, ja hoitaa siellä 30-35 hengen seurakuntaansa. Uhkausten vuoksi hän joutui muuttamaan Jerusalemiin. Bajalia sanoo ottavansa uhkaukset todesta viitaten tapaukseen Gazassa, jossa kristitty aktivisti Rami Khader Ayyad, 32, murhattiin viime kuussa. Bajalia ei ole varma, voiko hän muuttaa amerikkalaisen vaimonsa ja Jerusalemissa koulua käyvän poikansa kanssa takaisin Ramallahiin.
ISRAELILAISET LEHDET ovat aika ajoin kertoneet kauhujuttuja painostuksesta, mitä Betlehemin kristityt ovat joutuneet kokemaan muslimien taholta. Kristittyjen perheitten tyttöjä vaaditaan pukeutumaan musliminaisten tapaan, heitä ja heidän vanhempiaan uhkaillaan ja heidän omaisuuttaan tuhotaan ja riistetään väkivalloin väärennettyjen omistuspapereitten avulla. Muslimijengit kidnappaavat nuoria kristittyjä naisia, heitä raiskataan ja pahoinpidellään ja pahimmassa tapauksessa murhataan. PA:n poliisit eivät tee asialle mitään.
ARKKIPIISPA Rowan Willams oli Israelissa askenazi päärabbi Yona Metzgerin ja sefardi päärabbi Shlomo Amarin vieraana Jerusalemissa 24 tunnin vierailunsa aikana.
4. IDF:N SOTILAAT surmasivat neljä terroristia Gazan kaistaleelle kolmessa eri operaatiossa keskiviikosta lähtien. Keskiviikkona viiden jälkeen iltapäivällä terroristit ampuivat 8 kranaattia Israelin puolelle. Sotilaat havaitsivat erään terroriryhmän, ja surmasi yhden sen jäsenistä. Pian sen jälkeen sotilaat havaitsivat terroristien pyrkivä lähelle turva-aitaa Karni-terminaalin lähellä. Syntyneen tulitaistelun aikana yksi terroristi sai surmansa. Sotilaat löysivät paikalta Kalashnikov-kiväärin.
VUODEN ALUSTA 220 terroristia on surmattu Gazan kaistaleella. IDF:n taholta kerrotaan, että terroristien yritykset läpäistä turva-aita ovat lisääntyneet ja motiivi siihen myös.
Eilen IDF julkisti ottamansa kuvan, jossa terroristit asensivat rakettitelineensä vain muutaman metrin päähän koulun sisäänkäynnistä Khan Younisissa. Laukaistuaan rakettinsa terroristit pakenivat nopeasti koulualueen ulkopuolelle, jossa IAF:n ohjus surmasi heistä yhden.(Ynet)
5. HAMAS TOTEAA, että se tulee kaatamaan PA:n hallituksen Länsirannalla muutaman viikon sisällä. Hamas on soluttanut jäseniään syvälle Fatahin turvallisuusjoukkoihin ja muihin sen instituutioihin, ja lisäksi se on värvännyt al-Aksan jäseniä omiin joukkoihinsa, kertoo www.worldnetdaily.com Ynetin lainaaman artikkelin mukaan. Al-Aksan iskujoukkoja on varsinkin Nablusissa, joka on niiden perinteisesti vahvaa aluetta. Aksan pyssymiehet elävät taloissa, joita vartioidaan kaiken aikaa, ja jonne on puhelinyhteys kaupunkiin johtavilta teiltä. Taloissa olevia varoitetaan lähestyvistä IDF:n partioista, mutta arabiasuihin naamioituneita kommandojoukkoja on vaikea tunnistaa, pyssymiehet tunnustavat. He eivät sano pelkäävänsä kuolemaa.
ARTIKKELIN MUKAAN Hamas on rakentanut Länsirannalle puhelinverkoston, jolla se pystyy koordinoimaan operaatioitaan tarpeen mukaan. Hamas valmistautuu vallanvaihtoon salaisesti.
Hamasin edustaja kertoo, että jokin aika sitten Arielin luona tapahtunut israelilaisautoilijan haavoittumiseen johtanut tulitus oli Hamasin suunnittelema, mutta sen toteutti al-Aksa.
HAMASIN SOTILASSIIVEN Azzadin al-Kassam johtaja Anu Obeida totesi äskettäin, että Abbas on petturi ja Palestiinan kansan vihollinen. Sitä hänen mukaansa todistaa se, että Abbas keskustelee Olmertin kanssa samaan aikaan kuin IDF surmaa palestiinalaisia. Tällaiset lausunnot yleensä ennakoivat kohteen eliminoimista ja asettavat siten Abbasin Hamasin murhalistalle.
HAMASIN ja muitten terrorijärjestöjen tarkoituksena on valita PLO:lle uusi johto Damaskoksen kokouksessa, joka alkaa 7. marraskuuta. (Ynet, INN)
6. TIISTAINA äiti istui lapsensa kanssa olohuoneessaan Netiv Ha´asaran kibbutsissa kranaattitulen alkaessa. Hän poistui nopeasti talon suojahuoneeseen juuri ennen kuin kranaatti iski olohuoneeseen sytyttäen talon tuleen. Kaikkiaan neljä Kassam-rakettia ja viisi kranaattia ammuttiin Gazasta Israeliin tiistaina. IAF vastasi iskuun ohjuksin Nabaliyan alueella, mutta ohjus osui siviilitaloon haavoittaen heistä kolmea. Myöhemmin IAF iski poliisiasemaan Khan Younisissa surmaten neljä terroristia. IDF:n mukaan poliisiasemalla koordinoitiin Hamasin terroristien toimia. Israelilaisautoja kivitettiin eilen Gush Etzionin lähellä. Yön aikana pidätettiin 16 etsittyä terroristia.

Wednesday, October 31, 2007

KESKIVIIKKO 31.10.07
1. MELLAKAT PEKI´IN druusikaupungissa haavoittivat yli 30 ihmistä, niiden joukossa 16
poliisia. Yksi poliisiupseeri sai kiven päähänsä ja on kriittisessä kunnossa sairaalassa. Mellakat alkoivat maanantaina ja jatkuivat eilen. Kaupungilla on rikas juutalainen tausta, ja sitä pidettiin malliesimerkkinä juutalaisten ja druusien yhteiselosta. Kaupunki sijaitsee Meron-vuoren rinteellä.
MELLAKAT alkoivat siitä, kun maanantaina ennen aamunkoittoa 200 poliisia , rajapoliisia ja Yasam terrorinvastaisen osaston upseeria Galilean osa-alueen komentajan Nir Marishin johdolla tunkeutui kylään pidättääkseen paikallisia nuoria, jotka aktiivisesti vastustivat kännykkäpuhelimen antennitornin rakentamista kanakopin katolle läheisessä Peki´in moshavissa.
KAUPUNGIN ASUKKAISTA 90 sairastaa syöpää, jota esiintyy siellä epätavallisen yleisenä. Asukkaat pelkäsivät, että lähellä sijaitseva antennitorni voi lisätä syöpäriskiä. He pyysivät kanakopin omistajaa poistamaan tornin, mutta tämä kieltäytyi.
POLIISIEN TULLESSA kaupunkiin nuoret, useat heistä naamioituneina, olivat asettuneet vastustamaan poliisien tuloa kaupunkiin heitellen heitä kivillä ja muilla raskailla esineillä. Poliisit pidättivät viisi nuorta.
ERÄS KAUPUNGIN asukas kertoo, että tilanne paheni siitä, että poliisit tunkeutuivat druusien pyhättöön, ”hilweh”, mitä druusit pitävät täysin hyljättävänä. ”Emme voi hyväksyä sitä, että poliisi tunkeutuu pyhättöömme aseineen”. Tämän jälkeen kaupungin kovaääniset kutsuivat kaupungin asukkaita puolustamaan pyhättöään. Eräs 54-vuotias IDF:n upseerikoulun käynyt mies meni joittenkin muitten johtohenkilöitten kanssa rauhoittamaan tilannetta, ja kertoo saaneensa shokin nähdessään, että jotkut poliiseista olivat druuseja, jotka taistelivat druusinuorten kanssa. Jossakin vaiheessa naamioidut nuoret olivat kidnapanneet naispuolisen poliisiupseerin voidakseen käyttää häntä poliisin kaappaamien nuorten vapauttamiseksi, kuten sitten tapahtuikin.
Naispoliisia auttamaan mennyt poliisi haavoittui pahoin. Myös häntä hakemaan tullut ambulanssi ja sen henkilökunta joutuivat mellakoitsijoitten raivon kohteeksi.
YKSI DRUUSISIVIILI haavoittui poliisien ampumista luodeista ja joutui sairaalahoitoon.
KAUPUNGIN SYNAGOGA, joka periytyy Talmudin ajoilta, sekä sen lähellä olevat kaupungin vanhimpien juutalaisasukkaitten Zinati ja Tuma perheitten talot säästyivät koskemattomina.
KAUPUNGIN ASUKKAAT sanovat, että poliisien rajut otteet pahensivat mellakkaa. (JP)
2. TURVA-AIDAN RAKENTAMINEN Juudeaan ja Samariaan aloitettiin 2002 ja sen tuli olla valmis viimeistään ensi vuoden lopussa. Nyt sen ennustetaan valmistuvan vuonna 2010. Vuosien 2002 ja 2003 aikana puolustusministeriö rakensi aitaa 144 km. Seuraavan 2.5 vuoden aikana rakennettiin 150 km. Tällä hetkellä aidan 790 km:n kokonaispituudesta on rakentamatta 340 km, eli 450 km (56.9 %) aidasta on valmis. Aidan rakentaminen on kuitenkin hidastunut kaiken aikaa. Puolustusministeriö valittaa varojen puutetta, mutta pääministerin kanslian mukaan sillä on tilillään 500 miljoonaa NIS aitaa varten. Kilometri aitaa maksaa 9 – 13 miljoonaa NIS.
VIIME VUONNA turva-aitaa valmistui 102 km, tänä vuonna vain 48 km on valmistunut ja lisäksi 80 km on rakenteilla, josta ministeriö arvioi, että 50 km valmistuu vuoden loppuun.
AIDAN RAKENTAMISEN vastustajat väittävät, että aita on pelkästään poliittinen, mutta sen ansiosta terrori-iskut Israelissa ovat vähentyneet radikaalisti. Turvallisuusviranomaiset varoittavat, että turva-aidassa olevat aukot asettavat suuren osan maata, varsinkin Jerusalemin ja sen ympäristön, vaaralle alttiiksi ja kiirehtivät aukkojen sulkemista, koska rauhattomuus Juudeassa ja Samariassa voivat hetkessä muuttaa suhteellisen rauhallisen kauden.
KADIMAN PARISSA on leviämässä ajatus, että turva-aidan rakentamiseen tarkoitetut varat tulisi ohjata monta vertaa suuremman vaaran torjumiseksi, joka tulee Syyrian ja Iranin taholta.
MAHMOUD ABBAS on kaiken aikaa vaatinut turva-aidan rakentamisen keskeyttämistä ja valmiin osan purkamista sekä Juudean ja Samarian luovuttamista PA:lle 1949 aselepolinjoille saakka. Tämä voi olla yksi syy, miksi puolustusministeri Ehud Barak viivyttelee aidan rakentamista.
3. SISÄMINISTERI Meir Sheetrit on aloittanut sodan ns. paluuoikeuden perusteella maahan muuttajia vastaan. ”Ei enää mitään salaisia juutalaisheimoja. Israelin ei tule enää myöntää automaattista kansalaisoikeutta juutalaisille. Israelin tulee ottaa oppia kaikista muista maista. Haluan nähdä, ettei maahan muuttaja ole rikollinen, että hän opettelee hepreaa, että hän asuu maassa viisi vuotta ennen kansalaisuuden saamista. Meidän tulee keskittyä niihin muuttajiin, jotka jo ovat maassa, joitten elämä on surkea.”
MINISTERI Sheetrit esitteli näitä teemojaan Jewish Agencyn hallituksen jäsenten kokouksessa Jerusalemissa maanantaina. Hallituksen jäsenet tulivat maahan kaikkialta maailmassa. Sheetrit vielä täsmensi, ettei Israel päästä enää maahan ns. ”hävinneitä heimoja”. ”Meillä on tarpeeksi ongelmia Israelissa. Menkööt Amerikkaan,” hän hehkutti. Hän mainitsi nimeltä järjestöt kuten Pohjois-Amerikan konferenssi Etiopian juutalaisten hyväksi sekä Shavei Israel, joka etsii juutalaista taustaa olevia ryhmiä kaikkialla maailmassa ja tuo heitä Israeliin.
USEAT DELEGAATIOIDEN JÄSENET marssivat ulos vastalauseeksi Sheetritin puheeseen. Shavei Israel järjestön johtaja Michael Freund ilmaisi järkytyksensä ministerin puheesta, jonka hän sanoi edustavan jälkisionismia sen rumimmassa muodossaan. ”Sheetrit ei yksinkertaisesti ymmärrä, mikä tämä maa on, joka palvelee kotimaana ja pakopaikkana koko juutalaista kansaa.” Freund kyselee, mitä Sheetritin oma perhe, joka muutti Israeliin Marokosta, olisi tuntenut, jos sitä olisi kohdeltu siten kuin hän nyt haluaa kohdeltavan muita maahan muuttajia.
FREUND ihmettelee, miten Sheetrit voi esittää tuollaisia kommentteja esim. Intiasta muuttaneista Bnei Menashe heimon jälkeläisistä, kun hän ei ole mitenkään edes tutkinut heidän tapaustaan, eikä tavannut ketään sen jäsenistä. ”Bnei Menashe heimon aliya jatkuu”, hän vakuuttaa.
4. ABBAS KERTOI Kairossa, että keskeiset arabimaat osallistuvat Annapolis-konferenssiin. Hän puhui tiistaina lehtimiehille tavattuaan presidentti Hosni Mubarakin, joka edelleen on epävarma Bushin esittämän rauhankonferenssin onnistumisesta. Egypti ei ole virallisesti ilmoittanut aikeistaan, eikä kutsuja ole lähetetty eikä päivämäärää päätetty.
ABBAS SELVITTI, ettei konferenssin tarkoituksena ole Israelin tunnustaminen arabimaitten taholta, vaan tarkan ja pitävän aikataulun sopiminen itsenäisestä Palestiinan valtiosta. Hänen mukaansa varmoja mukaan tulevia maita ovat kvartetti, YK:n turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenet, Arabien seurantakomitea, jossa on mukana Egypti, Saudi Arabia, Jordania, Bahrain, Tunisia, Algeria, Sudan, Syyria, Palestiina, Qatar, Libanon, Marokko ja Jemen. Arabiliiton pääsihteeri Amr Moussa on myös tulossa, Abbas laskeskeli.
Lisäksi Abbas uskoo, että kolme ei-arabimaata tulee mukaan.
EGYPTIN VIRALLINEN taho ei suostunut vahvistamaan Abbasin positiivista lausuntoa. Saudi Arabian kuningas Abdullah ilmoitti maanantaina, ettei hänen maansa ole vielä päättänyt osallistumisestaan. Abbas vaatii ehdottomasti pitävää aikataulua, jonka puitteissa lopulliset asiat tulee selvittää ja sopia. Hän arveli, että kuusi kuukautta Annapolisin jälkeen on riittävä. Hänen pääneuvottelijansa Ahmed Qureia pitää kiinni uhkavaatimuksestaan, että konferenssi peruuntuu, jos Israel ei suostu PA:n vaatimuksiin, joista aikataulu on keskeisin.
5. UUTISOTSIKOITA
- EGYPTIN POLIISI kertoi eilen pidättäneensä kolme palestiinalaista, jotka olivat suunnitelleet terrori-iskua Israelissa. He kuuluivat Army of Islam järjestöön, joka osallistui Gilad Shalitin kaappaamiseen. He olivat tulleet Egyptiin Gazasta tunnelin kautta. Heillä oli mukanaan kranaatteja ja räjähteitä ja yhdellä oli pommivyö. Yksi epäilty pääsi pakenemaan takaisin Gazaan. Egyptiläisen autonkuljettajan oli tarkoituksena viedä heidät Israelin rajalle.
- HAMASIN TERRORIJOHTAJA Muhammad Deif on kertonut, että Hamas tulee iskemään syvällä Israelissa. Hamasin virkailija sheikki Ahmad Hamdan kertoi tiistaina tavanneensa Deifin äskettäin. Deif kuuluu Hamasin aseelliseen siipeen Izzadin al-Kassam. Deif haavoittui heinäkuussa 2006 IAF:n ilmaiskussa taloon Sheikh Radwanin Gazan lähiössä, ja on välttänyt pari muutakin yritystä hänen henkeään vastaan. Hän on korkealla Israelin etsittyjen listalla.
- POSTIVIRKAILIJAT uhkaavat lakolla, ellei heidän vaatimiaan uusia laskutus-perusteita hyväksytä. He katsovat kilpailijoitten saavan ansiotonta etua.
- KORKEIN OIKEUS hylkäsi Yitzhak Rabinin murhasta elinkautiseen tuomitun Yigal Amirin pyynnön saada osallistua poikansa ”brit-mila” ympärileikkaus-tilaisuuteen, joka on suunniteltu Rabinin murhapäiväksi gregoriaanisen kalenterin mukaan. Hänen vaimonsa Larissa Trimboblerin anomus painattaa postimerkki, jossa olisi hänen miehensä Yigalin kasvot, tyrmättiin myös oikeudessa.
- JERUSALEMISSA järjestetään tänään ohjusiskuharjoitus, joka alkaa 11.00 aamulla. Liikenne pysäytetään Sderot Herzl alueella. Räjähdyksiä kuullaan Beit Hakerem ja Wadi Joz lähiöissä sekä Israelin museon alueella.
- NAAMIOITU moottoripyöräilijä ampui eilen illalla kaksi ihmistä Tel Avivin yökerholla. Hyökkääjää etsitään edelleen.

Tuesday, October 30, 2007

TIISTAI 30.10.07
1. ”OI ÄITI, me vapautamme maan, joka on historialtaan ja luonteeltaan arabi”, laulaa arabi Fatahin virallisella TV-asemalla, on laulanut toistuvasti jo parin viikon ajan. Tämä samaan aikaan, kun PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas uskottelee englanninkielellä, että hän on vilpittömästi rakentamassa Palestiinan valtiota kahden valtion periaatteella. Laulussa, jonka käänsi arabiasta PMW (Palestiinan mediatarkkailu), laulaja kertoo, että ”He tuhosivat talomme, veljemme ja naapurimme, mutta äiti, älä ole vihainen, sillä meillä on kiviä, olemme palestiinalaisia, emme terroristeja”. Laulussa kerrotaan: ”Meillä on oikeus, oi äiti, haluamme rakentaa talomme uudelleen, käsi kädessä, käsikynkässä, me suojelemme maatasi, Palestiina. - Me rukoilemme al-Aksassa, me rukoilemme Syntymäkirkossa, muslimit ja kristityt. Me vapautamme uskontojen maan ja me rakennamme kotimaittemme Jerusalemin, olemme kunnian lapsia, oi äiti. - Oi jalo arabi, sinun veresi on minun vereni ja asiasi on minun asiani. – Me elämme rauhassa, eikä veresi vuoda turhaan. – Oi äiti, älä ole vihainen, kiviemme määrä kasvaa – Jerusalemista ja Akresta, Haifasta ja Jerikosta ja Gazasta ja Ramallahista, Betlehemistä ja Jaffasta, Bershevasta ja Ramlasta, Nablusista Galileaan, Tiberiasta Hebroniin.”
EDELLÄ on otteita PMW:n arabiasta kääntämästä laulusta, jonka esitteli web-sivullaan INN, http://www.israelnationalnews.com . Artikkelissa kysellään, seuraako Mahmoud Abbas edeltäjänsä Jasser Arafatin taktiikkaa, joka perustui hämäykseen: Hän kertoi englanniksi asiat siten, että se miellytti länsimaisia tukijoita, mutta käänsi arabiankielisissä puheissaan kaiken ylösalaisin, levittäen vihaa ja ylenkatsetta länsimaisia, ”noita helposti petettäviä hölmöjä kohtaan”.
2. ISRAELIN PUOLUTUSVOIMAT (IDF) suoritti eilen maanantaina kaksi operaatiota Gazan alueella. Sotilaat pysyttelevät kilometrin parin päässä turva-aidasta. Niiden tehtävänä on etsiä rakettien laukaisualustoja ja -miehistöjä ja konekivääripesäkkeitä sekä tunneleita, joita Gazasta kaivetaan turva-aidan ali Israelin puolelle. Niiden kautta voitaisiin lähettää terroristeja iskuihin Israeliin. Ensimmäisessä tulitaistelussa majuri Ehud Efrati, 34-vuotias kolmen lapsen isä, sai kuolettavan haavan ja kaksi muuta sotilasta haavoittui luodin osuessa hänen kranaattinsa, joka räjähti. Efrati oli kolmas IDF:n kaatunut sotilas tänä vuonna lähellä Sufa rajanylityspaikkaa. Ainakin yksi Hamasin pyssymies sai surmansa.
PRIKAATIKENRAALI Moshe ”Chico” Tamir kertoi maanantaina, että Hamas pyrkii rakentamaan Gazan rajan tuntumaan bunkkerijärjestelmän sekä suojattuja tukikohtia kranaattitulta ja tiedustelua varten. Hän kertoi, että Hamas rakentaa armeijaa Gazan kaistaleelle ja on hankkinut itselleen ennen tuntemattoman kyvyn kaivettujen salakuljetustunnelien kautta Siinailta. Shin Betin johtaja Yuval Diskin kertoi, että Hamas on tuonut Egyptistä 120 tonnia räjähteitä vuoden 2005 Gazan evakuoinnin jälkeen.
Tamir kertoi, että IDF tarkkailee Hamasin toimia ja muuntaa omaa taktiikkaansa sen mukaan, mutta myös Hamas tarkkailee IDF:n toimia pyrkien oppimaan niiden kautta. Hän ei katsonut tarpeelliseksi mennä paria kolmea kilometriä syvemmälle Gazassa, sillä Israelin asutusyhteisöihin ulottuvia Kassam-raketteja voidaan ampua koko Gazan kaistaleen syvyydeltä.
TOISESSA YHTEYDESSA. Gazan kaistalla IDF:n sotilaat tankkien ja helikopterien tukemina tunkeutuivat lähelle Beit Hanoun kaupunkia etsiessään terroristeja ja salakuljetustunneleita. Joukot kohtasivat kovaa vastarintaa, heitä ammuttiin myös panssarintorjuntaohjuksilla. Helikopterit tulittivat Hamasin aseellisia ryhmiä. Yhden pyssymiehen ja siviilin ilmoitettiin saaneen surmansa tulituksessa. Sotilaat miehittivät yhden rakennuksen Beit Hanouissa. Hamasin pyssymiehet aloittivat tulittaa rakennusta kranaateilla, joitten aiheuttamat sirpaleet haavoittivat lievästi muutamia sotilaita rakennuksessa.
SAMARIASSA Givati Prikaatin tiedusteluosaston sotilas haavoittui lievästi maanantaina pidätysoperaation yhteydessä lähellä Nablusia Ein Bet Ilmehin pakolaisleirissä. Sotilas vietiin sairaalaan. Kolme etsittyä terrorismista epäiltyä pidätettiin.
VIIME YÖN aikana sotilaat pidättivät 10 etsittyä Länsirannalta. (JP, INN)
3. ISRAEL EI keskeytä sähkön toimituksia Gazaan toistaiseksi. Puolustusministeri Ehud Barak kävi kuuntelemassa oikeuskansleri Menachem Mazusin tulkintaa asiassa, ja sai ohjeet pidättyä toistaiseksi toimitusten keskeytyksistä. Sekä EU:n Israelissa vieraileva ulkomaanasioitten komissaari Benita Ferrero-Waldner että YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon ovat pyytäneet toimitusten jatkamista entiseen tapaan, satoi sitten ”koiria tai kissoja” (cats and dogs), tai Kassam-raketteja.
Hyvähän se on luetella hyvältä kuulostavia yleisinhimillisiä fraaseja niin kauan, kuin oma nahka ei ole uhattuna, mutta kukaan heistä ei ole pystynyt antamaan parempaa ratkaisua terrorismiin.
4. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert piti eilen ilman ennakkoilmoitusta lehdistötilaisuuden, jossa hän kahden lääkärinsä tukemana ilmoitti, että hänellä on havaittu eturauhasen syövän alkuasteita. Hän tyynnytteli ilmoitustaan, ettei se estä häntä mitenkään jatkamasta Juudean ja Samarian luovutussuunnitelmia ja Jerusalemin jakamista. Hän kertoi, että havaitut kasvaimet ovat ”mikroskooppisen pieniä”, ja että ne voidaan turvallisesti poistaa kirurgisesti. Hän jopa ilmoitti tekevänsä työtään viimeiseen tuntiin ennen operaatiota ja jatkavansa sitä muutaman tunnin tauon jälkeen. Hänen lääkärinsä oikaisivat, että hän joutuu olemaan sairaalassa kolme päivää ja muutaman päivän kotonaan tarkkailun alaisena, mutta operaatio on vaaraton, jos mitään komplikaatioita ei esiinny. He myös vakuuttivat, että tällaisten tapausten hoito on Israelissa korkeaa tasoa, onhan tämä vaiva hyvin yleinen Israelin miehillä.
OLMERT kertoi, että sekä varapääministeri Tzipi Livni että Knessetin puhemies Dalia Yitzik ovat tietoisia tilanteesta siltä varalta, että heidän toimiaan tarvitaan.
HAIM RAMON kävi kertomassa TV-haastattelijalle, että Olmert olisi voinut jättää operaation pois ainakin tässä vaiheessa ja turvautua lääkintähoitoon, mutta että Olmert halusi operaation lähi aikoina. Ramon ennakoi, että Olmertin operaatio tehdään vasta Annapolis-rauhankonferenssin jälkeen, mikäli se yleensä toteutuu.
OLMERT ON SAANUT osanoton vakuutuksia sekä ulkomailta että kotimaasta. Monet kansanedustajat, sen ohella, että ovat tunnustaneet Olmertin rohkeuden ilmoittaessaan asiasta, kuitenkin vaativat hänen eroaan, ei sairauden vaan korruption ja Libanonin sodan surkea johtamisen vuoksi. (JP)
5. EGYPTIN PRESIDENTTI Hosni Mubarak toisti aiemmin ilmoittamansa vakuutukset, että Egypti aikoo rakentaa ydinvoimalan, eikä vain yhden vaan useita. Presidentti puhui maansa kansallisessa televisiossa maanantaina. Hän perusteli päätöstään selittäen, että energian tuotannon turvaaminen tulevaisuudessa on yksi tärkeimmistä tämän hetken päätöksistä. Hän esitti suunnitelmansa sähkövoimalan toisen vaiheen juhlassa Kairosta pohjoiseen. Egypti kaavaili ydinvoimalan rakentamista jo vuosikymmeniä sitten, mutta Chernobylin ydinvoimalan onnettomuus hyllytti suunnitelmat, kunnes Mubarakin poika Gamal veti vanhat suunnitelmat esiin pöytälaatikosta. Egypti on suorittanut pienen mittakaavan ydintutkimuksia vuosikymmenien ajan.
EGYPTIN YDINVOIMALA suunnitelmat ovat herättäneet laajaa huomiota, sillä maailmalla on lukuisia yhtiöitä, joita rakentaminen kiinnostaa. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Syyria ilmoittaa, että Damaskoksen rauhankokous on kieltäjien konferenssi. Kahden päivän ajaksi suunniteltu Damaskoksen kokous alkaa 7. marraskuuta. Konferenssin tarkoituksena on järjestäjien mukaan lähettää viesti Abbasille ja PA:lle, ettei niillä ole mandaattia sopia mistään Israelin kanssa. Palestiinalaiset ovat aidosti huolissaan, että tämä Annapolisin vastapainoksi suunniteltu kokous häiritsee pahoin arabien yhtenäisyyttä ja Annapolisin kokouksen tuloksia. (INN)
- SHIN BET varoittaa, että Annapolisin konferenssin epäonnistuminen voi aiheuttaa alueellisen väkivallan kasvua, mutta ei näe mitään syytä sellaiseen väkivaltaan kuin vuoden 2000 elokuussa alkanut toinen intifada, eikä sotaan, josta Qurei varoittaa. Shin Betin johtaja Yuval Diskin totesi, että terroristien on helppo päästä Jerusalemiin turva-aidassa olevien aukkojen kautta ja vaati aidan nopeaa rakentamista. Rakentaminen on viivästynyt kustannusten noustessa ja varojen ehtyessä sekä sitä vastaan tehtyjen lukuisten valitusten vuoksi. (JP)
- POLIISI ON HUOLISSAAN nuorten väkivallan kasvusta. Muutama päivä sitten paljastui tapaus, jossa kaksi 13-vuotiasta poikaa houkutteli 12-vuotiaan tytön toisen pojan kotiin. Siellä he antoivat tytölle aikuisten käyttämää ehkäisylääkettä, minkä johdosta tyttö menetti itsensä hallinnan. Pojat tekivät väkivaltaa tytölle. Toisen pojan isä löysi tytön kotoaan. Tyttö vietiin tajuttomana sairaalaan, mutta hän on nyt alkanut palata tajuihinsa. (INN)
- TÄNÄ AAMUNA räjähti kaksi putkipommia Jerusalemin itäosassa Nabluskadulla. Ne aiheuttivat pieniä aineellisia vaurioita. USA:n konsulaatti on lähistöllä. (INN)
- ISRAELIN DRUUSIKYLÄSSÄ Pekinissä sattui pahoja mellakoita. 28 ihmistä, niistä 12 poliisiupseeria, haavoittui yhteenotoissa, jotka alkoivat asukkaitten vastustaessa lähelle rakennettua antennitornia. Asukkaat kivittivät myös ambulansseja rikkoen niiden tulilaseja. Yksi siviili haavoittui poliisin luodista.(INN)

Monday, October 29, 2007

MAANANTAI 29.10.07
1. ANNAPOLIS UUTISIA.
ISRAEL BEITEINUN (Israel Kotimme) puolueen puheenjohtaja, ministeri Avigdor Lieberman esitti eilen puolueensa vaatimukset Annapoliksen rauhankokouksen asialistalle. Lieberman tähdensi, ettei hänen puolueensa pysy hallituksessa, jos Olmert neuvottelee keskeisistä kysymyksistä PA:n kanssa. Strategisten asiain ministeri Lieberman julkisti puolueensa laatiman dokumentin. Siinä vaaditaan, että Olmertin tulee vaatia palestiinalaisten harjoittaman terrorin täydellistä loppumista. HÄN EHDOTTAA, että jos PA ei siihen kykene, Naton joukkoja tulee kutsua sekä Länsirannalle että Gazan kaistaleelle. Dokumentissa vaaditaan, että aluevaihto tulee ottaa mukaan keskusteluihin. Aluevaihtoihin kuuluvat sen mukaan Israelin puolella turva-aitaa olevat Israelin arabien asuttamat kaupungit, jotkut Jerusalemin itäpuoliset lähiöt sekä juutalaisten asumat suuret asutuskeskukset vihreän linjan itäpuolella.
DOKUMENTISSA hylätään esitys maayhteyden luovuttamisesta PA:lle Gazan ja Länsirannan välillä. Pyhästä kaupungista (Jerusalemista) ei sallita minkäänlaisia kompromisseja.
EDES SYMBOLINEN pakolaisten paluuoikeus Israeliin hylätään ehdottomasti.
ISRAEL BEITEINUN dokumentti on herättänyt kirpeää arvostelua sekä Kadima-puolueen että Israelin arabikansanedustajien taholta. Kadiman edustaja pitää dokumenttia huonona enteenä. Arabikansanedustajat syyttävät Liebermania, että hän torpedoi rauhankeskustelut jo ennen niiden alkamista. ”UMM EL-FAHM ei ole vaihdettavissa Jerusalemiin”, sanoo ke. Jamal Zahalka. ”Ei saada sopimusta aikaan, ellei Israelin kanta muutu radikaalisti arabien rauhanehdotukseen”.
”RAUHANSOPIMUSTA ei saada aikaan, ellei setlementtejä hajoteta ja setlereitä siirretä, mukaan lukien ne siirtolaiset, jotka tulivat ulkomailta ja ottivat valvontaansa maan, joka ei kuulu heille,” uhoaa kansanedustaja Ahmed Tibi (UAL, Yhdistetty arabilista). (JP)
2. PA:N PÄÄNEUVOTTELIJA Ahmed Qureia (Abu Ala) uhkaa, että Annapolisin rauhankonferenssin epäonnistuminen tuo sodan mahdollisuuden arabien kokeman turhautumisen ja pettymyksen vuoksi. Qureia ei pystynyt yksilöimään, mistä sota mahdollisesti tulisi, mutta ennusti ääriainesten rohkaistuvan kokouksen epäonnistumisen johdosta. Qureia vaatii edelleen selkeää aikataulua, minkä Olmert viimeksi eilen ehdottomasti kielsi.
QUREIA VAATII, että ”tiekartan” ensimmäiset vaatimukset tulee toteuttaa välittömästi. Hän esittää viidensadan PA:n poliisin asettamista Naglusiin valvomaan kaupungin järjestystä esimerkkinä PA:n halusta omalta osaltaan toteuttaa tiekartan määräyksiä, mutta varoittaa samalla, että jos IDF operoi edelleen Nablusissa ja surmaa palestiinalaisia, se tuo ongelmia.
Qureia perustaa optimisminsa siihen, että hän uskoo arabimaitten tukevan rauhankeskusteluja.
JERUSALEMIN AL-QUDS yliopiston presidentti Sari Nusseibeh kertoo JP:n artikkelin mukaan, että hän arvostelee Abbasin neuvottelutaktiikkaa mennä keskusteluihin paljastamatta omia korttejaan, vaan odottaa Israelin myönnytyksiä, jonka jälkeen hän on valmis paljastamaan omia vaateitaan. Nusseibeh suosittaa, että PA selkeästi myöntää suostuvansa vaihtokauppaan, jossa Israel luopuu Jerusalemin vanhasta kaupungista ja Temppelivuoresta sekä vetäytyy 1949 aselepolinjoille vastapainona sille, että PA luopuu vaatimasta pakolaisten paluuoikeutta. Nusseibeh katsoo, että palestiinalaispakolaiset voisivat palata asteittain tulevan Palestiinan valtion alueelle sovittua korvausta vastaan. (JP)
3. MAHMOUD ABBAS paljastaa, että Hamas käyttää ulkopuolisia vallankaappauksen suunnittelussa Länsirannalla. Abbas puhui asiasta sunnuntai-iltana. Hän paljasti, että nuo ulkopuoliset voimat ovat Iran, Syyria ja Qatar, mutta vakuutti samalla, että se ei tule onnistumaan.
Abbas toisti syytöksensä, että Israel neuvottelee Hamasin kanssa, minkä sekä Hamas että Israel kieltävät. Abbas myöntää, että hän on valmis neuvottelemaan Hamasin kanssa Gazan asukkaitten palauttamiseksi toisten palestiinalaisten joukkoon.
HAMASIN EDUSTAJA Abu Obeida kertoo Hamasin web-sivulla, että Abbas on petturi ja Palestiinan kansan vihollinen, koska hän neuvottelee Israelin kanssa ohi Hamasin ja Islamic Jihadin eikä välitä palestiinalaisten kärsimyksistä. Tarkkailijat varoittavat, että syytös voi johtaa murhayritykseen Abbasin henkeä vastaan.
PA:N VIRKAILIJAT ovat paljastaneet, että Jasser Arafat maksoi tuhansia dollareita Hamasin johtajille. Raportin mukaan Arafat antoi 5000 USD määrätyille Hamasin johtajille ja 50 000 USD Hamasin alajärjestölle National Islamic Salvation Party. Hamas perustettiin 1980-luvun lopulla Israelin myötävaikutuksella. Se aloitti itsemurhaiskut Israelissa 1993.
HAMASIN EDUSTAJA kieltää, että Hamas suunnittelee vallankaappausta Länsirannalla.
ABBAS PYYTÄÄ, että Syyria peruuttaisi suunnittelemansa rauhankokouksen Damaskoksessa Annapoliksen konferenssin vastapainoksi, koska se hajottaa arabirintamaa ja lisää eri ryhmien välisiä vastakohtaisuuksia. (JP, INN)
4. ISRAELIN UHKAAMAT boikottitoimet Gazaa vastaan ovat alkaneet kivuliaasti. Palestiinalaiset ovat syyttäneet Israelia niiden aloittamisesta, mutta vain öljyntoimituksissa lienee ollut katkoja, sähkönjakelussa ei, vaikka terroristit ampuvat Kassam-raketteja Israeliin kaiken aikaa IDF:n ja IAF:n vastatoimista huolimatta.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak tapaa oikeuskansleri Menachem Mazuzin tänään selvitelläkseen, mitä oikeusvaikutuksia toimitusten katkoilla Gazaan voi olla. Monelta taholta on varoiteltu, että ne voidaan katsoa sotarikoksiksi, vaikka sotaa ei ole julistettu, tai massakuritukseksi Gazan asukkaita vastaan. Israel toimittaa n. 60 % Gazan tarvitsemasta sähköstä. Puolustusviranomaiset kertovat, että Israel pudottaa öljyntoimituksia Gazaan 5 - 12 %. Normaalitoimitus on ollut 450 000 litraa viikossa, uusi kiintiö on 300 000 litraa viikossa, mutta teollisuuden käyttämä öljymäärä pysyy samana, 1.75 miljoonaa litraa viikossa. (INN)
5. UUTISOTSIKOITA
- EGYPTI PALAUTTAA Israelin luovuttamat Sudanin pakolaiset takaisin omaan maahansa, vaikka Egypti lupasi, ettei näin tapahdu. Monia pakolaisia odottaa vankeus ja kuolema palattuaan Sudaniin.
- 18 vuotta avioeropäätöstä odottanut ”aguna” vaatii oikeusministeriöltä 4.5 miljoonan NIS korvausta heitteillejätöstä. Hänen elämänsä on edelleen sidottu mieheensä, joka kieltäytyy antamasta hänelle avioeroa. Useissa tapauksissa miehet vaativat suurta rahasummaa tai asuntoa korvaukseksi suostumuksesta.
- IAEA:N PÄÄJOHTAJA Mohammed El-Baradei syyttää Israelia Syyriaan tekemästään ilmaiskusta ja vaatii selvityksiä, mitä koneet tuhosivat Syyriassa. Hän syyttää, ettei USA eikä Israel ole toimittanut hänelle mitään todisteita, että iskukohde oli ydinvoimalaitos. Hän myös vakuuttaa, ettei hänellä ole mitään todisteita siitä, että Iran valmistaisi ydinasetta. Hän varoittaa Yhdysvaltoja ja Israelia havittelemasta iskua Irania vastaan, koska se vain tarkoittaisi polttoaineen lisäämistä tuleen alueella, joka ilmankin on täysin sekaisin. Kukaan ei näytä muistavan, että Saddam Husseinin ydinlaitossuunnitelmat ja valmiit laitteet hävisivät jonnekin. USA on seurannut IAF:n nyt tuhoamaa Syyrian ydinlaitosta vuodesta 1991 lähtien, jolloin Irakista meni rekka-autoittain tavaraa Syyriaan.(JP)
- IDF KÄVI kovia tulitaisteluja Gazan eteläosassa maanantaiaamuna. Yksi palestiinalainen sai surmansa tulitaistelussa. Toisessa tulitaistelussa Nablusissa IDF:n sotilas haavoittui. IDF pidätti yön aikana 20 etsittyä terroristia Länsirannalla.
- SAKSALAISEN FOCUS lehden mukaan Saksan muslimit suunnittelivat iskuja syyskuun 11. päivänä Berliinissä. Kohteina olivat Israelin suurlähetystö, USA:n armeijan tukikohtia sekä yökerhoja ja klubeja. Tiedot saatiin muslimien keskenään käymistä keskusteluista. Yksi terroristeista on Turkista muuttanut, kaksi muuta syntyperäisiä saksalaisia. (INN)
- HALLITUS ASETTI komitean seuraamaan beduiinien laitonta rakentamista Negevissä. Shas syyttää, että se itse asiassa tarkoitta beduiinien autonomiaa.
- YNET raportoi kovista taisteluista Sufan rajanylityspaikan lähellä. Yksi palestiinalainen kuoli, kaksi IDF:n reserviläistä haavoittui tulituksessa. Myös Beit Ein Ilman pakolaisleirin lähellä Samariassa käytiin tulitaisteluja. Yksi sotilas haavoittui. IDF kertoo, että terroristien vastarinta Gazassa on selvästi koventunut ja he käyttävät uusia ja tehokkaampia aseita kuin ennen.
- 18 USA:ssa toimivaa juutalaisyhteisöä perustivat yhteisen katto-organisaation, jonka tarkoituksena on painostaa Israelin hallitusta, ettei se suostu myönnytyksiin Jerusalemista, koska se on kaikkien juutalaisten yhteistä omaisuutta. Rabbi Pesah Lerner Nuori Israel kansallisen neuvoston varapresidentti perusti neuvoston, jonka tarkoituksena on pyrkiä estämään Jerusalemin jakaminen. Lerner vakuuttaa, ettei Jerusalem kuulu vain Israelissa asuville, vaan se kuuluu maailman kaikille juutalaisille, eikä siten mikään hallitus ole oikeutettu tekemään sitä koskevia päätöksiä kuulematta maailman juutalaisten mieltä. (INN)
- YIGAL AMIR, Rabinin murhasta elinkautiseen tuomittu, sai eilen pojan.

Sunday, October 28, 2007

SUNNUNTAI 28.10.07
1. USA:N ULKOMINISTERI Rice matkustanee Israeliin ensi viikolla pohjustaakseen Annapolisin rauhankonferenssia. Hänen odotetaan samalla julkistavan kutsut kokoukseen halukkaille maille. Rauhankokouksen ajankohta on edelleen auki.
ISRAELIN JA PA:N asettamat rauhankokouksen julkilausumaa valmistelevat ryhmät ovat pääasiassa keskittyneet selvittelemään, mitä ennakoivia toimia osapuolten tulee tehdä. PA:n edustajat väittävät, että he ovat jo aloittaneet oman osuutensa toteuttamisen, joista tärkein on terrorismin infrastruktuurin hävittäminen, ja syyttävät, ettei Israel ole tehnyt mitään omalta puoleltaan, joista ensimmäisiä ovat setlementtien rakentamisen jäädyttäminen ja ”laittomien”, ”laillisten” ulkopuolelle asumattomille kukkuloille rakennettujen, parakkikylien tuhoaminen.
USA:n odotetaan toimivan erotuomarina ja ratkaisevan, onko ”tiekartan” ensimmäiset vaatimukset toteutettu. Julkisuudessa ei ole esitetty todisteita, miten PA on aloittanut terrorismin hävittämisen alueeltaan. Se ei ole pystynyt estämään edes Fatahin omaa alajärjestöä al-Aksaa jatkamasta terroritoimiaan, kuten israelilaisten autoilijoitten tulitukset osoittavat.
OLMERT JA ABBAS keskustelivat perjantaina 2.5 tuntia Jerusalemissa. Keskusteluissa olivat mukana valmistelevat tiimit Qurein ja Livnin johdolla. Aiheina olivat julkilausuman valmisteleminen, Olmertia vastaan suunniteltu teloitusyritys sekä sähkötoimitusten katkaiseminen Gazaan Kassam-rakettitulen lopettamiseksi. Tarkkailijat huomioivat, että osapuolten lähenemistä tuskin havaitsee, eikä siitä annettu positiivisia lausuntoja medialle. (JP)
2. ULKOMINISTERI Tzipi Livni matkusti lauantaina sapatin loputtua Kiinaan, jossa hän yrittää saada Kiinan johdon ymmärtämään vaaran, minkä Iranin ydinase tulee aiheuttamaan. Kiina on Venäjän ohella johdonmukaisesti vastustanut kaupparajoitusten koventamista Iranille. Molemmat maat menettävät tuottavia kauppoja, jos sanktioita kovennetaan.
LIVNI allekirjoitti Kiinan kanssa tärkeän turismisopimuksen. Kiina lupasi joitakin kuukausia sitten, että Kiinasta tulee lähivuosina miljoonia turisteja Israeliin.
EL AL HOITAA israelilaisten urheilijoitten matkan Kiinan olympialaisiin. Asia on huolettanut israelilaisia urheilijoita, joilla on tilaa tarvitsevia urheiluvarusteita mukanaan.
TURISMI ISRAELIIN on selvästi noussut edellisvuodesta, mitä osoittaa myös turismiministeriön websivun vierailut. Tänä vuonna maahan odotetaan 2.41 miljoonaa turistia. Ministeriön websivulla http://goisrael.com vieraillee tänä vuonna 2.5 miljoonaa katsojaa, viime vuonna 1.5 miljoonaa. Sivun vierailijoista amerikkalaisia oli 34 %, Israelista 20 %, seuraavina Venäjä, Englanti ja Kanada. 1000 vierailijaa kuukaudessa oli Iranista, 43 Afganistanista syyskuussa. Web-sivu on hepreaksi, englanniksi, venäjäksi, saksaksi, tanskaksi, ruotsiksi, norjaksi ja suomeksi. (JP)
3. TERRORISTIT ampuivat lauantain aikana kuusi Kassam-rakettia Israeliin. Israel ei ole vielä toteuttanut uhkaustaan keskeyttää sähkön toimitukset Gazaan vastavetona jatkuvalle Kassam-rakettien ampumiselle Israeliin. Matan Vilnai lupaa, että keskeytykset alkavat tänään.
IDF JATKAA OMIA operaatioitaan terroristeja vastaan Gazassa. Sotilaat toimivat lähes kaikkialla Gazassa perjantaina etsien rakettimiehistöjä sekä niitä, jotka asettavat pommeja turva-aidan ja IDF:n käyttämien teitten viereen.
Aikaisin perjantaina IAF:n ampuma ohjus surmasi Hamasin jäsenen ja haavoitti pahoin toista. IDF:n ilmoituksen mukaan miehet lähestyivät IDF:n asemia lähellä rajaa iskun tapahtuessa.
YKSI HAMASIN pyssymies ja kaksi Islamic Jihadin miestä saivat surmansa perjantaina IAF:n koneitten tulituksessa, ja yksi Hamasin pyssymies sai surmansa tulitaistelussa sotilaitten kanssa lähellä Jabaliyan pakolaisleiriä kaistan pohjoisosassa.
LAUANTAINA kaksi palestiinalaista sai surmansa räjähdyksessä Gazan eteläosassa. Räjähdys, joka oli ilmeinen tapaturma, kuoli äiti lapsensa kanssa. IDF:n mukaan yhteenotot sattuivat enimmäkseen lähellä turva-aitaa palestiinalaisten pyrkiessä asentamaan pommeja sen viereen. IDF etsii jatkuvasti palestiinalaisten kaivamia tunneleita turva-aidan ali Israeliin. (JP)
4. PA IRTISANOO 30 000 turvallisuusmiestä. Sen palkkalistoilla Länsirannalla on kaikkiaan 80 000 ”turvallisuusmiestä”, joista arviolta puolet eivät työskentele ollenkaan, mutta saavat jatkuva palkkaa. PA:n virkailijat syyttävät asiantilasta Jasser Arafatia, joka halusi palkata mahdollisimman paljon miehiä palvelukseensa saadakseen lisää työpaikkoja. Järjestelmä toimi erinomaisesti, sillä sinisilmäiset länsivallat maksoivat heidän palkkansa. Arafat vielä lisäsi omaa kannatustaan siten, että hän maksoi palkat useimmille henkilökohtaisesti käteisellä.
SALAAM FAYADIN hallitus haluaa muuttaa tätä järjestelmää siirtämällä eläkkeelle yli 45-vuotiaat sekä poistamalla hallituksen listoilta kaikki miehet ja naiset, jotka eivät työskentele turvallisuus-virkailijoina, mutta ovat saaneet palkkaa. Fayad aikoo lisätä Fatahin turvallisuusvirkailijoita Gazan kaistalla. Miten hän nykyisessä tilanteessa pystyy valvomaan heitä, on mysteeri.
FAYADIN SUUNNITELMA tuskin menee läpi ilman mellakoita, sillä turvallisuusmiehet ovat osoittaneet mieltään maksamattomien tai alhaisten palkkojen vuoksi ennenkin. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- IRAN ilmoittaa, ettei sillä ole enempää tietoja IAF:n suunnistajasta Ron Aradista, joka kaapattiin Libanonissa 1986 hänen koneensa saatua moottorivian. Hizbulla-johtaja Hassan Nasrallah antoi lokakuun 17. päivänä Israelille Ron Aradin käsin kirjoitettuja muistiinpanoja Nahariyan rannikolla hukkuneen Gavriel Daweetin ruumiin palauttamisen yhteydessä. (JP)
- DRUUSIMINISTERI Ghaleb Majadle täsmensi Israelin radiolle perjantaina kuwaitilaiselle lehdelle Mishkat Al-Ray antamaansa haastattelua, jossa hän kertoi Israelin olevan valmis luopumaan Golanista rauhaa vastaan Syyrian kanssa. Israelin kulttuuri-, tiede- ja urheiluministeri Majadele (Labour) selitti lausuntoaan, että hän edustaa hallituksessa toista näkökulmaa, joka ei välttämättä ole hallituksen kanta asiaan. Hänen mielestään Golanilla ei ole strategista merkitystä Israelille, ja ”rauha on kaikkein tärkein asia, kuten Libanonin sota osoitti”. Hän vähätteli myös Syyrian ydinpommitodisteita. (JP)
- USA:N VIRKAILIJAT ovat ilmoittaneet, että he ovat seuranneet Syyrian ydinvoimalaksi väitettyä kohdetta vuodesta 2001 lähtien, ja vuoden 2003 ilmakuvissa kohde on jo selvästi näkyvissä. He eivät kuitenkaan tienneet, mitä laitoksessa tehtiin. Lokakuun 3. päivänä Al-Hamed alus toi lastin ”sementtiä” Tartusin satamaan Syyriassa. Israelilaiset tarkkailivat aluksen matkaa kaiken aikaa. Lasti purettiin rekka-autoihin, jotka veivät sen suoraan Al Tibnah ”sementtitehtaalle”, kuten sitä Syyriassa kutsuttiin. IDF oli varma, että lastin sekaan oli piilotettu ydinvoimalan tarvikkeita ja osia. IAF:n koneet iskivät kohteeseen lokakuun 6. päivänä. Syyrian USA:n lähettiläs Imad Mustapha takelteli vastatessaan journalistien kysymykseen lastista. Hän kertoi, että Syyria vei Pohjois-Koreaan sopimuksen mukaan vuosittain 100 000 tonnia Durham-vehnää viiden vuoden ajan arvoltaan 120 miljoonaa USD, ja sai takaisin ”tavaroita” (stuff) pystymättä yksilöimään, mitä ne olivat. Debkafile arvioi, että tässä on ”savuava ase” Syyrian oletetusta ydinaseohjelmasta, mitä Bagdadista ei löydetty. (http://www.debka.com )
- PA:N OLIIVISADON auttamisen varjolla vasemmistolaiset ryhmät, joitten mukana on ulkomaisia vapaaehtoista, polttivat juutalaisen synagogan Dolev juutalais-kylässä Samariassa ja lisäksi perjantaina raastoivat maasta 3000 viiniköynnöksen tainta. Asukkaat havaitsivat ryhmän valmistautuvan siirtymään toiseen hedelmätarhaan, mutta havaitessaan, että heidät oli tavattu itse teossa, ryhmä pyrki pakoon. Asukkaat kutsuivat sotilaat, jotka saivat kiinni kolme englantilaista vapaaehtoista muitten ryhmän jäsenten päästessä karkuun. Ilkityöntekijät olivat tuhonneet myös kalliita kastelulaitteita. Asukkaat laskivat, että menetykset ovat arvoltaan 60 000 NIS sekä menetettynä satona 120 000 NIS. Naiset kuuluvat Kansainväliseen Solidaarisuus-järjestöön (ISM). He olivat syyllistyneet samanlaiseen vandalismiin Nerian kylän lähellä. (INN)
- PA VAATII, että Israel poistaa 16 tiesulkua ja tarkastuspistettä välittömästi osana ”tiekartan” Israelia koskevien kohtien toteuttamiseksi. (INN)
- ISRAELIN ARABIKANSANEDUSTAJAT kutsuvat niitä arabeja jotka suostuvat suunniteltuun yhteiskuntapalveluun, loisiksi arabikansan parissa. (INN)
- POLIISI EPÄILEE, että Moldoviasta kotoisin oleva kodinhoitaja murhasi 76-vuotiaan emäntänsä, jonka kanssa hän asui ja sytytti tämän asunnon tuleen. Hän itse yritti joko karkuun ikkunan kautta tai itsemurhaa heittäytymällä ikkunasta. Hänet löydettiin ikkunan alta pahoin loukkaantuneena. (JP)
- ISLAMILAISEN JÄRJESTÖN pohjoisen osan johtaja Raed Salah on varma. että Länsimuuri on osa al-Aksa moskeijaa eikä sillä ole mitään yhteyttä juutalaisten toisen Temppelin kanssa. Järjestö kutsuu itseään nimellä Palestiina Israelin sisällä, ja vaatii aluetta osaksi tulevaa laajaa kalifikuntaa. (INN)