Tuesday, October 16, 2007

TIISTAI 16.10.07
1. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert lupailee, että Jerusalem voidaan jakaa. Hän ei sano sitä suoraan, vaan asianajajan kiertelevin sanankääntein kyselee: ”Oliko tarpeellista lisätä Shuafatin pakolaisleiri, Sawakra, Walaje ja muut kylät osaksi Jerusalemia?” Olmert lisää, ettei hän ole ollenkaan vakuuttunut asiasta. Hän esitti mielipiteensä tästä JP:n haastattelussa jo kesäkuussa 2004, jossa hän esitti, että Jerusalemin etäiset lähiöt Isawiya lähellä Ranskalaista kukkulaa, Shuafatan pakolaisleiri, Anata lähellä Kafr Akabia sekä eteläiset lähiöt Sur Bahir ja Umm Tuba lähellä Rachelin kibbutsia, ovat alueita, joita hän silloin oli valmis luovuttamaan PA:lle.
OLMERTIN LUPAUKSET Knessetin kokouksessa maanantaina, joita edellä lainattiin, herättivät huomiota siksi, että Jerusalemin kohtalo on nyt Abbasin vaatimuslistalla.
RICE EI suoraan ole puuttunut Jerusalemin kysymykseen, mutta tavatessaan Abbasin eilen Ramallahissa hän totesi: ”Todellakin, on tullut aika perustaa Palestiinan valtio”. Hän toivoi voivansa levittää tätä tietoutta mahdollisimman laajalle, että ”USA katsoo tällaisen valtion perustamisen Israelin rinnalle ehdottoman välttämättömäksi tulevaisuuden kannalta, eikä vain palestiinalaisten ja israelilaisten vaan todella koko Lähi Idän ja USA:n intressien vuoksi”.
RICE VÄLTTI edelleen vastaamasta kysymykseen, onko Olmertin ja Abbasin yhteinen periaate-julistus välttämätön ennen rauhankokousta. Hänen mukanaan tullut virkailija vihjaili konferenssin ajankohdan siirtämistä. Rice lienee toteamassa erimielisyyksien olevan liian syvät Olmertin ja Abbasin näkökantojen ohjailemiseksi yhteiseen periaatejulistukseen lähi tulevaisuudessa. JP
2. ISRAEL JA HIZBULLAH saivat eilen yllättäen toteutettua vaihtokaupan salaisten sopimusten puitteissa: Israel toimitti Libanoniin kahden kaatuneen Hizbullahin jäsenen ruumiit sekä haavoittuneen taistelijan; Hizbullah luovutti Libanonin rannikolta löytyneen hukkuneen israelilaisen Gavriel Daweetin, 27, ruumiin, joka muutti Israeliin Etiopiasta. Hän hukkui Israelin rannikolla tammikuussa 2005. Hänen ruumiinsa ajautui Libanonin rannikolle, jossa kalastaja löysi sen ja luovutti Hizbullahille. Hizbullah luovutti vaihtokaupan yhteydessä asiakirjoja, joita pääministerin kanslia ei vielä halunnut yksilöidä. Libanonin media kuitenkin vihjaili, että ne koskivat IAF:n suunnistajan Ron Aradin kohtaloa, joka laskeutui laskuvarjolla koneestaan sen saatua moottorivian Libanonin yllä 1986 ja joutui Hizbullahin käsiin.
LIBANONILAINEN lehti al-Akhbar kertoi eilen, että dokumentit sisälsivät Ron Aradin omalla kädellään kirjoittamia kirjoituksia. Niiden perusteella Ron Aradin veli Chen ja tytär Yuval päättivät matkustaa Berliiniin pyytääkseen, ettei Saksa vapauttaisi iranilaista vakoilijaa Kazem Darabia eikä libanonilaista Abbas Rahilia ennen Ron Aradin tai hänen jäännöstensä palauttamista.
VAIHTOKAUPPA herätti Israelissa toiveita, että heinäkuussa 2006 Hizbullahin kaappaamat IDF:n sotilaat Ehud Goldwasser ja Eldad Regev saataisiin myös vaihdettua. Hizbullah vaatii Israelissa vangittujen libanonilaisten vapauttamista, joista vaikein tapaus lienee elinkautista tuomiota kärsivä terroristi Samir Kuntar. Kuntar murhasi 1979 terrori-iskun yhteydessä Nahariyassa poliisin sekä siviilimiehen ja hänen tyttärensä murskaamalla pienen tytön pääkallon kalliota vasten. Toinen tytär sai surmansa tapaturmaisesti tukehtumalla hänen äitinsä yrittäessä vaientaa häntä terroristin riehuessa talossa. (JP, Ynet)
VUONNA 2004 Israel vapautti 400 palestiinalaista vankia Hizbullahin luovuttaessa kolmen Libanonissa surmansa saaneen IDF:n sotilaan ruumiit ja vapauttaessa liikemies Elhanan Tannenbaumin. Israelin vapauttamien vankien joukossa oli 30 arabia sekä kaksi korkeaa Hizbullahin virkailijaa Mustafa Dirani ja sheikki Abdel Karim Obeid. Hizbullah lupasi antaa tietoja Ron Aradista Samir Kuntarin vapauttamista vastaan, mutta tämä osa sopimuksesta ei toteutunut.
3. ULKOMINISTERI Rice tapasi eilen strategisten asiain ministerin Avigdor Liebermanin (Israel Beiteinu), joka kertoi hänelle, että vuoden 2002 Defensive Shield tapainen operaatio on väistämätön Gazassa Hamasin ja muitten terrorijärjestöjen infrastruktuurin murskaamiseksi. Lieberman esitteli Ricelle esitystään maan ja asukkaitten vaihdosta PA:n kanssa. Hän varoitti Ricea, että painostamalla Olmertia myönnytyksiin, joihin hänen puolueensa ei voi suostua, hän vaarantaa Olmertin hallituksen säilymisen. Lieberman tähdensi, että nykyisen poliittisen ilmapiirin vallitessa hallitus ei voi tehdä kiistanalaisia päätöksiä herkissä kysymyksissä.
LIEBERMANIN mielestä rauhankokous tässä vaiheessa on virheellinen, koska se tulee olemaan vain yksi konferenssi konferenssien sarjassa ja yksi dokumentti muitten joukossa. Hän painotti palestiinalaisten taloudellisen aseman ja turvallisuuskysymysten parantamisen tärkeyttä ennen konferenssia. Jerusalemin jakamisen estäminen on yksi Israel Beiteinun vaatimuksista, joka on myös Shasin edellytys hallitusyhteistyön jatkumiseksi.
NU/NRP KANSANEDUSTAJA Benny Elon esitteli Olmertille laatimansa rauhansuunnitelman, jossa myös tähdennetään palestiinalaisten talouden parantamista. (JP)
4. ISRAELILLA ON kaksi mahdollisuutta: Joko antautua ja hyväksyä täysin palestiinalaisten vaatimukset, mikä merkitsisi Israelin loppua juutalaisena valtiona; tai toisena vaihtoehtona tehdä lopullinen analyysi tilanteesta ja todeta, että ainoa mahdollisuus sionistisen idean ja juutalaisen haaveen toteuttamisen varmistamiseksi on miehittää kaikki Palestiinan Auktoriteetille luovutetut alueet, lopettaa kaikki niiden poliittiset ja sotilaalliset instituutiot ja infrastruktuurit Oslon sopimuksista lähtien ja asettaa tehokas Israelin hallinto kaikkialle Jordanjoesta Välimereen.
NÄIN RAFLAAVASTI esittää mielipiteitään Martin Sherman Ynetin websivulla tänään.
SHERMAN MYÖNTÄÄ, että tämäntapaisten suunnitelmien toteuttaminen vaatisi valtavia diplomaattisia ja poliittisia ponnisteluja ja se olisi sellainen haaste maan kansalliselle johdolle, mihin nykyiset johtajiksi itseään kutsuvat poliittiset pyrkyrit eivät ole kykeneviä. Se vaatisi kokonaan uuden sukupolven esiin tulemista, jolla olisi selkärankaa, suurempaa älyllistä kykyä, suurempaa moraalista voimaa ja suurempaa poliittista näkemystä.
SHERMAN TOTEAA, ettei kysymys ei ole siitä, olisiko tämä olisi mahdollista, sillä jos juutalaiset haluavat säilyttää kansallisen luonteensa ja poliittisen itsenäisyytensä juutalaisena kansallisvaltiona, ei ole olemassa toista mahdollisuutta.
SHERMAN VÄHÄTTELEE ja pilkkaa Israelin hallituksen ja IDF:n tapaa asettaa hintalappu palestiinalaisten suorittamille terroriteoille; tapaa, mitä luonnehtii päättämättömyys, tilanteen säilyttäminen ennallaan, aloitteellisuuden puuttuminen, jatkuva pelko välttämättömän aktiivisuuden, aloitteellisuuden, pelottomuuden ja johtajuuden asemesta, kuten Guy Bechor luonnehtii Ynetin kirjoituksessaan, johon Sherman viittaa. Sherman toteaa, ettei Bechorin analyysi ole täysin hylättävä, mutta lisää, ettei tämä politiikka ole tuonut Israelia yhtään lähemmäs ratkaisun löytämiseksi palestiinalaisten aiheuttamaan ongelmaan eikä se ole vähentänyt palestiinalaisten väkivaltaa. (Guy Bechor: ”Making the enemy think twise”. Ynet)
SHERMAN KATSOO, että Israelin tulee luopua uhrausten välttämisen periaatteesta ja palautua ensimmäisten juutalaisten tapaan antautua poliittisen haaveensa toteuttamiseen uhreista välittämättä. Hän viittaa, miten Israelin itsenäisyystaistelussa 1948 Israelin kansan 600 000 puutteellisesti koulutettua ja aseistettua asukasta taisteli viiden maan vakinaista armeijaa vastaan menettäen 6000 kaatunutta, mutta se ei murtanut kansan tahtoa toteuttaa päämääränsä, kansallisen kodin perustamista juutalaiselle kansalle. (Ynet)
5. UUTISOTSIKOITA
- RABININ MURHASTA elinkautiseen tuomittu Yigal Amir ei saanut lupaa osallistua poikansa brit mila tilaisuuteen. IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi sanoo saaneensa shokin kuullessaan, että jotkut israelilaiset haluavat Amirin vapauttamista. Ei ole todisteita, että hän olisi joutunut shokkiin saadessaan kuulla suunnitelmista vapauttaa Marwan Barghouti, joka tuomittiin viiteen elinkautiseen viiden israelilaisen murhasta. (JP)
- POLIISI POISTI 60 nuorta, jotka olivat leiriytyneet Samariassa neljälle poliisin aiemmin tyhjentämälle kukkulalle. Totutun tavan mukaan poliisi käytti tässäkin rajuja otteita ja syyttää muutamia nuoria hyökkäyksestä poliisin kimppuun. Yksi nuori jopa puri poliisia käteen itsepuolustuksekseen. Yksi kukkula on vielä puhdistamatta juutalaisista nuorista. (INN)
- EGYPTIN POLIISI sanoo löytäneensä kaksi uutta salakuljetustunnelia, jotka johtivat Siinailta Gazaan. Niistä löydettiin asekätkö, ammuksia, viisi kiloa heroiinia ja vähän lääkkeitä. Poliisi kuulustelee useita pidätettyjä. (Ynet)
- PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak lensi eilen Yhdysvaltoihin, jossa hän tapaa Bushin neuvonantajan Henry Kissingerin, puolustusministeri Rogert Gatesin, varapresidentti Dick Cheneyn ja Bushin neuvonantajan Steven Hadleyn. USA:n johto odottaa, että Barak antaisi myönteisiä lausuntoja marraskuun rauhan-konferenssista, jolla mitataan Bushin Lähi Idän politiikan onnistumista. Bushin hallituksen piirissä pelätään, että Olmertin hallituksen politiikka voi vaarantaa kokouksen tekemällä paikallisia esim. maanlunastusta koskevia päätöksiä. Myös ministerit Eli Yishai (Shas) ja Bar-On (Kadima) matkustavat Yhdysvaltoihin.

Monday, October 15, 2007

MAANANTAI 15.10.07
1. USA:N ULKOMINISTERI Rice saapui eilen Israeliin tarkoituksenaan sovitella Israelin ja PA:n välisiä erimielisyyksiä yhteisen julkilausuman runnomiseksi, jota voitaisiin esittää marraskuun lopussa Annapoliksen rauhankokouksessa. Tämä etukäteislausuma määritellee myös arabimaitten osallistumisen kokoukseen. Varsinkin Saudi Arabia ja Egypti ovat epäilleet kokouksen onnistumista ja haluavat tietää ennakkoon, mistä siellä puhutaan ja päätetään. Jopa palestiinalaisetkin ovat uhkailleet jäävänsä pois, ellei heidän vaatimuksiinsa suostuta.
RICE OLI KUITENKIN varsin pidättyväinen vierailunsa ensimmäisenä päivänä, mikä voi olla taktista. Hän laulaa epäilevät Tuomakset uneen ja sitten tekee omat tarjouksensa, joita ei voi hylätä, kuten amerikkalaiset mafiapomot aikoinaan.
www.worldnetdaily.com kertoo artikkelissaan, että Rice on kaikessa hiljaisuudessa esittänyt vaatimuksen kaiken rakentamisen lopettamisesta Jerusalemin itäpuolella. Hän voi tarkoittaa tällä E-1 alueen rakentamissuunnitelmia, jotka ovat olleet Israelin ohjelmassa vuosikymmenet.
ULKOMINISTERI Rice tapasi eilen Shasin puheenjohtaja Eli Yishain, joka kertoi hänelle, ettei puolue voi suostua Jerusalemin jakamiseen, ja jos se otetaan rauhankokouksen asialistalle, Olmertin hallitus on vaarassa kaatua.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak tapasi myös Ricen ennen USA:n matkaansa, ja kertoi vieraalle, että IDF tulee olemaan Juudeassa ja Samariassa kaikissa sopimusmalleissa turvallisuuden takaajana, ja että hän on suostunut poistamaan muutamia tiesulkuja.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmert yritti näyttää optimistiselta tavattuaan Ricen, mutta hän oli kovin lyhytsanainen keskusteluista. Hän vain totesi saaneensa vaikutelman, ettei Rice painosta häntä myönnytyksiin. Olmert haluaa ylimalkaisen periaatejulistuksen ennen rauhankokousta; palestiinalaiset haluavat selkeät raamit aikatauluineen ja sopimuksineen siitä, että keskeisten kysymysten käsittely aloitetaan välittömästi huippukokouksen jälkeen.
OLMERT KERTOO medialle, että Palestiinan valtio on jo päätetty tosiasia, vaikka ei ole tiedossa, miten Israelin kansa asian näkee nykyisessä tilanteessa. Hän haluaa, että ennen näiden asioitten sopimista palestiinalaisten on suoritettava ”tiekartan” ensimmäiset vaatimukset.
(Tiekarttaa esitellään kirjoituksessa Ruma Israelilainen II, www.israelupdate.achlak.net )
OLMERT NIMITTI ulkoministeri Tzipi Livnin johtamaan Israelin periaatejulistusta valmistelevaa tiimiä ohittaen näin Haim Ramonin, joka menetti luottamuksensa esittämällä omia suunnitelmiaan, jotka menivät pitemmälle kuin Olmert on halukas tässä vaiheessa hallituksensa koostumuksen säilyttämiseksi. (JP)
2. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert sai eilen kaksi uutta aihetta päänsärkyynsä. Oikeuskansleri Menachem Mazuz määräsi kaksi poliisitutkimusta Olmertin aikaisemmilta vuosilta. Tutkimusvaateet sisältävät useita epäilyksiä kuten virka-aseman väärinkäyttämisestä, suosikkijärjestelmästä ja poliittisista virkanimityksistä hänen toimiessaan kauppa- ja teollisuus-ministerinä vuosina 2003-2005 Ariel Sharonin hallituksessa.
POLIISI ALOITTI aiemmin rikostutkimukset koskien Leumi-pankin yksityistämistä ja kuulusteli Olmertia kahteen kertaan, sekä hänen yksityisasuntonsa ostoon liittyviä epäilyjä lahjuksen vastaanottamisesta.
VALTIONTARKASTAJA Micha Lindenstraussin virasto teki tutkimukset epäillyistä asioista ja antoi niiden tulokset oikeuskanslerille, joka suoritti alustavat poliisitutkimukset ennen päätöstään.
OLMERTIN KANSLIA vähättelee poliisitutkimuksia pitäen niitä tarpeettomina.
Olmert ilmoitti samalla, ettei hänellä ole aikomustakaan pidättyä virantoimituksestaan tutkimusten ajaksi tai sen jälkeenkään. Vaatimuksia hänen eroamisestaan on tullut sekä kansanedustajien laholta oikealta ja vasemmalta, että kansalaisjärjestöiltä kuten Quality Government. (JP)
3. EGYPTI VAPAUTTI Nahro Massoudin, yhden tärkeimmistä pidättämistään Hamasin johtajista, joka olivat paenneet Gazasta tunnelin kautta Egyptiin vuosi sitten useitten muitten Hamasin johtajien kanssa peläten Fatahin turvallisuusjoukkojen pidätystä.
PALESTIINAN AUKTORITEETIN taholta Egyptin päätöstä arvosteltiin kovin sanoin, sillä PA oli etsinyt ja halunnut häntä syytettynä terrorismista. Massoud johti Hamasin sotilassiipeä Izzadim Kassam, joka teki säälimättömiä iskuja PA:n turvallisuusjoukkoja vastaan Gazassa.
Massoud oli myös yksi vangituista, joita Hamas halusi vapautettaviksi IDF:n sotilaan Gilad Shalitin vapauttamista vastaan. Julkisuudessa ei ole tietoa, liittyikö Massoudin vapauttamiseen vuoden kestäneestä vankeudesta ilman syytettä lupaus Shalitin vapauttamiseksi. Egypti on toiminut salaisena välittäjänä vankienvaihto-operaatiossa Israelin ja Hamasin kanssa.
TARKKAILIJAT USKOVAT, että Massoudin vapauttaminen on merkki Egyptin uudesta suhtautumisesta Hamasin kanssa ja niiden välien parantumisesta. Kolme viikkoa sitten Egypti salli lähes 90 Hamasin Egyptiin juuttuneen jäsenen ja tukijan siirtymisen Gazaan.
HAMASIN PÄÄMINISTERI Gazassa Ismail Haniyeh on puhunut ainakin kahdesti Egyptin tiedustelujohtaja Omar Suleimanin kanssa puhelimessa kertoen hänelle tilanteesta Gazassa. Egypti katkaisi suhteensa Hamasin kanssa tämän kaapattua vallan Gazassa kesäkuussa.
HAMASIN EDUSTAJA vahvisti, että Massoudi vapautettiin Egyptin vankilasta 11 kuukauden pidätysajan jälkeen, ja hän on nyt liittynyt perheensä kanssa Syyriassa. Hän myös vahvisti, että Massoudia oli kidutettu Egyptin vankilassa.
PA SYYTTÄÄ Massoudia eversti Muhammad al-Musatin, Gazan pohjoisosan sotilastiedustelu-johtajan, teloittamisesta. PA:n mukaan Massoud on Gazassa eikä Syyriassa.
Israel halusi myös pidättää Massoufdin useista terrori-iskuista syytettynä. IDF surmasi hänen kaksi veljeään, Khaled ja Tito, molemmat Hamasin jäseniä, edellisten vuosien aikana. (JP)
4. VENÄJÄN PRESIDENTTI Vladimir Putin aiottiin murhata hänen 16. lokakuuta Teheranissa pidettävän Kaspianmeren maitten huippukokouksen aikana, paljasti Kremlin edustaja sunnuntaina. Asiaan oli vihkiytynyt kolme terrorijärjestöä, jotka olivat kouluttaneet itsemurhaterroristin tehtävään. Asia paljastui Venäjän turvallisuusmiesten pidätettyä Chenchenin vastarintamiehen, joka kertoi olleensa yksi salaliittolaisista, ja jonka oli määrä matkustaa Teheraniin tehtävää varten.
PUTIN MATKUSTAA maanantai-iltana Teheraniin Saksasta,, jossa hän keskusteli Saksan liittokansleri Angela Merkelin kanssa. Hän on ensimmäinen Venäjän johtaja vuoden 1943 jälkeen, joka vierailee Iranissa Stalinin, Churchilin ja Rooseveltin huippukokouksen jälkeen.
PUTINIA VASTAAN on tehty ainakin kaksi aiempaa murhayritystä. Ukrainan turvallisuusmiehet kertovat estäneensä Putinin murhayrityksen Yaltan kokouksessa elokuussa 2000. Vuonna 2001 Venäjän turvallisuusmiehet kertoivat paljastaneensa Putinin vastaisen murhayrityksen Bakussa Azerbaijanissa yhdessä paikallisten turvallisuusmiesten kanssa.
PUTIN AIKOO kuitenkin toteuttaa matkansa Teheraniin turvallisuusmiestensä varoituksista huolimatta. Teheranin huippukokous on tärkeä, sillä siellä määritellään alueen taloudellista yhteistyötä ja varsinkin öljyjohtojen rakentamista Kaspianmeren alueelta.
LÄNSIMAITA kiinnostaa kovin Putinin ja Iranin keskeiset keskustelut koskien Iranin ydinasesyytteitä, joita Putin pitää perusteettomina. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- YESHAN ASUKASNEUVOSTO katkaisi keskustelut puolustusministeriön kanssa sen ilmoitettua, ettei uusia rakennuslupia anneta Juudean ja Samarian alueille.
- KANSANEDUSTAJA Aphraim Sneh (Labour) esitti eilen kantanaan, että ydinasein varustettu Iran voi tuhota sionistisen unelman. Hän kertoi kysyneensä USA:n matkansa aikana tapaamiltaan juutalaisasukkailta, voisivatko he muuttaa Israeliin, jos Iran saa ydinaseita, ja sai selkeän vastauksen: Emme. Sneh katsoi, että pelkkä Iranin ydinaseuhka riittää tuhoamaan sionistisen unelman. Hän luonnehti vuotta 2008 päätösten vuodeksi, jonka aikana viimeistään Israelin on tehtävä lopullisia päätöksiä, miten suhtautua muinaisen Persian imperiumin levittymisestä Iranin muodossa Afganistanista Irakin kautta Syyrian eteläosaan ja Hizbullahin kautta Libanoniin. Israelin tulee rakentaa omaa vaikutusaluettaan, hän katsoi. Hän keskusteli Abbasin kanssa lauantaina, ja sanoi vakuuttuneensa, että palestiinalaiset haluavat myös rauhaa. Sneh arveli, että Palestiinan jaossa Israelin juutalainen maa saa 78 % maasta ja palestiinalaiset 22 %. (JP)
- LONTOOSSA ILMESTYVÄ sanomalehti Asharq Al-Awsat kertoi sunnuntain numerossaan, että Hizbullahin kaappaamat IDF:n sotilaat Ehud Goldwasser ja Eldad Regev on siirretty Libanonista Iraniin viime heinäkuussa ja annettu Iranin vallankumousarmeijan käsiin. Lehden mukaan Saksa vapautti Saksassa neljän kurdin murhaamisesta elinkautiseen tuomitun iranilaisen Kazem Darabin osana IDF:n sotilaitten vapauttamisyrityksiä. Pääministerin kanslia piti lehden tietoja perättöminä. Kazem Darab on ollut yhtenä mahdollisuutena vaihtokaupassa
IAF:n suunnistajan Ron Aradin vapauttamiseksi tai hänen jäännöstensä
palauttamiseksi Israeliin. (JP)
- RABININ murhasta tuomittu Yigal Amir haluaa poikansa brit mila tilaisuuteen.

Sunday, October 14, 2007

SUNNUNTAI 14.10.07
1. KÄDENVÄÄNTÖ USA:N ULKOMINISTERI Gondoleezza Ricen ja Israelin johtajien kesken alkaa tänään Ricen laskeutuessa koneestaan Ben Gurionin lentokentälle. Etukäteistietojen mukaan Rice tulee esiintymään enemmän raivokkaana naarastiikerinä, joka taistelee pentujensa puolesta, kuin diplomaattisena ja ystävällisenä kumppanina.
RICE PAHOITTI mielensä pahan kerran Israelin iskettyä Syyriaan ja sotkettua Ricen suunnitelmia suorien keskustelujen aloittamiseksi Syyrian kanssa ohi Annapoliksen keskustelujen, joko ennen niitä tai niiden jälkeen. USA:n ulkoministeriö on rauhoitellut Olmertin hallitusta, että keskusteluissa Syyrian kanssa keskitytään Irakin ja Iranin asioihin sekä tilanteeseen Libanonissa eikä kosketella Golanin ylänköä.
RICE ALOITTANEE viisipäiväisen vierailunsa keskustelemalla Shasin puheenjohtajan Eli Yishain ja Israel Beiteinun puheenjohtajan Avigdor Liebermanin kanssa, jotka molemmat ovat pessimistisiä Annapoliksen kokouksen suhteen. Jossain välissä Rive piipahtanee Egyptissä tai Jordaniassa, mutta tapaamisten pääpaino keskittynee Olmertiin. Rice ei ole tyytyväinen Olmertin ilmoittamaan periaatejulistukseen Abbasin kanssa ennen Annapolisia, Rice haluaa konkreettisen sopimusluonnoksen, jota PA painostaa Ricelta.
2. PALESTIINALAISET ovat tajunneet Olmertin hallituksen sisäisen heikkouden ja USA:n painostuksen ja esittävät päivä päivältä kovenevia vaatimuksia. He eivät menetä mitään, vaikka Annapolis epäonnistuisikin, koska siitä syytettäisiin joka tapauksessa Israelia.
PÄÄNEUVOTTELIJA Ahmed Qurei ilmoittaa, että 2605 neliökilometriä on PA:n vaatimuksena, ja siihen sisältyy Gaza, Juudea ja Samaria täysin, myös Jerusalemin itäosat, vanhakaupunki ja ns. ei kenenkään maa vihreällä linjalla. He tietävät esittäessään, ettei Israel tule suostumaan näihin vaateisiin, mutta he luottavat USA:n kykyyn painostaa Olmertin hallitusta.
Lieberman ilmoitti Israel Beiteinun kantana, että jos noita asioita käsitellään Annapoliksessa, puolue eroaa hallituksesta. Jerusalemissa järjestetään mielenosoitus kaupungin jakoa vastaan.
SHASIN PUHEENJOHTAJA Eli Yishai sanoo, ettei Annapoliksessa tule käsitellä ollenkaan Jerusalemin asiaa eikä myöskään Juudeaa ja Samariaa. Sen sijaan hän esittää, että keskusteluissa keskitytään palestiinalaisten taloudellisiin ongelmiin sekä palestiinalaisten kasvattamiseen sisäisesti rauhanaatteeseen Israelin kanssa. Tämä edellyttäisi koko koulu-järjestelmän uudelleen orientoimista juutalaisten ja Israelin vihaamisesta yhteisymmärrykseen. Tämä olisi vuosia ellei vuosikymmeniä kestävä kehitys.
3. KOTEL ELI LÄNSIMUURI Jerusalemissa on nousemassa voimakkaasti esille.
ISRAELIN MINISTERINEUVOSTO käsitteli ns. Mughrabi-portille johtavan sillan rakentamista ja päätti antaa vastaavalle järjestölle (ISRAEL ANTIQUITIES AUTHORITY) luvan jatkaa perustusten kaivamista uusien suunnitelmien mukaan. Työt aloitettiin ns. ”pelastuskaivauksina” heinäkuussa, mutta keskeytettiin elokuussa voimakkaan vastustuksen vuoksi. Pelastuskaivaukset tehdään arkeologien valvonnassa, ja niissä rekisteröidään kaikki löydetyt muinaismuistot päinvastoin kuin wakfin puskutraktorien voimalla suorittamissa kaivauksissa Temppelivuorella, missä Israelin pääarkeologien mukaan tuhottiin toisen Temppelin aikaisia rakenteita ilman arkeologien valvontaa, kuten sopimukset edellyttävät. UNESCO on ollut täysin hiljaa tästä wakfin ”pyhäin häväistyksestä”, mutta on jo ilmoittanut kiinnostuksensa Mughrabi-portin kaivauksiin.
4. PALESTIINALAISET ilmoittavat nyt hyväksyvänsä Taban huippukokouksessa tammikuussa 2001 Arafatin hylkäämät silloisen pääministeri Ehud Barakin tekemät esitykset. Palestiinalaiset ovat kertoneet median edustajille, ettei Olmert näytä tajuavan ollenkaan, miten tärkeä Temppelivuori on palestiinalaisille. PA:n neuvottelija Adnan Husseini ilmoitti, että PA tulee vaatimaan koko Temppelivuoren hallintaansa, johon kuuluu myös Kotel, sekä vanhankaupungin. Hän pitää mahdottomana esitystä, että Temppelivuorta valvoisi Israel tai kansainvälinen elin.
TABAN ESITYSTEN PÄÄKOHDAT olivat seuraavat:
1. Jerusalem on avoin kaupunki; Israel valvoo Länsimuuria sekä Jerusalemin juutalaisosia, PA valvoo sen arabiosia. Temppelivuoren kohtalo jätettiin avoimeksi.
2. ISRAEL VETÄYTYY Länsirannalta 36 kuukauden sisällä ja edelleen Jordaninlaaksosta seuraavien 36 kuukauden sisällä valvonnan siirtyessä YK:lle. Arafat hylkäsi tämän.
3. ISRAEL LUOVUTTAA arabi-enemmistöiset maat ja pitää juutalaisten asutukset. Arafat hylkäsi esityksen.
4. ISRAEL LUOVUTTAA 97 % 1967 sodassa vapautetuista alueista. Arafat hylkäsi tämän.
5. ISRAEL LUPAA, että 5000 vuoden 1948 pakolaisten jälkeläistä saa muuttaa Israeliin. Muut pakolaiset muuttavat joko PA:n alueille; tai heille annetaan kansalaisoikeudet joko asumissaan tai kolmansissa maissa. Arafat hylkäsi esityksen.
6. UNRWA:n toiminta PA:n alueilla lakkautetaan viiden vuoden kuluessa.
7. PA TULEE hallitsemaan suvereenisesti ilmatilaansa.
8. MOLEMMAT OSAPUOLET taistelevat terrorismia vastaan ja jakavat turvallisuustietoja.
9. SOPIMUKSISSA huomioidaan YK:n päätöslauselma 242. Palestiinan valtion rajat määritellään lähtien 1949 tulitaukolinjoista (vihreän linja). (INN:n mukaan)
PA:N RAUHANNEUVOTTELIJAT ovat nyt ilmoittaneet hyväksyvänsä nämä Taban esitykset, mutta ovat lisänneet niihin omia vaatimuksiaan.
OLMERTIN HALLITUKSEN sekava johtamistyyli paljastuu tässä räikeästi. Olmert itse kertoo, ettei kukaan tiedä, onnistuuko rauhansopimus PA:n kanssa käytännössä, mutta uhkapeliin tottunut Olmert sanoo olevansa valmis ottamaan riskin. Tämä on kauhea toteamus, sillä riski ei ole hänen omansa vaan se koskee koko juutalaista kansaa, ei vain Israelissa vaan kaikkialla maailmassa. Olmert on antanut pelata itsensä pussiin, eikä pakoteitä juuri ole.
OLMERT MENETTI USA:n luottamuksen Libanonin kakkossodan fiaskolla. USA odotti, että Israel hoitaa Hizbullahin Libanonissa, mikä olisi suuresti auttanut Libanonin ongelman ratkaisemissa. Nyt Olmert antoi hävittäjille luvan tehdä isku Syyrian oletettuihin atomireaktorin keskeneräiselle rakennustyömaalle, kuten New Times uutisessaan kertoi, ilman USA:n suostumusta. Olmertin hallituksella ei ole odotettavissa lisää suosionosoituksia USA:n taholta. Bush on ”halvaantunut ankka”, kuten media häntä kutsuu, ja USA:n ulkoministeriön arabimyönteinen ryhmä määrittelee nyt USA:n Lähi Idän ulkopolitiikan. USA:n ulkoministeriö on tuskastunut Irakin tilanteen huonontuessa päivä päivältä ja etsii kuumeisesti keinoja päästä sieltä kunniallisesti pois. Siinä se tarvitsee ”maltillisten arabimaitten” tukea, eikä Israel saa olla siinä esteenä. Sekä Syyria että Iran ovat USA:n ulkoministeriön toivelistalla suorien neuvottelujen aloittamiseksi niiden kanssa.
5. IRANIN YLIN KAITSIJA Ali Khamenei varoitti Abbasia ja Fatahia putoamasta USA:n esittämän rauhankokouksen ansaan. Hän nimitti kokousta petokseksi palestiinalaisia kohtaan. Myös Hamasin PA:n pääministerin pallilta kaadettu Islmail Haniyeh varoitti Abbasia tekemästä palestiinalaisia koskevia myönnytyksiä. Sen sijaan hän vaati, että Abbas aloittaa keskustelut Hamasin kanssa ristiriidan selvittämiseksi. Hamasin Damaskoksessa asuva Khaled Meshaal varoitti samoin, että Israel ja USA käyttävät palestiinalaisten sisäistä ristiriitaa painostaakseen Fatahia myönnytyksiin. Hän esitti, että Abbas aloittaa keskustelut Hamasin kanssa, kuten arabimaat ovat esittäneet.
PA:N NEUVOTTELIJAT ovat innoissaan lähestyvästä rauhankokouksesta ja uskovat, että tällä kertaa se onnistuu. He perustavat arvionsa siihen, ettei USA:lla ole varaa kokouksen epäonnistumiseen, mistä on osoituksena ulkoministeri Ricen viiden päivän sukkuloiminen Lähi Idässä. USA:lla on muitakin kiireisiä asioita. Moskovan keskustelut Ricen ja Venäjän presidentti Putinin välillä menivät huonosti. Rice syyttää, että Putin vaarantaa demokratian Venäjällä. Putin puolestaan katsoo, että USA jatkaa hegemonia-politiikkaansa muuttuneessa tilanteessa, joka ei enää suosi Yhdysvaltoja. Putin uhkaa vetäytyä pois ohjussopimuksesta USA:n kanssa vastavetona USA:n suunnitelmille rakentaa ohjusten torjunta-asemia Venäjän rajanaapureihin.
6. ISRAELIN PARLAMENTAARIKKOJEN delegaatio matkustaa Yhdysvaltoihin Yuval
Steinitzin johdolla. He tapaavat USA:ssa senaattori Jon Kylin, varapresidentti Dick Cheneyn, puolustusministeri Robert Gatesin ja entisen puolustusministeri Rumsfeldin. Keskusteluissa kosketellaan USA:n ja Israelin turvallisuuskysymyksiä. Ydinasein varustettu Iran sekä Arrow-torjuntaohjus järjestelmä ovat keskeisiä aiheita. Israelin delegaatiossa on mukana Israel Beiteinun, Meretzin, Kadiman ja Likudin kansanedustajia. Israelin päämääränä on säilyttää teknologinen ja sotilaallinen etulyöntiasema alueen muihin maihin verraten. Tämä tullee keskusteluissa voimallisesti esille, sillä USA tarjosi äskettäin Saudi Arabialle miljardien arvosta huippunykyaikaisia aseita ja ohjusjärjestelmiä. Tämä huolestuttaa Israelia, sillä jos valta vaihtuu Saudi Arabiassa, aseet joutuvat äärimuslimien käsiin. Myös Irakin joutuminen shia-muslimien kautta Iranin valvontaan on Israelin tulevana uhkana.
7. KAUKAISIMMAT VIERAAT Israelin lehtimajanjuhlille tulivat Papua Uudesta Guineasta. He olivat lukeneet Raamatusta, että vieraat kansat rakentavat Jerusalemin Temppeliä. Siksi he toivat mukanaan kilon kultaa ja suuren rahasumman, jotka lahjoitettiin Temppelivuoren instituutille, joka valmistelee temppelipalvelussa tarvittavia käyttöesineitä. He lupasivat palata uusin lahjoin.