Friday, August 03, 2007

PERJANTAI 03.08.07
1. BUSH KIIREHTII LIIKAA pyrkiessään saamaan Palestiinan valtion kasaan seuraavan vuoden aikana, toteaa Martin Indyk JP:n päätoimittajan David Horovitzin kirjoittamassa artikkelissa. Indyk toimi USA:n lähettiläänä Israelissa Bill Clintonin presidenttikaudella. Hän oli aktiivisesti mukana Clintonin johtamissa lopullista tilannetta käsittelevissä Camp Davidin neuvotteluissa vuonna 2000. Indyk toteaa, että hän poltti itsensä yrityksessä pakottaa pääministeri Ehud Barak ja PA:n puheenjohtaja Jasser Arafat sopimukseen Clintonin presidenttikauden viimeisten kuukausien aikana.
MARTIN INDYK varoittaa George Bushia tekemästä samaa virhettä viimeisen hallitusvuotensa aikana. Indyk muistuttaa, että Bush kritisoi Clintonia liiasta kiireestä, ja on nyt itse syyllistymässä samaan virheeseen. Samalla kun hän toivoo Bushille onnea, hän kritisoi Bushin hallitusta siitä, että se keskittyy pääasiassa diplomatiaan kiinnittämättä tarvittavaa huomiota kansainvälisten joukkojen tarpeeseen turvallisuuskumppanin muodostamiseksi Länsirannalla.
INDYK TOTEAA, ettei palestiinalaisilla ole instituutioita eikä kykyä rakentaa turvallisuusvalmiutta eikä uudistaa Fatahia järjellisessä ajassa. ”Tämä muodostaa tyhjiön. Jos sitä ei täytetä, koko rakennelma hajoaa kuin korttikasa”, hän ennustaa. Tässä PA tarvitsee kolmannen osapuolen apua. Indyk arvioi, että tarvittaisiin ehkä 10 000 miehen kansainvälinen joukko, joka kouluttaisi ja opettaisi palestiinalaiset yhteisoperaatioihin Länsirannalla.
Tämä pystyisi vähitellen palauttamaan Israelin luottamuksen siihen, että palestiinalaisten kanssa voidaan muodostaa luottamuksellinen kumppanuus.
INDYK PAINOTTAA, että Israelin kansan luottamuksen saavuttaminen on avainkysymys, koska Israelilla on kaikki kortit käsissään. Vasta tämän luottamuksen kautta Israel on valmis luopumaan Länsirannasta ja Jerusalemin arabiosista, Indyk uskoo.
2. PA:N JOHTO KIITTELEE USA:n ulkoministeri Ricen ensimmäistä vierailua
Hamasin kaapattua vallan Gazassa kuusi viikkoa sitten. ”Olemme hyvin rohkaistuneita vierailun johdosta, sillä USA haluaa nähdä todellista edistystä rauhanprosessissa ja on valmis osallistumaan voimallisesti auttaakseen meitä muodostamaan itsenäisen Palestiinan valtion”, kertoi eräs huomattava PA:n virkailija KH A Toamehin kirjoittaman JP:n artikkelin mukaan. Insinööri Daoud Jawdat uskoi talouden kohentuvan Länsirannalla, mutta hän toivoi amerikkalaisten antavan heille lisää rahaa voidakseen rakentaa instituutioita ja työpaikkoja. Hän näki, että ensimmäistä kertaa Länsirannan asukkaat suhtautuivat positiivisesti Riceen.
ULKOMINISTERI Rice kirjoitti vierailunsa yhteydessä sopimuksen yli 80 miljoonan USD avustuksesta PA:n turvallisuusjoukkojen vahvistamiseksi Länsirannalla.
RICE OSALLISTUI pääministeri Salaam Fayadin johtaman hallituksen kokoukseen ennen keskustelujaan Mahmoud Abbasin kanssa.
RICE TOTESI Ramallahin vierailunsa yhteydessä, että pääministeri Ehud Olmert oli ilmaissut valmiutensa keskusteluihin keskeisistä kysymyksistä Palestiinan valtion perustamiseksi Bushin lupaamassa rauhankonferenssissa.
PALESTIINALAISET uskovat, että siellä keskustellaan tulevan Palestiinan valtion rajoista, palestiinalaispakolaisten asemasta, juutalaisyhteisöjen tulevaisuudesta Länsirannalla ja Jerusalemin kysymyksestä. ARABIT vaativat juuri tätä Sharm El-Sheikin lausunnossaan.
OLMERTIN KANSLIASTA selvitetään, että Olmert tarkoitti käsiteltävillä asioilla Palestiinan instituutioiden vahvistamista sekä keskusteluja yleisin termein tulevan Palestiinan valtion sisällöstä ja ääriviivoista. Tällaisia kysymyksiä olisivat luottamusta herättävät toimet, joita Olmert on suostunut tekemään, kuten palestiinalaisvankien vapauttaminen, armahduksen myöntäminen 180 terrorismiin osallistuneelle määrätyin ehdoin ja Israelin keräämien vero- ym. saatavien tilittäminen PA:n kassaan. Näitten toimien tarkoituksena on osoittaa palestiinalaisille, mitä he saavuttavat tukiessaan ”maltillista” johtoa eikä Hamasia.
3. ULKOMINISTERI RICE totesi lehtihaastattelun yhteydessä, ettei Hamasin hallitusta Gazassa voida hyväksyä lailliseksi, ennen kuin se luopuu väkivallasta, tunnustaa Israelin ja hyväksyy ennen tehdyt sopimukset Israelin ja PA:n välillä.
PA:N PÄÄMINISTERI Salaam Fayadin Kairossa antama julistus, että ”vastarinta” on Palestiinan kansan laillinen oikeus, näyttää unohtuneen johtajilta taas kerran. Miksei PA:n johdolta voida vaatia, että se ilman selittelyjä sanoutuu irti terrorismista ja väkivallan käyttämisestä? Miksei Mahmoud Abbasilta vaadita selitystä, mitä hän tarkoitti saadessaan USA:n edellisen aseavun, kun hän Ramallahin puheessaan julisti, ettei näitä aseita käytetä palestiinalaisia vaan miehittäjää, Israelia, vastaan. Ne aseet oli tarkoitettu PA:n poliiseille ennen Hamasin vallankaappausta.
HAMASIN EDUSTAJA Sami Abu Zuhri sanoi Gazassa, ettei Rice tullut Ramallahiin rakentamaan Palestiinan valtiota, vaan luomaan lisää anarkiaa, kiihotusta ja tappamista ja auttaakseen Abbasia muodostamaan turvallisuusjoukkonsa voidakseen niiden avulla vainota Palestiinan vastarintaliikettä ja Hamasia.
ITALIA hyppäsi mukaan Palestiinan kehitysvankkureihin. Italian pääkonsuli Jerusalemissa Francesco Forte keskusteli torstaina pääministeri Fayadin kanssa. Hän lupasi 26 miljoonaa E lainatakuisiin pienten ja keskisuurten yritysten rahoitusta varten, 2.6 miljoonaa hätäaputoimiin heikoimmassa asemassa olevien ihmisten auttamiseksi ja 1.5 miljoonaa E hyvän hallinnon edistämiseksi PA:n instituutioissa.
3. UUTISOTSIKOITA
- IDF ALOITTAA uuden ohjelman ”Shlav Bet” voidakseen paremmin hyödyntää nuorten siirtolaisten ammattitaitoa ja –tietoa.
- SISÄMINISTERI Meir Sheetrit aikoo uudistaa syntymäoikeuden perusteella maahan muuttavien oikeutta saada maan kansalaisuus. Hän viittaa siihen, että maassa on 300 000 asukasta, jotka ovat tulleet maahan tuon lain avulla, mutta eivät ole juutalaisia. Ensimmäiseksi hän haluaa lopettaa Falash Mura juutalaisten muuton Etiopiasta, jotka lupaavat taistella Sheetritin aloitteita vastaan.
- YKSI ISRAELIN SUURIMMISTA rakennusyhtiöistä, Heftziba Global Ltd, on huhun mukaan menossa konkurssiin. Tämä sai monet asuntonsa jo maksaneet mutta muuttolupaa odottaneet murtautumaan puolivalmiisiin asuntoihinsa. Yhtiöllä on rakennuskohteita kaikkialla maassa, myös kaupungeissa kuten Beitar Illit, Maaleh Adumim, Har Homan lähiö Jerusalemissa ja Kfar Yona.
- TALOUSMINISTERIÖN suunnitelmat maahanmuuttajien etuisuuksien leikkaamisesta eivät tule toteutumaan, vakuuttaa maahanmuuttoministeri Yaakov Edri. Talousministeriön suunnitelmia puretaan kaiken aikaa, hän selittää.
- OIKEUSMINISTERI Daniel Friedman ja päärabbi Shlomo Amar aikovat toteuttaa suunnitelmat ei-juutalaisten siviilivihkimisestä Israelissa vastuksesta huolimatta. Suunnitelma ei salli juutalaisen ja ei-juutalaisen välistä siviilivihkimistä.
- SYYRIA JÄTTI YK:n komitealle kirjelmän, jossa se syyttää Israelin painostavan Golanin asukkaita. Siinä väitetään, että Israel hautaa Golanille ydinjätettä ja rakentaa patoa vain muutaman metrin päähän Syyrian rajasta.
- 63 kansanedustajaa esitti kirjelmän Olmertille, jossa he vaativat, ettei Sudanin pakolaisia saa lähettää takaisin Egyptiin kuten Olmert ja Mubarak sopivat. IDF:n sotilaat kertovat todistaneensa tilanteen, jossa Egyptin rajavartijat ampuivat kaksi rajan yli haluavaa pakolaista ja nuijivat kaksi muuta kuoliaiksi kartuilla.
- TERRORISTIT AMPUIVAT kolme Kassan-rakettia Gazasta Israeliin aamulla. Kaksi asukasta haavoittui. Sderotin asukkaat vastaavat niihin ampumalla pienillä raketinheittimellä Gazan alueelle munia ja vihanneksia. Heittimiä kehitetään siten, että niillä pystytään ampumaan kokonaisia kaalinkeriä Gazaan.
- KAKSI JIHADIN JA YKSI FATAHIN JÄSEN saivat surmansa Gazassa eilen tulitaisteluissa. Hamas määräsi, ettei juhlallisuuksissa saa enää ampua tuliaseilla, mitä Jihad vastustaa, koska se on perinteinen arabitapa juhlien yhteydessä.
- IDF SURMASI Islamic Jihadin Nablusin alueen komentajan Read Abu Adsin, 34, aikaisin perjantaiaamuna piiritettyään talon, jossa hän piileskeli; yksi ihminen pidätettiin. Pidätyksiä suoritettiin monilla muillakin paikoilla Länsirannalla.

Thursday, August 02, 2007

TORSTAI 02.08.07
1. SAUDI ARABIA näyttää antaneen USA:n ulkoministeri Ricelle oman ”tiekarttansa rauhaan”, jota Rice yrittää nyt myydä Israelille. Se näyttää ”ilman sarvia ja hampaita”, mitä Israelilta odotetaan, jos se aikoo suunnistaa ”saudikartan” mukaan: Israelin tulee luopua kaikista 1967 sodassa vapauttamiltaan alueilta Juudeassa, Samariassa, Golanilla ja Gazassa ; antaa palestiinalaisten perustaa oma valtionsa pääkaupunkinaan Jerusalem ja sallia yli viidelle miljoonalle palestiinalaiselle ”pakolaiselle” paluuoikeus, jonka perusteella he saavat itse päättää, muuttavatko he alueille, joista he pakenivat vai suostuvatko he rahalliseen korvaukseen. Laitoin sanan ”pakolainen” lainausmerkkeihin, koska kaikki UNRWA:n listoilla olevat eivät ole pakolaisia.
SAUDI ARABIAN ulkoministeri prinssi Saud al-Faisal kertoi tavattuaan Ricen, että saudit ovat havainneet kansainvälisen pyrkimyksen rauhaan - , mutta vasta kun he ovat saaneet Ricen kutsun Bushin ehdottamaan rauhankonferenssiin ja sen ajankohdan, he tutkivat sitä ja harkitsevat vakavasti osanottoaan. Hän lisäsi, että sanojen asemesta Israelin tulee tehdä jotain konkreettista.
ULKOMINISTERI Rice takelteli vähän nolostuneena, kun häneltä kysyttiin saudien osallistumisesta konferenssiin, ettei ajankohta ole vielä selvä - on liian aikaista tietää.
SAUDI ARABIAN ulkoministeriön tiedotteessa sanottiin, että Bushin esitys kansainvälisestä rauhankonferenssista sisältää useita tärkeitä ja positiivisia elementtejä kokonaisratkaisusta: Palestiinan valtion perustaminen, juutalaisten siirtokuntien (colonies) purkaminen, pakolaisten ongelman ratkaisu ja Jerusalemin (Al-Quds) asema. Tiedotteessa todetaan näiden elementtien vahvistavan arabialoitetta kokonaisvaltaisesta rauhasta, ja siksi saudit hyväksyvät sen. (JP)
2. SAUDI ARABIAN tulkinta Bushin heinäkuun 16. päivä esittämästä rauhankonferenssista ylittää monin paikoin Bushin esittämät aloitteet: Bush ei esittänyt todellista rauhankonferenssia vaan keskustelufoorumia rauhasta diplomaattisen tuen antamisesta osapuolille kahdenkeskisten keskustelujen ja neuvottelujen rohkaisemiseksi, että voitaisiin edetä menestyksellistä tietä Palestiinan valtion perustamiseksi, toteaa Herb Keinon JP:n artikkelissaan. Bush myös edellytti puheessaan, että konferenssiin osallistuvien maitten odotetaan hyväksyvän Israelin olemassaolo. Saudi Arabia ei ole tätä koskaan myöntänyt. Saudi Arabian perustaja kuningas Saud vastusti viimeiseen asti Israelin valtion perustamista, ja tämä vastenmielisyys juutalaista valtiota kohtaan on leimannut kaikkia saudihallitsijoita sen jälkeen.
IRANIN MAHDIN nousu on aiheuttanut uuden tilanteen Lähi Itään, minkä seurauksena saudit ovat joutuneet venyttämään vastahakoisuuttaan Israelin valtiota kohtaan, mutta se on kuin käärmeen houkuttelemista pulloon. ”No love lost” (ei mitään herkkiä tunteita), kuten englantilainen sanoisi saudien ja juutalaisten välisistä suhteista. Saudit eivät mainitse sanallakaan USA:n tarjoamasta syötistä, tarjouksesta 20 miljardin asepaketista, mutta merkityksetön se tuskin on.
3. ISRAELIN JOHTORYHMÄ. pääministeri Ehud Olmert ja Tzipi Livni kertovat innoissaan, että he ovat ”rohkaistuneita” Saudi Arabian myönteisestä reaktiosta Bushin rauhankonferenssiin. Livni esitti toivomuksen, että mahdollisimman moni arabimaa ottaisi osaa konferenssiin. Mikäli saudit todella osallistuvat, se olisi ensimmäinen kerta, kun he istuvat samoissa neuvotteluissa Israelin edustajien kanssa. Ehud Olmertin pyyntö Ricelle koski Hamasia, jonka hän kehotti jättämään tämän prosessin ulkopuolelle.
Ulkoministeri Rice esitti kuitenkin muutamia kauniita sanoja Gazan asukkaille, joiden hän sanoi joutuneen tapahtumien uhreiksi ”vastoin Palestiinan kansan laillisia instituutioita, Palestiinan Auktoriteettia”. Rice tähdensi, että lopulta palestiinalaisten tulee valita, millaisessa maailmassa he haluavat elää. ”Me emme hylkää Gazan asukkaita Hamasille”, hän totesi, ja lisäsi, että USA varmistaa, että inhimillinen apu yltää Gazaan, koska ”me tiedämme, että suuri joukko viattomia ihmisiä asuu Gazassa noissa olosuhteissa.”
SEKÄ ISRAELIN JOHTO ETTÄ RICE vakuuttivat puheissaan toistuvasti ”otollisesta” tilanteesta, jota ei sovi jättää käyttämättä. USA:lle tilanne on paremminkin kriittinen.
PRESIDENTTI Shimon Peres esitti Ricen kautta presidentti Bushille kutsun saapua Israelin 60-vuotisjuhlallisuuksiin ensi vuonna. (JP)
4. SELVÄÄ LAHJONTAA näkee entinen USA:n lähettiläs (1990-1993; 1998-200) Zalman Shoval tarkastellessaan USA:n 20 miljardin USD asekaupan kytkemistä pyrkimyksiin saada Saudi Arabia taivutettua USA:n Lähi Idän politiikan kannattajaksi. Kysymys ei ole vain Israelin ja palestiinalaisten välisestä ongelmasta, vaan USA:n Irakin ja Afganistanin politiikasta sekä Syyrian ja Libanonin ongelmista, missä Iranin vaikutusvalta törmää suoraan USA:n intressejä vastaan. Voidakseen vaikuttaa USA:n päättäjiin Bush tarjoaa Israelille 30 miljardin apupakettia 10 vuoden ajaksi. Mutta voidakseen vaikuttaa saudien politiikkaan, USA:n on pakko käyttää kovaa kädenvääntöä Israelin kanssa saadakseen sen taipumaan myönnytyksiin, jotka eivät ole hyväksi maan turvallisuudelle, toteaa Shoval. USA sanoo myyvänsä aseet saudeille Iranin uhan vuoksi, mutta useat tarkkailijat eivät näe, miten nämä aseet auttavat saudeja Iranin uhan vähentämiseksi.
5. ENTINEN YK:N LÄHETTILÄS (1997-1999) Dore Gold katsoo, etteivät Israel ja PA ole valmiit käymään hyödyllisiä keskusteluja lopullisesta tilanteesta. Gold näkee, että pahin este keskusteluille on Abbasin aseman heikkous Juudeassa ja Samariassa. ”On vaikea neuvotella tärkeistä kysymyksistä, jos toinen osapuoli on hajoamispisteessä, mitä Fatah on tällä hetkellä, ja potee kroonista johtajapulaa,” sanoo Gold ja lisää, että instituutioiden ja siviiliyhteiskunnan rakentaminen tarvitsee aikaa, eikä sitä yhteiskuntaa pidä rasittaa neuvotteluilla. Fatahin hajoamista ei korvata arabimaitten osallistumisella, hän toteaa ja lisää, että USA edelleen ajaa 2002 esitystä Palestiinan valtiosta, vaikka olosuhteet ovat täysin muuttuneet.
GOLD ottaa esimerkiksi Jordaninlaakson, jonka antaminen palestiinalaisille tässä tilanteessa aiheuttaisi tyhjiön, jonka Irakin al-Qaida ja Hizbullah tulisivat täyttämään. ”Tämä aiheuttaisi perusteellisen tasapainon muutoksen alueella, ja toistaisi Philadelphia-käytävän esimerkin Gazan ja Egyptin rajalla, jonka kautta kehittyi aseitten ja vapaaehtoisten muuttovirta Gazaan”.
6. ULKOMINISTERIÖN entinen pääjohtaja Alon Liel, joka toimi myös Ehud Barakin neuvonantajana, esittää myös useita varauksia projektin onnistumiseksi. Hän valittaa, ettei saudeja ja Syyriaa kutsuttu mukaan alusta pitäen. Hän ihmettelee, miksi tarvitaan konferenssia niitä valtioita varten, jotka ovat tunnustaneet Israelin, koska niiden kanssa voidaan keskustella suoraan.
TOISEKSI Liel pitää suurena virheenä, että USA syventää juopaa Gazan kaistaleen ja Länsirannan, Hamasin ja Fatahin, välillä, jakaen siten Palestiinan kansan kahteen leiriin, hyviin ja pahoihin. Liel ei usko edistymiseen poliittisella tasolla: ”Ainoa, mitä nyt voidaan tehdä, on parantaa palestiinalaisten inhimillistä ja taloudellista tilannetta, sekin ilman kansainvälistä konferenssia”. (Lähde kohtiin 4-6: JP 02.08.07 Yaffi Spodek)
7. OPPOSITIOJOHTAJA Binyamin Netanyahu (Likud) kävi istuttamassa puuntaimen ”laittomaan” parakkikylään Kidassa, lähellä Shiloa, Samarian kierroksensa yhteydessä. Hänen toimistonsa taholta vastustettiin puun istuttamista, koska sen voidaan katsoa enteilevän hänen politiikkansa suuntaa sitten, kun/jos hänestä tulee seuraava pääministeri. Netanyahu toivoi voivansa istuttaa enemmänkin puuntaimia, mutta totesi sen saavan odottaa. Hän kiitteli nuoria maanviljelijöitä, joita hän kutsui ”todellisiksi kapitalisteiksi ja siirtolaisiksi”, mikä muistutti häntä Israelin alkuaikojen pioneerihengestä.
NETANYAHU totesi nykyisen hallituksen antaneen suuren osan territorioista ennen kuin neuvottelut ovat edes alkaneet.
NETANYAHU IHASTELI Länsirannan suurta potentiaalia todeten, että istuessaan pääministerin toimistossa kokee koko maailman painostuksen ja kehui omaavansa voiman vastustaa tuota painetta tehdäkseen siirtokunnat kukoistaviksi. Hän lupasi, että määrätyt siirtokunnat, kuten Hebronin ja Elin alueet, tulevat saamaan valtion täyden tuen. ”Nämä alueet, kuten juutalainen asutus Hebronissa, ulottuvat kauas maamme historiaan, aivan Sionismin juuriin saakka.” Hän lupasi rakentaa lisää vain juutalaisille tarkoitettuja teitä siirtokunnista Jerusalemiin ja Tel Aviviin, tarjoten lisää liiketoimintamahdollisuuksia asukkaille. (JP)
KAKSI MUUTA Likudin puheenjohtajaehdokasta Moshe Feiglin ja Danny Danon kritisoivat Netanyahun Samarian kierrosta muistuttaen hänen usein pettäneen siirtolaisten luottamuksen.
8. UUTISOTSIKOITA
- VENÄJÄ KIELTÄÄ KUTSUNEENSA Hamasin edustajia Moskovaan.
- IDF pidätti PRC:n jäsenen Nahad Akran, 39, joka helmikuussa 2002 surmasi kolme panssarijääkäriä. Tankki houkuteltiin tiehen upotetun pommin kohdalle pommittamalla ensin siviiliauto, jota tankki tule auttamaan. Akra työskenteli PA:n tiedustelujoukoissa Gazan alueella. (INN)
- EILEN AMMUTTIIN 4 Kassam-rakettia Gazasta Israeliin, pari Sderotin lähelle.
- SOTILAAT surmasivat kolme terroristia, jotka Gazan turva-aidan takaa tulittivat israelilaisia maanviljelijöitä. Sotilaita tulitettiin ja pommitettiin monin paikoin Juudeassa ja Samariassa, Jeninissä ja Nablusissa sekä Betlehemin lähellä. Myös kivityksiä ja palopommien heittelemistä tapahtui muutamin paikoin. (INN)
- HAMAS sulkee Fatahin medioita ja taistelee Jihadia vastaan Gazan alueella. Jihad ei suostu alistumaan Hamasin uusiin lakeihin.
- ISRAELIN JA PA:N kesken sovittu terroristien armahtaminen, jotka luopuvat aseistaan ja antavat kirjallisen lupauksen pysyä poissa terrorismista, on osoittautunut suureksi kuplaksi. Debkafilen mukaan terroristit luovuttavat muutaman ikivanhan aseen, mutta eivät automaattikivääreitään. Lisäksi al-Aksan jotkut yksiköt ovat vaatineet päästä armahdettujen listalle uhaten aloittaa aktiivisen terrorismin, jos heidän vaatimustaan ei toteuteta. (Ynet)

Wednesday, August 01, 2007

KESKIVIIKKO 01.08.07
1. USA:N ULKOMINISTERI Gondoleezza Rice saapuu Israeliin tänään iltapäivällä. Hän aloittaa neuvottelut välittömästi Israelin johdon kanssa. Hän vieraili edellisen kerran maassa maaliskuussa tänä vuonna.
ULKOMINISTERI Rice ja USA:N puolustusministeri Robert Gates keskittyivät Kairossa, Jeddassa ja Sharm el-Sheikhissä Irakin ja Iranin tilanteeseen sekä USA:n liittolaismaitten turvallisuuteen. He eivät juuri edistyneet pyrkiessään saamaan näitten maitten apua Irakin velkojen poistamiseksi ja yhtenäisen rintaman löytämiseksi Irakin talouden ja vakauden kehittämiseksi. Arabimaat pelkäävät sekasorron leviämisen alueelle, jos USA poistaa joukkonsa Irakista ennenaikaisesti.
RICE ilmaisi kuitenkin todenneensa määrättyä optimismia niitten maitten taholta, jotka ovat saamassa osan USA:n lupaamasta 20 miljardin USD asetoimituksista.
2. ISRAELISSA ulkoministeri Rice tulee ennakkotietojen mukaan painostamaan maan johtoa
astumaan suhteissaan palestiinalaisiin suoraan seuraavalle asteelle. Perusteina Ricen vaatimuksille ovat Mahmoud Abbasin runnoma Salaam Fayadin johtama hätätilahallitus, josta on poistettu PA:n edellistä hallitusta rasittanut Hamasin jäsenyys, sekä Israelin johdon uudet aloitteet, joiden näkyvin muoto on apulaispääministeri Haim Ramonin reklamoima laaja juutalaisasukkaitten evakuointi Juudeasta ja Samariasta. USA:n poliittinen johto on seurannut tyydytyksellä Olmertin suorittamia ”luottamusta kasvattavia toimia”, joitten tarkoituksena Olmertin mukaan on Abbasin aseman vahvistaminen. Näiden myönnytysten ongelmana on se, ettei Abbasilta ole vaadittu mitään myönnytyksiä tai edes lupauksia poistaa palestiinalaisia PA:n instituutioissa ja mediassa kaikilla tasoilla juutalaisvastaisuuteen kiihottava propaganda, tai aloittaa todellinen taistelu terrorismia vastaan ja aseellisten joukkioitten julistaminen laittomiksi.
3. TOINEN TÄRKEÄ ASIA Ricen Israelin vierailun ohjelmassa on presidentti Bushin lupaama
Lähi Idän konferenssi, jonka muotoa ja sisältöä on suunniteltava huolella. Rice aloittanee keskustelunsa ulkoministeri Tzpi Livnin kanssa, jota seuraavat puolustusministeri Ehud Barak, presidentti Shimon Peres ja pääministeri Ehud Olmert. Torstaina on vuorossa Mahmoud Abbas, joka sai Moskovassa presidentti Putinin horjumattoman tuen, mikäli uutisiin on uskomista. Putin julisti, että Mahmoud Abbas on Palestiinan kansan johtaja, ja että Venäjä tulee vähentämään suhteitaan Hamasin kanssa. Tuskin uutinen oli ehtinyt tulla julkisuuteen, kun toinen uutinen kertoo, että Hamasin korkeantason delegaatio vierailee Moskovassa Khaled Mashaalin johdolla.
PUTIN HALUAA Hamasin ja Fatahin oikovan erimielisyytensä ja yhdistävän voimansa. Tämä on myös arabimaitten toivomus, jota varsinkin Saudi Arabia haluaa. Saudit tuntevat tulleensa petetyiksi niiden runnoman Fatahin ja Hamasin yhteishallituksen kaaduttua, ja haluavat toistaiseksi pysytellä sivussa. Saudit kuitenkin ovat huolissaan Israelin ja palestiinalaisten välisen ongelman jatkumisesta, koska heille on tärkeää Libanonin ja Irakin tilanteen ratkeaminen rauhanomaisesti, sillä levottomuudet sillä rintamalla vahvistavat Iranin valta-asemaa.
4. JORDANIA EI HALUA joukkojaan Länsirannalle, mitä pääministeri Olmert esitti äskettäin. Olmertin ajatuksena oli, että arabisotilaat, niiden mukana jordanialaiset sotilaat, voisivat taistella terrorismia vastaan PA:n uuden hallituksen ja mahdollisen Palestiinan valtion valvomilla alueilla.
JORDANIAN HALLITUKSEN edustaja Nasser Judeh torjuu mahdottomana ajatuksen jordanialaisista sotilaista Länsirannalla. Judeh torjuu myös ajatuksen federaatiosta Jordanian ja Palestiinan valtion välillä. Hän vihjaa, että ajatukseen sisältyy epäily, ettei PA kykene itse johtamaan instituutioitaan ja rakentamaan omaa valtiotaan.
KVARTETIN LÄHETTILÄS Tony Blair on tiettävästi vieraillessaan äskettäin Israelissa nostanut esille ajatuksen jordanialaissotilaista Länsirannalla. Tämän rinnalla on esitys, että PLO:n Jordaniassa koulutetut Badr-prikaatin 1500 – 2000 sotilasta siirrettäisiin Länsirannalle.
Israelissa pidetään parempana, että Länsirannalle siirrettäisiin kokeneita beduiinisotilaita.
5. HAMAS JULKISTAA osia tiedusteluaineistosta, jota se sai haltuunsa Gazassa kesäkuun puolivälissä PA:n turvallisuusjoukkojen ja instituutioiden arkistoista. Tiistaina julkistetut 30 dokumenttia ovat ajalta 1994-2004, jolloin Jasser Arafat toimi PA:n puheenjohtajana.
Eräs dokumentti osoittaa, että Arafat maksoi 30 000 USD media-neuvonantajansa tyttären opintomaksuihin Lontoossa. Toisen dokumentin mukaan Arafat hyväksyi 9000 USD PA:n korkean virkailijan pojan opintomaksuihin Saksassa. Eräälle naiselle Pariisissa annettiin lahjana kaksi maalausta, arvoltaan 66 000 USD. Kansainvälisiä lahjoitusvaroja sijoitettiin erilaisiin taloudellisiin projekteihin, varsinkin Libanonissa. Eräs Fatahin virkailija Libanonissa sai satoja tuhansia USD luksustalojen ja ajoneuvojen ostamista varten. Virkailija sai 40 000 USD poikansa häitä varten ja 130 000 USD tyttärensä auton vaurioitten korjaamiseksi.
MAHMOUD ZAHAR myös paljasti, että Fatahin valvomat PA:n turvallisuusjoukot olivat sekaantuneet kaupallisiin toimiin sekä verojen keräämiseen vastoin PA:n lakeja. Niitä harjoitettiin vielä silloin, kun pääministeri Fayad toimi PA:n hallituksen talousministerinä Arafatin aikana.
FATAHIN EDUSTAJAT ovat vastavetona alkaneet kysellä, mitä tapahtui niille miljoonille USD, jotka Hamas sai kahden viime vuoden aikana Hizbullahilta ja Iranilta. (JP, Kh A Toameh)
6. KUUMA KESÄ ei kuumene pahemmaksi, toteaa pääministeri Ehud Olmert omiin tietolähteisiinsä nojautuen. Tällä hän tarkoittaa, etteivät huhut kesäsodasta pidä paikkaansa.
www.debka.com kertoo omiin tiedustelutietojensa perusteella, että Syyrian presidentti Bashar Assad siirsi suunnittelemiensa aseellisten toimien aloittamista Israelia vastaan marraskuuhun. Tämä ehkä siksi, että hän haluaa ensin katsoa, mitä Bushin Lähi Idän rauhankonferenssi saa aikaan. Debkafile kertoo myös, ettei Syyria suunnittele suurta avointa armeijoitten operaatiota vaan rajoitettuja gerillatyyppisiä tai raketti-iskuja ja terrorihyökkäyksiä Golanilla olevia Israelin sotilaallisia tai siviilikohteita vastaan.
7. UUTISOTSIKOITA
- ISRAELIN johto on hämmentynyt PA:n pääministeri Salaam Fayadin lausunnosta, että ”vastarinta” on oleellinen osa ja oikeus palestiinalaisten arsenaalissa. Tuntuisi vähintään oikeutetulta odottaa, että PA:n johto alkaisi edes harjoitella taistelua terrorismia ja juutalaisvihaan kiihotusta vastaan.
- KAKSI VUOTTA Gush Katifista karkotuksen jälkeen juutalaiset asukkaat kärsivät edelleen työttömyydestä, asunnottomuudesta, perheen sisäisistä ongelmista sekä lasten juurettomuudesta, alkoholin ja huumeiden käytöstä ja koulunkäyntinsä keskeytyksistä. Evakuointijallituksen tilaston mukaan työttömyys on 37 %, avioliittojen särkyminen kasvussa ja nuoret tuntevat vihamielisyyttä Israelin yhteiskuntaa kohtaan kieltäytyen velvollisuuksistaan ja asepalveluksesta. Hallitus käyttää 5-7 miljoonaa NIS vuodessa heidän sosiaalisten ongelmiensa hoitamiseen.
- SATAKUNTA Nahal Haredi jalkaväkeen kuuluvaa sotilasta ovat ihmeissään asepalveluksensa suoritettuaan, ettei heitä ole kutsuttu vuosittaisiin kertausharjoituksiin toisten reserviläisten tapaan. Heidän armeijalle lähettämänsä kirje tulee vain pari päivää sen jälkeen, kun puolustusministeri Ehud Barak totesi, että Israelin puolustusvoimat (IDF) on tulossa armeijaksi, joka edustaa vai puolta kansasta runsaitten kieltäytymisten vuoksi. IDF:n tilaston mukaan 1989 syntyneistä yksi neljästä juutalaisesta välttää asepalveluksen. Nahal Haredi asevelvollisia reserviläisiä on 1400, jotka ovat suorittaneet 2 vuoden ase- palveluksen, mutta joista vain harvat ovat saaneet kutsun kertausharjoituksiin.
- ISRAELIN KUUMUUS tappaa. Monet asukkaat näyttävät olevan epätietoisia siitä, että tunniksi suljettuun, ikkunat kiinni väännettyyn, autoon jätetty lapsi kuolee kuumuuteen ja veden puutteeseen. Ainakin kaksi lasta on kuollut ja muutama taistelee hengestään sairaalassa tästä johtuen. Lisäksi ainakin pari samoilijaa on vuoristossa menehtynyt tai sairastunut nestevajauksen vuoksi.
- LIKUDIN puheenjohtajavaalit pidetään 14. elokuuta. Ehdokkaina ovat Binyamin Netanyahun lisäksi Moshe Feiglin ja Danny Danon. Likudin vaalikomitea keskusteli pitkään ja hartaasti, voidaanko Feiglinin ehdokkuutta hyväksyä, kuten lopulta tapahtui. Monet ovat todenneet vaalit tarpeettomiksi, koska Netanyahun voittoa pidetään selvänä, minkä Feiglin jämäkästi kumoaa. JP:n Sh Cl Frenkel kertoo artikkelissaan, että Olmertin hyvä ystävä Yoram Karshi, jonka sisar Shula Karshi toimi Olmertin toimistopäällikkönä, esitti kuuden hengen vaalipaneelissa Mishal Ben-Aminin jättämän Feiglinin vaalikelpoisuuden kieltävän valituksen hylkäämistä. Tämän Frenkel epäilee olleen Kadiman juoni Nertanyahun valinnan häiritsemiseksi. Feiglin haluaa juutalaisen lain koko valtion lainsäädännön pohjaksi, mitä monet vastustavat.
- SISÄMINISTERI Meir Sheetrit haluaa pitävän aidan Egyptin rajalle kasvavan laittoman muuttajavirran estämiseksi. Päivittäin kolmisen sataa pääasiassa Afrikassa syntynyttä ihmistä tulee rajan yli. 300 heistä on pakolaisia Sudanista, suurin osa etsii työtä ja turvallisuutta.

Tuesday, July 31, 2007

TIISTAI 31.07.07
1. VASTARINTA on Palestiinan kansan laillinen oikeus miehitettynä kansana, julisti PA:n pääministeri Salaam Fayad arabiliiton neuvoston kokouksessa Kairossa maanantaina.
Vain hetkistä aiemmin PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas oli julkistanut PA:n uuden puolueohjelman, josta sana ”vastarinta” oli jätetty tai unohtunut pois. Tämä aiheutti kärkevää kritiikkiä Fatahin johdon taholta sekä Hamasin ja Palestiinan Vastarintakomitean (PRC) taholta, jotka syyttivät Fayadia ja PA:n johtoa yhteistyöstä
Israelin kanssa ja petturuudesta, minkä johdosta heidät voidaan ja tulee teloittaa. Vastarinta on koodisana, millä tarkoitetaan kaikenlaisia hyökkäyksiä ”miehittäjää” Israelia ja sen tukijaa Yhdysvaltoja vastaan, mukaan lukien pommi-iskut ja itsemurha hyökkäykset siviilikohteisiin. Fayad yritti korjata tehtyä erehdystä Kairossa.
ETTEI ASIA UNOHTUISI, palestiinalaiset Juudeassa ja Samariassa tekivät maanantaina lukuisia hyökkäyksiä israelilaisia kohteita vastaan, joihin kuuluivat aseelliset hyökkäykset, pommit, tuhopoltot ja kivitykset.
MAANANTAINA aamupäivällä terroristit sytyttivät metsäpaloja Yitzharissa lähellä Nablusia.
Itamarissa terroristit avasivat tulen IDF:n sotilaita vastaan, sekin lähellä Nablusia. Myöhemmin sotilaat löysivät aseen palestiinalaisen autosta samalla Nablusin alueella. Kaksi autossa ollutta pidätettiin kuulusteluja varten.
MAANANTAINA iltapäivällä sotilaat löysivät pommin Nirin kibbutsin läheltä Gazan alueen turva-aidan vierestä. Sotilaitten purkaessa pommia Gazan terroristit aloittivat tulituksen heitä kohti. Sotilaat tuhosivat pommin ilman ihmisvaurioita. Sotilaat löysivät putkipommin autosta Efratin ja Tekoan välillä lähellä Betlehemiä. Autonkuljettaja pidätettiin.
MAANANTAINA terroristit kivittivät kahta bussia, yhtä lähellä Kiryat Arbaa Hebronin alueella ja toista Halhulin arabikylän lähellä Hebronista pohjoiseen. Kolmas kivitys tapahtui Beit Omerissa Gush Etzionin ja Hebronin välillä, jossa palestiinalaiset terroristit kivittivät israelilaista autoilijaa suurilla kivillä. Ainakin toinen busseista ja henkilöauto kärsivät peltivaurioita, mutta ihmisvahingoilta vältyttiin.
PALESTIINALAISRYHMIEN väliset hyökkäykset jatkuvat. Gazan alueella Rafahissa löydettiin Fatah-terroristin Ismail Al-Mashoukhin ruumis maanantaina. Häntä oli kidutettu ennen teloitusta.
Gazassa valtaapitävä Hamas ilmoittaa suorittavansa tutkimuksia asiassa, kertoo Maan News lehti Betlehemissä. (JP, INN)
2. USA:N ASEMYYNNIT Saudi Arabialle ja Israelille ovat aiheuttaneet laajaa polemiikkia Lähi Idässä. Israelissa pyritään ymmärtämään miljardiavun tarpeellisuus Saudi Arabialle, koska saudien kuningaskunnan lojaalisuudesta ei ole mitään takeita. Israel joutui ensimmäisen kerran venyttämään ymmärtämystään presidentti Reagonin aikana, kun USA toimitti saudeille Awacs-tiedustelukoneita, mitä Israelissa pidettiin arveluttavana ja Israelin turvallisuutta vaarantavana. USA KOSISKELI silloin 1981 liittolaisia NL:n vaikutusvallan kasvua vastaan. Koneita ei käytetty Israelia vastaan, mutta saudit eivät mitenkään toimineet NL:n vaikutusvallan kasvun vähentämiseksi eivätkä avustaneet Yhdysvaltoja Persianlahden sodassa 1991. Saudit tosin rahoittivat osin mujahadeen sunni-taistelijoita venäläisiä joukkoja vastaan Afganistanissa, mutta keskeistä osaa siellä näyttelivät al-Qaidan kouluttamat ja osin USA:n rahoittamat terroristit, jotka Afganistanin jälkeen käänsivät aseensa Yhdysvaltoja vastaan Lähi Idän alueella ja muuallakin.
LIBANONIN PÄÄMINISTERI Siniora kritisoi USA:n Israelille vuosittain antaman aseavun nostamista 2.3 miljardista kolmeen. Hänen mielestään se on tuhlausta, rahat olisi pitänyt käyttää alueen talouden kehittämiseen. Hän ei puuttunut USA:n asetoimituksiin saudeille.
SAUDI ARABIA rahoittaa osin Irakissa koaliittion joukkoja vastaan taistelevia sunnikapinallisia, mille USA on antanut hiljaisen suostumuksensa, koska sillä pyritään vähentämään Iranin kasvavaa vaikutusvaltaa Irakissa. (JP, INN)
3. USA:N ULKOMINISTERI G Rice tapasi eilen Kairossa ”arabikvartetin” ulkoministereitä ja arabiliiton pääsihteeri Amr Moussan, jotka kertoivat saudisuunnitelman edistymisestä. Egyptin ja Jordanian ulkoministerit kertoivat lisäksi vaikutelmiaan äskeiseltä Israelin matkaltaan. Saudi Arabian ulkoministeri esitti vaatimuksen, että Bushin esittämässä alueellisessa konferenssissa tulee käsitellä lopullisen tilanteen asioita, kuten rajat, Jerusalem ja palestiinalaispakolaisten asema. Maanantain keskusteluista laaditussa luonnoksessa esitettiin, ettei rauhaa voida saavuttaa, ellei Israel vetäydy täysin ”miehittämiltään” arabiterritorioilta, ratkaise pakolaisongelmaa ja salli Palestiinan valtion perustamista pääkaupunkinaan Jerusalem. ULKOMINISTERIT esittivät vaatimuksen, että kansainvälisen yhteisön tulee painostaa Israelia vapauttamaan pidättämänsä ja osin oikeuden päätöksillä tuomitsemansa arviolta 10 000 palestiinalaista, jotka kärsivät tuomioitaan israelilaisissa vankiloissa.
GAZAN KAISTALETTA käsiteltiin myös arabikvartetin (Egypti, Jordania, Qatar ja Saudi Arabia) keskusteluissa, ja päätettiin, että kvartetti jatkaa tavoitteitaan ratkaisevan päätöksen saavuttamiseksi Palestiinan kriisissä ja varmistaa normaalin tilanteen palautumiseksi Gazassa perustuslaillisissa ja oikeudellisissa puitteissa. (JP)
4. USA:N ULKOMINISTERI Rice on joutunut kovaan puristukseen yrittäessään selittää eri
tahoille Bushin lupaamaa 20 miljardin asekauppaa saudeille ja Persianlahden maille. Rice on huolellisesti välttänyt mainitsemasta tuota summaa, joka pääsi vuotamaan julkisuuteen. USA:n kongressi käsittelee asiaa omissa sisäpiireissään, eikä esityksen hyväksyminen siellä ole ollenkaan varmaa. Kongressin jäsenet kyselevät, miten asekauppa palvelee USA:n omia intressejä. Monet edustajat pitävät Bushin esitystä vaarallisena USA:lle ja Israelille.
APULAISULKOMINISTERI Nicholas Burns selitti, että asekaupan yksityiskodat annetaan kongressille vasta syyskuussa, koska sen yksityiskohdista neuvotellaan vielä Ricen ja Gatesin Lähi Idän matkan yhteydessä. Burns kertoi, että kauppa hyödyntää suuresti Yhdysvaltoja, koska se vahvistaa USA:n liittolaismaita alueella sekä auttaa niitä terrorismin vastaisessa taistelussa ja Iranin tuomaa uhkaa vastaan. ”Aseet palvelevat puolustuksellisia tarpeita, useimmat niistä”, hän selitti. Epäilyksiä aiheuttaa aseitten luonne, kaikki eivät usko, että ne ovat puolustuksellisia. Edustaja Jerrold Nadler (Dem. New York) varoitti aseistamasta Saudi Arabiaa, joka rahoittaa Wahhabi-terrorismin opetusta kaikkialla maailmassa. Hän epäili, että lopulta aseita voidaan käyttää Israelia vastaan. Toiset edustajat katsovat ajankohdan olevan sopimattoman, kun USA:n ja saudien väliset suhteet ovat jännittyneet saudien harjoittaman Irakin politiikan vuoksi.
IRAN KRITISOI USA:n asetoimitussuunnitelmia sanoen, että ne levittävät jännitystä ja pelkoa alueella. Myös jotkut kongressin edustajat katsovat, ettei ole sopivaa lisätä jännitystä Iranin kanssa aikana, jolloin USA pyrkii löytämään diplomaattisia keinoja ongelmien ratkomiseksi.(JP)
5. USA:N ulkoministeri Gondoleezza Rice ja puolustusministeri Robert Gates ovat tänään
Jeddassa Sauri Arabiassa, jossa he tapaavat saudien johtomiehiä. Iltapäivällä heidän on määrä palata Sharm el-Sheikhiin, jossa he tapaavat kuuden Gulf-valtion (Saudi Arabia, Kuwait, Qatar, Oman, Bahrain ja Emiirikunta) muodostaman yhteistoimintakomitean edustajia. Keskusteluissa palataan Jeddan keskusteluihin, ja Rice pyrkii saamaan Persianlahden maiden tuen ja osanoton Bushin ehdottamaan kansainväliseen Lähi Idän konferenssiin.
ULKOMINISTERI Rice matkustaa Israeliin keskiviikkona. Hän tulee tapaamaan matkansa aikana kaikki Israelin johtomiehet. Torstaina aamupäivällä on vuorossa käynti Ramallahissa, jossa hän tapaa Moskovasta juuri saapuneen PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin.
RICE TULLEE painostamaan Olmertia Palestiinan valtion perustamiseksi ja siihen tähtäävien toimien jouduttamista. Olmert on jo tehnyt useita myönnytyksiä ja tehnyt yksipuolisia helpotuksia palestiinalaisalueilla, mutta Rice tuskin pitää niitä riittävinä. Luultavasti Olmert ei lopulta paljon taivuttelua kaipaakaan, koska hänellä on kiire saada median huomio pois hänen yksityisasioistaan. Toisaalta Bush haluaa toteuttaa lupaamansa Palestiinan valtion ennen virkakautensa loppua vuoden 2009 alussa. Myös Abbas on todennut viimeisissä puheissaan, että Bush painostaa häntä Palestiinan valtion perustamiseksi ennen ensi vuoden loppua. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- ISRAEL SALLII YK:n toivomuksesta kymmenien Irakin palestiinalaisten palaavan Länsirannalle. He ovat joutuneet pakenemaan Irakin sotaa, mutta heitä ei kutsuta pakolaisiksi, eikä Israel halua tästä esimerkkitapausta tuleville muuttajille. (JP)
- IDF ILMOITTAA, että kahteen arabien tyhjentämään kauppaan Hebronissa muuttaneet juutalaiset joutuvat maksamaan IDF:n muuttokustannukset. Arabit pakotettiin muuttamaan puodeistaan 1994, ja ne olivat käyttämättä vuoteen 2001, jolloin juutalaisperheet ottivat ne haltuunsa. Hebronin juutalaisten mukaan tori, jossa kaupat sijaitsevat, oli juutalaisten omistuksessa, mutta 1929 massamurhan seurauksena kaikki Hebronin juutalaiset evakuoitiin. (JP)
- OLMERTIN HALLITUS ilmoitti antavansa 130 miljoonaa NIS yli 70-vuotiaille holokaustista pelastuneille. COLETTE AVITAL, Labour MK, kyselee onko 1000 NIS vuodessa hallituksen mielestä sopivan summa auttamaan näitten 120 000 holokaustista selvinneen vanhuksen taloudellista ahdinkoa. ”Häpeällistä”. (JP)
- SHIMON PERES JA SHULAMIT ALONI asuivat Alumot Kibbutsissa 80 neliömetrin suuruisessa mökissä. Nyt kibbutsi aikoo purkaa vanhan ja ränsistyneen mökin. Asiasta ei oltu ilmoitettu Peresille, joka hämmästelee saatuaan tiedon asiasta. Peresistä on tullut median lemmikki, jota seurataan päivittäin. (JP)
- OLMERTIN HALLITUKSEN KÄSKYSTÄ tuhottiin yli vuosi sitten rakennettu synagoga lähellä Josefin hautakammiota Nablusissa. (INN)
- ARABILEHTI väittää, että Harry Potter ilmiö on sionistinen juoni, kun Sudanin johtaja väittää, että Israel on aiheuttanut Darfurin kansanmurhan. (Ynet)
- HAMAS KOKOAA uutta aseellista joukkoa, turvallisuusjoukkojen tiedusteluosaston, jonne otetaan tuhansia vapaaehtoisia. (Ynet)
- ISRAELIN TIEDUSTELUPALVELU Mossad auttoi Libyassa vangittujen ja AID:sin levittämisestä syytettyjen eurooppalaisten vapauttamisessa. (Ynet)

Monday, July 30, 2007

MAANANTAI 30.07.07
1. JORDANIAN SOTILAITA Juudeaan ja Samariaan, ehdottaa pääministeri Ehud Olmert. Hän kiittelee YK:n sotilaitten toimia Libanonin eteläosassa, mutta ei pidä asiallisena kansainvälisten länsijoukkojen sijoittamista palestiinalaisalueille. Hän myös näyttää hylkäävän ehdotuksen, joka on ollut esillä kauan aikaa, että Jordaniassa toimivia PLO:n ylläpitämiä Badr-prikaatin joukkoja sijoitettaisiin Länsirannalle. Badr-prikaatin joukot ovat vahvuudeltaan 1500 – 2000 miestä, ja he harjoittelevat erillään Jordanian armeijan joukoista.
OLMERTIN TARKOITUKSENA on tällä vahvistaa Mahmoud Abbasin asemaa, mistä näyttää tulleen Olmertin ja Bushin ”pyhä lehmä”, johon ei saa koskea, vaan jota tulee hoitaa kaikin tavoin.
Olmert ottanee esityksen keskusteltavaksi seuraavan Abbasin tapaamisensa yhteydessä.
OLMERT KEHUU, että hänellä on hyvin vakavat keskustelut Abbasin kanssa, jotka jatkuvat laaditun ohjelman mukaan ja jotka lopulta johtavat itsenäiseen Palestiinan valtioon. Gazan alueen kohtalo näyttää jääneen sivuraiteelle keskustelujen tässä vaiheessa.
2. GAZA KAATUI, koska Hamas oli soluttautunut PA:n turvallisuusjoukkoihin, kertoo sunnuntaina asianajaja Ali Muhana, joka toimi jäsenenä Abbasin asettamassa Gazan vallankeikausta tutkivassa komiteassa. Hän kertoi, että Hamas onnistui soluttautumaan PA:n joukkoihin sen harjoittaman avointen ovien politiikan johdosta, mikä salli erilaisten ryhmien pääsyn turvallisuusjoukkoihin vuodesta 1995 lähtien. Hän kertoo tämän osoittavan, että Hamas suunnitteli vallankaappauksen, ja että se rakensi maanalaisia tunneleita tärkeitten virastojen ja laitosten, teitten ja jopa Abbasin asuintalon alle väittäen niitä rakennetun IDF:n Gazan alueelle tunkeutumisen varalta.
KOMISSIO JÄTTI raporttinsa Abbasille sunnuntaina. Siinä suositellaan suuria muutoksia turvallisuusjoukkojen kokoonpanoon. Ne tulisi jakaa kolmeen vastuualueeseen: Yleinen tiedustelu; Sisäinen turvallisuus ja Ulkoinen turvallisuus. Raportti moittii turvallisuusjohtajia keskinäisestä kilpailusta ja saamattomuudesta ja esittää johtavien virkailijoitten syrjäyttämistä.
AL-HAYAT AL-JADEEDA lehden toimittaja Hafez Barghouti kritisoi komission raporttia selittäen, ettei se mennyt tarpeeksi syvälle keskittyessään vain turvallisuusjoukkoihin. Hänen kritiikkinsä kohdistuu Abbasiin, joka ei antanut joukoille niiden tarvitsemaa motiivia taistella ahtaitten ryhmäintressien vuoksi. ”Presidenttiä harhautettiin sekä Hamasin että häntä lähellä olevien turvallisuusjohtajien toimesta. Tällä oli tärkeä osuus turvallisuusjoukkojen ja Fatahin murskaamisessa. Epäonnistunutta johtajaa ohjasi epäonnistunut poliitikko.”
ABBASIN NEUVONANTAJA Ahmed Abdel Rahman sanoi sunnuntaina, että Gazaa johtaa joukko gangstereita, jotka uhkaavat murhata PA:n puheenjohtajan ja pääministerin. Gazan tilanteesta on vaikea saada tietoja, koska Hamas sitoo siellä toimivien lehtimiesten kädet, hän sanoo.
3. GAZASTA EGYPTIIN PAENNEITA alkoi eilen siirtyä takaisin Gazan alueelle. Ensimmäiset yli sata ihmistä siirrettiin eilen Nitzanan alueelta busseilla Eretzin rajanylityspaikkaan ja sieltä Gazaan. IDF:n sotilaat suojasivat rajanylityspaikkoja panssarivaunuin ja työntötraktorien avulla. Eräässä tilanteessa sotilaat ampuivat kivääreillään ilmaan pitääkseen lehtimiehet ja pakolaisten omaiset poissa rajanylityspaikoista.
OPERAATIOTA yli 6000 Egyptiin jääneen gazalaisen saamiseksi takaisin koteihinsa jatketaan tänään, muutamia satoja ihmisiä kerrallaan.
Eräs Rafahissa asuva vaikeroi, että hän oli Egyptin puolella vain 5 minuutin matkan päässä kodistaan, mutta hän joutui kiertämään maapallon ympäri päästäkseen kotiinsa.
IDF LUPAA, että tästä lähtien se antaa päätöksensä anomukseen päästä Länsirannalta Israelin puolelle viimeistään viisi päivää ennen aiottua rajan ylitystä. Aiemmin lupa annettiin vasta viime hetkellä, mikä ei antanut hakijalle aikaa valmistautua matkaa varten. Anomukset pääsyluvasta täytyy tehdä 14 päivää ennen aiottua matkaa, mihin IDF vastaa 5 päivää ennen matkaa.
4. IDF:N ASEHANKINNAT JA LISÄRAHOITUS olivat eilen hallituksen listoilla, joista käytiin kovaa keskustelua. Puolustusministeri Ehud Barak olisi halunnut 7 miljardin NIS lisärahoituksen, mutta Brodetin komitea suositteli toukokuussa 3 miljardia, mikä sopi Olmertille paremmin.
YLEISESIKUNTAPÄÄLLIKKÖ Gabi Ashkenazi varoitti talousministeriötä, että se kantaa vastuun seurauksista, jos se ei hyväksy 7 miljardin NIS lisäystä.
BRODER-KOMITEA asetettiin toukokuussa, koska puolustus- ja talousministeriöt eivät päässeet sopuun lisärahoituksesta Libanonin sodan johdosta. IDF vaati 30 miljardia, mutta talousministeriö antoi David Broderin johtaman komitean suosituksesta vain 8.2 miljardia suorien lisäkustannusten peittämiseksi. Komitean tehtävänä oli laatia pitkän tähtäyksen kustannussuunnitelma IDF:n tarpeita varten, mutta armeija piti sen suosituksia liian pieninä. Hallitus tulkitsi komitean suosituksia siten, että se vahvistaa rahoituksen kunakin vuonna laadittavan budjetin puitteissa.
5. UUTISOTSIKOITA
- IDF:N SOTILAS oli yöllisestä operaatiosta uupuneena asettunut mielestään mukavaan paikkaan torkahtamaan Gazassa. Hän ei huomannut, että osasto lähti pois eikä osaston nimenhuudossa huomattu sotilaan puuttumista, ennen kuin rajan takana. Sotilas saatiin kuitenkin onnellisesti pois 700 metrin päästä rajalta. Osastoa odottaa kurinpitotoimet.
- 18-vuotias Tzahi Basha puukotettiin kuoliaaksi Rishon Lezionissa lauantain vastaisena yönä. Hän yritti päästä kotiinsa, mutta ei jaksanut useitten puukonhaavojen vuoksi. Kysymys lienee nuorten välien selvittelystä.
- KIBBUTSIT (United Kibbutz Movement) on kyllästynyt tai häiriintynyt kibbutseissa esille tulleesta seksuaalisesta häirinnästä. Kibbutseihin palkataan seksuaalisia terveysohjaajia, joiden toivotaan voivan parantaa olevaa tilannetta, jossa aivan liian usein tapaukset lakaistaan maton alle. Ohjaajille annetaan 10-12 viikon kurssitus ennen töitten aloittamista. Ohjaajat eivät toimi ilmiantajina poliisille.
- ARABIKANSANEDUSTAJA (UAL) Ahmed Tibi väitti PA:n Itä Jerusalemissa ilmestyvän Al-Quds lehden haastattelussa sunnuntaina, että ”rasistit ja roskajoukko” on päässyt Knessetiin, millä hän tuskin tarkoitti itseään. Tibi oikoi myös ”historiallisia väärennyksiä, joitten mukaan arabit eivät olisi olleet Palestiinan alkuperäisiä asukkaita”. Hän väitti naama peruslukemilla, että ”Palestiina kuuluu sen alkuperäisille arabiasukkaille, eikä juutalaisille miehittäjille, jotka tulivat maailman eri kolkilta, tuhosivat arabikylät ja karkottivat niiden asukkaat.” Hän myös kehotti opettamaan kaikissa Israelin kouluissa katastrofista (naqba), minkä Israelin valtion perustamien aiheutti maan arabeille vuonna 1948.
- YHTYNEEN KUNINGASKUNNAN (UK) Yliopisto- ja College Unionin julistaman akateemisen boikotin kaatamiseksi aloitettu kampanja on saanut yli 10 000 akateemikon allekirjoituksen 7 viikossa. Toukokuun 30. päivänä äänestetty boikotti sai vastakampanjan, jonka alkuunpanijana on ”Tutkijat Lähi Idän Rauhan hyväksi” järjestö. Siihen kuuluu 18 000 akateemikkoa ja ammattihenkilöä. Puuhamiehenä kampanjassa toimii Harwardin Yliopiston professori Alan Derschowitz.
- USEAT EVANKELISET KRISTITYT USA:ssa ovat mukana presidentti George Bushille lähettämässä kirjeessä, jossa he ilmoittavat kannattavansa kahden valtion periaatetta ja oikeutta molemmille kansoille. Kirje julkistettiin New York Timessa sunnuntaina. Allekirjoittajat ovat järjestöjen kirkollisia ja maallisia johtajia. Kirjelmässä halutaan oikaista väärinymmärrystä, että evankeliset vastustaisivat Palestiinan valtiota ja todetaan, että laajojen Amerikan evankelisten tuki pysyvälle sopimukselle Israelin ja PA:n välillä voi rohkaista Bushia. Kirjelmässä väitetään, että molemmilla kansoilla on oikeus Israelin maahan vuosituhannen ajalta. Molemmat tahot ovat allekirjoittajien mielestä syyllistyneet väkivaltaan. Väkivallan ja verenvuodatuksen lopettamiseksi kirjelmän laatijat toteavat olevan oikeutettua tukea kvartetin laatimaa ns. ”Tiekarttaa”.
- ISRAEL ALKAA myöntää myös arabeille Israelin kansalaisuuden paluuoikeuden perusteella.
- Venäjä lahjoittaa PA:lle 50 panssaroitua miehistönkuljetusvaunua (APC). Mahmoud Abbas on Moskovassa pyrkien saamaan hallitukselleen Putinin tuen.
- MAALOTIN PORMESTARI Shomo Buhboot sanoo eroavansa Kadimasta, kuten monet muutkin, koska ”Kadima on menettänyt kasvonsa”. Olmert oli luvannut tukea Malotille, jota ei koskaan ole tullut, hän selitti.
- MORAALITTOMUUDESTA tuomitut viranomaiset voivat uuden lain mukaan menettää etuisuutensa jäädessään eläkkeelle.
- IAF ISKI OHJUKSELLAAN autoon Gazan alueella, jota ajoivat al-Aksan terroristit. Yksi ihminen haavoittui iskussa tämän hetken tietojen mukaan.

Sunday, July 29, 2007

SUNNUNTAI 29.07.07
1. ISRAELIN POLIITIKKOJEN kaksinaamaisuutta valittaa Jpost sunnuntaiaamun pääartikkelissaan. Esimerkiksi artikkeli ottaa Haim Ramonin, jonka Olmert kiinnitti hallitukseensa varapääministerin ominaisuudessa. Artikkeli kertoo, että Ramon antoi lausuntonsa Libanonin II sotaa tutkivalle Winograd komitealle jo tammikuussa, mutta osia siitä julkistettiin vasta nyt.
RAMON kertoo vastustaneensa hyökkäystä Libanoniin, mutta koska hän oletti Olmertin uskottavuuden ja johtajuuden kärsivän, jos suuri osa ministereistä vastustaa häntä, hän kertoi siksi tukeneensa hallituksen istunnossa Olmertin päätöstä hyökkäyksen aloittamisesta.
Jpost pitää täysin vastuuttomana, että ministerit ja poliitikot asettavat omat tai lyhytnäköiset puolueintressit kansan edun edelle. Ramon kertoi sodan jälkeen suuresti arvostelevansa sodan lopputulosta. Jpost pitää tällaista jälkiviisautta Ramonin keinona välttää vastuuta.
JPOSTIN PÄÄARTIKKELI toteaa, että sama koskee myös Tzipi Livniä ja Shimon Peresiä, joiden olisi tullut ottaa jämäkkä kanta kansan turvallisuutta koskevissa kysymyksissä. Artikkelissa todetaan, että Israelin poliitikot aivan liian usein välttävät ottamasta vastuuta kansan turvallisuuskysymyksissä, mikä tulee esille myös kotirintaman tapauksessa, joka oli täysin valmistautumaton siviiliasukkaiden turvallisuudesta. Vaikka sen johto oli tietoinen puutteista, se ei painottanut korjausten välttämättömyyttä.
OLMERTIN TAPAA luikerrella vastuusta syyttäen puutteista edellisiä hallituksia lehti pitää törkeinä, koska hän oli Sharonin hallituksessa toiseksi tärkeimmällä paikalla, joten hänellä oli hallussaan kaikki tieto ja tuntu asioista. Jos taas hän ei tiennyt esim. kotirintaman puutteista, lehden mielestä Olmert syyllistyi huolimattomuuteen. Syyttämällä tutkimusraportteja sodasta ja sen johtamisesta asiaa tuntemattomaksi, pintapuoliseksi ja asiaankuulumattomaksi on vastuuton. Samaa vastuuttomuutta Olmert osoittaa nimittämällä hallitukseensa ministereitä tärkeille paikoille vain siksi, että ”hän ei unohda ystäviään”, todetaan pääkirjoituksessa.
2. ISRAEL SALLII Egyptiin juuttuneet arviolta 6000 palestiinalaisen, jotka pakenivat sotaa,
palata Gazan alueelle Israelin kautta. Palestiinalaiset kuljetetaan egyptiläisillä busseilla Nitzanaan, josta heidät rajan ylitettyään viedään Eretz rajanylityspaikalle ja sieltä he voivat siirtyä Gazan alueelle, kertoo Y Katzin asiaa koskeva artikkeli. Israel halusi käyttää Kerem Shalomin terminaalia, jonka kautta he olisivat päässeet Gazaan, mutta se joutui luopumaan suunnitelmasta terroristien uhattua tulittaa terminaalia kranaateilla. ISRAEL haluaa varmistaa, ettei pakolaisten joukossa tule terrorismiin syyllistyneitä, minkä johdosta heidän henkilötietonsa tutkitaan Israelin lentokenttäviranomaisten ja Shin Betin upseerien toimesta.
ENSIMMÄINEN RYHMÄ, 627 palestiinalaista, on tarkoitus päästää rajan yli tänään. Hamas vastustaa USA:n ja Egyptin välittämää ratkaisua, koska se antaa Israelille mahdollisuuden päättää, keitä se päästää rajan yli. Toiseksi Hamas pitää Rafahin terminaalia ainoana oikeana.
PAKOLAISTEN SIIRTO Egyptistä voi viivästyä sopimuksen päästyä julkisuuteen ehkä tahallisen vuodon johdosta. Hamasin johto syyttää Abbasia, että tämä luovuttaa etsittyjä pakolaisia Israelille. PA:n pääministeri Salaam Fayad kertoo, että hän uusii sekä Gazan että Länsirannan rajaterminaaleissa toimivien virkailijoitten aseman Israelin lentokenttähallinnon tapaan. Hänen suunnitelmaansa kuuluu saada rajavirkailijoita joko Turkista tai Norjasta.
3. USA SUUNNITTELEE massiivisia asetoimituksia Saudi Arabialle ja Persianlahden maille. Suunnitelman tarkoituksena on muodostaa kolminkertainen puolustusrengas Iranin kasvavan uhan ja vaikutusvallan eliminoimiseksi.
USA TOIMITTAA saudeille USA:n tehokkainta lentoasetta, stealth hävittäjä FI-22, jota se ei ole myynyt ulkomaille edes läheisimmille liittolaisilleen. Israel on toivonut saavansa näitä koneita voidakseen sillä kompensoida alueellisen voimatasapainon siirtymistä arabien hyväksi. ENSIMMÄISENÄ askeleena Israelin rauhattomuuden tyynnyttämiseksi Israelin saama 2.4 miljardin USD tuki nostetaan kolmeen miljardiin vuosittain 10 vuoden ajaksi.
Egyptin saama tuki pysyy entisenä, 1.3 miljardia USD vuodessa.
LISÄKSI ISRAEL saanee luvan käyttää suuremman osan USA:n tuesta kotimaan tuotteisiin, nyt se saa muuttaa 26.75 % USA:n vuosittaisesta tuesta shekeleiksi kotimaan ostoihin.
4. ONKO LÄHI ITÄ ajautumassa kylmään sotaan, kyselevät jotkut USA:n ja Venäjän tukeman Iranin jakaessa aseitaan ja tukeaan liittolaisilleen kylmän sodan periaatteitten mukaan. Kysymys ei liene ollenkaan aiheeton.
USA:N TUKI Saudi Arabialle nousee käytettävissä olevien tietojen mukaan 20 miljardiin USD:in. Siihen kuuluu huippunykyaikaisten hävittäjien lisäksi satelliitti-ohjattuja täsmäpommeja ja ohjuksia, entisten koneitten uusimista ajan tasalle sekä uusia laivastoaluksia.
www.debka.com esittelee artikkelissaan USA:n kolmivaiheisen puolustusrenkaan käsitellen samalla sekä Iranin että Saudi Arabian tämän hetkistä puolustuskykyä. Debkafilen mukaan Iranilla on 600 käyttökelpoista lentokonetta, osa niistä nykyaikaisia venäläisiä, osa omaa tuotantoa. Saudeilla on 350 lentokonetta, jotka eivät ole viimeisintä mallia.
DEBKAFILE KERTOO, että Iran ja Venäjä keskustelevat 250 SU-30MKM, pitkän matkan Sukhoi hävittäjän, ja 30 IL-78 IKI tankkauskoneen hankinnoista Iranille. Tämä sopimus nostaisi Iranin lentoaseen voiman aivan eri tasolle. Israel on yrittänyt saada Ranskaa taivuttamaan venäjää, jotta se luopuisi Iranin asetoimituksista, mutta presidentti Sarkozy etsii liittolaisia arabimaista eikä liene halukas toimimaan Israelin asiamiehenä. Ainoa toivo on siten pantava USA:n varaan.
USA:N ULKOMINISTERI RICE JA PUOLUSTUSMINISTERI GATES matkustavat tiistaina 31.07.07 Saudi Arabiaan, jossa viimeistellään asetoimitus- ja puolustussopimuksia, jotka ovat vielä suunnittelupöydällä. ISRAELISSA ei pelätä Saudi Arabian välitöntä hyökkäystä, mutta tilanne voi muuttua täysin, jos islam-fanaatikot saavat siellä vallan.
5. UUTISOTSIKOITA
- PALESTIINALAISET aseelliset ryhmät Juudeassa ja Samariassa uhkaavat teloittaa Fayadin ja ”muut petturit” Ramallahissa siksi, että Salaam Fayad jätti PA:n uudesta puolueohjelmasta pois maininnan aseellisesta vastarinnasta.
- HAMAS MAKSAA palkkaa siviilivirkailijoille, jotka PA poisti palkkalistoiltaan Gazan alueella. Yli 10 000 Hamasin kanssa sidoksissa olevaa virkailijaa on jäänyt ilman palkkaa. Hamas ottaa vastuun heidän palkoistaan sunnuntaista lähtien.
- MUUTAMAT OPISKELIJAT Gazassa vaativat lupaa Israelilta suorittaa opintojensa loppututkinnot Länsirannalla. He ovat suorittaneet opintojaan internetin kautta ja muutamien Betlehemistä tulleitten ohjaajien opastuksella, mutta järjestely ei toimi.
- RANSKAN ULKOMINISTERI Bernard Kouchner varoittaa Libanonin vierailunsa yhteydessä, että Libanonia uhkaa sisällissota. Vierailu on jatkoa Ranskan isännöimälle 14 Libanonin paikallisen ryhmän neuvotteluille Ranskassa. Kouchner katsoo, että sisäpoliittinen jännitys maassa uhkaa räjähtää.
- LIBANONILAINEN lehti An-Nahar kertoo saksalaisiin tietoihin nojautuen, että toinen Hizbullahin kaappaamista IDF:n sotilaista on kuollut. Ranskan ulkoministeri Kouchner lupaa tutkia panttivankiasiaa Libanonin vierailunsa yhteydessä.
- EBYPTIN ULKOMINISTERI Ahmed About Gheit sanoo, että arabimaat odottavat Israelin jatkavan lopullisen tilanteen keskusteluja.
- VARAPÄÄMINISTERI Haim Ramon ajaa voimakkaasti keskustelujen aloittamista palestiinalaisten kanssa mahdollisimman pian lopullisesta tilanteesta. Ramon haluaa näin auttaa ”hyvää ystäväänsä” Ehud Olmertia, joka keskustelujen myötä voisi välttää joutumasta eroamaan yleisen mielipiteen vaatimuksesta.
- OPPOSITIOJOHTAJA Binyamin Netanyahu tapasi Egyptin ja Jordanian ulkoministerit heidän äskeisen Israelin vierailunsa yhteydessä. Netanyahun kerrotaan ilmoittaneen hyväksymisensä saudisuunnitelmasta. Mikäli tämä pitää paikkansa, hänen mahdollisuutensa Likudin puheenjohtajavaaleissa elokuun alussa voivat vaarantua.
- PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas aikoo muuttaa PA:n vaalijärjestelmää siten, ettei se hyödytä Hamasia, kuten kävi viime valeissa.
- TERRORISTIT ampuivat RPG-kranaatin Karni-terminaalin lähellä olevia IDF:n sotilaita kohti Gazan alueelta. Se ei aiheuttanut vahinkoa.
- Yksi Kassam-raketti putosi tänään Sderotin kaupungin lähelle, toinen etelään Ashkelonista. Niiden aiheuttamista vahingoista ei ole tietoa.
- HIZBULLAHIN pääsihteeri Hassan Nasrallah vakuuttaa, että Libanonin sota II romutti USA:n suunnitelman uudesta Lähi Idästä. Hän syytti, että USA vaati Israelia jatkamaan sotaa tarkoituksenaan murskata Hizbullah.