Friday, June 08, 2007

PERJANTAI 08.06.07
1. ISRAELIA KEHOTETAAN mielistelemään Syyria, jotta se saataisiin houkuteltua pois Iranin talutushihnasta. Länsimaiset diplomaatit valittavat, että Israelin johtajilta puuttuu rohkeutta, kertoo Jpostin etusivun aamun uutinen Herb Keinon mukaan. Eräs kokenut länsimainen diplomaatti, jonka nimeä ei kerrota, kertoo havaintonaan, että Syyria on valmis rauhaan Israelin kanssa, mikä saisi sen vieroitetuksi pois Iranin holhouksesta. Tämä diplomaatti valittaa, ettei hän avoimuuden ilmauksista huolimatta ole havainnut merkkejä keskustelujen aloittamisesta Syyrian kanssa. Hän oletti, että Olmertin hallituksen heikkoudesta johtuen se ei uskalla aloittaa keskusteluja rauhasta Syyrian kanssa. Diplomaatti kertoi tietävänsä, että Syyriassa ymmärretään rauhasopimuksen merkitsevän, että Syyria katkaisee suhteensa sekä Iranin että Hamasin ja Hizbullahin kanssa.
TURKKILAISET DIPLOMAATIT ovat myös luotailleet Syyrian ja Israelin halukkuutta ja halua keskusteluihin. Heidän mukaansa Syyria on vilpitön, mitä he eivät voineet sanoa Israelista.
2. LIIKENNEMINISTERI Shaul Mofaz, joka johtaa Israelin delegaatiota torstaina alkaneissa neuvotteluissa USA:n korkeitten diplomaattien kanssa, kertoi eilen, että aikaa on enää kuusi kuukautta keskeyttää Iranin ydinasesuunnitelmien toteutuminen. ”Sanktioitten tulee olla tarpeeksi ankaria, jotta ne voisivat saada muutoksen aikaan ennen vuoden 2007 loppua”, hän tähdensi.
USA:N TIIMIÄ keskusteluissa johtaa apulaisulkoministeri Lähi Idän asioissa Nicholas Burns.
Keskustelut keskittyvät strategiseen yhteistyöhön valtioitten välillä, ja siinä Iranin tilanne on näkyvällä paikalla. Mofazin arvion mukaan ensi vuoden alun jälkeen sotilaallinen operaatio on ainoa harkittava vaihtoehto, jos sanktiot eivät tuota tulosta ennen sitä.
3. YK:N PÄÄSIHTEERI Ban Ki-Moon sanoo olevansa järkyttynyt Iranin käyttämästä terminologiasta puhuessaan Israelista. Hän viittasi Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin äskeiseen puheeseen, jossa tämä kertoi Israelin tuhoamisen lähtölaskennan alkaneen. Hän lisäsi toivovansa, että hän ”pian voisi painaa nappia, joka aloittaisi Israelin tuhoutumisen pikaisesti”.
Ban I-Moon osallistuu G-8 maitten kokoukseen Saksassa, jossa hän antoi lausunnon, että Israel on täysivaltainen ja pitkäaikainen YK:n jäsen samoilla oikeuksilla kuin kaikki muutkin. Hän muistutti, että YK:n peruskirjan mukaan kaikki jäsenmaat ovat sitoutuneet välttämään väkivallan käyttämistä toista jäsenmaata vastaan.
4. ISRAEL EI AIO pyytää YK:n UNDOF-joukkojen mandaatin laajentamista Syyrian ja Israelin välisellä puskurivyöhykkeellä. Kenraali Wolfgang Jilken (Itävalta) johtamien joukkojen nykyinen mandaatti päättyy kuukauden lopussa, mutta sitä jatketaan automaattisesti, ellei toisin sovita. Pääministeri Olmert tapaa Ban Ki-Moonin Yhdysvaltain vierailunsa yhteydessä 17. kesäkuuta, mutta tarvetta joukkojen mandaatin muuttamiseksi ei nähdä. UNDOF-joukot perustettiin 1974 Israelin ja Syyrian välisen vetäytymissopimuksen mukaisesti valvomaan sen toteutumista. Joukkojen vahvuus on 1200 miestä Itävallasta, Kanadasta, Puolasta, Slovakiasta ja Japanista. Joukot partioivat muutaman kilometrin syvyisellä puskurivyöhykkeellä. Ne vain tarkkailevat eikä niillä ole aseitten käyttöoikeutta muutoin kuin itsepuolustukseksi. Alue on ollut rauhallinen.
5. FATAHIN JA HAMASIN väliset taistelut leimahtivat uudelleen eilen muutaman päivän rauhallisen jakson jälkeen. Yksi Fatahin jäsen sai surmansa ja yhteensä 17 miestä haavoittui taisteluissa. Hamasin epäluuloon Fatahin aikeista on vaikuttanut tiedot, joitten mukaan Abbas on pyytänyt Yhdysvaltoja ja Israelia sekä arabimaita lähettämään sille aseita. Yhdysvaltain tiedetään toimittaneen aseita kaiken aikaa, vaikka siitä ei julkisesti ole tiedotettu. www.worldnetdaily.com kertoo artikkelissaan, että PRC (kansan vastarintakomiteat) on oman ilmoituksensa mukaan soluttautunut kaikkiin Fahatin ja PA:n alaisiin joukkoihin ja tulee saamaan osan mistä tahansa aselähetyksestä niille.
ARABIMAAT TOIMITTAISIVAT kymmeniä panssaroituja ajoneuvoja, panssarintorjuntaohjuksia, tuhansia käsikranaatteja sekä kivääreitä ja ammuksia. USA:n asetoimitukset käsittäisivät tuhat rynnäkkökivääriä ja miljoonan ammuksia. Aseet kuljetaan Israelin valvomien reittien kautta, joten siihen tarvitaan Israelin hallituksen suostumus. Edellinen raportoitu USA:n 3000 kiväärin asetoimitus tapahtui toukokuussa 2006, mutta WND kertoo, että USA toimitti 7000 kivääriä tammikuussa ja 8000 kivääriä helmikuussa 2007.
6. FATAHIIN KUULUVAT palestiinalaiset ovat ilmaisseet kiitollisuutensa, että IDF aloitti offensiivinsa Hamasin kohteita vastaan. Reutersin uutistoimiston mukaan eräs kotirouva kertoi olevan kohtalon ivaa, että hän joutuu lausumaan Israelin joukkojen tunkeutumisen Gazan alueelle tervetulleeksi. Fatahin kansanedustaja ja entinen terrorijohtaja Nasser Juma kertoo samoin, että ”terroristit uhkailevat ihmisiä, pahoinpitelevät heitä ja ovat vieneet heidän vapautensa”. Hän vakuuttaa, että ainoa toivo tilanteen paranemiseksi on se, että IDF miehittää alueet uudelleen tai että Jordanian miehitys palautetaan Länsirannalle.
TERRORISTIT ampuivat perjantaiaamuna kaksi Kassam-rakettia Israeliin.
7. PUOLUSTUSMINISTERIÖN virkailija syyttää Egyptiä siitä, ettei se ole pystynyt lopettamaan aseitten salakuljetusta Gazan alueelle. ”Tai ehkä Egypti haluaa vain nähdä, miten Israelin veri vuotaa”, hän lisää kyynisesti. Israelin ja Egyptin välejä häiritsevät aseitten kuljetusten lisäksi Israelin TV-dokumentti Spirit of Shaked, joissa väitetään IDF.n sotilaitten surmanneen 250 egyptiläistä sotavankia Jom Kippur-sodan aikana. Mofaz yrittää saada USA:n ulkoministerin tuen Egyptin painostamiseksi toimimaan tarmokkaammin salakuljetusten lopettamiseksi.
Mofaz selittää, että Muslimiveljeskunnan alajärjestö Hamas on vaaraksi myös Egyptille. Muslimiveljeskunta toimii aktiivisesti Egyptissä, jonka hallitus seuraa pelokkaan aktiivisesti sen toimia pidättäen ja tuomiten sen jäseniä vankilaan.
8. SHASIN hengellinen johtaja antoi täyden tukensa Shimon Peresille presidentin vaaleissa. Miten tämä sitoo yksityisiä kansanedustajia, Shasilla on 11 kansanedustajaa, on epäselvää.
VIIMEISEN GALLUPIN mukaan Ehud Barakin kannatus Labour-puolueen puheenjohtajaksi on prosentin verran parempi kuin Ami Ayalonin.
LIKUDIN PUHEENJOHTAJA Binyamin Netanyahu muistuttaa, että Syyrian presidentti Hafez Assad myöntyi siihen, että Hermonin vuori jää Israelin valvontaan. Israel vakuutti silloin 1998, että vuori on tarpeen Iranin tarkkailemiseksi, minkä Hafez Assad hyväksyi.

Thursday, June 07, 2007

TORSTAI 07.06.07
1. LISÄÄ ASEITA palestiinalaisille, vaatii USA:n koordinaattori kenraali Keith Dayton. Hän laati listan aseista, jotka Egyptin tulisi koota ja toimittaa Gazaan Israelin suostumuksella. Kysymys on miljoonista ammuksista ja tuhansista Kalashnikov-kivääreistä. Ne on tarkoitettu Abbasin ”presidentinkaartille” Force 17 tarkoituksella vahvistaa Fatahin taistelua vallasta Hamasin kanssa. Hamas on kaapannut osan edellisistä asetoimituksista.
OLMERTIN täksi päiväksi suunniteltu tapaaminen Mahmoud Abbasin kanssa peruuntui Abbasin ilmoitettua, ”ettei Israel osoittanut tarvittavaa hyvää tahtoa”. Hän vaati Israelia tilittämään miljoonia dollareita keräämistään tulli- ym. maksuista ja tulitauon ulottamista Juudeaan ja Samariaan, josta ei löydetty yhteisymmärrystä ennen keskusteluja.
PUOLUSTUSMINISTERI Amir Peretz selitti asevientiä Gazaan näin: ”Emme fyysisesti toimita aseita Fatahille. Me vain annamme sen tapahtua”. Tätähän Israelin johto on antanut tapahtua kaiken aikaa. Aseita virtaa Gazan alueelle sekä Rafahin terminaalin että tunnelien kautta. Israelin hallitus on tietoinen asiasta, on ollut vuosikaudet ilman vastatoimenpiteitä laimeita vastalauseita lukuun ottamatta. Dayton suositteli aseitten luovutusta henkilökohtaisesti pari viikkoa sitten USA:n ulkoministeriön Lähi Idän alakomiteassa Washingtonissa. TV-kuvia Gazan alueelta katsellessa jää ihmettelemään, eikö siellä ole jo tarpeeksi aseita, kun joukkokulkueissa joka toisella on automaattiase käsissään, joita he laukovat ilmaan. Ammuksiakin näyttää olevan.
2. BARAK JA PINES-PAZ sopivat yhteistoiminnasta Labour-puolueen puheenjohtajakilvassa. Ayalon sai jo houkuteltua Peretzin tuekseen. Pinez-Paz, joka jäi neljänneksi vaalien ensimmäisellä kierroksella, kertoi TV-haastattelussa valinneensa Barakin, koska Ayalon teki kaupat Peretzin kanssa, jolla ei ollut vaaleissa ”puhtaat jauhot pussissa”. Mielipidetiedusteluissa on pyritty selvittelemään, mikä ehdokkaitten kannatus on uusissa kuvioissa, mutta ennustus on aina riskialtista eikä viime hetken ”lehmäkauppoja” (horsetrading) ole syytä jättää huomiotta, mistä Labour-puolue on ollut kuuluisa. Ayalon pyrkii antamaan kuvan itsestään ”puhtaana” ehdokkaana, ja yrittää vakuuttaa, ettei hän luvannut Peretzille muuta kuin puolueen jäsenyyden. Hyvä näin.
BARAK AVASI suunsa lopultakin ja raotti vähän suunnitelmiaan siinä tapauksessa, että hän johtaa maan sosialidemokraatteja. Hän kertoi, että hän tulee toimimaan Olmertin eroamiseksi ennen Winograd-komitean loppuraportin julkaisemista. Jos näin ei tapahdu, Barak kertoi vetävänsä puolueen pois hallituksesta ja vaativansa uusia vaaleja. Winograd-raportti on suunniteltu julkistettavaksi heinäkuussa, mutta se voi siirtyä lokakuuhun. On myös kaavailtu, että jos komitea antaa Olmertille varoituskirjeen, raportti julkaistaan vasta ensi vuoden puolella.
OLMERTIN KANSLIA ilmoitti olevansa tyytyväinen Barakin ilmoitukseen, koska hän pysyy hallituksessa ainakin toistaiseksi, eikä hänen uhkaukseensa erota siitä uskota.
3. SHAS-PUOLUE käy omia lehmäkauppojaan Shimon Peresin kanssa, joka kuvittelee tällä kertaa voittavansa presidentin vaalit. Peres on kuitenkin vanha kettu ja monet lehmäkaupat tehnyt, joten varovaisuus Shasin puolelta ei olisi pahitteeksi. Mistä Shas ja Peres ovat sopineet, paljastunee aikanaan, mutta tuskinpa siinä pelkkiä siunauksia on jaettu.
Sekä Peres että Labour-puolueen ehdokas Colette Avital ovat ilmoittaneet presidenttinä
armahtavansa viiteen elinkautiseen+ tuomitun Fatah Tanzimin Länsirannan johtajan Marwan Barghoutin. Monen mielestä hän on ainoa palestiinalainen, joka pystyisi yhdistämään toisiaan vastaan taistelevat palestiinalaisryhmät. Kukaan ei kuitenkaan ole kertonut, miten hänen yhdistämänsä palestiinalais-koostumus tulisi suhtautumaan Israeliin ja juutalaisiin. Barghoutilla on tunnollaan ainakin viiden juutalaisen murha ja lukuisten vammauttaminen, mistä hänet tuomittiin.
USA:SSA elinkautistaan kärsivä Jonathan Pollard lähetti kirjeen eristyssellistään, jossa hän varoittaa valitsemasta Shimon Peresiä presidentiksi, koska se tarkoittaisi kuolemantuomiota hänelle. Israelin johtajat ovat olleet hyvin haluttomia pyytämään USA:n presidenttiä armahtamaan Pollard. Pollardin mielestä Peres toimitti USA:n tuomioistuimelle häntä raskauttavat asiakirjat, joita käytettiin häntä vastaan. Peres valehteli, ettei niitä käytettäisi oikeudenkäynnissä.
TOINEN RASKAUTTAVA tahra Peresin kilvessä (lienee muitakin) on 320 000 USD laiton lahjoitus puolueen puheenjohtajakilvassa 2005, mitä Peres ei ole suostunut palauttamaan.
SHAS-PUOLUE valinnee tänään virallisesti ehdokkaan, jota se tukee presidentin vaaleissa. Kaikki Shasin kansanedustajat eivät ole Peresin kannattajia.
Ehdokas tarvitsee 61 kansanedustajan äänet tullakseen valituksi.
4. IRAN KAHDEN VUODEN PÄÄSSÄ ydinpommin rakentamisesta, arvioi Israelin Washingtonin lähettiläs Sallai Meridor. Hän puhui CFR:n (Council on Foreign Relations) mediatilaisuudessa keskiviikkona. Hän kertoi, että 2009 on pahimman tilanteen vuosi, jonka jälkeen lapsemme ovat uuden holokaustin uhkaamia, nyt Iranin taholta. Meridor uskoi, että taloudelliset sanktiot voisivat olla tehokkaita, jos niitä noudatettaisiin, mutta käytännössä monet länsimaat jatkavat investointejaan Iranissa auttaen siten tätä ”hullua miestä”. Meridor kohteliaasti kieltäytyi vastaamasta kysymykseen, mitä tulisi tehdä tässä tilanteessa.
5. KASSAM-RAKETTEJA sataa tasaiseen tahtiin Sfdeotiin ja Negevin länsiosan juutalaiskeskuksiin, vaikka Olmert taputtaa selkäänsä onnitellen rakettitulen vähenemisestä. Eilen keskiviikkona neljä Kassamia rekisteröitiin, tänään torstaina jo muutama lisää. Onneksi niiden osumatarkkuus on vielä kehno, mutta raja-alueella asuvat ihmiset ovat saaneet tarpeekseen Olmertin hallituksen vitkuttelusta ja suojautumisesta kansainvälisen diplomatian suojaan.
Asukkaiden edustajat Sderotista, Ashkelonista ja kaikista raja-alueen juutalaistaajamista kokoontuivat eilen illalla hätäkokoukseen Sderotiin tutkiakseen, mitä mahdollisuuksia heillä on vaikuttaa tilanteeseen. Useimpien mielipide oli se, että ainoa keino saada rakettituli loppumaan on miehittää Gazan alue uudelleen Nablusin tapaan ja pitää se tarkan valvonnan alaisena.
SOTILAAT LÖYSIVÄT putkipommin Ramallahissa. Nablusissa sotilaita kohti avattiin tuli.
Bussia kivitettiin Beit Omanin lähellä, ei ihmisvaurioita.
RAMALLAHISSA SIJAITSEVA laiton radioasema sai lähetyksillään Ben Gurionin lentokentän radioyhteydet sekaisin aiheuttaen yli kymmenen lennon viivästymisen useiden tuntien ajaksi.
FATAHIN JA HAMASIN välisissä taisteluissa Rafahin lähellä yksi Fatahin jäsen kuoli ja viisi haavoittui torstaina. Toinen yhteenotto Fatahin ja Hamasin välillä sattui muutamia tunteja aiemmin, kun PA:n turvallisuusjoukot löysivät Gazan kaupungissa tunnelin, jota he väittivät Hamasin tekemäksi. Fatahin mielestä tarkoituksena oli sen kautta hyökätä Abbasia vastaan.
6. JERUSALEMIN HOMOPARAATIA vastustetaan monella taholla. Knessetissä on kaksi lakialoitetta, jotka antaisivat Jerusalemin kaupungille oikeuden peruuttaa paraati, jos sen katsotaan vaarantavan asukkaitten turvallisuutta, aiheuttavan häiriöitä ja loukkaavan uskonnollisia tunteita. Toinen lakiesitys antaa samat oikeudet kaikkialla maassa. Ne läpäisivät ensimmäisen lukeman, mutta eivät ehdi peruuttamaan 21. kesäkuuta suunniteltua paraatia. ISRAELIN TURISMIMINISTERIÖ on joutunut ikävään välikäteen, koska se antoi homokeskuksen käyttöön tekstejä ja kuvia, joita se käyttää web-sivullaan. Turismiministeri Yitzhak Aharonovich ei osannut vastata kysymykseen Knessetissä, miksi ministeriön logo oli liitetty homokeskuksen w-sivun ilmoitukseen. Luvan siihen antoivat luultavasti hänen edeltäjänsä.
Myös Tel Avivin homoparaatia vastustetaan.
7. PLO EHDOTTAA, että PA asettaa turvallisuusjoukkojaan Libanonin pakolaisleireihin voidakseen estää ääriliikkeitten kuten al-Qaida ja Fatah al-Islam pureutumisen niihin. Jos tätä toteutetaan myös PA:n alueilla sijaitsevissa pakolaisleireissä, tämä voi tuoda taistelut Israelin keskelle, koska on luultavaa, ettei Hamas katso tätä ehdotusta suopeasti. Libanonin pakolaisleireissä on sisäinen itsehallinto eivätkä Libanonin armeijan joukot saa mennä sinne ilman erikoislupaa.

Wednesday, June 06, 2007

KESKIVIIKKO 06.06.07
1. ISRAELIN ARMEIJA harjoittelee jalkaväen, panssari- ja ilmavoimien yhteistyötä lähellä Eilatia olosuhteissa, joilla simuloidaan sotatilannetta Syyrian rintamalla. Sekä armeijan tiedustelujohtaja kenraalimajuri Amos Yadkin että puolustusministeri Amir Peretz vakuuttavat, ettei harjoituksilla ole tarkoitus uhkailla ketään, viimeiseksi Syyriaa. ”Harjoitukset ovat laadultaan puhtaasti puolustuksellisia”, ha vakuuttavat.
AMOS YADLIN selitti, että jos Syyria hyökkää Israeliin, sillä on paljon menetettävää. ”Syyria ei ole kuten Hizbullah; se on valtio ja sillä on haavoittuva infrastruktuuri. Bashar Assadilla on ilmavoimat, sähköverkosto ja siviilirakenteet, jotka vaurioituvat sodassa.”
Yadlin kertoi Syyrian sotilaallisten valmistelujen olevan alustavia, jolla se saavuttaa korkeamman valmiusasteen, mutta se ei välttämättä merkitse valmistautumista sotaan.
IDF:N KOMENTAJA Gabi Ashkenazi kertoi myös, että armeija harjoittelee kaikkia mahdollisuuksia varten, koska Lähi Itä on helposti sytytettävissä, ja Syyria on siinä kärkisijoilla. Hän kertoi, että IDF harjoitteli aiemmin palestiinalaisia vastaan käytävää sotaa rakentamalla mallikylän, jossa harjoiteltiin, mutta nyt painopiste on siirtynyt pohjoiseen, Syyriaan ja Libanoniin.
2. ISRAELIN TURVALLISUUSKABINETTI käsittelee keskiviikon kokouksessaan Syyrian tilannetta. Hallitus saa raportit Mossadilta, kansalliselta turvallisuuskomitealta, sotilastiedustelulta sekä ulkoministeriöltä. Yhä useammat poliitikot ja armeijan korkeat upseerit ovat vihjailleet, että Syyrian rauhantarjoukset tulee tutkia huolellisesti, sillä Syyria voi arvioida negatiivisen suhtautumisen niihin vihamieleiseksi eleeksi. Tämä voi kiihottaa Syyrian johtoa tarttumaan otolliseen tilaisuuteen ja aiheuttaa hankaluuksia pohjoisrajalla IDF:n ollessa keskellä sisäisiä rakennemuutoksia. Syyrian johdolla on kiire saada neuvotteluyhteys Israelin kanssa, sillä sitä uhkaa kansainvälisen oikeuden Rafik Haririn murhaa koskevat tutkimukset.
OLMERT on pahassa välikädessä. Vaikka hän haluaisi aloittaa suorat neuvottelut Syyrian kanssa, USA vastustaa niitä, eikä Olmert voi jättää sitä huomiotta. Israelissa on vahva käsitys, ettei se pysty hoitamaan sekä Syyrian että palestiinalaisten asioita samaan aikaan. Siksi on suositeltavaa keskittyä palestiinalaisten asioihin, vaikka sekin on mutkistunut entisestään. USA:n ulkoministeriö tukee tätä ajatussuuntaa. USA:n ulkoministeri Rice haluaisi Palestiinan valtion syntyvän ennen presidentti Bushin virkakauden loppua tammikuussa 2009.
OLMERT TAPAA Mahmoud Abbasin torstaina, luultavasti Jerikossa. Abbas haluaa keskustella palestiinalaisvankien vapauttamisesta, Israelin keräämien maksujen tilittämisestä PA:n tileille, pitkästä tulitauosta sekä lopullisen tilanteen asioista, mihin Israel ei ole valmis.
OLMERT SANOO olevansa valmis keskustelemaan arabien rauhansuunnitelmasta, mutta ilman uhkavaatimuksia.
3. PEACE NOW (Rauha nyt) äärivasemmistolainen painostusryhmä piti eilen korkeimman oikeuden luvalla ja vastoin IDF:n suosituksia mielenosoitustilaisuuden Hebronissa lähellä Patriarkkain hautakammiota. Järjestäjät kehuivat, että paikalla oli 300 ihmistä, mutta paikalla olleet arvioivat, että puolitäysistä busseista laskien heitä oli alle 200. Tilaisuus sujui rauhallisesti ilman väkivaltaisuuksia, sillä paikalliset juutalaisasukkaat olivat tehneet päätöksen pidättyä vasta-mielenosoituksesta, koska se olisi vain lisännyt tilaisuuden mainosarvoa. Muutama paikallinen asukas oli paikalla omine kyltteineen, mutta pysyttelivät taustalla.
PEACE NOW järjestön paikalla ollut johtaja Yariv Oppenheimer sanoi ”setlerien” olevan kuin luu heidän kurkussaan, ja vaati korkeinta oikeutta julistamaan juutalaisten asumisen Hebronissa laittomaksi ja tyhjentämään kaupungin juutalaisista.
HEBRONIN ALKUPERÄISET juutalaisasukkaat karkotettiin englantilaisten toimesta kaupungista 1929 tapahtuneen massamurhan seurauksena. Silloin Hebronin arabit, jotka olivat sukupolvien ajan asuneet rauhassa juutalaisten kanssa, aloittivat Jerusalemin päämuftin Haj Amin al-Husseinin kiihotuksesta väkivaltaisuudet juutalaisia vastaan ja murhasivat heistä 67. Arabien raivo kohdistui vielä tapettujen ruumiisiin, joita he silpoivat ja häpäisivät.
Juutalaiset alkoivat muuttaa kaupunkiin uudelleen 1979. Nykyisin Hebronin kaupungissa asuu 800 yeshiva-opiskelijaa, arabeja kaupungissa asuu n. 30 000.
HEBRON on juutalaisille tärkeä symbolisesti ja historiallisesti, sillä kuningas David pystytti valtaistuimensa sinne Juudean kuninkaana yli 3000 vuotta sitten.
4. ISRAEL PYRKII rajoittamaan USA:n lupaamaa aseapua Saudi Arabialle. USA lupasi saudeille huippunykyaikaisia aseita vastapainoksi Iranin kasvavaa uhkaa vastaan. Israelia arveluttavat varsinkin ns. ”täsmäohjusten ja –pommien” myyminen, koska ne voivat joutua vääriin käsiin. Israelin delegaatio USA:ssa, jota johtaa Shaul Mofaz, yrittää saada USA:n myymään sille F-22 ”stealth” hävittäjää, joka pystyy välttämään tutkahavainnot. USA ei ole myynyt konetta ulkomaille, ei edes Naton joukoille. USA:n toinen uuden sukupolven hävittäjä F-35 valmistuu usean vuoden kuluttua, arvolta 2014. Israel on perinteisesti asentanut tilaamiinsa hävittäjiin Israelissa kehitettyjä teknisiä laitteita. Pentagon vastustaa niitä ainakin F-22 tapauksessa.
JAPANI ON myös ilmaissut halunsa hankkia F-22 hävittäjiä Pohjois-Korean uhkan vuoksi.
5. USA:N JA VENÄJÄN välit ovat hiipumassa lähes kylmänsodan tasolle. Presidentti Vladimir Putin on esittänyt kirpeää arvostelua USA:n suunnitelmista rakentaa ohjusten torjunta-asemia muutamiin Itä Euroopan maihin. Bush käsitteli asiaa Euroopan kiertueensa alussa yrittäen rauhoitella ”Vladimiria”, kuten hän tuttavallisesti Venäjän yksinvaltista kutsui, selittäen, ettei se uhkaa ketään vaan on puhtaasti puolustuksellinen. Tämä ei näytä tyydyttävän Putinia, joka aikoo kehittää Venäjän entiseen suuruuteensa. Putin uhkaili kääntävänsä maansa ydinkärjillä varustetut ballistiset ohjuksen eurooppalaisiin kohteisiin.
ASIA EI VÄLITTÖMÄSTI koske Israelia eikä Suomea, mutta suurvallat ovat aina joutuessaan vastakkain jonkun maan kanssa pyrkineet varmistamaan diplomaattiset ja sotilaalliset suhteensa muihin maihin. Tämä koskettaa silloin molempia maita. Yhteinen pitkä raja Venäjän ja Suomen välillä on sellainen tekijä, joka voi joutua tarkkailun alaiseksi.
Venäjällä on suuria hankkeita Iranin kanssa, ydinvoimaloista ja huippunykyaikaisista aseista lähtien, eikä se halua sotkea näitä. Siksi Venäjä on ollut hyvin haluton Iranin vastaisiin kauppasaartoihin, joilla Iran pyritään pakottamaan luopumaan epäillyistä ydinasesuunnitelmista.
IRANIN presidentti Ahmadinejad ilmoitti äskettäisen ayatolla Rudollah Khomeinein kuoleman vuosipäivänä, että lähtölaskenta Israelin tuhoamiseksi on alkanut.
HYVÄNTAHDON ELEENÄ, osoittaakseen tuomionsa Venäjällä juutalaisia vastaan tehtyihin väkivaltaisuuksiin, presidentti Putin ilmoitti lahjoittavansa kuukauden palkkansa Moskovan ”suvaitsevaisuus” (tolerance) museolle.
6. UUTISOTSIKOITA
- ABBAS TARJOAA tulitaukoa, mutta ei Kassam-rakettitulen lopettamista.
- KANSANEDUSTAJA Eldad (NU) ehdottaa lakia, jolla Gazan evakuointi mitätöidään ja Gush Katif asutetaan uudelleen.
- SOTILAAT avasivat tulen palestiinalaisia vastaan Hebronissa heidän yrittäessään riistää aseen upseerilta. Yksi palestiinalainen kuoli, kaksi haavoittui.
- PALOPOMMEJA heitettiin sotilaita vastaan Jeninissä, ne eivät haavoittaneet ketään.
- KAKSI KASSAM-RAKETTIA on ammuttu Gazasta Israeliin aamupäivällä.
- ISRAELIN MEDIA on tunnustanut, että toimittajat vääristelivät uutisia ennen IDF:n vetäytymistä Libanonista, ja sama toistui ennen Gazan evakuointia. Syyksi eräs ilmoitti, että heidän poikiaan palveli armeijassa.
- IAF iski palestiinalaisiin, jotka olivat asettamassa pommia turva-aidan viereen Gazassa. Yksi Hamasin jäsen, 67, sai surmansa.
- KOLME SUOMALAISTA kalastajaa eksyi Iranin aluevesille Abu Musan saaren luona lomallaan Emiirikunnassa. Iranin merivartijat pidättivät heidät.

Tuesday, June 05, 2007

TIISTAI 05.06.07
1. SANKTIOT IRANIA VASTAAN voivat onnistua 50 %:n todennäköisyydellä, kertoi liikenneministeri Shaul Mofaz ennen delegaationsa matkaa Yhdysvaltoihin, jossa se osallistuu tärkeisiin strategisiin keskusteluihin USA:n viranomaisten kanssa torstaina. USA:n tiimiä johtaa poliittisten asiain alivaltiosihteeri Nicholas Burns. Keskustelut keskittyvät Iranin ydinaseuhkaan.
Mofaz selvitti, että jos sanktioita kovennetaan, Iran voi taipua muuttamaan ydinohjelmaansa vuoden lopussa. Hän kertoi, että on merkkejä Iranin talouden vaikeutumisesta, ja että talousviranomaiset valittavat toimiensa pysähtyneen sanktioiden vuoksi.
MOFAZ TUNNUSTI, että jotkut Israelissa odottavat Bushin määräävän sotilaallisen iskun Irania vastaan ensi kesänä, jos Iran ei taivu. Tämä asettaisi Israelin Iranin ohjusten maalitauluksi.
Lisäksi on luultavaa, kertoi Mofaz, että Hizbullah aloittaa silloin oman sotansa Israelia vastaan, mutta Syyrian aikeista on vaikea ennustaa mitään.
2. MOFAZ KEHOTTAA Israelia aloittamaan salaiset kolmannen osapuolen kautta käytävät keskustelut Syyrian kanssa. Olmertin vaikeutena on se, että USA on vastustanut suoria keskusteluja Syyrian kanssa, vaikka se on käyttänyt epäsuoria kanavia saadakseen selville Syyrian johdon kannan asioihin. Mofaz ei uskonut Syyrian presidentin haluavan täyttä sotaa Israelin kanssa, jonka hän tietää häviävänsä.
SYYRIAN PRESIDENTTI Bashar Assad kertoi itse, että on vaikea mobilisoida armeijaa Israelin rajalle, koska se on YK:n joukkojen valvonnassa. Hän kuitenkin vihjasi, että armeija on valmiusasemissa lähellä raja-aluetta, kuten Israelin tiedustelu on havainnutkin.
BASHAR ASSAD kertoi lisäksi, että jos Israel luopuu Golanin ylängöstä, se tarkoittaa rauhaa, mutta jos Israel pitää siitä kiinni, Golanin asukkaat aloittavat Israelin vastaiset toimet alueella. Hän tarkoitti tällä Syyrian perustamaa uutta terrorijärjestöä, joka tulee toimimaan Golanin ylängöllä, ja jonka jäsenet värvättäisiin Golanin asukkaista.
GOLANIN YLÄNGÖLLÄ asuu 35 000 ihmistä, joista 18 000 juutalaisia ja 17000 arabia, suurin osa heistä druuseja, joille tarjottiin mahdollisuutta hakea Israelin kansalaisuutta, mutta useimmat kieltäytyivät siitä, koska heillä on sukulaisia rajan takana, ja toiseksi, koska jos alue luovutetaan Syyrialle, he pelkäävät sen syyttävän heitä Israelin agenteiksi.
3. JERUSALEMIN ARABIT haluavat muodostaa oman Jerusalemin kunnan. Hankkeen takana on Jerusalemin siviiliyhteisön liittoutuma, johon kuuluu 58 Itä Jerusalemin järjestöä. Hanke julkistettiin liittoutuman järjestämässä lehdistötilaisuudessa maanantaina, jossa kerrottiin, että se on lähettänyt asiaa koskevan kirjelmän YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moonille. Kampanjan koordinaattori Abdel Fatah Darwish Palestiinan Media- ja kehitysinstituutista kertoi tilaisuudessa, että oman kuntayhteisön perustaminen Itä Jerusalemin asukkaille on tarpeen, koska arabit tuntevat jäävänsä sivuun kaupungin palveluksissa ja huoltotoimissa. ”Tilanne huononee, 40 % arabeista asuu köyhyysrajan alapuolella, huumeongelma kasvaa eivätkä lapset käy koulua”, hän selvitti. Hän myös kertoi, ettei hanke liity Palestiinan Auktoriteettiin eikä kuuden päivän sodan 40-vuotisjuhliin tai Jerusalemin yhdistämiseen sodan seurauksena.
JERUSALEMIN PORMESTARI Uri Lupolianski valittaa kaupungin väestörakenteen kehittyvän arabien voitoksi. Jerusalemin asukasluku on 720 000, siitä 66 % juutalaisia, 34 % arabeja. Vuodesta 1967 lähtien arabiväestö on kasvanut 257 % (68 000 – 245 000), juutalaisväestö on kasvanut samaan aikaan 140 % (200 000 – 475 000) kaupungin tilastojen mukaan.
USEIMMILLA JERUSALEMIN ARABEILLA on Jordanian passi, mutta myös Israelin pysyvä asumisoikeus, minkä perusteella he nauttivat Israelin sosiaalipalveluista, terveyshuollosta, työttömyyskorvauksista ja kansallisen terveysvakuutuksen eduista.
ARABIT vieroksuvat Israelin kansalaisuutta, koska he vastustavat Israelin hallintaa Jerusalemissa, minkä johdosta he eivät äänestä kuntavaaleissa. Gallupien mukaan valtaosa Jerusalemin arabeista asuu kuitenkin mieluummin Israelin kuin PA:n alaisuudessa.
Lupolianski arabien kutsuu aloitetta ”evakuoimiseksi Jerusalemista”.
4. ISRAEL HALUAA EU:n joukoille laajempia velvollisuuksia Rafahin terminaalissa Egyptin ja Gazan rajalla. Israel luovutti terminaalin palestiinalaisten, egyptiläisten ja EU:n tarkkailijoitten valvontaan, mutta saa videokanavan kautta tiedot terminaalin kautta kulkevista henkilöistä ja tavaroista valvonta-asemalleen Kfar Shalomissa Egyptin, Gazan ja Israelin rajojen yhtymä-kohdassa. Asiasta keskusteltiin Jerusalemissa vuosittaisessa Israel-EU järjestön kokouksessa maanantaina. EU:n delegaation johdossa olivat Saksan ulkoministeriön Lähi Idän asiain apulaispääjohtaja Horst Freitagm sekä EU:n Lähi Idän komission johtaja Hugues Mingarelli.
KOKOUKSESSA käsiteltiin myös kysymystä Israelin ja EU:n välisten asiain vahvistamiseksi lähes EU:n jäsenen tasolle. Kehityksen seuraamiseksi asetettiin erityinen seurantaryhmä, joka laatii havaintojensa pohjalta raportin vuoden loppuun mennessä Euroopan ja Israelin ulkoministereille antaen siinä suosituksia ja käytännöllisiä ehdotuksia. Seurantaryhmän muodostamine katsottiin tarpeelliseksi EU:n ja 16 Välimeren maan ns. ”Naapuruustoiminnan” (Neighborhood policy) hitaan kehittymisen vuoksi.
5. UUTISOTSIKOITA
- KORKEIN OIKEUS antoi Peace Now painostusjärjestölle luvan pitää mielenosoituksen Hebronissa lähellä Patriarkkain mausoleumia torstaina vastoin IDF:n suositusta, koska on odotettavissa väkivaltaisuuksia kaupungin juutalaisasukkaitten taholta, jotka ovat luvanneet pitää oman mielenosoituksensa samaan aikaan.
- PUOLUSTUSMINISTERI Aimir Peretz suosittelee keskusteluja Syyrian kanssa, mutta kehottaa samalla varautumaan pahimman varalle. Peretz lienee antanut kannatuksensa Ami Ayalonille Labourin puheenjohtajakilvassa. Ayalon vihjaa, että Labour saattaa pysyä hallituksessa, vaikka hän johtaisi Labouria.
- ISRAEL TUOMITSEE Amnesty Internationalin laatiman raportin Länsirannasta vahvasti yksipuolisena, puutteellisena ja moraalittomana. Vaikka siinä tuomitaan Israel lähes kaikesta mahdollisesta, palestiinalaisten väkivaltaa ei mainita ollenkaan eikä tarvetta lopettaa terroria. Raportissa tuomitaan Israelin politiikka palestiinalaisalueilla ”laittomaksi, kohtuuttomaksi ja yksipuoliseksi”. Peres huomautti myös siitä, ettei raportissa huomioida turva-aidan vuoksi vähentynyttä terrorismia Israelin kaupungeissa. Raportin kuvaaman 7 vuoden aikana yli 1100 israelilaista ja 4000 palestiinalaista on kuollut väkivallan ja terrorismin seurauksena ja moninkertainen määrä vammautunut, minkä huomioiminen puuttuu raportista.
- IDF JATKOI eilen toimiaan Gazan alueella tunkeutuen kilometrin päähän turva-aidasta. Jalkaväkijoukot 15 panssarivaunun helikoptereitten tukemina piirittivät muutamia taloja, joita tutkittiin ja joista pidätettiin 40 palestiinalaista kuulusteluja varten. Panssarit etsivät mahdollisia tunnelein suuaukkoja, joita palestiinalaisten uskotaan kaivaneen Gazan alueen eteläosassa, jossa operaatio tapahtui. Taisteluja ei käyty operaation aikana. IDF veti joukkonsa pois tänään.
- MAANANTAINA terroristit ampuivat yhden Kassam-raketin ja kuusi kranaattia Gazasta Israelin puolelle. Ne eivät aiheuttaneet ihmisvahinkoja. Egyptiläiset sanovat löytäneensä 1.5 tonnia räjähteitä Siinain vuoristoalueelta. Sen arvellaan olleen matkalla Gazaan tai al-Qaidan joukoille, joita toimii alueella.
- USA:N ARMEIJAN edustaja kertoo, että Iran on kiihdyttänyt aseitten ja ammusten kuljetuksia Irakin shia-muslimien äärijärjestöille ja Afganistanin Taliban joukoille. Hän kertoi niiden saaneen mm. 240 mm:n Fajr-raketteja, joilla on 50 km:n kantomatka. Niitä on käytetty Irakissa ja niitä oli ja on Hizbullahilla Libanonissa.
- www.debka.com kertoo, että Iran on saamassa Pohjois-Koreasta Taep´o-dong ballistisia ohjuksia, joitten kantamatka on 3500 – 4000 km. Niillä Iran yltää kaikkiin Euroopan pääkaupunkeihin kuten myös Israeliin. Asiasta sopi Pohjois-Korean apulaisulkoministeri Kim Hyong Teheranissa viime kuussa. Toimitukset tapahtuvat aikaisin heinä-elokuussa. USA:n varapresidentti Cheney kertoi asiasta Saudi Arabian kuninkaalle äskettäisen vierailunsa yhteydessä.
- PA:N PÄÄMINISTERI Ismail Haniyeh on tyytyväinen Hamasin iskuihin Israelia vastaan, sillä se on vähentänyt Fatahin ja Hamasin välisiä taisteluja.
- FATAH JA HAMAS taistelivat 2.5 tuntia lähellä Karni terminaalia. Muutamia miehiä haavoittui tulituksissa Hamasin pyrkiessä parantamaan asemiaan terminaalin lähellä, jonka kautta kulkee Gazaan menevien tavarakuljetusten pääosa.
- KUUDEN PÄIVÄN sodassa Israelia vastassa oli 210 000 egyptiläistä, 63 000 syyrialaista ja 55 000 jordanialaista sotilasta valmiina tuhoamaan koko maan. PLO:n edustajalta Ahmed Sukairylta kysyttiin 01.06.1967, mitä tapahtuu juutalaisille. Hän vastasi: ”Jos joku jää henkiin, hän saa jäädä Palestiinaan, mutta en usko yhdenkään juutalaisen säilyvän hengissä.”

Monday, June 04, 2007

MAANANTAI 04.06.07
1. PÄÄMINISTERI SYRJI MINUA, sanoo ulkoministeri Tzipi Livni kertoneensa Winobrad-komitealle. Hän valittaa useaan otteeseen heti sodan alusta lähtien pyrkineensä keskustelemaan Olmertin kanssa, mutta tämä ei sallinut sitä eikä kuunnellut hänen esityksiään hallituksen istunnoissakaan, vaan puhui kaiken aikaa puolustusministerin kanssa.
LIVNI YRITTÄÄ todistella, että hänen tarkoituksenaan oli aloittaa diplomaattinen prosessi sodan lopettamiseksi, ja hän uskoi, että kaikki olisi ohi kahdessa vuorokaudessa. ”Mutta Olmert ei kuunnellut minua”, valittaa Livni, ”vaan kehotti minua rauhoittumaan”.
YNETIN yleisökirjoituksissa Livniä morkataan pahasti ja epäillään hänen sopivuuttaan ulkoministerin paikalle. Joku kutsui häntä itkupilliksi, toinen sanoo Olmertin ja Livnin muistuttavan pieniä lapsia hiekkalaatikolla, jotka huitovat toisiaan leikkilapioilla.
TZIPI LIVNI kuuluu siihen joukkoon uskollisia myötäilijöitä, joita Ariel Sharon keräsi ympärilleen ennen Gazan evakuointia. Kansan onnettomuudeksi nämä nyt johtavat kansaa Sharonin poistuttua näyttämöltä ennen aikaansa.
2. OLMERT HARKITSEE siirtävänsä Israelin keräämät tulli- ym. maksut Palestiinan Auktoriteetille. Näitä Israelin keräämiä palestiinalaisten varoja on 700 miljoonaa USD, joita ei ole tilitetty PA:n kassaan vuodesta 2006 lähtien, kun Hamas muodosti PA:n hallituksen. Yhä useammat maat ovat alkaneet siirtää PA:lle myöntämiään miljoonia PLO:n tilin kautta, jota boikotti ei koske ja jolla pystytään kiertämään sovitut rajoitukset.
ISRAELIN HALLITUS on kovan paineen alla monelta taholta, jotta sen tulee siirtää keräämiään varoja PA;lle, joka jatkuvasti valittaa varojen puutetta. Viimeiseksi USA:n senaattori Joe Lieberman vaati varojen siirtoa. Kvartetti esitti saman vetoomuksen viimeisessä kokouksessaan Berliinissä viime viikoilla.
ISRAELIN huolena on ollut, ettei sen aiempi suoritus 100 miljoonaa USD mennyt siihen, mihin se oli tarkoitettu, eli inhimillisiin tarpeisiin tai Abbasin henkivartiokaartin Force 17 vahvistamiseen.
3. ISRAEL HYLJEKSII USA:n ja Englannin Irakissa käytössä olevaa C-RAM järjestelmää,
joka pystyy torjumaan lähestyviä raketteja ja kranaatteja. Englanti ilmoitti satsaavansa 500 miljoonaa puntaa joukkojensa suojaamiseen Irakissa ja varmaan Afganistanissakin, josta se aikoo vetää joukkonsa vuoden sisällä. Näihin suojaamistoimiin kuuluu C-RAM (Counter-rocket, Artilleri and Mortar) nopeasti laukova kanuuna, joka raportin mukaan pystyy torjumaan 70 – 80 % lähestyvistä raketeista ja ammuksista. Kanuunaa valmistaa Raytheon-yhtiö, ja USA asensi sen suojaamaan Bagdadin ns. vihreää linjaa Irakissa.
C-RAM on kehitetty amerikkalaisesta Vulcan Phalanx 20 mm:n kanuunasta, joka suunniteltiin suojaamaan laivaston aluksia ohjuksilta. Israelin puolustusvoimat eivät ole halunneet tilata kanuunaa suojaamaan esim. Sderotia Kassam.raketeilta, vaikka kanuuna olisi välittömästi saatavissa. Israelin kehittämä Iron Dome (teräskupu) on valmis vasta neljän vuoden kuluttua.
YKSI KANUUNA MAKSAA 15 miljoonaa USD, mutta sillä olisi voitu tehokkaasti estää rakettien iskeytyminen Sderotiin. Puolustusministeriössä todetaan, että kanuuna soveltuu muutaman sadan neliömetrin suuruisen alueen suojaamiseen, mutta ei kokonaisen kaupungin.
4. RINTAMALINJAT alkavat selkiintyä sekä Labour-puoluen puheenjohtajakilvassa että presidentin valinnassa. Peretz ilmoitti tukevansa Ami Ayalonia, mikä sai Barakin leirin ainakin hetkellisesti paniikkiin, sillä siellä uskottiin Peretzin olevan jo omassa pussissa. Tarkkailijat arvailevat, että Barakin vaalitoimisto on tehnyt kaikki mahdolliset virheet, ja nyt on pyrittävä minimoimaan aiheutetut vahingot. Ilmeisesti Barakin tapa väistellä median edustajia on ollut tapana myös hänen henkilökuntansa suhteen, jotka ovat hoidelleet asioita itsenäisesti antaen julkisia arvioita tilanteista, jotka olivat viimeistelyä vailla.
PRESIDENTIN vaaleissa Shas näyttää asettuneen tukemaan Shimon Peresiä, mikäli Jpostin asiasta kertovaan artikkeliin on luottamista. Shasin taholta tulleen tiedon mukaan ”rabbi Ovadia Yosef on tehnyt päätöksensä, eivätkä mitkään oikeiston tukemat kampanjat voi sitä muuttaa”, sanotaan tässä lähteessä. Peresin vastaista kampanjaa johtaa rabbi Dovber Wolpo, joka johtaa järjestöä nimeltä ”Maailman päämaja kansan ja maan pelastamiseksi”. Järjestö on laatinut Peresin vastaisen lentolehtisen, jota jaetaan synagogiin, kansanedustajille ja mainostauluille.
WOLPO SELITTÄÄ, että Peres on sopimaton presidentiksi, koska hän oli Oslon sopimusten ja evakuoinnin kannattaja tehden näin rikoksia Israelin kansaa vastaan. Hän vakuuttaa, että ihmiset, jotka suoraan kärsivät sekä Oslon sopimusten että karkotusten seurauksista, eivät koskaan anna anteeksi puolueelle, joka tukee Peresiä presidentiksi. Shasin parissa väitetään, että Peresin vastaista kampanjaa käyvät radikaalit oikeistolaiset Chabad aktivistit, jotka uskovat, että vuonna 1994 kuollut messiaaninen hahmo lubavitcher rabbi Menachem Schneerson on tuleva messias.
WOLPO VAKUUTTAA, ettei hän kuulu chabadin kannattajiin.
4. UUTISOTSIKOITA
- JOS ALLAH TAHTOO, niin Israel häviää pian kansojen joukosta, vakuutti Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad puhuessaan Ayatollah Rudollah Khomeinin 18. kuolinpäivän juhlassa sunnuntaina. Puhe toistettiin Iranin valtion uutistoimiston Irnan uutislähetyksessä. Ahmadinejah sanoi viime kesän Libanonin sodan ja Israelin palestiinalaisia vastaan käyvän kampanjan osoittavan, että Israelin luhistuminen on alkanut. Iranin ulkoministeriön edustaja Mohammad Ali Hosseini ilmoitti, että Iran on valmis ratkaisemaan sen ydinsuunnitelmia koskevan ongelman neuvotteluilla. Hänen kommenttinsa eivät kuitenkaan luvanneet Iranin keskeyttävän uraanin rikastamisen, mitä siltä edellytetään ehtona keskusteluille.
- HOMOPARAATIA, josta käytetään nimeä ”kauhistusparaati”, vastustava komitea anoo poliisilta lupaa järjestää puolen miljoonan ihmisen mielenosoitusparaati homoparaatin vastustamiseksi. Homoparaati on suunniteltu pidettäväksi 21. kesäkuuta. Homot kutsuvat paraatiaan nimellä ”Jerusalem kunnia”, sopivampi nimitys olisi ”Jerusalemin häpeä”. Poliisi antoi homoparaatille luvan.
- KOLME POLIISIA haavoittui yrittäessään rauhoittaa kansan mielenosoitusta Jaljulian arabikylässä lähellä Kfar Sabaa. Asukkaat olivat kiihtyneet peruutetusta kihlauksesta kahden perheen välillä. Asukkaat alkoivat kivittää väliin tulevia poliiseja. Seitsemän asukasta pidätettiin rikoksesta syytettyinä.
- ARMEIJA arvioi, että ensi tiistaina järjestettävään marssiin Homeshiin, jonka juutalaiset asukkaat Sharon karkotti ja tuhosi kylän, tulee osallistumaan 15 000 marssijaa. Se järjestetään kuuden päivän sodassa Juudean ja Samarian vapauttamisen 40. vuosipäivän kunniaksi. Peretz valittaa, ettei häneltä kysytty lupaa, mutta Olmert ilmoittaa, että hän antoi luvan marssille.
- EGYPTI JA IRAN aikovat solmia 1979 islamilaisen vallankumouksen katkaisemat diplomaattisuhteet.
- TAISTELUT UUDISTUIVAT Nahar al-Bared pakolaisleirissä Tripolin pohjoispuolella, ja ovat nyt leviämässä Ain Al-Hilwen pakolaisleiriin Libanonin eteläosassa Libanonin armeijan ja sunnimuslimien Jund Al-Shamin (Levantin armeija) välillä. Kahden sotilaan sanotaan kuolleen, kahden haavoittuneen ja ainakin yhden sotilaita vastaan taistelevan muslimin kuolleen. Taisteluissa käytettiin myös raskasta aseistusta. Sunnimuslimit valmistautuvat pitempiaikaisiin taisteluihin kaivamalla taisteluasemia ja evakuoimalla siviilejä alueelta. Taistelut ovat luultavasti Syyrian kiihotuksesta syntyneitä, ja ovat vaaraksi sekä Israelille että alueella toimiville UNIFIL-joukoille.
- 10 IDF:N SOTILASTA haavoittui terroristien kranaattikeskityksessä Eretzin rajanylityspaikkaa vastaan sunnuntaina. Raketteja ammuttiin Netivei H´asara yhteisöä kohtaan Negevissä pian sen jälkeen, kun Olmert ihasteli Kassam-tulen vähenemistä IDF:n vastatoimien ansiosta.
- EGYPTI LAHJOI Hamasin Kairossa (Debkafilen mukaan) vapauttamalla neljä pidättämäänsä salakuljetusjohtajaa, joista kolme on Hamasin ja yksi Jihadin jäsen.
- ISRAELIN ULKOMINISTERIÖ valmistelee vastatoimia Englannin akateemikkojen julistamalle Israelin boikotille, jota pidetään käsittämättömänä ja iskuna omaan nilkkaan kahden ystävällismielisen valtion välillä.
- JONATHAN POLLARD väittää www.worldnetdaily.com uutisen mukaan, että Peres valehteli hänestä komitealle, joka tutki hänen tapaustaan, ja toimitti dokumentteja USA:lle, joita käytettiin häntä vastaan. Peres vakuutti sopineensa, ettei niitä käytettäisi oikeudessa. Tämän johdosta Pollard suostui sopimusratkaisuun, jonka oikeus jätti huomiotta ja tuomitsi Pollardin elinkautiseen ilman armahdusta. Hän on kärsinyt eristysrangaistustaan yli 21 vuotta.

Sunday, June 03, 2007

SUNNUNTAI 03.06.07
1. EGYPTI VASTUSTAA ehdottomasti kansainvälisiä joukkoja Egyptin ja Gazan rajalle. Eri ehdotuksissa, joita myös Israelissa on harkittu, on esitetty joko EU:n tai YK:n tai jopa arabiliiton joukkoja estämään aseitten ja huumeitten salakuljetusta Siinailta Gazaan. Burhan Hammad, joka toimii välittäjänä Hamasin ja Fatahin välillä käytävissä keskusteluissa, kertoo, ettei Egypti voi missään tapauksessa hyväksyä vieraita joukkoja rajalleen. Hamad tunnustaa, että tunneleita on kaivettu ja kaivetaan lisää kaiken aikaa, mutta hän vakuutti Egyptin tarttuvan asiaan sopivalla ajalla, koska ”niiden kautta salakuljetetaan huumeita”. Egyptin kannalta tämä on ainoa huoli, aseitten salakuljettaminen Gazaan ei huoleta Egyptiä, koska niillä soditaan Israelia vastaan.
EGYPTILÄISTEN SOTILAITTEN määrää Israelin rajalla rajoittaa Camp Davidin rauhansopimus, mutta Gazan vetäytymisen yhteydessä 2005 Israel salli joukkojen määräksi 750 miestä rauhansopimuksessa määriteltyjen lisäksi. Niiden tarkoituksena oli estää salakuljetus, mikä ei ole toteutunut, ehkä eniten tahdon puutteesta. Hammad paljasti, että Egypti suunnittelee teollisuusaluetta molemmin puolin Gazan rajaa työpaikkojen lisäämiseksi alueella.
HAMASIN NEUVOTTELIJA Kairon kokouksessa Musa Abu Marzuk kertoi A-.Ahram lehden haastattelussa, että Hamas voi suostua vuoden mittaiseen tulitaukoon Israelin kanssa.
GILAD SHALITIN vapauttaminen on Marzukin arvion mukaan Israelin päätöksen varassa, mutta kertoi, että Israelin vastaus vapautettaviksi vaadittujen palestiinalaisten listaan ei ollut tyydyttävä. Israelin viranomaiset katsovat asioitten jumiutuneen Gazan alueen sekasorron vuoksi.
ABU MARZUK arveli, että epäonnistuneet Kairon neuvottelut Hamasin ja Fatahin välillä tulitauosta järjestöjen välillä jatkuvat ehkä parin viikon sisällä. Asian vahvisti Hamasin Damaskoksessa toimivan poliittisen osaston virkailija Muhammad Nazzal.
2. GAZASSA KAAPATTU BBC;n toimittaja Alan Johnston esiintyi videolähetyksessä, joka julkaistiin islamilaisella Al-Ekhlaas w-sivulla perjantaina. Hän on ollut sieppaajiensa vankina maaliskuun 12. päivästä lähtien. Johnston vakuutti, että häntä kohdellaan hyvin, ruokaa on riittävästi eikä häntä ole pahoinpidelty. Hän esitti kovaa kritiikkiä sekä Englantia että ennen kaikkea Israelia vastaan, ”jonka miehityksestä johtuen palestiinalaisten tilanne Länsirannalla ja Gazassa on sietämätön”: ”Niiden kolmen vuoden aikana, jotka olen ollut palestiinalaisissa territorioissa, olen voinut todistaa Palestiinan kansan valtavan kärsimyksen ja viestini on, että se jatkuu eikä ole hyväksyttävissä. Joka päivä palestiinalaisia pidätetään ja vangitaan syyttä, ihmisiä tapetaan päivittäin ja taloudellinen tilanne on kauhea varsinkin Gazassa. Siellä on täydellinen epätoivo Israelin harjoittaman 40 vuoden miehityksen vuoksi, jota länsi tukee.”
JOHNSTON SIIRTYI sitten käsittelemään muita asioita, joista Irakin tilanne oli ensimmäinen ja ”vieläkin kauheampi Englannin ja Amerikan miehityksestä johtuen”. Hän syytti varsinkin Englannin hallitusta, ”joka loputtomasti työskentelee miehittääkseen muslimimaita vastoin kansan tahtoa”. ”Historiasta näemme, miten britit työskentelivät luodakseen Israelin valtion, joka on Palestiinan kansan kaikkien kärsimysten aiheuttaja.” Britit yhdessä Amerikan kanssa ovat täysin vastuussa tilanteesta Irakissa, ja Britit ovat suurin miehitysjoukko Afganistanissa hankaloittaen tavallisen kansan jokapäiväistä elämää, hän jatkoi.
ÄÄNITYS KATKAISTIIN tässä vaiheessa, ja arabikielellä annettiin vaatimuksia, joilla arabit ovat valmiit vapauttamaan kaappaamansa länsimaiset ihmiset.
VIRANOMAISET lännessä eivät osaa päätellä, onko äänitys tuore vai tehty viikkoja sitten. Yleensä videoesitys julkaistaan vähän ennen siepatun vapauttamista, he toteavat.
3. ISLAMIN HURSKAAT MIEKAT (Righteous Swords of Islam) uhkaavat teloittaa PA:n TV-lähetysten naispuolisia toimittajia ”moraalittomasta pukeutumisesta, koska he käyttävät länsimaisia asuja eivätkä peitä kasvojaan”. ”Näiden päivien sanonta kuuluu: Vihollinen on vetäytynyt Gazasta ja niin on myös moraali. On todella hävytöntä, että virallisella Palestiinan medialla toimivat naiset kilpailevat keskenään sulojensa paljastamisessa.”
TÄMÄ JÄRJESTÖ on vastuussa syövyttävän hapon heittämisestä naisten kasvoille, joita se syyttää moraalittomasta käyttäytymisestä, sekä useitten kahviloitten ja internet-kuppiloitten pommittamisesta Gazan alueella viimeisen vuoden aikana. Viimeinen pommi-isku raportoidaan tänä aamuna, joka tehtiin Gazan kaupungissa Sheikh Zayadin ravintolaan tuhoten osan siitä.
Ryhmä lienee paikallinen al-Qaidan ryhmä. Sen ajaman ideologian leviäminen Gazaan tekee siitä Talibanin-tapaisen ääri-islamilaisen alueen.
Palestiinan virallisella TV-asemalla työskentelevät naistoimittajat pelkäävät tulla työpaikalle, sillä heitä uhataan sekä kotona, työmatkalla että työpaikalla.
4. UUTISOTSIKOITA
- LIBANONIN ARMEIJA näyttää mallia, miten hallitusta vastustavia joukkioita tulee hoidella. Se käyttää sumeilematta sekä tykistöä että helikoptereita savustaakseen Nahar al-Baredin pakolaisleiriin pesiytyneet Fatah al-Islamin pyssymiehet. Taisteluissa on kuollut 38 sotilasta ja 60 pyssymiestä sekä ainakin 20 siviiliä. Tuhannet siviilit ovat paenneet, mutta ainakin 5000 uskotaan vielä olevan siellä leirin 31 000 asukkaasta. Pyssymiehet tarjoavat tulitaukoa, mutta Libanonin hallitus vaatii täydellistä antautumista.
- YK:N TIIMI kävi tarkastuskierroksella Libanonin ja Syyrian rajalla haastatellen virkailijoita useilla rajanylityspaikoilla sekä tavaten myös alueen kuvernöörin Antoine Suleimanin. Ehkä he jotain tietoja saavatkin matkaltaan, mutta aseitten salakuljettajat tuskin jäivät odottamaan heidän tuloaan.
- ENGLANNIN äskettäin vapauttamat asiakirjat osoittavat, että Israelin tiedustelupalvelu Shin Bet järjesti yhdessä PFLP:n kanssa (Palestiinan vapauttamisen kansanrintama) Air France koneen kaappauksen, joka päättyi Entebbeen Ugandassa 1976. Dokumentin mukaan Shin Betin operaation tarkoituksena oli aiheuttaa säröjä PLO:n sekä Ranskan että USA:n välisiin suhteisiin, jotka huolestuttivat Israelin viranomaisia. Israelin lähettämä isku-osasto vapautti kaapatut, mutta iskussa kuoli 20 ugandalaista ja kolme kaapattua sekä iskujoukon johtaja Yoni Netanyahu, oppositiojohtaja Binyamin Netanyahun veli. Dokumentissa vihjataan, että Ugandan presidentti Idi Amin ehkä toimi yhteistyössä kaappaajien kanssa. Shin Betin ja PFLP:n salaisesta yhteistyöstä huhutaan Israelissa joittenkin israelilaisten siviilien murhien yhteydessä.
- PRIKAATIKENRAALI Erez Zuckerman on viimeisin Libanonin sota II:n uhri. Hän katsoi ylennysmahdollisuuksiensa murenneen siinä määrin, että sanoutui irti armeijan palveluksesta. Hän kertoi viivyttäneensä vuodella eroamistaan uudistaakseen ja kouluttaakseen divisioonaansa ennen eroamistaan. Hänen osastonsa osallistui sodan loppuvaiheisiin ja sotaa tutkivassa raportissa väitetään, ettei sitä oltu organisoitu eikä johdettu kunnollisesti. Entinen laivastonupseeri Zuckerman, 43, nimitettiin panssaridivisioonan komentajaksi ilman, että hän olisi saanut koulutusta panssarijoukkoihin. Hän on ainakin neljäs eronnut kenraali.
EVERSTI Nitzan Alon, entinen IDF:n yleisten eliitin tiedustelujoukkojen Matkalin johtaja, ylennettiin prikaatikenraaliksi ja nimitettiin uuden sotilastiedustelun johtoon, joka valvoo erikoisjoukkoja. Se tulee yhdistämään eri tiedusteluhaarat yhteisen johdon alle yhteisissä operaatioissa USA:n erikoisoperaatioiden johdon (USSOCOM) tapaan.
- LABOUR-PUOLUEEN puheenjohtajakilpaa käyvä Ami Ayalon kieltää tehneensä
erikoissopimusta Amir Peretzin kanssa sitä puoltavista huhuista huolimatta.
Neuvotteluja hän on käynyt sekä Peretzin että neljännen ehdokkaan Pines-Pazin
kanssa. Ayalon väittää toimivansa ”avoimesti puhtaalla omalla tunnolla voidakseen
saada edes pikkuisen kunniallisuutta vaalitoimitukseen” 12. kesäkuuta.
- SHAS-PUOLUE sen sijaan lienee valmis antamaan tukensa Shimon Peresin
valitsemiseksi presidentiksi tämän hetken tietojen mukaan.
- IDF:N SOTILAAT ampuivat al-Aksan jäsenen Jeninissä ja pyssymiehen
Nablusissa lauantaiyönä. Kaksi sivullista haavoittui. Nablusissa he pidättivät
miehen, joka oli aseistautunut puukolla.
- NORJAN YMPÄRISTÖTUTKIJAT ovat saaneet käsiinsä Venäjän hallituksen
salaisen raportin, jossa varoitetaan välittömästä hallitsemattomasta ketjureaktiosta
suunnattomissa säiliöissä, joihin on varastoitu Venäjän ydinkäyttöisten laivojen
käytetyt uraanisauvat Murmanskissa. Sauvoja varastoidaan kolmeen valtavaan
teräsbetonisäiliöön vuodesta 1982 lähtien, kertovat ympäristötutkijat Bellonassa
viitaten Rosatomin salaiseen raporttiin. Säiliöt ovat rapautuneet ja hapettuneet ja
ne ovat alkaneet vuotaa, mikä voi johtaa ydinräjähdykseen ja valtavaan
ketjureaktioon. Andreeva Bay on paikka, jonne Venäjän pohjoisen laivaston
käytetty ydinjäte ja uraanisauvat varastoidaan. Varastoissa on 21 000 käytettyä
ydinpartikkelia sekä 12 000 kuutiometriä kiinteää ja juoksevaa radioaktiivista
jätettä. Venäjä rikastaa sotilaskäyttöön tarkoitetun uraanin 20-40 %, kun
siviilikäytössä riittää muutaman prosentin rikastaminen. Venäjän viranomaiset eivät
osaa tai uskalla edes arvioida, miten laajalle kolmen ydinjätesäiliön räjähtämisen
vaikutukset ulottuisivat, mutta yhden metallilieriön räjähdys leviää viiden km:n
säteellä. Varsinkin koko Euroopan pohjoisosa on vaarassa.
(www.worldnetdaily.com 03.06.07)