Friday, June 01, 2007

PERJANTAI 01.06.07
1. SDEROTIN KAUPUNGIN asukkaat alkavat olla tosissaan vihaisia hallituksen toimettomuuteen tai paremminkin epävarmuuteen. Tässä toistuu sama kuin Libanonin sota II:n aikana: Hallituksella ei ole mitään pitkän tähtäyksen suunnitelmaa, se toimii vain tilanteesta toiseen, toimenpidehallituksena PA.n hallituksen tapaan, he sanovat.
PARI SATAA Sderotin asukasta osoitti mieltään Haderan lähellä Olgan kylässä hallituksen päättämättömyyttä vastaan. Heidän kylteissään lukee: ”Olmert, herää jo, Sharon on koomassa.” Se taitaa olla samaa kuin halvaantuneen hevosen piiskaaminen, ei se siitä enää nouse. Sderotin asukkaat ovat päättäneet jatkaa mielensä osoittamista maan keskiosassa, kunnes hallitus lopulta tekee jotain. He tuntevat, että kansa on unohtanut heidät, se jatkaa elämäänsä kuin mitään ei olisi tapahtunut tai tapahtumassa, ja samaan aikaan maan kansalaisia tapetaan ja vammautetaan ja pidetään jatkuvassa jännitys- ja shokkitilassa. Asukkaat sanovat, että terveinkin ihminen siinä tulee ennen pitkää hulluksi.
ORTODOKSI UNIONIN rabbi Tzwi Weinreb, järjestön toimeenpaneva presidentti, joutui paniikin valtaan ollessaan kahvilla Sderotissa. Raketista varoittava hälytyssireeni alkoi soida, ja arvon rabbi heittäytyi vaistonvaraisesti pöydän alle kertoen, että hän pelästyi niin, ettei huomannut pelkäävänsä, koska tilanne oli hänelle uusi. Kassam-raketti putosi kaupungin lähelle pellolle, mutta se olisi voinut osua minne tahansa. Hälytyslaitteet eivät kerro raketin putoamispaikkaa.
HALLITUKSEN EDUSTAJAT ihastelevat, kun rakettien määrä on parina päivänä pudonnut: Katsokaa, miten IDF:n pidättyvyys toimii. Tarkkailijat kuitenkin varottavat, että on tapahtunut ennenkin ennen seuraavaa rakettitulen keskitystä. Hamas ilmoitti, ettei se ole pariin päivään ampunut yhtään rakettia, ehkä siksi, ettei Olmertin ja Abbasin ensi viikon tapaaminen vaarantuisi.
SDEROTIN KAUPUNGIN asukkaat ovat saaneet tukea sadoilta vapaaehtoisilta, joita on virrannut kaupunkiin, sekä nuoria että vanhempia ihmisiä. He ovat järjestäytyneet tiimeiksi, jotka suorittavat käyntejä asukkaitten luona, toimittavat heille pieniä askareita, ulkoiluttavat koiraa, hakevat lääkkeitä apteekeista, käyvät kauppaostoksilla ja ennen kaikkea ovat seurana varsinkin vanhemmille ihmisille, jotka eivät uskalla liikkua kaduilla.
SDEROTIN ASUKKAAT kuitenkin muistuttavat vihaisina, ettei pelkkä hyväntekeväisyys tai myötätunto riitä, heillä on omat työnsä ja liikeyrityksenä, joita pitää hoitaa, tarve elää normaali-ihmisen elämää lasten kanssa, ja se on mahdotonta jatkuvan rakettitulen alla.
2. TORSTAIN AIKANA Negevin länsiosaan putosi kolme Kassam-rakettia, kaksi niistä Shaar Hanegevin pelloille. Räjähtäessään viljapellossa raketit sytyttävät korjauskypsän, tuleentuneen viljan tuleen. Ihmisten haavoittumista tai kuolonuhreja ei raportoitu. Myös IDF on huomioinut rakettien määrän laskun. Edellisinä viikkoina raketteja ammuttiin 30 – 40 päivässä, sitten enää 10 ja siitä edelleen vähentyen kolmeen torstaina. 16 päivän aikana terroristit ampuivat 280 Kassam-rakettia.
ILO RAKETTITULEN vähenemisestä voi olla ennen aikainen, sillä tänä aamuna yksi raketti putosi Sderotin lähelle, kaksi muuta Ashkelonin lähelle vaurioittaen rakennuksia. Rakettitulen väheneminen voi olla strateginen taktiikan muunnos tai uuden aloittaminen.
IDF lisää miestensä ja kalustonsa määrää Gazan alueen pohjois- ja eteläosassa. Vaikka tarkoituksena ei ole tehdä suurta rynnistystä Gazan alueelle, IDF kuitenkin varautuu tilanteen muuttumiseen.
TORSTAINA IAF ampui ohjuksen taloon Gazassa, josta raketteja ammuttiin, haavoittaen kahta Islamic Jihadin jäsentä.
IDF:N TAHOLTA on vihjailtu, että pidättyminen suuroperaatiosta Gazan alueelle johtuu siitä, että armeija valmistautuu yllättäviin sotatoimiin pohjoisrajalla, mistä varoittavia merkkejä on havaittavissa. Libanonin armeijan ollessa kiinni piirittäessään ja sotiessaan pakolaisleiriin linnoittautuneita Fatah al-Islamin terroristeja vastaan Hizbullah voi katsoa tilanteen olevan sopivan aloittaa häirintä-toimet Israelia vastaan, mikä voisi vetää Syyrian mukaan.
ARMEIJAN PELKONA on, että Gazan terrorijärjestöt, Hamas, Jihad ja PRC, suunnittelevat uutta sotilaan tai siviilin sieppaamis-operaatiota kaivamalla tunneleita Gazan turva-aidan ali ja toteuttaen sen samaan tapaan, millä Gilad Shalit siepattiin.
3. ISRAEL BEITEINUN puheenjohtaja ministeri Avigdor Lieberman esitti armeijan radiossa, että Israelin tulee julistaa Gazan alue erilliseksi maaksi ja katkaista kaikki yhteydet sinne. Hän ihmetteli, miksi Israelin täytyy huoltaa vihollismaata toimittamalla sinne kaasua, sähköä ja polttoaineita sekä pitämällä sinne johtavat tiet auki, vaikka kaikki, mitä sieltä saadaan on jatkuvaa rakettitulta, aseellisia hyökkäyksiä, tienvarsipommeja ja Israelin kansalaisten sieppauksia. Lieberman ihmettelee, miksei Egypti voi palvella ja hoitaa Gazan asukkaita ja miksei EU ja YK voi rakentaa ja huoltaa sen infrastruktuuria Israelin asemesta, ”jos ne kerran rakastavat palestiinalaisia niin paljon kuin sanovat tekevänsä”. Tämä kaikki on tietenkin hyvää puolueretoriikkaa ilman vastuuntuntoa, sillä mikään Israelin hallitus ei ole valmis näin radikaaleihin toimiin sekä ulkoisen imagon vuoksi että siksi, että se sotii juutalaisia moraalisääntöjä vastaan huolimatta siitä, ettei vastapuoli arvosta niitä ollenkaan.
4. HAMASIN JA FATAHIN edustajat kokoontuvat lauantaina Kairoon Egyptin tiedustelupäällikkö Omar Suleimanin johdolla etsiäkseen keinoja, joilla järjestöjen väliset tulitaistelut saadaan loppumaan. Molemmat osapuolet ovat ilmaisseet halunsa löytää sopiva ratkaisu ongelmaan. Egypti esitti suunnitelman, jonka mukaan Hamas ja Fatah pidättyvät taisteluistaan ja lopettavat Kassam-tulen Israeliin kuukauden ajaksi, jonka aikana Egypti pyrkii taivuttamaan Israelin mukaan tulitaukoon sekä Gazan että Juudean ja Samarian alueilla. Kairon tilaisuuteen on kutsuttu kolme muutakin terrorijärjestöä. Fatahin edustaja Samir Mashharawi kertoi, että Fatah suostuu erikoiskomitean asettamiseen, jonka tehtävänä tulee olemaan tulitauon valvonta Fatahin ja Hamasin välillä. Toinen tehtävä komitealla on Abbasin ja Haniyehin välillä sovitun turvallisuussuunnitelman toteuttaminen. Kolmantena asiana Kairon kokouksessa on tulitauko Israelin kanssa ja IDF:n korpraalin Gilad Shalitin palauttaminen niin pian kuin mahdollista.
HAMASIN EDUSTAJA Musa Abu Marzuk kielsi tiedot, että Hamasin ”toimenpidejoukot” osallistuisivat Kassam-rakettien laukomiseen. Hän tähdensi, että joukot ovat PA:n sisäministeriön alaisia poliisijoukkoja.
5. UUTISOTSIKOITA
- ISRAEL PITÄÄ suurena häpeänä sivistysvaltiona itseään pitävän Englannin opistojen ja yliopistojen unionin (UCU) päätöstä pääsihteerinsä Sally Huntin johdolla aloittaa boikotti Israelin opistoja ja yliopistoja vastaan. Hunt kertoi äänestyksen jälkeen olevansa hämmentynyt tuloksesta eikä uskonut sen toteutuvan, koska valtaosa jäsenistä ei kannata sitä. Vahinko on kuitenkin jo housuissa ja haju on kamala, eikä sitä voi selittelemällä poistaa. Israelin akateemiset piirit ovat hämmästelleet, ketä vastaan boikotti oli tarkoitettu, sillä Israelin korkeimmissa oppilaitoksissa on lukuisia palestiinalaisia ja arabeja. Monet instituutit ovat vaatineet vastavetona englantilaisinstituutioiden tukemisen lopettamista.
- ENGLANNIN YLÄHUONEEN jäsen paronitar Caroline Cox kertoi Israelissa Besa-keskuksen järjestämässä konferenssissa Bar Ilan yliopistossa, että radikaalin islamin ainekset ovat soluttautuneet englantilaisiin instituutioihin tavalla, mikä tekee mahdottomaksi juurittaa niitä sieltä. Hän pelkää al-Qaidan tai sen tapaisen terrorijärjestön iskua Englannissa. Hän otti esimerkiksi kahden Englannin kansalaisen suorittaman terrori-iskun Miken kahvilaan Israelissa vuonna 2003, jossa kuoli kolme ja haavoittui kymmeniä ihmisiä. ”Englannista on tullut ääri-islamin koulutus- ja opetuskeskus”, hän kertoo ja jatkaa, että esimerkiksi sopii Salah Idris, jonka Sudanissa omistaman farmasiantehtaan USA tuhosi 1990-luvulla. Idrissillä on yhteyksiä al-Qaidaan, ja se on osaomistaja kahdessa hai-tek firmassa, jotka hoitavat Englannin parlamentin, sotilastukikohtien ja 11 ydinlaitoksen turvallisuusasioita.
Cox kertoo kännistään eräässä englantilaisessa oppilaitoksessa, jossa suuri mainostaulu kiittää jotain sheikkiä
suuresta avustuksesta laitokselle. Äärimuslimit painostavat maltillisia alistumaan heidän tahtoonsa.
Cox kertoo muslimien suunnittelevan valtavan moskeijan rakentamista Lontoon itäpuolelle, siihen mahtuu 70 000 ihmistä. Sen rahoitusta tukee järjestö Tabikhi Jannat, mikä on suomeksi ”käännytystyötä tekevä ryhmä”. Heillä on jo valtava moskeija Dewsberryssä Englannin pohjoisosassa. Cox toteaa, että näillä mammuttirakennuksilla muslimit haluavat osoittaa islamin ylivaltaa kaikkeen muuhun verrattuna.
- HOMOT JA LESBOT eivät hellitä. Nyt he suunnittelevat oman puolueen perustamista, joka pyrkii Knessetiin omilla
kansanedustajaehdokkaillaan. Pääsihteeriksi Magi-puolueelle on valittu journalisti ja johtaja Hagai Eyal. Järjestön
Jerusalemin paraati on vaarassa, jos sen todetaan vaarantavan kaupunkilaisten turvallisuutta.
- KYMMENET Sderotin kaupungin reserviläiset ovat kieltäytyneet asepalveluksesta ennen kuin hallitus tekee jotain
Sderotin kaupungin hyväksi. Monet katsovat, että Sderotin kaupunki on jo kolmas alue, jonka juutalaiset asukkaat
karkotetaan kodeistaan hallituksen toimesta. Gallupien mukaan valtaosa kansasta vastustaa uusia karkotuksia
- KASSAM-RAKETTI osui varastorakennukseen tänä aamuna pian 09.30 jälkeen Kibbutsissa aiheuttaen suurta vahinkoa, ilman ihmisvahinkoja.
- POLIISIN Amonan karkotuksen yhteydessä pahoinpitelemä nuori vaatii 250 000 USD korvausta valtiolta. Hän haavoittui pahoin ja luultiin jo aivokuolleeksi, mutta hänet saatiin virkoamaan. Hän on jatkuvassa lääkintähoidossa. 15-vuotias Jechian Eyal joutui ratsupoliisin polkemaksi ja pieksemäksi helmikuun 1. päivänä 2006.

Thursday, May 31, 2007

TORSTAI 31.05.07
1. OLMERT YLISTI Saudi-rauhansuunnitelmaa, jonka arabiliitto hyväksyi Riadin kokouksessaan. Olmert esitti näkemyksensä tavatessaan neljä vierailevaa USA;n kongressin edustajainhuoneen demokratian avustuskomitean jäsentä keskiviikkona Israelissa. Olmert kertoo näkevänsä merkittävän muutoksen arabien asenteessa, mistä on todisteena se, että ”22 arabimaata etsivät keinoa solmia rauha Israelin kanssa sodan asemesta”.
OLMERT kuitenkin lisäsi, että ”on mahdotonta käydä vakavia rauhankeskusteluja aloitteen pohjalta niin kauan, kuin raketit putoilevat Israelin kansalaisten päälle päivittäin”.
ARABILIITTO antoi Egyptin ja Jordanian tehtäväksi käydä alustavia neuvotteluja Israelin kanssa saudisuunnitelmasta. Seuraava kokous päätettiin pitää Israelissa, mutta päivämäärää ei sovittu.
EILEN KESKIVIIKKONA neljä Kassam-rakettia räjähti Sderotissa. Viimeinen niistä osui 22.00 jälkeen asuinkerrostaloon tuhoten yhden asunnon vain hetkeä sen jälkeen, kun asukkaat lähtivät asunnostaan kiirehtiäkseen pommisuojaan. Kukaan ei loukkaantunut iskussa, mutta muutamia hoidettiin shokin vuoksi. Kaksi muuta rakettia putosi asumattomille alueille Negevissä.
MYÖHÄÄN TIISTAINA IAF iski ohjuksillaan ryhmään miehiä Jebaliyan pakolaisleirissä Gazassa. PA:n turvallisuuslähteen mukaan kaksi rakettimiehistön jäsentä sai surmansa iskussa.
OLMERT KERTOI kongressivieraille myös halustaan neuvotella Syyrian kanssa, mutta ”niitä on vaikeaa aloittaa niin kauan, kuin Syyrian nykyinen hallitus tukee terrorismia eikä ole tosissaan kiinnostunut rauhasta Israelin kanssa”.
KVARTETIN (USA, YK, Venäjä ja EU) edustajat pitivät eilen kokoustaan Berliinissä ja kehottivat lausunnossaan ”Palestiinan Auktoriteettia tekemään voitavansa lain ja oikeuden palauttamiseksi sekä kaikkia palestiinalaisia välittömästi lopettamaan väkivaltaiset toimet ja kunnioittamaan sovittua tulitaukoa”.
USA:N ULKOMINISTERI Rice kertoi Washington Postin toimittajille lentomatkan aikana Berliiniin, että hän uskoi Israelin ja varmasti USA:n asenteen olevan, että syyrialaiset käyttäytyvät juuri nyt tavalla, mikä horjuttaa alueen tasapainoa. Rice vakuutti, että ”palestiinalaisten ongelma on keskeinen ongelmien joukossa, eikä ole olemassa vaihtoehtoa päästä tilanteeseen, jossa palestiinalaisilla on lopulta oma valtio ja israelilaisilla on naapuri, joka elää rauhassa ja turvallisena sen rinnalla”. Rice pakotti Olmertin ja Abbasin suostumaan tapaamaan toisensa parin viikon välein, ja seuraava kokous on sovittu ensi viikoksi. Niissä oli tarkoitus keskustella tulevan Palestiinan valtion suuntaviivoista, mutta käytännössä ne ovat typistyneet käytännön asioitten kertaamiseksi, suurelta osin johtuen väkivallan kasvusta Gazan alueella.
ISRAEL KATSOO välttämättömäksi jatkaa sotilasoperaatioita Gazan, Juudean ja Samarian alueilla niin kauan, kuin terroriuhka on olemassa ja rakettituli Gazasta Israeliin ja aseitten salakuljetus Siinailta Gazaan jatkuu.
2. ISRAELIN TURVALLISUUSKABINETTI käsitteli turvallisuustilannetta kokouksessaan eilen. Shasin johtaja Eli Yishai esitti ilmapommituksia palestiinalaisiin kaupunkeihin Kassam-rakettitulen vastineeksi Sderotiin, kun asukkaita kehotetaan ensin lähtemään kaupungeista. Toinen Shasin edustaja Yitzhal Cohen esitti asteittaista kaasun, veden ja sähkönjakelun katkaisemista Gazan alueelta. Shin Betin johtaja Yuval Diskin esitti samaa, mutta haluaa ensin vakuuttua, etteivät sellaiset toimet ole kansainvälisen lain vastaisia.
ISRAEL BEITEINUN ministeri Avigdor Lieberman suositti operaatioitten laajentamista ja Philadelphia-käytävän ottamista uudelleen Israelin valvontaan Egyptin ja Gazan rajalla. Meir Sheetrit (Kadima) ja Rafi Eitan (Gil eläkeläiset) esittivät, että IDF ampuu takaisin Gazan alueelle Kassam-raketin tapaisen raketin jokaisen Kassam-raketin ampumisen jälkeen. He jopa vaativat, että Israel kehittäisi oman halvan mutta tehokkaan Kassam-raketin. Se tulisi monin verroin halvemmaksi kuin amerikkalais-valmisteisten täsmäohjusten käyttö, he arvioivat.
LOPPUTULOKSENA hyvistä neuvoista oli se, että turvallisuuskabinetin päätöksellä IDF jatkaa omaksumaansa pidättyvää toimintaansa. Pääministerin kanslia kertoi omassa lausunnossaan, että ”kuunneltuaan turvallisuusjärjestöjen raportteja se katsoo IDF:n tekemien toimien olevan tehokkaita nykyisessä muodossaan, mitä osoittaa Israeliin ammuttujen Kassam-rakettien määrän lasku viimeisten päivien aikana”. Lausunnossa toistettiin Israelin omaksuma kanta, ettei terrorijärjestöjen kanssa neuvotella, ja että IDF jatkaa sotilaallisia toimiaan ja painostusta terrorijärjestöjä, varsinkin Hamasia ja Islamic Jihadia, vastaan ilman kiinteää aikataulua.
3. JP:N KOLUMNISTI Ansel Pfeffer kyselee artikkelissaan, minne Sderotissa koettu paniikki on hävinnyt. Hän ottaa esimerkiksi monimiljonääri Arkadi Gaydamakin rakentaman ”pakolaisleirin”, kuten Pfeffer sitä nimittää, Yarkon puistoon Tel Avivissa, mikä Pfefferin mielestä on ilmeisesti epäonnistunut, koska kolmelle tuhannelle rakennettuun leiriin on saapunut vain muutamia satoja Sderotin pakolaisia. ”Kassamit putoilevat edelleen eikä hallituksen lupaamasta massiivisesta avustuspaketista ole tietoakaan, IDF tekee edelleen hillityn kirurgisia ilmaiskuja ja erikoisyksiköitten suorittamia tehoiskuja Gazan alueelle, mutta suhteellinen rauhantila on palannut kaupunkiin.”
PFEFFER TOTEAA, että kaupunkilaiset eivät halua muuttua pakolaisiksi ja että he jopa häpeilevät kokemaansa hysteriaa, joka levisi kaupunkiin muutama päivä sitten. Useimmat kaupat ovat avanneet ovensa ja kaupunkilaiset tekevät kaikkensa saadakseen elämän palautumaan normaaliksi, vakuuttaa Pfeffer. ”Ulkopuoliselle näyttää vaikealta ymmärtää, miksi kaupunki, joka on ollut toistuvan rakettitulen alla seitsemän vuoden ajan, viime viikolla joutui sellaisen paniikin valtaan, että kaupunkilaiset ryntäsivät sekä puolustusministeriön että Gaydamakiin varaamiin busseihin päästäkseen pois kaupungista. Nyt kaupunki näyttää olevan heräämässä uudelleen eloon, mitä ovat auttaneet kaupunkiin virranneet lukuisat vapaaehtoiset avustustyöntekijät”, kertoo Pfeffer havaintonaan lisäten, että tässä toteutuu sionistinen perinne, jonka mukaan siviilejä ei evakuoida sotilaallisen aggression tieltä.
PFEFFERIN HAVAINNOT voivat olla tosia tai ei, mutta eilen illalla katsoessa Sderotin kaupungin järkyttyneitä asukkaita rakettien tuhottua heidän asuntonsa nukkumaanmenoaikaan ja sireenit ulvoen kiitävien ambulanssien kiirehtimistä raketin putoamispaikalle kaiken varalta, Pfefferin näkemyksiä voi pitää turhan optimistisina tai jopa tarkoituksellisen harhaanjohtavina. Pfefferin ideologia lienee sama kuin Peresin, joka vähätteli Kassameja nimellä ”Kassam-Shmassam”.
4. UUTISOTSIKOITA
- KOTIRINTAMA valmistautuu seuraavaan sotaan, joka voi syttyä arvaamatta Iranin valmistellessa ydinasettaan sekä Syyrian ja Hizbullahin aseistautuessa uusilla aseilla. Kotirintama lähtee arviosta, että seuraava sota on kokonaisvaltainen, ei paikallinen kuten Libanonin sota II. Kolmas sotapesäke ovat Gazaan pesiytyneet terrorijärjestöt, jotka myös aseistautuvat Iranin, Syyrian ja Hizbullahin avulla.
- ISRAEL jatkoi omalta osaltaan EU:n joukkojen mandaattia Rafahin terminaalissa, mutta esittää samalla niiden vastuutehtävien laajentamista ja tarkempaa selvitystä sekä mahdollisesti joukkojen määrän lisäämistä.
- SHIMON PERES aikoo lopultakin onnistua ehkä viimeisissä vaaleissa, joihin hän sanoo osallistuvansa, eli pyrkimyksissä päästä presidentiksi. Peres ei ole juuri osoittanut olevansa kiinnostunut uskonnosta, mutta hän näyttää nyt havainneen, että se voi olla ainoa keino, millä voittaa kilpailijansa. Puhuessaan eilen tilaisuudessa, jossa hän vahvisti osallistumisensa, hän kolmeen kertaan pyysi Israelin Pyhää, olkoon hän siunattu, antamaan hänelle pitkän iän voidakseen täyttää hänelle uskotut toimet ja rakentaakseen maata edelleen Jumalan avulla. Peresin pyyntöjen osoite on kuitenkin luultavimmin Shas- ja UTJ-puolueet, joita hän on kosiskellut. UTJ:n kansanedustaja Avraham Ravitz totesi, että Reuven Rivlinille ja useille maansa johtajille nuo sanat kuuluvat jokapäiväiseen kielenkäyttöön, mutta Peresin kohdalla se osoittaa hätätilannetta. Shasin puheenjohtaja Eli Yishai totesi, että jos Peres on vilpitön, se voi toteutuakin.
- ENTINEN PÄÄRABBI Mordechai Eliyahu kertoi Olmertille lähettämässään kirjeessä, että kaikki Gazan asukkaat ovat kollektiivisesti vastuussa Kassam-rakettien ampumisesta Sderotiin. Hän suositteli mattopommituksia Gazan alueelle, sillä ei ole olemassa mitään moraalista estettä siviilien estotonta surmaamista vastaan potentiaalisen sotilasoperaation aikana Gazan alueelle Kassam-tulen lopettamiseksi. Eliyahu viittaa Siikemin massamurhaan (1.Ms.34) sekä Maimonideen kommentaareihin (Kuninkaan Lait 9, 14). Hän kirjoittaa, että juutalaisen sotaetiikan mukaan kansa on kokonaisvastuussa silloin, kun se ei tee mitään pommitusten lopettamiseksi. Siten Gazan asukkaita pidetään vastuullisena siihen, että Kassam-raketteja ammutaan Israeliin nousematta vastustamaan sitä.
- MORAALISESTI ei voine olla oikein, että Israelin hallituksen ainoa vastaus hyökkäykseen sen kansalaisia vastaan on rakentaa pommisuojia ja bunkkereita tai siirtää asukkaita pois kodeistaan, kun on mahdollisuus puolustautua aktiivisesti.
- PALESTIINALAISET ovat aloittaneet laajan jahdin ”yhteistyössä Israelin kanssa toimivia pettureita” vastaan. Heille annettiin 30 päivää aikaa ilmoittautua PA:n poliisille, al-Aksa Marttyyreille tai moskeijoissa.
Eilen kaksi epäiltyä raahattiin al-Aksan pyssymiesten toimesta Nablusin kaupungin
keskustorille ja heitä ammuttiin jalkoihin.
- JÄRJESTÄYTYMÄTTÖMÄT pyssymiehet Juudeassa ja Samariassa ovat alkaneet järjestäytyä mafian tavoin ja vaatia liikemiehiltä ja yritysten omistajilta suojelurahaa. Monet liikemiehet pyrkivät myymään liiketoimensa ja muuttamaan pois alueelta.
- KASSAM-RAKETTEJA ammuttiin lisää tänä aamuna. Yksi niistä sytytti viljapellon tuleen. IAF iski rakettimiehistöön Gazan pohjoisosassa haavoittaen kahta.
- KUNNIAMURHAT palestiinalaisalueilla lisääntyvät, kertoo SAWA:n (Kaikki naiset yhdessä tänään ja huomenna) koordinaattori Ohaila Shomar, joka toimii väkivaltaan alistettujen naisten kuumana linjana. Ainakin 48 naista on surmattu viimeisen 3 vuoden aikana Gazassa, Juudeassa ja Samariassa kotiväkivallan kautta. Ennen vuotta 2004 naisia kuoli kotiväkivallassa vuosittain 10-12. Uhrit olivat iältään 12 – 85 vuoden ikäisiä ja useimmat (32 naista) surmattiin ns. perheen kunnian loukkauksen vuoksi. Kahta lukuun ottamatta kaikki olivat muslimeja. Heistä 14 oli naimattomia, 8 naimisissa, 6 eronneita ja 2 leskiä.
Uhrin veljet olivat murhanneet heistä 17, viisi heidän isänsä. Heidät murhattiin
tukehduttamalla, myrkyttämällä, hirttämällä, ampumalla tai hakaten kuoliaaksi.
Puolet murhista tapahtui Juudeassa ja Samariassa, loput Gazan alueella.
(JP 30.05.07 Kh A Toameh)

Wednesday, May 30, 2007

KESKIVIIKKO 30.05.07
1. KUNINKAANTEKIJÄ Amir Peretz uhkuu voitontahtoa huolimatta tappiostaan Labour-puolueen puheenjohtajaksi. Hän jäi kolmannelle sijalle eikä kisaile kahden eniten saaneitten Barakin ja Ayalonin kanssa ”kalifin” paikasta. Mutta Peretz kertoo, että hän määrää, kummasta tulee puheenjohtaja ja potentiaalinen ehdokas pääministeriksi. Tämän Peretz sanoo pystyvänsä tekemään päättämällä, kumpi vastaa hänen tavoitteeseensa sosiaalisista uudistuksista. Peretz voi olla oikeassa, ne 22.4 % häntä äänestäneet ovat uskollisia hänelle opetetun koiran tavoin.
EHUD BARAK kieltää huhut, joitten mukaan hänellä olisi kirjoittamaton sopimus Peretzin kanssa yhteistyöstä, jos Perezt saa talousministeriön, Barak saisi pitää puolustusministeriön, joka hänelle sopisikin ainakin teoriassa. Toinen asia on, miten nämä kaksi jukuripäätä Olmert ja Barak sopisivat yhteen, kummallakin on pyrkimys ja tahto päättää asioista itsenäisesti ilman ulkopuolisia.
PERETZIN nostaminen talousministeriöön olisi maalle tuhoisa, eikä sitä pitäisi missään tapauksessa sallia. Peretzille sopii sosiaaliministeriö; sen nykyinen haltija Isaac Herzog sopisi paremmin talousministeriksi. Hän on osoittautunut mieheksi, johon voi luottaa ja josta on toivoa.
2. OLMERT OPETTI lainlaatijoille, miten poliittisin kiemuroin vältetään ilmiselvät karikot
kuten Winograd-komitea, jonka raportti osoitti hallituksen tekemät karkeat virheet sodan aikana.
Olmert joutui vastaamaan Knessetin erikoisistunnossa kysymyksiin, mikä meni pieleen Libanonin sota II:ssa ja mitä seurauksia siitä olisi hallitukselle ja maalle.
Sen sijaan, että Olmert olisi myöntänyt syyllisyytensä, hän todisteli sekä oppositiojohtaja Netanyahun antamaan tukeen sodan alussa että muutaman ulkopuolisen antamiin lausuntoihin nojautuen, joissa annetaan tunnustusta hänen toimilleen, että sodan seurauksena Israelin strateginen asema parantui merkittävästi. Yksi näistä tukijoista on Unifil:n joukkojen komentaja kenraalimajuri Glaudio Graziano, jonka mukaan tilanne pohjoisessa on ”muuttunut”. Toinen ”asiantuntija” on New York Timesin kolumnisti Thomas Friedman, jonka mielestä ”Hizbullah on ajettu pois raja-alueelta, ja se kärsi massiivisia strategisia tappioita”.
Olmertin sanoin: Libanon on heikompi, Israel vahvempi.
LIKUDIN PUHEENJOHTAJA Binyamin Netanyahu totesi vastauspuheessaan, ettei sodan kahta tärkeintä tavoitetta saavutettu: Hizbullahin kaappaamia sotilaita ei ole palautettu eikä Hizbullahia ole riisuttu aseista, jotka Olmert itse kertoi sodan aiheiksi ennen sodan aloittamista.
Hän lisäsi, että Israel on menettänyt puolustuskykynsä vihollisten silmissä ja maata uhkaavat viholliset nyt kolmella rintamalla aseistautuen kaiken aikaa.
Netanyahun suositus Olmertille: Kansa on kertonut hallitukselle yksinkertaisesti: Epäonnistuit, ota vastuu ja mene kotiin.
MIELENKIINTOISTA NÄHDÄ, miten Labourin uusi puheenjohtaja tulee arvioimaan tilannetta. Ehud Barak on entinen kenraali, maan eniten kunniamerkkejä saanut upseeri, nykyisin menestyvä liikemies, jonka kerrotaan hankkineen 30 miljoonan USD omaisuuden.
Ami Ayalon on entinen amiraali, Israelin laivaston komentaja ja entinen Israelin yleisen turvallisuuspalvelun johtaja (GSS, Shabak), Labourin kansanedustaja.
Molemmat ehdokkaat ovat vakuuttaneet pyrkivänsä pudottamaan Olmertin pääministerin paikalta.
YUVAL STEINITZ, KANSANEDUSTAJA (Likud) ja entinen ulko- ja puolustusasiain valiokunnan puheenjohtaja, sanoo Labourin kehittynen lähes fasistiseksi järjestöksi. Lähes kaikki sen aiemmat ja nykyiset johtavat virkailijat ja johtajat ovat nykyisiä tai entisiä kenraaleita.
KANSANEDUSTAJA Yuli Edelstein (Likud) tuomitsi Labourin johtajaehdokkaiden suostumisen nykyiseen hallitukseen vain saadakseen Peretzin kannatuksen. Edelstein kutsui Labourin mukaan uuteen hallitukseen nykyisen kaaduttua ja ilmaisi halunsa työskennellä sen kanssa.
3. SHIMON PERES ilmoittanee osallistumisensa Israelin presidentin kilpaan tänään keskiviikkona. Kadima-puolue asetti hänet ehdokkaakseen ja pääministeri Oilmert tukee häntä. Hänen mahdollisuuksiaan kuitenkin epäillään, sillä monet kansanedustajat Kadiman parissa ovat siirtämässä kannatustaan Labourin ehdokkaalle Colette Avitalelle ja Likudin ehdokkaalle Reuven Rivlinille. Peres on ”ikuinen häviäjä”, kuten häntä nimitetään. Hän ei ole menestynyt vaaleissa, mutta näkyvä ja ristiriitainen poliitikko hän on ollut vuosikymmenien ajan. Kuten monesti ennenkin, ratkaisija vaaleissa näyttää olevan Shas-puolue, jonka kannan määrittelee sen hengellinen johtaja Ovadia Yosef, mutta luultavasti vasta juuri ennen vaalitoimitusta Knessetissä 13.kesäkuuta.
4. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas kertoi Hamasin ulkoasioitten johtajalle Khaled Mashaalille, että hän pelkää henkeään. Abbasin asema on osoittautunut entistäkin heikommaksi, hänellä ei ole juuri valtaa eikä hänen sanaansa luoteta. Häneltä puuttuu Jasser Arafatin tapainen karisma, joka vaikuttaa kansaan. Myös Israelin johtajien parissa hänen suosionsa on laskenut.
PA:N HALLITUSTA pidetään enää toimenpidehallituksena, siviiliasioitten hoitajana ilman valtaa. Olmertin ja Abbasin seuraava tapaaminen on 12. kesäkuuta, mutta siellä keskusteltaneen vain Gazan sisäisestä sekasorrosta ja Kassam-rakettien ampumisen lopettamisesta. Yhä useammat kyselevät, mitä mieltä näillä Gondoleezza Ricen vaatimilla tapaamisilla on, koska lupasi Abbas mitä tahansa, hän ei pysty pitämään lupaustaan eikä PA:n hallitus pysty 13 vuoden hallinnon jälkeen vieläkään valvomaan turvallisuutta Gazan sekä Juudean ja Samarian alueilla.
HYÖKKÄYKSET PA:n virkailijoita ja laitoksia vastaan tapahtuvat lähes päivittäin, mutta hyökkäyksen tekijöitä ei juuri koskaan vedetä oikeuteen vastaamaan teoistaan. Palestiinalaisalueilla vallitsee ”puskaoikeus”, jossa klaanit ja ryhmittymät kostavat verisesti jäseniään vastaan tehdyt hyökkäykset.
TIISTAINA naamioidut miehet ampuivat ja vaarallisesti haavoittivat PA:n uskontoasiain-neuvoston huomattavaa jäsentä Sufian Issaa Gazan kaupungissa.
Edelleen tiistaina kymmenet Fatahin pyssymiehet aloittivat laittoman mielenosoituksen Nablusissa, Samarian suurimmassa palestiinalaiskaupungissa, sulkien useita katuja ja uhaten sulkea PA:n instituutioita. He osoittivat mieltään sitä vastaan, että IDF oli pidättänyt heidän johtajiaan ratsiassaan läheisessä Balatan pakolaisleirissä.
5. PALESTIINALAISALUEET ovat jo käytännössä jakautuneet kahteen hallintoalueeseen. Juudeassa ja Samariassa Fatah on vielä näkyvin voima, mutta tilanne muuttuu kaiken aikaa Hamasin voitoksi. Aamun uutisten mukaan Fatahin ”sotilassiipi”, nuorisojärjestönä pidetty al-Aksa marttyyrien Prikaati on jakaantunut. Arviolta 40 % sen jäsenistä ilmoittaa siirtyneensä Hamasiin.
GAZASSA HAMAS on selvästi vahvempi, vaikka sekä USA että Israel ovat pyrkineet vahvistamaan Abbasin ns. henkivartiokaartia Force 17 antamalla sille aseita ja kouluttamalla sen jäseniä. Hamasin pyssymiehet, arviolta 8000 miehen vahvuiset toimenpidejoukot partioivat Gazan katuja ja järjestävät tiesulkuja mielensä mukaan Gazan rantakaistalla. Abbasin arvovaltaa pidetään siellä enää hupijuttuna, jota kukaan ei ota tosissaan.
TALOUS ei ole enää PA:n hallinnon suurimpia huolia, sillä USA:n muutettua suhtautumistaan PA:n hallitukseen, rahaa virtaa monesta lähteestä enemmän kuin koskaan.
Israelin ulkoministeriö on aloittanut kampanjan kansainvälisten joukkojen saamiseksi valvomaan Philadelphia-käytävää Egyptin ja Gazan rajalla, jonka ali virtaa aseita ja räjähteitä ainakin 30 tunnelin kautta Siinailta Gazaan. Israelin turvallisuusvirkailijat ovat varoitelleet, että Egyptin asettamat rajapoliisit Gazan rajalle ovat itse asiassa kommandojoukkoja, eivät poliiseja.
6. SUOMALAINEN Jpostin artikkelissa tänään. Tampereelta kotoisin oleva Jorma Kiviranta oli 1980-luvulla ihastunut Israeliin. Hän työskenteli täällä vapaaehtoisena ja viime vuonna tullessaan taas maahan ilmoitti turvallisuusvirkailijoille haluavansa kääntyä juutalaisuuteen. Hänet passitettiin välittömästi takaisin ja kiellettiin 10 vuoteen astumasta maan kamaralle. Nyt Kiviranta on kuitenkin Jerusalemissa ja käy läpi kääntymisprosessia. Kiviranta hankki lukuisten rabbien ja virkailijoitten lausuntoja Suomesta ja Israelista, että hän on vilpitön aikeissaan. KÄÄNTYMISHALLITUKSEN johtaja Rabbi Eli Maimon sai paperit käsiinsä, tutki niitä ja kutsui Kivirannan haastatteluun toukokuussa peruuttaen samalla 10 vuoden maahantulokiellon. Kiviranta käy nyt kääntymiskoulutusta Jerusalemin amerikkalaisen kääntymiskoulutuksen harjoitusinstituutin rabbiinisessa neuvostossa. Monien ongelmien kautta Kivirannan haave etenee kuitenkin eräänlaisena poikkeuksena säännöstä. Hän työskenteli mm. Jad Hasmonan ”suomalais-moshavissa” lähellä Jerusalemia. (JP 30.05.07)
7. TIISTAIN AIKANA terroristit ampuivat 4 Kassam-rakettia Israeliin, viimeisen viikon aikana yhteensä 270 Kassamia. IDF on jatkanut operaatioitaan Juudeassa ja Samariassa. Ramallahin lähellä sotilaat ampuivat Omar Abdel-Halimin, joka aloitti tulituksen vastustaessaan pidätystä.
Neljä muuta haavoittui tulituksessa. Jeninin lähellä sotilaat ampuivat tulitaistelussa Jeninin lähellä Mohammed Marain, joka ilmoitti perustaneensa uuden aseellisen järjestön Abu Amr Prikaatit, al-Aksasra irronneen ryhmän, joka liittoutui Hamasin kanssa. Khaled Mashaal vakuuttaa, että Hamas tulee jatkamaan Kassam-rakettien ampumista tulitauosta huolimatta. Hamasin edustaja ilmoitti, että järjestö on saanut uuden kuljetuksen aseita.

Tuesday, May 29, 2007

TIISTAI 29.05.07
1. LABOUR-PUOLUEEN puheenjohtajavaaleissa Ehud Barakin kannatus oli 35.6 %, Ami Ayalonia kannatti 30.6 %. Nykyinen puheenjohtaja Amir Peretz nosti kannatustaan, se oli nyt 22.4 %, vaikka ennen vaaleja hänelle luvattiin alle 19 %. Pines Paz ja Yatom saivat yhteensä 11 %. Äänestysvilkkaus oli 65.2 % puolueen 103 498 jäsenen keskuudessa.
UUSINTAÄÄNESTYS suoritetaan kahden eniten ääniä saaneitten kesken kahden viikon kuluessa, koska kumpikaan ei saanut yli 40 % äänistä tullakseen valituksi suoraan.
2. KOMMENTOIJAT ovat alkaneet valaa kannuja, mitä vaalien tulos merkitsee Olmertin hallitukselle, sillä molemmat kärkimiehet ovat luvanneet toimia Olmertin pudottamiseksi pääministerin tuolilta, joskin pysytellä hallituksessa, ettei jouduttaisi uusiin vaaleihin, jotka eivät lupaa hyvää enempää Labourille kuin Kadimallekaan. Labourilla on nyt 19 kansanedustajaa ja Kadimalla 29. Jos Labour lähtee hallituksesta, sitä tukee enää 59 kansanedustajaa, eli alle puolet 120 kansanedustajasta. Tämä tekisi hallitsemisen vaikeaksi.
MOLEMMAT LABOURIN puheenjohtajaehdokkaat ovat vihjailleet, että he voisivat palvella hallituksessa puolustusministerinä, mistä Peretz joutunee nyt luopumaan. Tämä tarkoittaisi sitä, että hallitus jatkaisi uuden pääministerin johdolla, jos Olmert ei kelpaa heille.
NETANYAHUN johtaman Likudin kannatus on mielipidetiedustelujen mukaan 36 %:n luokkaa, mikä houkuttelisi pyrkimään vaaleihin nyt, mutta Likud ei pysty siihen ilman toisten puolueitten tukea. Nämä ovat siihen yhtä haluttomia kuin Labourkin, koska monet nykyiset kansanedustajat menettäisivät paikkansa.
3. ISRAELIN PÄÄMÄÄRÄNÄ on saada Hizbullah asetetuksi EU:n terrorijärjestöjen listalle. Pääministeri Ehud Olmert matkustaa Ranskaan ja Englantiin kesän aikana, ja tämän vierailun yhteydessä hänen tarkoituksensa on ottaa asia esille sekä Ranskan uuden presidentin Nicolas Sarkozyn että Englannin uuden pääministerin tapaamisen yhteydessä. Ranskan edellinen presidentti Jacgues Chirac oli Israelin tietojen mukaan suurin jarru, etteivät EU:n 27 jäsenmaata suostuneet aiemmin luokittelemaan Hizbullahia terrorijärjestöksi. Israelin poliittiset piirit uskovat, että Chiracin vastahakoisuuteen vaikutti pelko, että Hizbullah voi iskeä Libanonin kristittyihin, jos sellainen päätös tehdään. Cirac tunsi syvää myötätuntoa Libanonin kristittyjä kohtaan.
LIBANONIN entinen pääministeri Hariri oli Ciracin henkilökohtainen ystävä, ja hänen murhansa käänsi Chiracin mielenkiinnon Libanonista muualle.
4. SDEROTIN KAUPUNGIN koulut avattiin eilen, mutta koululaisia oli vähän. Kouluviranomaiset ennustivat luottavaisina, että IDF:n toiminta Gazan alueella saa Kassam-iskut vähenemään ja koululaiset palaamaan luokkiinsa. Välillä todella näyttikin siltä, mutta maanantain aikana Negevin alueelle putosi 14 Kassam-rakettia, osa niistä Sderotiin haavoittaen yhtä ihmistä ja vaurioittaen rakennuksia.
SDEROTISSA on 3000 rekisteröityä koululaista, näistä 811 ilmestyi koululuokkiinsa. Sekä Islamic Jihad että Hamas ovat jatkaneet raketti-iskujaan, joskin keskitettyinä salvoina, mikä osoittanee niiden vaikeuden etsiä sopivia laukaisupaikkoja.
IDF JATKAA iskujaan Gazassa valittuihin kohteisiin lähinnä lentoaseen avulla, mutta IDF:n maajoukkoja ja panssareita on sijoitettu Gazan puolelle turva-aitaa. Ne ovat tehneet vain nopeita iskuja muutamiin kohteisiin. Viime yön aikana palestiinalaiset kertovat, että IDF:n sotilaat ampuivat kaksi Hamasin terroristia Gazan rantakaistan keskivaiheilla.
EILEN MAANANTAINA terroristit ampuivat kolme rakettia Sderotiin Labour-puolueen vaalien aikana, kun Amir Peretz oli itse äänestyspaikalla. Illalla raketteja ammuttiin lisää. Joku niistä sytytti tuleentuneen ja korjauskypsän vehnäpellon tuleen.
HAMASIN JOHTO pääministeri Ismail Haniyheia myöten ovat menneet maan alle IAF:n iskujen pelossa. PA:n hallitus piti eilen istuntoaan, mutta Haniyeh ei ollut paikalla.
SDEROTIN lastentarhoihin ilmestyi vain 161 lasta, niiden 900 lapsen normaalikapasiteetista.
YLIOPPILASKIRJOITUKSET voidaan opetusministeriön päätöksellä suorittaa kaupungin ulkopuolella.
SDEROTIN KAUPUNKI alkaa kuitenkin hiljalleen palautua elämään. Viikonlopuksi tai muutamaksi päiväksi kaupungista matkustaneet palaavat hiljalleen koteihinsa, mutta normaali-elämästä tuskin voidaan puhua. Pahinta ihmisten elämässä on epävarmuus ja pelko lasten ja lähiomaisten selviämisestä taas yhdestä päivästä joutumatta raketin maalitauluksi.
5. IDF:N ENTINEN KOMENTAJA Moshe Yaalon jatkaa julkisia lausuntojaan. Maanantaina hän kertoi, ettei rauhaa saada Israelin ja palestiinalaisten välille, ennen kuin arabimaat tunnustavat Israelin oikeuden olla olemassa. Yaalon totesi, ettei hän näe mitään mahdollisuutta ratkaista esillä olevaa ongelmaa, ellei Israelin tuhoa vaativia terrorijärjestöjä saada tuhottua.
”Eikä se onnistu vetämällä joukkoja lähemmäs maan sydänalueita tai evakuoimalla”, hän selvitti. YAALON KERTOI, että ennen vuotta 1995 hän uskoi, että rauha on mahdollista palestiinalaisten kanssa ja sieltä löytyy keskustelukumppani, mutta ei sen jälkeen vuosikymmenen kokemusten perusteella. Hän esitti havaintonaan, ettei maailmanlaajuinen terrorismi ole seurausta Israelin vuoden 1967 sodassa saavuttamasta voitosta, vaan Iranin islamilaisesta vallankumouksesta 1979, joka lopetti lännelle ystävällisen shaahin hallituksen ja asetti sen tilalle kiihkofundamentalistisen islamilaisen hallituksen, joka aloitti kulttuurien välisen sodan länsimaita vastaan.
Toinen syy Yaalonin mukaan on arabijohtajien kyvyttömyys antaa kansalleen uusia ideologioita ja ratkaisuja ongelmiin.
”GLOBAALIA TERRORISMIA ei voiteta selvittämällä Israelin ja palestiinalaisten välinen ongelma, vaan tuhoamalla jihadia (pyhää sotaa) käyvät hallitukset ja niiden organisaatiot kaikin tavoin, sekä poliittisin että taloudellisin ja tarvittaessa myös sotilaallisin keinoin”, Yaalon analysoi.
6. UUTISOTSIKOITA
- IDF PIDÄTTI 7-vuotisen jahdin jälkeen terroristin Khaled Shawishin, joka osallistui ministeri Rehavam Zeevin murhaan Itä Jerusalemin hotellissa sekä Meir Kahanen pojan rabbi Binyamin Zeev Kahanen murhaan joulukuussa 2002. Hän on syyllistynyt ainakin 8 israelilaisen murhaan ja kymmenien haavoittamiseen. Maaliskuussa 2002 hän osallistui itsemurhaiskuun Jerusalemin King George kadulla, jossa 3 ihmistä kuoli ja 35 haavoittui. SHAWISH oli poliisin etsintälistalla vuodesta 2000 ja asui useimmiten Ramallahin Mukatan hallintokorttelissa. Hän haavoittui vaikeasti 2001 tulitaistelussa IDF:n kanssa eikä osallistunut kenttätyöhön sen jälkeen, mutta jatkoi työtään suunnittelijana. Hänet tunnettiin etevänä pommintekijänä, joka opetti pommin tekemisen jalon taidon muillekin. Naamioituneet sotilaat pidättivät kaksi muuta Tanzimin jäsentä, nämä Jerikossa. Toinen haavoittui pidättäessä ja molemmat pakenivat sairaalaan, josta sotilaat heidät pidättivät siirtäen heidät omaan sairaalaan.
- SHIMON PERES yrittää vielä kerran päästä presidentiksi, tällä kertaa Kadiman ehdokkaana, jota Olmert tukee ja suosittelee. Viimeiseen asti uskottiin, että Peres mieluummin havittelee pääministerin paikkaa, jos Olmert joutuu eroamaan.
- HALLITUS AIKOO lopultakin lunastaa lupauksensa ja korjata 3000 väestönsuojaa pohjoisessa sekä lisäksi 3000 sirpalesuojaa alemmalle luokalle rakennetuissa kerrostaloissa. Rahaa on luvattu työhön 58 miljoonaa NIS.
- USA JA ISRAEL ovat huolestuneina seuranneet Venäjän halua myydä kaikkein uusinta aseistustaan arabimaille. Venäjä kokeilee Iskander-M ohjustaan Kapustin Yar Rangissä Astrakhanin alueen eteläosassa tiistaina. Ohjuksen nopeus on yli 2.5 kertaa äänen nopeus, sen kantomatka 280 km ja räjähdekärki 480 kg. Ohjuksen suuresta nopeudesta johtuen sen torjuntaan ei ole löydetty vastinetta.
Venäjä aikoo myydä ohjusta Syyrialle, mikä huolestuttaa suuresti Israelia.
USA puolestaan katsoo, että tällä ohjuksella Venäjä pystyy eliminoimaan USA:n suunnittelemat ohjusten torjuntaohjusasemat Itä Euroopassa. (Debkafile 29.05.)
- SDE BOKERISSA asuva Arthur Du Mosch heräsi kesken unensa perheen kissan
rynnätessä kauhuissaan hänen makuuhuoneeseensa, mutta sitä seurasi täysi-
ikäinen leopardi, joka jahtasi kissaa iltapalakseen. Arthur ei häkeltynyt, vaan
ryntäsi kissaa niskasta kiinnipitävän leopardin kimppuun alistaen sen. Leopardi
vietiin eläinlääkärille, joka tutki sen ja otti tarvittavat röntgenkuvat ja verinäytteet
tarkastaakseen, ettei sillä ole sairauksia. Otus oli pahoin nälkiintynyt, kissa- ja
koira-ateriat eivät olleet riittäviä. Se on tarkoitus lihottaa ja päästää vapaaksi.
- TURVALLISUUSMINISTERI Avi Dichter kielsi hautaamisen Temppelivuoren itäpuolelle. Silwanin vanhimmat ovat myyneet hautapaikkoja alueelta, vaikka eivät omista maata. Korkeimmalle oikeudelle tehdyssä kirjelmässä vaaditaan, että alue määrätään arkeologisesti merkittäväksi alueeksi. Tutkimuksissa sieltä löydettiin 21 hautaa, 39 tyhjää hautaa ja 35 hautapaikkaa, joitten käytöstä ei ole tietoa. Muslimit aloittivat hautaamisen 800 metrin pituiselle alueelle muutamia vuosia sitten.

Monday, May 28, 2007

MAANANTAI 28.05.07
1. GAZAN OPERAATIO tulee kestämään kauan aikaa, kertoi pääministeri Ehud Olmert eilen hallitukselle. Hän tarkoitti tällä sitä, etteivät järjestöjen sisäiset tulitauot eivätkä niiden rakettitulen keskeytykset lopeta välttämättä IDF:n aloittamia toimia Gazan alueella. Olmertin lausunto tulee nähdä sen tosiasian kautta, että Kassam-raketit ovat viikon aikana surmanneet kaksi Sderotin asukasta, haavoittaneet useita, aiheuttaneet lukuisten ihmisten joutumisen shokkitilaan ja vahingoittaneet omaisuuksia miljoonien edestä.
OLMERT KERTOI lisäksi, ettei hän anna Hamasin johdon tietää, ovatko he teloitettavien listalla vai eivät. Hän kertoi allekirjoittaneensa dokumentin, jonka perusteella 51 juutalaisyhteisöä useitten kilometrien päässä rajasta kuuluu sotatoimialueisiin, minkä perusteella niillä on mahdollisuus saada valtion korvauksia menetyksistään. Niihin kuuluu kaupunkeja ja maatalousyhteisöjä ja se ulottuu pohjoisessa Ashkelonin eteläosan teollisuusalueelle.
OLMERTIN MIELESTÄ EU:n ulkomaanasioitten johtajan Javier Solanan vierailu selvitti tälle tilanteen todellisuutta, sillä yksi Kassam räjähti kaupungin kauppakeskuksessa hänen vierailunsa aikana, jossa 32-vuotias nainen Shirel Friedman sai surmansa. Olmert tarkoitti sitä, että aivan liian usein ulkopuoliset arvioivat tilannetta vertaamalla osapuolten uhrilukuja.
OLMERT VIITTASI puheessaan Saudi Arabian ja Egyptin diplomaattien lausuntoon, jossa ne pitävät luonnollisena, että Israel vastaa Kassam-rakettituleen, mutta lopettavat, jos se loppuu.
SHIN BETIN johtaja Yuval Diskin kertoi hallitukselle, että IDF:n iskuissa on saanut surmansa 59 palestiinalaista, heistä 9 siviilejä. Hän totesi, ettei IDF:n operaatioitten tähtäimessä ole vain Kassam-raketit, vaan Hamasin 6000 – 8000 miehen ”toimenpidejoukot”. Rakettitulen väheneminen johtuu Diskinin mielestä siitä, että IDF:n operaatioitten johdosta niitä on entistä vaikeampi liikutella paikasta toiseen. Hamasin suosio Gazassa on hänen mielestään vähentynyt.
DISKIN VAROITTI, että Hamas ei käytä viimeisintä Kassam-malliaan, jolla se ylettyisi Ashkelonin teollisuusalueelle, koska se valmistautuu suureen IDF:n vastaiseen operaatioon, jossa kuvaan tulevat mukaan tarkka-ampujat, itsemurhapommittajat (ne naisterroristit) ja miinoitetut tunnelit. Hän myös huomautti, että raketteja ammutaan talojen katoilta, puutarhoista ja yleensä asutusten keskeltä, jossa niiden havaitseminen ja eliminoiminen on vaikeaa ilman siviiliuhreja.
PUOLUSTUSMINISTERIÖN kansliapäällikkö Pinchas Buchris kertoi, että ministeriö on 10 edellisen päivän aikana evakuoinut 3100 Sderotin asukasta, joista 1300 on jo palannut Sderotiin. Arkadi Gaydamak on majoittanut 500 – 700 asukasta hänen telttakyläänsä Tel Avivissa ja siirtää lisäksi 1500 – 2000 Sderotin pakolaista hotelleihin eri puolille maata.
BUCHRIS kertoi, että ministeriö on aikeissa rakentaa 200 suojahuonetta kuukaudessa yksityistaloihin Sderotissa. Kukin suojahuone maksaa 100 000 NIS.
2. EGYPTI KUTSUI palestiinalaisryhmät keskusteluihin Kairoon lopettaakseen tilanteen kärjistymisen Israelin kanssa ja järjestöjen keskinäiset taistelut, mitkä voisivat aiheuttaa tuhansien palestiinalaisten pakenemisen Egyptiin. Hamasin edustaja Gazassa Ayman Taha kertoo, että se lähettää edustajansa Gazasta ja Syyriasta tilaisuuteen Kairossa. Hän kertoi, että tulitauko tulee ulottaa myös Juudeaan ja Samariaan. Taha painotti keskustelujen tärkeyttä, koska niillä voidaan pelastaa Mekkan sopimus Fatahin ja Hamasin välillä.
HAMASIN ULKOASIOITTEN apulaisjohtaja Damaskoksessa Moussa Abu Marzouk totesi, että Hamas lähettää edustustonsa Kairoon lähipäivinä, mutta ettei se keskustele Fatahin edustajien kanssa tilanteesta Gazan alueella. Hän katsoi Kassam-rakettien ampumisen Israeliin lailliseksi tavaksi vastustaa Israelin miehitystä, mutta lisäsi, että Hamas on valmis lopettamaan Kassam-tulensa, jos Israel pidättyy vastatoimista. PA:n hallituksenapulaispääministeri Azzam Al-Ahmed vahvisti, ettei Fatah keskustele Hamasin militaristien kanssa. Keskustelut keskittyvät rauhantilan saavuttamiseen palestiinalaisryhmien välille, hän totesi.
3. KANSALLINEN USKONTOPUOLUE (NRP) aloitti maanlaajuisen kampanjan Sderotin kaupungin puolesta. Aloitustilaisuus järjestettiin Sderotin heder yeshivan pommisuojassa eilen. Tilaisuuteen saapui useita merkittäviä uskonnollisia johtajia, mutta tilaisuuden ilmoittelun viivästymisestä johtuen vain muutama kaupunkilainen tuli paikalle.
TILAISUUDEN PÄÄAIHEENA oli Sderotin ahdinko, mutta osanottajat palasivat toistuvasti puheissaan viime kesän juutalaisten karkotukseen Gazan alueelta. Puhujat muistuttivat, että vaikka lippu nostettiin Sderotin kunniaksi, kampanjan tärkeimpänä tavoitteena on juutalaisen itsetunnon kohottaminen, mikä on pahasti ryvettynyt sekä johtavissa piireissä esiin tulleitten skandaalien kautta että Gazan evakuoinnin ja huonosti johdetun Libanonin sodan johdosta.
GUSH KATIFIN entinen rabbi Yigal Kaminetzky syytti hallitusta, että epäonnistuessaan puolustaa Sderotia se taas kerran irrottautuu yhteisen vastuun arvoista, mikä johtuu irrottautumisesta juutalaisista juurista. Hän katsoi, ettei ongelma ole vain Sderotin, vaan jokaisen juutalaisen, ja että on Jumalan häpäisemistä sallia terroristien ampua juutalaisia ilman vastatoimia.
OSANOTTAJAT vaativat suurempaa yhteistoimintaa juutalaisryhmien kesken, mutta myös, että IDF aloittaa Jeninissä ja Nablusissa suoritetun Defensive Schield-operaation tapaisen puhdistusoperaation Gazan alueella.
4. UUTISOTSIKOITA
- TAISTELUT Libanonin Nahr al-Bared pakolaisleirissä eivät suoraan kosketa Israelia, mutta puolustusministeriössä seurataan tarkoin tilanteen kehitystä, sillä se voi levitä Israeliin. Fahat al-Islam, joka on al-Qaidan alaosasto Libanonissa, voi suunnata aseensa etelään esim. aloittamalla rakettitulen rajan yli Israeliin. Myös UNIFIL:n joukot ovat huolissaan, sillä al-Qaida voi iskeä varsinkin ranskalaisia, italialaisia ja espanjalaisia joukkoja vastaan. Libanonin armeijan kyvyttömyys karkottaa muutaman sadan miehen joukot pakolaisleiristä voi kiihottaa Hizbullahia käyttämään tilaisuutta hyväkseen Israelin rajalla. Hizbullah on aloittanut laajan operaation Libanonissa terroristien palkkaamiseksi joukkoihinsa.
- JERUSALEMIN POLIISI ilmoitti eilen, että lauantaina kahta turvallisuusvirkailijaa haavoittaneet palestiinalaiset olivat kotoisin Jerusalemin Jebl Mukaberin kaupunginosasta ja heillä oli Israelin henkilöllisyyskortit. He lähestyivät turvallisuusvirkailijoita, jotka keskustellessaan keskenään eivät kiinnittäneet mitään huomiota mieheen, joka lähestyi heitä ja arvaamatta ampui virkailijaa selkään. Onneksi hänen aseensa jumiutui, jolloin virkailija ehti ampua hänet kuten myös toisen miehen, joka juoksi häntä kohti huutaen: Allah akbar.
Jebl Mukaber sijaitsee Israelin puolella turva-aitaa, joka eristää 55 000
Jerusalemin arabia PA:n puolelle ja jättää 185 000 heistä Israelin puolelle. Israel
on rakentanut kaksi kolmasosaa 680 km:n pituisesta turva-aidasta.
- JERUSALEMIN POLIISI ei vastusta lesbojen ja homojen Open House järjestön
suunnittelemaa homoparaatia tänä kesänä. Lupa ei ole vielä lopullinen.
Monet rabbit ovat luvanneet aloittaa entistä verisemmän kampanjan sen
estämiseksi ja kehottaneet poliiseja varaamaan moninkertaiset pidätyssellit
mielenosoittajia varten. Knessetissä on lakiesitys, joka toteutuessaan kieltäisi
homoparaatien järjestämisen pääkaupungissa. Viime kesän paraati peruutettiin
Gazan evakuoinnin vuoksi.
- KASSAM-RAKETTI RÄJÄHTI Sderotissa, yksi kolmesta, haavoittaen yhtä ihmistä. Sderotin väestönsuojat on havaittu liian heikoiksi parannettuja raketteja varten.
- AL-AKSA ilmoittaa, että se on muodostanut terrorisolun Israelin arabeista, joka on valmis aloittamaan itsemurha- ja tulitaisteluiskut israelilaisia kohteita vastaan lähitulevaisuudessa, ja ”niitä tehdään, vaikka yleinen tulitaukosopimus tehtäisiinkin Israelin ja palestiinalaisryhmien välillä”. (www.worldnetdaily.com)

Sunday, May 27, 2007

SUNNUNTAI 27.05.07
1. ISRAELIN ILMAVOIMAT (IAF) OVAT kiihdyttäneet iskujaan Gazan alueelle. Koneet tekivät lauantain aikana 11 ohjusiskua eri kohteisiin rantakaistaleella. IDF:n tiedotteen mukaan iskuissa kuoli 7 palestiinalaista, suurin osa heistä militaristeja.
ENSIMMÄINEN ISKU tehtiin Gazan kaupungin Zeituan kaupunginosassa Hamasin operatiiviseen keskukseen ja harjoitusleiriin. Iskuissa kuoli viisi Hamasin jäsentä ja 23 haavoittui. Muita kohteita olivat Hamasin harjoituskenttä Shatin pakolaisleirin ulkopuolella, Hamasin kohde Rafassa lähellä Egyptin rajaa, israelilaisen kylän raunioille rakennettu Hamasin harjoitusleiri lähellä Khan Yunisia ja rakennukset lähellä PA:n pääministeri Ismail Haniyehin taloa, joka ei kuitenkaan ollut iskun kohteena. Hamasin taholta annettiin varoitus, että jos Hamasin johtajia vahingoitetaan, sen kaappaamaa israelilaissotilasta Shalitia ei ehkä koskaan päästetä vapaaksi.
Eräs iskukohde oli metalliverstas Gazan kaupungin pohjoispuolella, jota epäiltiin rakettien valmistamisesta.
PERJANTAINA IAF ampui ohjuksen autoon Gazan kaupungissa surmaten kaksi autossa ollutta ja haavoittaen kuutta ihmistä. Miehet kuuluivat Hamasin Izzad din Kassam sotilassiipeen.
SAMARIASSA IDF:n sotilaat tekivät ratsian sisäministeri Washi Kabahan kotiin lähellä Jeniniä.
Sotilaat takavarikoivat hänen tietokoneensa ja muutamia dokumentteja sekä pidättivät ministerin.
IDF oli aiemmin pidättänyt PA:n opetusministeri Nasser Eddin Shaerin sekä useita PA:n kansanedustajia ja poliitikkoja.
2. ISRAELILAINEN TURVALLISUUSPARTIO joutui lauantaina väijytykseen partioidessaan Jerusalemin kaakkoispuolella sijaitsevan arabikylän Sheikh Saidin ulkopuolella kulkevan turva-aidan varrella lähellä juutalaista Armon Hanatzivin kaupunginosaa. Al-Aksan joukkoihin kuuluvat kaksi terroristia avasivat tulen partion miehiä kohti haavoittaen toista rintaan ja toista jalkoihin. Nämä vastasivat tuleen ampuen molemmat terroristit kuoliaaksi ja haavoittaen yhtä sivullista. Toinen partion jäsenistä haavoittui hengenvaarallisesti, molemmat vietiin sairaalaan.
ISRAEL RAKENTAA turva-aitaa palestiinalais- ja juutalaisalueitten välille estääkseen terroristeja pääsemästä israelilaisiin asutuskeskuksiin. Aidan rakentaminen on viivästynyt lukuisten valitusten ja aidan paikan vaihtoehtojen tutkimusten vuoksi. Tämä on osoittautunut hyvin hankalaksi erikoisesti Jerusalemin sekä Gush Etzionin-Betlehemin alueilla asuinalueitten sisällä.
3. IDF:N YLEISESIKUNTAPÄÄLLIKKÖNÄ ennen Dan Halutzia toiminut Moshe Yaalon on aktivoinut poliittista esiintymistään. Ariel Sharon passitti hänet ennenaikaiselle eläkkeelle kieltäen häneltä totutun kaavan mukaisen puolen vuoden jatkoajan palveltuaan määräaikansa IDF:n komentajana. Yaalon toimii nyt vapaana tutkijana ja luennoitsijana.
YAALON kertoi TV-kakkosen haastattelussa vastustaneensa Gazan alueen juutalaisten karkottamista ja uskoo sen aiheuttaneen Libanonin sota II:n. Hän kertoi haastattelussa, ettei hän kannata kahden valtion periaatetta eikä usko, että Mahmoud Abbas on neuvottelukumppani rauhaan. Hän uskoo Israelin arabien muodostavan vaaran Israelille ja suosittelee sotilaallista operaatiota Gazan alueelle, joka on ainoa keino saada Kassam-rakettituli loppumaan.
JPOSTIN ANALYSOIJA Ansel Pfeffer ruotii Yaalonin mielipiteitä ja tulevaisuuden näkymiä hänelle ominaisen kyynisellä ja vinoilevalla tyylillään artikkelissaan 27.05.07.
Pfeffer tekee Yaalonin lausuntojen perusteella seuraavan analyysin:
MOSHE YAALON asettuu poliittisesti Binyamin Netanyahun oikealle puolelle, vaikka julkisuudessa hänestä on pyritty muodostamaan ei-poliittinen kuva, sionistisena ideologina ilman henkilökohtaisia intressejä. Yaalon on vastustanut houkutuksia julkisuuden esiintymiseen, vaan on liittynyt Shalem Keskuksen strategisiin tutkimuksiin ”huomattavana jäsenenä” , minkä Pfeffer asettaa lainausmerkkeihin. Yaalon vastustaa neuvotteluja Syyrian Assadin kanssa.
SYNTYISIN KIRYAT HAYMISSA 1950-LUVULLA Moshe Yaalon sai Pefferin mukaan vahvan sosialistisen perustan ja hänen sotilasuransa etsii vertaistaan. Peffer uskoo, että Yaalonin täytyy liittyä Likud-puolueeseen voidakseen päästä poliittiseen elämään, mutta tämä voisi aiheuttaa melkoisen uhkan Netanyahulle, joka ei ole saanut ansaitsemaansa vaikuttajahenkilöitten kannatusta mielipidetiedusteluissa saamastaan suuresta kannatuksesta huolimatta. Pfeffer ehdottaa, että Yaalon muodostaisi ihanneparin Netanyahun kanssa. Ongelmana vain on se, etteivät he ole henkiystäviä. Eri asia on, riittääkö kakkostila Yaalonille, arvelee Pfeffer.
4. VENÄLÄINEN RULETTI Sderotissa on vihdoinkin saatava loppumaan, vaativat kaupungin ahdistuneet ja vihastuneet asukkaat. Lauantain aikana kaupunkiin ja Negevin länsiosiin ammuttiin 11 Kassam-rakettia. Kaksi niistä osui Sderotissa omakotitaloon runnellen niitä pahoin, yksi vaurioitti kaupunkikeskuksen rakennuksia. Pienempiä vaurioita, ikkunoitten rikkoontumista, julkisivujen varioitumista raketin sirpaleista ja kattotiilien putoilemista tapahtuu useissa taloissa lähellä raketin räjähdyspaikkaa. Ihmiset kärsivät shokkitilasta eivätkä kaikki saa hoitoa saamaansa psyykkiseen vammaan fyysisten haavojen ohella.
PAHINTA ASUKKAITTEN KANNALTA on arvaamattomuus, koska ja minne seuraava raketti osuu. Kuka uskaltaa nukkua pienten lastensa kanssa jatkuvan pommiuhan alaisena? Asukkaitten suuttumus kohdistuu ennen kaikkea pääministeriin, joka heidän mielestään ”vain istuu suojatussa kansliassaan tai nauttii sapatista grogilasi kädessään tekemättä mitään ihmisten auttamiseksi.”
MDA:n henkilökunta auttaa mikäli pystyy, mutta ihmiset menettävät täällä järkensä, on heidän arviointinsa. Joku voi yrittää maksaa kauppalaskunsa TV:n kaukosäätimellä, jonka hän ajatus-harhassaan otti mukaansa lompakkonsa asemesta.
SUNNUNTAIAAMUNA kymmeneen mennessä ainakin kolme Kassam-rakettia ammuttiin Sderotin kaupunkiin. Yksi vaurioitti kaupunkikeskusta saaden ihmiset paniikin valtaan, toinen osui autoon, jonka kuljettaja haavoittui ja kuoli sairaalassa, toinen ihminen haavoittui lievästi.
IAF ON JATKANUT ohjusiskujaan Gazan alueella. Turvallisuusvirkailijain mukaan iskuilla pyritään parantamaan Fatahin asemaa ja heikentämään Hamasia.
Israelin taktiikka Fatahin tukemiseksi tuntuu oudolta, sillä Fatahin alainen al-Aksa Marttyyrien Prikaati jatkaa avoimesti terrori-iskuja israelilaisiin kohteisiin, ja sen miehiä on Abbasin Force 17 henkivartiokaartissa, jolle USA ja Israel kuljettavat aseita ja ammuksia, kouluttavat sen miehiä ja auttavat sitä taloudellisesti. Tulituksen partiota vastaan lauantaina teki Fatahin al.Aksa.
FATAHIN TURVALLISUUSPÄÄLLIKKÖ Gazassa ja Abbasin läheisin turvallisuusneuvonantaja Rashid Abu Shabak erosi lauantaina virastaan siksi, ettei hänelle annettu tarpeeksi valtaa johtaa turvallisuusjoukkoja. Hamas teki pari viikkoa sitten ratsian hänen kotiinsa surmaten kuusi hänen henkivartijoistaan. Shabak on pysytellyt sen jälkeen poissa Gazasta.
5. LABOUR-PUOLUEEN puheenjohtajavaalit pidetään huomenna 28.05.07. Ennusteiden mukaan Ami Ayalon saa 35 % äänistä, Ehud Barak 31 %, Amir Peretz 20 %, Ophir Pines-Paz
9 % ja Danny Yatom 2 % . Jos kukaan ei saa yli 40 % ensimmäisellä kierroksella, suoritetaan uusintakierros kahden johtajan välillä. Siinä Ayalonille ennustetaan voittoa.
AYALON ON LUVANNUT, että jos hän voittaa vaalit, hän haluaa Olmertin pois pääministerin paikalta, mutta ei kaada hallitusta. Hän kannattaa Golanin luovuttamista Syyrialle.
SYYRIASTA KARKOTETTU uudistuspuolueen johtaja Farid Ghardy saapuu kolmen virkailijansa kanssa Israeliin. Hänellä on tarkoitus puhua Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunnassa 11. kesäkuuta. Hän varoittaa Israelin johtajia antautumasta rauhanneuvotteluihin Syyrian diktaattorin Bashir Assadin kanssa, koska ”se tulisi olemaan tuhoisa Israelille”. Syyrialais-amerikkalainen liikemies Ibrahim Suleiman esitti jokin aika sitten valiokunnalle rauhansuunnitelman, josta hän väitti neuvotelleensa Syyrian johdon kanssa. Ghadry kertoo, että Golanin ylänkö on Syyrian aluetta ja tulee palauttaa Syyrialle, mutta ”siitä pitää tehdä alue, jossa asuu rauha”.
6. TERRORISTIT AMPUIVAT yli 230 Kassam-rakettia Israeliin toukokuun 15. päivän jälkeen, useimmat niistä Sderotiin. Kaupungissa asuu 23 000 asukasta, joista puolet on siirtynyt turvaan rauhallisemmille alueille. Arkadi Gaydamak, JNF ja hallitus ovat kustantaneet hotellimajoituksia ja armeijan majoitusalueita muutaman päivän oleskelun ajaksi. Gaydamakin telttakyliä Tel Avivissa saanee jatkaa ilman määräaikaa.