TORSTAI 13.12.07
1. ”HYVÄT VELJENI, kuten tiedätte, al-Aksa huutaa tänään: ”Missä ovat eturivin miehet, Palestiinan kansa”. Niin, hyvät veljeni, tämä on al-Aksa moskeija. Tämän päivän teemamme on Jerusalem, jonne profeettanne teki ikimuistettavan matkan – al-Aksa moskeija. Niin rakkaat veljeni, kuten tiedätte tänään, tiesitte eilen ja sitä edellisenä päivänä, al-Aksa moskeija on joutunut sortaviin, vihamielisiin käsiin, käsiin, joitten omistajat eivät tiedä mitään muuta kuin epäoikeudenmukaisuutta. Mutta antakaa minun selittää, miten al-Aksa vapautetaan, miten se pelastetaan miehittäjän kynsistä, sionistisen yhteisön kynsistä.”
Näin aloittaa palestiinalainen poika repliikkinsä Hamasin TV.ssä esitetyssä lasten ohjelmassa nimeltään ”Vapauta”, joka julkaistiin 03.12.07. Ohjelman käänsi MEMRI (Lähi Idän Mediatutkimus Instituutti, jota referoi www.worldnetdaily.com). Poika, arviolta 10-12 vuotta, julistaa, ”ettei moskeijaa vapauteta konferensseilla, vaan väkivallalla sionistiselta yhteisöltä, Allahin ja Islamin viholliselta, joka tappaa palestiinalaisia, tuhoaa eturivin miehiä. Todellakin, al-Aksa voidaan vapauttaa vain voimalla”, hän julistaa, ja lisää, ettei ole liian myöhäistä.
TOISENA OHJELMASSA esiintyy keskenkasvuinen tyttö: ”Al-Aksalle, al-Aksalle me yhdistämme rivimme. Me tuhoamme sionistisen kansan emmekä jätä heistä yhtään ainoaa”.
Al-Aksa moskeija sijaitsee Jerusalemin Temppelivuorella, jonka kohtalosta PA:n ja Israelin välisissä keskusteluissa, jotka taas alkoivat eilen, tullaan vielä kiistelemään verisesti. Muslimit uskovat, että Muhammed teki yöllisen matkan al-Burak hevosellaan, jolla oli naisen kasvot ja riikinkukon pyrstö, Temppelivuorelta paratiisiin. Al-Aksa tarkoittaa ”kaukaisin”, johon muslimit uskovat profeettansa viitanneen puhuessaan Koraanissa al-Aksasta. Al-Aksan moskeija rakennettiin vasta Muhammedin kuoleman (v.632) jälkeen, n. 709 jKr., joten hän ei voinut vierailla moskeijassa, kuten poika esittää ja monet muslimit uskovat. (WND)
2. ISRAELIN JA PA:N neuvottelutiimit tapasivat eilen lähes kriisitunnelmissa. Tarkoitus oli keskustella King David hotellissa, jossa olisi pidetty mediatilaisuus, mutta PA:n osanottajat kieltäytyivät suunnitellusta kuvanottotapahtumasta ja vaativat keskustelujen siirtämistä Zion hotelliin Itä Jerusalemissa. Tilaisuudesta oli myös tarkoitus tehdä Annapolis konferenssin jälkeinen rauhankeskustelujen lähtötapahtuma, jota media runsaasti mainostaisi. Nämä ennakkokaavailut lässähtivät täysin palestiinalaisten muuttaessa tilaisuuden omien syytöstensä esittelytilaisuudeksi. Israelin tiimi oli suunnitellut, että tässä ensimmäisessä kokouksessa muotoiltaisiin seuraavien keskustelujen raamit, mitä ei pystytty toteuttamaan.
PALESTIINALAISET syyttivät Israelia tahallisesta tilaisuuden sabotoinnista aloittamalla hyökkäyksen Gazan alueelle ja toiseksi päätöksestä jatkaa rakentamista Jerusalemin Har Homan lähiössä, jota palestiinalaiset kutsuvat ”setlementiksi”, sekä jatkuvaa rakentamista Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä.
ISRAELIN TIIMI vastasi palestiinalaisten syytöksiin viittaamalla PA:n poliisien murhaamaan Ido Zoldaniin Kedumimin lähellä viime kuussa sekä jatkuviin Kassam-iskuihin Gazasta Israelin siviilikohteisiin Negevin länsiosassa. Livni vaati, että PA:n tulee tehdä enemmän terrorismin ja väkivallan poistamiseksi alueillaan.
ISRAELILAINEN neuvottelutiimin jäsen valitti, että kokouksessa käsiteltiin vain tämän hetken tilanteita ja molemminpuolisia syytöksiä, mikä ei johda mihinkään. (JP)
3. ULKOMINISTERI RICE kertoi keskiviikkona antamassaan haastattelussa, että presidentti Bush aikoo osallistua aktiivisesti Israelin ja PA:n välisiin neuvotteluihin. Rice suunnitteli matkaa Israeliin loppukuusta, mutta hän osallistuu Pariisissa järjestettäviin PA:n tukijamaiden kokoukseen, johon ainakin PA:n puheenjohtaja Abbas osallistuu, eikä siten katso tarpeelliseksi matkustaa Israeliin. Rice tähdentää, ettei Bush aio toimia ”raivoavan härän” tavoin, joka pakottaa toiset hyväksymään omat vaatimuksensa, vaan toimia välittäjän ominaisuudessa. Hän ei halunnut esittää lähempiä yksityiskohtia, mutta vihjaili, että Bush tulee tekemään useita aloitteita Lähi Idän alueella, koska ongelmat koskevat monia maita. Rice myös uhkaili, että Israelille tulee olemaan vaikeaa tehdä tarvittavia ”tuskallisia ratkaisuja”, ellei se tiedosta, että kysymyksessä on todellinen tavoite saavuttaa rauhantila alueelle. Tämä tarkoittaa vaikeita aikoja Israelin johtajille, joiden tulee hyväksyä ulkopuolisten vakuutukset potentiaalisten vihollismaiden muuttuneesta asenteesta.
RICE TÄHDENSI, ettei myöskään PA voi tehdä ratkaisevia päätöksiä ilman arabimaiden tukea. Siksi myös heidän tulee tiedostaa, että kaiken tarkoituksena on saada konflikti ratkaistuksi laajemmaltikin kuin vain Israelin ja palestiinalaisten välillä, ja että todellinen rauha on saavutettavissa. Hän ei suoraan syyttänyt Clintonia edellisten rauhankokousten epäonnistumisesta, vaan totesi Jasser Arafatin jäykän kannan omissa vaatimuksissaan aiheuttaneen kokousten romahtamisen. Rice arvioi, että Arafatin pitäytyminen terrorismiin oli niiden varsinainen epäonnistumisen syy.
RICE VETI vielä kerran Har Homan rakennussuunnitelmat yhdeksi kiistakapulaksi, josta Israelin tulisi luopua. Tässä hän sai tukea YK:n uudelta Lähi Idän lähettiläältä Robert Serryltä, joka Ramallahissa Abbasin kanssa käymien keskustelujen yhteydessä vaati molempia osapuolia pitäytymään tiekartassa, ja Israelia pidättymään kaikesta rakentamisesta Juudeassa ja Samariassa sekä myös Itä Jerusalemissa, mukaan lukien Har Homa.
VIITTAUS Tiekartan määräyksiin on kovin valikoiva, koska kaikissa viimeaikaisissa keskusteluissa sen kaksi ensimmäistä osaa jätetään huomiotta ja hypätään suoraan viimeiseen osaan, jossa muotoillaan Palestiinan valtion syntymistä.
UZI LANDAU kertoo havaintonaan, että Livnin ja Ricen propagoima ystävyys on vaarallinen, sillä se estää näkemästä tosiasioita. Hän viittaa Ben Gurionin vakuutukseen, että hän rakasti Ranskaa johon de Gaulle vastasi, ettei Ranskalla ole vihollisia eikä ystäviä, vain intressejä. (JP, Ynet)
4. EILEN TERRORISTIT ampuivat 23 Kassam-rakettia Israelin puolelle Gazasta. Niistä 11 otti Islamic Jihad omikseen, loput lienevät Hamasin ja PRC:n ampumia. Tänä torstaiaamuna tulitus on jatkunut. Ainakin kaksi Kassamia on raportoitu; vahingoista ei ole tietoja.
ISRAELIN turvallisuuskabinetti käsitteli Gazaan tehtävää suuroperaatiota päätyen tulokseen, ettei tässä vaiheessa sellaista toteuteta.
IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi totesi vain muutama tunti sen jälkeen, että on mahdotonta saada terrorismi hallintaan, ellei maa-aluetta saada omaan valvontaan. Hän viittasi tilanteeseen Juudeassa ja Samariassa, joita IDF valvoo, ja lisäsi, että terrorismi on sieltä loppunut lähes kokonaan. Muutamia yksittäisiä ampumistapauksia ja autojen kivityksiä tosin tapahtuu, mutta IDF on tehokkaasti pystynyt estämään terrori-iskut Israelin puolella.
14 eilisistä Kassameista oli tähdätty Sderotiin. Yksi Kassam räjähti kaupungin keskustassa haavoittaen nuorta tyttöä jalkaan ja saaden kahden muun asukkaan korvat lukkoon. Yksi raketti tuhosi auton täydellisesti Sderotin kaupungissa.
ASHKENAZI totesi puhuessaan kansallisen turvallisuustutkimuksen instituutissa Tel Avivissa, ettei tilanne voi jatkua tällaisena loputtomiin. Hän ennustaa Barakin tavoin, että aika tehdä suuroperaatio Gazan alueelle lähenee kaiken aikaa.
VUODEN 2007 alusta lähtien terroristit ovat ampuneet 970 Kassam-rakettia ja 1200 kranaattia Gazasta Israeliin. Kolme sotilasta ja kaksi siviiliä on kuollut raketin iskuissa.
IDF:N operaation aikana yksi Merkava-tankki vaurioitui ohjuksen iskusta. IDF tutkii, ovatko terroristit saaneet kuljetettua ns. kaksipäisen PTO-ohjuksen Gazan alueelle.
SDEROTIN PORMESTARI Eli Moyal erosi vastalauseena hallituksen piittaamattomuudesta Sderotin kaupungin ja muiden juutalaisyhteisöjen suojaamisesta raja-alueella. (JP, Ynet)
5. UUTISOTSIKOITA
- KOLMAS Kassam putosi Sderotin lähelle tänä aamuna 11.00 aikoihin.
- REUTERSIN mukaan Pohjois-Korea on voinut aseistaa Hizbullahin ja antanut sille koulutusapua, ilmenee USA:n Kongressin Tutkimuspalvelun (CRS) raportissa. Se on voinut avustaa myös Sri Lankan Tamili-sissejä. Israelin tuhoama oletettu ydinlaitos Syyriassa oli Pohjois-Korean sponsoroima. (Ynet)
- Israelin opettajien lakko päättyy tänään.
- LIBANONIN armeijan kenraali, 54-vuotias maroniittikristitty Francois al-Hajj kuoli keskiviikkona kauko-ohjatun autopommin räjähdyksessä ajaessaan kristittyjen hallitsemassa Itä-Beirutin esikaupungissa. Hän oli potentiaalinen seuraaja Michel Suleimanille, jos hänet valitaan presidentiksi, jonka valintaa siirrettiin. Myös Hizbullah tuomitsi pommi-iskun monien muitten joukossa. (INN)
- IDF PIDÄTTI yön aikana 17 etsittyä terrorismista syytettyä Länsirannalla.
- PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak ilmaisi syvän paheksumisensa USA:n tiedustelujärjestöjen Iran-raportista (NIE). Hän ilmaisi Israelin kannan, jota IDF:n päällikkö Gabi Ashkenazi tukee, että Israelin armeijan tulee valmistautua kaikkiin mahdollisiin tilanteiseen, koska näyttää, että USA on luopunut Iranin painostamisesta kuten kansainvälinen yhteisö. Debkafile, jota asiaa tarkastelee artikkelissaan, arvioi, että Olmert on sidoksissa Bushin ja Ricen mielipiteisiin, mutta ettei Barak sitä ole vaan odottaa USA:n seuraavaa presidenttiä.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019