TIISTAI 25.12.07.
1. JOULUPÄIVÄ Israelissa alkoi auringon noustessa Kastellin alueella 10 km Jerusalemista länteen 06.38 tienoilla valaisten kukkuloitten rinteet ihmeelliseen valoon Abu Goshin suunnalla , jossa Mary luostarin korkea Neitsyt Marian patsas hohti korkealle talojen ja puitten yläpuolelle. Siitä itään sijaitsevan Har Radarin kukkulan valkoiset talojen yläosat ja näköalatorni hohtivat nekin aamuauringon selkeässä valossa. Ilma oli talvisen raikas, asteita 7 plussan puolella, josta se päivän mittaan kipuaa vaivalloisesti kahteentoista lämmeten heikosti loppuviikosta.
BETLEHEMIN joulu alkoi suurilla juhlallisuuksilla eilen maanantai-iltana kymmenien tuhansien pyhiinvaeltajien sekä Israelista että ulkomailta tungeksiessa kaupungin juhlavalaistuilla ja
-koristelluilla kaduilla. Juhlavieraitten joukkoon tuli myös muutamia kuuluisuuksia, kvartetin lähettiläs Tony Blair, joka juuri ennen joulua hyväksyttiin virallisesti katoliseen kirkkoon sekä USA:n Jerusalemin pääkonsuli Jakoc Walles. Palestiinan Auktoriteettia edustivat Arafatin aloittaman tradition mukaisesti puheenjohtaja Mahmoud Abbas ja pääministeri Salaam Fayad.
Perinteen mukaan Abbas ei myöskään malttanut pysyttäytyä poissa politiikasta, vaan mainitsi puheessaan toiveensa voivansa ”ensi vuonna juhlia Betlehemin joulu itsenäisessä Palestiinan valtiossa pääkaupunkinaan Jerusalem”.
BETLEHEMIN MAJATALOT olivat tänäkin vuonna täynnä kuten 2007 vuotta sitten, mikäli ajanlaskussa ei huomioida 4-6 vuoden virhettä. Ja varmaan yhtä innokkaita ja kiitollisia olivat kaupungin kauppiaat ja liikemiehet silloin kuin nytkin lisääntyneistä asiakkaista.
2. KUTEN ASIAAN KUULUU, tutkijat ja tiedemiehet ajoittavat ajankohtaan liittyvien tutkimustensa tulokset mielellään suurten juhlien aikaan, koska silloin niitä luetaan ja ne huomioidaan tavallista tarkemmin. Niin tapahtui nytkin, ja tutkimus koskee Betlehemin syntymän ihmettä.
www.worldnetdaily.com kertoo aamun artikkelissaan seuraavaa vapaasti suomennettuna.
KERTOMUS ALKAA Matteuksen ja Luukkaan evankeliumin todistuksilla Jumalan Pojan syntymisestä Betlehemissä. Arkeologi Aviram Oshri kertoo kuitenkin Englannin TV-kanavalle Sky News, ettei Jeesuksen syntymän Betlehem sijainnut ollenkaan siellä, minne se perinteisesti sijoitetaan, vaan Zebulonin sukukunnan alueella Kinneretin järvestä länteen, Manassen, Asserin ja Naftalin välissä Galileassa. Tämä Betlehem mainitaan Joosuan kirjassa (Joos.19:15; Tuom.12:8,10). Kaupungin paikalla on Beit Lahmin kylä 11 km Nasaretista luoteeseen. Sieltä on löydetty avaran kirkon rauniot ja sen alta luola, muistuttaen tarkoin Betlehemin Syntymäkirkkoa. Muinaisen kaupungin ulkopuolella on ollut vahva muuri, jonka Oshrin tutkimusten mukaan kaupungin lukuisat kristityt asukkaat rakensivat kaupunkinsa ja ”syntymäkirkkonsa” suojaksi. Oshri kuitenkin valittaa, ettei hän ole saanut rahoitusta paikan jatkotutkimuksiin osoittaakseen uskomuksensa todellisuuden. Profeetat kuitenkin ilmoittivat Messiaan syntyvän Juudean Betlehemissä. (Mka.5:1)Pääasia että syntyi!
3. JOULUPÄIVÄ Israelissa sen sijaan jatkuu normaalin arkipäivän tapaan. Ihmiset jatkavat työpaikoissaan ilman lomaa, kuten tyttäremme Tarja, joka aloitti työpäivänsä Haifassa 08.30 aikaan. ”Business as usual”, voisi luonnehtia Israelin joulupäivää.
AAMUN UUTISET kertovat, että Gazan terroristit ovat ampuneet puoli kymmeneen mennessä jo kolme Kassam-rakettia Sderotin lähelle ja kaksi Ashkelonin eteläosaan, yksi putosi lähelle turva-aitaa. Uutiset eivät kerro ihmis- tai omaisuusvahingoista, mutta ne ovat harhaanjohtavia. Jokainen raketti, joka räjähtää lähellä ihmisasuntoja, aiheuttaa henkisiä vaurioita, jotka pahenevat ajan myötä ilman hoitoa. Niistä ei kuitenkaan saada raflaavia TV-kuvia tai otsikoita lehtiin.
POMMI HEITETTIIN kotiin Aravan alueella, Nahal Arassa (Nahal Eeron) viime yön aikana. Se ei haavoittanut asukkaita, mutta talo kärsi vaurioita. Poliisi tutkii asiaa.
Israelilaista autoilijaa kivitettiin Nablusin lähellä, auto vaurioitui.
4. TILASTOKESKUKSEN ilmoituksen mukaan Israelin asukkaista 2.1 % on kristittyjä, eli
152 000 asukasta tunnustaa kristillistä uskoa. Heistä 80 on arabeja, lopuista valtaosa entisen NL:n alueelta muuttaneita. 74 % heistä asuu maan pohjoisosassa, 98 % asuu kaupungeissa.
Juutalaisista 91 % asuu kaupungeissa, muslimeista 93 %.
KRISTITTY vaimo synnyttää keskimäärin 2.1 lasta, muslimivaimo 4.0, juutalaisvaimo 2.8 ja druusivaimo 2.6 lasta.
Eniten kristittyjä asuu Nasaretissa eli 20 000; Haifassa 17 200; Jerusalemissa 15 000; Shfaramissa 8 800 kristittyä.
5. IAF:n HELIKOPTERI surmasi kaksi palestiinalaista lähellä Bureij-pakolaisleiriä Gazan kaistalla. Kolme miestä lähestyi epäilyttävän näköisesti Israelin vastaista turva-aitaa. Heidän epäiltiin asettavan pommia aidan varteen IDF:n sotilaita varten. Helikopterin ohjusiskussa maanantaina kaksi kuoli ja kolmas haavoittui vaikeasti.
Viime viikolla yli 20 Hamasin ja Islamic Jihadin terroristia sai surmansa IDF:n kiihtyneissä operaatioissa, joiden tarkoituksena on vähentää Gazasta Israeliin ammuttavien rakettien ja kranaattien määrää.
IDF:n suunnittelema suuroperaatio on toistaiseksi pantu jäihin odottamaan suotuisaa tilannetta.
EGYPTI on tiettävästi harkitsemassa tunnelien kaivamisen ilmoittavaa järjestelmää USA:sta Israelin kasvavien syytösten paineessa. Israelin turvallisuusmiehet ovat saaneet videoitua tapauksia, joissa Egyptin rajavartijat avustavat palestiinalaisia salakuljettajia aseitten ja räjähteitten kuljettamiseksi tunnelin kautta Gazan kaistalle. Kansanedustaja Steinitz syyttää ulkoministeri Tzipi Livniä, että tämä pitää hallussaan videota, joka hänen tuli toimittaa USA:n kongressin jäsenille todisteeksi Egyptin viranomaisten toimista.
5. UUTISOTSIKOITA
- SHAS JA ISRAEL BEITEINU vastustavat vapautettavien turvallisuusvankien kriteerejä alennettaviksi. Olmert haluaa vapauttaa Hamasin esittämän listan mukaan satoja eri rikoksista tuomittuja terroristeja Gilad Shalitin vapauttamista vastaan. Kriitikot epäilevät, että terroristien vapauttaminen lisää terrorismia, koska he palaavat siihen takaisin.
- Israelin ja PA:n rauhanneuvottelutiimit tapasivat eilen illalla. Tarkkailijat katsovat niiden edistyneen, koska istunto kesti kaksi tuntia edellisen istunnon kestäessä vain tunnin ja sen käsitellessä vain keskinäisiä syytöksiä. Mitään läpimurtoa ei ole raportoitu eikä edes, edettiinkö keskusteluissa ollenkaan. Olmert ja Abbas aikovat tavata toisensa vielä kerran ennen Bushin tammikuun Israelin matkaa.
- JERUSALEMIN lähiöitten Har Homan ja Maale Adumimin täydennyssuunnitelmien ollessa vielä kuumana uutisotsikoihin on nostettu arabien laaja rakennusohjelma Issawian arabilähiössä kaupungin itäpuolella. Rakennussuunnitelma käsittää 1 285 uuden taloyksikön rakentamisen rakennetun osan ulkopuolelle sekä 450 lisää täydennysrakentamisena. Muutamat talot on suunniteltu kuusikerroksisiksi.
Suunnitelman toteutuminen nostaisi lähiön asukasluvun nykyisestä 12 000:sta
18 000:en. Suunnitelmaa on kehitetty ilman maanomistajien mielipiteitä, joista
suuri osa vastustaa sitä. Ainakin 90 dunamia alueen 1 800 dunamista on
juutalaisten omistamaa maata. Jotkut arabit vastustavat myös suunnitelmaa.
- IDF SUUNNITTELEE hankkivansa osan ensi vuosikymmenellä valmistuvasta
uuden sukupolven hävittäjästä F-35 pystysuoraan nouseviksi. Tämä siksi, että
sotatilanteessa maan lentokentät luultavasti pommitettaisiin käyttökelvottomiksi.
Israel on tilannut niitä 25 optiolla lisätä tilausta tarvittaessa. Yhden koneen
hinnaksi arvioidaan 50 – 60 miljoonaa USD. Perinteisesti nouseva kone on
koodinimeltään F-35A, pystysuoraan nouseva F-35B.
- ULKOMAILLA (diasporassa) asuvat juutalaiset haluavat, että heitä konsultoidaan kaikissa Jerusalemin asemaa koskevissa päätöksissä. Tämä on noussut esiin Annapolis konferenssin jälkitunnelmissa Olmertin tylysti ilmoitettua USA:n juutalaisjärjestöjen johtajien huoleen Jerusalemin jakamisesta, että Israelin hallitus päättää yksin Israelia koskevat asiat.
- PÄÄMINISTERI Ariel Sharon halvaantui 04.01.2006 ja on edelleen Tel Avivin Sheba-Tel sairaalassa kasvin-omaisessa tilassa. Raanan Gissin joka oli läheinen Sharonille, sanoo Sharonin muistuttavan antiikin Kreikan traagisia sankareita, joita jokainen kiroaa.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019