TIISTAI 18.12.07
1. SAVUAVAA ASETTA EI ole löydetty, joka osoittaisi Iranin jatkavan ydinaseen rakentamista, kertoo hallituksen edustaja JP:n toimittajalle Herb Keinolle. Tämä on jotenkin ristiriidassa sen tosiasian kanssa, että Israelin tiedustelun edustajia on USA:ssa esittelemässä todisteita, miksi Israelissa ei voida yhtyä USA:n NIE tiedusteluraporttiin, ja että monet asiantuntijat ovat esittäneet NIE raportista poikkeavia arvioita. Muutamat asiantuntijat ehdottavat, että ristiriitaa esiintyy vain todistusaineiston tulkinnasta, ei sen sisällöstä.
ISRAELIN HALLITUSLÄHTEET kertovat, että USA:ssa tiedetään melko tarkkaan, mitä Israelin tiedustelu tietää Iranin ydinaseesta, joten ”on naivia ja hyökkäävää kuvitella, että Israelin tiedustelu voisi vaikuttaa USA:n Irania koskeviin asenteisiin ja päätöksiin”. Virkailija myös esittää, miten edullista Iranille olisi ollut ilmoittaa 2003, että se luopui ydinasesuunnitelmistaan, mutta jostain syystä se ei halunnut sitä tehdä. Hän vakuuttaa, ettei Israel hyväksy ydinasein varustettua Irania, mutta sen estäminen tulee tapahtua kansainvälisen boikotin kautta.
VENÄJÄ ILMOITTI 17.12.07 lähettäneensä rikastetut uraanisauvat Iranin Bushehr ydinlaitokseen.
Lähetys sinetöitiin YK:n asiantuntijain valvonnassa. Se käsittää 180 uraanisauvaa, jotka on rikastettu 3.7 %:n asteeseen, samaan, mihin Natantzin ydinlaitos rikastaa. (JP, Debkafile)
2. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert ilmoitti pari päivää sitten, että IDF:n iskuja terrorikohteita vastaan Gazassa kiihdytetään, minkä puolustusministeri Ehud Barak vahvisti maanantaina terroristien osuessa omakotitaloon Sderotissa haavoittaen 3-vuotiasta lasta ja saaden useita ihmisiä shokkitilaan.
MAANANTAI-ILTANA IAF:n helikopteri ampui ohjuksen autoon Gazan kaupungin Sheikh Radwan lähiössä. Auto oli lastattu täyteen räjähteitä, mikä aiheutti valtavan roihun. Ohjuksen räjähdyksen jälkeen tapahtui useita pienempiä räjähdyksiä, minä johdosta ihmisiä varoitettiin pysyttelemään kaukana autosta, mutta ihmisiä kuitenkin kerääntyi auton ympärille. Iskussa kuoli Islamic Jihadin ”aseellisen siiven” komentaja Majed Al-Harazin, aseidenvälittäjä Khalil Masarai sekä Al-Harazinin henkivartija. Seitsemän ulkopuolista haavoittui, kolme heistä vakavasti.
EHUD BARAK lupasi 80 miljoonaa USD Sderotin ja raja-alueen asutusten turvallisuuden parantamistoimiin.
UUTISTOIMISTOT kertovat, että sunnuntaista lähtien ainakin 10 palestiinalaista on saanut surmansa IDF:n iskuissa Gazan kaistalla.
Aikaisin tiistaina kolme Islamic Jihadin terroristia kuoli IAF:n ohjusiskussa heidän tullessaan ulos moskeijan aamurukouksista Gazassa.
PALESTIINALAISLÄHTET kertovat, että luodinreikiä täynnä oleva auto löydettiin Qabatiyehin kylästä Gazassa tiistaiaamuna. Teon tekijöiksi epäillään naamioituneita IDF:n kommando-joukkoja. Jihad ilmoittaa, että autossa kuoli yksi Jihadin komentajista.
ISLAMIC JIHADIN jäsenet kerääntyivät moskeijan ympärille vannoen kostavansa verisesti surmatut jäsenensä, varsinkin komentajansa menetyksen. (JP, INN, Haaretz)
3. PÄÄMINISTERI Olmert valittaa, etteivät PA:n rauhanneuvottelijat ole yhteisymmärryksessä Abbasin kanssa. Tämän johdosta Olmertin ja Abbasin kesken sovitut asiat eivät ole saavuttaneet PA:n neuvottelijoita, mikä aiheuttaa tarpeetonta hapuilua. Olmert ja Abbas ovat tavanneet toisensa yhdeksän kertaa kahdenkeskisissä keskusteluissa.
OLMERT haluaa saada mahdollisimman nopeasti rauhankeskustelujen pääkohdat sovituiksi ja vahvistetuiksi allekirjoitetuin periaatesopimuksin tarkoituksella osoittaa Palestiinan kansalle, että taistelu terrorismia vastaan tuo etuisuuksia: Palestiinan valtion, jota Hamas ei voi tuhota.
Olmertin kanslian viranomainen kuitenkin varoittaa Abbasia flirttailemasta Hamasin kanssa, koska se lopettaisi kaikki keskustelut Israelin ja PA:n välillä.
4. PA:N TUKIJAMAIDEN kokous Pariisissa ylitti villeimmätkin PA:n toiveet 5.6 miljardin USD tukipaketista. Ranskan presidentti Nicholas Sarcozy ilmoitti, että 70 maata ja 20 järjestöä vakuuttivat antavansa PA:lle 7.4 miljardia USD. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas alias Abu Mazen, kuten hänet tunnettiin aktiiviterroristina, kertoi puheessaan olevansa innokas täyttämään kaikki palestiinalaisia koskevat velvoitteet, mutta vaati, että Israelin tulee noudattaa Tiekartan määräyksiä ilman poikkeuksia. Täten ”setlementtien” rakentaminen tulee lopettaa täydellisesti, hän vaati. Hänen mielessään oli tietenkin ensimmäisenä Har Homan jatkorakentaminen, jota hän on toistamiseen vaatinut lopettamaan.
KOKOUKSEN jälkeen kvartetin edustajat pitivät istunnon, jonka jälkeen he antoivat julkilausuman. Siinä ilmaistiin huoli Har Homan (Jabal Abu Ghneim) urakkatarjouksista ja vaadittiin molempia osapuolia pidättymään häiritsevistä toimista. Molempia osapuolia vaadittiin edistämän Tiekartan ensimmäisen vaiheen vaatimuksia, jotka vaativat Israelia keskeyttämään ”setlementtien” rakentamisen, ilman lupaa pystytettyjen parakkiasutusten purkamista ja Jerusalemin instituutioiden avaamista. PA:n tulee lopettaa väkivalta, terrorismi ja kiihottaminen. Kvartetti esitti myös huolensa Gazan kaistan humanitäärisestä tilanteesta vaatien elämälle tarpeellisten palvelusten sekä polttoaineen ja voimavirran välittämisen alueelle. Kvartetti vaati alueelle johtavien kulkureittien avaamista, mutta esitti samalla tuomionsa jatkuvasta rakettitulituksesta Gazasta Israeliin vaatien sen välitöntä lopettamista.
ISRAELIN HALLITUKSEN edustaja kertoo, että kaikille osapuolille tehtiin selväksi, että rakentaminen Har Homassa jatkuu.
Hallituksen edustaja ilmaisi Israelin tyytyväisyyden PA:n suunnitelmasta talouden uudistamiseksi, mutta sanoi, ettei PA ole esittänyt turvallisuussuunnitelmaa, mikä on Israelin keskeisimpänä huolena. Ulkoministeri Livni yritti useassa tilanteessa esittää Israelin huolen tulevan Palestiinan valtion turvallisuustakuista Israelia kohtaan, mutta uuden valtion perustamishuumassa kukaan ei kuunnellut häntä, kuten ei Annapolisin konferenssissakaan. Annapolisissa arabit eivät kätelleet Livniä eivätkä he voineet kulkea samasta ovesta kuin Israelin edustajat. (JP, INN, Ynet)
5. ISRAEL toimitti USA:n kongressin edustajille videoteippejä, jotka näyttävät, miten Egyptin turvallisuusjoukot avustavat Hamasin terroristeja pääsemään laittomasti Egyptiin ja salakuljettamaan aseita Gazaan. Israelin viranomaiset uskovat, että tällä tavoin saadaan painostettua Egyptin presidentti Mubarakia toimimaan salakuljetuksen estämiseksi. Kongressi hyväksyi sunnuntaina lain, jonka mukaan Egyptin ensi vuoden 1.3 miljardin USD avustusta pienennetään 100 miljoonalla, kunnes ulkoministeri Rice hyväksyy Egyptin toimet salakuljettamisen lopettamiseksi. Alkuperäinen lakiesitys vaati tukea pienennettäväksi 200 miljoonalla, mikä puolitettiin. USA:n lähettämä insinööritiimi kävi tarkastamassa Gazan vastaista raja-aluetta Egyptin puolella, minkä yhteydessä Egyptin turvallisuusmiehet pyrkivät osoittamaan, että salakuljettajien kaivamat tunnelit ovat liian ahtaita aseitten salakuljettamiseen. Tämä ei tyydyttänyt amerikkalaisia insinöörejä. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- ISRAELIN poliisi varoittaa, että Gazan terroristit alkavat pian ampua Israeliin Katjusha-raketteja, joilla he yltävät Ashdodiin ja Kiryat Gatiin. Uusin Hamasin ampuma Kassam-raketti lentää 10 km sen räjähdekuorman ollessa 10 kg TNT. Vuoden 2001 tammikuusta lähtien terroristit ovat ampuneet Israeliin 7 463 rakettia, mikä luku kasvaa päivittäin. (JP)
- PUOLUSTUSMINISTERI Barak on pidätellyt rakettien torjuntaan kehiteltävän järjestelmän rakentamista. Hän halusi tutkia tarjouksia potentiaalisista järjestelmistä uudelleen, joista jo valittiin Rafaelin kehittämä Iron Dome (Teräskupu). Sen tutkaverkko tunnistaa lähestyvän raketin ja lähettää ohjuksen sitä kohti. Järjestelmä on käyttökunnossa kolmen vuoden kuluessa. (JP)
- LIBANONIN kakkossotaa tutkiva Winograd-komitea julkistanee raporttinsa tammikuussa ensi vuonna presidentti Bushin vierailun jälkeen. (JP)
- ISRAELIN ERIKOISJOUKOT ovat saamassa uuden kätevän käsiaseen, joka tulee korvaamaan M-16 kiväärin ja Uzi-konepistoolin. Israelin Aseteollisuuden kehittämä uusi ase on nimeltään Micro-Tavor (MTAR), lyhyesti Tavor. Siinä on kaksois-rekyyli. Sen erikoinen piippu on 33 sm pitkä ja valmistettu erikois-seoksesta, joka ei kuumene kuten perinteiset mallit jatkuvassa tulituksessa. Ase painaa vain 2.4 kg ja on tarkka vielä yli 500 m:n matkalla. Tähtääminen tapahtuu laser-pisteen avulla, minkä johdosta ampuja voi pitää tulittaessaan molempia silmiään auki. Ase annetaan ensimmäiseksi Green Beret-joukoille, laivaston sukeltajille ja muille erikoisjoukoille. Vähitellen se tulee korvaamaan kaikki aiemmat käsiaseet. (JP)
- ISRAELISSA toimivat kristilliset järjestöt ovat joutuneet maan viisumiviranomaisten kanssa oikeudellisten ongelmien eteen. Sisäministeriön koventuneen asenteen vuoksi järjestöjen ulkomaisten työntekijöitten viiden vuoden viisumeita ei ole voitu uusia, mikä asettaa järjestöjen toimien jatkuvuuden maassa vaikeaan tilanteeseen. Uuden käytännön mukaan viisi vuotta maassa asunut joutuu esittämään erikoisministeriön suosituksen viisuminsa uusimiseksi. Evankeliset kristityt ja heidän edustamansa ryhmät ovat Israelin uskollisimpia tukijoita varsinkin USA:ssa, minkä johdosta varsinkin opposition edustajat ihmettelevät hallituksen outoa käyttäytymistä. Myös maan päärabbinaatti suhtautuu heihin hyvin torjuvasti varoitellen yhteistyöstä evankelisten kristittyjen kanssa. (JP)
- VIISI rakettia ja kranaattia ammuttiin Gazasta Israeliin tiistaiaamuna. (INN)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019