TIISTAI 11.12.07
1. IDF:N PANSSARIT JA PUSKUTRAKTORIT tunkeutuivat tiistaiaamuna 05.30 aikaan Gazan kaistan eteläosaan Rafahin ja Khan Yunisin väliselle alueelle. Raportit eivät vielä kerro yhteenotoista operaation aikana. Operaatioon osallistuu palestiinalaislähteen mukaan 30 panssaria puskutraktorien ja maajoukkojen lisäksi. IDF:n sotilaat ovat suorittaneet kotitarkastuksia taloissa ja siirtyneet asemiin talojen katoille.
Asukkaat ovat pysytelleet poissa Rafahin ja Khan Yunisin väliseltä tieltä, jonne IDF:n operaatio etenee. Palestiinalaislähde kertoo, että sotilaat olivat tuhonneet bensiiniaseman. Sotilaat ovat tällä hetkellä runsaan kilometrin päässä Gazan ja Israelin väliseltä turva-aidalta.
IAF:N HELIKOPTERIT iskivät pariin kohteeseen Gazan pohjoisosassa aikaisin tiistaiaamuna. Kaksi palestiinalaista sai surmansa IAF:n iskussa heidän ollessa lähestymässä Gazan alueella toimivia sotilaita. Toinen surmansa saaneista kuului Islamic Jihadiin.
TERRORISTIT ampuivat Kassam-raketin Sderotin teollisuusalueelle. Sunnuntai-iltana terroristit ampuivat kaksi rakettia, toinen tuhosi leikkivälinetehtaan Sderotissa. (Haaretz)
2. PA:N VIRANOMAISET Ramallahissa ilmaisivat ärtymyksensä Saudi Arabian kutsuessa Hamasin johtajan Khaled Mashaalin Damaskoksesta keskusteluille Riadiin. Aiemmin he olivat suuttuneet Egyptille sen avattua Rafahin rajanylitysterminaalin päästääkseen pari tuhatta pyhiin vaeltajaa matkalle Mekkaan. Tämä nähdään PA:n taholla osoitukseksi Kairon ja Hamasin suhteitten lämpenemisestä.
HAMASIN JA FATAHIN edustajat ovat vahvistaneet, että ne ovat käyneet salaisia neuvotteluja sekä Gazassa, Damaskoksessa että Beirutissa erimielisyyksiensä selvittämiseksi. Hamas on tiettävästi tarjoamassa Fatahille rajanylityspaikkojen luovuttamista Fatahille uskollisille joukoille. Ensimmäisenä poliittisena askeleena ehdotetaan pidettäviksi ”presidentin” ja parlamentin vaalit.
PA ÄRTYI varsinkin siitä korkea tason vastaanotosta, minkä Hamasin edustajat saivat Riadissa. Vastaanottajissa oli useita korkeita saudi-virkailijoita, kuningassuvun edustajia sekä ulkoministeri Saud al-Faisal. Hamasin delegaatiossa oli Mashaalin ohella järjestön kakkosmies Musa Abu Marzuk sekä Hamasin puoluetoimiston jäsenet Muhammad Naser ja Sami Khater.
NASER KERTOI, että saudit kutsuivat heidät informoidakseen heitä Annapolis konferenssista sekä tutkiakseen mahdollisuuksia Fatahin ja Hamasin erimielisyyksien ratkomiseksi. Keskusteluissa käsiteltiin myös ”Israelin hyökkäyksiä Hamasin jäseniä vastaan sekä PA:n johdon Hamasin vastaisia toimia,” hän lisäsi ja kertoi, että monet muutkin arabimaat ovat tarjonneet apuaan välittäjinä Hamasin ja Fatahin välillä.
ABBASIA LÄHELLÄ olevat palestiinalaiset kertovat tukevansa ajatusta uusista vaaleista, joita
74 % kansasta tukee, mutta vasta sitten, kun Hamas luovuttaa valtansa Gazassa.
PA:n keskuskomitea käsitteli istunnossaan sunnuntaina Ramallahissa Annapolis raporttia. Se ilmoitti myös kannattavansa uusia vaaleja mutta ”vasta kun Hamas purkaa mustan ja verisen vallankaappauksensa, jota Israel käyttää tekosyynä siihen, ettei se voi vetää joukkojaan mistään osasta Länsirannalla”. (JP, INN)
3. TERRORISTIT ovat jatkaneet rakettiensa ja kranaattiensa laukomista Gazasta Israeliin IDF:n vastatoimista huolimatta. Eilen raportoitiin ainakin kahden Kassam-raketin ampumisesta, tänä tiistaiaamuna jo ainakin yhden kohti Sderotia.
NABLUSIN LÄHELLÄ Samariassa IDF:n sotilaat joutuivat tulitaisteluun pyssymiesten kanssa. Yksi Jihadin jäsen sai siinä surmansa ja sairaalalähteiden mukaan kolme muuta haavoittui.
Sotilaat pidättivät viime yön aikana 12 etsittyä terrorismista epäiltyä.
PA VAATII 5.6 miljardia USD taloudellista tukea IMF:ltä seuraavaksi kolmeksi vuodeksi. Summa on kaksinkertainen edelliseen kansainväliseen tukeen verrattuna, mutta IMF:n edustaja sanoo sen olevan mahdollista toteuttaa. Summasta 70 % on tarkoitettu budjetin tasapainottamiseen, loput erilaisiin investointikohteisiin.
HAMASIN POLIITTISEN osaston johtaja Khaled Mashaal on tiettävästi suostumassa siihen, että Hamas luovuttaa valtansa Gazassa Abbasin johtamalle Fatahin hallitukselle. (JP, INN)
4. USA:N ARMEIJAN yleisesikuntapäälliköitten puheenjohtaja amiraali Michael Mullen on Israelin vierailunsa yhteydessä antamissaan lausunnoissa hyvin varovainen joskin sanoo ymmärtävänsä Israelin tilanteen ja asenteen varsinkin Iranin ydinasesuunnitelmien suhteen. Hänen Israelin 24 tunnin vierailunsa onkin katsottava enemmänkin informoivaksi mielipiteitten vaihtamiseksi ja kohteliaisuusvierailuksi, joskin harvinaiseksi alallaan.
IRANIN OHELLA Mullen sai Israelin ilmavoimien esittämän raportin iskusta Syyrian oletettua ydinlaitosta vastaan.
KOLMANTENA ASIANA keskusteltiin Israelin ja USA:n yhteisestä ohjustentorjuntaohjusten rakentamisesta ja valmistautumisesta Iranin tai Syyrian potentiaalista ohjusiskua vastaan. Persianlahden maat ovat tilanneet USA:lta Patriot torjuntaohjus-pattereita Iranin uhkaa vastaan.
Jpost käsittelee pääartikkelissaan USA:n tiedustelujärjestöjen raporttia (NIE) ihmetellen, minne Iranin ydinasesuunnitelmien vastustamisen kiireellisyys on hävinnyt. Asiaa puidaan lukuisissa esitelmissä ja lausunnoissa mielipiteitten vaihdellessa epäilevästä ymmärtävään, mutta kaikki näyttävät odottavan, että joku toinen tekisi aloitteen, Israel muiden mukana.
USA:N JOHTO on Bushin, Ricen, Gatesin ja Mullenin suulla ilmaissut huolensa, että Iran on ja pysyy vaarallisena alueelle, vaikka sillä ei olisikaan ydinasetta. Siitä on osoituksena Iranin valtava investoiminen aseitten ja asejärjestelmien kehittämiseen ja hankkimiseen. Iran pyrkii selvästi johtavaan asemaan alueella esittäen avoimia haasteita USA:n perinteiselle ylivallalle, mistä eräänä osoituksena on sen US dollarin hylkääminen öljykaupoissaan ja siirtyminen Euroon.
LÄNSIVALTOJEN JOHTAJIEN lausuntojen pääpaino kohdistuu Iranin ydinasesuunnitelmiin, ei aseistautumiseen tavanomaisin asein, mikä antaa sille vapaat kädet edetä sillä taholla.
TOINEN ehkä huolestuttavampi seikka on Iranin avoin tai peitelty tuki terroristijärjestöille, jotka uhkaavat alueen hallituksien ohella myös länsivaltoja. (JP)
5. ISRAELIN IHMISOIKEUSJÄRJESTÖ, jota perinteisesti syytetään palestiinalaisia suosivista lausunnoistaan ja raporteistaan ja jopa Israelia vahingoittavien tietojen antamisesta kansainvälisille ihmisoikeus- ja muille painostusjärjestöille, on viimeisessä Kansainvälistä ihmisoikeusviikkoa käsittelevässä lehdessä julkistanut kirjoituksen, joka poikkeaa suuresti sen edellisistä mielipiteistä. Se myös osoittaa syytöksen Siviilioikeuksien järjestölle (ACRI), ettei se ole puolustanut siviilioikeuksia Israelissa. Artikkelissa luetellaan 8 aluetta, joissa asukkaitten ja heidän tukijoittensa siviilioikeuksia on poljettu ilman, että ACRI olisi puuttunut asiaan.
ENSIMMÄISENÄ niistä artikkeli mainitsee Gazan ja Samarian neljän juutalaiskylän evakuoinnin vuonna 2005 sekä hallituksen kykenemättömyys ratkaista karkotettujen ongelmat.
TOISENA kohteena artikkeli mainitsee Hebronin, jossa hallitus ei ole suostunut palauttamaan 1929 tai sen jälkeen karkotettujen juutalaisasukkaitten omaisuutta, vaan hallitus pitää niitä heitteille jätettynä omaisuutena, mikä siirtää omistusoikeuden valtiolle.
KOLMANTENA mainitaan, miten Israelin viranomaiset puolustavat Juudeassa ja Samariassa palestiinalaisia maanviljelijöitä niiden syyttäessä israelilaisia asukkaita hyökkäyksistä heidän omaisuuttaan, peltojaan hedelmälehtojaan vastaan, mutta jättävät käsittelemättä israelilaisten maanviljelijöitten valitukset palestiinalaisten ja vasemmiston edustajien hyökkäyksistä heidän omaisuuttaan ja peltojaan vastaan. ACRIn edustaja kieltää järjestön suosivan palestiinalaisia. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- MUHAMMAD DAHLAN, joka oli arvostettu Fatah-johtaja Gazassa, kertoo kuwaitilaiselle lehdelle antamassaan haastattelussa, etteivät Fatah ja Hamas ole kaukana toisistaan, joten yhtenäisyysneuvottelut voivat hyvinkin onnistua. Hänkin vaatii, että Hamas ensin tunnustaa virheensä Gazan vallankaappauksestaan. Hamas ei tunnusta PLO:ta, Fatahia ja Oslon sopimuksia, Dahlan totesi, ja niiden perusteella Hamas kaappasi vallan Gazassa. Hän lisäsi, että Hamas hyväksyy Palestiinan valtion 1967 rajoille, palestiinalaispakolaisten paluuoikeuden asuinalueilleen ja Jerusalemin Palestiinan valtion pääkaupunkina, joissa Fatah ja Hamas ovat samaa mieltä. (INN)
- IDF:n operaation aikana Gazan eteläosaan raportoidaan kolmen palestiinalaisen surmasta. Arviolta 60 ihmistä on otettu kuulusteltaviksi. IDF kuvaa tilannetta rutiinioperaatioksi. (INN)
- RAFAEL yhtiö on voittanut 60 miljoonan USD tarjouskilpailun Spike-ER ohjusten toimittamiseksi Espanjan ilmavoimien helikoptereihin yhteistyössä espanjalaisen yhtiön kanssa. (INN)
- GAZAN OPERAATION aikana 4 IDF:n sotilasta haavoittui panssariohjuksesta tänään lähellä Khan Younisia. Kolme Jihadin pyssymiestä sai surmansa IAF:n ohjusiskussa heidän lähestyessään sotilaita. Toisessa ohjusiskussa kolme palestiinalaista haavoittui Gazassa. (INN)
- 60 yläasteen koulun opettajaa voivat kieltäytyä palaamasta kouluihinsa, ellei sovintoa saavuteta ennen korkeimman oikeuden määräämää päivämäärää. (INN)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019