SUNNUNTAI 02.12.07
1. USA VETI Israelin vaatimuksesta takaisin laatimansa esityksen YK:n turvallisuusneuvostolle, jolla oli tarkoitus varmentaa Annapolis konferenssin julkilausumaa. Uutislähteet kertovat asiasta täten lyhykäisesti vain lisäten, että Israel huolestui ulkopuolisten, lähinnä Venäjän ja Kiinan mahdollisuudesta sekaantua joulukuun 12. päivänä alkaviin Israelin ja PA:n neuvottelutiimien välisiin lopullista tilannetta koskeviin neuvotteluihin.
www.debka.com selittää kuitenkin artikkelissaan, että asia oli monimutkaisempi.
Debkafile paljastaa, että USA:n esitys laadittiin ulkoministeri Ricen toimesta, ja että Bush Israelin esitettyä vastalauseensa moitti Ricea siitä, että tämä turvallisuusneuvostolle tekemällään esityksellä pyrki selventämään Annapolis julkilausuman epäselvää tarkoitusta, minkä hän itse oli pakottanut Israelin ja PA:n johtajat hyväksymään. Ricen esitystä oli tarkoitus käsitellä YK:n turvallisuusneuvoston suljetussa kokouksessa torstai-iltana 30. marraskuuta. Israelin YK:n lähettiläs Danny Gillerman kertoo, ettei hän saanut kopiota Ricen esityksestä. Gillerman huolestui siitä, ettei Israel päässyt esittämään kommenttejaan kokoukseen, ja toiseksi hän pelkäsi, että Qatar, joka on turvallisuusneuvoston ainoa arabiedustaja, voi vaatia esityksen liitteeksi Israelia sitovia kohtia. Kolmanneksi turvallisuusneuvosto voisi asettaa neuvottelujen takarajaksi 2008 lopun, mikä asettaisi neuvottelujen epäonnistuessa Israelin turvallisuusneuvoston tekemän sitovan päätöksen rikkojaksi. Edelleen turvallisuusneuvoston päätös voisi antaa Kiinalle ja Venäjälle mahdollisuuden puuttua Israelin ja PA:n välisiin neuvotteluihin, ja asettaisi YK:n näiden neuvottelujen valvojiksi. YK voisi sen valtuuttamana sijoittaa YK:n sotilaita IDF:n ja PA:n joukkojen väliin Juudeassa ja Samariassa.
GILLERMAN INFORMOI asiasta Olmertia, joka esitti uhkavaatimuksen vetäytyä pois joulukuun 12. päiväksi sovitusta tapaamisesta PA:n kanssa, ellei esitystä poisteta. USA:n YK:n lähettiläs Zalmay Khalilzad veti silloin esityksen kiireesti pois YK:sta.
2. ISRAELIN DIPLOMAATIT ovat Debkafilen tietojen mukaan hämmästelleet USA:n ulkoministeriön tapaa hoitaa asioita Annapolis konferenssin aikana. Debkafilen artikkelin mukaan Rice keskusteli salaisesti Venäjän ja Syyrian edustajan kanssa Moskovan seurantakokouksen järjestämisestä informoimatta asiasta Israelin edustajia. Israelia ei informoitu, että Moskovan kokouksessa on tarkoitus käsitellä Golanin ylängön luovuttamisesta Syyrialle.
TOISEKSI - edelleen Debkafilen mukaan – Saudi Arabian ulkoministeri Saud al-Faisal ja Syyrian apulaisulkoministeri Faisal Mekdad tapasivat toisensa 27. marraskuuta Annapolisissa, ja sopivat keskenään tukevansa Libanonin armeijan ylipäällikköä kenraali Michel Suleimania Libanonin uudeksi presidentiksi. Presidentti Bush ei ollut tietoinen tästä sopimuksesta.
USA kutsui Syyrian mukaan Annapolis konferenssiin Ranskan presidentti Sarcozyn suosituksesta tarkoituksenaan vetää Syyria pois Iranin vaikutuspiiristä. Debkafile toteaa, että jos Libanonin parlamentti valitsee Suleimanin presidentiksi 7. päivä joulukuuta, Annapolis oli Syyrian ja Iranin voitto ja selvä tappio USA:lle ja Israelille.
SYYRIAN SOTILASTIEDUSTELU valitsi Suleimanin Libanonin armeijan päälliköksi 1999 sen valvoessa Libanonia. Debkafile paljastaa, että Suleiman antoi tarvittavan tutkaohjauksen Hizbullahin ampumalle C-802 ohjukselle, joka vaurioitti Israelin ohjusvenettä Libanonin rannikon edustalla Libanonin kakkossodan aikana. Hän myös antoi Libanonin armeijan rekka-autojen kuljettaa Hizbullahille tulevia aselähetyksiä Syyriasta Libanoniin YK:n joukkojen silmien edessä, jotka eivät voineet puuttua asiaan.
SAUDI ARABIAN Beirutin lähettiläs Abdul Aziz Khoja ilmoittaa saudien tukevan kenraali Michel Suleimanin valintaa Libanonin presidentiksi.
3. OLMERTIN LUPAAMAT palestiinalaisvangit vapautetaan ilmeisesti huomenna. Tarkoitus
oli vapauttaa heidät tänään sunnuntaina, mutta Israelin johto suostui Mahmoud Abbasin vaatimukseen siirtää vapauttamista päivällä, koska hän itse ei ole sunnuntaina Ramallahissa ottamassa vastaan heitä ja nauttimassa kansan suosionosoituksista. Tämäkin lienee osa hallituksen Abbasin vahvistamiskampanjaa. Tämän hetken tietojen mukaan vapautettavista vangeista, terroristeista ja murhamiehistä tai murhan aikojista, 413 kuljetetaan Israelin vankipalvelun (IPS) Nachshon eliitti kuljetusjoukkojen toimesta Beitunian tarkastusasemalle lounaaseen Ramallahista, missä Abbas väkijoukkoineen ottaa heidät sankareina vastaan.
Loput 16 vankia kuljetetaan Eretz terminaalin edustalle Gazan rajalle. Ei ole tiedossa, keitä siellä on ottamassa heitä vastaan. Hamas ja Jihad ovat al-Aksan kanssa usein tulittaneet terminaalia kranaatein.
OLMERT LUPASI vapauttaa 450 vankia, mutta määrä on supistunut eri syistä. Jotkut vangit kieltäytyvät lähtemästä, koska he saavat vankilassa ilmaisen sairashoidon vaivoihinsa. Eihän sairasta miestä voi lähettää uudelleen vaaralliselle terrorimatkalle. Vankeja vaaditaan allekirjoittamaan lupaus, etteivät he palaa terrorismiin, mutta suuri osa tekee niin kuitenkin. (JP)
4. JUUTALAISKAUPUNKIEN JA –KYLIEN rakentaminen Juudeassa ja Samariassa on nousemassa uudeksi kuumaksi kysymykseksi. USA:n hallituksen ulkoministeriön edustaja Sean McCormack sanoo pitäytyvänsä siihen, mitä presidentti Bush ja ulkoministeri Rice ovat asiasta julkisesti puhuneet, eikä halua analysoida niitä. Tarkkailijat ovat huomioineet, että vaikka Annapolis julkilausumassa vedotaan tiekartan määräyksiin, Bushin Annapolis puhe miedonsi sen ehdottomuutta. Tämän tulkinnan mukaan ne saavat rakentaa omien rajojensa sisällä luonnollisen kasvun edellyttävällä tavalla, mutta että niiden laajentaminen rajojen ulkopuolelle on kielletty.
Tämä on myös Olmertin kanta, minkä hän ilmaisi selvästi lähtiessään Washingtonista kotimatkalle keskiviikkona. ”Emme jäädytä mitään rakennetuilla ja kehitetyillä Länsirannan alueilla, joiden uskomme kuuluvan tulevaisuudessa Israeliin. Meillä on jo tarpeeksi tuskallisia ja sydäntä raastavia asioita, joita joudumme tekemään.”
RAKENTAMISASIA voi tulla kiireiseksi kysymykseksi, kun Ricen nimittämä koordinaattori James Jones saapuu työpaikalleen, jonka työnimitystä muutettiin, hän on nyt ”yhteysupseeri”, johtuen siitä, että Israelilla oli varauksia hänen nimittämisestään.
REKISTERIKESKUKSEN keräämien tietojen mukaan juutalaiskylät ja -kaupungit Juudeassa ja Samariassa rakensivat ainakin 6505 asuntoyksikköä vuodesta 2004 lähtien. Tämän vuoden alusta aloitettiin 603 asuntoyksikön rakentaminen. Juudean ja Samarian juutalaisasukkaat pelkäävät, että USA:n ulkoministeriö on unohtanut Sharonille Gazan evakuoinnin yhteydessä antamansa lupauksen, että Israel saa pitää suuret asutuskeskukset Juudeassa ja Samariassa. (JP, INN)
5. TOINEN HANKALA KYSYMYS, joka voi vielä pahoin repiä Annapolis konferenssin puleeratun (polished) julkilausuman, on Israelin vaatimus, että PA selkeästi tunnustaa Israelin juutalaisena valtiona. Olmert tuli lausahtaneeksi kerran, ettei hän neuvottele kenenkään kanssa, joka ei tunnusta tätä tosiasiaa. Mielenkiintoista nähdä, miten liukkaana asianajajana tunnettu Olmert luikertelee tästä itse asettamastaan ansasta.
Jos Olmert oli selkeä omassa lausunnossaan, Mahmoud Abbas on myös sitä. Hän on toistuvasti todennut, ettei hän tule koskaan tunnustamaan Israelia juutalaiseksi valtioksi. Israelilaiseksi kyllä, mutta ei sen enempää. Eräs kommentoija tulkitsi asian siten, että Abbas hyväksyy 1.5 kansaa kahteen valtioon, eli hänen oma valtionsa Palestiina on ”judenrein”, ilman juutalaisia ja puhtaasti palestiinalaisten (muslimi) valtio, kun Israel on kahden kansan valtio.
ABBAS ILMOITTI myös, että kvartetti kokoontuu myöhemmin joulukuussa käsittelemään PA.lle myönnettävistä avustuksista. Abbas sanoo tarvitsevansa 4 miljardia USD maansa rakentamiseksi. Vaatimattomuus kaunistaa, sanotaan, muttei rikastuta ketään. Abbas lupaili myös, että hän on valmis aloittamaan keskustelut terrorijärjestö Hamasin kanssa Gazassa, koska ”se on osa Palestiinan kansaa ja maata”. Ehkä myös osa palestiinalaisten luonnetta. (INN, JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- HEBRONIN rauhantalon ostaneet ja asuttaneet juutalaiset ovat vaarassa joutua pakolla siirretyksi kodeistaan armeijan ja poliisin toimesta. Asukkaiden edustaja sanoo, että asukkaitten karkottaminen talosta on laiton. Talo sijaitsee ns. pyhiinvaeltajien tien varrella Kirjat Arbasta Abrahamin mausoleumille. Terroristit ovat usein tulittaneet sekä asukkaita että sotilaita alueella surmaten useita heistä.
- BARAK AIKOO pysyä Olmertin hallituksessa seuraaviin vaaleihin saakka. Syyksi hän sanoo sen, että hän haluaa puolueen voittavan seuraavat vaalit, eikä puolueen tämän hetkinen kannatus (gallupien mukaan) anna Labourille kuin 19 paikkaa Likudin 29 paikkaa ja Kadiman 12 paikkaa vastaan.
- SYYRIA ILMOITTAA, että Annapolis oli palestiinalaisten tappio. Tushrin lehti kirjoittaa etusivun pääkirjoituksessaan, että Annapolis oli loistava voitto, mutta ei palestiinalaisille vaan Israelille. Kirjoitus kritisoi Bushin puhetta, jossa tämä puhui Israelista juutalaisten kotimaana, ja selitti sen olevan rasismia.
- IDF:N KAKSI OPERAATIOTA Gazassa surmasivat kuusi palestiinalaista lauantaina. Aikaisin lauantaiaamuna IDF surmasi viisi Hamasin jäsentä Khan Younisin lähellä. Hamasin edustaja kertoi miesten olleen yöllisellä partioretkellä. Monet iskussa haavoittuneet olivat PRC:n jäseniä. Myöhemmin lauantaina IDF surmasi yhden ja haavoitti kolmea Gazan turva-aidan lähellä.
- SUNNUNTAIAAMUNA Israelia vapisutti 4.0 asteen maanjäristys.
- VENÄJÄ UHKAA lopettaa kaikki lentonsa Israeliin, myös 12 matkustajavuoroa viikossa, koska Israel ei anna lupaa Venäjän lentorahdille lentää Israeliin.
- Uusi lentosopimus tehtiin viikkoja sitten, mutta Venäjän parlamentti ei ole vielä käsitellyt (ratifioinut) asiaa.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019