MAANANTAI 17.12.07
1. ”ARABIT EI koskaan tee yhteiskuntapalvelua Israelille”, vakuuttaa Islamilaisen Järjestön (Islamic Movement) perustaja sheikki Abdullah Nimr Darwish. Tämä järjestö on Islamilaisen Veljeskunnan alajärjestö, joka on Egyptissä, Jordaniassa ja Syyriassa hallituksen tarkan valvonnan alaisena. Darwish sanoo syyksi sen, että suostuminen yhteiskuntapalveluun, joka korvaa asepalveluksen, jota arabit ei tee Israelissa, on vastoin heidän uskollisuuttaan palestiinalaisten asialle. ”Minkä tyyppinen yhteiskuntapalvelu tahansa antaisi palestiinalaisille kuvan, että se on osallistumista asepalvelukseen Israelissa. Yhteiskuntapalvelua suorittavaa Israelin arabia pidettäisiin Palestiinan kansan vihollisena”, hän selvittää. Nähtävästi kukaan ei ole selvittänyt Israelin arabeille, että valtion sallimiin oikeuksiin ja etuisuuksiin kuuluu myös velvollisuuksia valtiota kohtaan.
DARWISH selittää vielä, että suostuminen Israelin valtion vaatimukseen aiheuttaisi tilanteen, jossa Israelin arabin tulisi osoittaakseen uskollisuutensa palestiinalaisten asialle liittyä palestiinalaiseen vastarintaliikkeeseen, eikä hän suosittele sitä, mutta ei sitäkään, että hän liittyisi Israelia palvelevaan instituuttiin. Yhteiskuntapalvelua suorittavat palvelevat vapaaehtoisesti sairaaloissa, kuntakeskuksissa, huumeklinikoilla, kouluklinikoilla ja hyväntekeväisyysjärjestöissä. Israel on tehostanut rekrytointi-kampanjaansa, joka on kohdistettu muslimeihin ja kristittyihin, joilla on Israelin kansalaisuus. Esimerkkinä voidaan mainita druusit, joita palvelee runsaasti Israelin armeijassa, ja toisena beduiinit, joita myös palvelee erikoistaidoillaan kuten jälkien seuraajina ja havainto-opettajina IDF:n koulutusleireillä.
DARWISHIN selitys antaa aiheen lukea Israelin arabit Israelin kansan vihollisiin, joitten uskollisuus kohdistuu muualle kuin omaan valtioonsa. Tätä kutsutaan petturuudeksi. (JP)
2. LAILLISTA INTIFADAA Israelin valtion sisällä otsikoi INN artikkelinsa, jossa käsitellään Israelin arabien halua ostaa asuntoja ja kiinteistöjä puhtaasti juutalaisessa yhteisössä.
MEI AMI yhteisö on pieni, vain 70 perheen muodostama 230 asukkaan yhteisö Umm El-Fahmin
50 000 asukkaan arabikaupungin kyljessä. Mei Ami on julistanut kilpailun 410 asuntoyksikön rakentamiseksi. Tämä on herättänyt mielenkiintoa viereisessä arabikaupungissa, jossa on puutetta sopivista rakennuspaikoista. Umm El Fahm on Islamilaisen järjestön keskuspaikka Israelin pohjoisosassa. Järjestön johtaja sheikki Raed Salah asuu siellä.
MEI AMI on maatalousyhteisö, joka perustettiin 1969. Sen pinta-ala on n. 3 500 dunamia.
Voice of Israel radioasema väitti äskettäin, että alue kuului aiemmin arabikylään.
ASIANAJAJA Jabareen julkaisi Umm El Fahmin sanomalehdessä Al Murjan ilmoituksen, jossa hän kehotti nuoria arabiaviopareja hakemaan asuntoa Mei Amin uudelta asuntoalueelta. Jabareella on läheiset yhteydet Islamilaiseen järjestöön. Hän edusti aktiivisesti arabiperhettä, joka halusi rakentaa talonsa Katzirin kaupunkiin, jonka hän myös väitti rakennetun arabikylän paikalle. Hän kehotti nuoria arabiaviopareja muuttamaan Katziriin ”valloittaakseen sen demokraattisin keinoin”. Hän voitti tämän oikeustaistelun.
ON SYYTÄ huomioida, että muutama vuosi sitten Umm El Fahmin kaupunki julkisti tarjouskilpailun, mutta siinä oli ehtona, että asuntoja voivat hakea vain kaupungin asukkaat. Erään Katzirin kaupungin juutalaisasukkaan asuntohakemus hylättiin.
MOSHAV-JÄRJESTÖN pääsihteeri Eitan Ben David pitää Israelin arabien pyrkimyksiä muuttaa asumaan juutalaisyhteisöihin vaarallisena, koska se rikkoo hauraan yhteisöjen välisen rauhan. Hän selittää, että pienten juutalaisyhteisöjen elinehto on asukkaitten pysytteleminen erillään sekoittamatta eri yhteisöjä toisiinsa. Kysymys on herkkä ja vaarallinenkin, koska se helposti aiheuttaa syytöksiä apartheidista ja rotuerottelusta, molemmin puolin. (JP, INN)
3. NABLUSIN PYSSYMIEHET, jotka sanovat kuuluvansa al-Aksan alajärjestöön nimeltä Knights of the Night (yön ritarit), kertoivat AP:n kirjeenvaihtajalle, että he painuvat maan alle, koska heitä ei ole hyväksytty Israelin ”armahdettujen pyssymiesten” joukkoon, joita IDF ei etsi pidättääkseen. Ritarien edustaja lisäsi, että he kuitenkin pidättäytyvät iskuista Israelia vastaan. Hän kertoi, että he suostuivat tähän palestiinalaisten herkän tilanteen vuoksi rauhanneuvottelujen alkaessa Israelin kanssa, ja koska al-Aksaa painostetaan rajusti PA:n taholta. Hän väitti, että ryhmän 45 pyssymiehestä IDF on surmannut 25 kolmen viimeisen vuoden aikana. Toinen syy ryhmän painumiseen maan alle ja poistumiseen Nablusin kauppakujilta on PA:n poliisin lisääntyneet partioinnit kaupungissa.
JÄRJESTÖN EDUSTAJA Abu Ghazalah kertoi, että se oli tarjoutunut luopumaan aseistaan IDF:n tarjoamaa armahdusta vastaan, mutta IDF ei suostunut tarjoukseen.
4. 3-VUOTIAS POIKA haavoittui Kassam-raketin sirpaleista sunnuntaina Zikim kibbutsissa. Perheen äiti istui olohuoneen lattialla leikkien poikansa kanssa, kun raketti iski hänen talonsa ulkoseinän viereen olohuoneen ikkunan alle. Raketti aiheutti suurta tuhoa talossa. Äiti kertoi, ettei hän kuullut hälytyssireenin ääntä eikä siten osannut juosta talon sirpalesuojaan. Hän tempasi lapsen lattialta syliinsä kibbutsin asukkaitten ja hätäapuryhmien kiirehtiessä taloon.
ÄITI JA POIKA, joka sai haavoja kasvoihinsa äidin kärsiessä shokista, vietiin Barzilain terveyskeskukseen Ashkeloniin. Islamic Jihad sanoi ampuneensa raketin.
KIBBUTSI sijaitsee lähellä armeijan Zikimin peruskoulutuskeskusta, jossa kolme kuukautta sitten yli 36 alokasta haavoittui raketin täysiskusta heidän telttaansa. Alokkaat kertoivat silloin, etteivät he kuulleet hälytyssireenin ääntä.
IDF:N UUSI RAPORTTI kertoo lakonisesti, että Kassam-rakettien ampumisesta Israeliin on tullut päivittäinen rutiini. Sekä armeija että maan hallitus ovat alistuneet tähän tosiasiaan ilman erikois-toimia. Muutama rajoitettu IDF:n isku ja IAF:n ohjushyökkäys oletettua rakettimiehistöä vastaan ovat ainoa reaktio IDF:n taholta kansan rauhoittamiseksi, eikä niillä ole pysyvää vaikutusta.
PAHINTA LIENEE se, että myös maailman media ja yleinen mielipide ovat omaksuneet tämän kannan, ettei muutama Kassam-raketti rauhanaikana Israelin kaupunkeihin ja kyliin tai muutaman israelilaisen haavoittuminen, shokkitila tai kuolema aiheuta erikoishuomiota. Sitä on alettu pitämään rutiiniasiana, ja miksipä maailma siitä kiinnostuisi, jos se hyväksytään rutiiniasiana myös Israelin mediassa ja hallituksessa.
5. PARIISIN PA:n tukijamaitten kokoukseen osallistuvat 70 maata ja parikymmentä järjestöä miettivät parhaillaan, miten paljon tällä kertaa lapioidaan dollareita PA:n pohjattomaan säkkiin. PA:n pääministeri Salaam Fayad esittää 5.6 miljardia USD kolmen vuoden ajaksi, mutta tarkkailijat selittävät, ettei tämäkään summa poista PA:n jatkuvaa budjettikriisiä. Arabimaita on mukana runsaasti, jotka nekin lupaavat runsaita varoja, mutta tarkkailijat huomioivat niiden varaavan itselleen oikeuden pidättyä suorituksista. Ne pelkäävät vieroittavansa Hamasin liekanarustaan, jos osoitetaan liikaa myönnytyksiä PA:lle, selittävät asioista perillä olevat tahot.
ISRAELIN ULKOMINISTERI Livnikin on siellä selittelemässä omia ideoitaan. Hän esittää asian tähän tapaan: ”Israelin edun mukaista on, että PA menestyy ja voimistuu, mutta se ei saa tapahtua Israelin turvallisuuden kustannuksella. Israelin intressinä on vahva Palestiinan valtio.”
Mitä nämä kryptiset lausunnot sitten tarkoittanevatkin, mutta Livni joka tapauksessa ajaa voimakkaasti Palestiinan valtion perustamista jo ensi vuoden aikana. Kukaan ei ole toistaiseksi selittänyt, miten aiotaan poistaa uhka, että raketti- ja kranaatti- ja ohjustuli alkaa Israelin keskeisiä väestöryhmittymiä vastaan tulevan Palestiinan valtion rajojen läheisyydessä. ”Siksi täytyy voimistaa PA:n aseellisia voimia, Daytonin poliisia, että se pystyy estämään tällaisen uhkan.
Siksi täytyy vahvistaa Mahmoud Abbasia”, sanoo Livni, mutta Abbas kuitenkin poistuu näyttämöltä ensi vaalien jälkeen. Mutta ongelmia esiintyy jo lähdössä: Monet Daytonin poliiseista kuuluvat samalla terrori- tai rikollisjärjestöihin, eikä korruptiota ole edes yritetty poistaa.
ESIMERKIKSI voisi ottaa Israelin arabien käyttäytymisen, jotka ovat vuosikymmenet nauttineet Israelin valtion hyvinvoinnista, työpaikoista, sosiaaliturvasta ja muista etuisuuksista ilman velvollisuutta puolustaa maataan tarvittaessa asevoimin. Tästä kaikesta huolimatta he vannovat uskollisuutta ulkopuolisille, tässä tapauksessa tulevalle Palestiinan valtiolle.
SADDAM HUSSEININ pommittaessa Israelia Katjusha-raketeillaan Persianlahden sodan aikana Israelin arabit seisoivat talojensa katoilla seuraten rakettien tulikaaria kohti israelilaisia kaupunkeja ja kyliä hurraten ja tanssien raketin iskiessä asuintaloon tai laitokseen.
VOIKO ISRAEL todella luovuttaa maansa turvallisuustakuun tulevalle Palestiinan valtiolle?
6. UUTISOTSIKOITA
- KENRAALIMAJURI Benny Gantz, joka siirtyy nykyisestä Israelin maavoimien komentajan paikalta maan sotilasattasheaksi Yhdysvaltoihin, kertoo Jpostin toimittajalle, ettei maailma tiedosta Iranin ydinaseuhan todellista vaarallisuutta.
- JOSSI BEILIN luopuu ehdokkuudesta johtamansa Meretzin puheenjohtajaksi.
- PÄÄMINISTERI Ehud Olmert viivyttää Gilad Shalitin vapauttamisneuvotteluja, kertoo Hamasin virkailija. Hän kuitenkin vakuutti, että Shalitia vartioidaan ja hänen vartijansa ovat vastuussa Shalitin hyvinvoinnista myös siinä tapauksessa, että IDF lopulta toteuttaa suur-operaationsa Gazassa. Shalitin ja muitten kidnapattujen sotilaitten omaiset syyttävät, ettei Barak tee mitään heidän vapauttamisekseen, minkä Barak kieltää: ”Teemme työtä yötä päivää heidän vapauttamisekseen.”
- MAARIV-lehti kertoo, että IAF harjoittelee pitkän matkan operaatioita Välimeren yllä, USA:ssa, Kanadassa, Italiassa ja muissa maissa. Onko tällä jotain tekemistä Iranin ydinaseen kanssa, jää arvailuksi. Olmert on kehottanut ministereitään lopettamaan kaikki analyysit ja arviot USA:n NIE-raportista ja Iranin ydinaseesta.
- PA:N tukijamaat vaativat Pariisissa Israelia poistamaan PA:n kaupunkien saarron sekä tiesulut ja tarkastuspisteet Juudeassa ja Samariassa.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021