MAANANTAI 10.12.07
1. ISRAELIN johto ei pysty nielemään USA:n 16 tiedustelupalvelun julkistamaa raporttia Iranin ydinasesuunnitelmista (NIE), jota se pitää enemmän poliittisena selityksenä kuin tosiasioihin perustuvana analyysina. Olmert kertoo, että Israel aikoo jatkaa IAEA:n kanssa paljastaakseen Iranin todelliset tavoitteet ja sen tämän hetkisen ydintutkimuksen tason. Tähän pääsemiseksi Israel haluaa Iranin kansainvälisen boikotin koventamista ja eristämistä, kunnes se lopulta alistuu YK:n turvallisuusneuvoston asettamiin vaatimuksiin ja täydellisesti jäädyttää uraanin rikastamistoimensa. Vastuu Iranin ydinasetietoisuuden omaksumisen estämisestä kuuluu kansainväliselle yhteisölle, mutta ennen muuta Yhdysvalloille, Olmert analysoi.
KOSKA IRAN toistuvasti uhkaa Israelia täydellisellä tuholla, Israel ei voi suhtautua asiaan leväperäisesti, vaan se haluaa terävämpiä kansainvälisiä toimia Iranin pysäyttämiseksi.
USA:N yleisesikuntapäälliköiden puheenjohtaja amiraali Michael Mullen on 24 tunnin vierailulla Israelissa. Israelin armeijan komentajan Gabi Ashkenazin ja puolustusministeri Ehud Barakin uskotaan keskittyvän tämän asian selvittämiseen Mullenille heidän tavatessaan toisensa tänään.
Israelin mielestä tärkeää ei ole se, lopettiko Iran ydinaseen kehittelynsä 2003 vaan se, mikä on sen nykyinen tiedon taso ja mitkä ovat sen lähiajan suunnitelmat.
USA:N MIELESTÄ Iranin hankkima tietotaito ydinaseen valmistamisesta ei ole vaaraksi, jos se pysähtyy siihen. Siten ratkaiseva hetki on silloin, kun Iran tekee poliittisen päätöksen ydinaseen rakentamisesta, USA:n viranomaiset arvioivat.
ISRAELIN MIELESTÄ se, että Iran on saavuttanut kriittisen kynnyksen ydinaseen rakentamisessa, on jo vaara sekä Israelille että koko alueen turvallisuudelle, joka Israelin tulee huomioida. Tässä on ratkaiseva mielipiteitten ero. Tällä on myöskin ratkaiseva vaikutus Israelin ja PA:n välisiin rauhanneuvotteluihin, koska jos Iran saa ydinaseen, sen vaikutus ns. ”maltillisiin” arabimaihin, joiden tukeen Israel suurelta osin perustaa luottamuksensa PA:n johtoon, tulee vaikuttamaan aivan toisella tasolla niiden suhtautumiseen Israeliin; eli, ne tulevat omaksumaan Iranin vakuuttaman Israelin tuhoamiseen tähtäävän politiikan.
ISRAELIN POLIITIKOT näkevät USA.n politiikan Iranin suhteen muuttuneen siitä, kun ulkoministeri Rice antoi potkut YK:n suurlähettiläälle John Boltonille. Bolton ajoi kovaa politiikkaa käyttäen termejä ”keskeyttää, lopettaa ja purkaa”. Rice pudotti nämä Boltonin käyttämät termit, jopa ”keskeyttämisen”, sanavarastostaan käsitellessään Irania.
2. ISRAELIN JA USA:N väliset suhteet ovat kriisissä. USA:n politiikkaa on entistä selvemmin ohjailemassa ulkoministeri Rice ulkoministeriönsä kanssa, eivätkä sen tavoitteet ole aina Israelin puolella. Monet tarkkailijat katsovat, että Israel putosi USA:n asettamaan ansaan Annapolisissa suostuessaan allekirjoittamaan yhteisen julkilausuman PA:n kanssa. Lisäksi he epäilevät, että julkisen julkilausuman taustalla Israel on tehnyt USA:n ulkoministerin painostuksesta salaisia sopimuksia ja myönnytyksiä PA:lle, joita se nyt vaatii Israelilta. PA:n puheenjohtaja Abbas on toistuvasti vakuuttanut, ettei hän tehnyt minkäänlaisia myönnytyksiä Annapolisissa, ei rajojen, ei palestiinalaispakolaisten, ei Jerusalemin eikä terrorismin lopettamisen suhteen ennakkoehtona Israelia koskevien vaatimusten toteuttamiseksi. Abbas vaatii, että Israel aloittaa lopullisen tilanteen neuvottelut hyppäämällä tiekartan kahden ensimmäisen kohdan yli suoraan lopullista tilannetta koskeviin asioihin. Päätellen PA:n neuvottelijoiden ehdottomista vaatimuksista on todennäköistä, että Abbas on saanut vaatimukselleen USA:n ulkoministerin tuen. Ricen Israelia tuomitsevat lausunnot koskien Jerusalemin lähiön Har Homan jatkorakentamista antavat selviä viitteitä, mihin ollaan menossa. Rice matkustanee Israeliin 19.12. tienoilla.
ISRAELISSA pidetään Har Homan rakentamista strategisesti tärkeänä puskurivyöhykkeenä palestiinalaisalueita vastaan. Se rakennettiin pääasiassa juutalaisten omistamalle maalle. Siellä asuu nykyisin n. 7000 ihmistä, ja rakentaminen jatkuu edelleen muutamin osin. Monet Amerikan ostavat sieltä asuntoja, jotka seisovat suurimman osan vuotta tyhjillään antaen kuvan haamu-kaupunginosasta. Siellä asuu traditionaalisia ja moderneja haredim-juutalaisia; suuri osa asukkaista muutti sinne Ranskasta ja englantia puhuvista maista. Lähiön suunniteltiin voivan kasvaa lähivuosina jopa 30 000 asukkaan kaupunginosaksi. Asuntojen hinnat Har Homassa ovat nousseet. Neljän huoneen asunnon hinta on noussut 70 000 USD muutamassa vuodessa, ja on nyt km. 250 000 USD.
3. KAHDEKSAN uutta autiota kukkulaa on päätetty ”valloittaa” Juudeassa ja Samariassa meneillään olevan Hanukka-ajan aikana Israelille. Sen kautta halutaan lähettää voimakas viesti pääministeri Olmertille aidossa makkabilais-hengessä: ”Me asutamme Israelin maan ylpeästi ja kunniakkaasti emmekä anna pääministeri Olmertin estää meitä asuttamasta maatamme”, sanoi 17-vuotias Tal Menashe juutalaisyhteisöstä Samarian kukkuloilla. Juudean ja Samarian kukkuloitten ”valtaaminen” aloitettiin eilen sunnuntaina. Monet sinne vaeltaneet toivat mukanaan ruokaa, juomia ja makuupusseja yöpyäkseen autioilla kukkuloilla alttiina tuulille ja kylmälle. Poliisit tyhjensivät vain yhden kukkulan, Nofei Hashmonaim, sunnuntain aikana, mutta he ovat päättäneet tyhjentää kaikki nuorten aktivistien miehittämät kukkulat. Jotkut kukkuloille yöpyvät huomasivat, että myös poliisit olivat tuoneet makuupussinsa mukanaan. Siispä kamppailu Juudean ja Samarian valtaamisesta jatkuu tänään ja luultavasti seuraavina päivinä. Poliisi on päättänyt toteuttaa Olmertin hallituksen myönnytyspolitiikan mukaista Juudean ja Samarian luovuttamista PA:lle karkottaen nuoret aktivistit, ja nuoret aktivistit ovat yhtä päättäväisesti palaamassa uudelleen kukkuloille, joista heidät karkotettiin.
SATOJA IHMISIÄ vaelsi Maale Adumimin länsipuoliselle rakentamattomalle E-1 alueelle levittäytyen sinne. Heillä oli retkivälineet mukanaan, ja useat nuoret kokoontuivat suuriksi jopa sadan hengen ryhmäksi tanssien ja laulaen vain muutaman sadan metrin päässä läheisestä poliisiasemasta.
NÄIDEN AKTIVISTIEN rohkeus ja alttius on mieltä ylentävä, mutta vakavasti kannattaisi kysellä, onko tämä paras tapa taistella poliittista valtaa pitävää hallitusta vastaan. Lukuisat nuoret joutuvat poliisin pahoinpitelemiksi ja saavat nimensä poliisin rikosrekisteriin. Joitain alaikäisiä on pidetty useita kuukausia poliisin selleissä oikeuslaitosten kieltäytyessä käsittelemästä heidän tapaustaan tai siirtäen päätöstä loputtomiin.
4. HAMAS PYRKII murtautumaan eristäytymisestä, johon se on joutunut kaapattuaan vallan Gazan kaistalla Abbasin johtamalta Fatahilta. Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh on viestittänyt halusta neuvotella Abbasin kansssa ja jopa halustaan luovuttaa hallitusvalta Saeed Fayadin johtamalle hallitukselle, mistä Abbas kieltäytyy vaatien, että Haniyehin hallituksen ensin erota. Hamasin Damaskoksessa asuva johtaja Khaled Mashaal on kutsuttu Riadiin keskustelemaan kuningas Abdullahin kanssa sovittelujen aloittamisesta Fatahin kanssa. Myös Egyptin suosittelee tällaisia neuvotteluja. Hamasin Gazan kaistan korkea virkailija Ahmed Yousef sanoi sunnuntaina, että monet ihmiset erehtyvät luulemaan, ettei Hamas halua rauhaa. ”Päinvastoin, olemme toistuvasti tarjonneet keskusteluja USA:n ja EU:n kanssa.”
YOUSEF, joka toimii Haniyehin poliittisena neuvonantajana, sanoo ulkoministeri Gondoleezza Ricelle osoittamassaan avoimessa kirjeessä, joka julkaistiin useilla web-sivuilla, ettei Hamas ole Amerikan, Euroopan tai minkään muunkaan vastainen ja lisää, että on tullut aika aloittaa keskustelut Hamasin ja länsivaltojen kesken. Avointa kirjettä pidetään osoituksena Hamasin aseman heikkoudesta asukkaiden toimeentulon heikentyessä ja työttömyyden noustessa Yousefin arvion mukaan 75 %:iin. Toisaalta kirje nähdään Hamasin sisäisenä hajaantumisena, koska toiset Hamasin johtajat eivät suostu kompromisseihin länsivaltojen tai muitten kanssa.
KIRJEESSÄ VEDOTAAN Riceen, että tämä osoittaisi tasapuolisuutta ja aloittaisia avoimet keskustelut Hamasin kanssa. ”Tähän saakka, olet antautunut tukemaan epäonnistumista, ja tämä epäonnistuminen lisää tuskaa ja hätää Palestiinan kansalle, maamme jatkuvaa kolonialaistamista ja tyhjän tilan historiassa Bushin hallituksen roolissa saavuttaa rauha Lähi Idässä.”
5. UUTISOTSIKOITA
- EHUD GOLDWASSERIN äiti Miki, jonka poika joutui Eldad Regevin kanssa Hizbullahin kaappaamaksi Libanonin rajalla aiheuttaen toisen Libanonin sodan, syyttää kirjeessään sunnuntaina Olmertin hallitusta saamattomuudesta heidän vapauttamisekseen ja toteaa, ”ettei asia ole vain heidän perheittensä vaan kansallinen ongelma, minkä poliitikkojen tulee ymmärtää”. Kirje lähetettiin Olmertin lisäksi presidentille, puolustusministerille ja Knessetin puhemiehelle. Kirjeessä todetaan, että ”johtajat olivat vammauttaneet kansan sydäntä ja särkeneet sen ehdottoman uskon valtion vastuuseen huolehtia kansalaisistaan, jotka sitä palvelevat.”
- SAUDI ARABIA sanoo pidättäneensä 872 salakuljettajaa heinäkuun ja lokakuun välisenä aikana ja takavarikoineensa 45 kg räjähteitä, 16 rakettikranaattia, 20 erilaista asetta, 240 kiikaria, 703 kännykkää ja laajan määrän ammuksia. Lisäksi viranomaiset takavarikoivat 64 kg hashista ja 19 000 huumausainepilleriä.
- ISRAELISSA rekisteröitiin eilen kaksi uutta poliittista puoluetta. Toinen Tzedek Hevrati (sosiaalinen oikeuspuolue) kuuluu Arkadi Gaydamakille, toisen rekisteröi Arye Eldad nimeltään Hatikva (toivo). Gaydamakin puolue sanoo 10 000 rekisteröityneen puolueeseen, mutta tavoitteena on saada 100 000 jäsentä.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019