KESKIVIIKKO 19.12.07
1. ”USA:N TIEDUSTELURAPORTTI ”NIE” on avannut Iranille mahdollisuuden saada ydinaseita”, kertoi kenraalimajuri Zeevi Farkash, IDF:n sotilastiedustelun entinen johtaja Heprealaisen Yliopiston seminaarissa tiistaina. ”Iranin salainen ydinaseohjelma jatkuu ja Amerikan tiedusteluyhteisö on avannut Iranille oven toteuttaa ydinasehaaveensa”, hän sanoo puheessaan, jota JP:n toimistohenkilökunta kutsuu laatimassaan raportissa ”katkeraksi ja vihaiseksi”. Kuulijakunnassa oli jäseniä korkeimmasta oikeudesta, johtavia poliitikkoja, ulkomaisia lähettiläitä, Israelin tiedustelun korkeita jäseniä ja lukuisia merkkihenkilöitä.
FARKASH oli huolellisesti yksilöinyt hyökkäyksensä USA:n tiedusteluraporttia vastaan, jonka mukaan Iran on keskeyttänyt ydinaseohjelmansa toteuttamisen, kerrotaan JP:n raportissa. Hän kertoi tutkineensa vanhoja papereitaan vuoden 2003 ajalta, jolloin Iranin sanotaan keskeyttäneen ydinohjelmansa toteuttamisen, kertoen yleisölle Israelin silloisesta näkemyksestä ja jopa paljastaen harvinaisia yksityiskohtia, miten Israel oli saanut tietonsa ja miten Israel pyrki vakuuttamaan kansainvälistä yhteisöä sen tärkeydestä.
FARKASH kertoi, että 2002 Iran sai tietoonsa, että USA, UK, Saksa, Ranska ja Israel olivat saaneet luotettavia todisteita Iranin salaisesta ydinohjelmasta, jota toteutettiin laajan siviili-peiton suojassa. Tämä ohjelma käsitti kaikki ydinaseen kehitykseen ja kuljetukseen liittyvät alat.
Saatuaan tietää tulleensa paljastetuksi Iran aloitti tehokkaan peittelyoperaation siirtäen laitoksiaan toisiin paikkoihin, siivoten kaikki jäljet ydintoiminnasta alueilla, ja nimeten niitä koskevat toiminnot viattomantuntuisilla nimillä kuten ”Erämaan kehitysohjelma”. Farkash viittaa Israelin ottamiin satelliittikuviin, joissa tämä näkyy, kuten Lavizan alue maaliskuussa 2002, josta kaikki aiemmat laitteet oli poistettu maaliskuussa 2003 ja tilalle rakennettu jalkapallokenttä ja puutarha sekä vaihdettu maapohjaa yli 2 metrin syvyydeltä YK:n tarkkailijoitten harhauttamiseksi.
FARKASH kertoi Iranin ohjusteollisuudesta todeten, että 1500 km:n kantomatkan omaava Shihab-3 on jo toimintavalmis 700 kg:n räjähdekärjellä, joita Iran on esitellyt harjoituksissaan suunnattuina Tel Aviviin ja Riadiin. Tehokkaampi ohjus on suunnitteilla, joka yltää Eurooppaan.
FARKASH toteaa, että ”NIE” on poliittinen raportti, joka tehokkaasti antaa USA:lle tilaisuuden pidättyä sotilasiskusta Irania vastaan, eikä Israel voi sitä tehdä niin kauan, kuin USA:n joukot ovat Irakissa. Joka tapauksessa se vaatisi USA:n hyväksymisen. (JP, henkilökunta)
2. SOTA PALESTIINALAISIA VASTAAN Gazassa jatkuu, vakuuttaa pääministeri Olmert. Hän on nimennyt IDF:n operaatiot Gazan terrorijärjestöjen rakettimiehistöjä ja johtajia vastaan ”sodaksi”, mitä nimitystä hän kaihtoi Libanonin kakkossodan yhteydessä. Olmert sanoo, että IDF metsästää kaikki rakettihyökkäyksiin Israelin Negevissä sijaitsevia yhteisöjä vastaan osallistuneet terroristit. Maanantai-illan ja tiistain aikana IDF yhdessä lentovoimien kanssa surmasivat 13 palestiinalaista. Kostoiskujen pelossa IDF asetti joukkonsa hälytystilaan kaikkialla maassa. Valikoituja iskuja Gazan alueella kuitenkin jatketaan, joiden ansiosta raketti-iskut Israeliin ovat selvästi vähentyneet, todetaan IDF:n taholta.
ISLAMIC JIHADIN edustaja Gazassa Abu Hamza uhkaili itsemurhaiskuilla: ”Meillä on pitkä käsi”, hän kertoi Hamasin TV-lähetyksessä, ”Tulemme pian kokeilemaan samanlaisia iskuja kuin Tel Avivissa, Netaniassa ja Eilatissa”. Hän uhkasi raketti-iskujen kiihtyvän Sderotissa, Ashkelonissa, Yad Mordechaissa ja Netivotissa. Hamza kertoi Islamic Jihadin kostavan johtajiensa menetyksen Israelin sisällä ”itsemurhaoperaatioiden aallolla”.
HAMASIN pääministeri Ismail Haniyeh ilmoitti olevansa valmis neuvottelemaan Israelin kanssa tulitauosta raketti-iskujen ja Israelin vastaiskujen lopettamiseksi. Israelin virallisena politiikkana on ollut, ettei Hamasin kanssa neuvotella. Jos tulitauko saadaan aikaan, se tapahtuu kolmannen osapuolen kautta. Myös PA:n puheenjohtaja Abbas kieltäytyy keskustelemasta Hamasin kanssa.
IDF:n johto vihjailee, että sen seuraavat iskut voivat kohdistua Hamasin johtoa vastaan.
Hamas on pidättynyt raketti-iskuista, mutta jatkaa kranaattitulta Israeliin. (JP, Y Katz)
3. PA:N TUKIAISET Pariisin tukijamaitten kokouksessa ovat heitelleet 3.5 miljardista USD 7.4 miljardiin, kuten Ranskan ulkoministeri ilmoitti. Joka tapauksessa kokous oli eräänlaista Palestiinan valtion perustamishuumaa, joka villitsi osanottajat toinen toistaan suurempiin lupauksiin. Arabimaat olivat hyvin varovaisia, ja Egypti suorastaan torjuva asenteissaan.
USA:N LUPAAMAT 550 miljoonaa eivät ole saaneet USA:n kongressin suoraa hyväksymistä. Tämä osoittanee kongressin ja Valkoisen Talon välisen erimielisyyden suhteessa PA:n tukemiseen. USA:n tuki PA:lle oli viime vuonna 50 miljoonaa. USA:n hallituksen esittämästä 413.5 miljoonan taloustuesta kongressi hyväksyi 218.5 miljoonaa ensi vuodelle. Tämän lisäksi tulee muita tukiaisia kuten varoja ruokaa, pakolaisia ja huumekontrollia varten. Osa varoista edellyttää ulkoministerin vahvistuksen varojenkäytön valvontamekanismin toteutumisesta.
4. HAMAS ON TEHNYT salaisen sopimuksen Israelin kanssa, jonka mukaisesti IDF pidättyy iskuista sen johtajia vastaan, syyttää Fatahin korkea virkailija. Todisteeksi hän sanoo sen, että 48 tunnin aikana 11 Islamic Jihadin jäsentä on saanut surmansa IDF:n ohjusiskuissa. Tällaisia väitteitä on esiintynyt myös arabilehdissä.
SURMATTUJEN palestiinalaisten hautajaisiin Gazassa osallistui eilen kymmeniä tuhansia palestiinalaisia, jotka huusivat kuolemaa Israelille. Sekä Hamasin että Jihadin johtajat pysyttelivät poissa tilaisuudesta IDF:n iskujen pelossa. He myös ilmoittivat, ettei ole mitään syytä osallistua keskiviikkona alkaviin kolmepäiväisiin Id al-.Adha uhrijuhliin, joissa tapetaan lampaita uhreiksi. Palestiinalaiset Gazassa valittivat, ettei siellä ole tarpeeksi eläimiä uhreja varten. Uhritoimituksilla kunnioitetaan Abrahamin aikomusta uhrata Ishmail Temppelivuorella, kuten muslimit uskovat. Monet palestiinalaiset sekä Gazassa että Länsirannalla valittavat, ettei heillä ole varaa ostaa uhrieläimiä, uusia vaatteita eikä makeisia lapsille Id al-Adhan aikana, kuten tapa vaatisi.
HAMASIN JÄSENET syyttävät, että IDF:n ohjusiskut Gazassa ovat seurausta Annapolis-kokouksesta, joka antoi Israelille vapaat kädet, kuten he uskovat.
MAHMOUD ABBAS kertoo suhtautuvansa myönteisesti Ranskan presidentti Sarcozyn tarjoukseen kansainvälisten joukkojen sijoittamisesta Gazaan ja Länsirannalle. Mutta sekä Hamas että monet muut palestiinalaisryhmät tyrmäävät ajatuksen. He pitävät sitä uutena miehityksenä ja uhkaavat iskeä sellaisia joukkoja vastaan IDF:n joukkojen tapaan.(JP,Toameh)
5. EI MITÄÄN MORAALISTA vertailukohtaa Israelia ja PA:ta koskevien velvoitteiden välillä, kirjoittaa Herb Keinon JP:n artikkelissaan. Vastatessaan Abbasin ja muiden PA:n virkailijoitten esittämiin syytteisiin Israelin Tiekartan määräysten rikkomisesta tehtyään päätöksen jatkaa Har Homan Jerusalemin lähiön rakentamista Israelin viranomaiset toteavat, että PA:n tulee hävittää alueeltaan tappavan terrorismin infrastruktuuri, mutta ettei rakentaminen Jerusalemin Israeliin liitetyillä osilla tapa ketään. Rakentaminen jatkuu monissa muissakin Jerusalemin lähiöissä.
RAKENNUSSUUNNITELMA Har Homan kehittämiseksi tehtiin Yitzhak Rabinin hallituksen aikana 1993, mutta sen toteuttaminen sai odottaa. Vasta 1997 laadittiin Har Homan rakentamis-suunnitelmat 6 500 asuntoyksikköä varten. Siitä on toteutettu 4 500 asuntoyksikköä. Nyt hyväksytyt urakkatarjoukset ovat 307 asuntoyksikköä; 1700 asuntoyksikköä odottaa vuoroaan.
CALEV BEN-DAVID viittaa asiaa koskevassa JP:n analyysissaan presidentti Bushin kirjeeseen Ariel Sharonille 14. huhtikuuta 2004, jossa Bush selväsanaisesti toteaa uuden todellisuuden muuttaneen tilannetta oleellisesti vuoden 1949 aselepolinjoista, mikä tulee huomioida keskusteluissa palestiinalaisten kanssa. Hän tarkoitti tällä, ettei Israelia voi vaatia vetäytymään aselepolinjoille, joita ei ole koskaan vahvistettu pysyviksi rajoiksi, ja että Israelin rakentamat väestökeskukset Juudeassa ja Samariassa tulee todeta realiteeteiksi, joita ei voi sivuuttaa.
Jos PA:n vaatimusta Israelin palaamisesta 1949 aselepolinjoille noudatetaan kirjaimellisesti, kaikki Jerusalemin uudet lähiöt tulisi luovuttaa PA:lle, kuten myös 32 000 asukkaan Maale Adumim Jerusalemin itäpuolella, 25 000 asukkaan Ariel Samariassa ja Etzion blokki Juudeassa, joissa asuu yhteensä lähes 200 000 israelilaista. Vihreän linjan takana Juudeassa ja Samariassa asuu kaikkiaan ns. ”setlementissä” yli 275 000 juutalaista ilman Jerusalemin lähiöitä.
ISRAELIN ASUNTOMINISTERIÖ suunnittelee 10 000 asukkaan lähiön rakentamista Jerusalemin koillispuolelle. Myös se tulee olemaan 1949 aselepolinjan ulkopuolella.
6. ISRAELIN JA PA:N viranomaiset valmistautuvat kuumeisesti vastaanottamaan 60 000 kristittyä jouluvierasta. Israelin turismiministeriö koordinoi toimintansa PA:n viranomaisten kanssa varsinkin joulupäivää 25.12. varten, joka sattuu samaan aikaan kuin muslimien kolmipäiväinen uhrijuhla Id al-Adha, joka alkaa keskiviikkona.
ISRAELIN viranomaiset ovat myöntäneet lähes 10 000 lupaa, joka sallii 2-4 viikon oleskelun Israelissa PA:n alueen kristityille ja muslimeille, jotka haluavat vierailla sukulaisissaan tai osallistua juhlallisuuksiin Nasaretissa tai muualla. Heidän joukossaan on 500 kristittyä ja 400 muslimia Gazasta, kertoo everstiluutnantti Camil Whbee Betlehemin koordinaattitoimistosta tiistaina. Luvat myönnetään lähi päivinä eikä niiden määrässä ole rajoituksia, Whbee toteaa.
TARKASTUSPISTEET Betlehemin ja Jerusalemin välillä tulevat vähentämään normaaleja tarkastuksiaan ja niissä toimivia sotilaita opastetaan tilannetta varten. Betlehemin kaupungissa ja Syntymäkirkossa järjestystä valvoo PA:n poliisi. Tarkastuspisteet toimivat joulun aikaan 24 tuntia vuorokaudessa 24.-25.12. ja niiden henkilökuntaa lisätään. (JP, Shelly Paz)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021