KESKIVIIKKO 12.12.07
1. PA:N JA ISRAELIN väliset lopullisen tilanteen neuvottelut toteutunevat tänään, vaikka PA on heitellyt uhkauksia boikotoida niitä. Ensimmäiseksi heitä ärsytti IDF:n aloittama puhdistusoperaatio Gazan kaistalla. ”Tämä operaatio on hyvin vakava isku PA:n johtoa ja maltillisia palestiinalaisia vastaan. Uskomme, että tämä on Israelin tarkoituksellinen yritys häiritä keskiviikon neuvotteluja palestiinalaisten kanssa,” väitti erän PA:n virkailija.
Mahmoud Abbasin neuvonantaja Nabil Abu Rudeineh kutsui Gazan operaatiota viheliäiseksi rikokseksi. ”Israelin harjoittama teloitusten, tunkeutumisen ja setlementtien rakentamisen politiikka tekee Israelin todellisen päämäärän epäilyttäväksi. On mahdotonta käydä neuvotteluja, kun Israel jatkaa teloituksia ja takavarikoi maata. Israel asettaa tietoisesti esteitä rauhan polulle.”
TOINEN PALESTIINALAISIA ärsyttävä asia on Israelin hallituksen päätös näyttää vihreää valoa Har Homan jatkorakentamiselle. Israelin yleinen mielipide on tässä asiassa lähes yksimielisesti hallituksen päätöksen takana, sillä alue on Jerusalemin rajojen sisällä eikä Jerusalemista ole tarkoitus keskustella näissä neuvotteluissa. (JP)
2. IDF ALKOI vetää joukkojaan pois Gazan alueelta, luultavasti Olmertin antaman vihjeen johdosta, ettei ajankohta ole sopiva jatkaa operaatiota. Siihen osallistui lopulta kymmenisen panssaria, ei 30, kuten liioitteluun tottuneet palestiinalaislähteet ilmoittivat.
OPERAATION AIKANA sai 8 palestiinalaista surmansa ja 10 haavoittui. Palestiinalaiset tulittivat IDF:n sotilaita rakettikranaateilla (RPG), kranaateilla ja omatekoisilla pommeilla käsiaseitten lisäksi. Yksi panssari-ohjus (PST) osui panssariin haavoittaen neljää panssarijääkäriä. Panssari vaurioitui iskussa, mutta pystyi liikkumaan sen jälkeen. Panssarien suojaksi asennettua Trophy-järjestelmää ei ilmeisesti oltu kytketty päälle.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak ilmoitti, että operaatio oli saavuttanut hyvin tärkeitä tuloksia Kassam-rakettien rakentamisen ja ampumisen sekä kranaattitulituksen estämiseksi. Barak julisti, että ”tämän johdosta israelilaiset voivat sytyttää Hanukka-kynttilänsä rauhassa”. IDF:n edustajan mukaan operaatio oli rutiininomainen eikä osana suurta operaatiota tai sen valmistelemisena. Turvallisuusviranomaiset ilmoittivat, että rajoitetuilla operaatioilla on ollut oma vaikutuksensa Gazassa toimiviin terrorijärjestöihin, jotka etsivät tulitaukoa Israelin kanssa. IDF:n ilmoituksen mukaan tulitus IDF:n sotilaitten ja palestiinalaisten pyssymiesten välillä oli rajua, palestiinalaisten suojautuessa talojen taakse tai naamioituessa lehvillä avoimelle pellolle. (JP, INN)
3. TUOREEN UUTISEN mukaan IDF jää asemiinsa Gazan eteläosaan katkaisten Rafahin ja Khan Younisin välisen ns. Tancher-tien, arabiaksi Salah a-Din tie. Olmert kertoo äskeisessä lausunnossaan, että tilanne etelässä on vaikea Kassam-rakettien luodessa kokonaan uudenlaisen todellisuuden. Hän vakuutti operaation jatkuvan, mutta painotti oikean ajankohdan ja suhteellisen voimankäytön välttämättömyyttä. Olmert vakuutti, ”ettei hallitus lepää, ennen kuin rakettien aiheuttama uhka on täysin poistettu Sderotista ja Negevin länsiosasta”.
Israelin turvallisuuskabinetti käsittelee tilannetta Gazassa istunnossaan tänään.
OLMERTIN TULKINNAN mukaan hallituksella ei ole velvoitetta suojata Sderotin rakennuksia Kassamin kestäviksi. Sderotin asukkaat valittivat asiasta korkeimpaan oikeuteen, joka antanee asiasta päätöksensä ehkä jo tänään. Olmertin mielestä asia ei kuulu korkeimmalle oikeudelle.
GAZAN TERRORISTIT vastasivat Olmertin puheeseen ja IDF:n vakuutukseen onnistuneesta operaatiosta tuoreeltaan ampumalla 17 Kassam-rakettia keskiviikkoaamuna puoli kymmeneen mennessä. Yksi raketti osui Sderotiin pudoten kadulle, loput aukeille paikoille. Kaksi ihmistä joutui shokkitilaan. Ampujiksi ilmoittautuivat Jihadin al-Quds Prikaatit sekä PRC:n Salah a-Din Prikaatit.
HAMASIN edustaja vaatii, että PA peruuttaa tämän päivän neuvottelut Israelin kanssa. Hamasin edustaja Sami Abu Zuhri: ” Israelin massamurha on tarkoitettu viestittämään Abbasille, joka tuomitsi arabien vastarinnan eräänlaiseksi terrorismiksi. Miksei Abbas ole jo tuominnut Israelin operaatiota? Jokainen, joka tapaa israelilaisia tämän massamurhan kestäessä on murhaaja.” Terrorijärjestöt Gazassa vannovat kostoa ja kivuliaan opetuksen antamista Israelille.
HAMASIN JA FATAHIN edustajat ovat todenneet, että tiedot keskustelusta Hamasin Fatahin välillä tai että Hamas luovuttaa instituutioiden hallintaa Gazassa Fatahille, ovat vääriä.
(INN, Ynet)
4. ENTINEN MOSSADIN JOHTAJA Efraim Halevy kertoo Jpostin artikkelissaan, että USA:n ja Iranin välisten neuvottelujen näyttäessä ilmeiseltä lähitulevaisuudessa Israelin tulee varmistaa, että se on mukana pöydässä. ”Muuten toiset maat tulevat ratkaisemaan Lähi Itää koskevat kysymykset”. Halevy sanoo olevansa varma, että Iran tekee kaikkensa saadakseen ydinaseen mutta totesi, että sitä vastaan voidaan ja tulee valmistautua. Halevy varoittaa antautumasta helpotuksen tunteeseen USA:n tiedostusjärjestöjen Iran-raportin (NIE) suhteen, kuten ilmeisesti monet länsivallat ovat tehneet. Hän viittaa raportin viimeisen lauseeseen, jossa todetaan, että ”Iranilla on tieteellinen, tekninen ja teollinen kyky rakentaa ydinpommi, jos se päättää tehdä niin”.
Halevy kuitenkin uskoo, että Iranin politiikka perustuu järkeviin päätelmiin ja valtion omiin intresseihin. Sitä vastaan voidaan ja tulee valmistautua, hän tähdentää.
Jerusalemin Yliopiston strategisten tutkimusten Shasha keskuksessa työskentelevä Halevy sanoo, ettei hän tiedä, onko USA:n armeija pudottanut Iranin vastaiset iskut pois ohjelmastaan, mutta että hän katsoo USA:n ja Iranin välisten neuvottelujen olevan nyt ohjelmassa. Hän jopa katsoo, että ne ovat väistämättömät, tahtoipa USA niitä tai ei. Tähän pakottaa Irakin tilanne, jota al-Qaida uhkaa, ja jota ei voida ratkaista ilman Iranin myötävaikutusta. (JP)
5. HALEVYN artikkelin ulkopuolella tarkkailijat kertovat, että arabimaitten ja PA:n asennoituminen Israelia kohtaan on selvästi radikalisoitunut Annapolis-konferenssin jälkeen. Lisäksi ihmettelyä on herättänyt USA:n ulkoministeri Ricen tapa verrata Israelin ja PA:n välistä tilannetta olosuhteiseen, mitkä vallitsivat USA:n eteläosassa, jossa hän itse kasvoi. Rice kertoo tietävänsä, miltä tuntuu, etteivät palestiinalaiset saa käyttää joitain teitä Länsirannalla, koska hänen synnyinseudullaan mustat eivät saaneet mennä määrättyihin kauppoihin tai ravintoloihin. Toiseksi Rice kertoo tietävänsä, miten palestiinalaisia häväistään tiesuluilla ja tarkastuspisteissä.
JP:N KOLUMNISTI Michael Freund asettaa vakavan kysymyksen Ricelle, onko hän todella tietoinen terroristeista, jotka toistuvasti pyrkivät Israeliin suorittaakseen iskujaan siellä, vai onko hän todella sitä mieltä, että kysymyksessä on Israelin harjoittama rotuerottelu, minkä johdosta Israel asettaa tiesulkuja vain kiusatakseen palestiinalaisia. Ja onko Rice tietoinen siitä kärsimyksestä, mitä terroristien uhrit ja heidän omaisensa joutuvat kokemaan? Freund kehottaa Ricea pitämään kätensä pois Israelin rakennussuunnitelmista eikä sotkeutumaan Har Homan ja yleensä Jerusalemin sisäiseen rakentamiseen.
NÄITÄ RICEN tulkintoja tarkasteltaessa jää ihmettelemään, voiko USA todella toimia puolueettomana erotuomarina Israelin ja PA:n välisissä lopullista tilannetta käsittelevissä neuvotteluissa? Israelin asema neuvotteluissa PA:n kanssa on sabotoitu etukäteen Olmertin, Barakin ja Livnin lupauksilla ja myönnytyksillä, joita ministeri Haim Ramon laveasti ja toistuvasti esittelee kansalle ikään kuin sovittuina tosiasioina.
6. UUTISOTSIKOITA
- TEMPPELIVUOREN USKOLLISET veivät Hanukkan aikana Temppeli-instituutin valmistaman korkean kultaisen seitsenhaaraisen kynttelikön Länsimuurin ulkopuolelle kuin odottamaan, että se pääsisi lopulta Temppeliin. Kynttelikkö painaa puoli tonnia ja sen valmistaminen maksoi 3 miljoonaa USD.
- Tämä ryhmä aikoo tänään yrittää taas kerran päästä Temppelivuorelle rukoilemaan. Poliisi on toistuvasti joka vuosi estänyt heidän tavoitteensa.
- Toinen ryhmä juutalaisia haluaa rakentaa synagogan Temppelivuorelle. Haifan päärabbi Shear-Yeshuv Cohen on USA:ssa keräämässä kannatusta synagogan rakentamiseksi. Hän johtaa päärabbinaatin neuvostoa synagogan rakentamiseksi Temppelivuorelle. Monet muut rabbit Israelissa haluavat, että Temppelivuorelle saataisiin rukouspaikka. Muslimit kieltävät muiden kuin muslimien rukoilemisen Temppelivuorella ja tarkkailevat vierailijoita, että kieltoa noudatetaan.
- 1500 ihmistä osallistui sunnuntai-iltana kuukausittaiseen ”Temppelivuoren porttien marssiin” vanhan kaupungin muurien ulkopuolella, rosh chodesh tevet, uuden kuun aikaan. Marssi omistettiin PA:n poliisien murhaaman Ido Zoldanin muistoksi.
- VIISI YK:N turvallisuusneuvoston pysyvää jäsentä yhdessä Saksan kanssa pitivät eilen puhelinkokousta, jossa ne yrittivät löytää sopimusta uusista pakotteista Irania vastaan. Ennakkotietojen mukaan pakotteita on huomattavasti lievennetty siitä, mitä ne olivat ennen USA:n NIE-raporttia. Ne eivät vaadi ehdotonta vientikieltoa esim. aseitten suhteen, vaan kehottavat kohtuullisuuteen ja hillintään.
- KOLME poliisia ja kaksi siviiliä, jotka asettivat kaksi pommia tunnetun rikollisen autoon ja hänen kotinsa lähelle, päästettiin kotiarestiin.
- OPETTAJAT ja hallitus eivät päässeet yksimielisyyteen palkkakiistassa. Ainakin sata opettajaa aikoo uhmata oikeuden päätöstä ja jäädä torstaina kotiin.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021