KESKIVIIKKO 05.12.07
1. USA:N ILMOITUS, että Iran jäädytti ydinaseen valmistuksen 2003 eikä ole jatkanut sitä sen jälkeen, on aiheuttanut epäileviä reaktioita Israelin hallituksessa sekä myös tarkkailijoitten kommenteissa. Jotkut kysyvät suoraan, mitä USA lopulta haluaa ja mikä sai sen politiikan muuttamaan suuntaansa 180 astetta. On aika aloittaa tutkimus USA:n hallituksesta, esitti eräs kommentoija. Yhtenä mahdollisuutena esitetään olettamus, että USA:n tiedustelu on alistunut yleisen mielipiteen taakse ja esittää raportteja, jotka tukevat hallituksen politiikkaa. Jos tämä on totuus, se asettaa Israelin ei vain kiusalliseen vaan vaaralliseen tilanteeseen.
USA:N ILMOITUS romuttaa joka tapauksessa länsivaltojen yhtenäisyyden kovempien sanktioiden asettamiseksi Iranille. USA:n presidentti Bush tosin pyrki lieventämään ilmoituksen aiheuttamaa repeämää todetessaan puheessaan eilen, että Iran oli, on nyt ja tulevaisuudessa vaarallinen.
JP:N KOLUMNISTI Calev Ben-David arvioi artikkelissaan, että USA:n hallituksen politiikan suuntaa ohjaavat nyt neuvonantaja Stephen Hadley, ulkoministeri Rice ja puolustusministeri Robert Gates vastoin kovaa linjaa ajavaa varapresidenttiä Cheneyä, jonka vaikutusvalta on vähentynyt, ja toista haukkaa Rumsfeldiä, joka pakotettiin eroamaan virastaan. Ilmoitus Iranin ydinsuunnitelmien jäädyttämisestä oli tarkoitus pitää salaisena, mutta jostain syystä se kuitenkin julkistettiin, ehkä juuri siksi, että sillä rauhoitetaan ”maltillisia” arabimaita, jotka vastustavat Iranin taivuttamista asevoimin.
USA:N LÄHI IDÄN politiikassa on joka tapauksessa nähtävissä selvä suunnan muutos. Tulevat kuukaudet osoittanevat, mihin se johtaa, mutta nyt jo tiedetään, että USA antoi suostumuksensa Syyrian-mielisen Libanonin armeijan päällikön Omar Suleimanin asettua presidenttiehdokkaaksi, jota myös Saudi Arabia tukee. Tämä johtanee keskusteluihin Syyrian ja ennen pitkää myös Iranin kanssa. Israelin täytynee alistua siihen, että keskustelut Golanin luovuttamisesta Syyrialle rauhansopimusta vastaan alkanevat ensi vuoden alussa.
PRESIDENTTI Bush tullee tämänhetkisten tietojen mukaan kiertomatkalle Lähi Itään tammikuun 10. päivänä ensi vuonna. Hän vieraillee matkansa aikana Marokossa, Egyptissä, Jordaniassa, Israelissa ja tapaa myös PA:n puheenjohtaja Abbasin Ramallahissa. Jos Libanonin uusi presidentti on valittu, Bush osallistunee matkansa aikana hänen virkaanastujaistilaisuuteensa.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak on määrätietoisesti asettanut USA:n julkistaman tiedusteluraportin kyseenalaiseksi todeten, ettei Israel voi perustaa turvallisuussuunnitelmiaan maapallon toisella puolella sijaitsevan valtion tietoihin. (JP)
2. IRANIN YDINNEUVOTTELIJA Saeed Jalili matkusti Venäjälle välittömästi USA:n julkistaman tiedusteluraportin jälkeen. Hän tapasi siellä eilen presidentti Vladimir Putinin, ulkoministeri Sergei Lavrovin ja muita korkeita virkailijoita. Venäjän asenne osoittaa huojentumista USA:n vaatimusten lieventymisen vuoksi. Ulkoministeri Lavrov kertoi medialle, että Iranin tulee hoitaa kaikki sen ydinsuunnitelmia koskevat kiistakysymykset IAEA:n kanssa.
Presidentti Putin puolestaan ohjasti Iranin ydinneuvottelija Jalilia osoittamaan entistä suurempaa avoimuutta (transparency) ydinsuunnitelmiensa toteuttamisessa tulevaisuudessa ja toimimaan yhteistyössä IAEA:n kanssa. Venäjä on edennyt varovasti suhteessaan Iraniin. Venäjä rakentaa miljardin USD arvoista Bushehr ydinreaktoria, johon se lähettää ydinpolttoainetta IAEA:n valvonnassa. Reaktori valmistunee aikataulustaan myöhässä lähi aikoina.
IRANIN ULKOMINISTERI Manouchehr Mottaki ilmaisi maansa tyytyväisyyden USA:n muuttuneen asenteen vuoksi, jota hän kutsui USA:n kannan korjaamiseksi Iranin ydinteollisuudesta, jota Iran on toistuvasti kutsunut rauhanomaiseksi ja vain siviilitarpeita tyydyttäväksi.
ISRAEL BEITEINU puolueen puheenjohtaja ministeri Avigdor Lieberman kertoo lausunnossaan, ettei kukaan Iranin ulkopuolella tiedä, milloin Iran saa ydinpomminsa valmiiksi. (JP, INN)
3. TERRORISTIEN ampuma kranaatti osui asuintalon kattoon kibbutsissa Negevissä tunkeutuen sieltä asunnon sisälle. Asukkaat epäilivät, että kranaatti oli ammuttu IAF:n helikopterista, mutta tutkimuksissa todettiin, että se oli palestiinalaisten ampuma Gazasta. IAF:n helikopteri havaitsi Hamasin Kassam-miehistön Gazassa Deir al-Balah kaupungin lähellä ja ampui ohjuksen sitä kohti. Yksi terroristeista kuoli paikalla ja kaksi muuta haavoihinsa sairaalassa. Hamasin edustaja kertoo sen pyssymiesten tulittaneen helikopteria raskaalla konekiväärillä. Tiistain aikana terroristit ampuivat kolme kranaattia ja kaksi rakettia Israeliin Gazasta, ne eivät aiheuttaneet vahinkoa. Raketti- ja kranaattituli jatkuu tänään.
Toisessa tilanteessa palestiinalainen sai surmansa laukaustenvaihdossa sotilaitten kanssa Kissufim rajanylityspaikalla. Sotilaat eivät kärsineet vahinkoja.
KESKIVIIKKOAAMUNA terroristit ampuivat kaksi Kassam-rakettia Israeliin lähelle kibbutsia. Yksi sai Sderotin Red Dawn hälytyssireenin soimaan, mutta raketti putosi avoimelle kentälle. (JP)
4. OSOITTAAKSEEN hallitsevansa Juudean ja Samarian palestiinalaiskaupunkeja PA aloitti poliisioperaation Tulkarmissa tiistaina. Kenraali Shukri Abdel Hamid, Tulkarmin alueen turvallisuuskomentaja, kertoi, että operaation tarkoituksena on antaa viesti, ettei PA siedä enempää laittomuutta ja anarkiaa kaupungissa. Operaatio on toinen PA:n suorittama; ensimmäinen tehtiin Nablusissa. Hamid kertoi, että 250 poliisia ja turvallisuusmiestä ottaa osaa operaatioon, joka jatkuu ilman takarajaa. Hamid selvensi, että kaupungin 210 tunnetun rikollisen pidättäminen on ensisijainen tehtävä. Hän kertoi antaneensa miehille käskyn välttää väkivaltaa paitsi jos poliisien henki on vaarassa.
KAUPUNGIN ASUKKAAT epäilevät operaation onnistumista, koska monet poliiseista osallistuvat itse anarkiaan ja rikoksiin.
PA:n estävän turvallisuuspalvelun eversti Ibrahim Ramadan tiesi kertoa, että operaatio ulotetaan kaupungin läheisiin kyliin. JP:n kaupungista saamien tietojen mukaan poliisien listalla ei ole Fatahin tai al-Aksan jäseniä, mutta heitä on varoitettu sekaantumasta operaation kulkuun eivätkä he saa kulkea julkisesti aseineen.
IHMISOIKEUKSIEN puolustajat ovat antaneet hälytyksen anarkian yleistymisestä Juudeassa ja Samariassa. Viime kuukauden aikana palestiinalaisten keskinäisissä kahakoissa ainakin 17 palestiinalaista kuoli ja 167 haavoittui. Puolet uhreista menehtyivät klaanien välisissä taisteluissa, loput joko Hamasin tai PA:n Fatahin valvomien poliisien ampumista luodeista.
Samaan aikaan 7 palestiinalaista journalistia pidätettiin tai heitä piestiin Fatahin turvallisuus-miesten tai Hamasin pyssymiesten toimesta Länsirannalla. (JP)
5. PA:N VIRKAILIJAT ovat esittäneet voimakkaan vastalauseen Israelin hallituksen päätöksestä sallia 307 asuntoyksikön rakentamisen Har Homan alueelle. Heidän mielestään päätös rikkoo tiekartan määräyksiä ja musertaa koko Annapolis konferenssissa sovitun julkilausuman. Olmert puolestaan kertoo, ettei tiekartan määräykset koske Jerusalemia, jonka asioita käsitellään tiekartan mukaan lopullisten neuvottelujen yhteydessä.
PA:N toinen pääneuvottelija Ahmed Qureia pitää päätöstä Annapolis ja ennen sitä tehtyjen sopimusten räikeänä loukkauksena. PA:n toinen pääneuvottelija Saeb Erekat sanoo valittaneensa asiasta USA:n ulkoministeri Ricelle ja pyytänyt, että tämä keskeyttää Israelin hallituksen salliman rakentamissuunnitelman toteuttamisen.
OLMERTIN KANTA on se, että on tehtävä selvä ero setlementtien ja Jerusalemin asioitten käsittelyn kanssa, eikä tämä päätös koske millään tavoin PA:n kanssa tehtyjä sopimuksia.
HAR HOMA sijaitsee Jerusalemista etelään, Betlehemin itäpuolella. (Ynet, INN)
6. UUTISOTSIKOITA
- LABOUR-PUOLUEEN sisällä kuohuu. Puolueen johtavat jäsenet ovat kummissaan todetessaan puheenjohtaja Ehud Barakin siirtyneen Annapolis konferenssin penseästä tukemisesta äärivasemmistolaisen Meretzin ajaman kovan linjan kannattajaksi. He sanovat, että Barak on menettänyt kiinnostuksensa päästä pääministeriksi. Barakin esittämä ”setlerien” lahjominen muuttamaan kodeistaan rahasummaa vastaan on herättänyt kiivaista vastalauseita puolueen sisällä. (Ynet)
- TYÖOIKEUS määräsi lakossa olevat opettajat takaisin luokkiinsa Hanukka-juhlien jälkeen, jotka alkoivat eilen illalla. Opettajat aikovat valittaa korkeimpaan oikeuteen, koska he katsovat, ettei tämä ole oikea tapa riidan ratkaisemiseksi.
- YAARON LONDON esittää, että Israelin tulisi suostua siihen, että Syyria saa Libanonin, eikä suostua luopumaan Golanin ylängöstä. (Ynet)
- IDF:N KOMENTAJA Gabi Ashkenazi kertoo, ettei Libanonin sodan kehno lopputulos ollut sotilaitten vaan johtajien syytä. Armeija oli valmis ja kunnossa, hän selittää, mutta armeijan johto ei sitä ollut. (Haaretz)
- ASHKENAZI kertoo, että IDF on valmis suureen operaatioon Gazassa ja odottaa vain poliittisten päätöstentekijöitten lupaa. (Haaretz)
- POLIISI pidätti 26 laittomasti maahan tullutta PA:n jäsentä Ashdodin lähelle rakennetusta telttakylästä. Israelin turvallisuusjoukot ovat korkeassa hälytystilassa Hanukka-juhlien aikana. (INN)
- VASEMMISTOANARKISTIT uhkaavat katkaista sähköt Jerusalemista ja Tel Avivista vastalauseena sähkökatkoille Gazan alueelle. (INN)
- TERRORISTIT ovat ampuneet 6298 rakettia ja kranaattia Gazasta Israeliin Oslon sopimusten allekirjoittamisesta lähtien.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021