TORSTAI 22.11.07
1. AL-QAIDA ilmoittaa websivullaan, ettei Annapolis pelasta USA:n metropoleja tuholta. Israelin turvallisuusviranomaiset eivät kiinnittäneet huomiota aiempiin ilmoituksiin, joissa uhattiin Israelia. Tämän ilmoituksen havaittiin olevan yhteydessä Israelia koskeviin, minkä johdosta viranomaiset suhtautuvat siihen uudella vakavuudella. Viimeinen ilmoitus Gazasta paljastaa, että al-Qaidan asiamiehet ovat jo Israelissa, He ovat sen mukaan amerikkalaisia ja australialaisia, osa heistä puhuu hepreaa. He suunnittelevat iskunsa israelilaisiin kohteisiin siten, että niistä syytetään palestiinalaisia. USA:lle osoitetussa 10-sivuisessa viestissä näytetään kuvia WTC:n ”Baabelin” tornien tuhosta ja kerrotaan, että se oli Allahin ”jumalallinen suosionosoitus muslimeille”. Siinä vakuutetaan - väärinkäsityksen välttämiseksi - että myös seuraava kohde tulee olemaan metropoli.
VIESTISSÄ selitetään, että Annapolis konferenssi on Abbasin ja Dahlanin suunnittelema petos. Sivun allekirjoittajaksi ilmoittautuu ”sotilas metropolin tuhoamisarmeijassa”.(www.debka.com)
2. OLMERTIN LUPAAMAT panssaroidut vaunut palestiinalaisille ovat herättäneet kiivaita vastalauseita myös Olmertin oman puolueen Kadiman jäsenten parissa. Arvostelijat sanovat suoraan, että Olmert harjoittaa uhkapeliä Israelin turvallisuuden kustannuksella tavalla, mikä monin tavoin ylittää turvallisuuden asettamat järjelliset kriittiset rajat. Vaunujen lukumäärä on edelleen epäselvä kuten myös Olmertin lupaamien aseitten, joita hänen kansliansa kiistää luvatun. Ensimmäinen kysymys koskee turvallisuutta: Mitä tapahtuu, jos Abbasin hallinto Juudeassa ja Samariassa romahtaa samoin kuin se teki Gazassa? Hamas jo kiittelee USA:n johtoa tästä ”Israelin hallituksen sisään solutetusta asiamiehestään”, joka hankkii heille sotilaallisia varusteita ja tehokkaita aseita sekä lännestä että idästä.
TOINEN KYSYMYS kuuluu, miksi poliisille täytyy hankkia viimeistä huutoa olevia panssaroituja ajoneuvoja? Eivätkö ne kuulu armeijan eivätkä poliisin varusteisiin?
KOLMANNEKSI, minne kaikki PA:lle aiemmin toimitetut aseet ovat hävinneet? 22.12.06 Egyptistä toimitettiin Gazaan 2000 Kalashnikov-kivääriä, 20 000 panoslipasta ja 2 miljoonaa ammusta.
Kesäkuussa 2006 Olmert antoi 3000 M-16 kivääriä ja miljoona ammusta Abbasin joukoille. 23. kesäkuuta 2006 näitä aseita käytettiin iskussa israelilaisia siviilejä vastaan, siinä yksi kuoli ja useita haavoittui. Abbas vaati samana päivänä 1000 uutta kivääriä (WND:n mukaan).
Kaikki nämä Olmertin lahjoittamat aseet annettiin ”Abbasin aseman vahvistamiseksi”.
JPOSTIN pääkirjoitus kyselee aiheellisesti, eikö Abbasin vahvistaminen kuuluisi Abbasille eikä Israelin pääministerille? Toiseksi, eikö näitten ”hyvätahdon eleitten” pitäisi olla sellaisia, jotka voidaan mitätöidä, jos osoittautuu, ettei niillä saavutettu odotettuja tuloksia? Kolmanneksi JP:n pääartikkeli ihmettelee, miksi arabimaat eivät tee mitään ”eleitä” vahvistaakseen rauhaan Israelin kanssa pyrkiviä ”maltillisia voimia”, kuten heitä kutsutaan? (INN. JP)
3. ULKOMINISTERI Gondi Rice kertoi median edustajille keskiviikkona, että Annapolis konferenssin asialistalle voidaan ottaa myös Syyriaa koskeva Golanin asia. Lähi Idän asiain apulaisulkoministeri David Welch selitti Washingtonissa jo tiistaina, että jos Syyrian edustaja tulee paikalle, mikrofonia ei oteta keneltäkään pois, vaan jokainen saa esittää asiansa kokousväelle. Kokouksen tarkoituksena on Welchin mukaan kaikenkattava rauha Lähi Itään, minkä johdosta kaikkia vastuullisiksi katsottavia esityksiä voidaan käsitellä.
ARABIMAITTEN epävarmuus konferenssin tehokkuudesta estää niitä nimittämästä korkea tason diplomaatteja edustajikseen. Saudit vihjailevat, että Saudi Arabian Washingtonin lähettiläs on oikea henkilö edustamaan saudien kuningaskuntaa. USA on toivonut, että vähintään ulkoministeri-tason edustajat tulisivat mukaan, mikä ei näytä toteutuvan. Johtajista vain Olmert ja Abbas ovat mukana Bushin lisäksi, joka haluaa lounastaa Olmertin ja Abbasin kanssa.
ARABIMAISTA 1948 ja sen jälkeen karkotetut 850 000 juutalaista esittävät, että myös heidän vaatimuksensa menetetystä 300 miljardin USD omaisuudesta tulee ottaa Annapolis ohjelmaan.
ISRAELISSA monet tahot vaativat, että Jonatan Pollardin vapauttaminen USA:n vankilasta 22 vuoden eristysvankeuden jälkeen on ehdottomasti otettava Annapolis asialistalle. Eikö tämä olisi USA:n tekemä ajankohtainen ”hyväntahdon ele” Israelille? he kyselevät.
4. KADIMAN sisäinen erimielisyys Olmertin yksipuolisista ja ilman vastuullisten puolue-elinten käsittelyä ja hyväksyntää tekemät myönnytykset ja sopimukset Abbasin kanssa ovat repimässä puoluetta. Jotkut vihjailevat, että viimeistään Annapolis konferenssin jälkeen puolue voi hajaantua tai ainakin ajautua siihen, että puolueen sisälle muodostuu voimakas oppositio. Yksi pahimmista puolueen yhtenäisyyttä hajottava asia on Jerusalemin jakaminen, jota ajavat varsinkin Labour-puolueesta Kadimaan loikanneet, joista Haim Ramon on äänekkäin. JP:n kolumnistin Gil Hoffmanin artikkelin mukaan Kadima on pitänyt lupauksensa määritellä Israelin tulevat rajat sekä esitys vaalijärjestelmän muuttamiseksi. (JP)
KANSANEDUSTAJA Yuval Steinitz vertaa Olmertia Englannin pääministeri Chamberlainiin, joka meni tapaamaan Hitleriä tämän miehitettyä Euroopan valtioita. Steinitz sanoo, että Olmert menee Annapolisiin ”tulen alla”, Israelia pommitetaan raketeilla Gazasta, ja Sderotia ja muita Gazan lähellä olevia juutalaisasutuksia pidetään jatkuvan sotatilan alaisina. Terroristit Juudeassa ja Samariassa ampuvat israelilaisia sotilaita ja siviilejä ja kivittävät israelilaisia autoilijoita kivin ja palopommein. Juutalaiset eivät uskalla mennä yhteenkään PA:n alaiseen kaupunkiin tai kylään pelätessään tulevansa pahoinpidellyksi, murhatuksi tai kaapatuksi panttivangiksi. Kaikesta tästä huolimatta Olmert lupaa lisää ja lisää ”myönnytyksiä” ja ”hyväntahdoneleitä”, ikään kuin niillä pystyttäisiin ostamaan palestiinalaisten ystävyys ja rauhantahto. Lisäksi Annapolis rikkoo tiekartan määräyksiä, joitten mukaan PA:n tulee poistaa terrorismi ennen neuvotteluja. (INN)
Steinitz kertoo, että julkisivun takana Barak ja Livni pilkkaavat Annapolisia.
SYYRIAN mukaantulo Annapolisiin näyttää viimeisten tietojen mukaan peruuntuvan.
5. UUTISOTSIKOITA
- TERRORISTIT ampuivat kaksi Kassam-rakettia eilen illalla Gazasta Israeliin Sderotin kaupungin lähelle, ilman vahinkoja. Aiemmin Gazasta ammuttiin useita kranaatteja Eretz terminaalin lähelle. Tiistaina IDF sai kuvanauhalle tilanteen, jossa neljä terroristia oli valmistelemassa raketin laukaisua Israeliin Gazan pohjoisosasta. Ensimmäinen IDF:n isku haavoitti muutamia heistä, mutta toinen surmasi kaikki neljä terroristia.
- KENRAALIMAJURI Elazar Stern varoittaa, että pakoileminen asevelvollisuudesta on leviämässä myös haredim-väestön keskuuteen. Tämä kansanosa on antanut uskollisimpia ja vastuuntuntoisimpia sotilaita ja upseereita armeijalle.
- OLMERT VAKUUTTI Kadiman ”nuorelle kaartille” eilen, että Abbasin hallitus on heikko eikä pysty hallitsemaan Juudeaa eikä Samariaa ja vielä vähemmän Gazaa, mutta se on ”ensimmäinen PA:n hallitus joka taistelee terrorismia vastaan ja tukee Israelia, ja joka tosissaan haluaa rauhaa Israelin kanssa”. Olmert jätti mainitsematta, ettei PA tue eikä hyväksy ”juutalaista Israelia”.
- IRANIN PÄÄNEUVOTTELIJA Saeed Jalili kertoi lehtimiehille, että hän tapaa EU:n johtavan ulkomaanedustajan Javier Solanan 30. marraskuuta Lontoossa. He pyrkivät vielä kerran löytämään rauhanomaisen ratkaisun Iranin ydinsuunnitelmaa koskevaan ongelmaan. Lännessä uskotaan, että Iranilla on tunnettujen ydinlaitosten lisäksi salainen sotilaallinen ydinsuunnitelma, jota toteutetaan salaisissa reaktoreissa.
- VIIMEISEN KAHDEN PÄIVÄN aikana pohjoisessa satoi 7.5 tuumaa (lähes 19 sm) vettä, Jerusalemissakin 5.5 tuumaa (lähes 14 sm). Selkeä ja viileä sää jatkunee ensi viikon puoleen väliin saakka, lämpötilat pysyttelee Jerusalemissa alle 15 astetta päivällä ja yöllä alle 8 astetta. Sateet loppuivat kuitenkin toistaiseksi.
- IDF sai luvan ajaa juutalaiset pois Hebronin ns. Rauhantalosta, joka sijaitsee lähellä Abrahamin mausoleumia. Hebronin juutalaiset ostivat 4-kerroksisen talon maksaen siitä 700 000 USD, mutta armeijan edustaja kiistää oston laillisuuden. Poliisin tutkimukset asiassa ovat kesken. Tämä lienee osa Olmertin valmisteluja ensi vuoden rauhansuunnitelmansa toteuttamiseksi, jonka mukaan Israel karkottaa Juudeassa ja Samariassa asuvat juutalaiset säästäen vain suuret asutuskeskukset, kuten Ariel, Maale Adumim ja Etzion blokki. PA vaatii, että nekin tulee hävittää. 1967 sodan jälkeen vapautetuille alueille Juudeassa ja Samariassa on muuttanut runsaasti juutalaisia. Juutalaiset karkotettiin Hebronista Englannin armeijan toimesta 1929 arabien veristen mellakoitten jälkeen. He surmasivat 67 juutalaista Hebronin asukasta, joitten kanssa he olivat asuneet vuosikymmenet.
- ANNAPOLIS konferenssi estää IDF:n suunnitteleman iskun Gazan alueelle, jolla toivotaan voitavan murskata terroristien pesäkkeet siellä. Armeijan kädet ovat kuitenkin taas kerran sidotut, kuten niin monta kertaa aiemminkin, tällä kertaa siksi, ettei sekoitettaisi Olmertin rauhansuunnitelman kuvioita.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019