TORSTAI 08.11.07
1. ANNAPOLIS konferenssin toteutuminen näyttää joutuvan lisääntyviin vaikeuksiin.
Shasin ja Israel Beiteinun johtajat tapasivat eilen löytääkseen yhteistä linjaa, miten suhtautua Olmertin neuvotteluihin Abbasin kanssa ja periaatelausuntoihin, joita he tulevat esittämään Annapolis konferenssissa marraskuun lopulla.
PUOLUEET eivät tehneet mitään ratkaisuja eivätkä määritelleet yhteistä strategiaa, mutta molemmat ilmoittivat ne rajat, joita ei saa ylittää. Shasilla on 12 kansanedustajaa, Israel Beiteinulla 11. Hallituksen takana on 78 kansanedustajaa. Jos molemmat puolueet eroavat hallituksesta, sen kannatus Knessetissä on 55 edustajaa. Se voisi johtaa uusiin vaaleihin. Kumpikaan puolue ei kuitenkaan ole vielä valmis siihen. Tarkkailijat uskovat, että ne odottavat konferenssin loppuun saakka ja tekevät päätöksen sen jälkeen. Tämä on vaarallista keinottelua Israelin turvallisuuden kustannuksella, sillä päätöslauselmat sitovat Israelin seuraavia hallituksia.
PAHINTA konferenssin valmisteluissa on Olmertin salailu ja yleinen usko, että hän neuvottelee ohi sen, mitä julkisuudessa kerrotaan.
RABBIININEN KONGRESSI RAUHAN HYVÄKSI järjesti keskustelutilaisuuden maanantaina Knessetissa, johon osallistui rabbien ohella kansanedustajia. Siellä Benny Elon, joka on jäsen ulko- ja puolustusvaliokunnassa (NU), kertoi, että Shin Betin johtaja Yuval Diskin paljasti Olmertin luvanneen antaa Nablusin ja Jeninin kaupungit PA:n täyteen valvontaan, ns. A-alueiksi, jonne IDF:n sotilailla ei enää ole mitään asiaa. Reuven Rivlin (Likud) kertoi, että ajatuksen Jerusalemin jakamisesta toi neuvotteluihin Olmert, mikä hämmästytti amerikkalaisia. Ariyeh Eldad (NU) totesi, että Olmertin kiihkeän halun tarkoituksena päästä Annapolisin konferenssiin on hänen tarpeensa saada kansan suosiota, joka on pohjalukemissa korruptiosyytösten vuoksi. Hän katsoo, että Olmertin suunnitelman kannattaminen on verrattavissa Israelin tuhoamisen kannattamiseen.
SDEROTIN KONFERENSSIN aikana julkistetun Maagor Mohot tekemän mielipidetiedustelun mukaan Olmert on kaikkein korruptoitunein (66 %) Israelin johtajista, seuraavana Hirchson (56 %), jota seuraavat Haim Ramon ja Avigdor Lieberman molemmat 33 %. Livni ja Yitzhak olivat vähiten korruptoituneita tämän tiedustelun mukaan. Israelin kansan enemmistö ei luota Olmertiin.
2. PALESTIINALAISTEN KESKEN on myös havaittavissa pahoja ristiriitoja. (JP, Ynet)
PA:n pääneuvottelija Ahmed Qureia on uutisten mukaan raivostunut kuultuaan, että Yasser Abed Rabbo neuvottelee Jossi Beilinin kanssa esittääkseen Annapolisin konferenssissa oman suunnitelmansa, joka perustuu Rabbon ja Beilinin laatimaan ns. Geneva-initiative dokumenttiin vuosia sitten, joka tehokkaasti pirstoo Israelin maan ”Auschwitzin rajoille”. Uutisen mukaan PA:n pääministeri Salaam Fayad on tämän esityksen kannalla. Qurein johtama neuvottelutiimi on PA:n virallinen, jota Mahmoud Abbas ja Saeb Erekat tukevat.
RABBO kuuluu virallisesti Qureian johtamaan neuvottelutiimiin, mutta Qureia ei ole kutsunut häntä keskusteluihin Israelin edustajien kanssa. Qureia kieltää julkisuudessa erimielisyydet.
HAMASIN SISÄLLÄ on myös havaittavissa repeämä. Hamasin johtaman hallituksen pääministeri Ismail Haniyeh on tiettävästi asettanut Mahmoud Zaharin kotiarestiin. Heidän riitansa alkoi siitä, että Haniyeh kielsi Zaharia antamasta julkisuudessa kärkeviä lausuntoja Hamasin nimissä. Zahar kritisoi Hamasin jäsenten yhteyksiä Abbasin kanssa ja vastustaa Annapolis konferenssia, kuten kaikkea keskusteluyhteyttä Israelin kanssa. Zahar haukkui Haniyehiä, että tämä sopisi vain Yassinin autonoven avaajaksi, ja Khaled Mashaalia, että tämä toimi yksityisopettajana silloin, kun hän oli niiden 400 palestiinalaisen joukossa, jotka Israel karkotti Libanoniin. (JP)
3. IRANIN PRESIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad ilmoitti äskettäin, että Iranilla on nyt 3000 sentrifugia toiminnassa, jotka rikastavat uraania teollisuuskäyttöön. Israelissa ja muissakin maissa epäillään, ettei presidentin lausunto perustu tosiasioihin. Ahmadinejad kertoi asiasta Iranin itäosassa sijaitsevassa Birjandissa pidetyssä tilaisuudessa. Tarkkailijoitten mukaan hänen lausunto oli epätarkka, eikä siitä voitu päätellä ovatko 3000 Natanzin sentrifugia jo toiminnassa vai vasta asennettuina koekäyttöä varten.
IAEA:n pääsihteeri Mohamed ElBaradei paljastaa, että hänen johtamansa järjestön tietojen mukaan Iranilla on Natanzissa 2000 sentrifugia ja toiset 650 testattuina. Iranin päämääränä on saada Natanzin ydinlaitokseen kaikkiaan 54 000 sentrifugia.
IRANIN YDINASEHAAVE oli esillä Ranskan presidentti Nicholas Sarcozyn ja presidentti Bushin keskusteluissa Washingtonissa. Sarcozy kertoi, että myös muslimimailla on oikeus ydinteollisuuteen, mutta ettei ydinaseen valmistaminen kuulu siihen.
ISRAELIN PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak kertoi näiden uutisten valossa, että sotilaallinen isku Irania vastaan on harkinnanarvoinen mahdollisuus. Hän puhui asiasta Labour-puolueen kokouksessa Beershevassa. Barak lisäsi, ettei iskun mahdollisuus ole vain muutaman kuukauden vaan vuoden asia, joitten kuluessa operaatiota tulee tutkia ja suunnitella.
ISRAELIN HALLITUKSEN ministerineuvosto kokoontui eilen kiireiseen istuntoon, jossa kuultiin tiedustelun edustajien kommentit viimeisistä havainnoista. Sotilastiedustelun suunnitteluosaston johtaja Yossi Baidatz ennusti, että Iranin ydinase on valmis 2009 loppuun mennessä. (JP)
4. IRANIN JOHTAVA toisinajattelija, suurajatollah Hossein Ali Montazeri, joka hyväksyi USA:n lähetystön valtauksen 1979 ja 52 lähetystövirkailijan pitämisen panttivankeina 444 vuorokautta, kertoi reformia kannattaville opiskelijoille perjantaina, jonka tekstin Reuters sai tiistaina, että Iranin ja USA:n väliset diplomaattisuhteet, jotka katkaistiin 1979 tulisi nyt solmia uudelleen, ja Iranin tulee aloittaa suorat keskustelut USA:n kanssa ongelman ratkaisemiseksi. Montazeri oli kotiarestissa Qomin kaupungissa 1998 – 2003. Hän kritisoi uskonnollisten johtajien harjoittamaa painostamista todeten, että oikeuslaitoksen antamat ankarat rangaistukset poliittisille vangeille ovat laittomia ja häpeämättömiä sekä vastoin perustuslakia.(JP)
5. USA:N JOUKOT Irakissa joutuisivat Iranin panttivangeiksi, jos USA hyökkää Iraniin, totesi Libanonin ehkä arvostetuin shia-oppinut suurajatollah Mohammed Hussein Fadlallah, joka toimi Hizbullahin hengellisenä johtajana ja jota edelleen laajasti kunnioitetaan. Hän sanoi, että USA:n hyökkäys Iraniin ei suinkaan vähentäisi ääriainesten toimintaa vaan päinvastoin lisäisi sitä ja rohkaisisi terroristeja entisestään. Hän puhui Haret Hreikin moskeijassa Beirutin eteläosassa, joka tunnetaan Hizbullahin valta-alueena jo jossa hänellä on toimisto. Tämä osa Beirutia kärsi pahoin IAF:n ilmahyökkäyksissä Libanonin kakkossodassa.
FADLALLAH (72-vuotias) syntyi Najafissa Irakissa, joka on shi-muslimien valta-aluetta Irakissa, ja jossa shiat uskovat tapahtuvan yhden ratkaisutaisteluista shia-muslimien messiaan mahdin aloittaessa voitollisen marssinsa Lähi Idässä. Hän toimi Hizbullahin johtavana hengellisenä johtajana 1980-luvulla, jolloin Hizbullah kaappasi länsimaisia panttivankeja. Monet länsimaiset diplomaatit kyselevät hänen neuvojaan ja kantaansa tärkeissä asioissa. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- USA:N KONGRESSI myönsi Israelille 155 miljoonaa USD Hetz ja David nimellä kulkevan keskikorkealla lentävien ohjusten torjuntajärjestelmien kehittämiseksi. USA:n edustajainhuoneen ja presidentti Bushin vahvistus tarvitaan vielä. Tämä summa lisää hyväksyttynä Israelin ohjuspuolustuksen budjettia 30 %. Hetz ja David järjestelmä pystyy torjumaan Hizbullahin ohjuksia ja raketteja, mutta ei Kassameja ja Katjushia. (Ynet)
- USA:n viranomaiset kertoivat London Times lehdelle, että Israel voi iskeä Iraniin yksin Ahmadinejadin keskiviikkoisen lausunnon johdosta, minkä mukaan Iranilla on nyt 3000 toimivaa sentrifugia. USA:n puolustusviranomaiset ja Pentagon haluavat odottaa vähän kauemmin todetakseen, ovatko Ahmadinejadin lausunnot totta, mitä monella taholla epäillään. (Ynet)
- AVIGDOR LIEBERMAN esittää, että arabian korkea seurantakomitea pitää lakkauttaa, koska se suosittaa arabien kieltäytyvän Israelin suunnittelemasta yhteiskuntapalveluksesta asepalvelun sijasta, mikä ei ole arabeille pakollinen.
Arabit vastasivat Liebermanin esitykseen rajusti. Ahmed Tibi sanoi vastineessaan, että arabit olivat täällä ennen Liebermania. (Ynet)
- Martin Sherman todistaa Ynetin artikkelissaan, että Israelin maan luovuttaminen
vieraalle valtiolle tai jopa sen suunnitteleminen on Israelin lain mukaan karkea
rikos, josta rangaistuksena on pitkäaikainen vankeus tai kuolemantuomio. Tämä
lainkohta, jota ei ole huomioitu, koskee myös maanvaihtoja ulkopuolisten kanssa.
- AEGIS torjuntajärjestelmä tuhosi kaksi Sdud-tyyppistä ohjusta 100 mailia
Tyynenmeren yläpuolella Kauain rannan läheisyydessä Hawaiin lähellä 06.11.07.
Syöttinä käytettyjen Scud-ohjusten kantomatka on 400 km. (Debkafile)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019