TORSTAI 01.11.07
1. USA:N ULKOMINISTERI Gondoleezza Rice saapuu Israeliin lauantai-iltana Turkista, jossa hänellä on tapaamisia koskien Irakia ja Turkin kurdikapinallisten vastaisia toimia Irakissa.
Rice puhuu Saban Forumissa sunnuntaina, kuten myös pääministeri Ehud Olmert sekä kvartetin lähettiläs Tony Blair. Ricen odotetaan matkustavan takaisin Yhdysvaltoihin maanantaiaamuna.
USA:n apulaisulkoministeri Lähi Idän asioissa David Welch tuli Israeliin jo keskiviikkona Israeliin valmistelemaan Ricen vierailua.
RICE EI ilmoittane Annapolis-konferenssin päivämäärää eikä tuone mukanaan osallistujamaille osoitettuja kutsuja, kuten odotettiin. Vielä ei ole selvää, millä tasolla konferenssi toteutuu, eikä myöskään, tuleeko Saudi Arabia mukaan, jonka mukanaoloa pidetään elintärkeänä.
USA:N KANSALLINEN TURVALLISUUSNEUVONANTAJA Stephen Hadley pistäytyi Israelissa viime viikolla. Hän kertoi Israelin hallitukselle Washingtonin kärsimättömyyden odottaessaan Israelin toteuttavan lupaamiensa parakkikylien tuhoamista sekä tiesulkujen poistamista Länsirannalla. Hadley muistutti, että Bushin hallitus on investoinut runsaasti poliittista energiaa rauhankonferenssin onnistumiseksi, ja odottaa Israelin huomioivan tämän. Olmertin kansliasta kerrotaan, että siellä asia tiedostetaan, mutta odotukset tuskin toteutuvat ennen konferenssia.
KVARTETIN EDUSTAJAT (USA, EU, YK ja Venäjä) kokoontunevat istuntoonsa Jerusalemissa tänään. Sen pääaiheena uskotaan olevan Annapolisin konferenssi.
SAKSAN ULKOMINISTERI Frank-Walter Steinmeier saapui Israeliin keskiviikkona alueen matkansa yhteydessä. Hän tavannee Olmertin ja Livnin Irania koskevissa asioissa. Israel on houkutellut Saksaa aktiivisempaan rooliin Lähi Idän asioissa ja vieroittamaan saksalaiset yhtiöt liikeyhteyksistä Iranin kanssa. Saksan puolustusministeri Franz Josef Jung saapunee Israeliin tänään. Hänellä on tapaamisia puolustusministeri Ehud Barakin kanssa. (JP)
2. ISRAEL ON TYYTYVÄINEN YK:n Libanonia koskevaan raporttiin päätöslauselman 1701 toteutumisesta. Tämä on uutinen, sillä lähes poikkeuksetta raportit Libanonin tilanteesta ovat olleet Israelille kielteisiä. Raportti julkistettiin Washingtonissa eilen, mutta ennakkotietoja siitä oli saatavilla.
RAPORTISSA TODETAAN, että Hizbullah on hankkinut pitkänmatkan ohjuksia, joiden kantomatka on 250 km. Israelin saamien tietojen mukaan Hizbullah on koonnut Litanijoen pohjoispuolisiin asemiinsa sadoittain Zilzal ja Fajr raketteja, jotka yltävät Tel Aviviin. Se on myös kolminkertaistanut maalta merelle ammuttavien C-802 (silkworm) ohjuksiensa määrää, joilla se vaurioitti IDF:n ohjusalusta Libanonin edustalla Libanonin kakkossodan aikana. Raportin mukaan Hizbullah on perustanut ilmatorjuntayksikön aseistettuna ilmeisesti venäläisin torjuntapatterein.
YK:N PÄÄSIHTEERI Ban ki-Moon kertoi olevansa erittäin huolestunut raportin osoittamasta Hizbullahin aseistautumisesta, ja lisäsi, että Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallahin lausunnot näyttävät vahvistavan raportin oikeellisuuden. YK:n tehtäviin kuului Hizbullahin aseistautumisen estäminen sekä sen soluttautuminen Litanijoen eteläpuolelle. YK:n joukot ovat yhdessä Libanonin armeijan yksiköitten kanssa lisänneet partioitaan Libanonin eteläosissa. Erään raportin mukaan Hizbullah käyttää pohjois-korealaisia yhtiöitä louhimaan kilometrien pituisia tunneleita, joista jotkut ulottuvat Libanonin rajalta kauas Israelin puolelle. Nämä lienevät niitä ”yllätyksiä”, joita Nasrallah lupasi, jos IDF hyökkää uudelleen Libanoniin. Eräs tällainen tunneli paljastui Hizbullahin ampuman raketin puhkaistua sen katon erään kibbutsin lähellä. Hizbullah voi tunnelien kautta soluttaa kommandoyksiköitään IDF:n joukkojen taakse ja hyökätä sen huoltoyhteyksiä vastaan. (JP)
3. CANTERBURYN ARKKIPIISPA Rowan Williams kertoi eilen Jpostin toimittajalle havaintojaan Israelin vierailunsa aikana. Matthew Wagnerin kirjoittaman artikkelin mukaan hänen suurin huolensa koski taloudellisia ja sosiaalisia vaikeuksia, mitä Israelin rakentama turva-aita aiheuttaa Länsirannan kristityille asukkaille. Arkkipiispa sanoi tosin tiedostavansa ”väitteet”, että aita-projekti on vähentänyt palestiinalaisen terroristien uhrimäärää, mutta totesi, että esteiden rakentaminen kansojen välille aiheuttaa pitkällä aikavälillä syvempiä ongelmia, myös Israelin ja palestiinalaisten välisille suhteille tulevaisuudessa. Williams kertoi keskustelleensa kristittyjen Betlehemin asukkaitten kanssa, jotka kertoivat vaikeuksista, mitä turva-aita aiheutti heille päivittäisissä yhteyksissään Jerusalemiin.
ARKKIPIISPA Williams teki tästä yhteenvedon, että turva-aita on syynä Länsirannan kristittyjen elämän vaikeutumiseen siinä määrin, että he muuttamat ulkomaille. Hän ei huomioi ollenkaan sitä jatkuvaa painostusta ja uhkailua, mitä muslimit osoittavat kristittyjä kohtaan.
SAMASSA JPOSTIN numerossa Amerikasta Ramallahiin muuttanut arabipastori Isa Bajalia, 47, kertoo, miten Fatahin turvallisuusmiehet olivat uhkailleet häntä viimeisen kahden kuukauden aikana. Eräs turvallisuusupseeri, joka kuuluu Fatah Tanzimiin, uhkaili häntä samalla kohtalolla, mikä kohtasi Fatahia Gazassa Hamasin taholta. ”Silmävaikeuksiesi lisäksi tulet menettämään kykysi kävellä”, häntä uhattiin. Turvallisuusvirkailija vaati häneltä 30 000 USD suojelurahaa.
Pastori Bajalia, jonka kreikkalaisortodoksinen Isä muutti Ramallahista Yhdysvaltoihin 1950 luvulla etsiäkseen parempia elinoloja, syntyi Birminghamissa. Hän muutti vastoin vanhempiensa varoituksia Ramallahiin, jossa perhe omistaa maata, ja hoitaa siellä 30-35 hengen seurakuntaansa. Uhkausten vuoksi hän joutui muuttamaan Jerusalemiin. Bajalia sanoo ottavansa uhkaukset todesta viitaten tapaukseen Gazassa, jossa kristitty aktivisti Rami Khader Ayyad, 32, murhattiin viime kuussa. Bajalia ei ole varma, voiko hän muuttaa amerikkalaisen vaimonsa ja Jerusalemissa koulua käyvän poikansa kanssa takaisin Ramallahiin.
ISRAELILAISET LEHDET ovat aika ajoin kertoneet kauhujuttuja painostuksesta, mitä Betlehemin kristityt ovat joutuneet kokemaan muslimien taholta. Kristittyjen perheitten tyttöjä vaaditaan pukeutumaan musliminaisten tapaan, heitä ja heidän vanhempiaan uhkaillaan ja heidän omaisuuttaan tuhotaan ja riistetään väkivalloin väärennettyjen omistuspapereitten avulla. Muslimijengit kidnappaavat nuoria kristittyjä naisia, heitä raiskataan ja pahoinpidellään ja pahimmassa tapauksessa murhataan. PA:n poliisit eivät tee asialle mitään.
ARKKIPIISPA Rowan Willams oli Israelissa askenazi päärabbi Yona Metzgerin ja sefardi päärabbi Shlomo Amarin vieraana Jerusalemissa 24 tunnin vierailunsa aikana.
4. IDF:N SOTILAAT surmasivat neljä terroristia Gazan kaistaleelle kolmessa eri operaatiossa keskiviikosta lähtien. Keskiviikkona viiden jälkeen iltapäivällä terroristit ampuivat 8 kranaattia Israelin puolelle. Sotilaat havaitsivat erään terroriryhmän, ja surmasi yhden sen jäsenistä. Pian sen jälkeen sotilaat havaitsivat terroristien pyrkivä lähelle turva-aitaa Karni-terminaalin lähellä. Syntyneen tulitaistelun aikana yksi terroristi sai surmansa. Sotilaat löysivät paikalta Kalashnikov-kiväärin.
VUODEN ALUSTA 220 terroristia on surmattu Gazan kaistaleella. IDF:n taholta kerrotaan, että terroristien yritykset läpäistä turva-aita ovat lisääntyneet ja motiivi siihen myös.
Eilen IDF julkisti ottamansa kuvan, jossa terroristit asensivat rakettitelineensä vain muutaman metrin päähän koulun sisäänkäynnistä Khan Younisissa. Laukaistuaan rakettinsa terroristit pakenivat nopeasti koulualueen ulkopuolelle, jossa IAF:n ohjus surmasi heistä yhden.(Ynet)
5. HAMAS TOTEAA, että se tulee kaatamaan PA:n hallituksen Länsirannalla muutaman viikon sisällä. Hamas on soluttanut jäseniään syvälle Fatahin turvallisuusjoukkoihin ja muihin sen instituutioihin, ja lisäksi se on värvännyt al-Aksan jäseniä omiin joukkoihinsa, kertoo www.worldnetdaily.com Ynetin lainaaman artikkelin mukaan. Al-Aksan iskujoukkoja on varsinkin Nablusissa, joka on niiden perinteisesti vahvaa aluetta. Aksan pyssymiehet elävät taloissa, joita vartioidaan kaiken aikaa, ja jonne on puhelinyhteys kaupunkiin johtavilta teiltä. Taloissa olevia varoitetaan lähestyvistä IDF:n partioista, mutta arabiasuihin naamioituneita kommandojoukkoja on vaikea tunnistaa, pyssymiehet tunnustavat. He eivät sano pelkäävänsä kuolemaa.
ARTIKKELIN MUKAAN Hamas on rakentanut Länsirannalle puhelinverkoston, jolla se pystyy koordinoimaan operaatioitaan tarpeen mukaan. Hamas valmistautuu vallanvaihtoon salaisesti.
Hamasin edustaja kertoo, että jokin aika sitten Arielin luona tapahtunut israelilaisautoilijan haavoittumiseen johtanut tulitus oli Hamasin suunnittelema, mutta sen toteutti al-Aksa.
HAMASIN SOTILASSIIVEN Azzadin al-Kassam johtaja Anu Obeida totesi äskettäin, että Abbas on petturi ja Palestiinan kansan vihollinen. Sitä hänen mukaansa todistaa se, että Abbas keskustelee Olmertin kanssa samaan aikaan kuin IDF surmaa palestiinalaisia. Tällaiset lausunnot yleensä ennakoivat kohteen eliminoimista ja asettavat siten Abbasin Hamasin murhalistalle.
HAMASIN ja muitten terrorijärjestöjen tarkoituksena on valita PLO:lle uusi johto Damaskoksen kokouksessa, joka alkaa 7. marraskuuta. (Ynet, INN)
6. TIISTAINA äiti istui lapsensa kanssa olohuoneessaan Netiv Ha´asaran kibbutsissa kranaattitulen alkaessa. Hän poistui nopeasti talon suojahuoneeseen juuri ennen kuin kranaatti iski olohuoneeseen sytyttäen talon tuleen. Kaikkiaan neljä Kassam-rakettia ja viisi kranaattia ammuttiin Gazasta Israeliin tiistaina. IAF vastasi iskuun ohjuksin Nabaliyan alueella, mutta ohjus osui siviilitaloon haavoittaen heistä kolmea. Myöhemmin IAF iski poliisiasemaan Khan Younisissa surmaten neljä terroristia. IDF:n mukaan poliisiasemalla koordinoitiin Hamasin terroristien toimia. Israelilaisautoja kivitettiin eilen Gush Etzionin lähellä. Yön aikana pidätettiin 16 etsittyä terroristia.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019