SUNNUNTAI 04.11.07
1. TERRORISTIT ampuivat 13 kranaattia lauantain (sapatin) aikana Gazasta Israeliin. Ne eivät aiheuttaneet raporttien mukaan aineellisia eikä henkilövahinkoja. Sunnuntaiaamuna terroristit ampuivat Negeviin kolme kranaattia lisää ilman raportoituja vahinkoja.
IDF teki vastaiskun Gazan alueelle sunnuntaiaamuna surmaten kolme palestiinalaista.
PERJANTAINA IAF osui ohjuksillaan ryhmään palestiinalaisia Gazassa. Yksi Hamasin jäsen kuoli ja kolme muuta haavoittui iskussa. Isku Hamasin tukikohtaan oli vastaus kranaattituleen ja neljään Kassam-rakettiin, jotka terroristit ampuivat Gazasta Israeliin perjantaina. Hamasin edustaja vahvisti IAF:n iskun tukikohtaan lähellä entistä juutalaiskylää Moragia Gazan eteläosassa.
SAMARIASSA terroristit sytyttivät asettamansa pommin IDF:n sotilaita vastaan perjantaina; Tulkarmissa sotilaita tulitettiin, kukaan ei haavoittunut.
EILEN ILLALLA sotilaat pysäyttivät Machpelan hautakammiolla palestiinalaisen, jolla oli 10 sm:n veitsi mukanaan. Juutalaiset juhlivat ”Chayei Sarah” seremoniaa, jossa luetaan Torasta kohta, jossa kerrotaan Abrahamin ostaneen Machpelan luolan Saran hautapaikaksi.
AUTOILIJOITA KIVITETTIIN Kalkiliyan lähellä Samariassa. Kaksi autoa vaurioitui. Tulkarmissa sotilaita tulitettiin. (JP; INN)
2. PA SIJOITTI Nablusiin (Sikemiin) 300 poliisia, ns. Daytonin armeijasta, joitten tehtävänä on valvoa lakia ja järjestystä kaupungissa. Niitä pitäisi olla aiempien ilmoitusten mukaan 500, mutta ilmaisesti koko määrää ei ollut saatavilla. Ne partioivat kaupungissa vain päiväsaikaan, illalla IDF:n sotilaat aloittavat omat operaationsa. Nablus sijaitsee Samarian keskiosassa vuorien välissä. Kaupungissa asuu 170 000 asukasta. Sitä pidetään yhdestä pahimmista aseistettujen jengien hallitsemista kaupungeista. Jengit varastavat ja pitävät asukkaita jatkuvassa pelossa. Siellä myös ammutaan IDF:n sotilaita toistamiseen. Se on ollut Hamasin tukialuetta. Tarkkailijat epäilevät PA:n poliisien kykyyn saada kaupunkia valvontaansa.
USA:N ASETTAMA koordinaattori kenraali Keith Dayton johtaa PA:n poliisien koulutusta Jerikossa. USA toimittaa heille myös tarvittavat aseet. Nablusin alueella on ennestään 3000 turvallisuusmiestä. PA lupaa lähettää kaupunkiin pian puuttuvat 200 poliisia. PA:n pm. Fayad ilmoitti, että PA haluaa saada tukijamailta 120 miljoonaa USD kuukaudessa (JP)
3. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas kutsui neljä vaikutusvaltaista Hamasin edustajaa toimistoonsa Ramallahiin lauantaina. Hän oli jo perjantaina osallistunut yhteiseen rukoustilaisuuteen Hamasin edustajien kanssa. Tarkkailijat ovat yrittäneet arvailla, mikä on tämän uskaliaan liikkeen taustalla. Abbas toisaalta vakuuttaa toistuvasti, ettei hän keskustele Hamasin kanssa ennen kuin se tunnustaa hänen asettamansa Salaam Fayadin hallituksen. Hänen eilen tapaamansa Hamasin jäsenet ovat arvostelleet Hamasin vallankaappausta Gazassa.
ABBASIN VAIKUTTIMENA voi olla tarve pyrkiä hajottamaan Hamasin yhtenäisyys. Toisena mahdollisuutena pidetään Abbasin pyrkimystä varoittaa tällä sekä Israelia että Yhdysvaltoja, että Abbas voi vastoin aiempia lausuntojaan pyrkiä palauttamaan hallitusyhteistyön Hamasin kanssa, jos Israel ei suostu hänen asettamiinsa ehtoihin. HAMASIN TAHOLTA Abbasin aloitetta vähätellään ja todetaan, ettei Abbas ole muuttanut kantaansa Hamasin suhteen. (JP)
JOTKUT FATAHIN johtajat ovat myös kiivaasti tuominneet Abbasin tapaamisen Hamasin edustajien kanssa. He uskovat, että se vahingoittaa PA:n asemaa ennen Annapolis-konferenssia.
4. USA:N ULKOMINISTERI Gondoleezza Rice saapui eilen illalla Israeliin piiskaamaan haluttomia vastapuolia yhteiseen periaatejulistukseen Palestiinan valtion perustamisesta ennen rauhankonferenssia. Rice itse ei ole ollenkaan vakuuttunut, että hän onnistuu painostamaan Olmertia ja Abbasia. ”Ehdottomasti en odota yhteisymmärrystä dokumentista”, hän totesi hänen mukanaan Turkkiin seuraaville lehtimiehille. Hän vakuutti, että keskusteluja käydään kaiken aikaa ja tullaan jatkamaan edelleen visaisimmista kysymyksistä.
ANNAPOLIS-RAUHANKONFERENSSIN sekä päivämäärä että osanottajat ovat vielä täysin auki. Vaikka 26. marraskuuta on todennäköisin, se voi siirtyä joulukuun alkuun. Ricen odotettiin tuovan vastaukset molempiin kysymyksiin, mutta ilmeisesti hän odottaa ainakin tämän päivän ja huomisen keskustelujen tuloksia ennen päätöksiään.
OLMERT JA RICE tapaavat työlounaalla, jonka aikana Olmert kertonee vieraalleen hallitus-kumppaniensa vastustuksesta Jerusalemin jakamiseksi ja muista Abbasin vaatimuksista. Iltapäivällä Rice tavannee Israelin ulkoministerin sekä kvartetin lähettilään Tony Blairin. Illalla Rice esitelmöi Jerusalemin Saban Forumissa. Huomenna hän tapaa Mahmoud Abbasin. (JP)
5. IAF:N HÄVITTÄJIEN isku Syyriaan oletettua rakenteilla olevaa ydinlaitosta vastaan puhuttaa edelleen. On jopa esitetty olettamus, että pommittajat olivat USA:n koneita, joita IAF:n koneet suojasivat. Israelin johto ei ole esittänyt tyhjentävää raporttia iskusta. Aviation Week-lehti esittää nimeämättömiin syyrialaislähteisiin viitaten, että Syyrian armeija ei ollut tietoinen ydinlaitoksesta eikä siten ollut asettanut pätevää ilmapuolustusta kohteeseen. Toisaalta lehti tunnustaa Israelin käyttäneen huipputehokasta teknologiaa operaatiossa sekä Israelin vakoilusatelliitin Ofek-7 keräämiä tietoja ja valokuvia kohteesta.
OPERAATIO oli kiusallinen Venäjälle, jonka huippunykyaikaista Tor M-1 ilmatorjuntapatteristoa pidettiin myös Israelissa pahimpana uhkana sen ilmaylivallalle Syyriaan nähden. Venäjä toimitti näitä patteristoja Iranin ydinlaitosten suojaksi, mikä on voinut aiheuttaa joillekin harmaita hiuksia. Aviation Week-lehti olettaa, että IAF käytti iskussa F-16 I koneita, lempinimeltä Sufa (myrsky), joka muunnettiin IAF:n tarpeisiin ja varustettiin Israelin toimittamin laittein. Israel sai näitä koneita vuonna 2004 ja sillä uskotaan olevan niitä ensi vuonna kolme laivuetta. (JP)
6. AL-QAIDA ilmoitti web-sivullaan, että sen asiantuntijat aloittavat cyber-sodan marraskuun 11. päivänä länsimaisia, israelilaisia, juutalaisia, islamista irronneita ryhmiä edustavia sekä shialaisia web-sivuja vastaan. Pian ilmoituksen jälkeen al-Qaidan oma sivu meni pimeäksi, mutta palasi eetteriin seuraavana päivänä, mistä se kiitteli omaa Firewall puolustustaan. Web-sivulla pyydettiin halukkaita ulkopuolisia liittymään tähän ”cyber-jihadiin”, ja tarjottiin halukkaille omaa
e-mail-verkostoa, joka on varmennettu hyökkääjiä vastaan. Al-Qaida asetti aiemmin samaan aikaan useita web-sivuja voidakseen siten pysyä kauemmin hengissä lännen vastatoimia vastaan. Al-Qaidan web-sivulla luvataan, että halukkaat cyber-jihad-taistelijat kokevat samaa kuin oikeat itsemurhaoperaatioon osallistuvat. (www.debka.com)
7. UUTISOTSIKOITA
- PAKISTANIN PRESIDENTTI kenraali Pervez Musharraf julisti eilen poikkeustilan Pakistaniin, ja samalla kumosi maan perustuslain ja erotti korkeimman oikeuden tuomarit, jotka eivät hyväksyneet hänen valintaansa presidentiksi. Entinen pääministeri Benazir Bhutto lensi kiireesti takaisin Pakistaniin Dubaista, jossa hän tapasi sukuaan. Musharraf sanoi pelänneensä ääriaineksien toimia maassa. Israelissa seurataan tarkoin tilanteen kehitystä Pakistanissa, sillä maa on ydinvalta ja sillä on huippunykyaikaisia ohjuksia. (Debkafile)
- AL-QAIDAN kakkosmies Ayman Sawahri sanoi äsken julkistamallaan kuvanauhalla, että Libyan johtaja Muammar Gaddafi on islamin vihollinen, koska hän on solminut suhteita USA:n kanssa. Hän myös uhkasi, että al-Qaida tulee tekemään terrori-iskuja maassa. Al-Qaidan Libyan johtaja Abu Laith al-Libi syytti Gaddafia tyranniksi, joka vetää maansa suohon. Gaddafi tuli valtaa Libyassa 1969 ja kääntyi lännenvastaiseksi. Tilanne muuttui 2003 Gaddafin päätettyä lopettaa maan ydinasesuunnitelmien toteuttamisen ja suostuttua maksamaan korvauksia 2.7 miljardia USD Pan Am koneen pommittamisesta 1988 Lockerbien yllä.
- HAMAS KOULUTTAA miehiään al-Burej leirillä Gazassa taktiikkaan, jolla aiheutetaan IDF:n joukoille mahdollisimman suuria tappioita. Miehille opetetaan, miten IDF:n miehittämiin rakennuksiin hyökätään, tiedustelua ja ilmatorjuntaa sekä IDF:n lähettämien salaisten asiamiesten paljastamista. (Debkafile)
- EILEN ILLALLA Tel Avivissa järjestettiin suuri Yitzhak Rabinin kuoleman muisto-tilaisuus, johon osallistui 150 000 ihmistä. Tilaisuuksia jatketaan tänään. Tänään on myös Rabinin murhasta tuomitun Yigal Amirin pojan ympärileikkaus-tilaisuus, brit mila, vankilassa. Oikeus ei päästänyt Amiria tilaisuuteen vankilan ulkopuolella.
- BAHRAINISTA tulleitten tietojen mukaan Iran haluaa ydinaseita, tai ainakin saada tietouden niiden valmistamiseksi. (INN)
- LÄNSIMUURIN MUINAISMUISTOSÄÄTIÖ suunnittelee rakentavansa tunnelin Jerusalemin vanhankaupungin juutalaiskorttelista äskettäin uudistettuun Ohel Yitzhak synagogaan muslimikorttelissa. Jordania tuhosi synagogan kuten kaikki Jerusalemin 57 synagogaa ja juutalaisten uskonnollista toimitilaa 1948 sodan jälkeen sen miehitettyä Itä Jerusalemin sekä Juudean ja Samarian. Turvallisuus-viranomaisten sekä muinaismuistohallinnon tulee ensin hyväksyä suunnitelmat, joiden uskotaan aiheuttavan kiivasta vastustusta muslimien taholta, vaikka se sijaitsee 100 metrin päässä Temppelivuoresta. (INN)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019