PERJANTAI 30.11.07
1. ANNAPOLIS ”saippuaoopperan” päänäyttelijöiden alkaessa kotiutua alkaa myös tulla päivänvaloon todellisia tunnelmia ja tuntemuksia tunnepitoisten julkilausumien takaa.
Ensimmäinen hyvä uutinen koski Olmertia, jonka poliisikuulustelujen raportti siirrettiin torstaiksi, ettei se häiritsisi konferenssin juhlatunnelmaa, josta Olmert kertoi nauttineensa täysin siemauksin ja jopa tunteneensa ylpeyttä voidessaan edustaa Israelia 44 maan ja muutamien järjestöjen edustajien silmien edessä. Poliisi ilmoitti eilen, ettei rikostutkimuksissa löydetty tarpeeksi aineksia syytteisiin. Poliisin ilmoitus ärsytti Knessetin jäseniä laidasta laitaan, jotka muistuttivat, että poliisin asia on tutkia eikä antaa niistä omia tulkintojaan, joka kuuluu syyttäjälle. Kansanedustajat sanoivat poliisin ilmoitusta ”tutkijoitten välisen erimielisyyden valkaisuksi”(Orlev, NU/NRP) ja ”poliittiseksi korruptioksi, joka uhkaa maan turvallisuutta” (Yahimovitch, Labour, Ynet).
2. OLMERT VAKUUTTI, ettei Annapolis käsitellyt millään tavoin Jerusalemia eikä se ole asia, joka vaikeuttaisi tulevia neuvotteluja. Yksi PA:n delegaation edustaja, joka ei halunnut nimeään mainittavan, mutta josta artikkelissa käytetään nimitystä ”PA:n pääneuvottelija”, kertoi WND:n Jerusalemin toimiston johtajalle Aron Kleinille, että Olmert valehteli. Tämä ”nimeämätön” kertoi, että Jerusalemin asia ja nimenomaan sen Temppelivuorta koskevalta osin on jo sovittu Olmertin kanssa. Hän arveli, että Olmert ei halua julkistaa asiaa peläten Shas-puolueen eroavan hallituksesta, ja siksi Olmert odottaa sopivaa tilaisuutta sen julkistamiseksi. PA:n pääneuvottelija jopa sanoi palestiinalaisten hämmästyneen, miten valmis Olmert oli luopumaan juutalaisten tärkeimmästä uskonnollisesta kohteesta. Olmert oli ilman keskusteluja suostunut siihen, että Temppelivuoren (Harem al-Sharif) hallinto annetaan arabimaitten, Jordanian, Egyptin ja PA:n, muodostamalle elimelle ilman Israelin osallisuutta. Pääneuvottelija antoi ymmärtää, ettei Temppelivuoren ja Jerusalemin asiaa vedetty esiin Annapolisissa, koska asiasta oli olemassa periaatteellinen yksimielisyys, mutta tämä tosiasia oli vahvasti mukana keskusteluissa.
OLMERTIN VAKUUTUS Annapolisissa, ettei Jerusalemin asema ole neuvoteltavissa, joutuu outoon valoon. Hän näyttää tarkoittaneen, ettei sovitusta asiasta tarvitse enää neuvotella.
Olmertin valheellinen lausunto on herättänyt kiivaita vastalauseita juutalaisjärjestöjen taholta monin paikoin maailmalla ja myös Israelissa.
3. ISRAELIN VAATIMUS, että arabimaat ja nimenomaan PA tunnustavat Israelin ”juutalaisena valtiona” on nousemassa esiin uutena ilmiönä keskusteluihin.
PA:n neuvottelijat käyttävät kovaa kieltä käsitellessään asiaa, jonka presidentti Bush mainitsi puheessaan kertoessaan USA:n haluavan ”kaksi valtiota, jotka turvassa ja rauhassa asuvat rinnakkain, palestiinalaisten kotimaa ja juutalaisten kotimaa”. PA:n neuvottelijat sanoivat ei kovin epäselvin sanoin, ettei USA:lla ole mitään asiaa päättää palestiinalaisia koskevista asioista; niistä päättävät palestiinalaiset itse. Palestiinalaisille Israel juutalaisena valtiona on kuin ”punainen vaate härälle”, koska he pelkäävät sen sulkevan pois heidän vaatimuksensa palestiinalais-pakolaisten paluuoikeudesta sinne, mistä he lähtivät. (Debkafile)
Kuin vakuudeksi asiasta PA:n virallinen TV näyttää karttapiirrosta Israelista, jonka ylle on piirretty Palestiinan lippu Jordanjoesta Välimereen. Palestiinan mediatarkkailun (PMW) johtaja Itamar Marcus toteaa, ettei tämä ole vain hetkellinen ilmiö, vaan se on osa systemaattisesta, virallisesta PA:n ohjelmasta, jota se toteuttaa kouluissa, lasten ohjelmissa, ristisanatehtävissä, videonauhoissa, virallisissa symboleissa, koulujen ja katujen nimissä jne. PMW toteaa, että tämä näyttää musertavan Annapolisin hyvää tarkoittavan päätöslauselman jo ennen kuin sen muste on ehtinyt kuivua, eli ettei Israelilla ole oikeutta olla olemassa. Tämä asenne ilmenee kaikkialla palestiinalaisten asumilla alueilla, mistä on karmeana todisteena palestiinalaisten järjestämät sponttaanit mielenosoitukset useissa kaupungeissa, jotka PA:n poliisit joutuivat kovakouraisesti hillitsemään. Hebronissa ylsi mielenosoittaja ammuttiin ja kymmeniä haavoittui sekä siviilien että poliisin taholla; 29 ihmistä pidätettiin. Mielenosoittajat huusivat, ettei PA:n neuvottelijoilla ollut mitään oikeutta sopia Jerusalemista, paluuoikeudesta, Temppelivuoresta eikä oikeutta luopua tuumastakaan Palestiinan aluetta. (INN)
4. ISRAELIN ULKOMINISTERI Tzipi Livni valitti medialle, ettei hän ole mikään ”paaria”, jota kaikkien tulee hyljeksiä. Hän muistutti entistä tyttöä, joka lavatansseissa joutui seinäkoristeeksi, kun kukaan ei hakenut häntä tanssiin. Onhan se loukkaus naiselliselle ylpeydelle.
OLMERT kertoi havainneensa, että jopa Saudi Arabian ulkoministeri Saud al-Faisal taputti hänen puheensa aikana, jopa useaan kertaan. JP:n kolumnisti puolestaan kertoi havainneensa, ettei kukaan saudi delegaatiosta pannut kuulokkeita korvilleen simultaanitulkkausta varten, joten on hyvin vähän todennäköistä, että he olivat selvillä, mitä Olmert esitti puheessaan.
USA aikoo esittää YK:n turvallisuusneuvostolle, että se vahvistaisi Annapolis julkilausuman. Ennakkotietojen mukaan esitys on saamassa runsaasti kannatusta edustajien taholla.
USA:n edustajat ilmaisevat kantanaan, ettei Syyria ole valmis rauhanneuvotteluihin.
Syyrian odotetaan ensin katkaisevan suhteensa terrorijärjestöihin ja lopettavan sekaantumisensa Libanonin asioihin.
OLMERT ESITTI palattuaan Annapolisista ja Washingtonista lentävän aforismin: ”Joko kaksi valtiota tai Israel tuhoutuu”.
Orlev väänsi tuota lauselmaa muotoon: ”Syrjäytä Olmert tai Israel tuhoutuu.”
YESHA NEUVOSTO on päättänyt rakentaa kahdeksan uutta parakkikylää (outposts) ”laillisten” kylien ulkopuolelle asumattomille kukkuloille. Kaksi uutta asutusta rakennetaan ns. E-1 alueelle Jerusalemin ja Maale Adumimin väliin, koska Bush haluaa luovuttaa sen PA:lle.
5. GAZAN PALESTIINALAISET ovat kiihdyttäneet iskujaan Israelin puolelle. Keskiviikosta lähtien 20 palestiinalaista terroristia on saanut surmansa joko raketti- ja kranaattihyökkäykseen osallistuessaan tai pyrkiessään tunkeutumaan Gazan turva-aidan läpi terrori-iskuun Israelin puolelle. Osa heistä oli asettamassa tai aikeissa asettaa pommeja turva-aidan varteen, jonka Israelin puolella IDF:n partioautot ajavat.
HAMAS JA ISLAMIC JIHAD siirtävät joukkojaan Gazan kaistan etelä ja pohjoisosaan tarkoituksena pommittaa sieltä juutalaiskyliä ja kaupunkeja. He vetäytyvät kauemmas rajalta havaitessaan IDF:n sotilaitten tai IAF:n koneitten lähestyvän, mutta palaavat takaisin vaaran mentyä ohi. IDF myöntää, ettei se kaikista valvontayrityksistä ja miehittämättömien koneitten havainnoista huolimatta pysty estämään rakettien ja kranaattien ampumista. IDF operoi Gazassa pääasiassa öisin, mutta terroristit toimivat melko vapaasti päivisin, jolloin he ampuvat km. 20 kranaatti- ja raketti-iskua päivässä. IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi antoi joukoille luvan tunkeutua 3 km:n päähän turva-aidasta Gazan alueelle, mutta se ei pysty eliminoimaan vaaraa. IDF:n huolena on terroristien kaivamat tunnelit aidan ali, joita on vaikea löytää. (Debkafile)
6. USA:N UUSI edustaja ja Bushin erikoislähettiläs Israelissa on äskettäin eläkkeelle siirtynyt kenraaliluutnantti James L. Jones. Hänen tehtävänsä on toimia koordinaattorina Israelin ja PA:n välillä ja havainnoida ja raportoida tiekartan määräysten toteutumisesta. Hän on merivoimien upseeri ja palveli Irakissa, Turkissa, Bosnia Herzegovinassa, Makedoniassa ja Naton voimien päällikkönä. Debkafile luonnehtii häntä Israelin ja PA:n välisiin asioihin perehtymättömäksi, mikä voi osoittautua ratkaisevan vaikeaksi hänen välittäjän asemalleen, missä aiemmat vastaavat välittäjät ovat epäonnistuneet.
ISREALISSA pelätään, että Jones tulee esittämään vaatimuksensa pääasiassa Israelille, mikä tulee vaarantamaan Israelin turvallisuutta. Ensimmäisinä hänen listallaan lienevät tiesulkujen ja tarkastuspisteiden poistaminen Juudeassa ja Samariassa sekä IDF:n operaatioiden lopettaminen palestiinalaisissa kaupungeissa.
PAHANA ENTEENÄ voitaneen pitää ulkoministeri Ricen toteamusta, että Alabaman Birminghamissa kasvaneena hän tietää, mitä palestiinalaiset tuntevat. Hän oli siellä, kun neljä nuorta tyttöä, yksi heistä hänen luokkatoverinsa, murhattiin pommituksessa 1963. Tämä hänen mukaansa antaa hänelle myös tuntuman siihen, mitä israelilainen kokee pommi-iskussa.
Ehkä joku itseni lailla on ihmetellyt, miten Bush ”uudestisyntyneenä” kristittynä toimii vastoin Raamatun selkeitä ilmoituksia Israelista ja sen oikeudesta maahan ja Jerusalemiin. Asia voinee selittyä ainakin osittain tiedolla, että Bush kasvoi ja sai opetuksensa Metodisti ja Episkopaali seurakunnissa, jotka kannattavat ”korvausteologiaa”. Sen mukaan kirkko korvasi Israelin Jumalan valittuna kansana, eikä Israelilla siten ole enää erikoisroolia Jumalan suunnitelmissa.
7. ISRAELIN KORKEIN OIKEUS totesi istunnossaan, ettei sähkön ja öljyntoimitusten katkot Gazan alueelle aiheuta humanitääristä katastrofia. IDF haluaa näitä katkoja vastapainona jatkuville ja viime päivinä kiihtyneille raketti- ja kranaatti-iskuille Israeliin.
IDF:n suunnitelmissa on edelleen laajamittainen sotilaallinen isku Gazan alueelle, joka pantiin jäihin ennen Annapolis konferenssia. Sitä veruketta ei ole enää, mutta uusia tulee varmasti, kun neuvottelut Israelin ja PA:n asettamien tiimien välillä alkavat.
ISLAMIC JIHADIN edustaja sanoo, että IDF:n hyökkäys Gazan kaistalle tulee kohtaamaan sen ja Hamasin yhtenäiset joukot.
TERRORISTIT ampuivat kaksi Kassam-rakettia perjantaiaamuna kohti Ashkelonia. Ne putosivat lähelle Zikkimiä aiheuttamatta vahinkoa.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019